Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Roe

0 bejegyzést írt és 45 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szép lassan szembesülünk az Orbán kormány keleti irányvonalával. Bár valami azt súgja, nem pont így akarták ezt ők sem. Csak azok a fránya pénzügyi minősítők ne lennének, akik nem osztják Matolcsy Szent Jobb lelkesedést az államosítás iránt. Leminősített a Moody's,…..
Roe 2010.12.08 01:16:04
@pifta: elég sokan ismerik a devizaárfolyamokat mozgató tényezőket, és a különféle devizák mozgása közötti összefüggéseket, illetve a forint helyét a devizapiacon.

A kérdés is rossz: a VIX NEM a hazai gazdaság állapotára utal, és nem a fenti összefüggésben használt indikátor: a kockázatkerülés, ill. -keresés változását jelzi (volatility). Pl. jól látható az április végén (!) kezdődött globális korrekció. A fentiekből az is következik, hogy nem ez az egyetlen tényező, ami az árfolyamra hat, és nem is a kizárólag a mindenkori kormány tevékenysége.

A régió befektetői megítélés tekintetében szétvált a hitelválság óta. Ez van. A zlotyival és főleg a koronával való együttmozgás már nem jellemző. A lej példa egy hasonló megítélés alá eső devizára: alig van különbség a gyengülés mértéke között.
Roe 2010.12.08 08:15:04
@pifta: "nem veszek számításba valamit"

Igen! Egy nagyon fontos dolgot: a kamatpályát (1). Nem mindegy, éppen milyen szinten állnak a kamatok, és milyenek a kamatpályával kapcsolatos várakozások.

"megfordult 2010 májusban"
És mi történt akkor, a kormányváltáson kívül?
Görög válság (2). Újra előkerültek az adóssággal kapcsolatos problémák.

"az eur jól korrelál a vix-szel"
Már nem. Ha így lenne, ellentétesen mozgott volna (erősödés). Közben a devizák teljesítménye elszakadt ettől az indikátortól. Amikor a VIX fordult, az EUR nem követte.

Valaki azt írta egy másik blogon márciusban, hogy milyen jól teljesített a BUX a Bajnai-kormány egy éve alatt. Csak azt felejtette el hozzátenni, hogy ebben az időszakban az ukrán tőzsde teljesített legjobban a világon...
:))))
Ukrajna már akkor is a bóvli kategóriában volt nyilvántartva, válságkezeléséről keveset tudni.

Azon kellene túllépni, hogy a forint (vagy bármilyen deviza) mozgása kizárólag egy tényezővel magyarázható. Tisztább lenne a kép.
Roe 2010.12.08 11:10:59
@pifta: ha a VIX és az EUR most is korrelálna: az euró erősödne, a svájci frank gyengülve. Fordítva: a VIX emelkedne a jelenlegi EUR-keresztárfolyamok mellett. Néhány hónapja itt is megszűnt az együttmozgás.

Közismert általánosságok a kamatpolitikával kapcsolatban. NEM erről van szó. 2009. márciusától kell vizsgálni a kamatpályát, és a kamatváltozás ütemét (honnan - hová). Összevetni pl. a cseh, lengyel kamat alakulásával. A kamatkülönbözet, és a kamatpályával kapcsolatos várakozások jelentős hatással vannak az árfolyamra (devizapiac egyik alapvető tényezője), sőt az ezzel kapcsolatos nyilatkozatok is (Simor, 2009. január - utólag kommunikációs hibának minősítve).

"meglátszik a különböző árfolyamokon"
És meglátszik az az adósságállomány, ami az országot terheli, továbbá a külső környezet változása. Mindez együtt tükröződik az árfolyamokban.
"A kelet-közép-európai országok GDP-arányos államadóssága Magyarország kivételével a 60 százalékos maastrichti limit alatt van - Merrill Lynch"
ecoline.hu/piac/20101012_Merrill_Lynch_elemzes.aspx

"a forint mozgása nagyban függ a magyar gazdaság helyzetétől"
Részben függ. Amikor a forint nagyon erős volt (230, 140), a gazdaság helyzete semmivel sem volt jobb, mint most. Sőt. Még Bajnai-féle válságkezelés sem történt. Mindössze más volt a külső környezet, és más volt a globális tőkeáramlás iránya.

"egyik fő exportcélunk az eurózóna gyengélkedik"
Ennek ellenére a külkermérleg többletet mutat:
"Szeptemberben az előzetes adatok szerint 548 millió eurós többlettel zárt a külkereskedelmi mérleg, ez minden idő harmadik legnagyobb aktívuma. Az első kettő is az idén volt, a gazdaság rendületlenül alkalmazkodik, ami egyensúlyi és eladósodási szempontból jó hír, növekedési megfontolások szerint kevésbé...."
www.portfolio.hu/users/elofizetes_info.php?t=cikk&i=141093
  Előrebocsátom: nem a svájci frankhoz képesti árfolyammozgásokkal foglalkozom, mivel a CHF a világ majd minden valutájához képest brutálisan erősödött az elmúlt időszakban. Az euróval szembeni árfolyam kérdéséhez fűzök hozzá ezt-azt, lévén az eurozóna a magyar…..
Roe 2010.09.06 19:08:41
@Elpet: Pontosan azért van jelentősége az importhányadnak. Az export jelentős részét adó vállalatok importőrök is, pénzforgalmukat nem forintban számolják el.

"a teljes export csaknem 80 százalékát adó multinacionális cégek működését nem igazán befolyásolja a forint árfolyamának erősödése, a pénzforgalmat euróban számolják el (Takarékbank)

...a forint erősödése a korábbi időszakokban - az általános kutatói várakozásokkal ellentétben - nem jelent meg az export csökkenésében, sőt erős forint mellett is folytatódott az export dinamikus fejlődése (Ecostat)"
www.hirszerzo.hu/cikk.devizahitelt_akar_erdemes_varni_-_oteves_csucson_a_forint-arfolyam.67717.html

"referenciaként tekintett Bajnai-kormányzás"?
Erős túlzás. Ebben az időszakban sokan "követelték" a gyengébb forintot, figyelmen kívül hagyva a fenti körülményeket.

A munkaerő értékéről hosszan lehet elmélkedni.
A válság előtt eladósodott ügyfél nagyot nézett, amikor a 20 milliós jelzáloghitelét akarta rendezni, mivel az ügyintéző arról tájékoztatta, hogy a fennálló tartozása nem kevesebb, mint 37 millió forint.  Bombaként robbant a hír, amikor a svájci frank alapú hitelek…..
Roe 2010.06.22 17:07:18
@Kivancsi: EZ a megoldás!

KI a pénzt a maffiabankokból!
Ezeknél csak jobbat lehet találni.
Van választék az EU-ban.

"Nagyjaink" is jó példával jártak előttünk...
  Csütörtökön még úgy tűnt, Kósa Lajos kijelentése valamiféle megtervezett koncepcióba illeszkedik: „Szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük.” Görögország emlegetésével persze…..
Tegnap Orbán Viktor bemutatta minisztereit. Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium: Navracsics Tibor Nemzeti Erőforrás Minisztérium: Réthelyi Miklós Vidékfejlesztési Minisztérium: Fazekas Sándor Külügyminisztérium: Martonyi János Nemzetgazdasági Minisztérium: Matolcsy…..
Roe 2010.06.02 08:35:05
@picur3ka/mesterhazymiklospart:
"A tartotisztek lennenek az erdekesebb, fontosabb kategoria... "

Tessék:
hetivalasz.hu/reflektor/nyilt-allomany-23280/
Egy új alkotmány kifejezésre juttatná, hogy az ország végleg maga mögött hagyja az 1949-ben elindult korszakot. Ehhez azonban társadalmi támogatottság - népszavazás kell! A Fidesz új alkotmányt akar írni. Szükség van-e erre? Jogi szempontból biztosan nincs. Szimbolikus értelme…..
Roe 2010.05.31 13:03:04
@Fedor:
Egyfolytában próbálnak csontvázakat találni, de sehogy sem sikerül?

Akkor ez mi?
Oszkó a Malév garancia gyors tisztázását szeretné
www.mfor.hu/cikkek/Oszko_a_Malev_garancia_gyors_tisztazasat_szeretne.html

És ez mi?
Brutális hiánynövekedéssel számol a leköszönő Pénzügyminisztérium a magyar államháztartás esetében abban a dokumentumban, amelyet a hétfői átadás átvételre készítettek az új kormány számára.
www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=447272&place=vezeto_cim

A jéghegy csúcsa...
  Ma délután nagygyűlést tartott a Fidesz-KDNP a régi jó bulik helyszínén, a Kossuth téren. A tömeget a Balázs Fecó-Varga Miklós-Palcsó Tamás drímtím melegítette be egy remek dallal, ami, ha jól emlékszünk, az összefogásról meg egy új világról szólt. Ezután Semjén…..
Roe 2010.05.30 12:55:37
@Lord_Valdez:

Ideje kezeltetni magad, talán még nem késő.

Kikből lettek a leglelkesebb komcsik, ha nem a zsidókból???

Roth Mátyás, Klein Antal (GYF rokonsága!)...

Hány olyan ismert komcsit tudsz megnevezni, akik nyilasok (is) voltak?
:D
 Csányi Sándor nem lep meg kijelentésével: szerinte a devizahiteleket a „zemberrek” érdekében nem szabad (!) forintosítani, mert akkor nőne a törlesztőrészlet. Jó százhatvanyolcórásan az oligarcha hazugságának cáfolata: Ha nem forintosítják a …..
Roe 2010.05.20 08:53:20
@Roa:

Tessék mondani, hogy lehet "aláfeküdni" az inflációs célnak???
Roe 2010.05.20 09:47:32
@emzéperiksz:

Pontosan az utóbbi két évben (2008. október óta) NEM STABIL az árfolyam!!!

Ki, és milyen alapon akarja megmondani, hogy milyen szinten stabilizálódjon az árfolyam?
NINCS ÁRFOLYAMCÉL, és nincs árfolyamsáv!!!

Tessék mondani, hogy lehet a jelen árfolyamrendszerben "leértékegetni" (sic!) a forintot?!
Tetszik tudni, milyen árfolyamrendszer van ma Magyarországon?

Kiesett néhány év(tized)?
Vagy már semmi sem számít, ha gátlástalanul hazudni kell?