Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dukeekud

0 bejegyzést írt és 2179 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy vásárlási - felújítási tippsorozatot osztok meg, mellyel néhány egyszerű lépésben a semmiből szerezhetnek újszerű akkus csavarozót. Írásom a hozzávalók fellelhetőségéről és jellemzőiről szól, az összeépítésről százával találnak kipróbált, dokumentált anyagot. Még ponthegesztő leírással is…..
Egy új MIT Energy Initiative jelentés szerint amíg az elektromos autók lítium-ion akkumulátorokat használnak, valószínűleg soha nem fognak olyan olcsóvá válni, mint a belső égésű motorral hajtott változataik. Sőt, a becsléseik szerint még legalább egy évtizedbe fog telni, mire a teljes élettartamra…..
dukeekud 2020.01.15 00:54:56
@GyMasa: "Merugye nem közvetlenül a magas feszültség káros, hanem a hőtermelődés."

Eppenseggel a lithium cellakra elsosorban a magasabb feszultseg a karosabb mint a mersekelt homerseklet emelkedes. Nyilvan magas homerseklet sem hasznal, de minimalis feszultseg tobblettol mar sokkal jobban csokken az elettartam. Annyira hogy egy 4.4 voltra toltott cella kb 100 toltesi ciklust bir ki, mig ugyan olyan masik cellat 3.9 volton hasznalva akar 4-5 ezer toltesi ciklust is kibirhat. Persze a 3.9 es 4.4 volt kozott jelentos 80 %-os kapacitas tobblet van.

" ami cellánként tudja szabályozni a töltést, hogy a 80% felett is biztonsággal lehessen tölteni, és cellánként tudja visszaszabályozni a töltőáramot, "

Persze a Tesla sok ezer cellas akkuja az nyilvan bonyolult, minden cellat kulon monitoroznak, de az aramot a 80 % toltottsegi szint utan, pont nem kell szabalyozni, mert az a litiumIon cella toltesi modja miatt magatol megtortenik. Ezert irtam, hogy litium cellak tolteseben nincs semmi bonyolult.
Egyszeruen arrol van szo, hogy egy tipikus litiumion cellara fix 4.2 voltot kapcsolnak ra, es ahogy a toltestol emelkedik a cella feszultsege, egyre kisebb lesz a tolto 4.2 voltja es az akku aktualis feszultsege kozotti kulonbseg, (a feszultseg kulonbseg a belsoellenallason esik) es a feszultseg kulonseggel aranyosan az aram is csokken, egeszen nullaig. Amikor a cella eleri a 4.2 voltot, akkor megszunik a toltoaram, mert a ket feszultseg egyenlo lesz.
Persze azert kell az aramkorlat, mert a teljesen lemerult cella eseten, a toltes elejen, a nagy feszultseg kulonbseg miatt, nagyon nagy aramok alakulnanak ki. De ez a beallitott toltoaram csak kb 80 %-os toltesi szintig ervenyes, mert kb ott eri el a cella uresjarati feszultsege, plusz a belsoellenallason eso feszultseg osszege a 4.2 voltot, es kezd el magatol csokkeni a fent leirt modon az aram. Innentol a beallitott kezdeti toltoaramot, mar csak feszultseg novelessel lehetne tartani, de az meg csokkenti a cella elettartamat, tehat 80 %-os kapacitas folott semmilyen modon sem lehet gyorsan tolteni.
dukeekud 2020.01.15 01:17:28
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nem tudom milyen telefon, de androira tuti sok fele program van ami kitudja irni a akku feszt.

*#*#4636#*#*

A fenti kod androidba telefonszamkent beirva milivolt pontosan kiirja az akkufeszt.
dukeekud 2020.01.16 13:22:00
@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Talaltam olyat, ami elso ranezesre azt csinalja, hogy korlatoza a toltest, de lehet hogy rootolni kell hozza a telefont ami ketsegese teszi a mukodest.
android.gadgethacks.com/how-to/set-charging-limit-your-android-device-avoid-excess-battery-wear-0176280/

De ha az ilyen programok nem mukodnenek, akkor lehet, akar egy kulon toltot epiteni, ami 4.2 -nel alacsonyabb feszultseget ad le, es akkor tutira nem tudja a telefon maximumra feltolteni.
Ehhez eleg egy feszultseg stabilizator ic, ami az aramot is tudja korlatozni. Peldaul egy L200-as ic-bol tokeletes tolto epitheto. Be kell allitani 4.0 - 4.1 voltot, meg az aramkorlatot es kesz.
morgoelektronika.hu/kapcsolas_tap.php?menu=7001
Aldo Mariotto velencei orvos és történész Egy gyilkosság  Lyndon Johnson árnyékában című könyvében azt állítja, hogy a két történetet erős szál köti össze – írja a La Stampa. A szerző könyvét két részre osztotta. Az első részben, amely az érdekesebb, kifejti azt az elméletet, mely szerint az…..
Folytatjuk a magyar videojátékos szaksajtót feldolgozó sorozatunkat, ezúttal egy elég nagy falattal, a Guruval. A lap ugye a legnagyobb túlélő a magyar piacon, 1990-ben indult lemezújságként, 1992-ben lett papírmagazin, aztán felvette a PC előnevet, és még ma is létezik PC Guru néven egy gémerlap,…..
Jövőre jön a világ legnagyobb tévéje. A szuperéles képet biztosító televíziót az osztrák C Seed gyártja majd. Nem csak a mérete, az ára is brutális lesz...
Ez a kötet a negyedik általam értékelt Rejtő-Korcsmáros átdolgozás. Az alapmű feldolgozásának a feldolgozása. Volt, ugye a Rejtő Jenő által írt ponyvaregény. Amit Korcsmáros Pál és Cs. Horváth Tibor képregényre álmodott. S az ő álmukat álmodta merészen tovább Garisa H. Zsolt és Varga „Zerge” Zoltán.…..
dukeekud 2019.06.24 00:42:22
@Szabó A. Imre: Számomra felfoghatatlan, és érdekes is, hogy nem lehet a Rejtő könyveket szeretni ? Hogy nem lehet kinyulni a nyakatekert vicceken ? Az ember fulladozik a nevetéstől minden harmadik oldalon.
Nem rosszindulatuan mondom, de nem tudok másra gondolni, mint hogy nem elég élénk a fantáziája annak, aki nem tudja értékelni. Ha elképzelek egy Troppauer Hümért, aki könnyes szemmel megkérdezi, hogy : "Hát nem szépek a verseim ?" ezek után megveri a fél századot, hát belekönnyezek a nevetésbe.

De nem, a ZSENIÁLIS humor teszi igazán naggyá, maradandová, a történeteit, mert viccek mindig voltak lesznek, és az emberek az aktuális vicceken szorakoznának, nem 100 éves könyvek poénjain.
A Rejtő könyveket a magasrendű eszmeisége, teszi maradandóva bármelyik korban korszakban. A könyvei BÁTORSÁGRÓL, HŐSIESÉGRŐL ÖNFELÁDOZÁSRÓL, HŰSÉGRŐL, BAJTÁRSIASÁGRÓL szolnak. A rendkivúl erős humor, és az, hogy a hősei többségében szánalmas esendő pitiáner bűnözők, akadályozza meg, hogy nyálas giccsé váljanak, és legyözhetetlen szuper emberekről szoljanak a történetek. A motto: "Az életem árán is megmentem a világot, de nem akarom hogy mások lássák az igyekezetet."
Ezek az eszmék sosem avulnak el, mert ki ne akarna ilyen eszmék mentén élni, vagy olyan világban ahol ezek értéknek számítnak ?
dukeekud 2019.06.25 18:14:34
@Before: Az emberek változnak, nyilván felnöttkorára megváltozik a világlatása az embernek. Felnőttkorára, már tud olyan, jó és rossz értelembe nyitott lenni világra. És persze ohatatlan, hogy a többszöri olvasás a legjobb könyveket, poénokat is unalmassá teszi. Soha többé nem fog ugy hatni, mint ELÖSZŐR.
Nehéz megmondani, hogy most azért találok mondjuk közepesnek egy poént egy történetet, mert megváltoztam, vagy egyszerűen csak túl sokszor olvastam, túl sokszor gondoltam rá, és már nem tud hatni. Pár éve direkt hanyagolom a Rejtő könyveket kiváncsi leszek, ha majd ujra elolvasok párat milyenek fogom találni. Az a baj hogy elfelejteni nem tudom, némi gondolkodas után bármikor szo szerint tudnék egy tucatnyi poént idézni. ugy hogy a könyvet már nem tudnám biztosan megmondani, amelyikben szerepelt.
Igaz, valószínűleg ő sem így tervezte, de tény, hogy szakmailag egy perc alatt jobban lealázta a konzervatív újságírást, mint a teljes ellenzék az elmúlt 9 évben. Az oroszoknak éppen a hazáját áruló Strache videók elemzésével nyitott az eheti Keménymag, benne vitathatatlanul a konzervatív újságírás…..
dukeekud 2019.05.25 08:22:09
@midnight coder: "Amúgy szerintem a videó tartalmával legalább azonos súlyú kérdés, hogy hogy jött létre."

Szerintem nem azonos, hanem sokkal fontosabbak a tartalomnal, a keszites korulmenyei. Az az igazi kerdes, kik azok, akik a hideghaborut idezo titkosszolgalati modszerrekkel buktatnak meg demokratikusan megvalasztott kormanyokat, bekeidoben, az Europai unioban. Ezt barmi aron ki kene deriteni.
Megis mi lesz a kovetkezo lepes, bergyilkosag ? A liberalisok, a nekik nem tetszo politusokat lelovetik, mint JFK-t ??
Szoval a video tartalma lenyegtelen, a dobbenetes tamadasi modszerhez kepest. Ebbol kene nemzetkozi botranynak lennie, nem abbol hogy egy luzer politikus lejaratja magat reszegen.
Az ajánlóban említett "következtetés" szemléletesen mutatja be az Argumentum ad populum, azaz a közvélekedésre, többségre hivatkozás érvelési hibáját. Miszerint ha sokan elfogadnak valamit, akkor az úgy is van. Márpedig a közvélemény holtbiztos abban, hogy nemsokára elterjed az elektromos autó.…..
dukeekud 2019.04.27 22:37:03
@Pepejoe: Nincs szukseg hegyekre a tarozos vizeromuvekhez. Banyakba kell telepiteni a fold ala. Furni kell, vagy a meglevo mar nem hasznalt banyakat kell hasznalni. A generator lent van 1000 meter melysegben, a felszinen vagy a felszin alatt pedig a viztarozo. Este le megy a viz, nappal meg vissza pumpaljak.
dukeekud 2019.04.28 02:38:14
@kalbász: "Ez ugye csak vicc?
Ilyen gépészetet a föld alá tenni és megbízhatóan üzemeltetni, a másik megoldás sokszorosa. Ha egyáltalán lehetséges."

Ugyan mar, mar 30-40 evvel ezelott is 3-4 km mely banyakat furtak, es evtizedek ota ott dolgoznak, a 60-70 fokos melegben emberek es gepek.
Gigawattos hutoberendezesek mukodnek, es millio liternyi vizeket pumpalnak ki folyamatosan ezekbol banyakbol.
Vagy eppen 50-60 kilometeres alagutakat furnak tengerek ala, vagy hegyekbe. Nalunk is van par, kilometernel melyebb banya, amiket 50-60 evvel ezelott furtak.
A mai technikaval 1000 metert lefurni jelentektelen rutin feladat.
dukeekud 2019.04.28 02:54:57
@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Mert ezzel rögtön háromszoros beépített kapacitásra lenne szükség, ami azonnal a háromszorosára növeli az ebből származó áram árát. ""

Kerul amibe kerul, annyit kell hasznalni, amennyi eleg. A napelem eleg olcso, es egyre olcsobb lesz. Egyszer kell megepiteni, aztan az idok vegezeteig lesz kornyezetbarat ingyen aram.
Biztosan olcsobb tobbszor annyi napelemet hasznalni, mint akarmilyen modon fel evnyi energiat tarolni.
Nyaron meg egyszeruen le kell kapcsolni a felesleges napelemet. Nem lesz semmi baja, ha uresbe megy, vagy akar le lehet takarni.
A megújuló és teljesen tiszta energiaforrások sokfélék lehetnek. Magyarország földrajzi adottságai folytán nekünk sajnos árapályerőművünk nem lesz, pedig ha a technológia tovább fejlődik, meghatározó lehet a világ energiatermelésében a rendkívül ötletes apály-dagály energia. Magyarországon, amikor…..
dukeekud 2019.03.25 19:09:36
@Kovacs Nocraft Jozsefne: En is ezzel akartam kezdeni, hogy a fold forgas energiajat hasznositjuk, vagyis lassan meg all a fold, es mindmeghalunk. :))
Azert tenyleg nem art vigyazni. :) A fold teljes forgasi energiaja, kb egy millio evig lenne elegendo, ha minden energiat ebbol termelnenk 100 % hatasfok eseten . Ha mondjuk 1 % fordulatszam csokkennest engedunk meg (az kb negyed oraval hosszabb napokat jelent), akkor 20 ezer evig hasznalhatnank.
dukeekud 2019.03.27 05:25:29
@Jakab.gipsz: A nagysagrendek miatt, valoszinuleg nem lenne gond. A foldre kb 10 ezerszer annyi napenergia erkezik, mint amennyit termelunk, hasznalunk evente . Ennek 20 %-a szelenergia. Vagyis kb 2 ezerszer annyi szel energia van, mint amennyi energiara evente szuksegunk van. Tehat ha mindent szelenergiaval helyetesitenenk, akkor is csak ezrednyi reszet hasznalnank el az egesznek.
A Fdesz megbukhat, ha nem tud jólétet nyújtani a lakosság többségének. A Rogán-művek még azt is megszabja a közeli média számára, milyen kulcsszavakkal kell propagálni a kormánypolitikát. Orbán ugyan gazsulál a német autógyáraknak, de a CEU ügyében megy tovább a ködösítés...
• "Állon csapták", "megalázták", "rövid pórázra fogták" Orbánt, de lehet, hogy végén mégis ő nevet, mert a néppárti ellenlépés túl kevés és a pártcsalád túl későn szánta rá magát , viszont a Fidesz elbízta magát • Az európai konzervatívok időt nyertek miután éveken át tartó engedékenységükkel…..
Az eMag sokszor szerepel nálunk garanciális ügyek és panaszkezelési sztrorik kapcsán úgy is, hogy a hozzánk beérkező sztoriknak persze csak a töredéke kerül ki. Egyszerűen rejtély, hogy egy ekkora webshop miért nem fordít nagyobb gondot erre a területre. A vásárlók elsősorban…..
A szennyezett levegő és az abból fakadó betegségek az egyik vezető halálokká váltak Európában. Magyarországon a legrosszabb a helyzet, egyébként még Kína is jobban áll nálunk. Nem igaz, hogy a magyar kormány ne tenne semmit: minden létező fórumon a levegőszennyezés növekedéséért harcol. Azért, hogy…..
dukeekud 2019.03.17 16:02:25
@gtri: "Csak éppen többen is születtek, mindenféle "nemzethy hadova" nélkül. "

Nagyon jol tudod, hogy nevetseges demagog hazudozas amit eloadsz a szamokkal.

Szuletesi szamok eseten, nem az egyes evek abszolut szamat kell osszehasonlitani, hanem mindig az egy nore juto gyerekek szamat kell nezni A szuletesi rata mutatja, hogy megfelelo e nepesedesi politika.

Mert hiaba szulne most minden no 3 gyereket, ha jelen pillanatban eleve 30 %-al kevesebb szulokepes no van, mint 20 evvel korabban. Ha kevesebb no szul tobb gyereket, az meg mindig lehet kevesebb, mintha tobb no, kevesebbet szul.
Tehat nem az abszolut szamok szamitanak, hanem szuletesi rata, ami viszont egyertelmuen emelkedett az elmult 9 evben 1.29-rol 1.5-re.
Hát ez is eljött az ötödik évadban: összesen kétszázadszor ültünk össze a Checkpoint podcastcsalád médiaportfóliójának keretein belül, hogy valami retrós meg videojátékos témáról beszélgessünk. Az alkalomnak élő felvétellel adtunk rangot, a helyszín az EPAM Hungary meetup terme volt, akárcsak a…..
A mostani poszt több tekintetben is eltér a korábbiaktól. Ezúttal egy, még csak gyerekcipőben járó technológiához kapcsolódó, saját koncepcióról lesz szó: egy lézerfegyverrel ellátott harci repülőgépéről. Ezt két szakasznyi, összességében jó hosszú rész vezeti fel, megalapozva a maiaktól gyökeresen…..
A múlt heti bejegyzés kommentjei között böngészve szúrt szemet, hogy keveredés van a napelemhez használt ásványkincsek és az akkumulátorokhoz használt anyagok terén. Nosza jött is az ötlet, hogy kicsit ássunk a mélyére annak, hogy milyen technológiák mentén, milyen anyagokból épülnek fel a napelemek…..
A tudósok már évtizedek óta gondolkodnak azon, hogy mire szolgál a zebrákon a csíkozás. Számos elmélet született: rejtőzködés, hőszabályozás, a csoportban elfoglalt hely – ám egyikre sem találtak bizonyítékot. Egy kutatócsoport, amely a bristoli egyetem és a kaliforniai UC Davis tudósaiból áll, úgy…..
  Napokban jelent meg a hír, hogy az Európai Bizottság áldását adta a francia kormány azon kezdeményezésére, hogy egy támogatási rendszert dolgozzanak ki és indítsanak el az ország 40 éves és az idén leállítani tervezett atomerőművének részbeni pótlására tervezett 300 megawattnyi fotovoltaikus…..
dukeekud 2019.02.17 09:41:36
@GyMasa: "AZért nagy kérdés ám az is, hogy hogyan befolyásolja a napelemek várható öregedését, és az élettartamát ez a "fejlődés/olcsósodás".
Mert simán lehet, hogy az eddig 30+ éve elkezd lemenni a 10-20 év viszonylatába."

A monokristályos és polikristályos(jelenleg ez leggyakoribb) napelemek a napsütéstől nem mennek tönkre, nem rongálodnak, elméletileg korlátlan az élettartamuk. A jelenlegi napelemek élettartam korlátját, a szigetelés elöregedése okozza. Ez az amiért a gyártok nem vállalnak 20 évnél több garanciát. A napelemek szigetelése öregszik el, megy tönkre. A napelem meg, miután feszültség termelő eszköz, érzékeny a galván korroziora, és ez szokta tönretenni öket. Ha volna olyan szigetelő anyag ami 100 évig birja a hideget, meleget, nedveséget, napot szelet, akkor akár 100 évig is müködhetne egy napelem, vagy még tovább.

Nyilván nem lehetetlen ilyet készíteni, de az biztos, hogy növelné az árakat.