Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Don't Panic, Stay Calm

157 bejegyzést írt és 369 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mostanában, amióta Kati korábban jár dolgozni, mint régen, hetente általában háromszor, néha többször is én viszem a kölköket suliba. Sebaj, így legalább a Foltos is rendszeresen megtornáztatja a tagjait, mert a motor és a tesztautók miatt az utóbbi bő két hónapban nem ment…..
Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel! Az előző bejegyzésben rávilágítottam a kapitalizmus egy nagy átverésére, ami igazából az emberek kényelmességét használja ki. Mert ki is akar szöszmötölni és koszolni aktív szénporral meg 0,5 mikronos biodízel…..
Don't Panic, Stay Calm 2015.02.24 00:01:31
@Polihistor: Szervusz! Megfelelő minőségű-e mire?
A gyártó - egyébként német - mindössze az oldott szerves szennyeződések eltávolítására, klórmentesítésre, elszíneződések eltávolítására valamint a kellemetlen ízek és szagok eltüntetésére ajánlja. Ez granulátum. Azért ilyen olcsó. Sosem lesz olyan hatékony, mint a liszt finomságú por. A leírása nem is tartalmazza mikroorganizmusok elleni felhasználását.
Don't Panic, Stay Calm 2015.02.24 21:13:01
@Polihistor: Az aktív szénnel való szűrés az adszorpció jelenségén alapul, ami felületi elnyeletést jelent Van der Waals kötések által. Ha már megkopott a kémiatudás, akkor ez röviden molekulán belüli töltésasszimetriából keletkezik. A vírusok is így kapcsolódnak a megtámadott szervezeten belül a sejtfalhoz. Ahhoz, hogy ezt jó hatásfokkal vidd véghez nagy fajlagos felületű anyagra van szükséged. Erre kiváló a lyukacsos szerkezetű aktív szén. Na már most a kókuszdióhéj az előállítási procedúra során úgy alakul, hogy remek mikroszkópikus járatok jönnek létre a szemcsékben. Mint apró kis metoritok. Tehát ami eleve pornak készül az eljárás során annak a mikroszkópikus felülete teljesen más, mint annak, amit nagy nyomáson granulátummá sajtoltak. Ezt örléssel sem fogod tudni úgy visszaalakítani, hogy a gyári poréval megegyező hatásfokot érj el. Továbbá a többi, aktívszén-gyártásra használt alapanyag égetése vagy kémiai reakciója során a mikroszkópikus szerkezet nem alakul ennyire kedvezően, mint a kókuszdióhéj vagy keményfa esetében, ezért hatásfokuk természetesen elmarad ez utóbbiakétól. Ebből adódnak a minőség- és teljesítménybeli különbségek.
Don't Panic, Stay Calm 2020.07.28 12:43:15
@Horváth Bálint János: Köszönöm, hogy megkérdeztél! Igen, természetesen! Remélem hasznos lesz a csoport számára! Üdv
Október végére már biztosak voltunk, hogy jó a vízszigetelés, már nem áztunk sehol. Következett a föld felhordása a tetőre. Két napig tartott. Ezt 2 földmunkagéppel végezték, és még embereket is kellett fogadnunk, akik a felkerült földet azonnal igazgatták be lapáttal a helyére, hiszen figyelni…..
Don't Panic, Stay Calm 2017.12.19 06:34:16
@Dombházam: Nagyon szépen köszönöm gyors válaszotokat! Legyen szép napotok és élvezzétek ezt a gyönyörű házat!
Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel! Órákig lehetne még szófosásom a bakancsról. A lényeg benne van az eddigiekben. Hogy kinek melyik jön be jobban: a színbőr vagy a gyöngyvászon, esetleg a laza izületei miatt szüksége van egy merevebb talpú, erősebb…..
Don't Panic, Stay Calm 2010.07.10 22:37:23
@mirko vosátka: Sokszor ki lehet fogni nagyon jó dolgokat ott is. Én most vittem be egy rakás cuccomat tavasszal Laca haveromnak a boltjába, mert már beszereztem jobb típusokat. De amúgy nem volt semmi bajuk. Egyébként azt hallottam már több helyről, hogy az amcsi gyakorló koppincsa elég jól bírja a strapát.
Az amcsi M65-ös kabátra gondolsz?

Én megpróbálnék addig gyűjtögetni, amíg a zsák bírja, egy fasza darabra. De, ha minden kötél szakad vennék egy jó állapotú eredeti BW zsákot. Két dologra figyelj, amennyiben ezt választod! A csatok visszaeresztenek, ha már nagyon meg vannak kopva és belül a vízálló bevonat szokott elkezdeni morzsálódni az öreg zsákokban.

Nincs mit igazán! Akár össze is foghatok haverokkal, hogy szétosztódjon a költség és akkor nem kell egymagadnak olyan sok chipsért rendelned. Jaaa, vannak ilyen bűvös szavak, amikkel próbálnak beugratni és szebben csengenek, mint hogy "kínai".
Don't Panic, Stay Calm 2012.06.18 00:43:34
@philostam: Addig nem, amíg a szűkítőpántokkal feszesre összehúzod a zsákot. De, ha javarészt csak 60-70L-t használsz, akkor szerintem fölösleges a nagyobb zsák.
Don't Panic, Stay Calm 2017.06.17 07:24:51
@Sutongi: Szia! Nem tudom, hogy konkrétan Mo-on ki árul ilyet. De, ahol árulnak katonai vagy airsoftos kiegészítőket ott tuti van párnázott járőröv (padded patrol belt). Ennek a MOLLE pántjaival szerintem bármelyik külső vázhoz hozzá lehet eszkábálni. Mázsákat kibír! Pl.:
www.amazon.com/BLACKHAWK-Enhanced-Padded-Patrol-Belt/dp/B004T164SS?_encoding=UTF8&psc=1

Második alternatíva: beírod a gugliba, hogy external frame hip belt vagy external frame waist belt. Mindkettőre milliomegy találat van. Onnantól már a te választásod!

Remélem még nem volt későn a segítség!
Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel! Sokan most lesnek, hogy mi van? Miért cserélném le? Az van kitalálva az adott lábbelihez. Színben is passzol. Meg amúgy is semmi bajom vele. Lehet így is gondolkodni. De, gondolod, hogy akkor pl. autókhoz is feleslegesen gyártják azt a sok…..
Don't Panic, Stay Calm 2017.06.17 07:12:46
@Nyctea scandiaca: Szia!
Gyanítom, hogy ezt a hozzászólást a bokafixes bejegyzéshez akartad elküldeni - ott említettem meg a Cordurát.
Jól látod a kérdést. A den szám valóban 9 km szál súlyát jelöli grammban. Tehát a kisebb szám finomabb szálat és ezáltal anyagot jelöl. Vastagabb egy robosztusabb jószágot. Azonban nem ilyen egyszerű a helyzet! Ugyanis különbség van filament (szál) és fonal (yarn) denier között. Az első, amiről te beszélsz, szál denier (Denier Per Filament = DPF). A második a fonal lineáris sűrűsége. Ez a hétköznapi értelemben vett den. Ugyanis ma már a gyártók elég ritkán használnak monofilamenteket textíliák készítéséhez. Főleg a katonai vagy outdoor ipar számára. Ott mikromiliméterekben mérhető szálakat sodornak össze fonallá és ebből készül a folyóméterre kapható anyag. A 330D, 500D, 1000D vagy épp az 1050D-s ballisztikai nylon. Tehát itt a den már nem szálsúlyt jelöl, hanem egy egységre vetített anyagsűrűséget.

Remélem így már érthetőbb a dolog!

Üdv és szép barangolást!
Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel! A világ legkönnyebb gázégőfeje titánból készül és 25 gramm. Plusz cipeled a nyomásálló palackot, ami nem két deka. Ráadásul, ha kifogy nem tudod újra tölteni. Megy a lecsóba. Eléggé környezetterhelő módon. Az Esbit nagyon koszol. Mi van akkor,…..
Don't Panic, Stay Calm 2016.12.06 18:05:38
@forestwalker: Mondhatni igen. :)
Köszönöm szépen!
Don't Panic, Stay Calm 2017.06.17 06:44:52
@Rtom: Sziasztok! Örülök, hogy az új nemzedékkel is próbálod megszerettetni a Természetbeni lét csodáit!
Igen, a csavart kézzel kitekerve a kis lyukon keresztül töltöd be a denszeszt a főzőbe, majd a csavart visszatekerve zárod le azt. Nem kell megtépni! Csak felszoruljon egy csípetet a szilikongyűrűre!
Mivel 3,5-essel fúrod ki a lyukat a 4-es metrikus csavar szépen patentül jár benne. A főzőbenl nincsenek 8-10 barok még üzem közben sem - hiszen a kis lyukakon kipréselődik az üzemanyag -, így a csavar tökéletesen tart. :)
Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel! Vannak olyan értelmes emberek, akikben felmerül a kérdés: hogyan is közlekedhetek, tartózkodhatok és tevékenykedhetek az erdőben, anélkül, hogy megütném a bokámat ebben a mai fenemód szövevényes (istenverte) jogállamban. Nos, akik szeretnének…..
Don't Panic, Stay Calm 2016.06.29 09:23:37
@XJ8: Örülök, hogy segíthettem! Amúgy is fontolgattam már egy ilyen cikk leírását. Én kösz, hogy megadtad a kezdőlöketet. :)
Don't Panic, Stay Calm 2017.02.22 06:26:11
@HERBALIFE WELLNESS: Köszönöm szépen, ez igazán kedves tőled!
Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel! Következzen a természetes felsőrészek ápolásának és impregnálásának lépései! Természetes származásuk lévén ezek általában nagyobb odafigyelést igényelnek. De, ha ezeket betartja az ember, akkor akár 20 évig is hű társunk lehet egy-egy darab!…..
Don't Panic, Stay Calm 2016.12.06 18:01:20
@gyula0910: Szia Gyula!
Ez a talpaltatás pontosan azt jelenti, amit értünk alatta. A mai lábbelik 90%-áról azonban ez nem mondható el. Nem is tudom milyen magyar szót kéne használnom arra a lábbeli csoportra, amit tudsz talpaltatni, mert nem márkafüggő. De, még az ár sem mindig mérvadó. A prémium kategóriás vagy kézzel készült, esetleg megrendelésre legyártott bakancsok, csizmák és cipők jellemzője ez. Még egy 40 ezres Timberlandnél se várd el, hogy biztosan meg tudják talpalni! Persze van néha, hogy egy egyszerűbb bakancs talpának olyan a keveréke, hogy fogja a járótalpat a cipőragasztó és kivitelezhető. Ez a ritkábbik eset. Ellenben a Meindl bakancsoknál a gyár vállalja a talpalást. De azok 60-90.000 Ft körüli jószágok. Az amerikai Red Wings szintén vállal full felújítást, de azok meg 5-600$-os bakancsok. Ma már ez egyre kevésbé divat és egyre kevesebb hozzá a jó szakember is! Gojzer varrott vagy rámán varrott lábbelik nagy eséllyel javíthatóak ezzel a módszerrel, de azok igen drága dolgok. A bőr felsőrészre öntött talpaknál viszont szinte kivétel nélkül elmondható, hogy felejtős az eljárás.
Katonai vonalon pl. a 2000-es modelltől felfelé már a BW bakancsok sem javíthatók ezzel a módszerrel! Ami még igen az ez:
shop.strato.de/epages/62098650.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/62098650/Products/%22BW+Kampfstiefel+altes+Braunes+Model++%21%21%21%21++Sehr+selten+...+Rar..%22
De, ez majd 50.000!
Vagy a régi svéd bokabakancs, ami még nem kapott részleges gumiborítást.
Don't Panic, Stay Calm 2016.12.06 20:44:16
@gyula0910: Nem, nem! Volt full bőr Nike cipőm, amit nem tudtak javítani! Tehát még egyszer hangsúlyozom nem a márkás vagy drága a talpaltatható! Persze, legtöbbször a drága lábbeli úgy van megalkotva, hogy talpaltatható legyen, de a bolti márkás nem mindig.
Inkább azt mondanám, hogy a talp fel kell, hogy legyen építve és az eljárás legyen inkább hagyományos, sámfán készített, semmint agyonbonyolított présformákban vagy öntve. Ez utóbbi esetekben a suszter nem tudja reprodukálni a bonyolult gyártási folyamatot és gépeket és a ragasztás (meg jó esetben a varrás és szegelés/szegecselés) nem lesz olyan tartós vagy egyáltalán nem megoldható. De, sokszor függ a talp anyagától is. Nekem volt alkalmi cipőm, ami nem bőrtalpú volt. Négyszer próbálta meg a suszter megragasztani, mire felhívott, hogy reménytelen és ki lehet dobni a járóalkalmatosságot.
Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel! Néhány "útravaló" Már szinte teljesen áttekintettük a bakancs-témát. Azért még maradt néhány dolog, amiről érdemes beszélni és úgy döntöttem beteszek egy-két hivatalos linket, hogy a barangolást most kezdők…..
Don't Panic, Stay Calm 2010.12.13 18:40:06
@Minusz: Azt kell mondjam, jó választás volt. Használd egészséggel és jó barangolást!
Don't Panic, Stay Calm 2013.04.28 17:51:02
@Cerkás: Azok is nagyon jók. Persze a sort órákig lehetne folytatni olyanokkal, mint pl. az amerikai Red Wing kézzel készült teljes bőr finomságai. A cikkben szereplő márkák inkább csak ízelítő gyanánt vannak beillesztve a témával most ismerkedőknek. Ettől függetlenül köszi, hogy megemlítetted ezt a két remek márkát!
Don't Panic, Stay Calm 2016.12.06 17:36:08
@mengyan: Szia! Volt full bőr Karrimor KSB Orkney III-asom. Mindennapos intenzív igénybevétel mellett bírta három évig. Akkor sem lett volna semmi baja szerintem csak a túl gyakori megtörése a talpnak (féltérdes pozíciók stb.) azt eredményezte, hogy a talppárna vonalában eltört a középső talp. Akciós volt az amazon.co.uk-en 36Ł. Ami nagyon jó bakancs és nyugodt szívvel merem ajánlani az az olasz Olang Cortina Tex. Igaz ez egy 20-as, de hét évig hordtam! Sokszor a hét minden napján. Akkor is csak azért cseréltem le, mert a nyelvtőnél elkezdett beázni. Természetesen a tizenpárezres kategóriában nem kell csodát várni. A Karrimor egyébként nem egy rossz márka. Haverom Gelert koptatott okáig. Volt, aki szidta. Neki bejött. Évekig használta a cuccaikat. A SportsDirect.com korrekt cég. Többször rendeltem már tőlük. Kaptam ajándékba bögrét, kártyát. Pontosak, megbízhatók.
Most komolyan szükség van egy egynapos túrára - főleg kisgyerekkel - arra a talpbetétre? Nem cipelsz 50 kilót, nem mész 80 km-t egy nap. Arra a barangolásra erős túlzásnak érzem ezt a KELL jelzőt a tanácsadók részéről. A rosszul megválasztott talpbetét egyébként meg további bajok forrása lehet. Azt nagyon össze kell válogatni a lábaddal meg a lábbelivel. 13.000-es bakancsnál meg pláne túlzásnak érzem, hogy talpbetétet tegyél bele. Mert amit beletennél az nem fog kimagasló teljesítménykülönbséget mutatni. Ami meg igen, azt értelmetlen annyiért megvenni, amikor a bakancs nem az a kategória. Nyomtam már le 70 km-t sivatagi bakancsban, gyári talpbetéttel és nem éreztem szükségét a spéci betétnek.

A másik kérdésed már messzebbre vezet. Egyrészt a párnázott sarkú cipőkről bármelyik suszter megmondja, hogy nem a tartósság jegyében lettek tervezve. Nézz meg egy régi, magyar rámás csizmát, egy 600$-os veszkót, a kézzel készült klasszikus bőr bakancsokat! Egyikben sem találsz fél kiló szivacsot! És bírják 20 évig. A munkavédelmi bakancsok egyébként is úgy vannak tervezve és legyártva, hogy a munkáltatónak évente/kétévente adnia kell másikat. Akkor miért lennének tartósságra kihegyezve? Ezentúl a talpaik rém merevek. Az emberi lábfej, amire tervezve van, azt mind megerőszakolja!!! Nem csoda, hogy a talp mozgását követni nem képes lábbeliben a láb ledarálja azt, ami nálánál puhább. Jelen esetben a szivacsbetéteket.
Ettől függetlenül a túlzott sarokra lépés komoly problémák forrása! És ez lehet akár lelki eredetű is (nyomatékosítás, jelenlét megerősítése, stb.), aminek az erőteljes sarok odaverés csak a testi "tünete". Ebbe nyilvánosan nem akarok belemenni. Mindenképpen tudatosan figyelned kéne rá, hogy ezt a jelenséget tompítsd, mert hosszútávon szétcseszed a talpban található inak felfüggesztéseit, a bokaizületedet, a térdedet a combnyakat és a medencén keresztül átadódó ütésekkel a teljes gerincoszlopot! Porckorong sérvvel meg nem a legkellemesebb leélni a 40 fölötti hátralévő időt! Otthon mászkálj mindennap minél többet mezítláb és figyelj rá, hogy talppárnára érkezz! Addig, amíg a járásodon nem tudsz változtatni nincs értelme másik lábbelit beszerezned, mert azt is meg fogod enni három hónap alatt. A sarokba tehető gélbetétek természetesen léteznek, de azok sem fogják bírni a strapát 1-2 hónapnál tovább és hosszútávon az is sokba lesz. A járás korrekció viszont ingyen van.
Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel! Így, hogy megyünk a télnek egyre inkább szükségünk lesz a tűzgyújtás helyes ismeretére. Olyan is lehet, hogy esetleg megsérül az egyik kezed és nem lesz nálad öngyújtó. De, ha például otthon marad az az elmés szerkezet valóban le kell mondanod…..
Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel! Vibram, Gore-Tex, MFS és a lógó fűzőkampó..
Don't Panic, Stay Calm 2012.03.22 19:12:00
@lancelotbéka: Arra értettem, hogy ha emlékezetem nem csal, akkor a Goldmannos blogomon kommenteltél utoljára a Római Vakációmmal kapcsolatban. :) Remélem minden rendben van veled és Angyalkáddal!
Don't Panic, Stay Calm 2012.03.24 20:48:32
@lancelotbéka: :)))
Sok oka van. Az a banda már szétment. Sokan visszamentek Mo-ra vagy Felvidékre. Az ittieniek meg jó magyar szokáshoz híven összebalhéztak. Az ír csaj óta kicsit visszább vettem, mert csúnyán végződött és valahogy az a fajta írásmód most nem is jön. Lehet, kellettek hozzá azok a hülye haverok!

Örülök, hogy veletek minden rendben. Lesz időm ígérem beugrok, de holnap is melózok. Sh***!

Hahaa! Nincs az az Isten! (Sanyi: Hozok még sört! Lali: Akkor van!) Komolyan ez volt az egyik oka pl. az ír csajjal is, hogy szétmentünk, mert ő már három hónap után házasságról ábrándozott. Én meg közöltem, hogy felejtse el. Ezek után persze érthetően csökkent a l'amour heve.

Szóval most visszatértem az IGAZ szerelmemhez: természet, túrázás, bozótmíveskedés, katonai dolgok, túlélési technikák. Plusz bejött egy újabb szegmens: a prepperkedés.

/Azért nem kell megijedni: fűzök egy kis, szőke, 25 éves, feszes mellűt! ;)/
Don't Panic, Stay Calm 2016.10.18 18:11:54
@Sutongi: A 200 dollár a belinkelt Corcoran bakancsnak az akkori ára volt (216$, hogy pontos legyek), de már látom nem múködik a link.
A talpbetétek olyanok akár az alsóruházat: mindenkinek meg kell találnia a neki optimálisat, azon belül is aktivitás fajtája és ideje más és mást követelhet meg. Sőt, még a lábbeli is nagyban befolyásolja, hogy mi fog azzal együtt jól működni. Ezért nem szeretnék így látatlanba ajánlgatni bármit! Ezt neked kell kikísérletezni, hogy melyik a számodra megfelelő.
Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel! Az előző részben adtam segítséget a választásban. Most lássuk hogyan kell gondját viselni a zsáknak, ha már a mienk a kicsike! Először is, ha már hazavitted a kiválasztott hálózsákot a legjobb, ha ki tudod teríteni…..
Don't Panic, Stay Calm 2011.02.28 20:34:28
@hegyitündi: Igazán nincs mit! Sok sikert és jó barangolást!
Don't Panic, Stay Calm 2016.10.11 19:25:45
@Sutongi: Igazán kedves tőled! :)
Ha ennyire specifikusan írod a hálózsák méretet, akkor gondolom van már kinézve egy bizonyos típus. Semmi gond! Nézd a jó oldalát:
1. ha nem is teszed oda a ruháid, akkor is a lábad alá visszahajtva van plusz két réteged, ami a krumplicskákat melegebben tartja éjszakára.
2. ha teszel oda ruhát lehet, hogy még mindig tudsz rajta egyet hajtani és így amennyiben nem is sikerül mindennap tisztálkodni odakünn, a póló akkor sem lesz összekenve vagy lábszagtól "illatozó".
3. Ha nem ad ki egy hajtást, akkor sem kell megijedni: berakod a ruháid a hálózsák és a betét közé vagy kifordítod a ruháidat, a finomabb darabokat középre tekerve a szagosabbak, vagy koszosabbak meg maradhatnak a lábad körül és az extra betétmennyiségre meg egy többlet melegítésként kell tekinteni.
4. a hosszabbat még mindig el lehet végatni és egy varrónővel körbeszegetni, mint egy rövidből hosszút csinálni.
Szóval elég a dumából, mostmár csak meg kell rendelni és kalandozásra fel! :)
Don't Panic, Stay Calm 2016.10.18 18:03:20
@Sutongi: És mik voltak azok? Oszd meg velünk légyszíves!
Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel! Az ősi metódus után jöjjön valami korszerűbb, erőteljesebb és az időjárásra kevésbé érzékeny tűzgyújtó eszköz! Kaparás A képen a Zippo különleges Fire Starterje látható. Ide tartozik az öngyújtó, a…..
Don't Panic, Stay Calm 2016.10.09 20:06:41
@mengyan: Szia Zsolt! Nem hiszem, hogy sokat javulna a helyzet tőle. Nekem az eredeti Zippom is szűk egy hétig bírta. Annyit tettem ellene, hogy amikor még az ír lakótársam bringájában tönkrement a belső (1,5-es volt, nem 2-2,6-ig, mint a montiké), akkor elkértem tőle és vágtam egy kb. két hüvelykujjnyi széles darabot belőle és ezt ráhúztam a fedél és az alsó rész találkozására fele-fele arányban. Kicsit jobb lett, de ígyis érdemes volt figyelni rá, hogy hűvösön legyen, ne tegyem a táskámat radiátor mellé, stb. Szóval inkább vettem egy áttetsző, gázos, kerekes-tűzköves reklámöngyújtót.

A tűzacéllal már nem ilyen egyszerű a helyzet. A Svéd Védelmi Minisztérium eladta a gyártási jogokat az amerikai Light My Fire cégnek. Tehát az eredetihez legközelebb álló kompozitot őt gyártatják...Kínában. Persze a kínaiak - más cégek kérésére - legyártják eltérő összetétellel, illetve most már saját termékekeket is piacra dobnak. Csakhogy ezeknek a szikravető képességük messze nem közelíti meg az eredeti svéd katonaiét. A svéd katonaihoz is hozzátennék annyit, hogy amennyiben huzamosabb ideig nem használod, akkor képződik rajta egy filmréteg, ami nem igazán jól adja a szikrát. Ezt használat előtt érdemes lekaparni.
Mostanra európai cégek rákaptak arra, hogy megveszik a kínaiaktól olcsón a ferrocérium rudakat és az Unión belül normál áron árulják, mintha az valódi lenne. Az eredeti - ami nekem is van még a kínai dömping előtti időkből - az így néz ki:
www.vildmarks.se/camping/eldstal-armemodell-p-2054.html
Ennek a fém lapkája olyan recés volt gyárilag, hogy szétvagdalta az ujjamat. Meg kellett fémreszelővel reszelnem egy részét és Leukoplasttal betekerni. Hiába! Katonai: a spártaiasság jegyében készült.
Van még a svéd Wildo gyár terméke, ami szintén közel áll az eredeti receptúrához. És van a csilli-villi LMF. Ezenfelül, ha csak rudat akarsz venni, akkor azt mondhatom, hogy a jó keverék angol oldalakon 8-10Ł környékén van. Ha ennél olcsóbb a dolog (pl. eBay.co.uk-en), akkor az kínai, csak mepróbálják rádsózni ötszörös áron.
Ez pölö biztos jó, mégha az ára nem éri el a 2000Ft-ot sem. Ez itt készül Európában:
www.casstrom.se/knivmakeri/renskinn.html

Csinálhatod foklából is. Nekem rénszarvasagancsból azért autentikusabb:
images.ttcdn.co/media/i/product/42338-ee81b4ea1cd2489bb449af26351b811a.jpeg?size=2000
Don't Panic, Stay Calm 2016.10.11 19:14:43
@mengyan: Nincs mit igazán! Igen, én is láttam. :)
Nem, tőlük még nem rendeltem. Bár már svédektől igen és nagyon barátságos népség, olcsó postarendszerrel. Casstromék szállítanak egész Európába, viszont a díjszabás erősen függ a rendelt dolog méretétől, súlyától és hogy hova kéred. Ezért azt kérik, hogy lépj kapcsolatba velük és nagyon szívesen adnak felvilágosítást.
Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel! Nos, az előző részben kitárgyaltuk a fatüzelésű főzők tulajdonságait. A tüzelőanyagok sorában a szén következne, de mivel ez a fűtőanyag nem népszerű a szabadidős tevékenységet űzők körében, ezért nincs is igazán…..
Don't Panic, Stay Calm 2016.10.01 19:50:16
@tamast2: A paraffin szó, amit te használsz, gyűjtőfogalom. Rengeteg vegyület tartozik bele. Én kimondottan a gyertyaviaszokról beszéltem. Azon belül is azokról tettem említést, amit túrafőzők üzemeltetéséhez használnak. Ezeknél a viasz felmelegítésére túl sok energia megy el. Ezért az egységnyi súlyra vetített hőérték kisebb, mint más üzemanyagok esetében. De, ha már ennyire szőrözünk, akkor a dízel nem üzemanyag, hanem Rudolf Diesel nevéből eredően a belsőégésű motorok egy fajtája. Annak üzemanyaga a gázolaj, ami a paraffinok közé tartozik.

A második résznél pedig azzal kezdem a mondatot, hogy "égése során". Örülnék, ha nem a felületes olvasásból fakadóan kukacoskodnánk, hanem előbb figyelmesen elolvasnánk, ami a lapon található ÉÉÉSSS amennyiben építő jellegű hozzászólás van, akkor pötyögnénk! Egyébként meg az azbesztről is közel ötven évig állították, hogy nem rákkeltő, meg az édesítőszerek egy részéről is. Tehát attól még, hogy élelmiszeripar használja az nem garancia arra, hogy nem mérgező hosszútávon. Másfelől a katonai szilárd tüzelőanyag tablettákhoz trioxánt adagolnak. Ez az amerikai főzőkocka "kereskedelmi" neve is, így különböztetve meg az általad említett élelmiszer- és gyógyszeripari változatától. De, mégegyszer hangsúlyozom, hogy én az égés során keletkező anyagokról beszéltem!

Köszönöm!
Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel! Lefogadom, hogy még az is, aki nem túrázik legalább egyszer életében már szembe nézett a következő megoldandó feladattal - szándékosan nem használom a probléma szót! Hogy a rákba tároljuk a fogkefénket anélkül, hogy minden egyes fogmosáskor nem…..
Don't Panic, Stay Calm 2016.09.26 16:39:36
@gyula0910: Az R-érték nem olyan ritka dolog. A jobb gyártók ma már mind feltüntetik a matrac csomagolásán vagy hivatalos honlapjaikon. A gond az, hogy ezt túrafelszerelésekre találták ki, nem katonai motyóra. Tehát, ha linkóci volnék, akkor azt mondanám, hogy a holland katonai derékaljadnak az értékéről még az Öregistennek sincs fingja. De, szerencsére ez nem így van! Közelítő értéket ki lehet következtetni. Persze ez függ az adott matrac alapanyagától. Általában egyenes arányú összefüggés van a polimerek és az azokba zárt gázok (jelen esetben levegő) arányával. Ahogy a hab sűrűsége csökken úgy csökken a hővezető tényezője, mert a polimer ezen értéke magasabb, mint a habosításukkor használt gázé. Persze az összenyomhatóság és ezzel a komfort szintén egyenes arányban megy a lecsóba. Vagyis magyarul a holland katonai matrac - ami etilén-vinil-acetát - komfortosabb, de jobban fogja vezetni a hőt, mint a brit hadsereg beszállítója (Multimat) által használt legújabb térhálós poliolefin matrac. Ha, annak az R-értéke 1cm-en 2,6, 2cm-en pedig 3,5, akkor a holland EVA ez között van valahol. Ráadásul ebből nem létezik szélesebb verzió. Tehát én a helyedben megveném a Multimat NATO Mat XXL-jét. Ez 60 cm széles, 190 hosszú, 550g, közel 3-as R-értékkel. Majd erre raknék egy könnyű felfújhatós, vagy önfelfújós matracot (pl. Thermarest Trail Scout R-érték 3,4, súly 630g) regular méretben. Így már a 6-os R-értéken is túl vagy. Az sem baj, ha kicsit lemész a felső matracról, mert az alsó szélesebb. És súlyban még mindig 1 kila körül vagy, mint a pár évvel ezelőtti vagy épp mai heavy duty, katonai önfelfújósok. Mégsem olyan sérülékeny a rendszered.
Don't Panic, Stay Calm 2016.09.26 22:18:09
@gyula0910: Nincs mit! Ha csak simán beírod a Googlebe, hogy Multimat NATO Mat XXL, akkor fog ki dobni angol túraboltokat akik szállítanak Magyarisztánba. De, ott az eBay, Amazon.co.uk is.
Mint mondottam ez nem teljesen ilyen egyszerű parasztmatematika. A két Thermarest - mivel zártcellás polimerek - sokkal jobb hővezető tényezőt fognak mutatni, mint egy zártcellás és egy levegős - de legalább egy önfelfújós - matrac kombója a fent leírtak miatt. Tehát jobban vezetik a tested hőjét elfelé is és a Föld hidegét feléd is, mint a zártcellás-levegős párosok.
Ha rámírsz privátban lehet, hogy tudok segíteni, hogy beleférj abba a 12.000-be egy sokkal jobb variánssal, mint két zártcellás Thermarest.
Don't Panic, Stay Calm 2016.09.25 21:14:15
@dudi01: Arra céloztam, hogy Leo Köhler - aki, mint tudjuk 1927 óta gyárt munka- és hadiruházatot a BW-nek - előállt a KSK részére egy smock-kal és egy bevetési nadrággal. A szlovénoknál meg a UF Pro - aki szintén a civil piac kiszolgálása mellett szlovén katonai beszállító - állt elő egy nem akármilyen szériával. Amit a Szlovén Különleges Műveleti Egység tagjaival mutatott be. És ha ezek nem is hivatalosan rendszeresített ruházatok, ne mondd nekem, hogy nem viszik be a laktanyába ugyanúgy, ahogy nálunk megtette az akkori GYRZ a kalandkalappal meg az amcsi kulaccsal a felsőbb vinnyogás ellenére.
Az amcsi spórolásnál meg nem az MC-re céloztam, hanem arra, hogy egy 1,5 milliós fegyveres állományt nem lehet 3-4 kontinensre vagy éghajlati viszonyoknak megfelelő rejtőszínnel egyszerre felszerelni, mert az még őket is megrogyasztja.
Don't Panic, Stay Calm 2016.09.25 21:35:00
@Tom Sinner: Nekem is van MC motyóm. Nem állítottam soha, hogy pocsék. Csak van nála jobb. És ezt a HM-ben is tudni kéne. Ezért nem értem ennek a mintának az erőltetését. Mind színekben és azok arányaiban. Mind a mindössze kétlépcsős (mikro- és makroalakzatok) rejtőképességének előtérbehelyezését a háromskaláris és többirányú alakzatok ellenében. Az MC/MTP rejtőmintáknál még a Kryptek is nagyságrendekkel jobb. És ezek kész minták! Nem kell a fejlesztésre pénzt elb...ni! Plusz, ha épp valamit nem tudunk legyártani ezekből a színekből, akkor még mindig beszerezhető a szabadpiacon. Most ezzel a fejlesztéssel sem az MC, sem az MTP nem passzol. Már megint olyan Che Guevarás gerillacsapat jellege lesz az MH-nak. Persze örülünk, hogy kapunk valami újat, csak egyszer lenne már jó is az az új. Mind szabásban, mind használhatóságban, mind hatékonyságban.
Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel! Vágjunk bele az oly sokat várt harmadik részbe! Ez nem szól másról, mint a felsőrészek anyagáról és hogy azok mit kívánnak. Egy dolgot azonban máris leszögeznék: az univerzális dolgokról ugye tudjuk, hogy ami mindenre jó, az szarnak sem való?…..
Don't Panic, Stay Calm 2016.06.29 09:24:57
@kondor istván: Én köszönöm a türelmedet! Remélem hamarosan tudom folytatni!
Don't Panic, Stay Calm 2016.07.02 17:33:30
@wandrerdenker: Dehogynem. Bár a hozzáadott réteg sosem annyira tartós. A spray-ket időnként újra kell fújnod. Sufnituning a sima hajlakk néhány finom rétegben. Vagy a gyerekpólókon használt ún. Puff Spray:
www.fabricspray.co.uk/shop/puff-paint/puff-paint-white/

Természetesen vannak direkt erre a célra kifejlesztett spray-k is. Ezeket traction vagy grip spray néven találod meg a hálón.
Pl.: www.amazon.com/Bare-Ground-BGSG-1-Adhesive-Slippery/dp/B00A39ZONG
Meg kell nézni azt, hogy a te lábbelid talpának az anyagával melyik dolgozik együtt a legjobban. Kísérletezgetés után fog kiderülni, hogy neked melyik márka válik be.

A legjobb azonban, ha a kozmetikai részlegen kapható ún. banánreszelővel (íves körömreszelő) vagy ehhez hasonló (cirka 180-320-as) csiszolópapírral kicsit átdörzsölöd.
Don't Panic, Stay Calm 2016.09.17 09:55:06
@kondor istván: Nem biztos, hogy a mérettel van a gond. Én már vagy húsz éve ezzel a módszerrel vásárolok lábbelit és nincs problémám vele. Mikor vetted a bakancsot? Délelőtt vagy délután? Milyen zoknival próbáltad fel és mit hordtál a túrán? Betörted-e előtte?
Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel! Aki csak viselt valaha bármilyen lábbelit az élete során, az legalább egyszer közelebbi kapcsolatba került azzal a gyönyörűséggel, amit úgy hívunk, hogy vízhólyag. Ennek kialakulásának csökkentésére osztok meg most…..
Don't Panic, Stay Calm 2015.07.21 20:36:05
@wormblad: Örülök, hogy tudtam segíteni!
Don't Panic, Stay Calm 2016.05.29 16:55:38
@kondor istván: :) Nem, nem a kosztól ilyen. A gyári színe ilyen zöldes barna velúr. Bár, az orrán van pár kövek álltal levert rész.
Don't Panic, Stay Calm 2016.09.17 09:50:32
@wandrerdenker: Nekem még sosem volt vele ilyen problémám, pedig már évek óta így túrázok.
Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel! Mindenki használt már életében alufóliát arra, hogy a szendvicsét abban szállítsa, amíg megeszi. Arra is fogadok, hogy a magyar lakosság java része sütött már krumplit benne tábortűz hamujában. Ennél tovább azonban az…..
Don't Panic, Stay Calm 2015.06.14 21:23:41
@wormblad: Nincs mit igazán! Én köszönöm a kiegészítést!
Don't Panic, Stay Calm 2015.07.21 20:38:26
@wormblad: Úgy am block. A tepsis kiegészítés is jó volt. És tudod, egy újszülöttnek minden vicc új. Vagyis, aki most vág bele a túrázásba, annak minden ötlet, jó tanács, figyelmeztetés aranyat ér.
Don't Panic, Stay Calm 2016.07.03 08:48:37
@wandrerdenker: A láng színéről láthatod, hogy ez nem alkoholos főző. Ez biza egy fatüzelésű kólás doboz. :) Nem rossz, de az élettartam növelése miatt érdemesebb fagázosítót készíteni belőle egy vékony acélcső segítségével!
Az alufólia alkalmazása során másként kell gondolkodni. A talaj hidegétől nem tud elszigetelni, mint egy rossz hővezetésű derékalj! De, az általad termelt hő azon részét, ami a hálózsákból alul kiszökne vissza tudja tükrözni. Plusz vízzáró. Így ez a két tulajdonsága együtt jobb választásá teszi, mint ha szimplán egy nejlonra feküdnél. A súly márka függő, de úgy cirka 40-45 gramm egy 2 méteres darab az extra heavy duty foodservice foil 24" széles változatából.
Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel! Szeretnéd, ha a túráról hazaérve kevesebbet kellene takarítani a felszerelést? Akkor az egyik motyó tisztán tartására ajánlok egy filléres trükköt. Az alufóliáról már volt szó. Íme még egy felhasználhatósága!..
Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel! Az előző cikkből láthattuk, hogy még a gyári megoldások sem mindig megfelelőek, hiszen alkalmazásukkal több kárt okozhatunk, mint hasznot. Ezért álljon itt most néhány rövid tanács, amivel úgy kezelhetjük a keletkező hulladékot, ahogy az a…..
Don't Panic, Stay Calm 2016.05.25 19:18:11
@kalipa: Egyetértünk. Természetesen a felsorolt praktikák bevethetősége és hatásossága egyénileg változik. A felsorolásból mindenki úgy válogat, ahogyan az neki a legkedvezőbb hatást fejti ki.

Azt viszont a cikkben korábban említettem, hogy az erősebb vérzéssel hamarabb kiüríthető a prosztaglandin többlet, így hamarabb túleshet a hölgy a görcsök okozta kellemetlenebb szakaszon. Egyértelmű azonban, hogy ehhez megfelelő étrenddel és esetleg étrendkiegészítők szedésével szükséges a más, hasznos anyagok többletürítődését kompenzálnunk! Így csökkenthetők az azok hiányából fakadó további nem kívánatos hatások mértéke.
Don't Panic, Stay Calm 2016.05.25 19:56:15
@kalipa: Való igaz, hogy a testmozgás mindennél többet ér. A menstruáció idejére jól megválasztott ételeknek viszont abban van szerepük, hogy segíthetnek a kellemetlenségeket csökkenteni (pl. amit te is mondtál, hogy a csoki is kerülendő ilyenkor), illetve a vérzéssel elvesztett ásványi anyagokat és nyomelemeket mihamrabb pótolni, hogy a szervezet minél gyorsabban a legkisebb döccenővel átjusson ezen a szakaszon.

Érdekel az orvoslás, biológiából mindig is jó voltam és vannak orvos barátok is. Egyelőre maradjunk ennyiben. ;)
Don't Panic, Stay Calm 2016.05.25 20:22:45
@kalipa: Köszönöm szépen! :)
Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel! Nos, nézzük a különböző alapanyagokat, amiből járótalp, felsőrész vagy bélés készül. Csak ezeket ismerve nyújthatod nekik a szakszerű ápolást. Márpedig ezt nagyon akarod, hiszen egy rahedli zsébe kerül a kiszemelt darab; szeretnéd minél…..
Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel! Egy kedves olvasóm kérését teljesítem most. Azonban remélem, hogy nagyon sokaknak hasznos lesz eme újabb sorozat. Való igaz, hogy a bakancsokról már írtam. Ám ápolásuk taglalása akkor elmaradt. Manapság viszont - amikor egy-egy jobb lábbeli ára…..
Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel! Nos, a kisdolog után jöjjön a keményebb és mocskosabb része a témának! Az elsőben is biztosan talált mindenki újdonságot. Remélhetőleg sok választ is megkapott az eddig fel nem tett kérdéseire! Most azonban a nagydologgal kapcsolatban tuti lesz…..
Don't Panic, Stay Calm 2016.02.24 18:50:04
@XJ8: Hahaa! Várjál, még csak felénél járok! ;)
Don't Panic, Stay Calm 2016.02.27 12:48:22
@ez az: Szia, köszönöm szépen! Igazán hízelgő. Azért kétlem, hogy a magyar tanárok valaha is a Természetbeni kakálásról fognak oktatni. Bár, az a sok fejfádítós baromság, ami manapság megy az iskolákban - közoktatás címszó alatt - messze nincs ilyen hasznos! Mert ki a rákom derivál pl. napi szinten, papíron napjainkban? Vagy hogy mi Ghána legfőbb exportcikke?
Don't Panic, Stay Calm 2016.04.01 21:19:25
@mengyan: Szia! Igen, ez egy érdekes felvetés részedről. Valóban Nessmuktól, Kepharton át Ray Mearsig senki nem beszél a témáról. Viszont, ha nem oktatjuk ezen kényes témában (sem) a természetjáró közösséget, akkor jogunk sincs bosszankodni azon, hogy klotyópapírrózsák díszelegnek az ösvények mellett és a Rába tele van szétázott tamponokkal meg betétekkel, stb.
Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel! Utolsó fejezetéhez értünk a bejegyzéssorozatnak. A gyengébb gyomrúak vagy szégyenlősök fellélegezhetnek. Már csak a hölgyek menstruációs hulladékának kezelését kell lezárnunk. Az "érzéketlen" férfitársaimnak is érdemes tovább olvasni, hogy meg…..