Regisztráció Blogot indítok
Adatok
borzaskata (törölt)

0 bejegyzést írt és 77 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem először fordul elő, hogy tanulságos és érdekes írást kapunk, ám nem is kicsit át kell szabni a benne  található konkrétumok és személyes adatok miatt. Ami az ilyen levelekben áll, akár szóról szóra igaz is lehet, de mi nem voltunk ott, a névvel, címmel, telefonszámmal…..
Azért gondoltam, hogy írok, hogy mások ne essenek ebbe a hibába. A történet röviden: Sales és marketing asszisztenst kerestek "FIX"!!!! nettó 120000forintos fizetéssel Debrecenben. Természetes, hogy küldtem az önéletrajzomat. És HURRÁ!!! már 1 nap múlva hívtak, hogy…..
borzaskata (törölt) 2010.05.31 15:37:59
@gályarab:

még régen én is jártam úgy, hogy pályáztam valahova (nem munkaerőközvetítőnek küldtem önéletrajzot, hanem közvetlen a cég hirdette), semmi válasz, és később egész más cég hívott fel, hogy átadták neki az önéletrajzom, xy állás érdekelne-e (köze nem volt az eredeti pályázatomhoz nem hasonló munkakör). Most már szerencsére nem keresek állást, de amit akkor megtanultam:

Névtelen hirdetésre, ahol a hirdető kiléte nem deríthető ki, nem írok. Ahol kideríthető, látható akonkrét cég, ott sem adok meg személyes adatokat. Elérhetőségnél ingyensen regisztrált mail fiók megadva, a nevem rövidítve adtam meg, születési dátumnak, csak születési évet, hónapot, napot nem, lakcímet sem adtam meg, hanem csak város nevet, pl. Budapest xy kerület, és telefonnak is csak egy feltöltőkártyásat.

Aki valós munkaerőt keres, nem arra lesz kíváncsi, hogy melyik házszám, emelet ajtóban laksz, hanem mi a szakmai tapasztalatod.
Még a korábbi munkahelyeimet sem konkretizáltam, hanem pl. xy város, zy szektorban dolgozó szolgáltató cégnél, ilyen állás...stb. Akit tényleg munkaerőt keres, az ez alapján el tudja dönteni, hogy olyan gyakorlattal kell-e munkaerő, vagy sem. El tudja a személyes adatok nélkül is dönteni, hogy megérhet-e egy telefont felhívni a delikvenst, interjúra behívni.

Olyan hirdetésre küldtem ílyen adatokkal önéletrajzot, ahol még referenciakérés, leinformálhatóság is volt. Erre is reagáltam önéletrajzomban, nem így, cizelláltabban, de az értelme az volt, hogy amint tudom személyes adataimmal mit kívánna a cégük kezdeni, megadok egyéb információkat is.

Behívtak, többfordulós interjúk voltak, megkaptam az állást :) Ez már jó néhány éve volt, de ha netán állást keresnék a jövőben, ugyanezt amódszert alkalmaznám. A hirdetőnek a munkaerő keresőnek az én személyes adataimhoz onnnatól fogva lesz bármi köze, ha komolyan gondolja, és tényleg alkalmazni akar, vagy legalább is interjúztatni, ha felhív, behív interjúra, csak ott fedem fel magam, addig nem.

Így viszont nem fáj az ember feje, ha bizonyos cégek az ember tudta nélkül tovább küldik a pályázatot...stb.
borzaskata (törölt) 2010.05.31 15:49:38
@Strici:

azért, hogy nagyjából képben legyenek az életkorommal. Nem állt szándékomban titkolni az életrajzban hány éves vagyok, de a születésnapomhoz úgy véltem idegenként nincs közük :)
Ez ugyanolyan nálam, mint azt sem állt szándékomban titkolni hol lakom, mely városban, csak konkrét címhez, utcanévhez, házszámhoz semmi köze addig egyik cégnek sem, amíg nem azért kell, hogy megírásra kerüljön a munkaszerződés :)
borzaskata (törölt) 2010.05.31 16:22:05
@Mylady: szerintem nem feltétlen adócsalás. Az emberek jelentős része nem bérszámfejtő, szeretné tudni nagyvonalakban azt is, hogy a bruttónak nagyjából mi a nettója.Általánosságban tudják tájékoztatni a jelöltet, nagyjából mit várhat, mennyi fizetése lesz. Ami lehet, hogy nem kerek összegre jön ki, hanem kis eltéréssel. Saját ismerősi körben pozitív tapasztalat, hogy ezt be szokták tartani a cégek jó részénél, és az adott nettóra bejelentik annak megfelelő burttóra a dolgozót.

Egy nem szokványos esetet hallottam, ismerős mesélte, hogy jelentkezett egy kis céghez, ahol elmondták, hogy x összeg van a munkaerőre (munkáltatói, ilyen olyan járulékok kifizetésével együtt, többet nem tudnak áldozni az munkatársra). Felvázolták, hogy vagy bejelentik teljes összegre és ennyi lesz a nettója, vagy hivatalosan kevesebbre jelentik be, kevesebb járulékot fizetnek utána, de a különbözetet megkapja, úgy többet visz haza.

A cégnek mindegy volt a költségek eloszlása, de a munkavállalónak nem volt mindegy, mennyi a nettója, azt a felállást választotta, hogy kevesebbre legyen bejelentve, és a többit zsebbe kapja, többet vihessen haza...

Az már megint más kérdés, hogy az adott cég vajon a zsebbe fizetett összeget hogyan számolta/nem számolta el, azzal mit csalt. De az emberek érzékenyek arra, mennyit visznek haza, nem feltétlen a cégek sara kizárólag, hogy ha nem annyi bruttóra jelentenek be valakit, ebben a munkavállaló érdekei is benne lehetnek ugyanúgy.
   Bár a második, forradalmi Orbán kormány még csak tegnap alakult, maga a kormányalakítás előtti parlamenti munka is komolyan értékelhető és sok mindent elmond a következő 4 év kormányzati hozzáállásáról, a két harmaddal vissza illetve vissza nem éléshez való…..
borzaskata (törölt) 2010.05.31 13:56:11
A jelenlegi alkotmány szövegében benne van, hogy mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához. Ez magában fogllaja a a vallás, vagy más lelkiismereti meggyőződés szabad megválasztását...stb.

Akkor mi a túrónak kell az Isten a történelem ura, és a többiek ahogy másként értelmezik (mint szétválasztó, másodrendű polgár sugalmazó) új fogalmazás pluszban?

Más blognál hsz-ben kifejtettem, most ismétlem magamat. Tudtommal tudományos dolgok eldöntésében állásfoglalás nem a kormány és országgyűlés kompetenciája. A történelem tudtommal tudomány. Mikor fosztották meg a tudománytól? Szerintem még egy isten hívő régész sem örül ennek a tervezett megfogalmazásnak.

Aki szerint ez a tervezett megfogalmazás jól van így, helyes, hisz a többiek is ott vannak, akik más forrásból értelmezik, azok ugyanezt mondanák-e, ha az Isten a történelem ura helyett, a repülő viziszörny a történelem ura szerepelne elől, és ő a többiekhez tartozna, akik ebben nem hiszenk.. Mit gondolna? Hányad rendű állampolgár lesz ezáltal? Megsúgom, egy ateistának az Isten a történelem ura megfogalmazás, nagyjából ugyanazt jelenti, mint a hétfejű sárkány lenne a történelem ura.

Mi szükség van szétválasztó megfogalmazás beleszövésbe, ha a jelenlegi alkotmány kimondja a hitbeli, vallásszabadságot, a jelenlegi megfogalmazás nem szétválasztó. Akkor mi a cél ezzel? Ugorjanak a hívők a nem hívőknek és fordítva?

2010-ben felháborítónak tartom, hogy Isten a történelem ura irányba haladunk...Ha valaki hisz, szíve joga, tegye magában, tiszteletben tartom. De nem támogatom az Isten a történelem ura megfogalmazást, és felháborítónak tartom, ha ezentúl én emiatt "másodrendű állampolgár lennék"...
2 éve folyamatosan keresek állást. Közgazdász vagyok +2,5 felső fokú OKJ-s képesítésem van. Ugymint: - regisztrált mérlegképes könyvelő - mint költségvetési belső ellenőr a regisztrációm folyamatban - jelenleg egy Munkügyi és TBJ továbbképzésen nyomulok (még két…..
borzaskata (törölt) 2010.05.27 18:22:02
@Babette:
kisasszony megszólításod meg téves, asszony vagyok :) De ahogy régen sem ragaszkodtam a kisasszonyhoz, ugyanúgy nem várom el az asszonyozást sem :D Csak ha már alkalmazni szeretnéd mindenképp, akkor tudd mi fán terem :)
borzaskata (törölt) 2010.05.27 18:25:16
@Babette:

ha a "közöd hozzá" kommentem megnézted, rögtön utána leírtam, hogy kihagytam a szmájlit, úgy akartam eredetileg küldeni. Nem mindegy a kető.

Csak azért nem fejtettem ki neked mire figyelek, mert rosszindulatot éreztem kérdésed mögül "sütni", nem láttam értelmét. Persze lehet jóindulattal kérdezted.
„40 perc késéssel találtam meg végre az ő háztömbjét, felcaplattam a negyedikre és csöngetek. De ő nem nyit ajtót. Dörömbölök. Semmi. Felhívom: ki van kapcsolva. Vállat vonok és elindulok haza” – mit lehet tenni, ha egy pasi nem késésálló? Mert bizony a…..
Szokatlan poszt a Homáron, amelyik a kapitalizmus egészséges működését kéri számon, de nem eladó-vevő-viszonylatban. A Homár azonban szenvedélyes kapitalista, ezért teljesen megérti Házisárkány panaszát, aki meghökkent azon, hogy azért hajtották el a hastáncosruháival egy…..
borzaskata (törölt) 2010.05.27 10:29:38
@házisárkány: jó, így már értem, teljes lett a kép.

Bár, ez esetben inkább vatera.

Ha néhány ruhád van csak, míg a másiknak sok, más kereskedő tényleg "ipari mennyiségben" árulja, akkor neki azon adó is van, míg neked nincs (még ha nem is kell). Gondolom azért nem engedtek oda, mert neked ez egy egyszeri alkalom, hogy túladj rajtuk, míg másnak rendszeres, akár ebből él.Ha rendszeresen, hosszú távon tudnál biztosítani jó áron árut, akkor szerintem lecserélnék a megszokott árust rád :)

Jelen helyzetben vatera, avagy nem tartanám rossz ötletnek, ha a másik kereskedőnek próbálnád oda adni valami megegyezéssel a ruhákat :D
Az alanti, nagyszerű, bár kemény és keserű levelet irodalmi alkotásként tesszük közzé. A világért sem szeretnénk például azt híresztelni, hogy a kispesti Europarkban lévő Interspar vezetősége hazahordja az árut. Nyilván nem tesznek ilyet, a Homár Tiborcának panaszában nem is…..
borzaskata (törölt) 2010.05.26 14:21:41
@kiskoboldd:

"én ápolónő vagyok nekem se jár pisiszünet-ha kigazdálkodom 2 beteg közt, akkor rohanhatok-"

Én dolgoztam szociális intézményben (nem ápolóként). Tökéletesen ráláttam, hogy az ápolók leterheltek, az tény, ellenben ha pisilniük kell, akkor egyszerűen fogják magukat és mennek pisilni.
Nem ugyanaz pl. a reggeliztetés idejében, vagy ágyazás közben visszatartani és utána kimenni mosdóba, mint egy pénztáros nem tud két vevő közt kimenni, szerintem ne pisilásen lovagolj, hogy neked milyen rossz, mert gyanítom nem vagy rákérnyszerítve, hogy 6-8 órán keresztül is visszatarsd, és ez idő alatt ne is egyél.

Én tökéletesen ismerem reggel/délben a nővérszobából áradozó íncsiklndozó kávé illatát, azzal is tisztában vagyok, hogy ápolóknak van normális étkezési lehetőségük, max beosztva... Azaz, egyszerre nem ehet minden nővér. Fülemben cseng a nővérszobákból a harsány nevetések hangja, és a b@szdmegolásoké is...-amik kihallatszanak a folyosóra... Mint ahogy szemem előtt van számos nővér flegma képe, mikor bementem és bizonyos nyilvántartást, adminisztrálást nem adtak elő hatodszori kérésre sem. (Nagy intézményről van szó).

Ettől függetlenül nagyon nehéz munka az ápolók dolga, csak kár, hogy vannak közülük, akik a segédápolók felé kiskirálynak érzik magukat és őket cseszegetik, -amihez joguk nem lenne. Vannak kulturált, kedves, intelligens ápolók, és sajnos szép számmal vannak iq minuszok is.

És őszintén örülük, hogy egyéb, nem ápolási tevékenységhez kapcsolódó állásom volt a szociális intézményben, bár az ápolók adminisztrálási nem törődömsége megnehezítette olykor az én munkámat.

Ápoló hiány van, de közel nem kell megszakadniuk, -szerencsére...

Nagyon kevés az ápolók bére, de az ágymelletti pótlékokkal...stb.még mindig jobb érezésnek örvendenek mint a pénztárosok.

Holott mindegyikét emelni kéne.
borzaskata (törölt) 2010.05.26 14:23:32
Véleményvezér Mi a baj Istennel? 2010.05.26 08:10:00
Pont a tolerancia és a sokszínűség hívői próbálják megkérdőjelezni, hogy mások saját istenükre hivatkozzanak. Pedig ez is egy teljesen legitim értékválasztás. A jelenkori magyar történelemben először jelent meg Isten neve egy törvényben, mégpedig a Fidesz-KDNP-nek a…..
Vajon milyen az, amikor az ember otthonát váratlanul idegenek lepik el? Egyre többen vannak és nem tudni, mi a szándékuk… Ráadásul a kert is ismeretlenekkel van tele, akik kukkolják az abszurd eseményeket. Dióhéjban így lehet összefoglalni az Élethelyzet című, kifinomult…..
Végre teljesen eltitkolhatjuk az internetes kereséseink tartalmát, (vagy nem - lásd lentebb) így aztán a túl kíváncsi társaink maximum annyit hallgathatnak le, hogy a Google keresőjénél jártunk. Az újítás engedélyezi az SSL-t a Google keresőjén, amelyet - ha biztonságosan…..
borzaskata (törölt) 2010.05.24 16:03:58
@kombany12:

megfelelő programozói tudásom nincs. Így erre nem tudok érdemben reagálni,se pro, se kontra.

De ha nincs gmail címed és nem használsz google keresőt sem, akkor hogy a bánatban tudná a google, hogy te mit csinálsz?

"megnézek oldalakat amik ugye mondjuk hirdetéseket jelenitenek meg ..."

Naív felhasználóként, tudomásom szerint bármire klikkelek a neten, mindenütt naplózva vannak a látogatók...stb., IP címet is bizonyos ideig tárolnak.

Másrészről jó hogy nagyjából próbálnak beazonosítani mindenüütt, pl. mezei felhasználói parasztlogikával élve, ha Magyaroszgáon rámész a hotmail.com-ra, vagy a gmailre, nem finnül fog karattyolni-szerencsére. Azt tartanám furának, ha bármely cég nem tudná nagyjából beazonosítani, honnan klikkeltek oda. Azt meg kötve hiszem, hogy bárkit is az érdekelne, hogy az illető személy szerint kicsoda xy porfészek országban. De a megfelelő szolgáltatáshoz kell tudni mely régió.

A hirdetéseket írtad, hogy nézed.

A google hirdetéseknél meg köztudott, hogy a hirdetők az alapján kapnak pénzt a google-től, hányszor kattintottak rá az adott hirdetésre. (Microsoft-nak is van ilyen, Yahoo-nak is, magyar cégeknél is úgy tudom).Akkor valameddig le kell tárolni, hogy volt klikk, nem hiszem, hogy bárkit is az érdekelne, hogy téged személy szerint beazonosítsanak, de az érdeke lehet másnak, hogy az adott linkre összesen hányszor klikkeltek, és milyen régióból. azaz a statisztikai sokaságban egy mini egység lesz.Ha meg a term of use-ban is ott van, megnézed, nem tetszik, akkor miért nem hagyod el az adott oldalt.

De hát én nem értek hozzá.

Engem baromira nem érdekel az sem, hogy pl. naplózzák-e, hogy xy nyelviskola oldalára google hirdetésen keresztül jutottam-e. És ha igen, akkor mi van? Úgysem tudják személy szerint ki vagyok.
borzaskata (törölt) 2010.05.24 16:10:01
@kombany12:

De most a Microsoft hirdetések kapcsán is rákerestem, ők is gyűjtenek:

"A Microsoft és partnerei számos webhelyén és online szolgáltatása keretében megjelennek reklámok. A Microsoft Advertising Platform funkció segítségével saját, és partnereink honlapjain is meg tudjuk jeleníteni a hirdetéseket.

Az online hirdetések megjelenítésekor állandó cookie kerül a számítógépre, amely azonosítja a gépet egy következő hirdetés megjelenésekor. Mivel a vállalat számos különböző webhelyen hirdet, idővel sok adat gyűjthető össze a felhasználó (vagy a számítógépet használó más személyek) által meglátogatott webhelyekről, ahol látta az adott hirdetést és/vagy rákattintott. Ezek alapján előre jelezhetők a felhasználó feltehető jellemzői, érdeklődési köre és ízlése; cégünk pedig célzott hirdetésekkel közeledhet hozzá. Ezeket az adatokat összekapcsolhatjuk következő látogatásával, vásárlásával vagy egyéb művelettel, amit a résztvevő hirdetők webhelyein végez. Ennek alapján mérhető a hirdetések hatékonysága.

Noha a gyűjtött adatok alapján testre szabható, hogy milyen hirdetések jelenjenek meg egy adott felhasználónál, a rendszer olyan módon választja ki ezeket, amely nem alkalmas közvetlen személyes azonosításra. Kiválaszthatjuk, hogy milyen hirdetéseket jelenítünk egyes általános érdeklődési körök alapján, vagy adott szempont alapján csoportosított személyek számára (a) demográfiai adat vagy érdeklődésre utaló jel alapján, beleértve a fiók létrehozása során megadottakat (például életkor, irányítószám, nem), más vállalatoktól kapott demográfiai adat vagy érdeklődésre utaló jel alapján, továbbá az IP-címből leszűrt általános földrajzi elhelyezkedés szerint, (b) a Microsoft és hirdetőpartnerei webhelyein megtekintett oldalak és kattintott hivatkozások alapján, valamint (c) a Microsoft internetes kereső szolgáltatásai, például a Live Search keretében megadott keresőkifejezések alapján."
borzaskata (törölt) 2010.05.24 16:40:12
@kombany12: Mindegyikük a fiókoknál sok mindent tárolnak (szinte ugyanazokat az adatokat), ha másért nem, azért is hogy jogi dolgok miatt adatot szolgáltassanak. Lehet, hogy a google uralja a hirdetési piacot, de a gmil fiókok száma nem haladja meg tudtommal az 50 milliót, míg a yahoo több mint 200 millió aktív mailfiókot kezel (SSL jelenleg csak belépés idejére náluk)-ha jól tudom. Akkor most ki a nagyobb, ki a "veszélyesebb", kinek a kezében van több személyes adat? Minden csak nézőpont kérdése.

Nekem egyik sem tűnik rosszabbnak mint a másik, egymással rivalizálnak, ami remélhetőleg mindegyiküknél a szolgáltatás színvonalának emelkedését vonja maga után.

Akinek nem tetszik, ne használjon nagy, ingyenes mail fiókot, arra van más alternatíva (max. fizetős).

De sok cég a netes hirdetésekből tartja fent magát, annak tényleg sok értelme nem lenne, ha engem nyelvoktatás érdekel és a képembe nyomnának műkörömépítő tanfolyamot. Persze ha nem akarok, akkor nem kattintok rá a hirdetésre. Ha klikkelek, akkor azért, mert valahol mégis csak érdekel...

Nekem úgy tűnik, sok ember elvárja, hogy személy szerint kiszolgálják az igényeit, mindent a feneke alá tegyenek, full extrás szolgáltatásokat akar, de másik oldalon ne tudjanak róla még aztán véletlenül sem semmit, még azt sem melyik városban van. A kettő együtt nem jön össze.

Személyes adatokat meg nem szoktak gyűjteni a neten, nem is tudják, de akkor ennyi alapon telefonon sem kell felhívni egy céget, mert érdeklődök valami szolgáltatásuk iránt, hátha felírják a telefonszámom, és akkor jujj, mi lesz :)
"Dr. Temesi Tibor ügyvéd, az Expo Center ügyeit vizsgáló bizottság tagja szerint összefogással, környezetükért tenni akaró, segítőkész, lokálpatrióta szakemberekkel földalattit kéne építenünk, így hosszú távon megoldható lenne a város észak-déli irányú…..
borzaskata (törölt) 2010.05.21 19:44:50
@mestska:

A Rákóczi út jó részén két sávos az út összesen, egy sáv,oda-egy vissza. Így ha ott ehelyett sín lenne, busznak nem maradna út, sem autónak.
Mivel a Rákóczi környékét sok járat érinti, így azon a részen jelenleg is folyamatosan mennek a buszok, összegészében ott mindegy melyikre pattansz fel, ha tudsz pár percet várni a megállókban...

A Budai vám részt összeköti a nyugati résszel most is a 2-es busz (Urántól meszesig, szerencsére ezen irányban legalább biztosított a premről peremre egy járattal), ez kb. 10 percenként jár, meg társul hozzá még a 2A járat is 10 percenként, együtt 5 perc követéssel járnak. Ezt én nem nevezném rossznak...Ráadásul a járat logikusan, nem kerülő utakon, feles kurflikkal jár. Villamost konkrétan végig a 2-es vonalra azért nem lehet tenni, mert a járat részben a 6-os úton megy... A 6-os, az széles út, de arról nem lehet az autókat leterelni.(A Budai Vámhoz is azon az úton jutsz).

Semmiképp ne feledkezz meg arról, hogy az a 6-os sz út, nem más, mint az ORSZÁG 6-os számú főútja! Onnan nem lehet elvenni sávokat az autók elől, mert sineket fektetnél le. Útszélesítésre akkor lenne mód, ha az út melletti házakat is lebontod :)

Egyik kommentedben korábban az egész Rákóczi uti forgalmat a 6-os felé terelted volna el (annak a része a Nagy Lajos u.is).
Az meg eleve üti egymást, ha elzárva lenne autóktól Rákóczi (képtelenség), onnan 6-osra terelni nem lehet, mert a 6-os főút forgalmas, nem kéne arra törekedni, hogy ott a dugó szint elérje a fővárosit :) De ha a nyugati részt Budaival összekötő felvetésed nézem villamossal, az meg már az eleve említett 6-os út miatt nem lehet, azokra a sávokra szükség van.

Lehet, hogy szebb a villamos, hangulatosabb mint a busz, de nem szabad egyéb közlekedés kárára, valamint úgy vélem, a pécsiek elsődlegesen nem arra van szükségük, hogy a reggeli csúcsban, ezentúl 5 percenként szálljanak villamosra és ne a 2-es, meg 2A buszokra szintén 5 perc követéssel. Ráadásul ha a villamosnak a megszokott helyeken fel kell vennie az embereket, felgyorsulni módja nem lenne.

Egyéb, olyan részekre lenne szükséges érdemben kötöttpályás, ahol nem valósul meg a peremek közötti gyors, közvetlen kapcsolat. Pl. minimum a HÉV-ek sebességére fel tudna gyorsulni, de ehhez nem lehet rengeteg megálló, márpedig megállókkal elég sűrűn el vannak látva a meglévő buszvonalak. A villamosok azok nem gyorsak, hisz az a funkciójuk mint a busznak, sűrű megállóellátottság.

Sőt, ha a kétsávos utakon (Rákóczi részei), két sávos villamos lenne, akkor még jobban lelassulna a tömegközlekedés, mert azért van néhány gyors járat, ami nem áll meg minden megállóban (itt a 106, 107, 161, 162, ilyen járatokra gondolok inkább), elhúznak a megállóban roskadzó egyéb járatok mellől, kötöttpályás meg kikerülni nem tudja egymást.

A 2-es busz távja Pécsett, annyi hosszra, de inkább 5 km-el is kevesebb, mint Budapesten csak a Batthyány tér és Békásmegyer HÉV táv szakasza, de kb. a 2-es busznak van vagy 20 megállója, míg a HÉV-nek szerintem 10-nél több nincs.

A gyors közlekedést meg sehol sem a villamosok biztosítják, hanem HÉV, vagy metro...stb, amik funkciója szerint hosszabb útvonalat ölel fel, és nem minden bokorban van megállója.

Pécsieknek arra van szükségük, hogy a város szélek közti gyors közlekedés megvalósuljon, avagy legyen olyan szakaszon, ahol most nincs, viszont ezzel egyidőben a jelenlegi megállóhelyek ellátottsága ne csorbuljon.

Biztos nagyon szép lenne, ha Pécsett is mennének Combinók, vagy más csili vili villamosok, csak a pécsieknek nem újabb busz sebességű (lassúságú) járműre van valóban szükségük, hanem attól gyorsabbra, azaz ne csak menjenek az új járművek, hanem haladjanak is gyorsan egyik szélről, a másikra.

(A 60-as évekbeli vilikre meg nem lehet alapozni, hogy volt a városnak akkor is villamosa, mert pl. az a Király úton végigment (ma sétálórész annak jó része, ki üzletecskák, kávéházak, nyáron kiülős részek...sb., valamint a Széchenyi téren is ment, innen már ki van tiltva forgalom, most lett felujítva a tér...stb), azóta eltelt 50 év, megváltozott a közlekedés.
borzaskata (törölt) 2010.05.21 21:04:48
@mestska:

Vasuti állomásoknál több sín van, de ha A pontból B-be, vagy fordítva el akarsz jutni, akkor ahhoz az állomáson kívül egy adott sín van oda-vissza.

Pécsnél oda-vissza szeretnének közlekedni közeli és távoli célpontokra egyaránt, pl. Budapestre, Balatonra, Bátaszékre, Nagykanizsára, Mohácsra, Harkány, Szarajevóba, Szigetvárra, Dombóvárra, Barcsra, Siklósra, Villányra...stb. A közelebbi településeken vannak közvetlen vonat járatok, csak addig, de uyganezeken a síneken haladnak olyan vonatok, amik érintik az adott szakaszt is, de messzebbről érkeznek...stb.
De aki Szegedre menne, nem tud közvetlen menni, azoknak is fontos, hogy ha Pécsről Dombóvárig megy, akkor megfelelően át tudjon szállni cstalakozást elérjen, de ugyanúgy fontos annak is, aki Bécsbe menne...stb.

Mikor beér a vonat egy állomásra lehet ott kell kicsit állnia mielőtt tovább mehet, mert pl. amerre menne, előbb be kell várni míg egy másik vonat szemből jön...stb.

Én utaztam többször Pécsről vonattal, sokszor nézelődtem az állomáson, ha előbb értem ki. Beérkezett viszonylag rövid időn belül több vonat, más indulásra várakozott, van ami akkor indult kifelé,-nekem személy szerint nem használaton kívülinek tűntek az állomás, nyilván minden állomás életében vannak üresebb időszakok a nap bizonyos szakaszaiban.

A hátsóbb síneken masíroztak a tehervonatok (bármily meglepő, ahhoz, hogy Pécsbányarendezőre eljusson a főpályaudvarról bármely vonat, annak át kell mennie a főállomáson is, amíg a város szélén nem tudják megoldani a Pécsbányarendezőig történő vonatlevitációt :) Márpedig oda-vissza közlekednek, pl.van tehervonat, pl. Pécsbányarendező és Dombóvár között tudomásom szerint.

Ami esetleg kihasználatlan, a síneknél, az nem maga a főpűlyaudvar, hanem a főpályaudvartól keletre futó sínek egy része amik még átmennek a városon, a legtöbb vasuti forgalom nem arról van, de előtte a főállomásig szükséges szerintem sok sín.

A főpályaudvarról a keleti rész felé futó sínekből lehet felesleg, ami esetleg nincs kellőképp kihasználva (viszon siklós-Villány irányából, szarajevóból kell fogadni), ha ott van fölös sín, azt sem elbontani kéne, hanem be lehetne fogni pont a városi közlekedésbe (HÉV mintára akár), plusz megállóhelyeket kialakítani, vagy ott el tudnék képzelni villamost is! És ott nem zavarná meg a városban lévő egyéb forgalmat, -valamint nem kellene a városnak hatalmas költségekbe sem vernie magát emiatt- szerintem.

Viszont ezt nem az eredeti posztban feletett metró, vagy egyéb gyors közlekedést biztosító új kötött pályás vonal helyett értem, mert valami olyanra is szükség lenne.
borzaskata (törölt) 2010.05.22 12:49:28
@mestska:

Ha már a Batthyány téri HÉv állomás szóba jött, engem érdekelt, hogy hol tarthatják karban a kocsikat, hol van a garázs. Menetrend szerint Békásmegyerig mennek, ill. onnan némelyek tovább Szentendrére.
Érdekességképp Szentendrén találtam légi fotót a szép sorban parkoló HÉV-ekről, állomásról:
ww2.legifotok.hu/photoviewer.php?currIdx=5

@Benbe:

Az említett vonalakra kértem menetrendet reggelre és délelőttre hétköznap, hát ja, valahogy így indulnak:
4.35 (Sebes, Bp déli), 4. 47 (Villány), 5.23 (Baranya IC Bp. keleti), 5.59 (Tubes IC-Bp. déli), 6. 40 (Villány), 6.43 (személy Pusztaszabolcsig), 06.55 (Barcs személy), 7.30 (gyors Celldömölk), 8.43 (Dombóvár), 9.23 (Pécs-Tettye IC Bp keleti), 10.10 (Barcs személy), 10.43 (Sebes-Bp. déli), 10.48 (Villány), 10.53 (Barcs személy), 11.23 (Misina IC Budapest keleti), 12. 10 (Barcs személy), 12.42 (sebes bp déli), 13 (Dráva IC Sarajevo)

Én amikor a pécsi állomáson voltam, akkor éppen nem lett volna elég 4 vágány, (biztos máskor vannak üres időszakok, de még is csak egy egész ország csatlakozását kell(ene) normálisan összehangolni MÁV-nak). Miközben Pécsett várakoztam, volt ami jött-ment, más, várakozott, felszálltak, avagy takarították a kocsikat...stb. Háttérben sikerült tehervonatokat megfigyelni, nekem kihasználtnak tűnt az állomás "ottjártaimkor":

Én kifejezetten szeretem az állomási hangulatot :) (találtam pécsi főpályaudvarról).
www.youtube.com/watch?v=JscnB4QfAhY&feature=related
www.youtube.com/watch?v=ZGDFx3mftgQ&feature=related

Ha az állomáson lenne felesleges sín is, annak akkor sem látnám a város életrére nézve bármiféle érdemi hatást, ha az épület előtt lebontanának néhány sín, mert a kinti fő sínekre szükség van, összegészében sok hely nem szabadul fel, max. közvetlen az állomáson valamennyi. Ennek mi értelme? Max. ha felhúznak az állomásra még valami épületet a helyére, ami valami mód kiszolgálja az utazókat. De én továbbra sem a sínek lebontását szorgalmazom, hanem azt, hogy a főpályaudvartól keleti részeken valami HÉV mintára nyugodtan forgalomba állíthatnának kocsikat.
Ismét ugyanannál a bábaasszonynál csúsztak bele egy újabb életveszélyes esetbe. Még mielőtt a torkának ugranánk, az ugyan csoda, hogy még praktizál, de ha teszem azt, az elmúlt 3 évben is ezt tette, és nem volt róla egy hír sem, akkor a komplikációk száma egyáltalán nem…..
borzaskata (törölt) 2010.05.21 14:44:45
Én olyan kórházban szeretnék szülni, ahol garantált, hogy nem más vadidegen nők társaságában kell fügönnyel leválasztva szülni (egy szájsebészeti beavatkozásom volt paravános módszerrel, már az is iszonyat volt, nem ám szülésnél). Az nem vigasz, ha a kórházban van egy alternatív, avagy egy darab egy ágyas szülőszoba, ha az épp foglalt, és idegen nőkkel köösen kellene emiatt szülni.
Számomra igen is fontos, hogy emberi szót kapjak, kedves legyen a személyzet. Tisztaság, nem omladozó vakolat, korrekt állapotú helységek, és normális, nyugodt légkör, körülmények legyenek a szülésnél. Ne megszokásból akarjanak oxitocint adni, hogy én szenvedjek hirtelen még nagyobb fájdamakat, hanem ha valóban szükséges lenne, ne megszokásból akarjanak gátmetszést, hanem ha a gátvédelem nem lenne tartható...stb. Ahol ha nyögnék, vagy mit tudom én milyen hangokat adnék ki önkéntlenül, nem utasítanának, hogy maradjak csendbe, ahol nem kötözik kengyelbe a lábom, és ha a babával minden rendben lenne, nem vinnék el rögtön, hanem megkaphatnám, a hasamra fektetnék, had ölelhessem magamhoz!

Ahol szülés közben, ha kínzó szomjúság tör rám, valamit adnak inni, nem hagynak szomjazni, de ha valami miatt indokolt lenne, hogy a gyomorba ne kerüljön folyadék, akkor legalább a számat had öblíthessem ki vízzel (nem nyelném le), és kössenek be folyadékot infúzión, ne kiszáradni, fél hulla állapotba kerüljön az ember.

Ahol ha megy katéter nélkül is, nem erőltetnék rám kötelezően a katéteres pisilést, felesleges kellemtlenséget okozva. A kórházi személyzetnek ez lehet mindennapos, de egy embernek ha indokoltan nincs rá szükség, akkor megalázó, ha felhelyezik!.

A szülés után sem szívesen lennék olyan szobában, ahova közvetlen nem tartozik fürdőszoba, WC, ahol a mellékhelységeket nem takarítják megfelelően, ahol WC papír sincs. És nem szívesen szeretnék fél focicsapatnyi idegen nővel egy szobában lenni, főleg, ha mindenki kisbabája össze-vissza üvöltözik. Lehet, hogy antiszociális vagyok, de nem másik 5-6 nő gyerekének az üvöltözését szeretném hallgatni, hanem csak a sajátomét!

Azt sem szeretném, ha első szoptatási kísérletnél mindne előzetes engedélykérés nélkül, az ápoló személyzet, egy durva és hirtelen mozdulattal a mellemhez ér, és mint egy tehenet feni kezd (igen, sok helyen e téren baromira megalázzák a nőket!) Mutassa meg, de kérjen engedélyt mielőtt a mellhez nyúl, ne legyen durva és valami kedvességet is tanusítson!

És az is jó lenne, ha szoptatós kismamáknak az össz reggeli nem egy darab kifliből meg mini kenőmájasból állna, mert ez délig nem sok. És az is jó lenne, ha valaki vegetáriánus, és nem tudnak neki másik, megfelelő kalóriatartalmú menüt biztosítani, akkor legalább ebédre ne olyan főzeléket adjanak neki, amire rátették direkt a pörköltet!

Lehet, hogy vannak állami kórházak, ahol fentiekből ha nem is minden egyszerre, de nagyon sok minden megvalósul, működik.

Sajnos nem rég szült ismerős, nem járt szerencsével, az mindennek ellenkezőjét tapasztalta, sötét balkán...

Magánkórház jó alternatíva lehet, aki nem kér a állami intézvények megalázó körülményeiből és a személyzet sem alázza meg, de szeretné, mindne téren biztonságban tudni saját magát és babáját is, nem várt komplikáció esetére.

A gond az, hogy az otthonszülés és a kórházi szülésért a jahtolás nagyjából azonos, kb. ugyanannyi vándorol az otthoni segítő és orvos zsebébe.

Magánkórházban meg ennek ötszörösénél kezdődik...
borzaskata (törölt) 2010.05.21 15:41:18
@k trout:

én egy szóval nem mondtam, hogy az otthonszülést preferálom. Én a jelen körülmények között magánkórházat választanék (csak még kicsit gyűjteni kell rá, de meg fogom oldani, ha arra kerül a sor).

Én nem tudom, ki miért választja az otthonszülést, viszont nem csodálkozom, aki otthon akar szülni...
Ismerős nagyon-nagyon negatív tapasztalatra tett szert nemrég.

Nem értek veled egyet, szerintem a felsoroltak nem kényelmi funkció. Az nem kényelmi funkció, ha nincs szükség rá, akkor is oxitocint kap, akérdésre, hogy miért, azt válaszolják a nőnek, mert be szokták adni, csak úgy. Az sem kényelmi szempont, hogy meg sem próbálják a gátvédelmet, hanem közlik, ők gátmetszést csinálnak mindig, -ha kell, ha nem. Nem kényelmi szempont, hogy hagynak félhullára kiszáradni valakit, de nem ihat, -mert az ő körházukban nem szokás szülés közben enni, inni (van kórház ahol szokás).
És az sem kényelmi szempont, ha akarata ellenére kikötik a lábát, mert ők azt szokták. Nem kényelmi szempont szülés után, ha nem adnak eleget enni (bár ezen hozzátartozók úgyis segítenek).
Nem kényelmi szempont, ha a szobát ahol elhelyezik és a fürdőhelységet egy egész folyosó választja el, és frissen szülve, kínok között mégis megteszi az utat, mert a szülőszobában szülés után az ápoló személyzet nem mosdatta le rendesen...stb. avagy utána "csak" átázott a betét, személyi higiéniája érdekében tisztálkodna, de iszonyatos fájdalmak között tipeg a folyosón mire eljut a fürdőig.

De ha ezek mégis kényelmi szempontoknak számítanak, akkor nagyon nagy baj a szülészeteken...

Nem kényelmi szempont, ha nem számít valaki rá,nem szólnak neki előre, és durván elkapják a mellét és mint ha egy tehén lenne, fejni kezdik (ezen ismerős annyira meglepődött, hogy egy szó nem jött ki a torkán, csak csodálkozott, mi a bánatot csinálnak vele, -utólag azt mondta, soha senkit nem ütött meg, de az a nővér megérdemelt volna egy jó nagy fülest).

A baj az, számos helyen nem veszik emberszámba a szülő nőket és nyilván az újszölötteket sem, csak ők még nem tudják elmondani...

Azt meg nem tartom kényelmi funkciónak, hanem alap elvárásnak, hogy szülés után hajnalban ne arra ébredjen a nő a szobában, hogy az ágyára hullott egy vakolat darab...

Minden elsimerésem azoké az orvosoké és ápolóké, akik hivatásnak tekintik szakmájukat, érző lényeknek a szülő nőket, nem zsák krumplinak. Akik megfeszített munkával dolgoznak azon, hogy jobb állapotok legyenek.

Az egészségügyi személyzet bére megalázóan alacsony, ezen sürgősen kellene javítani, de az alacsony bér nem indok arra, hogy "belerúgjanak" bosszúból a páciensekbe sokan (tisztelet a kivételeknek).

Továbbra sem tudom ki miért, választ otthonszülést (sjetéseim vannak), de le kéne szokni arról, hogy a szülés előtt álló nőket, önálló döntésre képtelen, bugyutáknak tekintik, akiknek joguk sem lehetne otthon szülni. Mert mindneki más jobban meg tudja mondnai, hogy az általa soha nem látott, nem ismerős, más szülő nőnek mi a jó.

Én azt mondom, jelen körülmények között az jár jól, aki meg tudja engedni magának és magánkórházba megy. Ott garantált, hogy úgy szül, ahogy akar, és ha mégis kompikáció lenne, azonnal tud ellátást kapni.(Persze ez vidéken problémás, mert adott esetben az is gond, hogy ha eljön az idő, hogy jut be a 30 km-rel arrébb lévő "lepra kórházba" egyáltalán, ha kórházban szeretne szülni.Vannak normálsi állami intézmények is, csak nem midenki számára elérhető közelségben...

Aki nem tudja megengedni a magánkórházat, vagy egy nincs közelben normális állami, csak balkáni, az nehezebb választás elé néz, hogy hol is szüljön.
borzaskata (törölt) 2010.05.21 16:09:22
@acsa77: nem tudom, hogy leírhatom-e a kórház nevét, ahol ismerős szült (meg azt sem, ő szeretné-e...). A lényeg, nem egy eldugott porfészek településről van szó. Másrészről volt választot orvosa, akivel előre több mindent megbeszéltek, csak az orvosnak a szülés tervezett ideje előtt egy héttel el kelett utaznia, visszaért volna, ha ismerősnél nem pár nappal előbb indul meg szülés, mint kiírás, így ügyeletes orvoshoz került. Valószínűsítem abban az állami kórházban is csinálnak gátvédelmet...stb., ha valaki a saját fogadott orvosánál szül, és nem ügyeletesnél, -aki ki tudja, lehet 30 órája folyamatban talpon van... Legalább is én így gondolom (de nem tudom biztosan, hogy van).
Az én esetem “csak” annyi, hogy mikor beléptem az adott munkahelyre rendkívül kedves volt a főnöknő, igaz előtte 1 hétig otthon lábadozott valami migrén miatt. Ezalatt annyit mondtak a többiek, akiken látszott a visszafogottság azért is mert én is új kollégájuk voltam,…..
Az elmúlt napokban a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező FIDESZ-KDNP szövetség minden korábbi tempót meghaladva kezdett neki a jogalkotási munkának. Hagyjuk most, hogy a jogalkotási munka dandárját a legtöbb demokratikus országban általában igazságügy-minisztériumok képzett kodifikátorai…..
Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök a devizahitelek forintra váltását tanácsolja a lakosságnak. Rosszul teszi. Az intelmeit megfogadó polgárok ugyanis komoly veszteséget fognak zsebre tenni. Először is, ha az átváltás mellett döntenek, a 150-160 forintos árfolyamon felvett svájci…..