Regisztráció Blogot indítok
Adatok
IronRock

0 bejegyzést írt és 975 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sok éve a Boden tavon ringatóztunk, mikor a társaság egyik tagjának megcsippent a laptopja. Elé ült, és elkezdett pötyögni. Kérdeztük tőle, hogy szabadsága alatt miért keccsöl? Nem értette. Valami multi... igen, nemzetközi cégnél nyomta, ahol az volt a módi, hogy nem bíbelődtek szabadsággal. Ha meló…..
IronRock 2021.05.08 21:40:30
Teljesen egyetértek a poszttal. nyilván vannak olyan munkaterületek, ahol a fizikai jelenlét elengedhetetlen, de ahol távmunkában meg lehet oldani a munkavégzést, ott miért is nem megy a home office?? Azért mert a magyar cégvezetők jó része (privát és állami) leragadt a Kádár korszakban, ahol azt gondolták, ha bemegy a dolgozó reggel 8-ra és du. 4-kor hazamegy, akkor biztos produktívan töltötte a munkaidőt. Hát ez kurvára nem így van. Előző melóhelyemen, pedig privát IT cég volt, a cégtulaj/ügyvezető elvárta hogy mindenki bent legyen. Mert egy 30nm-es irodában ahol hatan vagyunk, biztos kurva hatékonyan lehet dolgozni, amikor a főnököm mellettem meetingel telefonon külsős pratnerrel, másik kolléga szemben másik projekttel kapcsolatban telefonál, a harmadik megint más ügyben mobilozik, három másik kolléga meg velem szemben az asztalon egy másik projektet beszél meg hangosan. És akkor ott vagyok hogy hívnak külföldről, angolul kell beszélni, és ilyen alapzaj mellett. Amikor a projektem elindult a MOL romániai benzinkút IT hálózatán, a főnököm mondta hogy maradjak otthon és dolgozzak onnan, mert bent meg fogok őrülni. Így meg szépen nyugalomban csinálhattam az egészet, ha gondom volt, fel tudtam főnökömet hívni hogy segítsen ki. Volt olyan nap hogy 9-kor hívtak először és du 2-re végeztem az aznapi összes kúttal, le is dokumentáltam mindent, főnökömnek megírtam Teams-en hogy mára végeztem, mondta hogy jó pihenést. Persze volt olyan hogy este 7-ig szívtam valami hiba miatt, meg amikor a gépteremben kellett máshol dolgozni, akkor volt hogy hajnali fél háromkor fejeztük be a melót, mert ott nem a munkaidő vége számított hanem hogy a feladat legyen elvégezve, és senki nem hőbörgött. Főnököm mondta hogy másnap nem kell bejönnöm, de 10 körülre azért térjek magamhoz. Mostani melóhelyemen pedig hiába külföldi cég és bank szektor, a Covid miatt be volt osztva ki mikor lesz bent, és ki lesz home office-ban, erre most a nyitás meg az oltások miatt a vezetőség elkezdte megszüntetni és korlátozni a home office-t... Amíg ez a begyepesedett felfogás nem fog változni, addig csodálkozhatnak a cégek, hiába van bent mindenki, attól a munka még nem hatékonyabb, de majd 500 meetingen és HR-es bré stormingon az okos vezetők megfejtik hogy miért.
Mindannyian szeretnénk kiteljesedni, meg boldog életet élni, kevés stresszel és sok örömmel. A munkahelyét viszont a legtöbb ember szörnyen utálja. Mit is szerethetne rajta? Van valami rohadt unalmas, vagy éppen halálosan stresszes munkája, egy bunkó főnöke meg egy rakás idióta kollégája. Azokról a…..
A szakemberhiányról nem győzünk cikkezni, már a csapból is folyik, a jó megoldást sokan abban látják, hogy többet kell fizetni – ez egy fontos előrelépés, enélkül nem is lehet haladni, de csak ettől még nem lesz több szakember az országban. Mivel egy szakember…..
IronRock 2019.03.18 15:59:54
Sajnos én is voltam ilyen helyzetben előző munkakörömben és ezért is váltottam viszonylag gyorsan.
Céget nem nevesítek, IT hálózati területen régebb óta létező cég, kkv, és engem mint mérnököt vettek fel. Természetesen HR nem volt a cégnél, már mindenhonnan igyekeztek jelentkezőket vadászni, csekély hatékonysággal, ügyvezető, pénzügyi vezető és az akkor ott nem sokáig levő mérnök kolléga felvételiztetett (aki érkezésem után két héttel távozott a cégtől, sajnos akkor nem mondtam fel én is próbaidő alatt azonnal). De már az első időszakban azt láttam, hogy a szakmai feladatok mellett rám hárult a számla kiállítás az ügyeletes partnerek felé minden hónapban, emellett a sales és pre-sales is rám szakadt, és a sikeres munka befejezésével még ott is az én munkaköri feladatom volt a raktárkészletből kikerülő eszközök rögzítése, ezek "diszpózása", az ügyviteli szoftverben, mindezt úgy, hogy senki ezt meg nem tanította mert a gazdasági részlegen mindenki teljesen le volt terhelve. Tehát segítséget senkitől nem kaptam, amikor ezt szóvá tettem, annyi volt a válasz hogy de hát téged ezért vettünk fel tudnod kellett (nem tudtam), és majd segítünk. És ha rontottam, mert olyan is volt, akkor le lettem szúrva hogy nekem ezt tudni kellene. Fél évig bírtam, és a tényleges szakmai munkát otthon munkaidő után, vagy hétvégén tudtam csinálni, mert az ügyviteli ügyintézés, amihez mérnökként alig értettem és nem is nagyon tanítottak meg, napi munkaidőmből volt hogy 5-6 órát vett el.
A tanulság: a cég azt a részleget, ahova engem utolsó lehetséges jelöltként találtak meg, előtte pár év alatt "leépítette", tehetséges mérnökök mentek el onnan vagy magasabb bérért, vagy mert már azt a helyzetet nem tudták tovább elviselni, hogy nekik már mindent kell csinálniuk. Lehet ezt egy darabig csinálni, csak aztán nem kellene csodálkozni, hogy nincs szakember aki oda menne és közben egyre több a feladat, és a partnerek ügyeleti szerződésben vállalt feltételeinek már nem tudnak megfelelni.
Én ezekért a cégekért egy árva könnycseppet nem tudok ejteni. Ami működött 15-20 évvel ezelőtt, az már nem biztos hogy most is megy, és ha a cég vezetőinek hozzáállása még még mindig nem változik, akkor szűnjenek inkább meg. Az ott dolgozó tehetséges és szakértelemmel bíró alkalmazottak meg úgyis találnak maguknak munkát.
Biztonságban vagy komfortzónán kívül van a boldogság? Mindenkinek máshol. Elég furán kapcsolódik ez az álláskereséshez, de mégis fontos, mert ez alapján is fel kell tudnom mérni egy-egy álláskereső lehetséges legjobb útját. Van, akin látszik, hogy elhitte a divatot, és ha meghallom, hogy „most egy…..
IronRock 2018.04.11 09:37:41
Úgy tűnik, pont ebbe a hibába estem bele én is. Saját szakterületemen belül (IT üzemeltetés) van egy terület amihez nagyon értek, amiben gyakorlott vagyok, de az előző munkahelyemről leépítés miatt távoznom kellett, és szerencsére találtam egy ismerős cégnél gyorsan másik munkahelyet, azonban másik szakterület. Nem baj, beletanulok, de 1. nem értek ahhoz amit csinálni kell, megtanulom - abaj itt kezdődik. 2. Nincs akitől kérdezni lehet, mert kolléga se ért hozzá. 3. Privát szféra, minden tegnapelőttre kell, de legkésőbb azonnal. Ezen felül az üzemeltetésben is egy káosz van, semmi nincs dokumentálva, és hiába akarnék beletanulni, idő sincs rá, mert hatszáz dolgot kell egyszerre csinálni. Még próbaidőn vagyok, keresek máshol is, de 2 hónap után rá kell lassan jönnöm, hogy nem biztos hogy ez a nekem való hely. Szeretem a rendezett munkakörülményeket, amikor a szakmai komfortzónában megvan a kellő tudásom és tapasztalatom hogy végezzem a munkámat. Itt eddig ezt nem találtam meg, és a cég működési területe miatt nem sok esély van arra hogy én tudjak az itteni feltételeken változtatni.
Kérdés: térjek vissza inkább a szakmai komfortzónába, amit szerettem csinálni, de az előző munkahelyemen már nem találtam benne örömöt, vagy próbálkozzak az újjal, hátha bejön egy idő után? Ismerős cégnél dolgozom most, sok kollégát ismertem már korábbról, és rendesek, segítőkészek, de ez a szakmai problémáimat (és ezek egyike hogy kevésbé szeretem csinálni) egyre kevésbé tudja kompenzálni.
Holnap eljön a Sör Világnapja és ez alkalomból most megosztok pár érdekes tényt a Heinekenről és annak történelméről...
IronRock 2016.08.22 11:48:15
@Metálvörös: Na pont ezért nem készülnek itthon olyan minőségű sörök, mint a cseheknél vagy hollandoknál/németeknél, stb. Egyébként Hogy nem csak a levegőbe beszélek: hosszú évekkel ezelőtt volt egy ismerősöm, ő az egyik nagy sörgyárban dolgozott laboránsként és technikusként. Na ő mesélt arról, mik mennek ott. Pl. hogy a sör alapanyagainak minőségétől függően rövidebb-hosszabb ideig kellene főzni, de a gyár mindig a minimális ideig főzi költségtakarékossági szempontok miatt, aztán lesz amilyen lesz, proli magyar úgyis megissza. Ezért van az, hogy egy tálca sör egy fajtából egyszer ihatatlan fos, máskor meg egész jó. Itthon gyártott sörökre jellemző (akármelyiket is ittam), az az édeskés utóíz, ami teljesen elrontja az élményt. Ezért nem is veszek már Staroprament se, amióta itthon gyártottat lehet csak kapni.
@Willkommenskultur: Svijany-ról még nem is hallottam, a többi ismerős. Amúgy Pilsner párti vagyok, ha minőségi sört akarok inni, az legalább még import. Ahogy a Krusovice is, az is jó, éppen most volt leárazva, vettem is pár dobozzal. Egyébként azt hallottam szintén az egykori, sörgyárban dolgozó ismerőstől (és utána kóstoltam mindkettőt és tényleg így is éreztem), hogy az a Kozel amit itthon lehet kapni és engedték gyártani a magyar sörgyáraknak, egy lóhugy az igazi, kinti Kozelhez képest. Az ottaniak okosak voltak, egy gyengébb minőségűt, tömegpiaci termelésre ideadtak, de az igazit csak kint lehet kapni. Van erről valami infód?
Az Enola Gay nevű B-29-es repülőgép 1945. augusztus 6-án reggel fél nyolckor ért a japán város fölé, majd kioldotta rettenetes terhét, amely 17 ezer tonna TNT erejével pusztított. A 12 fős legénység addig a pillanatig elképzelni sem tudta, hogy a Little Boy névre keresztelt szerkezetnek milyen…..
IronRock 2016.08.05 21:24:08
Most lehet itt azzal jönni, hogy emberiesség elleni bűntett volt az atomcsapás - jogosan -, de ezt nem a kart meghúzó bombázó pilótáin kellene leverni. Tetszik vagy sem, parancsot teljesítettek. Ha nem vállalják, kivégzik a karrierjüket, és a helyükbe 100 csapat jelentkezett volna. Másrészt Pearl Harbour után olyan szintű lett az USA-n belül a Japán elleni gyűlölet (ez is jogos, hiszen egy nem velük hadiállapotban levő ország tengeri flottáját bombázták szét), hogy az lett volna a csoda (pláne a csendes-óceáni szigeteki harcok során tanúsított japán ellenállás miatt), ha nem vállalják akár öngyilkos küldetésben is a bevetést. Mind égtek a vágytól, hogy visszavágjanak Japánnak - hát túl jól sikerült. Volt szerencsém beszélgetni hiányos angol tudásommal 23 évvel ezelőtt egy középiskolámban nálunk tanító amcsi (amúgy lelkész) tanárral, és neki is feltettem a kérdést: mi szükség volt az atombombára? Ő is azt mondta: Ha meg akarták volna szállni Japánt, legalább egy millió amerikai katona halhatott volna meg a fanatikus ellenállás miatt. Ennyit se Truman, se a Kongresszus nem tudott lenyelni.

A másik nyilvánvaló ok az atomtámadásra, hogy megmutassák Sztálinnak: nekünk ilyen is van, rátok is dobhatunk, ha nagyon ugráltok. Más kérdés, hogy Sztálin is tudta, ezt nem fogják meglépni, de atomfegyverrel szemben a '40-es évek közepén ő se mert packázni. És hát lehet tudta, az amcsik a Nagaszakira ledobott bombával elhasználták az utolsót, de az első szovjet sikeres atomrobbantásra '49-ig kellett várni, az előny Trumanék kezében volt.
Hirosima szörnyű esemény volt, elindította az atomkorszakot, de ezért nem a bombázó legénységét kell felelősségre vonni. Abban a helyzetben, abban a felfokozott indulatban, ahogy akkor a gyűlölt Japán ellen bevetésre indulnak, a helyükben talán senki nem tett volna másként.
Bud Spencer Halloweenkor, október 31-én ünnepelte a 85. születésnapját, ezért ez a hétvége a Nerdblogon ismét a Bud Spencer-Terence Hill-filmeké! Főleg mert mostanában rákaptam a páros régi, '60-as évekbeli westernfilmjeire, amik teljesen más stílusúak voltak, mint mondjuk…..
IronRock 2014.11.02 18:32:52
@-Szűcs Gyula-: Mielőtt csalódnál, a Nevem Senki sem az. Inkább vígjáték, és ezen Henry Fonda se ment. Amúgy nem rossz film, de nem a klasszikus spagetti western. Amit írtál, a Bosszú El Pasóban és Akik cszimában halnak meg, lehetett volna tényleg western, de nem lett. Az Isten megbocsát, én nem után rátaláltak erre a könnyed pofozkodós, kevésbé véres vígjáték stílusra, és onnantól mindenki ezzel azonosította őket. Szerencsénkre, pedig, a komor, marcona revolverhős is jól állt nekik akkor.
Sok arcot láttunk már itt a blogon, de Michael Berryman az első aki egyszerre egy evolúciós kapocs az emberiség és kb. bármi között illetve egyértelmű bizonyíték , hogy Dr Moreau szigete már pedig létezik. Pedig Michael nem tehet erről, hanem egy súlyos genetikai betegséggel jött…..
Vajon a XX. században egy vagy két világháborúról beszélhetünk? Az alábbiakban dr. Ravasz István alezredes, hadtörténész-muzeológus írásának közreadásával „kitekintünk a Nagy Háború lövészárkaiból”, és szélesebb összefüggésekbe próbáljuk helyezni az…..
IronRock 2012.03.06 10:46:21
Érdekes megközelítése ez a szemlélet a XX. század két nagy háborújának. Én, mint laikus, a történelmet csak hobbi szinten művelő és kedvelő illető, sokat agyaltam, hogyan is írjam le a saját gondolataimat és hogy benne legyen minden.
Amit Pollmann Ferenc állít, hogy jog szempontjából két külön háborúról beszélhetünk az (mivel békekötés zárta le mindkettőt) tény és igaz. Ugyanakkor mivel a két háborút szorosan összefügg, a második fegyveres konfliktus egyenes következménye volt az elsőt lezáró békekötésnek, ezért tényleg okkal vetődik fel amit Ravasz István is állít a cikkében, hogy valójában egy háború, csak két fegyveres konfliktussal, közte 20 éves szünettel. A szemben álló hatalmi tömbök legfontosabb szereplői is ugyanazok voltak mindkét esetben: Németország az egyik, Anglia és Franciaország a másik oldalon. A később belépő USA és Szovjetunió is ugyanazon az oldalon álltak, mint az első fegyveres konfliktus idején. Ha a szétdarabolt Monarchia egyes részeit nézzük, ők is ugyanúgy Németország mellett álltak a második fegyveres konfliktus idején, mint az első során: Ausztriát az Anschluss-al a Harmadik Birodalomhoz csatolták, Csehszlovákiát megszállták, és mi is csatlakoztunk Németországhoz. Egyedül Olaszország váltott oldalt a jelentősebb szereplők közül az európai fronton, mindenki más maradt. A második fegyveres konfliktust a németek részéről a revans táplálta, elégtételt akartak venni a számukra megalázó Versaille-i békekötés miatt. Ha azokat az államférfiakat, katonai vezetőket nézzük, akik az első és a második fegyveres konfliktus idején meghatározták a politikát, szintén vannak olyan szereplők akik mindkét esetben ott voltak. Churchill a leghíresebb, a franciáknál Pétain vagy De Gaulle. A németeknél a tábornoki kar egésze harcolt az első világháborúban, ahogy Hitler is.
Innen nézve tekinthetjük úgy a két háborút, mintha csak egy lett volna, de két elkülönülő fegyveres konfliktussal. Ha a haditechnika oldaláról nézzük, akkor már nem ilyen egyértelmű a helyzet. 20 év alatt azok a hadieszközök, amiknek a szerepe az első világháború idején kisebb volt (tank, légierő, tengeralattjárók, stb.) alaposan átírták a harcok menetét és lefolyását.
48 = 60? avagy a mozdonyfüstbe ment haditerv A Monarchia tisztképzésében – akárcsak a többi korabeli nagyhataloméban – a matematikai tudományoknak igen nagy szerepe volt. Ez érthető, különösen akkor, ha meggondoljuk, hogy a vasutak háborújának idején a tömeghadseregek…..
IronRock 2012.01.18 12:12:35
@PollmannFerenc: Ezt nem igazán értem: "ha Olaszország is hadba lép, akkor nem mozgósítunk." Nem mintha utána lett volna a Monarchiának bármi választása, ha mindhárom ellenségétől megérkezett volna hadüzenet. Hadüzenet után a háborút elkerülni már nemnagyon lehet. Tehát mindenképpen mozgósítani kellett volna akkor is, és még inkább védekező jellegű lett volna a Monarchia hadviselése. Legalábbis szerintem...
Sorozatunk első részében végigkövettük azokat a fontosabb összecsapásokat, amelyek a rosszul felszerelt, magashegyi harcokra kiképzetlen magyar honvéd csapatoknak súlyos veszteségeket okoztak. Területveszteség szempontjából a 2244 méter magas Krn csúcs elvesztése volt a…..
IronRock 2011.11.22 12:39:31
@RózsafiJános: Közben utánanéztem József főherceg visszaemlékezéseiben, 1915. június 24.-én az alábbit írta a naplójába:
"A seregcsoportparancsnokság értesít, hogy a 18. számú 30,5 cm-es mozsárüteg felét rendelkezésemre bocsátja és hogy a Hermagorban levő Gössmann tábornok dandárát is parancsnokságom alá helyezi. (Op. 928/32., 40. szám.)"
Tehát ebből lehet tudni, hogy a két mozsár melyik ütegcsoportba volt beosztva. József gyakran meglátogatta az ütegeit, ugyanakkor ő is mindig kiemelte, mennyire remekül vannak álcázva. Sőt, egy alkalommal, valamelyik nagyobb csata előtt részletesen felsorolta tüzérségének erejét, hogy milyen nagyságú és űrméretű lövegei hova voltak beosztva. Talán ezek alapján ki lehetne deríteni a két mozsár további sorsát.
De hogy az íráshoz is hozzászóljak, ugyanebben a kötetben József részletesen beszámol a Krn-i harcokról - noha ő maga nem ott volt. Kalser altábornagy, az 50. hadosztály parancsnoka kapta a feladatot, hogy 1915. június 3.-án megindítsa a támadást. József így ír erről:
"Kalser altábornagy nem bízván a sikerben, nehéz szívvel intézkedett.
A magas hegységben bekövetkezett hóolvadás és esőzés a csapatok mozgását rendkívül megnehezítette, tekintettel arra, hogy a csapatok hegyifelszerelése oly silány volt, hogy még hegymászócipőkkel sem rendelkeztek.
Mint lelkiismeretes katona kötelességének tartotta hadtestparancsnokának figyelmét felhívni arra, hogy meggyőződése szerint az elrendelt támadásnak sikere nem lesz, mert ezt az ellenség messzehordó tüzérséggel az Isonzo túlsó partjáról teljesen oldalba lőheti; nehéz tüzérségünk támogatására pedig számítani nem lehet, mert állásba hozatalára (Tolmein-Kamno között) nincs idő. Parancs a támadást haladéktalanul végrehajtani. A rendelkezésre álló tüzérség csekély hordképessége miatt képtelen az ellenséges tüzérséget leküzdeni.
Ezenkívül a támadás előkészítésére és a hadosztály csoportosítására 2-3 napra van szüksége. (Op. 1271/8.)"
Tehát már június elején lehetett sejteni, hogy a vállalkozás nem fog sikerülni és teljesen felesleges emberpazarlássá válik...
Negyvenszeres válogatott játékost igazolnia egy NB1-es csapatnak még úgy is megsüvegelendő, ha az történetesen magyar. Mármint a játékos. Emlékezhetünk, jártak erre hasonló kategóriás mozambikiak, zambiaiak, sőt még olaszok is, de Sanyika valahogy egészen…..
IronRock 2011.10.05 21:30:21
@Artie: Igazad van, azért írtam, hogy Jancker legalább két klasszissal jobb volt Sanyinál, és a fizikai paraméterei és erősebbek voltak. Ő képes volt arra hogy egy csapatot a hátára vegyen, mert noha ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezett mint Sanyi (csak több jutott neki ezekből), mégis sokkal jobban tudta ezeket kihasználni. Sanyi arra alkalmas, hogy kullancsként cselleng a 16-os környékén, és ha jön egy jó beadás vagy egy normális passz, abból megpróbál kibrusztolni egy gólhelyzetet. Egymaga a helyzetet megcsinálni nem képes, ő abban jó, hogy ha eljut odáig, előbb-utóbb csak beveri.
IronRock 2011.10.05 21:52:55
@Futó Lada: Persze hogy Sanyi, mert ő még aktív, és szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki nemnagyon tudja őt hova tenni...
Sanyiban az mindenképpen értékelendő, hogy sose tartotta magát überklasszisnak (legalábbis ami nyilatkozatot olvastam tőle), kb. helyén kezelte a tudását és a képességeit. Tudta, miben jó, mivel járulhat hozzá a csapat sikeréhez. Ha küzdeni kellett várható eredmény, sikerélmény nélkül, akkor is küzdött, hajtott, akart. Arról már kevésbé ő tehet, hogy a magyar válogatott csekély merítési lehetőségeiből még így is ő kerülhetett gyakran a kezdőbe, noha ezt többnyire se a taktika, se az ellenfél stílusa nem indokolta. Sanyi egy bizonyos játékrendszerben, játékstílusban érzi otthon magát, ahol képes a legtöbbre - másban, máshol nem használható, vagy csak alig. Külön pechje, hogy kb. sehol nem ezt várták tőle, vagy nem tudta azt hozni amiért igazolták.
IronRock 2011.10.05 22:17:14
@Futó Lada: Jogos, valóban. De csak Halmosi volt az elmúlt időben válogatott, a többiek már rég nem. :-) És Sanyi megítélése pont a válogatottbeli szereplése miatt ennyire kétarcú. Én amúgy az NB I-et én élőben sose, csak kb. itt szoktam követni néha (a Harmadik Félidő nevű szörnyűségből egyszer láttam 10 percet, majdnem magam elé hánytam, azóta hanyagolom!), tehát a többi ilyen nagy visszatérő játékosról nemnagyon tudok semmit.
Mai sztárunk gyurma fejszerkezetével és másnapos Bud Spencer szemeivel a tipikus genyó karakter. Pedig nem így indult neki: a nagy sikerű Volt egyszer egy Amerika egyik sztárjáról van szó William Forsytheról.William 1955-ben született Brooklynban, de már fiatalon átment Los…..
B. Sárközy Gergely visszaemlékezése – 29. rész Az utászok között Május 21-én, pénteken kora hajnalban indultunk el Csölecz faluból a magyar határ felé, mielőtt sok, de igen rossz kávét kaptunk, amitől egy óra múlva igen rosszul éreztem magam. Már-már azt hittem, hogy…..
IronRock 2011.07.19 23:27:17
@RózsafiJános: Ez érdekes. Lehet tudni, hogy mi volt az oka, hogy egyes ezredekhez többen érkeztek a menetszázadokból, mint másokhoz? Mert hiszen mind honvéd ezred volt, ugyanannyi zászlóaljjal. Mindegyiknek megvolt a maga hadkiegészítési körzete. Viszont amit a Sárközy-naplóban is olvashattunk korábban, lehetőség szerint (pláne a háború korai szakaszában) igyekeztek a különböző hadkiegészítési területekről behívott katonákat együtt tartani, hogy ne érezzék egyedül magukat, hanem földijeik legyenek körülöttük. És ekkor még a háború elején voltunk, egy éve se tartott, csak ezután nyílt meg az olasz hadszíntér. Tehát a harcoló állomány fogyása se indokolhatta volna, hogy egyik ezredhez több, másokhoz kevesebb ember érkezzen a menetszázadokból - persze lehet hogy rosszul gondolom.
Részlet egy géppuskás szakaszparancsnok visszaemlékezéséből Az alábbiakban Hary József: Az utolsó emberig. Isonzói jelentés című, a Püski Kiadó által az idei könyvhétre megjelenő visszaemlékezés-kötetéből közlünk egy részletet. A szerző a nagyváradi 37. közös…..
Élet a Doberdó lövészárkaiban – 1. rész Az Isonzó mentén és a Doberdó-fennsíkon folytatott terepbejárásaink során megannyi lövészárok-maradványt vizsgáltunk meg kutatótársaimmal. Helyenként már csak nehezen felismerhető kőkupacot találunk, máshol méteresnél is…..
Két válogatott meccs is volt tegnap – utólag is köszönet az illetékeseknek a zseniális szervezésért – és végül némi hiányérzetet leszámítva tulajdonképpen elégedetten gyűrtem bele tegnap éjfélkor a szemetesbe az utolsó sörösdobozt. Az U21 odaért, hogy már csak…..
IronRock 2010.08.12 20:09:39
Nos, nagyrészt követtem a nagyválogatott meccsét. Én viszont marha pipa voltam Egervárira hogy Komant oda hívta be, és nem inkább az U21-esek éles selejtezőjén kellett a megszokott társakkal játszania...mert ha ő játszik ott, szerintem simábban verjük Boszniát, Koman és Németh nagyon érzi egymást a pályán. Sokan meg fognak kövezni, de a véleményem akkor is az: Komannak, Némethnek az U21-ben kell játszaniuk, ha az utánpótlás és a nagyválogatott egyszerre játszik tétmeccset!! Mint ahogy a balfasz UEFA vagy FIFA legutóbbi rendelkezéséből kiderült, ez így lesz... Szerintem fontosabb egy utánpótlás EB-érem és egy esetleges olimpiai érem, mint hogy ezek a srácok a nagyválogatottban vergődjenek, méltó társak nélkül, és küzdjenek egy semmire sem jó esetlegese selejtező csoportharmadik pozícióért...
Nézzünk szembe a tényekkel: normális kapusunk nincs. Fülöp éppen az angol másodosztály süllyedő hajójára tart, Király már egy garantált szívroham a gyengébb idegzetűeknek a kapuban, Gulácsi szintén csak kispados. Nagyon vissza kellene hívni Babost, könyörögni neki vagy mittudomén, de ő kellene.
Normális szélső védőnk nincs. Bodnárnak nincs csapata, ő talán még érne valamit, a többiek a vicc kategória. Ha már minden kötél szakad, Kádárt még lehetne ott játszatni. Bár nem az a posztja, szokott játszani balbekket is. Vanczáknál csak jobb lehet.
Nincs normális védekező középpályásunk aki tud keményen ütközni, és utána nem is szórja el a megszerzett labdákat. Vadócz nem ütköző ember, egy jó formában levő Varga megoldás lehetne, de helyettese nincs.
A középpályán Dzsudzsák az aki rendben van, elöl meg Gera ha végre hajlandó úgy játszani mint a klubjában, nagy erősség lehet. Hajnalt és Husztit el kell felejteni gyorsan. Huszti csak padozik a Zenitben a balfaszsága miatt hogy oda kellett pont mennie, Hajnal meg ótvar szar a válogatottban már vagy 2 éve. Helyettük bárki jobb.
Csatárunk megint nincs, Szalai még megoldás lehetne, vagy ad absurdum Torghellinho-t visszahívni...Rudolfnak nem ez az igazi posztja, és ő se fog sokat játszani a Genoa-ban.
Egyébként valaki elárulhatná, hogy egy olyan játékos, mint Rudolf, aki azért összességében annyira nem rossz, sőt, képes egész jól is játszani, de azért már nem egy szupertehetség és pláne nem is egy klasszis, elmegy a Genoa-ba??? Mikor tudhatná a korábbi évek tapasztalataiból, hogy a Serie A-ban még a fiatal magyar játékosok is mind bebuktak (Filkor, Vaskó, stb, Vass Ádám és Koman egyelőre a a kivétel), hát majd pont ő lesz az, aki a Genoa többi jobb és nevesebb csatára mellett majd állandóan játszani fog...
Nagy változásra, csodára ne számítsunk az EB-selejtezőkön. Nincs normális kapusunk, szélsőhátvédeink, és legalább kettő valóban gólerős csatárunk. Egervári 2014-et mondott mint reális célt amikor esetleg kijuthatunk, lesz abból 2028 is...
IronRock 2010.08.12 20:34:38
@montipájton: akárhova máshova ment volna (belga, holland, francia bajnokság), nem szólok egy szót sem, mert azt a szintet képes lehet hozni ami oda kell. De a Serie A-hoz, pláne a Genoa-hoz azért ő nagyon kevés. Ráadásul úgy, hogy vagy négyen vannak előtte a sorban akik mind vagy jobbak, vagy többet bizonyítottak már ott. Ezt vajon nem mérték fel a menedzserével, mikor oda szerződött?
Kedves mindenki és a többiek. Hamarosan teljes erőből beindul az európai topfutball, ezzel párhuzamosan nekünk is véget ér az elmúlt hetek láblógatása, és belekezdünk erősen a szokott színvonalú tartalmak előállításába. Van néhány teljesen új ötletünk, vagy nevezzük…..
IronRock 2010.08.04 14:33:11
@Shikaka: Azt hittem, csak én vagyok ilyen, de jó látni hogy mások is. :-)
Nincs facebook-om és nem is lesz. Semmilyen közösségi portálon nem vagyok fent, utálom őket. Tumbli lövésem sincs micsoda, twitter-t se használok.
Szóval én továbbra is a hagyományos módon, itt követem az NST-t, hogy mobilról-e vagy gépről, az meg már mind1.
Annak örülök hogy beindul végre az élet, mert a VB óta a pangás miatt lassan tényleg NCIS-t fogok nézni...
Jut eszembe: a szerzők adósok a bajnokságok top-és köcsögválogatottjával, szóval kérjük őket! Én ugye külön szóltam még a VB előtt, ugye jó lenne már akkor kitenni, mert később el fog felejtődni és már senki nem fog emlékezni a főszereplőkre...
Jöhetnek a beharangozók is, de szerintem amíg az átigazolási huzavona nagyrészt le nem cseng, addig kicsit felesleges, mert egy-egy komolyabb igazolás átalakíthatja a jóslatokat.
„Városok pusztulnak, srapnelek zenélnek. Emberek vérétől piros a tarka rét. Halottak fekszenek az úton szerteszét.” A Nagy Háború egyik legismertebb, különleges és kegyetlen, a visszaemlékezésekben gyakorta emlegetett fegyvere volt a srapnel. Mi is ez a „zenélő”…..
Borbély Kálmán tüzér főhadnagy hadiútja – 1. rész Az újságos unott arccal lökte elém a Magyar Nemzet friss számát. Na, mindegy, neki is lehet rossz napja! 1987. június 23-a volt, és már tombolt a nyár. Gyors léptekkel irány a munkahely irodaháza, amelynek utcáját akkor…..
Volt egyszer egy háború, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért kitörését követően nem sokkal a kortársak a Nagy Háború elnevezést adták neki. Cinizmustól, vagy bölcs előrelátástól vezérelve némelyek hamarosan az „első” sorszámot illesztették a…..
Nem tagadom, én kifejezetten rühellem Jimmy Jumpot. Legszívesebben Batmannek öltöznék, és akárhányszor le akarja varrni az asszonyt, beugranék az ablakán, és odapisálnék a hálószoba sarkába. Ebben ugyanis a világon semmi jó nincs senkinek. Nem vicces, nem érdekes, nem hasznos.…..
IronRock 2010.07.26 18:01:03
@_benito: nem értelek. Mondod hogy ne etessük a trollokat, de ezzel a poszttal néhány napig tuti kaját adsz nekik, vagy lehet akár egész télire is elegendőt...
Teljesen egyetértek amúgy, de ez a hülye fasz meg nem ér meg még csak egy fél gondolatom sem, nemhogy egy írást.
Kerülném itt a politikailag áthallásos megfogalmazásokat, így nem mondom, hogy az szövetségi kapitányt is utolérte az elszámoltatás, mert hát nem nagy dolog belátni, aki a prímást fizeti, az rendeli a zenét is. Új elnökség, új kapitány, gondolom új program is lesz majd.…..
IronRock 2010.07.23 15:33:07
IronRock 2010.07.23 15:41:04
@Slejmi bá: a baj csak az az edzőkérdéssel, hogy egy Daum vagy Heynckes se lenne képes itt rendet vágni. Mellesleg ha esetleg meg is tudnánk fizetni őket (Csányi révén), a magyar válogatottnak van már olyan rossz hírű a kispadja az elmúlt évek után, hogy előbb nyilván felhívnák Lothar-t és Erwin-t, meghallgatnák mi van itt, és Krőzus összes kincséért se lennének hajlandók idejönni...A játékosként ismertebb, de szakvezetőként még csak bizonyításra és hírnévre vágyó jelöltek, mint amilyen Matthaus és Koeman is volt, meg egyszerűen nem lennének képesek kezelni azt a közeget és helyzetet amibe belecsöppennének.
IronRock 2010.07.23 15:44:05
@IronRock: A hazai "szakembergárdát" meg már éppen eléggé kiveséztük itt és meg is kapta a magáét mindenki...tehát túl sok alternatíva nincs. Azt el tudom képzelni, hogy a korábbi szövetségi kapitányok (Bicskei, Mészöly, Csank, Mezey) hogy imádkozhatnak most hogy Egervári ne bukjon, mert ha a generációjukból az utolsó is megég a válogatott kispadján (reális esély, sajnos), akkor soha többé ebben a büdös életben nem fogja őket senki sehol komolyan venni...