Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kIára

0 bejegyzést írt és 934 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bevallom, kicsit le vagyunk lassulva, pedig azért történnek itt érdekes dolgok. A nyúl el-szem-te-le-ne-dett (*) A könyvwarez témáról már sok szó esett, a dolog nem fekete-fehér, ez világos. Bizonyos esetekben hiányt pótol, más esetekben arra kényszeríti a kiadót, hogy…..
kIára 2014.03.28 14:54:13
@Dworkyll:

Nem kellett volna, igenis legyen elérhető a mailcíme, és a blogja (vagyis izé… a blogja talán mégsem, ne reklámozzuk direktbe).

A tegnapelőtt egy olyan könyvet tett ingyenesen elérhetővé amin több napig dolgoztam (lektorálással együtt), illetve a kiadó éppen hogy kimerészkedett az e-könyv-szcénára.
Remek érzés lehet látni a tapogatózó kiadónak, hogy alig két hét sem telt el és már szabad préda.
Gondolom tetsuo is repes az örömtől. Szuper tárgyalási pozíciót ad neki a továbbiakban.

Néhány dolog azonban mindfuck-kategória:
1. Ahogy írtad, a mail-ben szereplő név, az egyik jelentős magyar kiadó és terjesztő ügyvezető igazgatójának a neve. Kacifántos identity theft. So meta…
2. Úgy tűnik a lopott könyv átfutott az Ereading.cz amúgy legális cseh ebook-site felhőjén.
3. Az opf-ből érdekes módon és elég okosan törölték a distributort, a book producert és a soft-drmet. A kolofonból azonban nem.
4. A könyv tudtommal nem szerepelt egy ingyenes promón sem (pl. az ekönyvolvasás hetén), azaz ingyenesen soha nem került forgalomba, így valószínűleg eredetileg valaki vagy (1) megvette, vagy (2) a kiadó (és/vagy terjesztő [ezt kizártnak tartom]) volt felelőtlen egy „ajándékozással”, recenziós példánnyal.
Előbeszéd Elvileg, ha van egy jó hangkártyám, meg egy-két jó szoftverem, már tudok zenét csinálni. Gyakorlatilag viszont nem lett belőlem sem Mozart, de még egy Lagzi Lajcsi sem. Az ekönyvekkel sincs ez másképp. Még ingyenes eszközökből is van sok, de a kereskedelmiek sem…..
A múltkori „Szoptatás természetesen" című cikkre és a kommentekre reagálva Móni megírta saját, Norvégiában szerzett tapasztalatait, ahol, mint a következőkből kiderül, nagyobb elfogadással és nyitottsággal fordulnak a téma felé, akkor is, ha nyilvános helyen…..
kIára 2013.07.04 16:34:48
Sosem veszít aktualitásából:

   Mélyen tisztelt Szoptató Anyák, szevasztok! Különösen Te, Szoptató Mama!
   Az animáliák országába, a chordata törzsbe, a vertebrata altörzsbe, a mammalia osztályba, a primates rendbe, a hominidae családba, a hominini nemzetségbe és a homo nembe tartozó nőnemű egyedként: köszöntelek.
   Engem is anya szült és tejével táplált (közben szeretett) és én is ezt fogom tenni saját porontyaimmal. És erre rajtad kívül a parányi cickánytól, a varacskos disznón át az elefántig számtalan mammalia képes.
   Nézem a csecsemőkori képeimet és undorodom az egykori párkilós, visszataszítóan rózsaszín, anyám mellén csüngő parazita mivoltomtól. Méghogy cuki… tudod mikor.

   Tudom, hogy te most anya vagy (ó, bocsánat: Anya; [ja nem: ANYA]) és ettől – a hátfájások ellenére – félig a mennyben érzed magad; Te vagy az egyetlen, az igazi, a teremtés csodáját megismétlő La Divina. Taps. Amit csinálsz az természetes, sőt, maga A Természet. Főhajtás. Taps.
 Ennek ellenére egy mesterséges, urbánus közegnek nevezett közösségben élsz, ahol egy mesterségesen létrehozott, kulináris élvezeteket nyújtó műintézményben egy mesterségesen létrehozott csereeszközért, mesterkélt pincérektől, mesterségesen készített tányérról, mesterségesen készült villával és késsel, nyugati civilizációnk évszázados manírjait követve – társaságban – elfogyasztod a mesterségesen készült, olykor művészien elrendezett táplálékod.
 Legközelebb, mikor ilyen műintézménybe mégy, kérd meg a pincért, hogy kötőféken hozza az asztalodhoz a Bimbót és ott helyben fejje ki a café con leche-dbe a friss bocitejet, vagy egyenesen állítson egy kecskét az asztalra, hogy közvetlenül a tőgyéból szívhasd a napsugaras biomezőről lelegelt tejjé átalakított cellulózt.
   A melledre — ami immár nem a másodlagos nemi jellegedet bizonyító szexi testrész, hanem egy emlő, egy tőgy, amelynek mirigyei történetesen egy fehérjéből, laktózból, ásványi anyagokból, zsírból és vízből álló emulziót választanak ki, amitől csak az egyetlen és megismételhetetlen, univerzum csodája utódod nem undorodik — senki sem kíváncsi.
 
   Kérlek, bocsásd meg nekünk, civilizált, kényeskedő, arrogáns és intoleráns bunkóknak, hogy nem vagyunk rá kíváncsiak, ahogy rózsaszínű szivolád átszellemült madonnaarccal táplálod és szereted. Ez – akárcsak a meghalás –, szigorúan magánügy. Te magad mondod: i n t i m. Meghitt. Csodálatos, mondhatni isteni, ahogy érzed a kötődést. Ennek szellemében csináld csöndben, édesanyád szellemében, diszkréten és elvonulva. [- Ó, kérlek bocsáss meg nekem, de ha kérhetem: áldozatokat hozva. Ha már áldozatot hoztál a Természet oltárán, hozz egy kis áldozatot a Civilizáció oltárára is. Csak az Egyensúly és a Harmónia végett. -]

 Nem vagyunk rá kíváncsiak. Nem érdekel. Reméljük, mi is átéljük egyszer. Fakszni- és hivalkodás- és képmutatásmentesen.

Köszönöm.
Karácsony előtt jártomban-keltemben akárhová néztem, mindenhol tombolt az eszköz-bőség. Amikor a könyvszakma jeles képviselői azon keseregnek, hogy zsugorodik a könyvpiac, akkor talán vethetnének egy pillantást arra, hogy milyen sebességgel alakul ki az új olvasási paradigma…..
kIára 2013.01.07 13:58:30
@Konyvmolyolo:
        »Ne kerülje el a figyelmünket, hogy ők maguk döntöttek a saját produkciójukról.«
Így van; és hogy az írott szövegre, szerzői attitűdök sokszínűségére is hozzak példát, ide másolom egy 2004-es konferenciára írt tanulmány végét:

„Ez a tanulmány nem köztulajdon, hanem a GNU Public Licence (GPL, © 1992) hatálya alá tartozó szellemi termék. Bárki szabadon terjesztheti, de senki sem tilthatja meg további terjesztését. Ezért a következő megjegyzés szövegétől elválasztani nem szabad.

__________________
Megjegyzés

© 2004 Horváth Iván. Mindenkinek joga van arra, hogy ezt a tanulmányt egészében vagy részben, bármely tetszőleges eszköz igénybevételével, akár papírra, akár más adathordozóra lemásolja, ott korlátozásmentesen tárolja, ingyenesen terjessze, vagy pénzért árusítsa, feltéve, hogy ezt a copyrightot és ezt az engedélyező megjegyzést minden részleges vagy teljes másolati példányon jól olvasható módon feltünteti. Engedélyezetlen módosított változatokat nem szabad készíteni. A GPL értelmében fordítások készítése nem számít módosításnak.”

(Magát a tanulmányt is ajánlom mindenki szíves figyelmébe:
magyar-irodalom.elte.hu/biop/barbar/cikkek/hi.htm )
kIára 2013.01.07 14:12:45
@Konyvmolyolo:
»"És ez nekünk jár." - igen, az, amiről az alkotó úgy dönt, hogy megosztja.
Én egyébként biztatom erre az alkotókat, de a beleegyezésük nélkül nem tehetek semmit az alkotásaikkal.«

Jó, hogy mondod, tényleg akartam kérdezni: ti hogyan látjátok a Creative Commons 3.0 változatos licenceinek alkalmazhatóságát az ekönyvekre?
Az előző kommentemben bemutatott Horváth Iván példa feltételezem mindenki számára meredek. Ám a CC-ben látok fantáziát, lehetőséget.
kIára 2013.01.07 18:16:41
@Komavary:
Naná ;) :D (hirtelen nem is tudom, hogy a kacsintós vagy a nevetős szmájli az adekvátabb).

Mindenesetre remélem, hogy majd Balázsék is hathatósan segítenek a pácból történő kievickélésben.
Sokan példát vehetnének erről a blogról. Egyfelől szent őrültek gyülekezőhelye (és ebbe magamat is beleértem) másfelől ha vannak is vérmes véleményütközések (azok pedig vannak) a legtöbbször abból is konstruktívan jövünk ki. A minap volt egy kis vitánk az egyik poszt…..
kIára 2012.11.02 10:30:04
Még egy is egy kis font-oskodás. Kiegészítendő a posztban elhangzottakat.
       Max írja: „Kis kitérő: a fontok ugyanúgy szerzői jogvédelem alá esnek, mint a szövegek, de a betűkért eladott példányonkénti licence díjat kellene fizetni. Azaz ahány darab e-pub-ot sikerül eladni, annyiszor csengetni kell a felhasznált betűk készítőinek, vagy jogtulajdonosainak.”

Saját magam idézem a DV-s bejegyzés kommentfolyamából:
Klára: „Ellenben felhívtam a figyelmet … továbbá a font és egyéb licencek meglétének hiányára, ami kereskedelmi forgalomba hozott termék kapcsán meglehetősen veszélyes. (Kifejtsem?).”

Kifejtem.

Itt van ez a Book Antiqua és a Wingdings ügy szintén a DV-s bejegyzésnél.
Idézem Dwót: „A Book Antiqua valóban fölösleges, egész pontosan 155k a tömörítetlen mérete, kihagyható, de rajtad kívül kit zavar?”
Hát például… Nem az a baj, hogy egy epub-ban felesleges fontkészlet van, hanem az, hogy benne van. Ugyanis a fontokra szigorú szoftverlicencek vonatkoznak.
A szerző külön az e-könyv céljára megvette? A BKP külön az e-könyvkészítés céljára megvette, rendelkezik felhasználási licenccel? Netán a kiadó? Ingyenesen terjesztgetjük egy nagy szoftvermulti szellemi ÉS VAGYONI jogát képző cuccát? BSA? Valaki? Elismerem, irreálisnak tűnő eset, de elég egy rosszakaró és szívás van. A legnagyobb felelőtlenség kereskedelmi fontokat használni e-könyvben. (Lásd az Adobe Digital Editions honlapján magának az Adobe-nak a könyörgését, hogy ne legyünk már hülyék kereskedelmi fontot használni.) Ez, még itt, a vadkeleti pampákon is veszélyt jelenthet.

            A civileket nem érinti, de az összes kiadót és BKP-t igen. (Megjegyzem, hogy jelenleg csak egyetlen magyar e-könyvkiadót ismerek aki ezt betartja, és (1.) szabadfelhasználású fontokat használ, ill. (2.) mellékeli az epubba az vonatkozó licenceket és felhasználási feltételeket.)

Szóval egy hivatalos e-könyvbe (már ha nem szemtelenül gazdag a kiadó) a nyugodt alvás érdekében kereskedelmi fontokat nem ágyazunk be.
De vegyük a szabad fontokat is.
Pl. Gentium. Ez egy SIL/OFL licencű betűkészlet, amire vonatkozik az úgynevezett „GPL font exception”. Itt meg az a baj, hogy ezek meg FREE!-komcsik! Adott esetben azért fognak perelni, mert a BKP vagy a kiadó nem tette a Misc mappába azt a nyavalyás senkit sem érdeklő hat kilobájtos mindent megengedő licencszöveget. A hülye copyleft miatt! :D (»„Engem” például, aki lassan már X éve a szabad szoftverek CSENDES, de annál lelkesebb híve vagyok, ez mélységesen felháborít! Mert legalább ennyi tiszteletet megérdemelne! Hogy legalább az alkotók nevét kitenné! Vagy a mindent megengedő licencet, amiben csak azt nem engedjük meg, hogy a mindent megengedő licencet ne tegye ki!!!«)

Szóval ezt csak az erre járó kiadóknak és BKP-knek írtam. Jobb félni mint megijedni – nézzétek át az e-könyveitekbe ágyazott fontokat, és szépen pakoljátok be a Misc mappába a licenceket, copyright notice-okat.
kIára 2012.11.02 16:23:08
@Dworkyll:
Szívesen összerakom, de jó lenne egy felhasználói lista amiből kiindulhatunk. A Gentium, Droid, Libertine már adott – a kereskedelmi vagy erősen védett készletek kiesnek –, még ajánlom a Nimbust, de jó lenne legalább egy 10–12 készletes minta, amit nem én javasolok hanem ti, az itteni olvasók.
Csak halvány fogalmaim vannak arról, hogy kinek melyik (szabad) fontkészlettel voltak/vannak kellemes e-könyves tapasztalatai.

Maga a kérdőív nem lenne bonyolult: melyik tűnik a legszebbnek, melyik a legolvashatóbbnak, milyen eszközö(kö)n nézted?
kIára 2012.11.06 17:00:58
@Dworkyll: @Mike76: @SaGa:
Alakul… de még várok néhány ötletet. Mindenesetre felveszem a FreSerif-et is (egyrészt nem ronda, másrészt talán ennek van a legnagyobb utf8 lefedése (10,537 karakter), ami nem utolsó szempont).

A Biolinumon gondolkodom, az ugyanis groteszk (sans serif) betű és abból szinte mindegy, hogy mit használunk. Egyelőre vadásszunk olvasható serifeket.
Bocs, az előző poszt akkorára sikerült, hogy kiverte a blog.hu biztosítékát. Itt a folytatás. Dworkyll Miért is lesz egy tisztességes polgár könyvkalóz? Már 5 éves koromban tudtam olvasni (írni azóta sem igazán). Kezdetben csak a boltok feliratait, cégéreit böngésztem,…..
kIára 2012.11.02 18:15:35
A kilencvenes évek végén, az ezredforduló tájékán volt a sokunk számára kedves netboom korszak, amit a GeoCities, az IE6, a Win98-ról XP-re való romantikus áttérés határozott meg. Amit a nethistorikusok vagy retrókutatók jogosan neveznek az eretnekségektől dúlt sötét középkornak. Mindenki webmester lett, gyártotta az érdektelentől a hihetetlenül fontosig a maga hálózati tartalmát általában a korabeli Word csúcsszuper „mentés másként” html módszerével. Szinte senki sem gondolt bele (pontosabban alig néhány embernek volt fogalma arról), hogy egy bekezdésnyi tartalom mellé három bekezdésnyi markup-szeméttel „gazdagítja” a világhálót. A világ, a szolgáltatók és tartalomgyártók lassan (de szerencsére) felébredtek; a rossz felhasználói szokások és (alacsony) -igények azonban sajnálatos módon rögzültek, reflexszé váltak. (A rögzült IE6 használat Albionban konkrétan közigazgatási problémát okozott, jelentős költségvetési vonzattal.)
Én például azért is ágálok az Atlantis-szal készített epubok vagy MobipocketCreatorral generált prc-k ellen, mert szintén rossz felhasználói szokásokat rögzítenek és örökítenek át, és amikor végleg leáldozik ezeknek az alkalmazásoknak a kora, akkor a boldog féltudatlanságban hagyott civilek fogják leginkább a kárát látni. A nehezen megszerzett féltudásuk mehet a kukába. A Creator Win 7-es használatához már most hozzá kell adni az IE9 fixes-t ha továbbra is használni akarjuk, azt pedig nem is tudom, hogy Win8-ra egyáltalán lehet-e telepíteni.
Szóval nemcsak az a baj, hogy adott esetben szemetesek a generált tartalmak, hanem az is, hogy rövid életűek és emiatt jövőbeni rekonstruálásuk nehéz lesz. És miért akarjuk megnehezíteni a minket követő generáció életét? – teszem fel a költői kérdést.

(A környezettudatosság és egészséges ökoszisztéma fogalma nemcsak a bio- hanem a netszférában is fontos.)
kIára 2012.11.03 11:22:23
@Gukker: @Dworkyll:
Bár nem vagyok ennek a blognak a legaktívabb kommentelője, azért remélem, hogy az évek során mindenki számára világos lett, hogy én különválasztom a kereskedelmi, a közhasznú és a civil digitális tartalomgyártást és -fogyasztást. A dolog ott válik bonyolulttá mikor … (de ezt egyszer máskor, talán egy monstre triplaposztban, az első szikára vésett jeltől, a reneszánsz digitális szövegeken át a textuálutópiákig).

Én a közhasznú körből érkezem, még jobban szűkítve a felsőoktatásból, jelenleg a piac egyik aprócska szereplőjének vagyok egyik szekértologatója, és kb. 13 éve követem figyelemmel, veszek részt (MKKE ügynökök figyelem!) a civil – ha úgy tetszik kalóz – könyvmozgalmakban (Tibiné Klára, a triplaügynök, hehe). Az alapjaim miatt legeslegjobban a MEK-re és az összes többi közpénzből finanszírozott szövegdigitalizálási projektre haragszom és órákon át tudnám szidalmazni őket (mint dühöngő próféta, legjobban szeretett népét).
A lényeg, hogy személyesen sem a piac szereplőit, sem a public domain tartalomszolgáltatókat nem féltem. A civileket azonban igen. Több okból is. Az évek során azt tapasztaltam, hogy a rövid távon alkalmazható, zárt rendszerű tudás (pl.: tanuljunk meg egy adott program célszerű kezelését) megosztása nem alkalmas és nem elégséges egy evolutív, plurális, egészséges diverzitást mutató, kontinuitást biztosító civilszféra és -mozgalom fenntartására. Ennyi. Saját szorongásaim verbalizálom.

               Pont ezért örültem Max barátunk utóbbi két posztjának, (persze nemcsak ezeknek, bőven találunk itt további remek posztokat) mert remélhetőleg a három szféra idetévedő képviselői most egy kicsit meghökkentek, elgondolkodtak, hogy hoppá, van ilyen is, lehet így is. (Nyalizás vége).
kIára 2012.11.03 11:28:47
@Dworkyll:
         (Persze előbb jól lenyúlom a "gazdaságosan" használható tippeket :-P )
Azt hiszem, hogy pontosan ezért írogatunk ide.
————
Kányádi Sándor bácsi szokta mondogatni, mikor könyvheti vagy egyéb dedikálásokon a rajongói jönnek a Kaláka által megzenésített verseinek kalózmásolatait dedikáltatni:

        „Lopjatok, fiaim, lopjatok, csak jó szívvel és tiszta lélekkel”.
Kedves Olvtársak, a hír igaz, a Delta Vision is belép a leaderek klubjába, és elektronikusan is közzéteszi a címeit (de legalábbis egy részüket). Végtelen szerénységükkel még nem csaptak bele a nyitókampányba, mert azt akkorra tartogatták, amikor a  jelenleginél  azért több…..
kIára 2012.10.15 15:47:55
@kIára:
„töröld az oldaltöréseket jelző izéket”
helyesen „töröld az oldalszámokat jelző izéket”
kIára 2012.10.24 08:59:06
@KTamas:

A css a lehető legegyszerűbb, nem is akartam túlcicomázni, hiszen csak demonstrációs célból készült.

p { margin:0; text-indent: 1.5em; }
.cim { text-align:center; margin:1.2em; text-indent:0; font-style: italic; font-size:1.4em; }
.alcim { text-align:center; margin:1.2em; text-indent:0; font-style: italic; font-size:1.2em; }
.szerzo { text-align:center; margin-top: 3em; margin-bottom:1em; font-size: 1.4em; }
.konyvcim { text-align:center; margin:1em; text-indent:0; font-style: italic; font-size:1.2em; }

A versekhez, illetve a drámákhoz kellene/lehetne még valami.

Próbálkoztam az összes dia css-t egybefűzni, de az eredmény nem valami biztató, sokat kell mazsolázni.
dia.jadox.pim.hu/base.css
dia.jadox.pim.hu/check.css
dia.jadox.pim.hu/dia.css
dia.jadox.pim.hu/korrektor.css
dia.jadox.pim.hu/overwriteDIA.css
dia.jadox.pim.hu/presentation-base.css
dia.jadox.pim.hu/structure.css

A base.css és dia.css gyakorlatilag tartalmazza az összes osztályt.
Megszólalt a Rikkancs című köztéri szobor ügyében eddig önmagának nyilatkozási tilalmat elrendelt Rogán Antal V. kerületi polgármester, de lehet, hogy jobban járt volna, ha továbbra is őrzi a szobor titkát, amit csak ő ismert - ebben a formában legalábbis.Az előzményekről:"–…..
Rogán Antal fityeszes képviselő és V.kerületi  polgárjenőhivatal 8, egyes hírek szerint 10 millióba ( a kerület idei költségvetésének terhére ) kerülő szobrot avatott fel. A mű egy múlt század elei rikkancsfiút ábrázol, aki a kezében egy Blikket szorongat... Rogán volt az…..
Hogyan fordítanád a "quesadillas"-t angolra? A válasz fent, a poszt címében. De van még tovább is, Anphalas igen szép étlapot küldött: Rengeteg étlap szerepelt már a blogon, én is szeretnék hozzájárulni a gyűjteményhez. Ezúttal egy Budapest belvárosában található…..
"Szolidaritásunkat fejezzük ki az örmény néppel" /TASZista nyálanc jógyerekek gizda jópofizása belpolitikai hátsószándékkal, 2012. ősz/ A georgiaiak panaszáról már írtam. Ugyanezt szenvedik szegény armének is. Ism. áttek.:  georgiaiak már a SzovjetÓnijó megszűnése…..
 „Minden férfi csak azt akarja!” „És ha azt se akarná?” Senki sem akar túl bonyolult kapcsolatot, de senki sem akar unalmas kapcsolatot sem. Milyen legyen egy nő, csábító vagy inkább visszahúzódó, törekvő vagy inkább visszafogott, tudja, hogy mit akar, vagy bízza magát a férfira, odaadó legyen,…..
kIára 2012.06.27 08:29:42
kIára 2012.06.27 08:31:12
  Akkora már a pezsgés, hogy egyedül nem is bírnám tartani a fordulatszámot. Szerencsére Kelt olvtársunk (úgy is mint a Hármas Könyvelés egyharmada) dolgozik helyettünk is, végigszitálta a Könyvhétre megjelent címeket, és kimazsolázta a villanyon olvashatókat. …..
A rózsabaszó szó is Dr Esterházy Mátyás gyűjtéséből került a Bevezetés a szépirodalom-ba. be. Laktanyanyelvi műszó is [-> vö. szarfaszú, gumi, kopaszállat, sivár kanálgép, hazajárógép, "be van neki rajzolva Budapest állandóra a könyvébe"]Példamondat:…..
Számos megmagyarázhatatlan jelenséggel találkozunk nap mint nap, olyanokkal, melyekre sokszor hiába keresünk evilági magyarázatot. A spirituális pszichológia túlmutat a közvetlenül megtapasztalható, látható jelenségeken. Spiritualitás=hit? A spiritualitás nem egyenlő a vallással, viszont feltétele…..
kIára 2012.06.06 10:10:09
Feltételezem, kedves pszichologin, hogy a kérdéseket te is felteszed nap mint nap önmagadnak.

      Mi az életünk értelme?
42!

      Miért születtünk erre a világra?
A csupasz majom fajfenntartása érdekében.

      Mit tehetünk, hogy ne szenvedjünk, hogyan enyhítsük a szenvedésünk?
Művelődj, csak fizikai szenvedés létezik, minden másra ott a parányi és semmitmondó létünk feletti bölcs humor.

      Mit adhatok én a világnak?
Hát ez a blog rémesen kevesebb a nullánál. Próbálkozz mással.

      Mi a küldetésem?
Neked? Úgy érzem, semmi.

      Léteznek-e csodák, hogyan tudok reménytelen helyzetekből kikerülni?
Csodák nincsenek. A helyzet reménytelen, de nem komoly. A köldöknézést abba lehet fejezni.

      Hogyan erősíthetem a hitem?
„Ha helytálltok, jövő nyáron a szabadságot mindnyájan az Adrián tölthetitek.”

      Hogyan meríthetek erőt belőle?
Ööö… azt sem tudod, hogyan meríts erőt a hitből?! A _hit maga_ az erőmerítésre szolgáló eszköz.

      Hogyan lehetek mások segítségére?
Kedves szerző, első lépésként zárd be a blogod.

      Hogyan tehetem jobbá az életem és a világot?
Reméljük, hogy az értelem lassú, nehéz és göröngyös ám szép és felfedezésekben gazdag útját végigjárva.

      Mit jelent embernek lenni?
Seneca, Shakespeare, Leonardo da Vinci, Beethoven, Dosztojevszkij, Bergman.

      Ki vagyok én önmagam számára és ki vagyok én számodra?
42!

      S hogy hogyan keresi mindezekre a választ?
42!
>>Majd odavetem én a horgomat/de a te kukacodat húzom rá!<</Feri anyósa/ Van Franz Schubertnek egy műve, aminek a partitúrája úgy laza ezer oldal.Akkor el sem  képzelhetjük a partitúra kótáit, amiből még a mai (tehát a sosemvolt nyolcévutáni, de a felelős…..
Elsa Valle a sokoldalú, előkelő és elegáns énekesnő gyermekkorától a legcsodálatosabbzenei stílusokba bugyolálva fejlődött odáig, hogy zenei munkája nemcsak művészileg, hanem mint humán túlcsorduló spontaneitással és frissességgel teljesedik ki.    Így lehetne jellemezni…..
E-könyv olvasók Fesztiválozunk! 2012.04.19 12:18:00
Sziasztok,mint azzal már fenyegetőztünk, kitelepültünk a könyfesztiválra jól. A móka kedvéért az F5-ös stand, ahol a legkeményebb urban fantasy és mythpunk kapható :-) csakis és kizárólag gyerekkönyveket áruló standokkal van körberakva. Mit mondjak, a könnyen azonosítható a…..
nótárius - jegyző (falusi írástudó, államjogban jártas írástudó).  kép forrásaSajátságosan magyar fogalom. Az ember semmire se megy. Pl német nyelvikörnyezetben a szótár a notar-t adja ki, ami közjegyző. Márpedig a magyar közigazgatási jegyző úgy nem közjegyző,…..
Geekblog A némafilmes 2012.02.22 08:00:00
Ha valaki a 21. században némafilmet forgat, az még egyértelműbb gesztus, mint a fekete-fehér film, mert annál is elidegenítőbb, szokatlanabb, ingerszegényebb a mai nézők számára. A kérdés tehát elsősorban nem az, hogy nagy tömegeket fog-e lenyűgözni az alkotás (nem fog), vagy…..
Filmdroid TOP 10 mozis fegyverek 2012.01.21 17:30:00
Különleges lesz a mai TOP 10 rovatunk ugyanis ForgerON kollega ötlete alapján összefogtunk és ketten összeszedtük a filmes világ legemlékezetesebb fegyvereit. Se szeri se száma a fegyvereknek, amik felbukkantak a filmekben. Kardok, pisztolyok, lézerfegyverek. Arra vállalkoztunk, hogy a…..
kIára 2012.01.22 13:44:18
Érdekes ez a fénykard-dolog.
Az eredeti trilógiában a fénykard egy lelki és szellemi állapot, a jedi-beavatási út vége, elkészítése a jedivé válás záró mozzanata.
Az igazi jedi ha lehet nem is használja. Vagy ha igen, akkor a néző tudja, hogy na eddig volt a móka, és most következik a komoly biznisz.
Szerintem a fénykard-harc leglényegét Vader–Obi van Kenobi harca adja vissza a New Hope-ból:
www.youtube.com/watch?v=4zakIF8IWMg

Az új sorozatban a folyamatos fénykard-balett kifejezetten irritáló, ha kell ha nem előkapják; az egész lényegét (magát a fénykard mitológiát) hazavágja.
Az idős Lucas mintha a saját legendájának a legfontosabb elemét nem értette volna meg.

Az őstrilógiában a fénykard egyesíti a szamurájkard (a harcos lelkének része) és a középkori legendák varázskardjai (földöntúli hatalom, erő fizikai kivetülése) tulajdonságát.
Az új trilógiában a fénykard egy unalmas (ugyanakkor nevetségesen túlhasznált) multifunkcionális harcibicska.