Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Apulchra

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már nem először merülnek fel bennem kérdések a csíksomlyói búcsúval kapcsolatban, s most, hogy ismét ott lehettem, gondoltam, megosztom Veletek is. Személyes kis életemben azért fontos Csíksomlyó, mert hatvan kilométerre laktunk onnan (szüleim most is ott élnek), és gyakran…..
Apulchra 2010.05.28 16:44:34
A zarándoklat hosszú és fárasztó is lehet, áldozat Istenért és lelkünk üdvösségéért, a mentő is gyakrabban szirenázott az idén, nagy volt a sár, és a meredeken lejönni talán még nehezebb volt, mint kimenni. Nekem ráadásul haptákba kellett álljak már azelőtt, a zarándok barátaink meg szoktak éhezni:))) Azok, akik a tévéből követték, többet láttak, mint mi a hegyen. Nem említetted sajnos ebben a gyönyörű bejegyzésedben, hogy mindig hatalmas gyóntatási sorok vannak a kolostor udvarán is, a hegyen is, de ezt csak az látja meg, aki teljes búcsút szeretne nyerni, és nem a látványosságot teszi első helyre. Valóban a székelyeké volt a búcsú, Gyergyóalfalu kezdte, ezért mindig ők az első keresztalja. És örömmel látom, egyre többen jönnek magyarok a világ minden tájáról, és idegenek is: németek, franciák, egyre több román görögkatolikus. Talán 2006-ban(?) Mongoliából is jött egy hivatalos küldöttség, 10.000 km-ről, és felajánlották nekünk a kettős állampolgárságot, szívvidtó egy ajánlat:))) le is fényképeztem őket.
Itt olvashatjátok boldog emlékű Márton Áron püspökünk búcsús szentbeszédét - 1949. jún.4. - sőt archív búcsús felvételt 1934-ből, ebből jobban megértitek, mert hát ez van ma is a székelyek szívében, ezért járunk Csíksomlyóra:
tiszta-szivvel.blogspot.com/2010/05/szigoruan-bizalmas-az-elvtarsak.html

Kell a magyar összefogás, mert minket nemzeti és vallási szinten is zaklatnak, ez a határ az ortodoxia és más keresztény vallás közt, nálunk az ortodoxia államvallás. Most, hogy az Országgyűlés megszavazta a kettős állampolgárságit, különösen, Szlovákiában bajok vannak. A központi sajtóban olvasom, ez nem gond, kevesen vagyunk magyarok, mert a székelyek nem magyarok. Sejehaj... Remélem, azért ti értitek, miket irka-firkálok itt nektek székelyül. Kedves homo secuiens seciuens, avagy székely ember egyszerűen:))) tudod jól: nem számít mit mond a székely a mondat elején, amit igazán gondol a DE után mondja. Bölcs és elgondolkodtató a bejegyzésed, de én nem aggódóm a búcsúért, inkább érted, mert számomra valóban lelki feltöltődés, tanúságtétel katolikus hitem és magyarságom mellett, mert Romániában élek, és persze a régi barátokkal való örömteli találkozás.
Apulchra 2010.05.31 06:43:14
@jan: "Megemlített fájdalmunkat: hogy a millenniumra kértük vissza régi nevünket, az erdélyi nevet, de a Szentszék nem adta meg, úgy ítélte, ez nem „időszerű”. Említettem korábbi sérelmünket is, amely még 1990–1991-ből való, amikor metropolita-tartományt kértünk, és csak a felét teljesítette a szentatya: exempt érsekség lettünk, fél millió magyar, a másik fél millió maradt Bukarestnek alárendelve. A salamoni döntés dühítette mind a magyarokat, hiszen nem ezt kértük, mind a románokat, akik úgy vélték, a lengyel pápa magyarbarát, és elszakította egyházilag Bukaresttől Erdélyt. Mindezekre a pápa nem válaszolt. A szentatya végig jóságosan mosolygott."

Egyházilag nem vagyunk ORTODOXOK sem románok, még hogy elszakította... érzékeny tud lenni egy tolvaj, nem igaz? és Rómának ez az érzékenység a fontosabb. Azt mondják sokan, a pap ne politizáljon, de igen, politizáljon, mert Róma is azt teszi, a Pásztornak címet adott és a bárányait elvette, tiszta politika.

AZ ERDÉLYI Főegyházmegyénk honlapján olvasható a teljes cikk, itt:
www.romkat.ro/?q=node/1960