Regisztráció Blogot indítok
Adatok
TallérossyZebulon

0 bejegyzést írt és 54 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy technikai blognál mellékszálként alakult ki vita arról, hogy létezik-e egyáltalán "legoptimálisabb" szó.Nekem mindig is természetes volt, hogy az optimális szó a magyarban az eredeti latintól eltérően, nem a "legjobbat" hanem "megfelelőt" jelenti. A…..
A szerző dr. Chronowski Nóra egyetemi docens, PTE ÁJK Dermesztő hatásnak jogi kontextusban azt a jelenséget szokás nevezni, amikor potenciális szankciótól való félelem keltésére alkalmas jogi eszközök gátolják valamely alkotmányos jog gyakorlását, vagy legalábbis…..
Az alábbi jogszabályi szövegezés sok mindenkit megzavar. Lényegében arról van szó, hogy a módosító jogszabály érdemi része, miután beépült a módosított jogszabályba, okafogyottá válik, ezért veszti hatályát, mert már a másik joganyagban él tovább. De ezt a Zugügyvéd is…..
Cameron az Alsóház ülésénpoliticshome.comSZEMLEKisebb botrányt váltott ki David Cameron személyeskedő megjegyzése egy munkáspárti képviselőre.   David Cameron a miniszterelnökhöz intézett kérdések órája során került szóváltásba Dennis Skinner, 79 éves…..
TallérossyZebulon 2012.02.07 16:15:52
@Ruzsbaczky Zoltán: Hogy Skinner miért maradt ülveés miért nem tapsolt, azt csak Skinner tudja, nem akarok találgatni. Viszont a House of Commonsban nincs hagyománya a standing ovation-nek, és ha valaki a politika íratlan szabályairól ír, semmiképp sem rosszallhatja, ha egy képviselő ehhez nem csatlakozik, épp ellenkezőleg, a ház méltóságához szerintem az is hozzátartozott és hozzátartozna, hogy a képviselők a standing ovation-től tartózkodjanak. Akkor is, ha én magam is valószínűnek tartom, hogy Skinner nem (nem csak) hagyománytiszteletből maradt ülve.

Más: ha parlamenti élcekről ír, szerintem az volna helyes, ha ezeket idézné, mert ha csak utal rá, hogy a kokainról volt bennük szó, akkor a beszólást manipulálja (lásd: Kövér László köteles beszéde).

Egyébként George Osborne vezetéknevében nincs u, és Shadow Chancellor of the Exchecquer, ami árnyék-pénzügyminisztert jelent, nem pedig árnyékkancellárt.
Most végre megtudtuk, hogy miért is kell új alkotmány. Azért, mert a régi tökéletlen. Már régóta furdalt a kíváncsiság, hogy miért ennyire fontos új alkotmányt kreálni, azontúl, hogy így saját képére formálhatja az országot és kvázi szobrot állíthat magának,…..
TallérossyZebulon 2011.05.18 00:03:05
A láthatatlan alkotmány lényege tulajdonképpen abban áll, hogy az Alkotmánybíróságnak, amelynek ugye a törvények alkotmányellenességét vizsgálja, nem kell azt mondania, hogy ez a törvény az Alkotmány valahanyadik paragrafusába ütközik, hanem azt mondja, hogy az Alkotmány különböző rendelkezéseiből kirajzolódik egy rendszer, (az alkotmány szellemisége, a láthatatlan alkotmány) és az alapján semmisíti meg a törvényt. Ez a gyakorlat persze azt jelenti, hogy az Alkotmánybíróság azt a törvényt semmisíti meg, amelyikkel nem ért egyet, ugyanis egy alkotmánybíra bármilyen jogelvből levezeti bármelyik törvény alkotmányellenességét. Ez az ún. természetjogi iskola felépítette a jogelveknek egy hierarchiáját, amiben legfelül az emberi méltósághoz való jog van, ez lényegében mindent visz.

Az egészben a legdurvább az, hogy az Alkotmánybíróság az alkotmány szellemére hivatkozva módosíthatja magát az alkotmányt is! Ennek az érvelésnek a lecsupaszított logikája tehát az, hogy az alkotmány ellentétben áll az alkotmány (persze általuk kivonatolt) szellemiségével. Például a jelenlegi alkotmány 28/C. § (5) tartalmazza a népszavazásra nem bocsájtható tárgykörök listáját taxatíve felsorolva, a c) pont szerint: "az alkotmány népszavazásról népi kezdeményezésről szóló részéről." Vagyis az alkotmány alapján bármilyen az alkotmányban szereplő kérdésben lehet népszavazást tartani a népszavazásról szóló rész kivételébel, azonban az AB a 25/1999. AB határozatban megtiltotta, hogy népszavazást lehessen tartani az Alkotmány bármelyik rendelkezéséről:

"4. Az AB megállapította, hogy alkotmánymódosítás csak az alkotmányban előírt eljárási rendben, a 24. § (3) bekezdése szerint történhet; az alaptörvény módosítására irányuló kérdésben választópolgárok által kezdeményezett népszavazásnak nincs helye. "

Ennek a merőben antidemokratikus gyakorlatnak Amerikában igen nagy kritikája van a konzervatívok "the originalists" részéről, akik földhözragadtságukban ragaszkodnak a tényleges szöveghez, velük szemben álnak a "the activists", akiket a demokraták támogatnak. Ott a láthatatlan alkotmányt "the living constitution"nek hívják.

Az alábbi videón Antonin Scalia originalista és Stephen Breyer aktivista amerikai legfelső bíró (ott így hívják az alkotmánybírókat) vitatkozik, érdekes:

www.youtube.com/watch?v=VXeUfVhDVUM
TallérossyZebulon 2011.05.19 02:25:22
@Lord_Valdez: Hát, a bírói aktivizmust, az alkotmánybíróság kreatív jogértelmezését nehéz megállítani, talán csak úgy lehet, hogy az Alkotmány megtiltja hogy az Országgyűlés által hozott törvényt az Alkotmánybíróság vizsgálhasson, persze ez elég radikális megoldás, és csak Hollandiában létezik. Az Alkotmánybíróságoknak pont az a lényege, hogy mivel senki sem gyakorol fölötte kontrollt, bármekkorára kinőheti magát. Tulajdonképpen az első "alkotmánybíróság", az amerikai Legfelső Bíróság is úgy jött létre, hogy kezdetben egy normál bíróság volt, ami folyamatosan bővítette a hatáskörét.

Az új alkotmányban szerintem jó irányba mutat az, hogy az AB elnökét az OGY választja, de az nem annyira, hogy miért emelték fel a mandátumukat 12 évre. Érdemes lett volna megfontolni azt is, hogy az AB tagjait feles többséggel kelljen majd választani a 2/3 os helyett. Az is érdekes lesz, hogy újraválaszthatóak lesznek-e az AB tagjai, de ez csak az Abtv.-ben lesz benne.

Persze az is igaz, hogy az alkotmányt értelmezni kell, ez nyilvánvaló, csak ennek nem szabad egy átlendülnie a kifejezett jogalkotásba. Természetes, hogy van egy értelmezett alkotmány, már csak azért is, mert nem lehet mindent beleírni egy alkotmányba, ezt bárki beláthatja, meg persze ha beleírnánk, az egy borzasztó merev és nagyon nehezen használható valami lenne. Szerencsére az új és a régi alkotmány sem ilyen túlszabályozott.

Ezt Orbán Viktor is tudja, az, hogy rossz az, hogy az alkotmányt az Alkotmánybíróság értelmezi, inkább csak egyfajta gondolatmankó arra, hogy miért kell új alkotmány.
Liberatórium Álkotmány 2011.04.25 21:11:00
Az országnak új alkotmánya van. Ez bizonyos esetekben akár örömteli is lehet, most azonban megoszlanak a vélemények. Én azok közé tartozom, akik annyira nem örülnek. (Figyelem a poszt alkoholos befolyásoltság alatt született. Elolvasását semmilyen korosztály számára nem…..
Tiltott szavak kopicetli 2010.03.01 08:02:00
Egyes, kevésbé ügyesen manőverező pártoknak és jelölteknek még kérdéses a választásokon való indulás, így időben szólunk. Kopogtató cédulát kell még gyűjteniük, de ~-t nem. Sőt javaslom, hogy ezt ne is próbálják. Mi, a magunk részéről mindenkit kérünk, hogy ezen…..
Albrechtburg, Lingnerschloß, Eckbergschloß... A három Elba-parti kastély középső tagját 1906-ban vásárolta meg a "szájvízkirály", az Odol feltalálója, Karl August Lingner. A csodálatos épület szinte vonzotta az iparbárókat: korábbi tulajdonosa a varrógépgyáros Karl…..
TallérossyZebulon 2011.04.06 21:23:29
 Budapest kerületeinek egy általam kiszámolt/tervezett lehetséges beosztása. Mostanában gyakran hallani azt, amit már sokan sejtenek régóta: Budapest gyalázatos állapotának egyik oka (az városvezetés mellett) a széttagolt önkormányzati rendszer, aminek szereplői…..
Évösszefoglaló? – ezt a tömör, de kétségtelenül egyértelmű, mindössze egy szóból álló levelet kaptam a minap az egyik olvasótól. A blog műfaja szerintem nem alkalmas arra, hogy egy teljességre törekvő politikai elemzést adjon 2010-ről, ezért erre majd a hagyományos…..
Alkotmányossági vétók száma: nulla. Politikai vétók száma: nulla. Schmitt Pál államfő a hivatalba lépése óta elfogadott közel száz darab törvény egyike esetében sem érezte fontosnak, hogy éljen bármelyik alkotmányos lehetőségével: elküldje az alkotmánybíróságnak…..
TallérossyZebulon 2010.12.28 18:13:30
@kekeckecc: A Köztársasági Elnökökök ugyanúgy nem olvassák végig a törvényjavaslatokat, ahogy az országgyűlési képviselők, ez nem is az ő munkájuk, mások olvassák el helyettük.
TallérossyZebulon 2010.12.29 00:58:03
@Ordnassac: Amúgy sem kell kormányprogram a kormányzáshoz, például a brit konzervatívoknak nincs is.
Akinek még bizonyíték kellett, hogy miféle alakokra bíztuk magunkat áprilisban, az ma megkapta azt: a kormány úgy döntött, hogy azoknak, akik az eddig kötelező magán-nyugdíjpénztárak tagjai akarnak maradni, innentől kezdve az állam nem ad majd nyugdíjat. Hiába dolgozik és…..
"A 40 évnyi kádárizmussal és 20 évnyi posztkádárizmussal szakítva létrejöhet a negyedik Magyar Köztársaság" - jelentette ki tavaly Fricz Tamás politológus, a Civil Összefogás Fórum szóvivője a szervezet 1956-os ünnepségén a Hősök terén. A felvetés egyre…..
TallérossyZebulon 2010.11.23 02:37:56
@szbi: Az Egyesült Királyság komolytalan?
A kétharmados felhatalmazás ritka lehetőségével nem élni történelmi felelőtlenség. Úgy tűnik, mintha ez a feladat agyonnyomná Orbán Viktort: nem mer az ország legnagyobb problémáinak nekiugrani. (Fotó: fidesz.hu) Rendkívül elgondolkodtató volt tegnap hallgatni Orbán…..
„Az Alkotmánybíróság jogköreinek korlátozása nem kicsinyes bosszúból vagy elvakult voluntarizmusból fakad, hanem hosszú, gondosan megtervezett folyamat része” – írja Halasi Endre a HVG-ben, majd így folytatja: „Olyan folyamaté, amelyben az alkotmányozó…..
Az elmúlt húsz év sok tekintetben a demokrácia és a jogállam paródiája volt. A Fidesz arra tett ígéretet, hogy ennek véget vet. Mégis ezt a mentalitást folytatják. A Fidesz erőből kormányoz. Ahogy korábbi cikkünkben kifejtettük, az Alkotmánybíróság jogkörének csorbítása…..
Több mint egy hete van napirenden az Alkotmánybíróság jogköreinek korlátozása kapcsán kirobbant vita. Sokan magabiztosan állítják, hogy az embereket úgysem érdekli ez az ügy, mert a közjogi-alkotmányos kérdések iránt érzéketlen a kizárólag a pénztárca alapján voksoló…..
Gyurcsány egyetért Orbánnal – írja a Mandiner a volt kormányfő blogjából idézve, a hozzászólók némelyike pedig nehezen tudja eldönteni, hogy akkor most hol is a fehér és hol is a fekete. Pedig a kormányfő a mai parlamenti beszédében sokat tett azért, hogy előcsalogassa az…..
TallérossyZebulon 2010.10.11 21:31:10
@stratez: a politikai bölcsessé és a félelem a további népszerűségvesztéstől az egy és ugyanaz.
"Ez az ügy nem úgy lesz elintézve, ahogy általában szoktak, új időszámítás kezdődik" – mondta ma délelőtt Orbán Viktor Kolontáron. Nem volt szándékomban a szörnyű katasztrófa politikai vonatkozásairól írni, mert egyrészt ebben a helyzetben szerencsétlen lenne…..
Ha a belső viszályoktól hangos és ellenfélkép nélkül maradt párt októberben újra az "elvárthoz" képest sikertelenebbül szerepel, az az ellentétek eszkalálódásához, a mérsékeltek és a szélsőségesek közötti "nyílt kenyértöréshez", egyes csoportok…..
TallérossyZebulon 2010.09.01 08:15:15
@BISMARCK: Ki van írva a Nézőpont intézet honlapján is, hogy szabadelvű konzervatív értékrendet vallanak, ami nyilvánvalóvá teszi, hogy melyik párttal egyezik leginkább az értékrendjük.
Rendhagyó bejegyzés lesz, előre elnézést is kérek érte, éppen csak egy gondolat, valamiről, amit nehéz elfogadni. Egyszer a rádióban hallottam valakit arról beszélni, hogy mit is jelent a hazaszeretet. Nagyon megfogott, amit mondott: azt állította, hogy hiába a látványos…..
TallérossyZebulon 2010.08.23 02:06:34
@Ordnassac: Bocsánat a személyeskedésért, de valamikor írtad, hogy az ELTÉ-n tanultál jogot, és azon gondolkoztam, hogy nem voltál-e bibós?
Angol cím: Brian goes back to college Magyar cím: Vissza az egyetemre Leírás: Miután kiderül, hogy Brian sosem fejezte be a főiskolát, visszatér, hogy letegye a vizsgáit. Ehhez azonban csalni kényszerül. Eközben Peter, Quagmire, Cleveland és Joe Szuper Csapatnak öltöznek egy…..
Olvasóink szerint Sólyom László jó elnök volt, Schmitt Pált viszont túl komolytalannak tartják. Heti szavazás-összesítőnk. Blogunkban minden hétvégén megnézzük, milyen érdekesebb eredmények születtek a cikkeinkhez mellékelt szavazásoknál. Ezúttal azt mutatjuk meg, hogy mit…..