Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tóth Gergely

2 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 - Nem is oly rég, itt még kampány folyt!- Tényleg? Észre sem vettem.   Mi azért odafigyeltünk. Sőt kutakodtunk. A következőkben ezért többrészes sorozatunk második darabjával folytatjuk annak bemutatását, hogy mire is bukkantunk. Most csupán az éppen hogy elindult elemzések, értelmezések kezdeti…..
- Kampány van! - Tényleg? Észre sem vettem. Mi azért odafigyeltünk. Sőt kutakodtunk. A következőkben ezért egy több részes sorozat első darabjával kezdjük el bemutatni, hogy mire is bukkantunk. Jelen bejegyzés szerzői (Micsinai István, Tóth Gergely, Fokasz Nikosz és Előd Zoltán) az…..
Miután a 2009-es Európai Parlamenti választások adatain elvégzett, a szavazók vándorlását kutató regressziós becslésünk alapján úgy tűnt, az ott kipróbált módszer alapvetően stabil és hihető eredményeket adott, úgy döntöttünk, megismételjük a vizsgálatot a 2010-es…..
Tóth Gergely 2010.05.21 21:24:44
Tisztelt Nobilis Benedek!

Kérem, amennyire tudja ne vegye személyes sértésnek megjegyzésemet, de szakmailag nem állhatom meg, hogy Önt támadjam!

Szándékosan névvel vállalva szállok bele a vitába, amit shinea-val folytat. Azt kell, hogy mondjam, hogy a felvezetett módszertani problémák még messze nem is fedik le a teljes spektrumot. Tudományos szempontból rendkívül összetett kérdéssel kezdett foglalkozni, amely ebben az értelemben egyáltalán nem is számít új-keletűnek. Durván az 1950-es (!) évektől (Robinson után) kezdtek az Önök által felvetett, ökológiai következtetések problematikájával részletesebben foglalkozni.

Sajnálatos módon olyan területre tévedett a munkájával, amely szükségszerűen felveti a "dilettantizmus" vádját.
A területi elemzések magyar irodalmában ajánlom kezdetnek a következő irodalmak áttanulmányozását: Nemes Nagy József (szerk. és szerző): Regionális elemzési módszerek, Regionális Tudományi Tanulmányok, 11. sz., ELTE, 284 p., ISSN 1585-1419, 284 p.), illetve az ökológiai következtetés témakörében talán legjobb: Dusek Tamástól - A területi elemzések alapjai. ELTE TTK Regionális Földrajzi Tanszék, Regionális Tudományi Tanulmányok 10. 2004. p. 245. ) Elvileg mind a kettő megtalálható az interneten is!

Amint a területi elemzésekbe mélyebben beleássa magát, szükségszerűen észre fogja venni, hogy mennyire "felszínes" és érvénytelen a felvezetett regressziós eljárás elgondolása.
Ezért nagyon szépen kérem a tudományos közösség területi elemzésekkel foglalkozó részének nevében, hogy hasonló jellegű gondolatainak a publikum elé tárása előtt legalább konzultáljon néhány a témával régebb óta foglalkozó módszertanász kollégával!

A kedves érdeklődő - jellemzően laikus- olvasók számára ugyanakkor eligazodásképpen szükségszerűnek tartok egy rövid megjegyzéssel az értelmezhetőség tekintetében a segítségükre lenni:

Az elemzésben alkalmazott technika NEM ALKALMAS a szövegben olvasható erős állítások - pláne nem individuumokra vonatkozó állítások - igazolására, sem cáfolására.
Ennek ellenére elképzelhető, hogy a véletlenek és a hibák egymást kioltó jellege okán köznapi értelemben "lehet benne valami", de ennél több semmiképpen sem állítható.

Tisztelettel: Tóth Gergely
ELTE, Szociológia doktori iskola ösztöndíjas hallgatója