Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lémusz

0 bejegyzést írt és 140 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elpusztíthatatlan Gyurcsány   Gyurcsány Ferenc politikai karrierje halhatatlan, de miért?   Ezen a héten azt vesszük górcső alá három szemszögből, hogy az ex-miniszterelnök hogyan maradt életben a hazai politikában, és lett újra a legnépszerűbb ellenzéki erő vezetője, miközben a többi pártnál…..
Lémusz 2019.06.07 13:59:18
Tisztelt Blogíró!
Nagyon tetszett a cikke. Azt hiszem, hűen tükrözi azoknak a véleményét, akik nem mentek el szavazni. Talán lehetett volna kicsit több a kormánykritika, de csak azért, mert az ellenzéki oldalról így túlságosan kormánypártinak tűnhet a cikk. Ugyanakkor én érzékelem, hogy itt nem valaki pártolásáról, hanem az egész politikai közeg kritikájáról van szó, ahol jelen esetben Gyurcsány Ferencet állította a fókuszba.
A DK sikerében ugyanakkor szerintem nagy szerepe volt a kitűnő helyzetfelismerésüknek.
Előzmények:
1, A bevándorlással kapcsolatos kampány során Orbán Viktor felvetette, hogy az Európai Bizottságban dolgoznak az Európai Egyesült Államok létrehozásán. Később ezt minden illetékes helyről cáfolták, és egy afféle filozófiai elmélkedés szintjére helyezték a felvetést. Aminek jelen pillanatban még sem az államformája és a döntési mechanizmusai sem tisztázottak.
2, A Jobbik kampányának egy olyan kezdeményezés volt a középpontjában, amely szerint az EU-n belül egységesítsék a minimálbért. Ez egyrészről egy teljesen egyértelmű és jogos óhaja a munkavállalóknak, másrészről nem nagyon van realitása. A Jobbik kezdeményezéséhez itthon nem tudom hányan csatlakoztak, de az uniós döntéshozó testületeken sem lenne egyszerű keresztülverni. Ennek ráadásul költségvonzatai is volnának
Gyurcsány Ferenc néhány éve az Orbán kormányt figyelmeztette, hogy a minimálbér emelése gazdasági összeomláshoz fog vezetni. Ez a jóslat akkor nem jött be. Tanult is az esetből és most Dobrev Klára javasol EU-s szintű béreket, nyugdíjakat és segélyeket, és hogy az egész ne tűnjön olyan „Nem lesz gázáremelés” szerű „politikai ígéret”-nek, - ami ugye csak azt a célt szolgálja, hogy szavazatokat nyerjenek vele, de a betartása nem kötelező – az egészet egy Európai Egyesült Államokon belül kívánja megvalósítani.
Hát nem zseniálisan használta ki a DK más pártok promócióját, hogy a befutó előtt saját népszerűségét növelje. Az egész ráadásul egy megfoghatatlan dologra épül, amiből vagy lesz valami, vagy nem. Ha nem lesz, akkor sem keveredik ellentmondásba magával, hiszen Ő csak azt ígérte, hogy képviselni fogja az ügyet Brüsszelben.
 A fotók illusztrációk, nem az említett épületet ábrázolják, de állapotuk közelít hozzá Mai történetem érintőlegesen sem használja politikai nézetek kifejtésére a CSOK-ot, önök se tegyék. Pusztán statikai, ingatlanfelújítási szempontból szeretnék ismertetni egy ingatlanos trükköt, de Seneca…..
A kormány úgy érzi: bármilyen következmény nélkül hazudhat akármekkorát az Európai Bizottsággal kapcsolatban. És igaza is van: a propaganda kizárólag a hazugságokat harsogja, az igazság nem jut el az Orbán-hű tömegekehez...
Lémusz 2019.05.14 09:54:42
@szepipiktor:
"Bedobták a kamut, az ellenzék rácsapott - hiszen jó egy napig mindenhol megjelen, az EU vizsgálja a tv-t... - és most az EU nyilatkozata igazolta: a babatörvény rendben van stb."
Érdekes felvetés, nekem is eszembe jutott.
A dupla csavar viszont az volna, ha az előzetes egyeztetések alapján következtetett volna a kormány arra, hogy az Európai Bizottságnak a jövőben lehetnek kifogásai az intézkedéssel kapcsolatban. Ez esetben az esetleges kifogások cáfolatára a kormány ellenfelei már össze is gyűjtötték a muníciót.
Ráadásul a kifogások mögé már csak arcvesztéssel állhatnak be a magyar politikusok.
Ha viszont az EB nem támadja meg, akkor a FIDESZ szavazók tudomásul veszik, hogy minden politikus hazug, és az ügy lezárva.
A világtörténelemben mindig is ritkaságnak számítottak a hosszabb békés időszakok, amikor épp nem zajlottak véres háborúk, felkelések, polgárháborúk vagy más harcok. Már a százéves háború feldúlta a középkori Európát 1337 és 1453 között, amikor Anglia és Franciaország vívta élet-halál küzdelmét…..
Nem kell politikai zseninek lenni ahhoz, hogy kiderüljön: kinek az érdeke az LMP külön indulása bármely választáson. Tavaly a Fidesz kétharmadát köszönhettük az állítólagos zöldeknek, most pedig Tarlós újrázásában érdekeltek...
Lémusz 2019.04.09 11:05:17
@chrisred:
"Nem ismerem a megállapodást, amit kötöttek. Tényleg arról szólt, hogy aki megnyeri a főpolgármester-jelölti előválasztást, az azt is eldöntheti, hogy ki induljon a kerületi polgármester választásokon?"
Nem ezt írtam, hanem, hogy azt már az MSZP-Párbeszéd-DK-Momentum koalíció eldöntötte, ki induljon a kerületi polgármester választásokon. A jelöltjeik feltétel nélküli támogatását várják el az LMP-től és a Jobbiktól. A kérdés már csak az, hogy ki legyen a főpolgármester jelölt. Szerintük erről szól az előválasztás, és nem értik, mi gondjaezzel az LMP-nek és a Jobbiknak.
Lémusz 2019.04.09 13:10:22
@chrisred:
"Szerintem csak azt döntötték el, hogy ők kiket jelölnek."
Ezek szerint nem bánják, hogy a másik két ellenzéki párt szintén jelölteket állít ezekben a kerületekben.
Akkor viszont nem értem, hogy a tél végi ellenzéki összefogásból mi lett, és miért szidják most a kihagyott két pártot?

Most hallottam, hogy az közös listát állító pártok egyikéből valaki azt nyilatkozta, hogy az Európai Parlamenti választások után újrakezdődnek a tárgyalások az LMP-vel a fővárosi polgármesterjelöltek, és mandátumok ügyében, de a Jobbikkal nem. Ezek szerint a nagy vízhanggal beharangozott listát le lehet húzni a WC-n.
A Jobbik erre azt nyilatkozta, hogy akkor ők meg vidéken sem fognak közösködni.
Én már nem értek semmit.
Bocsánat, hogy beleszóltam, rajtam kívül mindenkinek igaza van.
Egyetlen dolgot tudok szeretni a kormány "világhírű" családvédelmi intézkedéssorozatában, hogy nem nevezték el Orbán valamelyik nagy példaképéről, ahogy a kormány eddigi összes tervét Szélltől Wekerléig. Pedig milyen jól mutatna Gömbös Gyula akciótervként a program, aki háromszor nősült, gyermekei…..
Lémusz 2019.04.03 10:32:58
@felucca02: "Èn azt szeretném tisztelettel kérdezni, hogy mire fel kell állandóan többen és többen lenni ezen a kibaszott túlnépesedő világon?
Nem lehetne pl az az akcióterv, hogy maradjunk ennyien, vagy legyünk egy picit kevesebben? "
Lehetne, de az ázsiai és afrikai népek születésszabályozására vonatkozó terveket fasiszta ideológiaként kezelik. A föld lakosságának 1 ezredét pedig hiába korlátozod..
Lémusz 2019.04.03 15:35:01
Tisztelt Székely Sándor!
Az alábbi eszrevételeim vannak az írásával kapcsolatban:
„Egy bökkenő van ezen az uniós pénzből szépen felújított úton, hogy a munkások nyolcvan százaléka az akciótervből semmit sem fog érezni. Amelyik család kifizeti a 150.000 forintos albérletet, ledolgozza a négyszáz órát minimálbéren, befizeti az összes rezsit az iskolai budipapírig bezárólag, nem tud megfelelni a kormány feltételeinek.”
A tervezet arra jó, hogy aki már egyébként is gondolkozott a családalapításon, esetleg hitelfelvételt is tervezett, az kedvezőbb feltételekkel vághasson neki a tervei megvalósításának. Ez nem egyenértékű azzal, hogy akit nem érdekel a téma, azt is rávegye a gyerekszülésre.
„Van más lehetőség? Persze.”
Van más lehetőség. A minimálbér összegének a jelenleginél nagyobb mértékű emelésével egyre több embert lehetne olyan helyzetbe hozni, hogy élni tudjon a lehetőséggel, és nem kellene másokat megsarcolni, sem az újraelosztást átgondolni.
Persze ennek vannak költségvetési vonzatai is az államilag finanszírozott intézményeknél, de ezeket a költségeket előbb vagy utóbb úgy is fel kell vállalni, ha működtetni akarjuk az érintett ágazatokat. A bürokrácia csökkentésével fedezni lehetne a felmerülő többletköltségeket. A legsúlyosabban ez persze a vállalkozókat érintené, mert Ők jelenleg többnyire minimálbérre vannak bejelentve, de aki üzletelt mostanában ilyen emberrel, az tudja, hogy nagyon kevés az, akit ez térdre kényszerítene. És nekik is talán jobb lenne, ha nem kellene tovább kínlódniuk, és a munkaerőpiacon keresnék a megélhetést. A vállalati szektor is érintett volna a kérdésben, de a minimálbéren foglalkoztató cégek lassan a munkaerőhiány miatt eltűnnek a palettáról, és jönnek helyettük a magasabb hozzáadott értéket teremtő beruházások.
Ezért én azt mondom, a rendelkezés nem fog áttörést hozni ugyan, de megkönnyíti néhány embernek a családalapítást, ami üdvözlendő. Remélhetőleg a támogató ellenzéki pártok is úgy gondolkodtak, hogy ennek az intézkedésnek nem kell itt véget érnie, hanem bővíteni kell a kedvezményezettek körét. Itt az ideje, hogy javaslatokat dolgozzon ki ennek elérésére, hacsak úgy nem gondolja, hogy a gyermeket nevelő dolgozóktól el kell venni, hogy támogathassa azok szaporodását, akik nem képesek (többségében szorgalom hiányában) önállóan felnevelni a gyerekeiket. Mert ez esetben jobban örülnék, ha nem tenne semmit.
• "Állon csapták", "megalázták", "rövid pórázra fogták" Orbánt, de lehet, hogy végén mégis ő nevet, mert a néppárti ellenlépés túl kevés és a pártcsalád túl későn szánta rá magát , viszont a Fidesz elbízta magát • Az európai konzervatívok időt nyertek miután éveken át tartó engedékenységükkel…..
Lémusz 2019.03.22 11:58:28
„nyíltan antiszemita kampányt kezdett Soros György ellen”
Ezek szerint Benjámín Netanjáhú is nyiltan antiszemita, mert kritizálni merte. De tovább megyek, mindenki nyiltan antiszemita aki Benjámín Netanjáhút kritizálja. De nevezhetnénk nyiltan magyarellenesnek, aki akár csak egy magyar származású embert is kritizálni mer. Ez egy baromság. A kampányban nem szerepelt az üzletember származása. Az hogy antiszemitáznak, nem szól másról, mint hogy kirekesszenek. Miközben az emberekben ez olyan érzést kelt, mintha minden zsidó kikezdhetetlen volna, ami ellenérzéseket kelt a zsidó nemzettel szemben, és ezáltal nemcsak elerodálja a jelentőségét (hiszen tegnap megvédtem magam egy emberrel szemben, akiről aztán kiderült, hogy zsidó, és azóta én is antiszemita vagyok), de gerjeszti is az antiszemitizmust.
„Vagyis hogy a magyar kormány rutinszerűen megszegi az EPP által vallott liberális demokráciát”
Külön kiemelném a „liberális demokráciát”, amely kirekeszt mindenkit, aki nem liberális. Ez a „liberalizmus” már rég nem az, amit egykori atyjai kitaláltak. Itt megbocsátanak annak, aki bűntényt követ el, de aki megtorolja, azt kíméletlenül elítélik. Itt egy pénzintézet, ha a törvényt megszegve és gondatlanul jelentősen veszít a vagyonából, azt az államok pótolják, és nem lesz semmi következménye. Ha mégis, beindul a liberális henger. Azonban az ellen, hogy a hitelesek törlesztő részlete, és tőketartozása 20 %-os árfolyamváltozás esetén 200%-300 %-al növekedjen, nem emelik fel a hangjukat. Itt az adós fizess a hivatalos álláspontjuk, vagy fizessen az állam, a lényeg, hogy a pénzintézet megkapja a jogászai által kiharcolt extraprofitot. Persze ez nem véletlen. Hiszen a nagy liberalizmus közben sem szabad elfelejteni ki adja a havi jövedelmük, vagy a család jövedelmének másik részét, a médiatámogatásról nem is beszélve. Nem harapnak abba a kézbe, amely eteti őket. A FIDESZ megtette, és lásd mi lett a vége.
A kifejezés másik része a demokrácia. A jelenlegi „liberális” erők a népet egy buta véleményében könnyen befolyásolható csürhének tartja (kivéve az őket támogatókat), ezért egy olyan kérdésben, mint a kormány által véresre lovagolt bevándorlás nem kérdezik meg őket. Inkább jelentéktelennek állítják be, mert szerintük egy 20 éves ember ne foglalkozzon azzal, milyen országban fog élni 30 év múlva. Minden a népesedéssel foglalkozó szakember szerint az iszlám vallásúak addigra többen lesznek, mint az egyéb vallásúak. Ennek következményeibe nem mennék bele, mert a végtelenségig lehet vitatkozni rajta. A lényeg, hogy a liberálisok tiltják, hogy ezzel a kérdéssel bárki is foglalkozzon.
A jelenlegi politikai erőket ezért én áll liberálisoknak hívom, és úgy gondolom, hogy a demokráciának nem tesz jót, ha összekötik a jelenlegi „liberalizmussal”, mert az a diktatúrára jobban fog hajazni.
A DIE WELT cikkéből nem idézek, mert az egy egységet képez. Minden esetre a liberális lap meghatározza a konzervatív alapértékeket, és pontos utasításokkal látja el politikai ellenfelét, és még azt is megmondja, Orbán Viktornak mit kellene tennie, pont mint a liberálisok.
A többiekre már nem reagálok, hiszen mind ugyanazt vesézi ki.
Az én véleményem az, hogy a FIDESZ és az EPP a választások utáni politikai palettán kívánják újraértelmezni, a saját helyüket. A FIDESZ abban reménykedik, hogy megszabadulhatnak a pártcsalád liberális oldalától, és a helyükre jobbról vehetnek fel erőket, de lehetőségként még felmerül, hogy egy nagy szeletet kiszakítanak a néppártból, és a többi jobboldali párttal még nagyobbak is lehetnek az akkorra megmaradt néppártnál, ahonnan hosszabb távon újabb tagokat toborozhatnak
Lémusz 2019.03.22 14:02:52
@midnightcoder2:
"Ezért volt hiba bennmaradni. Innentõl kezdve Orbán a néppárt játékszere, és vagy arcvesztéssel bennmarad, vagy kirakják mint macskát szarni."
Az egész az időnyerésről szól. A választások után a várakozások szerint, mint te is utaltál rá, a "liberális" eszme képviselői visszaszorulnak, mind a liberális pártcsaládokban, mind a Néppártban, és a most még radikálisnak számító pártok fognak megerősödni. Ez valószínűleg hatással lesz az EPP összetételére is. Ha meg akarják tartani jelenlegi szerepüket, kénytelenek lesznek a jelenleg radikálisnak számító erőket is bevonni, akár a liberális szárny kiebrudalása árán is. Ebben a pártcsaládban a FIDESZ-nek biztos helye lenne, de ha most kilépne, visszakerülni csak jelentős veszteségek árán tudna.
Az arcvesztés nélküli távozás ugyanakkor még a választások után is megejthető. A lényeg, hogy született egy olyan megállapodás, amely nem kötelez el senkit semmire. Ha a magyar kormány teljesíti azt a 3 feltételt, amelyek addigra nagyrészt aktualitásukat is vesztik, az EPP vezetői vörös szőnyegen kísérhetik vissza Orbánt a pártcsaládba, míg ha a liberális oldalnak a kegyeit kell megtalálniuk, akkor OV elzavarásával dicsekedhetnek. Ugyanilyen taktikát a magyar kormány is alkalmazni fog. Vagy megerősíti az EPP keresztény konzervatív értékeit, vagy a liberalizmus markába jutott EPP-vel létrehoz egy ténylegesen keresztény konzervatív tömörülést. Ez utóbbira az EPP-n belül már a választások előtt megkezdheti az aknamunkát, amelyre a néppárton kívül kevesebb lehetősége volna.
De ez mind csak az én véleményem, ti nyugodtan hihettek abban, hogy a liberális koalíció is kizárja sajátjai közül azokat a tagpártokat, ahol a konzervatív értékeket egyetlen médiatermék sem képviseli, mert a sajtószabadságot féltik.
Lémusz 2019.03.22 14:06:30
@Lémusz:
Javítás:
Vagy megerősíti az EPP keresztény konzervatív értékeit, vagy a liberalizmus markába jutott EPP-vel *szemben létrehoz egy ténylegesen keresztény konzervatív tömörülést.
• Orbán kész kilépni a Néppártból, hogy elkerülje a megszégyenítést, Balog Zoltán roppant pesszimista a holnap EPP-elnökségi szavazás előtt  • Mráz Ágoston Sámuel elpöttyintette, hogy a magyar miniszterelnök valóban vezető szerepet akar vindikálni magának az unióban  • Hogy a liberális Caputova…..
Lémusz 2019.03.20 14:45:12
@midnightcoder2:
"Valójában a demokrácia mindenhol csak látszat. A nép szavaz, a népet viszont a média irányítja. Ergo igazából az szavaz, akinek pénze van médiát venni."
Ez így túlságosan le van egyszerűsítve. Te is indíthatsz pártot, csak ahogy leírtad sajtó nélkül nem is fognak tudni rólad, nemhogy szavaznának rád. De hogy a demokrácia látszatát fenntartsák, több jelöltet is állítanak, akik különböző ígéreteket tesznek, majd végül mind a szponzoruk érdekei szerint cselekszenek. És az is igaz, hogy nem csak egy szponzor lehet, de mivel az érdekeik nagyjából egyeznek (a profit), kartellekbe tömörülnek. Erre a legékesebb példa Görögország, ahol a jelenleg kormányzó párt azzal az ígérettel került hatalomra, hogy csődöt mondanak, és nem fizetik tovább - az IMF "szakértők" által rájuk kényszerített, a válságot még inkább elmélyítő intézkedések miatt - kezelhetetlenné váló államadósságot. Ebből aztán az lett, hogy kormányra kerülve pár hét alatt az IMF újabb a válságot még jobban elmélyítő feltételeinek feleltek meg. Látható, hogy ez pontosan az ellenkezője annak, ami miatt a görög választók őket választották. Ennek ellenére ott senki nem aggódik a demokráciáért.
Lémusz 2019.03.20 15:30:55
@Pop40: " mindenki, aki bejut oda, elvégzi, s utána válogathat a munkaerőpiacon."
Ez irtó jól hangzik. De konkrétan hol tudok elhelyezkedni ?
"A CEU a társadalom- és bölcsészettudomány, a jog, az üzleti élet, a kormányzat, a közpolitika és a kognitív tudományok területén kínál posztgraduális képzést a jövő vezetőinek." Úgy tűnik, hogy a Magyar állam mostanában nem akar alkalmazni ilyen végzettséggel. Tényleg lehet válogatni velük a munkaerőpiacon?
• Az egyik svéd konzervatív képviselő szerint a magyar kormány még csak leplezni sem próbálja a demokráciaellenes politikát  • Orbán Viktor azt mondja, hogy ő ugyan nem antiszemita, mégis egy virtigli antiszemitát tüntet ki, de akkor voltaképpen micsoda?  • Ilyen az, amikor a Habony-művek…..
Lémusz 2019.03.14 15:39:52
A mai sajtószemléhez csak néhány megjegyzésem lenne.
Weber ultimátumot adott:
Weber eljött Magyarországra, tárgyalt, majd haza érve nagy hangon elmondta, milyen kemény volt. Nekem ez ismerős valahonnét. Azt hiszem ilyenek miatt szokták miniszterelnökünket kétszínűnek nevezni. Weber viszont valójában a megegyezésre törekszik, hiszen egy sikertelen egyeztetés csak ártana a politikai megítélésének.
CEU:
Magyarországon millió gond van a demokráciával, azonban furcsa módon a reflektorfénybe mindig azok kerülnek, amelyek sarkkövei Orbán „összeesküvés elméletének”. Jelen esetben már megint Soros. Az én szemszögemből a CEU legfeljebb oktatási kérdés, de semmiképp nem alapja a demokráciának, hiszen más országban nincs is egyeteme, mégis demokratikusak.
A születési támogatás plakátja:
The Washington Post megírta, hogy „Visszafelé sült el a magyar kormány egyik reklámja a születések támogatására.” Nem hiszem el. Ez egy nagy múlttal rendelkező mérvadó újság a szememben. A hír viszont a Blikk szintje. A Washington Postban az ügy kapcsán legfeljebb azt kellene, elemezni, hogy a kelet-európai kis ország kormányának intézkedései logikusak-e, vagy egyáltalán van-e olyan eleme, amelyet a fejlett országokat sújtó népességfogyás ellen be lehetne vetni.

Mintha az egész világ a bolhák nemi szervével volna elfoglalva, amíg az oroszlánnal amin él senki sem foglalkozna.
Nemcsak a sajtószabadság hiánya miatt kapott feddést  az Orbán-kormány Strasbourgból a napokban, hanem  a nők esélyegyenlősége, a civilek helyzete, a menekültek védelme és az igazságszolgáltatás függetlensége terén meglévő hiányosságok kapcsán is elmarasztalta Magyarországot az Európa Tanács emberi…..
Lémusz 2019.02.14 16:36:21
„A kormánynak lehetővé kellene tennie a menedékkérelem igénylését, s megszüntetnie a “tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet”, s megszüntetnie a menedékkérők fogvatartását az országhatár mentén létesített tranzitzónákban”
Az Európa Tanács hagyományosan egy a pártpolitikától és nemzetektől független intézmény, amely azonos elvek alapján objektíven ítéli meg tagjainál a demokrácia állapotát.
A fenti idézet azonban arról árulkodik, hogy az intézmény elveszítette függetlenségét, és objektivitását.
Tulajdonképpen az Európai Uniót irányító összes nagy szervezet, élükön az Orbán kormány legfőbb kritikusaival egyetért abban, hogy Európában nincs “tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet”. Tehát azon álláspont miszerint azt meg kell szüntetni, enyhén szólva szakmaiatlan. Az a feltételezés is hamis, miszerint Magyarországon nincs lehetőség menedékkérelem igénylésére. „A menekültek, menedékkérők kapcsán Miljatovic szerint aggodalomra ad okot, hogy jelenleg csak nagyon kevesen kaphatnak menekültstátuszt Magyarországon” Most akkor nem tud fogalmazni, vagy össze-vissza beszél? Ha eldönti mi a véleménye beszélhetünk róla.
Mind tudjuk, hogy az a tábor, amelyben „fogva tartják” a migránsokat nem alkalmas fogva tartásra, hiszen az elhagyása egyik irányba nagyon egyszerű és aki megkísérli, az nem ütközik ellenállásba. Persze ha törvénysértő módon Magyarországra akar átszökni, azt a Magyar hatóságoknak jogukban áll, sőt kötelességük megakadályozni. Ez alól a kötelesség alól még a mai EU-s szabályok sem mentik fel Magyarországot, hiszen ez a Schengeni Egyezmény megszűnését jelentené. (Ami hamarosan be fog következni.)
Tehát a kérdéskör ilyen mértékben szakmaiatlan, és mind az európai csúcsszervekkel, mind saját magával ellentmondásba keveredő megközelítése jelzi, hogy az Európa Tanáccsal szemben elvárható objektivitás és szakmaiságtól teljességgel mentes Dunja Mijatovic álláspontja.
Éjjel egy józsefvárosi buszmegállóban valaki összefirkálta a Vámos Miklós és Koncz Zsuzsa közös  könyvét hirdető plakátot (pontosabban csak az üveget, ami a plakátot fedte, de ez igazából mellékes). Az illető konkrétan Dávid-csillagot rajzolt kettejük arcára, és hát jelen kontextusban nehéz…..
"Köszönjük, hogy ismét a Fideszre szavaztatok! Most már legalább tudjuk, hogy nincs miért hazamennünk, nincs hova hazamennünk."..
Lémusz 2018.04.11 12:13:58
Tisztelt Blogíró!
Onnét a távolból nem értheted, miért döntöttek így a választópolgárok. Hát elárulom neked.
Ahhoz, hogy valakire szavazzanak, valamiféle jövőképet kell felépíteni, amivel a választópolgár azonosulni tud. A kormánypártnál ez adott, mindenki látta, mi történt eddig, és ez várható a jövőben is. Az ellenzéki pártoknak viszont kell egy program, ami megmutatja, hogy mit fognak kormányra kerülve tenni. Az ellenzék ezeket az elképzeléseit nem igazán propagálta sem az elműlt 4 év, sem a kampányidőszak alatt. A kmpányidőszak alatt a komplett sajtófelületüket azzal töltötték meg, hogy ők akarnak összefogást, de a többiek nem, egyébként meg biztosan le fogják váltani Orbánt. Erre nem lehet szavazni. Hasonlatként úgy fogalmaznék, hogy van egy építési telkünk, ahol egy cég nekiállt dolgozni, ha nem is vagyunk 100 %-ban megelégedve a munkájukkal, de kezdjük látni mi lesz belőle. Ezzel szemben van egy csomó jelentkező, akik azt kiabálják be a kerítés túl oldaláról, hogy milyen pocsék ez a munka, és hogy ők szívesen folytatnák. Elmondják mit bontanának vissza, de arról, hogy mit építenének, csak elnagyoltan beszélnek. Tervrajzuk meg egyébként nincsen, vagy legalább is nem tolják az orrod alá, hogy nézd meg.
Egyébként meg az ellenzék nagy része az elmúlt 8 évet azzal töltötte, hogy mindenben ellentmondott a kormánynak, még akkor sem, ha a kormány az emberek többségének álláspontját tette magáévá.
Ha helyette inkább támogatta volna ezeket a gondolatokat, és azokat hangsúlyozta volna ki, ahol a többség álláspontja ellenkezik a kormányéval, valamint felkészült volna a 2018 utáni kormányzásra, több szavazatot kapott volna.
Ehhez viszont dolgozni kellett volna, nem csak hőbölögni.
Lémusz 2018.04.11 13:27:39
@bigdata:
2015-ben mikor Magyarországon komolyabb mértékben megjelentek a bevándorlók, az emberek nagy többségének az volt a véleménye, hogy hazánkban ne kóboroljanak ismeretlen eredetű emberek személyazonosság igazolására alkalmas papírok nélkül, mert az ilyen embereket nem lehet a törvény hatálya alá vonni. A kormány ezt az álláspontot meglovagolta, a bal oldal válasza pedig az volt, hogy mivel nagy részük - nem bizonyíthatóan - háború elől menekül, hagyjuk őket, had menjenek ahova akarnak. Sőt segítsük őket ott, és úgy ahogy ők akarják. Nekem viszont az jutott az eszembe, hogy ha ebben az országban nem kell igazolni a személyazonosságot, akkor sokan lesznek akik visszaélnek vele. Ha nem tartatjuk be a törvényt mindenkivel, akkor senki sem akarja betartani.
Ami a választók felé tett üzenetet illeti, ott van például a Paks II. amit a többség elfogad. Ezzel szemben a baloldalon a nem lesz Paks II. szerepel. De azt mindenki tudja, hogy a jelenleg működő reaktorokat hamarosan le kell állítani, és a "nem lesz PaksII" egy kWh villamos-energiát sem fog termelni.
A naiv álmodozó Orbánt lehúzzák a kínaiak...
Lémusz 2017.11.28 17:30:09
@anyadmajma:
Ebben a stílusban nem vitatkozok veled. Meghagyom neked, nyilvánvaló, hogy sokkal jobb vagy benne.
Lémusz 2017.11.28 17:51:43
@paveway:
Éppen arról beszélek, hogy már az MSZP-SZDSZ koalíció megkezdte az előkészítést, és emlékeim szerint a parlamentben a FIDESZ is mellette szavazott. Egyébként a feltételeinknek (amelyek a maximális biztonságot szolgálják) csak az a típus felel meg, amit az oroszok építenek. Ezt már 2009-ben is lehetett tudni. Az MSZP be is vallotta, hogy csak azért nem támogatják már az atomerőmű építését, mert nem a saját mezőgazdasági egyetemett végzett szakértőjük kezében van az ügylet.
Attól pedig, hogy neked nincsenek információid a 2009 és a szerződés aláírása közti szakértői tárgyalásokról, az nem azt jelenti, hogy nem voltak, csak annyit, hogy nem érdeklődtél utána.
Miközben alig rendelkezel információval az ügyben, a véleményedet tévedhetetlennek gondolod, ugyanúgy mint a blogíró a vasúti fejlesztés ügyében.
A poén az egészben, hogy még be is ismeritek az információk hiányát, amikor a titkosítás ellen tiltakoztok.
Két év telt el a sürgősségi relokációs mechanizmus bevezetése óta. Most, hogy a folyamat a végéhez ér, áttekintjük a folyamatot. Magyarország végig a kvóta ellen érvelt, és a relokáció elleni küzdelemben egyedül maradt. Még Lengyelország is úgy tett mint aki részt vesz a folyamatban. A…..
Lémusz 2017.11.24 14:13:48
Ez az írás pont olyan, mint az Európai Bizottság és az Európai Parlament álláspontja a migráció ügyében. A kerek asztal mellett a „szakértők” (azért az idézőjel, mert a szakértelmüket a politikusok szavazták meg nekik) kidolgoztak egy tervet, és most vizsgálgatjuk, hogyan működik. A terv megvalósítása során nagyon ügyeltek rá, hogy az őslakosok véleménye ne befolyásolhassa annak megítélését. Ezért lett leverve Európa szerte minden népszavazási kezdeményezés az ügyben. Magyarország persze kivétel, de ott a kampány során az illetékesek, többek között az Európai Parlament és az Európai Bizottság elnöke is kijelentette, hogy senkit nem akarnak kötelezni ennek a megvalósítására.
Tehát induljunk ki ebből a tényből. Senki nem akar kényszeríteni minket, hogy részt vegyünk a tervben, a magyar lakosság pedig – mint az a népszavazáson is kiderült – nem akar részt venni. Egyszerű tehát a megoldás, nem veszünk részt. Majd utólag kiderül, hogy lemaradtunk egy nagy lehetőségről, vagy megúsztunk egy nagy baklövést.
Ui.:
Megkérnék mindenkit, hogy a migránsokat ne illesse csürhe és egyéb degradáló kifejezésekkel. Ők is emberek, akik lehet hogy csak abban különböznek tőlünk, hogy más körülmények között nevelkedtek. Persze valószínűleg akad köztük olyan is aki azért menekült el otthonról, mert ott háborús bűntetteket követett el, és a fegyveres szerv, amelynek tagja volt veszített, de ez biztosan a kisebbség. A nagy részük számára felvillant egy lehetőség, hogy az aktuális nyomorúságos körülményeiből egy sokkal jobb élethez jusson. A hiba az, hogy ezt a délibábot meglengették előttük.
Lémusz 2017.11.24 14:58:33
@Laciii:
Ezen a hídon akkor kell átkelni, ha odaérünk. Az ilyen fenyegetőzések csak nyomásgyakorlásra szolgálnak. Egyébként az Európai Parlament elnöke a Soros elleni kampány kapcsán kijelentette, hogy nem alkalmaznak szankciót.
Ha hazudnának, mire a szankciókat kiszabnák, lehet, hogy EU szervezeteinek összetétele és álláspontja is megváltozik.
Lémusz 2017.11.24 15:34:04
@Laciii:
A szándék bennem is megvan, hogy megfektessem Pavlin Barbarát, de az sajnos kevés.

Egyébként ha sikerülne is kötelezni minket, még ott van az egész Európa területén érvényes (csak néhol nem alkalmazott) törvény. Például azt mondják, hogy küldenek két embert.
-Mi megkérdezzük kik azok.
Ők:
-XY és WV.
-Mi megkérdezzük, hol vannak a papírjaik.
-Elhagyták.
-Akkor honnét tudjuk kit kell beengedni?
-Adunk nekik papírt.
-Mi alapján?
-Bemondás alapján.
-Azt nem fogadjuk el.
Ha pedig rendelkeznek papírokkal, akkor már most is benyújthatják a kérelmüket.
A csehországi parlamenti választások legnagyobb esélyese az Andrej Babiš vezette ANO, amely egyúttal az oroszbarát Miloš Zeman államfő nyílt támogatását is élvezi. Az európai integráció további mélyítésének elutasítása, és a szuverenitás kérdésének előtérbe helyezése mellett az Oroszországgal…..
A magyar nacionalizmus (pontosabban etno-nacionalizmus, vagy etnicizmus, amely a magyar nép -- természetesen nem létező -- egységes eredetére vezeti vissza a nemzetet és ez alapján bárkivel és bármivel szemben elsöprő idegenellenes indulatokat tud gerjeszteni) az első számú felelős a magyar…..
Lémusz 2017.08.25 11:57:53
Cikkedet egy ábrával kezdted, és egy azt magyarázó ténymegállapítással.
„A magyar nacionalizmus (pontosabban etno-nacionalizmus, vagy etnicizmus, amely a magyar nép -- természetesen nem létező -- egységes eredetére vezeti vissza a nemzetet és ez alapján bárkivel és bármivel szemben elsöprő idegenellenes indulatokat tud gerjeszteni) az első számú felelős a magyar társadalom modernizációjának töredékességéért, polgárosulásának elmaradásáért, a mai versenyképességének romlásáért -- és magáért az orbánizmus népszerűségéért.”
Számomra az ábra azonban egészen mást mutat. Viszonyítsunk mondjuk Luxemburghoz. Vannak esetek, amikor kifejezetten a jó minőségű termékeket keresem, de nem emlékszem, hogy valaha is vettem volna luxemburgit. Mindnyájan tudjuk, hogy a különbség az, hogy Luxemburgban jelentős részben vannak bejegyezve offshore cégek, akik a más országokban megtermelt pénzeik után Luxemburgban adóznak. Egy Luxemburgban bejegyzett, de Magyarországon termelő cég például a hazai GDP-hez csak a béreken, és az azt terhelő járulékokon keresztül járul hozzá, míg a haszna utáni adóival már javarészt Luxemburg GDP-jét növeli. De ugyanez a helyzet a nem adóparadicsomokban, mondjuk Németországban bejegyzett cégekkel is. Tehát nem csak arról van szó, hogy Magyarországon azokkal a gépekkel dolgoznak, amiket Németországban kiselejteztek, hanem arról is, hogy amit a magyar szakember megtermel, annak jelentős részét Luxemburghoz, vagy Németországhoz írják.
Mégis mi változtathat ezen? Az, ha a Magyarországon termelő cégek nagyobb összegű adót fizetnek be a bérek után (ezért olyan magasak idehaza a béreket terhelő járulékok nyugathoz képest), vagy ha minden adójukat idehaza fizetik be. Ez utóbbi akkor történne meg, ha Magyarországon volna az anyavállalat bejegyezve. De ki az, aki hajlandó többet adózni Magyarországon, és nem választja inkább Luxemburgot. Újra Németországot hoznám fel példaként. Ott valamilyen sokak számára felfoghatatlan okból hajlandóak. Ez az ok pedig éppen a nacionalizmus. Egy német cégnél dolgozó ismerősöm mesélte, hogy két szerszámgyártó egy német, és ha jól emlékszem pont egy belga, versenyzett, hogy ki legyen a beszállítójuk. A magyar szakértők számára világos volt, hogy a cég érdeke, hogy fél áron a jobb minőségű belgát kell választani. A német szakemberek a megbeszélések során addig csűrték-csavarták a szempontrendszereket, amíg ki nem derült, hogy csak a német beszállító lesz a jobb. Lehet, hogy a német társadalom multikulturális, de a gazdasági elit, nacionalistább, mint bármely másik nép elitje.
Magyarországon azonban igen csekély a magyar tulajdonú cégek aránya, így azok nacionalista érzelmeire egyenlőre hiába is számítunk. Ennek fő oka pedig egyrészt a szocializmusból hozott tőkehiány, másrészt, hogy amink volt, azt is elherdáltuk a rendszerváltozás után. Cserébe a vezetőink egyszeri juttatásokat kaptak, illetve jobb esetben részvényeket és munkahelyet a megüresedett piacra belépő külföldi cégektől.
Habár a korrupcióval, és protekcionizmussal nem értek egyet, de szerintem a jelenlegi kormány éppen ezt a magyar tulajdonban levő tőkét próbálja megteremteni. Ami azért szerintem jobb, mint ha az EU támogatásokkal a külföldi tulajdonban levő cégeket gazdagítanánk. Ugyanakkor Csányi Sándoron kívül egyenlőre nem látom azokat a magyar tőkéseket, akik a fent említett célok érdekében alapítanának cégeket. Persze lehet, hogy csak idő kérdése, hogy Mészáros Lőrincből egykor az új Széchenyi István legyen, de az is lehet, hogy mint az utóbbi időkben oly sokan addig lesz gazdag, amíg az állam dotálja, utána pedig a luxus elviszi minden vagyonát.
folyt. köv.
Lémusz 2017.08.25 11:58:29
A mondandód másik részéhez, az idegengyűlölethez is volna néhány szavam. Szerintem a blog a hozzászólásokkal együtt túlzottan teoretikus. Olyan mintha egy zárt szobában beszélgetnénk a kint zajló folyamatokról. Ajánlanám mindenkinek, hogy látogassa meg azokat a kulturális rendezvényeket, ahol tömegével megjelennek a nacionalisták. Tudnám ajánlani a Kurultájt, vagy egy Kárpátia koncertet. Én járok ilyen helyekre, és nyugodt szívvel mondhatom, sváb származásom ellenére nagyobb biztonságban érzem ott magam, mint akár egy előkelő étteremben. Sőt úgy fogalmaznék, hogy akár mekkora is a rendezvény, baráti hangulatú. Vitatkoztam már kigyúrt, kopasz csávókkal, az idegengyűlöletről, vagy Erdély visszahódításáról, és soha nem éreztem veszélyben magam.
A baj csak az, hogy a rendszerváltozás után a politikusaink ellenségképet kerestek, és a fasizmus kéznél volt. A dolog odáig fajult, hogy volt időszak, amikor a nemzeti érdek képviselete is fasiszta ideológiaként lett kommentálva. Nem csoda, hiszen valódi fasiszta kevés van, és egy kis csoportra mutogatni, akiknek valójában nincs politikai súlya, nem érdemes, ezért összemosták őket a nacionalistákkal. A fasizmus folytonos felemlegetése azonban oda vezetett, hogy az emberek ingerküszöbét feljebb tornászták. Ma már nem utasítok el valakit, ha azt mondják róla, hogy fasiszta, hiszen rám is mondhatják mikor nemzeti érdekekről beszélek. Ha ítélkezni akarok, magam járok utána az illető valódi elveinek, és ha tényleg idegengyűlölő, akkor ítélem el.
A nacionalizmusra azonban nem csak úgy lehet tekinteni, mint egy kirekesztő eszmére, hanem úgy is, mint egy összekötő kapocsra. Ez tartja egyben a mai 2 legerősebb pártot, míg azok, akik a magukat büszkén magyaroknak vallókat elítélik, már csak azok szavazataira számíthatnak, akik nem magyarok, vagy szégyellik magyarságukat. Az ilyen eszmék viszont szerintem sehová nem vezetnek, kár értük harcolni. A liberális eszme már a számomra már a kezdetektől egyféle anarhia utáni sóvárgást jelentett, de a gyakorlati megvalósítás már csak nyomokban tartalmazta az eszmét. A liberálisok által képviselt nem kellenek nemzetek ideológia ugyan ilyen. A német liberális párt rettentően örül, ha a más nemzetek érdekeit senki nem képviseli, de ne higgyük, hogy ők sem fogják képviselni a németek érdekeit.
Nedal Said szír származású mikrobiológus, ma Lipcsében él és dolgozik. 2013-ban menekült el Aleppóból. A magyar kormány szerint „migráns”, akit a határon le kell lőni, vagy vissza kell küldeni oda, ahonnan jött. A németek viszont ösztöndíjat adtak neki és mostanra elismert kutató vált belőle – 123…..
Lémusz 2017.07.31 16:06:09
A cikk kapcsán néhány dolgot nem árt tisztázni.
1, Sem Németország, sem a többi magát liberálisnak valló ország, de még az Európai Bizottság sem akarja, hogy Magyarországon keresztül ellenőrizetlenül érkezzenek Nyugat-Európába a bevándorlók. A Schengeni egyezményt ezért nem mondták még fel. Ha Magyarország szándékosan nem teljesíti a szerződésben rögzített kötelességeit, ki fogják zárni. Ebben az esetben Ausztria feladata lesz meggátolni az illegális bevándorlók továbbhaladását. Az osztrák-magyar határ úgy fog kinézni, mint a Callais környéke. A legnagyobb kárvallottjai ennek természetesen a magyar fuvarozók lesznek – akiket már így is előszeretettel vegzálnak Nyugat-Európában – amikor megpróbálnak átkelni a határon, de mivel az áruk kevésbé megbízhatóan jutnak el a célországba, az iparra is ki fog hatni.
2, „A magyar kormány szerint „migráns”, akit a határon le kell lőni, vagy vissza kell küldeni oda, ahonnan jött.”
Magyarország fogad be menekülteket, sőt nem csak menekülteket, hanem jelentős számban gazdasági bevándorlókat is. Kezelt már Nigériából származó orvos, de nem kevés ukrán, román, szlovák, szlovén, kínai stb. él Magyarországon. Tehát az a megállapítás, hogy a magyarok kirekesztőek lennének nem igaz. Ha valaki venné a fáradságot, és ellátogatna néhány fiatalkorúakkal foglalkozó szociális intézetbe, komoly meglepetésben volna része. A felsorolásból majdnem kifelejtettem azokat a falvakat, amiket az utóbbi időben elleptek a holland, német és más nemzetből származó nyugdíjasok.
3, Az Európai Uniónak nincs megoldása a kialakult helyzet megoldására. Ők pótcselekvésként a kvótarendszert propagálják, miközben még az a 160 ezer ember sincs, meg akin le kellene folytatni az eljárást. Az Európai Bizottság, és az EU vezető hatalmai jelenleg ugyanazokkal kampányolnak, mint amit Magyarországon használunk, a különbség annyi, mint a kerítés és a szárnyas kapu között. Sőt az európai bizottság elnöke nemrég kijelentette, hogy senkit nem akarnak kényszeríteni a befogadásra, ami elméletileg azt kell, hogy jelentse, hogy a kötelezettségszegési eljárást is megszüntetik.
4, Igen csak szemellenzős kell, hogy legyen, aki egy 3 oldalról lezárt, de a negyedik oldalon nyitott kerítésre azt hiszi, hogy börtön. Aki ebből a „bonyolult labirintusból” sem tud kimenekülni, arról kijelenthetjük, hogy életképtelen. Persze tudom, hogy hazudnak, a cél az, hogy szabadon vándorolhassanak, amerre csak akarnak, és hogy ne vonatkozzon rájuk semmilyen törvény.
Budapest a kutyaszar városa 2017.07.30. 19:29:59
„Az USA egy több mint 100 éve tartó, haladó , folyamatosan fejlődő, innovatív , állandóan megújuló, magasan fejlett gazdaságú demokrácia, míg Agyarország a narancshorda országrontó tevékenysége következtében éppen egy horthysta-rákosista, keleti típusú önkényuralomban senyved.”
Egyetértek. itt is be kell vezetni azokat a határátkelésre vonatkozó szabályokat. amik az USA-ban vannak.
Az évkönyvek bizonyára csak azt örökítik meg, hogy 2017. június 21-én, szerdán Pesthidegkúton Orbán Viktor miniszterelnök államférfivé nevezte ki Horthy Miklós hajdani kormányzót. Holott a napnak volt egy nemzetközibb hatású eseménye is. Néhány órával korábban, 7 óra 2 perckor a világ talán legjobb,…..
Lémusz 2017.06.26 13:27:35
@Attilajukkaja:
Azt hiszem két malomban őrlünk. Amiről te beszélsz az a budapesti világbajnokság, amit szintén a FINA szervez, de az új szabályok erre nem vonatkoznak. Amiről én beszélek, az a világkupa, amit Párizsban, Berlinben, Moszkvában, Pekingben, Dubaiban stb. rendeznek. Az új szabályok ezekre vonatkoznak. A VB-re Katinkának is szoros lesz az időbeosztása, Itt nem is lesz szüksége külön versenyre, hisz minden számban indulhat ahol akar, és ami az idejébe belefér.
Csak azt vetettem fel, hogy ha októberben elutaznak Szingapúrba a világkupára, néhány versenyszámot leúszik, azután véget ér számára a verseny. Mivel Ő az ilyen versenyeket egyben edzésként is tekinti, az itt kimaradt versenyek helyett szüksége lesz további edzésekre, és gondolom nem lesz ez másképp a többiekkel sem. A világkupán tehát marad néhány nagy név, akiknek nem marad versenytársa, míg a sztárok (akik miatt a nézők a sporteseményt látogatják) nagy része valahol edz majd.
Lémusz 2017.06.26 13:56:22
@Hajdú Peter:
"gusztustalan, hogy ezt a nemes sportot a teljessen értelmetlen amerikai foci szintjére degradálja, ahol agyatlan drogos négerek, pénzért halálra verik egymást a füvön."
Nekem mondjuk más a véleményem az amerikai fociról (én mondjuk nem művelném), de amíg nem ismered a szabályrendszerét felesleges erről vitatkoznunk. Minden esetre azt nem értem, hogy a pénz miért tenné az úszást olyanná. Itt nem arról van szó, hogy az elválasztó kötelek kiszedését és a testi kontaktus engedélyezését követelné bárki is, csupán arról, hogy ha már a győztest pillanatnyilag a világ legjobbjának kiáltják ki, akkor mások edzésen ne ússzanak több másodperccel jobb időket.
A másik sarkalatos kérdés, hogy a befolyt jövedelmekből milyen arányban részesedjenek a sportolók, és a Nemzetközi Úszószövetség. Jelenleg ezt a FINA határozza meg, mint szervező, a versenyzők véleményének kikérése nélkül. Itt mondjuk Katinka nem csak az NFL-t, de a teniszt is felhozta követendő példaként.
A kommentekben sokan úgy viselkednek, mint ha az Ő zsebükből szednék ki a pénzt, hogy a sportolóknak több jusson. Ezzel szemben az üzleten (mert a sport az már most is üzlet) legtöbb hasznot szakító sportbürokraták jövedelméből szeretnének maguknak, mondván, hogy sportolók nélkül befuccsolna ez az üzlet. Mondhatjuk rá, hogy a FINA nélkül is, de ez nem igaz, mert ha igény van rá, akkor akár kisebb haszon reményében is, de más is szívesen megszervezné ezeket a versenyeket.
Hogy aztán miért féltik oly sokan a sportpolitikusok hasznát kis hazánkban, azt nem értem.
Lémusz 2017.06.26 14:17:17
@Attilajukkaja:
Tulajdonképpen akkor mindenben egyetértünk. A FINA-nak valóban van lehetősége, hogy ellehetetlenítsen egy ilyen összefogást, mondjuk az időbeosztások manipulálásával, de ez egyben azt is jelentené, hogy egy adott versenyszám két legjobbja egész évben csak egyszer küzdhetne meg egymással, így a saját eseményeit érdektelenítené el, mert a nézők versenyt szeretnének látni, és nem egy-egy sportoló bemutatóját.
Igazad van abban is, hogy kell az összefogás, de erről megint csak a FINA fog gondoskodni, amikor két sportoló (legyen mondjuk az első és a harmadik) kitalálja, hogy nonprofit módon, közönség nélkül is hasznos volna nekik az egymás közti verseny. Azután jönnek majd a büntetések, meg az eltiltások, ami majd jól összekovácsolja a versenyzőket.
Az atomerőmű veszélyt jelent a természetre – de ez fordítva is igaz: a természet is veszélyt jelent az atomerőműre. Az atomerőmű legnagyobb ellensége: a föld, a víz, a levegő. Az atomerőmű legnagyobb ellensége pont maga a természet, ami mozog, változik, alakul és alakít. A természet erői ellen nem…..
Lémusz 2017.06.20 20:49:25
@Dorottya Veres egy hülye picsa:
"Egyetértek, a modern képzés nagyon fontos, meg kell szabadítani az öreg szakikat az "alaperőmű" és "zsinóráram" becsípődésektől."
Akik ma végzik az iskolát, azok is ezt tanulják. Tehát először az egyetemi képzést kell megreformálni, ehhez kellenél te, hogy kiokosítsd az egyetemi előadókat. Kezdhetnéd akár az Magyar Tudományos Akadémián, Aszódi Attila kitűnő alany volna. A szakközépiskolától kezdve nem volt ötösnél rosszabb jegye, ezért biztos, hogy képes felfogni amit mondasz.
"A 100% megújulós rendszer nem biztos, hogy olcsóbb lesz, mint a mai, mert jól átgondolt indokból lemondunk a fosszilisekről. Persze még mindig töredéke lesz egy 100%-ban nukleáris rendszernek. "
A 100 %-ban nukleáris rendszer sem működőképes, mint ahogyan a 100%-ban megújuló sem. A fő probléma, hogy ha bolygónyi rendszerben is gondolkodsz, az idióta bolygó nem tudja, mennyit kell termelnie. Nem értesítik sem az olimpia időpontjáról, sem egy esetleges gazdasági világválságról. persze túlméretezheted, és a napelemeket letakarhatod, ha nem kell az áram, de ez akkora költség az akár csak kontinensnyi infrastruktúra kiépítésével együtt, hogy senki nem engedheti meg magának. Tehát az államoknak a mi esetünkben az Európai Uniónak kellene megegyeznie. Tudomásom szerint ilyen egyeztetések még meg sem kezdődtek.
Perzse megtehetjük, hogy várjuk a rendszer felépülését, bizonyára a többi tagállam is ezt teszi majd, és ha nem lesz belőle semmi, legfeljebb majd ülünk a sötétben.
SERTEPERTE A Heineken csillaga 2017.03.20 08:46:44
Az tény, hogy a sörfőzés egyik legrégibb jelvénye a hatágú csillag vagy Wotan-csillag, mely a korai középkorban jelent meg, a sörfőzők egyik címereként. A két egymásba fonódó háromszög alkotta hatszög jelentés voltaképpen a tökéletesség. A csillag felső csúcsa az eget, az alsó a földet, a négy…..
Orbán ellenzékben még arról beszélt: az emberektől elvehetetlen jog, hogy bizonyos kérdésekben közvetlenül mondják meg, mit akarnak, és mit nem akarnak. Most azonban mégsem lehet népszavazást tartani például sem a budapesti olimpiáról, sem pedig Paks II.-ről. A Fidesz által…..
Lémusz 2016.09.30 13:30:57
Érdekes dolog lenne PaksII-ről szavazni. Minden bizonnyal mindenkinek megvan a maga véleménye. De az volna az igazi, hogy legyen következménye is a szavazatoknak. Például mindenki választhatna egy szolgáltatót, aki például napelemekkel állítaná elő azt, és sötétben gázturbinákkal egészítené ki. Ezen kívül lenne egy állami szolgáltató, aki a jelenlegi módon elégítené ki a fogyasztókat, azzal a különbséggel, hogy a zöld áram átvételére már nem volna kötelezve. Meg persze a szolgáltatók maguk határozhatnák meg, mit kínálnak, szénből, vízből, hulladékból, geotermikus hőből, szélből előállított, stb… vagy import villamos-energiát. A szolgáltatóknak persze az is a kötelezettségük volna, hogy a velük szerződésben álló fogyasztók által fogyasztott áramot a nap minden pillanatában betáplálják a hálózatba, se többet, se kevesebbet. A választáshoz szükséges árakat és egyéb paramétereket, mint az ellátásbiztonság a választáskor közölnék az ügyféllel. Az árak persze a beszerzési ár függvényében időnként változnának. Ez a választás hosszú időre szólna, hiszen a szükséges energetikai beruházásokat az igényeknek megfelelően alakítanák ki. Tehát ha valaki később váltani akarna atomenergiára, engedélyt kérne a választott szolgáltatójától, majd bemenne az állami szolgáltatóhoz, és jelezné a szándékát. Ha felszabadulna megfelelő mennyiségű kapacitás, akkor üzletet kötnének vele, ha nem, várna, amíg kiépítik. Ha napenergiára akarna váltani, ugyan így történne. Persze egy ilyen kapacitás kiépítése gyorsabban menne.
Ez esetben mindenki választhatna, és nem kellene az egyik embernek rákényszerítenie a választását a másikra. Ha valaki rosszul választana, az csak a saját költségeinek a növekedését, illetve ellátásbiztonságát veszélyeztetné. Ez esetben az állami szolgáltató venné fel a hitelt egy akkora atomerőmű építésére, amekkora az őt választó fogyasztók kielégítésére elég, majd a törlesztő részleteket, és a későbbi felszámoláshoz szükséges pénzt beépítenék az árba.
Szerintem ez így volna korrekt. Ez jelen pillanatban azonban csak álom. Amíg nem vehetek áramot mondjuk egy francia szolgáltatótól az ottani áron, addig a választási lehetőségeim eléggé korlátozottak. A magyar piacon pedig a szolgáltatók nem igazán versenyeznek, ez volt az oka a 2010 előtti magas energiaáraknak. Ráadásul a jelenlegi szolgáltatókat sem lehet beszerzési forrásaik szerint kategorizálni.
A végső érv pedig ami miatt az általam megálmodott választás nem működik, hogy a Paks II szerződés felmondása vélhetően egy a Bős-Nagymarosnál még nagyobb – minden haszon nélküli – kiadást eredményezne, ami után egy ilyen jellegű szemléletváltás finanszírozása lehetetlen volna.
Lémusz 2016.09.30 15:55:09
@röf: A rendszerhasználati díjak az elméletem szerint ugyanúgy megmaradnának, és mint most, a szolgáltatótol függetlenek volnának. Ennek ellenére nem hiszem, hogy amit leírtam, az valaha is működni fog valahol. Mint írtam, ez csak egy olyan elmélet, ahol az állampolgárok dönthetnek, milyen módszerrel termeljék meg azt az áramot, amit elfogyasztanak. A saját termelésről ugyan nem írtam, de jó pénzért biztosan akadna olyan szolgáltató is, ahol erre lehetőség van.
Korábban elfelejtettem leírni, hogy a rendszer működéséhez minden fogyasztónak olyan mérőórára kellene rendelkeznie, amely a pillanatnyi fogyasztási adatokat online közölné a szolgáltatóval, és a rendszerirányítóval, aki ha egy szolgáltató nem táplálja be a hálózatba a fogyasztói által elhasznált villamos-energiát annak fogyasztóit kapcsolná ki a hálózatból.
Jelen esetben viszont tényleg nem volna célszerű szakmai kérdésekben népszavazással dönteni. A vége még az lenne, hogy a Higgs bozon létezését is szavazással döntenénk el.
De hogy egy kézzelfoghatóbb dologról szóljak, szavazhatnánk arról is, hogy a morfiumot lehessen-e alkalmazni Magyarországon.
Tekintsen mindenki a saját szakterületére, és gondoljon arra, hogy mi volna a véleménye, ha népszavazáson döntenék el, milyen eszközökkel végezheti a munkáját.
A kormányzat ködösít. Az ellenzék próbál úgy tenni, mintha lenne. A lakosság pedig összeesküvés elméleteket gyárt Soros Györgytől az illuminátusokon keresztül a Habony művekig. Ideje, hogy valaki megint tiszta vizet öntsön a csordultig telt pohárba. A Súúúhanterek visszatértek és újra akcióba lendül…..