Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rigorel Carcosa

0 bejegyzést írt és 119 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Cikkem abban a talán nem elhamarkodott reményben készül, hogy a blog olvasóinak nem kell külön bemutatnom ezt a művet. Orson Scott Card egyike a fantasztikus irodalom azon kevés számú klasszikusának, akiknek a neve hazánkban a rendszerváltás után vált ismertté. Jókora késéssel…..
Rigorel Carcosa 2011.12.18 20:08:00
@Raon: "Ender nagysága abban áll, hogy megérti, mit jelent kioltani az életet; csak így válhat képessé rá, hogy később emlékezzen rá, megőrizze és továbbvigye."
Rigorel Carcosa 2011.12.20 07:02:33
@indiscriminating power: Ezt minden olyan irodalmi műre rá lehetne húzni, ami elköveti azt az orcátlanságot, hogy valamiféle eszmei tartalmat közvetít. Ha szótárilag nézzük:

"An Author Filibuster is the extreme anvilicious case of Writer On Board, where the plot stops dead in its tracks to give the author an opportunity to preach their message to the readers or audience, often very political or ethical in nature."

A későbbi munkásságában Orson Scott Card szerintem is elköveti olykor ezt a hibát, de itt még mentes tőle. A cselekmény sehol nem torpan meg, hogy kapjunk a nyakunkba egy lelkifröccsöt: a mondanivaló szervesen át- meg átszövi, nem szájbarágósan van tálalva és nem lehet elválasztani tőle. Vagy erre gondoltál az "at its best"-tel? Mert akkor ugyanezt elmondhatnád teszem azt Thomas Mannra is.
Rigorel Carcosa 2011.12.29 06:11:51
@indiscriminating power: Kösz a tisztázást, így már nincs vita köztünk: egyetértek az általad írtakkal.
Megjegyzés: Tovább folytatjuk a szláv Carcosák moróziai oldalágának bemutatását: Vorvara után most legidősebb öccse, Vorador következik. „Szép nap ez a halálodra…” Morózia zord vidéke szegénysége és elmaradottsága folytán régóta menedékül szolgál az…..
Rigorel Carcosa 2011.12.29 03:15:40
OFF

@Alister: A moróziai Carcosák részben NJK-k, részben szekunder karakterek. Több játékos foglalkozik a kidolgozásukkal, és nem mind haladnak egyforma tempóban, különösen így az ünnepek táján. Rhodopére, Rufióra és Serafinára biztosan várni kell egy kicsit; legközelebb valószínűleg Uzsok következik.
Hogyan kezdődött a híres Mars-sorozat?(Fantasy Review #12, 1948 december–1949 január)Megjegyzés: Nem kívánunk a szép emlékezetű Atlantisz magazin nyomdokaiba lépni, amelyik hanyatló időszakában fiktív interjúkat közölt rég halott fantasy-írókkal, humorosnak szánt…..
Rigorel Carcosa 2011.12.07 01:04:05
@Chelloveck: Igazad van, Ackerman valóban írt, bár a művei - gyűjtői-szervezői munkásságával ellentétben - nem állták ki az idő próbáját. Köszi a helyreigazítást! A könyved hivatkozott részletét nem olvastam; hol férhetnék hozzá?
Rigorel Carcosa 2011.12.07 01:18:42
Idézet a Galaktika második számából, az első Euroconról (1972, Trieszt) Kuczka Péter által készített beszámolóból:

----------------------------------------
A boszorkány-, vámpír- és rémfilmeknek tiszta szívből talán csak Forrest J. Ackerman örült, de hát neki, Dracula barátjának, a Famous Monsters of Filmland című lap szerkesztőjének legalább annyira kedves a rémtörténet, mint a tudományos fantasztikum. Különös személyiségében és híres gyűjteményében szépen összebékíti az ellentmondásokat. Gyermekien tiszta, kék szemmel tekint a világba, s közben ujján azt a gyűrűt hordja, melyet Lugosi Béla viselt a Dracula-filmekben. Annyira szereti Lugosi filmjeit, hogy szeretetét minden magyarra kiterjesztette, és barátja lett Peter Lorre-nek, Georges [sic!] Palnak és az amerikai "Superman"-t megszemélyesítő, magyar származású Kirk Alynnak is.

Ackerman, akit a science fiction "világában" mindenki ismer, és "első számú rajongó"-nak tart, felépített Los Angelesben egy igazi, régimódi kísértetházat, és a ház 13 szobájába belezsúfolta hatalmas könyv-, kép-, film-, hanglemez- stb. gyűjteményét. A kongresszuson, programon kívül, több alkalommal is bemutatta erről a fantasztikus "múzeumról" készített diasorozatát, és közölte azt az elhatározását, hogy egy üvegkoporsóban szeretne nyugodni kedves gyűjteménye közepén...
---------------------------------------

@Chelloveck: Nagyszerű példaképet választottál magadnak! :D
Rigorel Carcosa 2011.12.07 01:21:16
@Chelloveck: Kösz a linket, máris megyek utána! Tényleg sikerült szerezned valamit a gyűjteményéből? Na látod, ettől rögtön feltámadt bennem a sárga irigység! :D
Megjegyzés: Eredetileg nem állt szándékunkban irodalmi műhelyt csinálni a Carcosa blogból – de hát mitévők legyünk, ha egyszer felszítottuk az olvasóink fantáziáját, akik izgalmasabbnál izgalmasabb írásokkal jelentkeznek nálunk? Nibela cikkei, amelyek közül ez a mostani…..
Rigorel Carcosa 2011.11.30 11:32:26
@Piere de La Croix: Igen, fel fogjuk használni a csúdokról alkotott koncepciódat, de némileg kibővítve és kiterjesztve, hogy szervesen összefűzzük a Carcosa-észak többi mostanában felbukkanó elemével (saamik, Jugria, turgaszlávok).
Megjegyzés: Új rovatunkban Pierre de la Croix válogatott értekezéseit fogjuk közölni a fantasztikus természetrajz köréből. Első cikke mindjárt egy hamisítatlan szörnyeteggel ismertet meg minket… Chelyderpeton robustus, avagy közönségesen békakirály A rusz mocsarak és…..
Rigorel Carcosa 2011.11.23 13:57:57
@Piere de La Croix: Igen, itt vannak például a szörnymedvék, akiknek most gyűjtögetjük a morgásait és a csörtetéseit. :) Nibela érdeklődése a helyi fauna iránt egyébként részben szakmai jellegű: ő most a saamik, azaz a lappok népéről írt nekünk. Értekezését mához egy hétre bocsátjuk az olvasóközönség elé.
Rigorel Carcosa 2011.11.24 02:28:26
OFF

@Nibela: Hellehild igyekezett. :) A hangulatfestő zenéket a szerkesztett szöveggel együtt átküldtem neked privátban.
Megjegyzés: Olvasóink már hiányolták, hogy a hungárus népről és a Kárpát-medence viszonyairól nem sok szó esik a Carcosák világában. Nos, most elkezdjük kitölteni ezt a fehér foltot is, amiért a köszönet legújabb külsős közreműködőnket, Borit illeti… Íme az első…..
Rigorel Carcosa 2011.11.16 12:10:15
@Shikaka: Mivel a mi világunk lényegében egy alternatív történelmi szetting, erős fantasztikus beütéssel, a nép-, ország- és helynevek esetében tudatosan kerüljük az egyenes megfeleléseket, helyettük igyekszünk olyan párhuzamos terminológiát használni, ami első olvasásra egyértelmű áthallásokat hordoz. Ezért lett Franciaországból Frankhon, Angliából Albion, Írországból Erin, Skandináviából Scania, Rómából Aeterna, Velencéből Serenissima, Svájcból Helvécia, és így tovább. A lengyel / polyák analógia kézenfekvőnek tűnt (ahogy a román / oláh vagy a szlovák / tót is), a "lengyel nemesi respublika" pedig a valóságban is használatos elnevezés volt. A másik alternatíva a "Rzeczpospolita" lett volna, ezt azonban közfelkiáltással elvetettük, mivel a játékosok között csak egyvalaki beszél lengyelül, a többieknek rendszeresen beletörne a nyelve az asztal mellett. :)
Rigorel Carcosa 2011.11.17 12:55:30
OFF

@Orkogo: A folytatás - különös tekintettel a sárkaparókra :) - már megérkezett hozzánk és szerkesztés alatt áll. Jövő szombaton fogjuk publikálni.
Megjegyzés: Újabb külsős közreműködőt köszöntünk a blogunkon Pierre de la Croix személyében, aki fölöttébb fantáziadúsan ötvözi természetrajzi és kultúrtörténeti ismereteit, hogy tovább gazdagítsa a Carcosák világát. Hálásak vagyunk a hozzájárulásáért, és…..
Rigorel Carcosa 2011.11.14 10:55:33
OFF

@Piere de La Croix: Mivel a Carcosa-kampány játékosállománya lassan, de folyamatosan bővül - jövőre például számíthatunk Argus Carcosa és Cluricaun Carcosa megjelenésére -, én távlatilag még egy egy sámánvérből származó jugriai Carcosa-rokont sem tartanék teljesen kizártnak.

Rigorel Carcosa
Az Ars Magica első, harmadik és ötödik kiadásaMegjegyzés: Ez a cikk eredetileg a Talizmán fanzinban jelent meg 1996 májusában, vagyis tizenöt éve. Az akkori aktualitások fölött rég eljárt az idő, ezért itt-ott átszerkesztettük, a téma azonban ma éppúgy számot tarthat a…..
Rigorel Carcosa 2011.10.13 15:13:24
@Shikaka: Ismét igazad van. Megtetézem én is a magam ajánlatával:

Steven Pressfield: A tűz kapui
Steven Pressfield: A háború hullámai
Michel Peyremaure: IV. Henrik-trilógia
Jean-Francois Nahmias: Százéves háború-trilógia
Maurice Druon: Elátkozott királyok
Robert Merle: Francia história-ciklus
Robert Graves: Homérosz lánya
Robert Graves: Én, Claudius / Claudius, az isten
Robert Graves: Vitéz Belizár
Rigorel Carcosa 2011.10.18 13:33:44
@Shikaka: @elGabor: További javasolt irodalom:

Karlheinz Grosser: A babilóni (Gondolat, 1970)

A németből fordított fülszöveg kissé bicegős, de a regény tartalmát jól adja vissza:

----------------------------------------
"Megöltem Nagy Sándort" - ezzel a vallomással kezdi a babilóni Tamatam memoárját, aki az i. e. IV. században fogoly, harcostárs, kém, Nagy Sándor háziorvosa, s a perzsa király, Dareiosz bizalmasa volt. Így élt át nagy hódító hadjáratokat. A Közel-Keleten híressé vált gyógyító művészete. A templomudvarban az áldozati állatokon tanulmányozta az anatómiát, s öreg tanítómestere mellett lelkiismeretes, jó orvos vált belőle. Merész operációi bizonyítják bátorságát, ügyességét, és számtalan ember köszönhette életét a babilóni orvosnak.

A híres orvos királynék és utcalányok kegyeltje volt, s a szép hölgyek sorra versengtek a megnyerő ifjú kegyeiért. Afrit királyné arany maszkja mögött halálos titok rejtőzött, Nagy Sándor szerelme, Roxané rejtélyes kiütéseitől volt kedélybeteg. Gyermekeket, koldusokat, harcosokat, kurtizánokat, aszkétákat és háremhölgyeket szabadított meg testi és lelki fájdalmaiktól.

S végül Sándor a babilóni keze között hal meg. Babilónia és Sába, a föníciai Türosz és a Gangesz vidéke a színhelye ennek a nagy lélegzetű, színes, kalandos és szerelmi regénynek. A keleti erkölcsök és szokások, Nagy Sándor hódító hadjáratainak drámai eseményei, egy idegen világ, s egyszersmind egy darabka kultúrtörténet elevenedik meg benne.
----------------------------------------
Eibon által idézett Carcosa őr(Hangulatzenéért kattints ide.)Amióta a Carcosa nemzetség, család csak létezik, mindig volt valaki, aki vagy névleg, vagy erős kézzel irányította azt. A kezdeti időkben, mikor a hírhedt Kar Khosa lovasok a kimmer-szkíta törzsi szövetség tagja…..
Megjegyzés: A szerepjáték immár több mint három évtizedes múltra tekinthet vissza; ennyi idő bőven elegendő hozzá, hogy a kezdetek az átlag játékos számára homályba vesszenek. A Carcosa-kampány mesélőjét mindig is foglalkoztatta a hobbi korai története, és kiterjedt…..
Rigorel Carcosa 2011.08.01 12:25:27
@Leonor Carcosa: Voltak ilyenek, például Kevin Siembieda, aki később RPG-dizájnerként vált híressé (Palladium, RECON, TMNT, After the Bomb, Ninjas & Superspies, Rifts). A probléma abban állt, hogy egy idő után nem voltak hajlandók azért a nevetséges összegért dolgozni, amit a JG fizetett nekik. No meg a szakmai önbecsülésüket is sértette, hogy a JG sajátos üzletpolitikája szerint a minősíthetetlen vackokért és az ordenáré lopásokért hajszálra ugyanannyi honorárium járt, mint a profi színvonalú, önálló grafikákért (vagyis szinte semmi).
Rigorel Carcosa 2011.08.01 12:29:12
@elGabor: Zsoltnak az összefüggő szövegek elemzése az erőssége, az általad hiányolt kiadványok pedig többnyire rövid paragrafusokból, statisztikai blokkokból és táblázatokból állnak. De a "Szerepjáték régészet" nem Zsolt privát rovata: ha van hozzá kedved, írj nekünk ismertető(ke)t ezekről a JG-anyagokról, örömmel közzétesszük vendégposztban.
Rigorel Carcosa 2011.08.19 05:38:41
@Hellehild Carcosa: Az Imazine archívumot azért ne csak a levegőbe kincstárazzuk, előbb talán érdemes volna írni egy ismertetőt a blogra, hogy miről van szó. Hellehild?
Miután a Szent Germán Birodalomban Carcosa családdal leszámoltak a megmaradt családtagok a gyász mellett hamar rádöbbentek, hogy a biztonságuk legalább olyan fontos ezen vészterhes időkben, mint halottaik tisztességes eltemetése.A Carcosák nem csak fivéreiket és nővéreiket…..
Rigorel Carcosa 2011.06.29 02:44:17
@Niccolo Carcosa: Tekintettel arra, hogy mindketten át tudjuk hidalni a fizikai halál kellemetlenségét, feltételezem, hogy Rigorel nagybátyánk ezúttal kivételt tenne a letalitást illetően.

A párbajnak semmi akadálya, amennyiben valamelyik fél alapos okot szolgáltat rá a viselkedésével. Ok nélküli provokáció esetében viszont a vétkes félre egyhónapos elzárást fogok kiszabni Belzador kuzin tükörbörtönében. Mint ügyvezető zászlósúrnak, ez jogomban áll, amennyiben előre megnevezem a kihágás természetét és a kilátásba helyezett fenyítéket.

Rigorel Carcosa
A Carcosák családi krónikája (Hangulatzenéért kattints ide.) A Carcosa családtagok állandó jelzői legalább annyira kifejezik az adott karakter feladatait és a családon belül betöltött funkcióját, mint amennyire valamely tulajdonságukat vagy akár személyiségjegyüket. Ebből…..
Megjegyzés: Declan Carcosa személyében az első olyan családtagot tisztelhetjük, aki a blog indulása óta csatlakozott a Carcosa-kampányhoz. A nyitócikk névlajstromában tehát hiába keresnék őt az olvasóink – alább viszont mindent megtalálnak, amit első megközelítésben…..
Az oldal egy folyamatosan bővülő listát és egy hétről hétre változó térképet tartalmaz, ahol megtekinthető merre is járnak, jártak a Carcosák. Érdemes majd az olvasónak vissza-vissza térni, hiszen mindig felfedezhet majd egy-két új dolgot az oldalon vagy a…..
Donnergrau apátura, röviddel a jól megérdemelt vég előtt(Hangulatzeneéért kattints ide.)Kedves rokonaim!Örömmel értesítelek benneteket Donnergrau teljes és visszavonhatatlan pusztulásáról: az ármánykodó lelkű szerzeteseket, megtorlásul a családunkat sújtó atrocitásokban…..
Rigorel Carcosa 2010.12.29 16:11:33
@Judea: Szerintem nem érdemes, abszolút standard D&D-kaland, a játék után elolvastam. A Carcosa-pluszt mi adtuk bele, meg persze a mesélő.
A fekély kiégetése (Hangulatzenéért katints ide.) A szobor karosszékben ülve ábrázolta Górkát, nem volt hát meglepő, hogy a talapzatába rejtett kriptában is egy karosszéket találtunk – ezt azonban üresen. A falakat meg a padlót mágikus rajzolatok borították, és minden be…..
Rigorel Carcosa 2010.06.12 03:54:35
Kedves Emmanuel öcsém!

Értem a célzásodat, sajnos azonban a dolog nem így működik. Nem minden méltánytalan, ami kárt okoz vagy árt nekünk. Aki megtámad minket, az nem szükségképpen gázol a becsületünkbe. Még akkor sem, ha orvul teszi – amiről jelen esetben szó sincs. Mint William rámutatott, a konfliktust Hasdrubal fivérem kezdeményezte, mindegy, miért és milyen körülmények között. Volontur csupán visszaütött, agresszíven és a legfájóbb pontunkra ugyan, ám ez csak okos stratégia, nem méltánytalanság. Ha átokkal sújtanám érte, az én fejemre hullana vissza.

Nyomatékosan kérek mindenkit, hogy erről ne nyissunk vitát. Higgyétek el, nekem tetszik a legkevésbé, de nem rajtam múlik. Az én tudományom alapját az univerzális etika törvényei képezik, amelyeket bőven volt alkalmam mélyrehatóan kiismerni, változtatni azonban éppoly kevéssé tudok rajtuk, mint a Föld pályáján a Nap körül. Biztosra veszem, hogy ezzel Volontur is tisztában van, és nem fog olyan gyermeteg hibába esni, mint annak idején a vak Veneldil tanácsos, aki láthatatlan tündérkéket küldött kémkedni Evoryn magánlakosztályába, gyalázatosan megsértve ezzel drága kuzinunk intim szféráját és alkalmat adva számomra, hogy a legszigorúbb megtorlással éljek vele szemben.

Részemről egyébként határozottan ellenzem a háborút. Ez az alkonytünde túl nagy falat nekünk, ha megpróbálnánk legyűrni, a torkunkon akadna. Diplomáciai megoldást kell keresni, természetesen nem Volontur, hanem Humungus igényeit tekintve kiindulási alapnak. Ungurján öcsém, én a helyedben nem fűznék túl nagy reményeket a fiad által készített stratégiai elemzéshez. Armand csak a rendelkezésére álló adatokkal képes dolgozni, Volontur képességeiről és erőforrásairól pedig túl keveset tudunk. Célszerű volna viszont áldozatot bemutatni, jósjeleket kérni és konzultálni a szellemekkel (nagy kár, hogy a feketetölgy az alkonytünde kezén van!); továbbá az sem ártana, ha Emmanuel tanulmányozná a számokat és megvonná a krízishelyzet numerológiai egyenletét. Ha sikerül időben megmenteni, Vylhva is kikérhetné álmában a Hold tanácsát… illetve bocsánat, Vylhva inkább ne csináljon semmit.

Ahol helyénvalónak vélem az erőszak alkalmazását, az Marboles városa. Dastardi túlságosan régen fitogtatja már a szerencséjét, ideje móresre tanítani. Ráadásul inkvizítori minőségemben nemrégiben arra utaló nyomokat találtam, hogy ezúttal az anyaszentegyház által kárhoztatott módszerekkel él. Santiago öcsém, itt alighanem tág tered nyílna, hogy Furore húgunk oldalán ismét kibontakoztasd nem mindennapi képességeidet – ha nem is azzal az elsöprő eréllyel, ahogy tavaly tetted Velunában. A két válsággóc kezelése összekapcsolható, ha a Marboles elleni fellépésünket Khuntból jövő agressziónak álcázzuk, ami hála Szarumarás felvonulásának, nem lesz nehéz. Később aztán erre hivatkozva teljes joggal kérhetünk támogatást az uralkodótól általában véve a khunti erdőben lappangó gonosz erők, konkrétan pedig Volontur ellen, mely utóbbiról persze nem föltétlenül lesz szükséges tudnia.

Áldás szálljon a házra és a vérre:
Rigorel Carcosa