Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Evehid

0 bejegyzést írt és 162 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mi a helyzet akkor, ha valami annyira tetszik nekünk, hogy legszívesebben ide is tennénk belőle, meg oda is, amoda meg szintén, csak más színben... stb...? Biztos azért van, mert az évek múlásával én sem leszek fiatalabb, és a bennem élő öregember elkezd bekiabálni, ha…..
Alszanak a parlamenti képviselők. Nincs ebben meglepő, kivéve, ha ezt a munkahelyükön teszik – ahogy ez Vágó Gábor felvételén látszik. A hajnali ülésezés régi divat a magyar parlamentben, a kormányok szeretik erre az időszakra helyezni a politikailag kényes…..
Evehid 2011.12.01 20:09:08
@KG2000: Bocs, talán nem volt egyértelmű. Az ország - és benne az utolsó durván 3 kisgeneráció - nagyon kellemetlen, külföldiek számára is most már sajnos szembetűnő; ingerült, elégedetlen és aktivitás/tehetségromboló rossz közérzetének egyik lényeges gyökerét szvsz az említett vitában és az ügy szánalmas kimenetelében kell keresni.

Következmények nélküli ország - nagyon kifejező, csak én tudatosan ennél sokkal sértőbb és durvább kifejezést használnék. :( A hitványságra nincs mentség - ez elég keményen kijött az emlékvita utolsó, ránézésre 40 alatti hozzászólóinak mondandójából.

Bármennyire kicsi nép/felvevőpiac/összeszerelő üzem/gyarmat vagyunk, ez egy tömegdemokrácia. A szétkent, agyonrelativizált trutymóra alapozva egyszerűen nem működik. Nem azzal kezdődött, h. hány Ft-tól "lopás" meg "megélhetés", v. h. a gyerek leütheti-e a tanárt az órán, hanem azzal, h. egypár tömeggyilkos megúszta, és széles körben maradt a szemhunyás, minden réteg mindenféle dolgában - végállomás lefelé haladva a gazdasági leépülés, a brutál álszent korrupció és a morális csőd. Cseh Tamást kell hallgatni. Jó sokat. Nem állítom, hogy nagy vigalom ilyen módon szemlélni az eseményeket , csak számomra máshogy nem áll össze.
Evehid 2011.12.01 21:55:36
Ha a pártpolitikai térre tekintünk, könnyű belátni, hogy az elmúlt időszakban a Fidesz számára a legjobb dolgok az ellenzéki oldalon történtek. A sajátos aduászként mindenre magyarázatként szolgáló volt miniszterelnök nem tűnt el, ellenkezőleg, folyamatosan témát…..
Evehid 2011.09.28 12:26:25
@Letícia:
Élelmiszerminőségi szempontból egyetértek Hepcivel: nem jó ötlet és nem perspektivikus válogatás nélkül minden tré kaját megenni, a kisebb jövedelműeknek sem (!) - az árkülönbözet jelentős részét szó szerint patikára fogják költeni. A horvátoknál nagy népszerűségét, támogatottságát tapasztaltam én is a hazai termékeknek.

Én is kisvárosban lakom, a szomszéd városka határában "madaras", itthon közepes méretű multikból még 3, mégsem ment tönkre kajás/zöldséges/pékség. Azokból is van vagy 3-4, igaz, nagy minőségi különbségekkel, de a multik olcsó kenyereit mindegyik leveri.
Sokan rájöttek már, h. ahol egy helyen rengetegféle áru van, és csak néhány akciós-rettentően olcsóra beárazott, ott meg fogsz venni egy csomó fölösleges cuccot is, nem olcsóbban, mint máshol - és összességében jóval többet költesz. Különösen, ha gyerekkel mész, mert nem tudod hova rakni, és megvetet magának még egy-két sz...vackot.
Az LMP nem véletlen nyomja a plázastopot - tökéletesen igazuk van, nem csak tisztán környezetvédelmi okok miatt.

Értem, h. a jelenlegi nemzetközi gazdasági környezetből indulsz ki. De: a kajaáru (sok esetben gyorsan romló) óriási távokra szállításához, és/v. nagymértékű feldolgozásához a helyi értékesítéshez mérten rengeteg energia kell, amit ez a nemzetközi piaci rend politikailag/katonailag jellemzően totál instabil zónákból pumpál a rendszerbe.
A feldolgozás munkavégzés jellegű energiatöbbletét olcsó munka(rabszolga)erejű, nyugdíjrendszerrel nem nagyon rendelkező országokba tolta/tolja ki. Mind2nek rövidesen finito. Az 1.-nek azért, mert fogyogat a nyersanyag, növekvő igény mellett. A 2.-nak meg azért, mert ezekben az országokban is emelkedni fog az átlagéletkor, nagyon lassan, de csökkenni fog a szülési hajlandóság, és felborul az eltartási modell, plusz a modern média terjedése mellett az ottani fogyasztás is nő, és kényszerűen vmit emelni kell majd ott is a béreken.
Ha ez a távoli háttér jelentősen módosul, v. megszűnik, akkor a multiban kapható alapvető napi cikkek árelőnye csökken, v. eltűnhet az őstermelői termény/kaja, v. akár a manufaktúrában készült, nehéz, két hónapig használható, látszólag méregdrága kézműves szappan árához képest. AMi egyébként hosszú távon már ma is jobban megéri.

Pár éve egy madarasban az óccó melltartó tizedannyiba került, mint egy Triumph. Ma már felébe, egyik-másik még többe. De két szezon után kuka. A Triumph az "némileg" tovább szolgál... :)
Evehid 2011.09.28 12:51:10
@Hepci: Teljesen egyetértek. Vki itt mát írta a napokban, h. pénzt lehet nyomtatni, virtuálisat pláne, de ha nincs mögötte semmilyen termelés... :-O Persze, lehet tevét etetni a teveklubban, de az egy nyomorult datolyát se fog elcipelni a valóságban A-ból B-be.

A vidéken (most itt falvakra gondolok főleg!) élőknek nincs más megélhetési lehetőségük egyébként sem, mert mindenki nem tud szellemi szabadfoglalkozású lenni, ipari termelés meg nem megy oda, vagy csak elvétve.
Éjszaka, autópálya. Rádiót hallgatok, érdekes beszélgetés, annál is inkább, mert egyetemi kollégám és főnököm, Lánczi András az interjú alanya. Aztán egyszer csak ezt mondja a mostani kormányról, jellemezve annak működését: „őszinte politika”. Hirtelen nagyon…..
Evehid 2011.09.21 12:32:21
@hoplita:
Khm, esetleg nem abból a nagy(obbacska) pártból...a másikból, csak nem olyan egyértelműen. ;) Egyetértek veled abban, h. a Fidesz a Jobbiktól tart. A globalista-antiglobalista felosztással is.
Amit a 30 alatti ifjoncokról írsz, azzal viszont sajnos nekem, örök fiatalságpártinak (legfeljebb friss középkorúnak ;)) is igen komoly bajom van.

Egy: Az, hogy vki még egyedül pisilni tanult a "komcsi" időkben, nem érdem - legfeljebb mentesség az akkori trutymótól. Csak attól.

Kettő: Nézd végig a parl.hu-n a jobbikos képviselők eddigi egyéni teljesítményét. Az a helyzet, h. az ifik jelentős része biodíszletnek van ott, és kurvára semmilyen érdemi munkát nem tud felmutatni!!! Eziránt sem az egyszerű, pláne a képzettebb jobbikos szavazó még annyira sem toleráns, mint más pártok szimpatizánsai/tagsága.

Három: Kik viszik a hátukon jelenleg a frakciómunka zömét? Segítek: Hegedűs Enikő, Nyikos, Gaudi, Varga Géza, Gyenes Géza, Apáti, Volner, Szávay és még néhány hasonló, nagyon felkészült ember. Kevés kivételtől eltekintve igen messze fölfelé a 30-tól. Többen nem is tagjai a pártnak. Na, őket, ha nem tud élő közvetítést nézni, a mezei (jelenleg senkire se) szavazó nem is fogja tudni, h. vannak, mert a média ingerküszöbét csak pár opportunista f@szkalap viszi át bulvárszarral. Mert ilyenek is vannak, és egyelőre nem látom, h. időben el lennének hajtva a p...ártból, szóval ahova Te mondanád. De azért lécci, ne küldj el mindenkit folyton az annyába! És kérlek, ha már harcosan fogod fel a dolgokat, akkor vmi lovagiasságot is keverj hozzá, tekintettel rá, hogy ez nem kizárólag férfiklub. Köszi. :)

Apropó, stílus. Köszönet a hölgytársaknak, amiért időről időre megpróbálják visszafogni a rendkívüli nyelvi változatosságot. Ami anno, amikor rendszeresen tudtam itt lenni, még nem volt jellemző... :( És ez már egyáltalán nem csak hoplitára vonatkozik.
Házkutatás, őrizetbe vétel, bilincs, szabadlábra helyezés. Sok ilyenről olvastunk már az elmúlt években, az ingerküszöbünk egyre feljebb és feljebb került. Most mégis érdemes megállnunk, mert példátlannak látszik az eset: a történet középpontjában (egyelőre) egy volt…..
Evehid 2011.07.05 10:05:33
Tartok tőle, hogy sokaknak igaza van ,akik úgy vélik, egy gengszterváltás körüli háttéralku felrúgásának újabb fejezetét látjuk, pontosabban csak annyit, amennyit láttatni akarnak belőle. A magam részéről marhára unom, hogy pol. elitünk (tisztelet a kevés kivételnek :() továbbra is szellemi kiskorúnak nézi a választókat, és eszében sincs ezen változtatni. És sajnos az állampolgárok jókora részére nézve meg is teheti... Aztán persze az is lehet, a keleti eftársak tényleg adtak pár infót a MOL ügy kapcsán, de nem hinném, hogy erről sokat meg fogunk tudni.

Szvsz az is baj, hogy nálunk a közgondolkodást nem a "technokrata" tények, logikai levezetések és gazdasági-földrajzi-biológiai stb. adatok határozzák meg, de még csak nem is árnyalják súlyuknak megfelelő mértékben; hanem valamiféle homályos sejtelmek, a napi életet közvetlenül v. közvetve meghatározó eseményeket elfedő műbalhék, plusz az állandó üldözöttség, kisebbrendűségérzés és az önkritika elég erőteljes hiánya. Mondjuk ez utóbbin nincs mit csodálkozni, elég fellapozni pár törikönyvet úgy 1867-től kezdve... :(
Olvassunk csak bele szinte bármilyen, akár regionális témájú, nem is kifejezetten pol. blogba, fórumba, és rövid időn belül a kommentek ott kötnek ki, h. nálunk minden gáz, minden gagyi, az okosak és tehetségesek elhúznak v. hallgatnak, mert minek bármiért is szólni. Ebben a közhangulatban nem egyszerű tárgyilagos írásokat szülni, mindenféle billog nélkül.
Evehid 2011.07.05 10:43:32
@radala: számos dologban egyetértettem már veled - akár csak így magamban, a gép előtt :) -, de azért Gandhi és Habsburg Ottó egymás mellett... jajjjj!

TG szvsz ezt a fizikai erőszak alkalmazása kérdést általánosságban, a nem diktatórikus politikai rendszerekre értette, nem konkrétan az itthoni helyzetre. Nálunk mintha épp ezzel - is - deficit lenne. Nem igazán van hagyománya az önkorlátozó viselkedésnek, szinte semmiben (vö. vállalkozások működése, terjeszkedési módszerek, adómorál, internetes közösségek stb.), pedig elég alap lenne ahhoz, hogy az összetett rendszerek működőképesek ÉS hatékonyak legyenek, és minél kevesebben érezzék magukat rosszul. Vagy naiv vagyok?
Evehid 2011.07.05 10:52:39
@Balt: :DDD Poénnak jó...
Szivárognak a holnapi nagy bejelentés részletei, amelyekből egyre világosabb – ha máshonnan nem lett volna az -, hogy a második Orbán-kormány sem tudja elkerülni a kiadások csökkentésének (amit, ha a rivális politikai erő teszi, általában megszorításnak szokás nevezni)…..
Evehid 2011.03.01 08:42:55
@Szimba: szerintem nincs olyan megoldás, ami fenntarthatóvá tenné.
Ha most azonnal bevezetnének nagy mennyiségben jogi, gazdasági, erkölcsi ösztönzőket, amelyek hatékonyan befolyásolnák pozitív irányban a gyerekvállalást; ÉS tömegesen változna a teljesen torz és gépies értékrend, ezek hatása akkor is legkorábban 20 év múlva rakná rendbe a korfát. A kettő közt meg nyugiba vonulnak a Ratkó-gyerekek.
Slussz. Roló. Finito. :((
Evehid 2011.03.01 09:24:22
@Szimba: vagyis továbbra is a jövő felélése zajlik. Grrr. Teljesen egyetértek az egyéni számlavezetéssel! Jó néhány javaslatod szvsz megvalósítható lenne, de csak a jelenleg átlagos fizetésnek megfelelő, v. magasabb nyugdíjjal rendelkezők esetén jön szóba. Aki már a mostaniból se tud számlákat fizetni, azokkal mihez kezd az ország? Pedig biztos, hogy nyugdíjcsökkenés lesz, mert nem lehet más.

A "tartsák el a gyerekeik" megoldással is van gond. Akiket felsorolsz, azoknak egy része (rokkantság, betegség, mást ne mondjak, súlyos fogyatékkal élő) olyan súlyos pszichiátriai v. testi beteg, hogy már eleve alig van esélye normális párválasztásra, és jelentős részüknek soha nem lesz gyereke, aki eltartsa.
Sokan vannak, akiknél ez működhetne, de csak ott, ahol legalább a gyerekek fölküzdik magukat valahogy min. az alsó középosztályba. Plusz ehhez a megoldáshoz a lakásállománynak is súlyosan át kellene alakulnia. Tele az ország olyan házakkal, amelyeket a tulaj anyagi erejének többszörösével lehetne csak erre alkalmas kétgenerációssá alakítani. :(
"Tovább olvadt a kormánypártok előnye, de hegemóniájukat senki sem fenyegeti"– írja kutatási beszámolójában a Tárki. Nem kell nagyon meglepődni, hogy a korrekt mondatból mindenki azt a részt emeli ki, amelyik éppen számára kedves, pedig a „csökkent” és…..
Evehid 2011.02.25 10:09:51
@simonmondja.: Értelek, és sajnos sok mindenben egyet is kell értenem. :(
Az a közösség, ahol az egyén (most konkrétan egy nő, de lehetne 50-es alkesz férfi is, aki a végén agyonveri a 16 éves gyerekét) ilyen elszigeteltségbe kerül, az nem működik.
És ha intézményesítve zengik, hogy az ilyen, vagy amolyan ideológiájú közösség mindenre mindig megoldást nyújt, az meg egyrészt marhaság, másrészt gyomorforgató.
Amúgy pedig, sokkal több elegáns polgári villában van hihetetlenül nyomorult élete nem csak "édes Annának", hanem a feleségnek, gyereknek, férjnek, nagyjából ebben a gyakorisági sorrendben, mint azt a világ szeretné hinni. :(((
Evehid 2011.02.28 09:23:27
@a-kis-herceg: Köszi a bemásolást, érdeklődve olvastam.
Nem gondolom, hogy a - nálunk már hagyománnyá vált - értelmiségi siránkozás lenne.
Inkább a szomorú tehetetlenség. :( Amit a nyugdíjrendszerről mondott, arra pedig ott a 100 pont!

Jó kérdés, hogyan jutottunk idáig? Számomra van még egy aspektusa az utóbbi időknek: a "rendszerváltás" időszakában politikailag is legaktívabb, akkor fiatal és középkorú rétegek foggal-körömmel... aki most 40 alatti, az le van ...va. Jórészt az ezzel szembeni növekvő elégedetlenség juttatta az ogy-be az LMP-t, meg a Jobbikot. Oldaltól függetlenül! Nem csak kulturális, ideológiai, megélhetési szakadékok mélyültek, hanem generációsak is.

bariga: műszaki szempontból igazad van. Sokkal többféle technikai eljárás létezik, mint x éve, évszázada. Abban viszont erős kételyeim vannak, h. a technikát birtokló országoknak ,ill. gazd. társaságoknak érdeke lenne ezeket széles körben elérhetővé tenni. :/
A nyugati világ legerősebb résztvevői NEM érdekeltek D- és K-Európa felzárkózásában. Egy globálisan fenntarthatatlan rendszer összeomlását a bővítgetésekkel tologatják már több évtizede. És hova tovább? Mongóliát meg Új-Zélandot is beveszik az Unióba, hogy legyen piac?! ;)
Evehid 2011.02.28 10:50:17
@a-kis-herceg: egy vállalat, vagy intézmény szintjén lehet, hogy tényleg egyszerű rendszerek vannak. De ha ennél nagyobb léptékbe ugrasz, lényegesen nehezebb dolgod van. Az IMF se egyszerű, meg a tőzsde se, meg a gazdasági jogi szövegek se.

Az oktatási rendszerünk - nem csak a miénk, elég sok másik országé is - szinte csak lineáris gondolkodásra nevel, nem körfolyamatosra, még kevésbé hálózatos struktúrák megértésére. Az alacsony vagy közepes képzettségű és képességű emberek számára, hidd el, még szellemileg friss, fiatal életkorban is megoldhatatlan kihívás az ilyen egymásra hatások és rendszerek megértése, áttekintése. Márpedig az egészet ők működtetik, és sokkal többen vannak, mint az irányítók, akiknek manapság már nincs is arca. Pontosabban egyáltalán nem azok irányítanak, akiknek az arca látható.
Régen látott össztűz zúdult ma az Európai Unió országaiból az Orbán-kormányra. A német lapok többek között vezérelvű országról értekeztek, a luxemburgi külügyminiszter a belarusz diktátorhoz hasonlította a magyar kormányfőt, Angela Merkel pedig az egyik szóvivőjével…..
Ahogy várható volt, a kampányhelyzet elmúltával szinte egy csapásra láthatóvá váltak a pártokon belüli törésvonalak. Az egyik lap egyenesen Fellegi-Matolcsy harcról számol be, s ha valaki nézte tegnap a köztévé esti politikai műsorát, az meglepve tapasztalhatta, hogy a…..
Evehid 2010.10.09 00:29:22
@Hepci: szerintem sokan remélték, hogy eddig a következtetésig nem kell majd eljutni. Én is... :-(((
Amit Balt behozott, az az MTA által közzétett tájékoztatóból van. A Greenpeace által felkért labor mérési eredményeit a greenfo.hu-n a főloldalról pár kattintással el lehet érni. Én ez utóbbiból emeltem ki az első blikkre legmogorvábbakat.
De amúgy cuki a cucc, antimon is csinos adagban van benne. Elég galád méreg az is.
Evehid 2010.10.09 00:47:27
@cambridge.on: nálunk 2003-ban került ki a veszélyes listából. Tiltakozott is akkoriban egy rakás jelentős hazai zöld szervezet a szabályok enyhítése miatt.

Talán helyesebb volna úgy fogalmaznunk, hogy a strapabíró, lakott területektől és élővíz befogadóktól a mai normáknak megfelelő távolságban található, már rekultivált tározóban MARADÓ vörös iszap nem veszélyes. Csakhogy az eddigi becslések szerint itt egy kb. 3 méteres mélységű sekély, lúgos tó lötyögött rajta, környező terepszint fölött sok méterrel, egyhatárnyira a településektől, élővízzel a gát szájában.

Többen filóztak kül. blogokban, fórumokon az elmúlt napokban az áramlási viszonyokon, és sokan azzal érveltek, h. ez állóvízként működött, aminek "nincs ereje". Nekik üzenném, egyszer álljanak bele 4-es szélben a térdig érő Balatonba a déli oldalon. Szórakoztató lesz. (Nem mintha nem tudnám, hogy a két térfogatot nem lehet összemérni, de az alap tévedés, hogy az állóvíz nem mozog.)
Evehid 2010.10.09 01:10:40
@porfelhő: ebben igazad van. Én is olvastam nagyon tartalmas kommenteket is, jó, hogy figyelmeztettél.

Más, már szóbakerült, ahogy olvasom a hozzászólásokat: meg kell mondjam, rám, aki sok szempontból messze nem vagyok elájulva OV-tól, épp az ő kolontári viselkedése és sajtótájékoztatója gyakorolta a legmélyebb hatást a felvételeken kívül. Profin fogalmazni és nyilatkozni - az tanulható, de van egy bizonyos megviseltség, valamiféle nem látványos, ennek ellenére tapintható megrendülés és szomorú harag,amit szerintem nem lehet megjátszani. Idejét se tudom, mikor láttam utoljára vezető politikust ilyen emberinek, pláne olyan helyzetben, ahol nem szégyelli bevallani, hogy ő is fél.
Már régen foglalkoztam a közvélemény-kutatókkal, s most sem tenném, ha a vasárnapi eredmények ismeretében nem néztem volna meg újra a voksolás előtt közzétett utolsó beszámolókat. Lehetne persze viccesen azt állítani, hogy a győztes kilétét mindenki eltalálta, de azért…..
Evehid 2010.10.05 10:57:16
@radala: egy órás hír: index.hu/belfold/2010/10/05/egy_eros_slagos_lemosas:segit/

Na, ezen az "emberen" is segítene egy erős slagos lemosás. Csak nem a vízvezetékre kéne csatlakoztatni a slag végét. :( Elképesztő ez a határtalan képmutató pofátlanság!
Amúgy ma reggel már azzal nyitott az index - pedig őket azért nehéz radikáljobb szemlélettel jellemezni -, hogy a MAL ZRt, a háttércégek és konkrét személyek évekkel ezelőtt elég közvetlen kapcsolatban voltak a Motimmal. Pillanatok alatt ki lehet deríteni, a kérdéses években épült, az átszakadtnál későbbi tározók hogyan, milyen engedélyekkel és műszaki megoldásokkal létesültek. És azokat ki tervezte, engedélyezte, építette. Egy épeszűen működő országban ebből nagyon súlyos és csúnya ügy lenne.
Lehet Illés Zolit nem szeretni,de ő valóban akar, sőt csinál is valamit. Itt az idő, hogy csak a Fidesz is nekilásson. :-P
Bármennyire furcsa ezt mondani egy 1990 után eddig nem látott, elsöprő győzelem esetén, de az önkormányzati választáson valójában papírforma eredmény született. Nagy vonalakban az történt, ami várható volt: a Fidesz a 2006-os komoly sikeréhez képest is jelentősen…..
Evehid 2010.10.04 21:43:24
@jjulie: ez tetszett. Szerintem adandó alkalommal magyarázd el Varga Gézának, hogy egy jobbernek nincs fantáziája. Nyilván. A Galgafarmot biztos egy elkötelezett tanácselnök találta ki. Galgahévíz meg nincs is a térképen. ;)
Evehid 2010.10.04 21:50:48
@porfelhő: Nem vitatom. Szerintem lenne eladott példányszám rendesen. Valószínűleg sok jobbos is megvenné a könyvét, ha nem vmi arcátlan áron kerülne a polcokra. De azt hiszem, nem azért lenne forgalom, mert politikus, hanem azért, mert a celebvilágba ez beleillene.
Evehid 2010.10.04 22:27:59
@jjulie: Ugye közben nem felejted el, hogy a várossal nem csak építés, meg kultúra jár, hanem kőkemény, elég irreverzibilis rombolás is?
És ugye azt se, hogy volt valami mucsai. Arany Jánosnak hívták...
Az utóbbi pár évtized Európájában már közel sem biztos, hogy csak a "mucsai" irigykedik. Nem csak neki lehet rá oka.
Talán már kiderült az eddigi írásokból, hogy megítélésem szerint a politikai eseményeket érdemes több oldalról is megvizsgálni, s ha nem a mindent elárasztó lelkesedés vagy a vak gyűlölet hajt minket az értelmezésben, akkor általában ennek az átgondolásnak a vége sem lehet…..
Evehid 2010.07.16 12:57:41
@AkarkiJ: :)))) A megfogalmazás tetszik. Bár nem feltétlen értek egyet vele. Szerintem az LMP-ben, a Jobbikban, sőt, lehet, a két nagyobb frakcióban is ül jópár olyan fazon, akit, ha vmi olyan ötlete van, ami az országnak jó, nem nagyon érdekelne, h. az ő neve alatt, v. máshogy, de megvalósul az elképzelés/intézkedés.
Evehid 2010.07.16 13:06:23
@Ordnassac: :) Jóslástant nem vállalsz a Roxfortban? Egész jó lennél... :D
Amúgy azt hiszem, akik szeretik Novák Elődöt, azok azért szeretik, mert ő "a" Novák Előd. Különben tök értelmes fiatalember. Kétségtelen, h. a stílusa nem mindenkinek tetszik, de akinek igen, annak ált. eléggé.
Evehid 2010.07.16 13:17:02
@Ordnassac: mert te vájtfülűként hallgattad. Szerintem a srác sikere ezen alapul: időnkénti hibáktól eltekintve aránylag sikeresen ötvözi a polgárpukkasztó alter fiatalos sódert, a közérthető szöveget és a progresszív témafelvetést. Természetesen az általa preferált területeken.A korosztályod többsége feltehetőleg kevésbé hagyomány-, vagy szokásjogtisztelően áll ehhez hozzá, és a többség sokkal kevesebbre becsüli az elmélyült szakmai tudást nálad.
Tele van a sajtó a Fidesz és az LMP különös barátságáról szóló írásokkal. A jellemzően névtelenül nyilatkozó „befolyásos politikusok” beavatnak minket a nagy stratégia részleteibe is: „ezek tudatos lépések voltak, a Fidesz célja, hogy az MSZP ne tudjon újra…..
Evehid 2010.07.16 10:00:51
@jjulie: Na igen, anno egy érdekes figura is újságíróskodott. Valami Mikszáth... :)

De azért mondadék neked néhány értelmiségit a jelenlegi parlamentből: Varga Géza, Ángyán József, Navracsics Tibor, Tilki Attila, Manninger Jenő, Szilágyi László, Szabó Tímea, Gyenes Géza, Oláh Lajos.
Ők elég sokféle értelmiségi-típust megjelenítenek, nem?
Szerintem az értelmiség közmegítélése beidegződéseken alapul, nagyrészt a Kádár-rendszerből. A pol. hangadók szerinti megítélése pedig végképp nem objektív.

manyike: az első két pontoddal maximálisan egyetértek. Ezek nagyon jók (lennének). Az utolsóhoz csak azt tudom hozzáfűzni, h. az ember irracionális lény. Ez van. De gondolj bele, elég érdekes egy olyan házasság, amiben az érzelmek nem okok, hanem következmények, hm? Ld. még Ida regénye.
Eldőlt a kérdés: Orbán Viktor bulgáriai nyaralásából küldött levelében Schmitt Pált javasolta a Fidesz és a KDNP államfő-jelöltjének. S bár - velem együtt - sokan meglepetést vártak, végül kiderült, hogy a sajtó – hasonlóan a kormánynévsorhoz – ezúttal is…..
Evehid 2010.06.24 11:48:39
@panelburzsuj: sajnos, ha a szülők sem képesek mindig rendet tartani, ő sem fog tudni - nagyon ritka kivételektől eltekintve. Sokkal erősebb a mintakövetés, mint a verbális szabálykövetés. (Épp önkritikát gyakorolok...;))
Evehid 2010.06.24 20:50:07
@tölgyes: Attól tartok, nem értek egyet Önnel. Először is, számos olyan országban is ugrásszerűen változott az írni-olvasni tudók aránya akkoriban, ahol nem porosz, hanem pl. angolszász oktatási rendszer működött (természetesen nem pontosan abban a formában, mint amit ma értünk ezeken).

Másodszor, nem választhatjuk el ezt a kulturális változást az életmód széleskörű változásától, például attól, h. lett komolyabb világítás a lakásokban, vagyis lehetett olvasni napnyugta után is.

Plusz városiasodás, plusz olyan gépesített termelési módok megjelenése, ahol a gép működtetéséhez is alap volt, h. a melós tudjon olvasni pl. gépkönyvet. A tulajdonosoknak egy idő után érdekében állt, h. a beosztottak tudjanak írni-olvasni, aztán amikor megtanultak széles körben, és lett annyi szabadidejük, h. a gép használati utasításán kívül másra is jutott, akkor elkezdték profin manipulálni, mit olvassanak. Nem elemezhetjük az akkori vagy bármely oktatási rendszert az egésztől elszigetelten.
Evehid 2010.06.24 20:56:49
@panelburzsuj: Ez az önépítés kicsit fura volt nekem. Nem biztos, hogy jól értettem, mire gondoltál. Szerintem befejezett személyiség nincs. Nagyon rossz társadalmi "követelménynek" tartom, ha a szülőséget a teljes önfeladással azonosítják, és erre mindenkit megpróbálnak rá is kényszeríteni. Felejtős. Minden valamirevaló jellem fellázad ellene előbb-utóbb.
Ilyen nincs, hogy ha megvan(nak) a gyerek(ek), akkor onnantól napi 24-ben minden róluk és nekik szól.
A Sólyom László tevékenységével kapcsolatos kritikák közül egy már biztosan tarthatatlan: aki eddig azt állította, hogy az államfő újraválasztása érdekében hajlandó engedményeket tenni, elveit feladva alkalmazkodni, az a köztársasági elnök mai döntése után kénytelen lesz…..
Evehid 2010.06.22 11:49:48
@Ordnassac: Jó kérdés. Elvileg ugye a piacon magától is megmutatkozik, mi az - vő egy Van Gogh nem annyiért cserél gazdát, mint egy Bütyköstöttös: Hattyúpár a naplementében szintű alkotás :) - de pl. a könyvkiadásban ez már régen nem igaz. Vettem már műbőrkötéses Jókai: A magyar nemzet története díszkiadást feleannyiért, mint egy akármelyik szutyokbestseller ára.

A másik elvi eset, h. ahol sok a kiművelt emberfő, ott a giccs jóval szűkebb társadalmi réteg(ek)nek adható el, mint ahol megy ezerrel a Maunika-só. :-/ Egyébként ezt a pragmatikus kérdést én is feltenném: a tévéműsoroknál és hasonlóknál, ahol nem nagyon megy az adóztatós verzió, mi az elképzelés?
Evehid 2010.06.22 12:34:14
@Szimba: attól függ. Hallanád, micsoda crossover fanfictionöket gyárt a fiam az apjával fejből. Péel Mazsoláék vendégségbe mennek Csipikéhez- természetesen vonattal... khm... gőzössel. :DDD Él-hal a Macskafogóért... 5 éves. Ma. :)Igaz, nem engedjük egyedül nézni, a folytatást meg aztán végképp nem. Ha egy gyerek olyan, h. szereti beleélni magát a mesébe, akkor kitalál hozzá magának minden földi és mesei jót, és utójátssza a saját tárgyaival. Ha panelkövető, akkor baj van, csak sajnos pont ott engedik a szülők a legtöbbet és a legkevésbé megválogatva, ahol a gyerek eleve kulturális hátrányban van. :( De ez nem a rajzfilmek bűne.

Kedves Gábor: bocs az offért.. :)
Evehid 2010.06.22 12:44:54
@Szimba: Szerintem szegény feje már a legutóbbi Középfölde kontra KE-választás agyhömpölynél is a könnyeit törölgethette... vagy elvitte másnap a laptopot javíttatni a súlyos mechanikai sérülések miatt. ;)
Eddigi történetének talán legnehezebb döntése előtt áll az LMP. A dilemma régóta ismert: ha a párt önállóan indít főpolgármester-jelöltet Budapesten, a fideszes Tarlós István esélyei a városvezetői posztra az egekbe emelkednek. Ha azonban az LMP hajlandó belemenni egy széles…..
Evehid 2010.06.18 11:53:53
@simonmondja.: "fölemelik a közmű és egyéb díjakat, mert fejőstehénnek még jók vagyunk és ennek tapsol a vidék"

A Főv. Vízművek adata szerint a jelenleg érvényes lakossági tarifa: btó 227,90 Ft/köbm. Az alapdíj 150 Ft+Áfa. A csatornahasználati díj btó 340,25 Ft. Ergo a díj nagyjából 668 Ft plusz az alapdíj arányos része.

Viszonyításképpen: Délkelet-Pest, agglomeráció: btó 800 ft/köbm a csatornadíjjal együtt, és a környékbeli települések többségében még magasabb, mint nálunk.
Van olyan is az országban jócskán, ahol 1000 Ft fölött van.

Szóval a vidék nem nagyon tapsol, csak egyszerűen a bp-i vízdíj országosan az egyik legalacsonyabb.

Még: a távfűtés támogatott fűtési mód. Az egyedi gázfűtés szintén, bizonyos határig. Nem árt tudni, h. a legszegényebbek egy része viszont vidéken fával, szénnel, stb. fűt, amire nincs támogatás. Történetesen ezt az LMP már szóvá tette az OGY-ben.
Evehid 2010.06.18 16:57:50
@panelburzsuj: :DDDD Népszerűségben, vagy a köztisztasági feladatok... no nem az ellátásában, csak az ellátás sikeres levezénylésében?
Evehid 2010.06.18 17:13:42
@manyike: szerintem nem elvetemült ötlet a javaslatod. Sokszor fordult már elő velem, h. külföldről - jellemzően vonattal - hazatérve elég keserédes volt az első pár óra. Főként addig, amíg haza nem értünk az otthonunkba, túlnyomórészt Pesten áthaladva.

Barcelona élményeim szerint az übertuti városok alappéldája, elsősorban nem a tenger közelsége miatt. Szvsz a pesti tömegközl. fényévekre van tőle sajnos, többek közt a sok földalatti járat miatt, ami OKOSAN van összekötve az elővárosi vasútvonalakkal, és a város belsejében egymás járatait is sűrítik. Erre a mi adottságaink is meglettek volna, csak a szándék nem. :((
Velence az abszolútum nálam - mert csak. :)))) A világ legszebb, legirracionálisabb városa.
Zágráb és Krakkó - alig volt, ami ott nem tetszett, de a legjobb: villamos, villamos, és még több villamos. :) Mi elmebetegek pedig több évtizede módszeresen engedjük szétverni a kötöttpályás városi közlekedést. ::(
A kétharmados többséggel rendelkező kormányoldalnak a győztes mindent visz jegyében tett lépései azért is annyira látványosak, mert az ellenzék gyenge és megosztott. A Fidesz feltehetően még egy darabig haszonélvezője lesz ennek a helyzetnek, amelyben az ellenzék három pártja…..
Evehid 2010.06.17 08:51:33
@manyike: "bebetonozás, pártfegyelem, mások "lesöprése""
Olyan hangulata van az egésznek, mintha a vörösingesek páncélököllel mentek volna a grundra Nemecsekék ellen. :-/

Gábor bejegyzése szerintem nem csak és kifejezetten az MSZP-nek tartalmaz megfontolandó javaslatokat a stratégiai gondolkodásról.

Az LMP szvsz meglepően erőteljes, aktív szereplő a parlamenten belül. A "kívül" nem nagyon látszik.
A Jobbik is aktív - miazhogy, nagyonis! :D Róluk azért tudható, h. az OGY-n kívül is van tevékenység, szervezési munka.
Az MSZP alig látszik - szó szerint, a padsorokban is. Ha meg látható, akkor elég zavaros az összbenyomás. És még finom voltam.

Az LMP-nek szerintem a rétegpárt jellegből való kitörés a nehézsége.
A Jobbiknak a türelmetlenség. Rengeteg a kérdésük, módosítójuk stb., én elhiszem, h. tényleg érdekli őket mindaz, amiről a Fideszt aktuálisan faggatják, csak nem kéne megpróbálni hetek alatt bedobni és megoldani mindent. Nagyon nyomatékoan javasolnám nekik, h. a témákat ésszerű tempóval és sorrendben hozzák be a parlamenti köztudatba. Még 2013-ban is lesznek plenárisok, nem célszerű előre felzabálni az összes tennivalót, akkor is kell majd tudni látszani vmivel, éspedig lehetőleg valós problémákkal, feladatokkal.
Evehid 2010.06.17 09:51:44
@panelburzsuj: :)))))
A mai napirend előtti felszólalásokban az LMP és az MSZP frakcióvezetője – más stílusban, más szavakkal – egyaránt hatalomkoncentrációval és az ellensúlyok tudatos gyengítésével vádolta a Fideszt. Kétségtelen, az első önkorlátozónak látszó lépések óta a…..
Evehid 2010.06.15 00:15:08
@Ordnassac: bezonyám. A napirendre az ellenzéknek nagyjából zéró ráhatása van.

Nem azzal van (egyelőre) a leginkább baj, amit a Fidesz csinál, hanem azzal, ahogy csinálja. :-/
Evehid 2010.06.15 00:24:21
Evehid 2010.06.15 10:27:12
@tölgyes: "Jó-e ez?? Talán igen, talán nem.. de senki se mondhatja, hogy az USA állama nem hatékony.. és azt se hogy antidemokratikus.."

De. Elég sokan vannak - külföldiek és amerikaiak egyaránt- akik szerint az USA már nem az az USA. És pontosan azt mondják, hogy számos kérdésben nem hatékony, pazarló, igazságtalan, valamint már jó ideje nem demokratikus.
Helyükre kerültek végre a dolgok – lelkesedik egy kollégám -, a jobboldal megy jobbra, a bal helye pedig újra a baloldalon lehet. A derűlátást értem, részben osztom is, hiszen az első 29 lépéssel a Fidesz – elfelejtve az elmúlt időszak „plebejus” politikáját…..
Evehid 2010.06.11 09:56:14
@Athlay: Bocs, de ez nagyon durva volt, ráadásul nem is korrekt.
Nekem aztán hótt elegem van a nyugger-democsokráciából, ami a szavazatszerzést illeti az utóbbi évtizedben, meg abból, h. az én korosztályomat fejőstehénnek nézik.
De ugye nem gondolod komolyan, h. az összes öregségi nyugdíjas lopta a napot egész életében?! B+, a legöregebbek közülük úgy-ahogy, de újjá építettek egy rommá lőtt országot! Az nem smafu. Ráadásul többségük nem tehet róla, h. a nyugirendszer felépítése vacak.

Ami a vasutasokat illeti: szerintem egyszer próbálj meg egy olyan 40 tonnás dögöt több műszakban irányban tartani, mint ami az elővárosi 6-8 kocsit rángatja azon a pályán, amit vkinek meg is kell építeni, meg fenn is kell tartani. Ha ez élősködés, megyek gyalog Mekkába.
A tömegközl. egy olyan szolgáltatás, ami nélkül a mai társadalom képtelen fennmaradni. Minden épeszű ország fejleszti, nem baltával veri széjjel. :( A tömegáru-szállításban meg vissza kellene adni a vasút pozícióját, nem hazavágni.

Igazad van abban, h. nagyon magas a segélyezettek aránya. De ez a helyzet nem most jött létre. Persze, hogy kell kezdeni ezzel vmit. Viszont nem árt szem előtt tartani: mindig lesz olyan réteg, amely gondoskodásra szorul.
Evehid 2010.06.11 10:05:24
@panelburzsuj: :))) Eszembe jut Gálfi Eduárd zászlós: nem helyes szétverni a XVIII. sz-i antik karosszéket, viszont szükségszerű egyben befűteni vele... :)
Evehid 2010.06.11 10:43:08
@Szimba: sajnos tudomásul kell venni, az az időszak, amíg a pocsék korfa miatt probléma az idősek gondozása ill. a nyugdíjuk részbeni előteremtése az aktív korosztályoknak, legalább még 20 évig fog tartani. :(
Ahogy mondod, nálunk gazdagabb országokban is. Az már látszik, h. a volt gyarmatokról történő migrációtól nem szűnt meg a gond, más problémák viszont termelődtek rendesen.
Az lesz a szép, h. lassacskán a Ratkó-gyerekek elérik a nyugdíjkorhatárt...
Orbán Viktor napja volt a mai: nyolc évi kínlódásos ellenzéki lét és néhány, nyelvi leleményeket didaktikusan felolvasó kormányfő-jelölti szereplés után visszatért a magyar közéletbe az a politikus, akit meggyőző ereje, céltudatossága és lendülete miatt egy évtizeddel…..
Evehid 2010.06.09 22:24:16
@török gábor: :))) Ugye, milyen veszedelmes tudomány ez a politológia? Legalábbis, amióta a nőknek is van szavazati joguk... ;)
Evehid 2010.06.10 09:45:45
@tesz-vesz: ezzel spec. nem értek egyet. Kétségtelen, hogy a kép máshova tolta a hangsúlyokat a min.elnök viselkedésének vizslatásában, mint ahova Gábor eredetileg valószínűleg szánta, de ez nem feltétlen baj. Azon túl, h. tegnap nagyon jó volt a hangulat (vagy a sör/bor/pálinka - kinek mi? :-P), rávilágított a választók két legnagyobb csoportja közti alapvető és állandóan jelen lévő különbségre. Amiről igen ritkán esik szó, ellenben ipari méretben használja ki pl. a média.

Ha megfigyelted, a kommentek túlnyomó része igyekezett figyelembe venni, h. a ME-nek is van magánszférája, amit tisztelni kell, és a durva gúnyolódás nem volt jellemző. Ezen a blogon szerencsére egyébként is ritka.

Más:
Panelburzsuj: nagyon érdekes volt, ahogy a pártok önmeghatározását összevetetted a társadalomban lévő képpel. És fölhoztad a vezető személyét. Örülök neki. Szerintem meghatározó igény van a választókban arra, h. akiket választanak, azok - vagy legalább egy részük - vmilyen formában/területen kiemelkedő legyen. Vagy ha nem kiemelkedő, akkor "jó fiú", "rendes fazon" legyen.
A miniszterelnök ma ismertette azokat az első lépéseket, amelyek megítélése szerint a „nemzeti együttműködés gazdasági rendszerének alapjainak lerakása” miatt fontosak. Itt van tehát az első Orbán-csomag, mindjárt 29 lépéssel. A suszter maradjon a kaptafánál, ezért…..
Evehid 2010.06.08 21:48:27
@pokesz70: "Nem teljesen értem, hogy az, ami a vitorlázásban működik, miért kéne, hogy a politikában is működjön, de meglátjuk."

Attól tartok, ha ilyen jól elkrajcolgatnak a fiúk, kábé a 4. irányváltásnál Szíjjártó már azt se fogja tudni, a Balaton melyik partján fekszik Őszöd... ;)
Evehid 2010.06.08 22:15:40
@ati27: Ez csak azokban a spec. esetekben igaz,ahol az illető tudása "különleges", kicsi belőle a kínálat - és az a tudás máshol is jól eladható (arról nem is beszélve, hogy a külföld alatt gondolom nem Ugandát értetted). A tecsó-pénztáros nem ilyen kategória és belőlük sokkal több van.

Egyébként a magasan kvalifikáltak sem mind lustaságból nem mennek. A kétgyerekes középkorú még akkor sem valószínű, hogy ötpercenként képes/alkalmas költözködni, ha 23 éves korában halál mobilis volt és minden éjjel a K2 meghódításáról álmodott.
Evehid 2010.06.08 22:27:03
@lüke: :))
Ilyenre még nem volt példa: a Népszabadság szerint a Fidesz-KDNP – ahogy erről Orbán Viktor már korábban is beszélt - mindössze a határidő lejárta előtt pár nappal kívánja megnevezni jelöltjét a köztársasági elnöki posztra. Miközben korábban – emlékezzünk csak…..
Evehid 2010.06.03 12:43:44
@Idet: igaza van, ámbár közben folyamatosan aktuálpolitizálunk, nem? Hasonlóan abszurd stílusban és műfajban, mint a minapi hírszerzős cikk. Szerintem nagyon jól lehet láttatni anomáliákat ezzel a módszerrel, kár, h. pl. az oktatásban ritkán van mód ilyen eszközökkel operálni.

Lucius, te tényleg "virradatkor született" vagy. Már egy órája szakadok itt a röhögéstől. Pedig a nap még mindig nem sütött ki. :)

Kedves Gábor, hálás köszönet, amiért lehetővé teszed nekünk itt a közös gondolkodástól a félkomoly ökörködésig terjedő csevejt. És kedves kommentelőtársak, bocsánat a sok offért, ami néha nem is annyira off.
Evehid 2010.06.03 12:46:26
@Lucius Flavius Arrianus: vazze, neked van miruvorod? Hol szerezted?
Evehid 2010.06.03 20:15:29
@panelburzsuj: :D Vagy mint a TuddGi. A Törrögszultán. :)