Regisztráció Blogot indítok
Adatok
memora

0 bejegyzést írt és 117 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Geekblog Amerikai psycho 2013.11.19 06:00:00
Bret Easton Ellis regénye köztudottan maga a nagybetűs BOTRÁNYKÖNYV. Megjelentetésétől kiadója sokáig elzárkózott, a szerző halálos fenyegetések tömkelegét kapta kézhez a kendőzetlen erőszakábrázolás miatt, női jogvédő szervezetek indítottak dühödt támadásokat…..
Geekblog Who Can Kill a Child? 2013.11.13 06:00:00
„They’re children! They’re just little children!”Képzeld el, hogy egy kihalt, már-már apokaliptikus utcán vagy, oldaladon szerelmeddel, homlokodon verejtékkel, lelki szemeid előtt mindkettőtök kínhalálával, nem lelki szemeid előtt pedig egy rakás zombival. A szituáció…..
Geekblog Végjáték 2013.11.05 23:54:51
Korrekt kis film ez. A legnagyobb baja az, hogy Orson Scott Card Végjáték (Ender’s Game, a fordítót csókoltatom) című könyve alapján készült, ami annyival, de annyival több „korrektnél”, amennyivel egy interplanetáris háború több két ötéves kölyök homokozóbeli…..
memora 2013.11.13 02:31:05
@kukilopezromero: itt nem arról van szó, hogy helyes e, vagy helytelen, hanem hogy elfogadjuk e hogy mellettünk létezik, vagy sem.
memora 2013.11.13 02:40:55
@Rusznyák Csaba: Ha már Lynch, meg Dűne, akkor Jodorowsky is, + kíváncsi lennék pl: Lars Von Trier hogy állt volna hozzá, elvégre valahol passzolt volna a világképébe ez a regény-adaptáció szerintem.
memora 2013.11.13 02:42:50
@Dr. No: A dögevéshez való hasonlításban van valami, de ha már csak ilyen jó kis ambient sci-fik érkeznek, mint az Oblivion, már az is előrelépés.
Tisztességes horrorrajongó mára a "valós események alapján" állításra unott legyintéssel, a talált kamerás filmek puszta említésére pedig heveny arcidegrángással reagál. Ritka az olyan történet, amely önmagában is indokolja a csontig rágott koncepciót, még ritkább, mikor a…..
Geekblog Szupercella 2013.10.22 01:58:11
Kezdjük a nyilvánvaló tényekkel, melyeket valószínűleg teljesen felesleges ideírnom, mégis szükségesnek érzem, csak hogy áramoljon bennem némi pozitív energia is: Sylvester Stallone és Arnold Schwarzenegger kétségkívül élő Legendák, kikezdhetetlen Ikonok. Fénykorukban…..
Geekblog Frankenstein's Army 2013.10.25 06:00:00
A második világháborúban egy kis szovjet csapat egy titkos náci laboratóriumra bukkan, ahol Frankenstein őrülttudós unokája mechanikus rémkütyükkel felszerelt élőhalottakat gyárt. Ez egyrészt nagyjából egy tökéletesen geekmámorító háborús horror szinopszisa (szinte látom,…..
Geekblog Twins of Evil 2013.10.15 06:00:00
Kellemetlen lehet szép, fiatal nőnek lenni a XIX. századi Karnstein falucskában: folyamatosan és igen állhatatosan öldösik őket, hol az Isten, hol a Sátán nevében. Előbbiért Gustav Weil (az isteni, avagy ördögi Peter Cushing), a Testvériség nevű helyi boszorkányüldöző…..
Amikor a tavalyi AIDS világnap előtt írt egyik blogbejegyzésemben a HIV-vel élőket hátrányosan megkülönböztető, illetve a járványt a büntetőjog eszközeivel megfékezni próbáló országokról írtam, még azt mondhattam, hogy a magyarországi helyzet eddig kedvezően alakult; volt ugyan néhány HIV fertőzés…..
memora 2013.10.18 22:14:47
@Butuska: Talán ez volt az egyetlen emberi hozzászólás az oldalon, a többi közül viszont szemezgethetne a rendőrség, gyilkosságra való felbujtás, gyűlöletbeszéd, van itt minden, ami szem-száj ingere...
Geekblog Tűzgyűrű 2013.07.11 00:01:00
A geekek gyakran kilóra vehetők a filmpiacon, egy nyálcsorgató koncepció már elég ahhoz, hogy hibákat, problémákat söpörjön el náluk, valahogy így: „kit érdekel a logika, bazmeg, hát itt óriásszörnyek harcolnak óriásrobotokkal!” Vagy, ahogy ánglisül mondanák, „your…..
Geekblog Hegylakó (1986) 2013.10.09 08:10:00
Már megint azok a csodás 80-as évek!A blogon már annyiszor méltattuk őket, hogy nehéz, és valószínűleg fölösleges is bármilyen nagy lélegzetvételű tirádát zengenem róluk, ugyanakkor képtelen vagyok nem rácsodálkozni újra és újra, micsoda őrült, sziporkázó korszak volt…..
Heten vannak már a Horror Cselendzsek, mint a bélontó, fejlevágó gonoszok. Ha jó geekekként hajlandóak vagytok egy hónapig mellőzni szociális kapcsolataitokat (ez nem lehet túl nehéz, nem mintha lennének olyanok), és csak arra koncentráltok, hogy minél több véres, lucskos,…..
memora 2013.10.05 23:16:20
@lutánnia: Igen, Herzog a képi világot talán még költőibb szintre is emelte, mint Murnau, de a tartalomra már nem emlékszem annyira, mint az eredetinél, de lehet hogy most újranézem a horror csellendzs kereteiben :)
Geekblog Jákob lajtorjája 2013.09.30 06:10:00
Valami történt Jacob Singerrel Vietnamban.  Valóságának riasztó volta lassan a legszörnyűbb rémálmokéval vetekszik: mocskos, sötét metróalagutakban, elhagyatott utcákon, szennyes sikátorokban arctalan démonok veszik üldözőbe, gyönyörű barátnője mintha nem egészen az…..
Az ember hihetetlenül kreatív létforma. Pár ezer év alatt megszámlálhatatlan bombabiztos módszert talált ki rá, hogy civilizációstul, kék bolygóstul, mindenestül teljesen elpusztítsa önmagát – vírusokkal, atomháborúval, mesterséges intelligenciával, kísérletekkel, amit…..
memora 2013.09.25 18:20:00
Geekblog Razorback 2013.09.16 06:00:00
„It has two states of being: dangerous or dead.”Óriásvaddisznó! Előfordulási helye: Ausztrália. Kedvenc elfoglaltsága: á, komolyan, ezt még kell mondani? Naná, hogy emberevés. Kétlem, hogy létezik olyan állat, amiből a horrorműfaj még nem faragott, vagy legalábbis, próbált…..
Geekblog Star Trek: Sötétségben 2013.05.08 13:24:15
(Spoilermentes) Előre megfogadtam, hogy akár jó lesz a Sötétségben, akár rossz, nem fogom amiatt verni rajta a port, hogy mennyire nincs köze az eredeti Star Trekhez, sőt, igyekszem önmagában élvezni. Saját magam legnagyobb meglepetésére sikerült is. J.J. Abrams filmje teljesen maga…..
memora 2013.09.12 23:35:06
...fele annyi akciójelenet sem volt benne (szerencsére), mit amire a cikk alapján számítottam, és (sajnos) azok is a manapság szokásos stílustalan zagyva robbantgatós gagyik, tisztelet a kivételnek, pl: az utolsó verekedés, aminél tényleg érződik, hogy súlya van. Az Aliens jut eszembe, amit szintén divat manapság akciófilmnek hívni, annak ellenére, hogy az első akciójelenetre "csupán" kb: 90 percet (!) kell várni (legalább is a rendezői változatban).
Az első óra szerintem üres és lapos időhúzás volt (félreértések elkerülése végett: nem akciót akartam), de a film második fele már olyan dinamikussá válik, ami már bőven az a kategória, ami képes a lendületével magával sodorni.
Az antagonista sem volt szerintem azért annyira rossz, de a felhozott példa, a Dark Knight Jokere valahol félúton van a rezonőr és Az Ember Tragédiája Lucifere között, szóval azt a mércét sajnos nem igen fogja Hollywood egy hamar megugrani.
A storyban szerintem egész jól játszanak a remake/alternatív/előzmény labdákkal, a vége felé egy nagyon bátor lépésre is sor kerül a forgatókönyv részéről, kár (!?), hogy végül mégis visszatáncol. Mostanában az az új tendencia úgy érzem, hogy a rebootok/remakek/prequelek/akármik megcsavarják az eredeti koncepciókat, a karakterek szerepét, ill. helyzetet, "sorsot" cserélnek, lásd pl: az új Evil Dead-et. Sokszor ez az egyértelműség hiánya már-már szinte androgün ízt kölcsönöz az új verziónak, ami se nem remake egyértelműen, se nem prequel.

Csaba kritikájának elolvasása után anno eléggé levittem az elvárásaimat, (és csak most néztem meg itthon a filmet) így a stáblista után végül aztán mégis pozitív csalódással álltam fel a székből.
Most újraolvastam a film megnézése után, és valóban nem olyan fikázós, mint ahogy emlékszem :)

Szerintem nem ez a legrosszabb Star Trek film, de azért mindenképpen a sereghajtók között van.
Persze jó lett volna, ha mondjuk megkérdőjelezik benne istent, meg a szabad akaratot pedzegetik, vagy foglalkoznak egy kicsit a rasszizmus vagy a nacionalizmus kérdésével, meg ilyenek, mint a TOS-ban anno (nekem ezek maradtak meg belőle, nem az, hogy Kirk-nek hány nője volt ;), de még így is jobb, mint a Transformers (sosem értettem, felnőtt emberek hogyan képesek elpirulás nélkül kijelenteni hogy a kedvenc filmjük egy gyerkőcöknek szánt játékok/képregény alapján készült alkotás)
Geekblog RIDDICK 2013.09.04 01:08:10
"Szar sört olcsón is ihatok!", fakadt ki egy jeles barátom, mikor az Erzsébet téri nyitott bisztróban egy hatszáz forint körüli Tuborg korsó árat pillantottunk meg egy ártáblán. Hasonló érzés kerített hatalmába engem is a nemes egyszerűséggel Riddick címre hallgató filmet,…..
memora 2013.09.08 14:41:48
@chuck-d: Vin Diesel-nek azért van egy nagy kritikai elismerést hozott szerepe is, így szimplán szar színésznek szerintem csak igen nagy sarkítással lenne nevezni.
memora 2013.09.09 18:20:18
memora 2013.09.09 18:27:23
@chuck-d: Nem tudtam, hogy az Ébredések-ben szerepelt, bár gondolom, ez inkább szarkazmus akart lenni, mivel uncredited az imdb szerint...
Én természetesen a "Find Me Guilty"-re céloztam.
Geekblog Waxwork 2013.08.27 06:00:00
Az önreflektív, komikus horror Sam Raimi Evil Dead-filmjeivel utat tört magának a ’80-as években, és ennél jobb korszakot nem is találhatott volna magának. A minőségi stúdióhorroroknak már a ’70-es évekkel leáldozott, a klasszikus szörnyek nem voltak divatban, és az évtized…..
memora 2013.08.28 21:36:23
Épp azon gondolkodtam, mit nézzek esete, kösz a tippet és a kedvcsinálót :)

@Case: A Hellraiser III esetében minden rendben van, éppen "csak" a lényege hiányzik. Állítom, hogy még az újabb részek is hűebbek az első két rész szelleméhez (kivéve persze talán az ultraszar Rick Bota epizódok, és a legutóbbi). Egyszerűen 1-1 jól ismert horrorfilmes fabulába beletették Barker karaktereit, akik viszont legalább eredeti önmagukhoz hű verzióban vannak jelen.
Geekblog The Faculty - Az Invázium 2013.08.28 06:00:00
Robert Rodríguez pályája finoman szólva is egyenetlen minőségű: minimális költségvetésű, teljes mértékben szerzőinek tekinthető filmje, az El Mariachi, és annak hollywoodi sztárokkal és látványos robbantásokkal felturbózott folytatásai, a Desperado és a Volt egyszer egy…..
Geekblog The Plague Dogs 2013.08.21 06:00:00
Igen, ebben az 1982-es animációs filmben (békebeli nevén: rajzfilm) beszélő állatok vannak. Szintén van benne pl. egy olyan jelenet, amiben egy aranyos kiskutya döglötten, lógó nyelvvel fekszik az állatkísérleti intézetben lévő ketrecében, és a gondnok, miközben valami olyasmit…..
memora 2013.08.23 04:42:54
@Elmeboy: erről már én is hallottam, tervezem megnézni a Black Rainnel (nem a Ridley Scott) együtt.
Geekblog Newsflash! - 33. hét 2013.08.18 13:47:26
Zöld utat kapott a Sonynál Neill Blomkamp következő filmje, a CHAPPY, amiben egy mesterséges intelligenciával felruházott robotot (hangja: Sharlto Copley) ellop két gengszter, hogy felhasználják a saját céljaikra. A forgatás ősszel kezdődik. A Marvel új, szerdán debütált…..
Geekblog Elysium 2013.08.14 22:43:06
Neill Blomkamp ott rontotta el, hogy a District 9-t merészre, formabontóra, elgondolkodtatóra csinálta meg, és ezután nem csoda, ha egy közönséges akciófilm csalódásként verdesi a biztosítékot az író-rendező rajongóinál. Márpedig kár szépíteni, az Elysium egy közönséges…..
Geekblog Kick-Ass 2 2013.08.13 13:45:28
Kick-Ass vs. Motherfucker. Már a puszta tény, hogy van ürügy ennek leírására, egészen gyönyörű, még a kontextus ismerete nélkül is. A kontextus (és a meccs maga) pedig a brit fenegyerek, Mark Millar agyszüleménye, aki jelenleg az amerikai képregényipar legkelendőbb hollywoodi…..
Geekblog Erőnek erejével 2013.01.22 23:17:29
A jó hír az, hogy vagy 15-20 éve nem láttunk akcióvígjátékot, ami ilyen pofátlanul véres és trágár a maga könnyed, vigyorogva vállvonogatós módján, a rossz hír pedig az, hogy elnézve, milyen embertelenül nagyot bukott, valószínűleg jó ideig nem is fogunk. Pedig az Erőnek…..
memora 2013.08.11 17:48:55
@Fehér Folt: "Arnold egy, a mexikói határ mellett fekvő kisváros seriffét játssza, aki szabadnapjának csendes élvezete helyett kénytelen útját állni egy szökevény drogbárónak (Eduardo Noriega), és tucatnyi állig felfegyverzett bérencének (élükön Peter Stormare) – ököllel, autóval, késsel, pisztollyal, gatling ágyúval, ami éppen kézre áll."

A rasszista, bevándorló-ellenes törvények korában mi másban is főszerepelne egy kibaszott republikánus expolitikus. "

Engem is ez zavart, szerintem nem véletlen a film ideológiája, nekem leginkább a halálbüntetés témája miatt nyílt ki a bicska a zsebemben (ha jól tudom, Kaliforniában is létezik a halálbüntetés), főleg ha összehasonlítom az önvédelem jogával, az USA-ban szanaszét lőheted azt, ha valaki belép a birtokodra (ezt kétszer is demonstrálja a film), és én valahogy akarva-akaratlanul ezzel vontam párhuzamba az életéért menekülő, és azt mindenáron megvédeni akaró drogbáró esetét.

SPOILER!
Lehetett volna az a vége, hogy Arnold meghal, vagy valami vicces fricskával elmenekül Noriega karaktere, és/vagy adnak neki valami emberi vonást (mint a Desperate Measures című Michel Keaton filmben), nem pedig megalázzák a végén. Jó, tudom, hogy ez Schwarzenegger film, és csak így működik, meg karikatúra meg minden, de ez akkor is túl "republikánusos" volt így. Persze nyilván nem ezen fog rágódni, aki egy ilyen filmet megnéz, de muszáj volt leírnom, mert azért kicsit nekem mégiscsak rontott a filmélményen...