Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jockey11

9 bejegyzést írt és 371 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1919. Charles Godefroy francia pilóta repül át a párizsi Diadalív alatt. Filmen is megnézhető..
Jockey11 2024.02.29 16:51:38
@JTom: Mivel szemben van a Manhattan Detention Complex, gondolom a keresleti piacra települtek.
1901. A himlőoltás népszerűsítésére készült brit agitációs fotó. A jobb oldali fiú kiskorában részesült oltásban, míg a bal oldali nem.....
Jockey11 2018.07.30 21:23:17
@pitcairn2: Igen. A háborúk (és a forradalmak) talán legfontosabb jellemzője, hogy mindig azok szívnak velük a legnagyobbat, akinek közük sincs az egészhez: a civilek.

A témában lásd még a Vörös Hadsereg dicső katonái által 1945-ben megerőszakolt mintegy 90-100.000 magyar lányt és asszonyt.
Az ő "szolgálatuk" aztán végképp nem volt "önkéntes". Orosz barátaink felől éhen dögölhettek az aktus után.
Jockey11 2018.07.30 21:25:22
@Jockey11: Bocsánat: Orosz barátaink nagy- és dédapjai felől...
A hadihajó fanok biztosan tagadnák, hogy a szovjet haditengerészet kötelékében valaha is szolgált volna a japán városról elnevezett hajó, pedig a történetét megfilmesítették, és a Lemil lapjain is megemlékezett róla Papírzsepi, csak nem ezen a néven. Az első szovjet…..
Jockey11 2011.09.05 13:00:15
@folti_: Valami "bolond Iván"-szerű, hirtelen manőver lehetett az biztos, mert az orosz források szerint a K-19 60-ról 90 méterre akart lemerülni, amikor elkapta a Gato-t. Ezt egyébként a sérülések is alátámasztják, előbb az orrát törte meg, majd lefelé mentében elakadt a tornya is.
Jockey11 2015.10.19 11:56:05
@molnibalage: Annyi kajájuk volt, amennyi oda van írva, és annyi napig voltak ott, ami oda van írva...

Van még valami szőr, amit tudsz hasogatni??
Jockey11 2015.10.19 21:11:21
@molnibalage: PM ment.
A magam részéről nem tudok többet hozzátenni (nem is akarok).
Milliók vérét ontotta egy traktorszerelő találmánya ,,Újra és újra felteszem magamnak e megválaszolhatatlan kérdést: ha az én fegyverem oltotta ki oly’ sok ember életét, hívő ortodoxként és keresztényként vajon bűnös vagyok-e halálukban…?” - Mihail Kalasnyikov, az…..
Jockey11 2015.07.10 10:01:18
@ügyfélszolgálatos: Ez így egyszerűen nem igaz, bár tény, hogy népszerű urban legend.
Vannak pontok (pl. a karabély-lőszernek, az ívtárnak és magának a gázdugattyús rendszernek az alkalmazása) amikhez valóban az stg 44 szolgáltatta az alapot, és az is biztos, hogy egy kaliforniai balfékekből álló bíróság a formai hasonlóság miatt (ami nagyban az azonos rendszerből fakad) simán helyt adna egy német keresetnek az oroszok ellenében (lásd. Apple vs. Samsung és a féltégla, mint forradalmi formaterv esete), de belül a két fegyver gyökeresen eltér.
Ahogy a cikkben is említést nyert Kalasnyikovot az egyszerűsítés vezette, ezért az AK ismétlő és zárszerkezete, belső kialakítása teljesen más, mint a német elődé, ami pedig egy fegyver esetében nem elhanyagolható különbség, sőt legtöbbször pont az a lényeg. (Végső soron pl. minden késleltetett tömegzáras pisztoly szerkezete is azonos és kívülről majdnem egyformán néz ki, de a belső eltérések miatt ég és föld különbségek vannak)
Jockey11 2015.07.10 11:57:28
@Mérnork: Ez így igaz, de ettől függetlenül az AK nem "koppintása" az Stg-nek. Hogy Schmeisser mennyit tett bele az AK-ba azt nyilvánvalóan soha nem fogjuk megtudni (mondjuk állítólag ő volt a legkevésbé együttműködő az oroszokkal , bármit is jelentsen ez).
Azt meg gondolom senki nem hitte, hogy Kalasnyikov egyedül alkotta volna meg a fegyvert, csak a többieket nem is fogják soha megnevezni legyenek akár németek, akár oroszok...
Komolyan, ez a két promó megszépíti az első évados bénázásokat, pedig azért akadt belőlük bőven. Legalább Tex megmaradt, ennek örülök, a legjobb fej az egész bagázsban. A The Last Ship egyébként arról szól, hogy egy járvány kipusztította a Föld lakosságának nagy…..
Jockey11 2015.06.02 21:57:13
@Sikamlós Jim DiGriz: bizony jól emlékszel. Csak a legénységnek nem mondák meg a frankót, legalábbis az elején.
#495 A hidegháborúnak köszönhetjük a GPS-műholdakat, a számtalan pillanatot, amikor hajszálnyira voltunk az atomháborútól és a 45 év paranoiát, ami szült pár érdekes sztorit. A szovjet kémműholdak képei alapján például az elemzők arra jutottak, hogy valami nagyon fontos…..
A vitathatatlan mérföldkőnek számító Apple Watch-ról tegnap este rántották le a leplet. Na de mit tud? Mennyibe kerül? Tényleg több verzió lesz? Mekkora?  A világ egyik legnagyobb, legismertebb, legerősebb cége, amely bármit is dob piacra, az szenzáció. A napokban láthattuk…..
Belsőség Kultúrsokk Kazanyban 2013.08.30 10:34:47
Ufából Tatárföldre érve sok minden megváltozott, és a változások többsége elég meglepő volt. Az első látható dolog, hogy a tatárok tényleg nem tévesztendők össze a mongolokkal - ha egy magyar városban látnánk ugyanezeket az arcokat, nem is tűnne fel a különbség. Jó, a…..
Éjfél lehetett, amikor úgy az ezredik kanyar után felültem a sötét alvósbuszon a fogorvosi székemből, hogy mélyeket lélegezzek, elkergessem a klausztrofóbiát, és lehiggadjak kicsit. Úgy éreztem, ha lenne egy AK 47-esem, az összes ártatlan embert lemészárolnám, aki körülöttem…..
Jockey11 2014.03.28 23:07:52
Ha már Vietnám és alvósbusz (igaz "belföldi" viszonylatban): Hanoi - Hue - 13 óra megállás nélkül, majd még Hoi An - Nah Trang ez is úgy 11 óra körül, de már legalább volt egy pisiszünet, Nah-Trang - Saigon (Ho Si Min City)8-9 órás út, de ez is egy szünettel. Persze volt köztük mindig 3-4 nap a regenerálódásra, ellenben sportszerű nehezítésként a 188 centimmel abban a bizonyos fogorvosi székben én lecsúszni sem tudtam. Így utólag visszagondolva (főleg a vietnámi közlekedési morálra és kultúrára) nekem először nem is ezen utak kényelmetlensége jut eszembe, hanem az, hogy többet busszal már sehova sem utazhatok, mert a halálos buszbalesetek elkerülésére születésemkor kiadagolt mázlimat valószínűleg elhasználtam. Hogy a belső világítás és a szembejövők reflektorai ne ébresszenek fel szemtakarót (az állandó dudálásra meg jó kis 3M füldugót) használtam az alváshoz, de néha, amikor felébredtem menet közben (mert éppen felütött az alváz a futóművön) hibáztam, és kinéztem előre. Az éppen aktuális sofőrünk által elkövetett manőverek láttán ugyanis többször lepergett előttem életem filmje. Maradjunk annyiban, hogy nincs az a civilizált bíróság ami ezekre a megmozdulásokra egy esetleges baleset tárgyalása során elfogadná az "előzés" vagy "előzési kísérlet" kifejezéseket.
Komolyan mondom a 40-es 50-es évek berepülőpilótáinak több sanszuk volt a túlélésre mint nekünk.
Katonák! – mondják sokszor a civilek, alig leplezett lenézéssel a hangjukban. Bikkfa nyelven beszélő, bikkfa fejű katonák, akik csak ahhoz értenek, hogy a parancsokat gondolkodás nélkül végrehajtsák, mert erre vannak idomítva attól fogva, hogy katonának állnak, születnek,…..
Jockey11 2012.07.29 11:14:36
@David Bowman:
1./ Igen
2./ S olyat nem is írt senki, hogy automatikus válaszcsapás lett volna.
Jockey11 2012.07.29 20:49:36
@David Bowman: Az 1-10 napos várakozásról én most hallok először, de hát ezek olyan titkok, amikre sohasem fog teljesen fény derülni. A Petrov-eset kapcsán minden orosz forrás úgy írja le (Petrov is), hogy az orosz doktrína szerint akár egyetlen töltet - biztosra vehető - becsapódása esetén is a teljes arzenált azonnal el kellett volna indítani, lehetőleg a töltett robbanása előtt. Ez egyébként pont a "korlátozott atomháború"-ra adott egyetlen értelmes válasz, ugyanis így tették egyértelművé, hogy kizárt a "korlátozás": egyetlen rothadt almára indítanak mindent. Persze ez is lehet hogy csak egy hivatalos lózung volt az amik elriasztására. Szerintem az egész akkor és ott dőlt volna el, ha Petrov továbbítja a riasztást. Mondjuk ha valamelyik 100 éves gerontológiai szökevény dönt, akinek már minden mindegy...
Abban szintén elég egységesek a források, hogy Petrov idejében az Oko-ban nem voltak geostacionárius műhódak, sőt a rendszer annyira nem volt még kiépítve, hogy az USA területét sem látta egyszerre legalább kettő, egyszerűen mert addigra még nem sikerült feltölteni a megfelelő számú műholddal a keringési pályát.
Ha odafönn már mindennek vége, akkor tényleg lehet értelmes alternatíva egy jó vodka meg egy golyó...
Jockey11 2012.07.29 20:59:15
@David Bowman: Nem mellesleg ezt köszönöm:
cisac.stanford.edu/publications/history_and_the_current_status_of_the_russian_earlywarning_system/
érdekesnek tűnik, elolvasom,
az ukrán múzeumba eljutni meg feltett szándékom.
- Halló, ön özvegy Kovács Lajosné a Rottenbiller utca 88-ból? - Igen, én vagyok. - A kedvenc bankjából telefonálok, és szeretném megkérdezni, hogy jól érzi-e magát Thaiföldön? - Dehát én itthon vagyok Budapesten! Nincs nekem pénzem Thaiföldre utazni.... - Hát, most már…..
Jockey11 2012.05.23 13:15:02
@keptelen kepkeret: ha igen, akkor az egyik végén van egy kb. 1.5X1 cm-es fémlapka, ami fel van osztva darabokra, és majdnem úgy néz ki, mint a telefonodban a SIM-kártya. Hogy adjunk a szakszerűségnek...
Az állatos agybemelegítés után világosan kirajzolódik jelen értekezés témája, az 1849-es (csak a nyári!) orosz beavatkozás hátterének feltérképezése, valamint az ideológiai és a gazdasági szálak összefonása a forradalmak és ellenforradalmak Európájában. A lepel lehull, tessék figyelmesen, a sorok…..
Jockey11 2012.05.22 14:54:33
@butyko: És akkor obligát megjegyzés: háború+járvány, lásd. még a Nagy Háború és a spanyolnátha történetét
Jockey11 2012.05.22 14:57:33
@butyko: És még gonosz-számonkérő megjegyzés: miért nem lett lemil-cikk a részletekből?
 2000. december 11-én tengerészgyalogos katonák tartottak vissza a bázisukra, az Észak-Karolinában lévő New Riveri tengerészgyalogos-támaszpontra. Egy kimerítő gyakorlaton voltak túl, ám aznapra még hátra volt számukra egy eléggé megterhelő túlélő-program: a…..
Jockey11 2012.05.10 21:48:21
@molnibalage: Tehát: Új-Delhi, 1996. Kazakok szállnának le, szaudiak szállnának fel. Légiirányító előtt egy tényleg halál elavult radar. De nem bíz semmit a véletlenre: utasítja kazakékat, hogy ne kezdjék meg a sűllyedést, és azonnal szól a szaudiaknak is, hogy szembejövő forgalom lesz, tartsák a megadott magaságot, és a szembejövő 1000 lábbal fog felettük elmenni. Szaudiak nyugtázzák, tartják a magasságot. Na ott tényleg nem tehetett a fickó arról, hogy kazakéknál a rádiós nyugtázta az utasítást, a pilóta meg megkezdte az ereszkedést. Ütközés lett annak is a vége. Ott a légiirányítót akarták először elkaszálni, de a hangfelvételek egyértelműen őt igazolták.
Azt meg azért TCAS mentén se felejtsük el, hogy viszonylag rövid történe egyébként nem volt mentes a fals riasztásoktól.
Jockey11 2012.05.12 16:13:36
@Jagohu: Akkor engedjen meg két megjegyzést:

1. Nem hiszem, hogy bárhol látta volna leírva, hogy szakértőnek mondtam volna magam bármely témában, itt vagy bármely más kommentemnél, esetleg valamelyik cikkemben.
Illetve láthatott tőlem ilyen megnyilvánulást, de az olyan régen volt, hogy arra nem hinném, hogy rajtam kívül bárki emlékezne. Meg aztán az olyan téma volt, ami viszont az én szakmámba vág és az biztos, hogy nem a repülés, ami iránt valóban csak amatőrként érdeklődöm.

2. Az viszont igaz, hogy a józan paraszti eszet mindennél többre becsülöm, aminek többször hangot is adtam. Ezért van az, hogy nem értem (most sem) hogyha az Új-Delhi esetnél a légiirányító mindkét ütköző pályán haladó gépet figyelmeztette a másikra, akkor ez ebben az esetben miért nem történt meg. Azt Ön tudja, hogy van-e ilyen előrírás vagy nincs, mindenesetre számomra ezt lett volna a logikus lépés, és - a nevezetes történelmi "ha" szerint - még az is lehet, hogy ebben az esetben nem történik meg az ütközés.

Jockey

Ui.: 3. Amatőrként olyan dolgokról valóban nem tudok számot adni, ami egyébként soha nem került nyilvánosságra.
Jockey11 2012.05.14 17:49:27
@Rosszindulatú Vászka:

Ne zavarjon, mert ha "Андрей Николаевич Туполев"-ről beszélünk, akkor a nevét fonetikusan Andrej Nyikolajevics (és nem Nyikolaevics) Tupoljev-nek írjuk, és még véletlenül sem Tupolevnek, mint az angolszászok.
Az orosz ugyanis két "betűt" használ a kemény "Э" (pl.: электроника - ami nincs az orosz gépekben) felel meg a miénknek, míg a lágy "е" kiejtéskor legtöbbször egy "j"-vel együtt áll. Lásd. emberünk apai nevét középütt.
 A 163 éve lezajlott ”kápolnai csata" névvel jelzett ütközetsorozat volt a szabadságharc második jelentősebb sorsfordító hadi eseménye, nem is elsősorban a taktikai, inkább a vezérkari hatásait tekintve. Az alábbi bevezető részben  betekintést nyerhetünk…..
Kedves barátaim, Lemilblog-olvasók!A mai búcsúposztommal kapcsolatban szeretnék egy körkérdéssel egybekötött szavazást javasolni. Röviden arról van szó, hogy a Lemilblog egyik szerkesztője nehezményezte, hogy a búcsút követően miért nem mondtam le azonnal az admin-jogaimról…..
 Az utolsó jelentősebb háború, a porosz-francia óta Európában a boldog békeidők honoltak. Kisebb csetepaték keleten, az Ottomán Birodalom határán, gyarmati felkelések letörése, kolonizáció előfordult (az Oszták-Magyar Monarchia is ekkor jutott gyarmathoz Kínában), marakodás Ázsiában a konc felett,…..
Jockey11 2012.02.21 15:29:22
@porthosz: Azért sikeres frontális "adjunk nekik"-re vannak szép példák 2. vh-ból is, lásd. mondjuk seelowi magaslatok. Tény, hogy kell hozzá egy rahedli ember (az adott frontszakaszon néhány millió) néhány 10-szeres tüzérségi túlerő (4 méterenként 1 ágyú) meg egy kellően gátlástalan parancsnok (Zsukov) aki pont lexarja, mekkora lesz a veszteség, az a lényeg Berlin felé be ne előzze senki.
Amikor az őr meglátta a fegyvereseket, rögtön tudta: ez nem egy átlagos szeptemberi nap lesz. Pillanatnyi gondolkozás után a kiképzésének megfelelően járt el: alig látható mozdulattal rálépett a pánik-kapcsolóra.   Habár mai világunk tele van komplex, intelligens,…..
Egy különszám erejéig megszakítjuk a tűzfegyverek fejlődésével foglalkozó poszt-sorozatot. Ez a különszám azokkal a tűzfegyverekkel (meg pár rokon kategóriába sorolható fegyverrel) foglalkozik, amik valahogy kilógnak a sorból, megelőzték a korukat, esetleg igéretes jövőnek…..
A mai nemzeti gyásznapon olyan elfelejtett szabadságharcosok emléke előtt tisztelgünk, akik ’de iure’ nem voltak a honvédsereg tagjai, mégis életüket kockáztatták és végül el is vesztették a szabadságharc sikere érdekében.  A ”gerilla főhadnagy” és…..
Entebbe, Mogadishu, a londoni nagykövetség. Túszmentő akciók, ahol a speciális egységek sikerrel jártak, amelyekről újságcikkek százai, könyvek és filmek tucatjai születtek. De ott vannak azok az akciók is, ahol a különleges alakulatok bevetése kudarccal végződött, ártatlanok életének tucatjait…..
Amióta élnek emberek a Földön, azóta harcolnak, háborúznak. Mióta háborúznak, azóta használnak egyre jobb fegyvereket. Mióta egyre jobb fegyvereket használnak, azóta el is vesztik őket. Amiket utána alkalmasint az ellenfél kezd el használni… Van, mikor egyszerűen az elejtett Kalast felveszi az…..
Jockey11 2011.09.01 22:04:30
Hosszú szünet után a lemilblogon újfent az amerikai háborús propaganda plakátterméséből válogatunk. Jelen posztban azonban nem nagyon találunk majd acélos tekintetű rangereket, rettenthetetlen nyugalmú tengerészeket, vagány pilótákat. A mai poszt témája ugyanis az elővigyázatosságra felhívó plakátok…..
Jockey11 2011.08.15 13:03:04
@Professor Pizka: Igen, ezek még a гиря-t is kettlebellnek hívják.
Jockey11 2011.08.15 18:12:19
@Hiryu 2,0: Adtál egy igen jó ötletet!
Ha van időtök kivárni, én csinálnék egy orosz plakátos posztot. Kiváncsiságból szétnéztem csak úgy a neten, és csudálatos dolgokat láttam, több posztra valót.
Jockey11 2011.08.18 10:19:00
@David Bowman: Nagyon sok anyag van mindenfelé, de elment a kedvem, mert jól lespoilerezték az egészet.
Az elmúlt hetek lazább posztjai után ma egy betonkemény történet van napirenden. Az eddigi témáihoz illeszkedően Hiry2,0 ezúttal Deir Yassin történetével foglalkozik. Ennek a -Jeruzsálemtől nem messze elhelyezkedő- településnek a neve, akárcsak Lidice, Babil Jar, Oradour, vagy My…..
Jockey11 2011.08.11 14:20:35
@teddybear01: Azért írtam, hogy képek nélkül nem lehet biztosat mondani. Egyébként meg a posztból vettem:
"A támadás el is akadt a védők tüzében, ekkor a Lehi parancsnoka pánikba esett. Gyors tanácskozás után elhatározták, hogy mivel nehéz fegyverzetük nincs, egyenként robbantják fel a házakat....A legtöbb civil az összeomló házakban vesztette életét. Ők jóval többen voltak, mint akik harcban estek el."
Nekem csak az ütött szöget a fejembe, hogy kőházak felrobbantásához szükséges felszerelést egy könnyű fegyverzetű, épületharchoz felkészült csapat nemigen visz magával.
Abban viszont - tetszik-nem tetszik - van logika, hogy előbb kikergetjük az arabokat, majd a helyet felrobbantva alkalmatlanná tesszük arra, hogy visszaszivárogjanak, merthogy sem elég emberünk, sem elég ellátmányunk nincs, hogy tartósan megszálljuk. (Meg mintha Izrael állam valami hasonlót időnként mostanában is alkalmazna, csak dózerrel nem TNT-vel...)
Jockey11 2011.08.14 10:15:36
OFF:

@Rammjaeger83:
(Isten lássa lelkem, tényleg:)Nem vitatva a Vörös Hadsereg kegyetlenségeinek megtörténtét - és azokra még véletlenül sem mentséget keresve! Csak a történelmi teljeskörűség kedvéért - kellően félve - kérdezném:

A kefebajszú zseni által pár évvel korábban keletre küldött hadak nem követtek el hasonló "atrocitásokat" az általuk akkor megszállt keleti területeken?
(Ha azt mondod nem, én azt is elhiszem, hisz azoktól a lánglelkű teuton lovagoktól mi sem állt távolabb, mint az alantas testi vágy, pláne nem azokkal a "félszerzet" keletiekkel.)
Jockey11 2011.08.14 10:31:59
@Rammjaeger83: Köszönöm, nekem ennyi elég. Én az általad leírtekkel egyáltalán nem vitatkoztam, csak el akartam kerülni, hogy - a bizonyos körökben ma oly népszerű - "bukott germán hősök vs. győztes keleti orkok" sémájába essünk, mégha a személyes szimpátia esetenként mást is diktálna.
Augusztus elseje lévén Titus barátunk egy nem túl ismert hadjáratra és évfordulóra hívja fel a figyelmet, íme olvassátok három felvonásban az 1849-es moldvai kitörés (igen, jól olvastátok, külországi hadjárat 1849-ben!) és a székely Thermopülai…..
Jockey11 2011.08.01 07:54:55
Jockey11 2011.08.02 10:41:50
@johnibyg: De kérem! Ez itt a Lemil: méghogy harckocsi (jó ez a vezess.hu faszsága) BTR-60PB
ha jól látom leszerelt KPVT-vel.