Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gasparmatyas

631 bejegyzést írt és 55 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ezt az oldalt a HKA Hálózat tagjainak hoztam létre, hogy segítségével bárki tudjon szólni mindenkihez - HKA tagokhoz és/vagy a nagyközönséghez - olyan módon, hogy azt bárki láthatja. Az első feladat, amelyet meg tudunk oldani a segítségével az, hogy a június 27.-i szakmai nap…..
... de azért az élet zajlik a Hawaii Mesefaluban. A mostani bejegyzés időszerűségét a terasz adja Andrisék házánál. Már korábban adtunk róla hírt. Talán elmondtuk azt, hogy az első olyan része a háznak, amelynél az erdő adottságait van idő, mód kihasználni, s…..
Az utóbbi hetekben többen is jelentkeztek csatlakozási szándékkal, komoly elképzelésekkel esetenként már számottevő tapasztalatokkal is arról, hogyan szeretnének élni, továbblépni. A Mesefalu Közösséghez csatlakozás, a kialakult gyakorlat szerint egy fokozatos – levelezés,…..
Magyar zászló lobog a Lava Tree Parkban lévő családias mini hotel kapujában, amelyet Györe László készített, aki szintén itt él, Székesfehérvárról jött el (a kapu a hotel honlapján látható). Irén a 70-es évek második felében jött el Magyarországról és 10 éve,…..
Megcsörren a telefon. Jaj, drágám - mondja Annus néni - gyönyörű paradicsomom van, most hoztam be a kertből, vegyszermentes, kicsattan az egészségtől, kell-e valakinek a Mesefaluban. A legjobbkor hívsz - szól a válasz - nekem most épp jól jönne, de nem csak úgy nyersen, hanem…..
gasparmatyas 2013.09.01 08:33:33
Itt látható és olvasható a Puli Space bemutatkozó kampányanyaga fantasztikus - eddig több sikeres próbát kiállott - vállalkozásukról, következő tesztfordulójukról Hawaii-n, a Mauna Kea kietlen hegyoldalában. A tét igen nagy: 2015-ben járművet küldeni a holdra, s onnan azzal…..
Tóth Tímea küldte ezt a beszámolót Hawaii-i útjáról: Lehetőségem adódott, hogy eltöltsek kicsit több mint két hónapot egy Big Island-i farmon és három hetet egy Maui-i nyugdíjas házaspár birtokán. Mind a két helyen wwoofer-rendszerben laktam, ami elég népszerű az amerikaiak,…..
Hogy jön ide a pilóta nélküli repülőgép? Megmondom. Egy ideje gondolkodunk azon a Hawaii Mesefaluban, hogy milyen jó lenne felülről nézegetni a tájat. Látni az erdőnket, házainkat madártávlatból, felszállni a tőlünk mindössze 8 km-re lévő működő vulkán fölé. A technika…..
Hazatért a Puli Space által támogatott Moonbots 2012 diákcsapat (a képen) a Hawaii-i jutalomutazásról, tapasztalataikról a teljes cikk itt olvasható egy részlet pedig az alábbiakban. A támogató is készül Hawaii-ra novemberben, az előzetes egyeztetések szerint a Mesefalu…..
Mari a gyógynövények ismerője és szerelmese. A hawaii-i fűszerek és gyógynövényekkel való ismerkedés során ütközött az akadályba, hogy attól függően honnan származik és hol honos egy növény, különböző helyeken és nyelveken különbözőképpen hívják azokat. A közös…..
A napokban tudatosult bennem, hogy immár elsődleges hírforrásként nem a rádiót hallgatom, a televíziót nézem. A Facebook oldalon barátaim, ismerőseim, oldalaim kedvelőinek bejegyzései gyorsabban hozzák be a fontos történéseket, eseményeket, s visznek el az eredeti…..
Úgy néz ki, hogy összeálltak a Hawaii Mesefalu közösségi terének - vendégházak és közösségi épületek - létrehozását célzó program indításának feltételei a már jól működő két ház és infrastruktúra bázisán. A 4 fő elhelyezésére alkalmas további vendégház és a…..
Mari talált rá az igazságra, amely a temető helyett Hawaii-ra vezet: "A ma többnyire hosszú l-lel ejtett szó (amit a helyesírási szótárak szerint hulahoppnak kell írni) az angol „hula hoop”-ból származik. A hoop ’kariká’-t, ’gyűrű’-t jelent,…..
Andrisék háza további komfortelemekkel bővül. Eddig az volt a fontos, hogy mielőbb beköltözhetővé váljon a ház. Mostanáig még nem jutott idő és pénz a természet kínálta lehetőségek kihasználására, hogy a házból is élvezhessék az erdő közvetlen közelségét. Azért sem…..
Lelkes, okos, kellemes fiatalok érkeztek a falunkba barátsággal és nagy kíváncsisággal, hogy ismerkedjenek életünkkel. Tanulmányaik kiegészítését, a gyakorlattal való szembesítését szolgálja a Gödöllői Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési…..
"Ha nem Hawaii-on lenne, akkor minden bizonnyal egy óriási raktárban masírozna raklapnyi áruval az égig érő fémvázas sorok közt. Ez ugrik be ugyanis az alábbi képen látható holdtargonca láttán, amire a NASA jóvoltából még csinos kis utánfutó is került. A fotó…..
Közel öt hónapot voltunk kinn a a Nagy-Szigeten Mesefaluban. A második ház, sürgős befejezési munkálataival indult a program: áramellátás stabilizálása (akkumulátorok bővítése, napelemek rögzítése), villanyvezetékek véglegesítése, új lépcső, a "fészek" és korlátok…..
Bár csak egyetlen – de meglehetősen intenzív – fogyasztója van, az első saját terményünk a chili paprika volt, amelyből folyamatos az ellátásunk. Az itt elérhető legcsípősebb fajtát termesztjük. A környékbeli, gyakran látogatott – hawaii, kínai, thai, indiai, mexikói,…..
(A szöveg komolyságát, itt-ott nehézségét kicsit ellensúlyozandó, utazgatásunk további képeit mellékelem.) Három évvel ezelőtt azt a kérdést tettem fel, hogy lehet-e offgrid módon élni? A válasz egyértelműen igen. A kérdés finomítása már nem vezet ennyire sarkos…..
Mostani ittlétünk vége felé élünk a lehetőséggel, hogy kicsit jobban kiélvezzük Hawaii Nagy Sziget kínálta lehetőségek némelyikét. Ez úgy történik, hogy elővesszük a legnépszerűbb és leggyakorlatiasabb útikönyvet (Andrew Doughty, Hawaii The Big Island Revealed, The Ultimate…..
Négyen, egy szűk héten át a vendégekkel utazgatunk. Alkalom nyílik arra, hogy a házigazdák is ellátogassanak olyan helyekre, ahová azért nem mennek el, mert vagy éppen nem érnek rá, vagy mindig csak tervezik és halasztgatják, mert alkalmasabb időre várnak. A terepjáróval, "telt…..
(Képek jönnek majd folyamatosan, most lassú a net itt az erdőben) Mostani ittlétünk középidejében hétköznapivá vált az életünk. A legfontosabb befejező munkálatok a második ház körül megtörténtek, offgrid erdei otthonunk kényelmes és biztonságos, az építkezés nyomai…..
Itteni életünk nagyobb részében dolgozunk. Fizikai munkát végzünk a házak, az energia-ellátás fejlesztésében, a gazdálkodás elindításában, a környezet élhetővé tételében az esőerdő közepén. A zöldház másik fele is tető alá került, az általunk nevelt és az itteni…..
Amikor az előző alkalommal, ittlétünk végén abba kellett hagynunk a második ház építését elkészült a felső terasz, annak korlátja. Maradt azonban egy befejezetlen oldal a feljáró felől. Adódott a lehetőség, hogy - mivel e rész felett is tető van, hogy a feljáró…..