Regisztráció Blogot indítok
Adatok
G.d.Magister

153 bejegyzést írt és 2377 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Volt idő, amikor a nedves álom megelőzése végett a hímtagra egy felköthető eszközt húztak, melynek a végébe egy éles vashegyet helyeztek.  Ha ebbe aztán a megduzzadt fallosz beleütközött,  a hirtelen fájdalomtól rögvest lelankadt, és hiába ingerelték a legcsábosabb álomképek, a magömlés jó…..
A szlovákok nagyon szépen rendben tartják várai(n)kat. Bár láthatóan sokat költenek a várak restaurálására, eszükbe sem jut annak költségét – ha csak részben is – a látogatókra terhelni (mint mondjuk Vajdahunyadon, ahol egy felnőtt belépő kereken 10 euró); a belépő jegyek ára közép-kelet-európai…..
  Interjú G.d.Magisterrel, a Laudator blog megálmodójával Stephanus Nugator: A régi szép idők kedvéért, ezúttal én is laudatoros álnevemet használom. Szóval Stephanus Nugator kérdezi G.d.Magistert. Első posztodban egy politikust csipkedtél meg egy latin fogalom rossz használata miatt.…..
Amennyiben a flamingós-receptre vagy kíváncsi, görgess azonnal a cikk végéhez! Szenvedélyes szeretetem az ókori római kultúra iránt néha egész izgalmas szálakat sző az életembe. Bármit hajlandó vagyok kipróbálni, ami „rómás”, bármit megkóstolok és felveszek…..
Mindenki ismeri azokat az érzelmektől túlcsorduló, fájdalmas és rettentően drámai dalokat, amikkel a legtöbben szerelmi bánatukat próbálják enyhíteni vagy éppen még borzasztóbbá tenni. Nos, ezeket a csöppet giccses, "power balladnek" skatulyázott számokat én valamiért nagyon…..
G.d.Magister 2014.10.01 23:55:32
@Mizantrop: Jó a klipp, de néhol nem tudtam, ki a csaj... :) Reggel biztos veszekedtek a hajkefén. :)
Laudator temporis acti Élő latin 2014.09.25 07:10:44
Ha a latinról, mint holt, vagy mint valamiképpen továbbélő nyelvről beszélünk, természetesen arra gondolunk...de mire is? Mert messze nem egyértelmű, hogy mit értünk azon, hogy holt, illetve, hogy bizonyos értelemben élő nyelv a latin. A holt és élő, a nyelvvel kapcsolatban, nyilván metaforák, azaz…..
Cicero szerint „gyűlöljük a gyenge, a könyörgő gladiátorokat, akik kinyújtott kézzel kunyerálnak az életükért”. A máig vitatott erkölcsű játékoknak a nagy Cicero szemtanúja volt. Már a kortársakban is szélsőséges érzelmeket váltott ki, és a mai napig valójában nem…..
1526. augusztus 29-én ért véget a középkori magyar történelem a mohácsi csatával, amelyről mindannyian tudjuk, hogy Szapolyai János miatt vesztettük el. Szapolyai a Törökellenes Összefogás Gyurcsánya. Nevezték a „haza ragályának” is. Komolyabb közéleti szerepvállalását…..
Ha belépünk a gótikus hangulatú bethleni református templomba, aligha Bethlen Lajos síremlékére figyelünk fel először, melynek alsó és jócskán megkopott része, egy eléje helyezett támlás padtól eltakarva, amúgy se látszik. Sokkal inkább a kígyókat fogjuk kiszúrni: kígyó…..
Lucy egy szőkecsaj, akinek nincs szerencséje, legalábbis abban a tekintetben, hogy egy átbulizott éjszaka után arra ébred, hogy a) kibaszott másnapos b) nem túl bizalomgerjesztő gengszterek belevarrtak valami drogot a hasába, és azt akarják, hogy elvigye valahová. Aztán hasba…..
Régi adósságom ez a poszt, mivel Komlódhoz, a Komlód völgyéhez, és így a komlódi kastélyhoz személyes szálak fűznek. Nem mernék megesküdni rá, de úgy emlékszem, hogy amikor legutóbb arra jártam, a kastély falára vésett latin epigramma, melyről alább lesz szó, még épségben volt. Mindig halogattam a…..
Ha még Szent Jeromosról, fordítók, könyvtárosok és régészek védőszentjéről sem állíthatjuk, hogy tévedhetetlen lett volna (noha bibliafordítása századokon át szentnek és megkérdőjelezhetetlennek számított), hogyan is lehetne ez elmondható olyan egyszerű halandókról,…..
Némelyik egészen régi (amerikai viszonylatban, persze), egyik-másik újabb keletű, olyan is van, amelyik csupán két éves, vannak különösen is szépek és találóak, vannak banálisak és semmitmondóak, még egy helytelen is akad köztük – mindenesetre az USA huszonöt államának, vagyis a tagállamok felének…..
Már régóta furdal a kíváncsiság, hogy vajon a világ hány országának címerében található latin szöveg? Nos, utánajártam, és meglepő eredményre jutottam: jelenleg mindössze tizenöt országnak van a címerében latin jelmondat, mely egyúttal ugye, nemzeti mottó is. Ebből…..
Cicero egyik műve, a De Oratore, ott lett volna a művelt mandzsuk íróasztalán? Onnan vették volna a historia est magistra vitae gondolatot? Ennek az esélye a minimálisnál is kevesebb.   1636 után a mandzsuk hatalma és szerencsecsillaga egyre feljebb kúszott az égen, korábban…..
G.d.Magister 2013.11.21 23:28:29
:)
Kalmár Tibor: A humor házaA Fészek Művészklub nagy mesélői Kossuth, 2013. [3 és fél Kossuth-díj a zaciban] Pletykakazal a késő Horthy-kortól a rendszerváltásig – persze főleg a komm./szoc. időkből – a pesti művészvilágról. Sőt: magától a művészvilágtól.…..
Ezúttal egy falusi templom kerítésébe (át)helyezett feliratról, illetve a kolozsvári Szent Mihály templom egyik oltárképéről lesz szó. A kettőnek nyilván semmi köze nincs egymáshoz. Arra, hogy mégis együtt tárgyalom őket az a magyarázat, hogy mind a felirat, mind az oltárkép alapján fölvázolható…..
Vigilia, 2013 [előszó: Krasznahorkai László]irodalomtörténész / Magyarország / interjú [5 százlábú lábjegyzet]  "a jezsuita eposzról latinul tartottam előadást ... Az egész magyar művelődéstörténetet nem lehet megérteni, hogyha a neolatin filológiát nem műveljük." "Ha…..
G.d.Magister 2013.10.24 19:33:29
  Tonaludátusznak nevezik azt a nyelvi játékot, mely arról szól, hogy egy olyan idegen nyelvűnek ( esetünkben latinnak) tűnő mondatot kell fabrikálni, melyet magyarul kell olvasni és csak magyarul van értelme. A meghatározás, persze nem egészen pontos. Az előbbi definíció csupán…..
Petőfi szerint Kassán nincsenek szép nők. Egész pontosan ezt jegyezte föl naplójában: „Kassán (…) biz én egyetlen egy szép fehércselédet sem láttam, kivéve azokat, melyek föstve vannak címerül imitt-amott a boltok elébe.” Jelentem: a helyzet azóta pozitíven változott,…..
Van az a vicc a székellyel, hogy miután megnézi a Csillagok háborúját, jön kifele a moziból, jobb kezével vakargatja a bal füle tövét, és azt dünnyögi: hát én ezt nem hiszem! Na, én azok közé tartozom, akik készséggel elhiszik a filmeket. Nem szoktam fennakadni azon sem, ha…..
G.d.Magister 2013.08.27 23:07:09
@v79benno: Rihmer úrnak üzenem: biztos vagyok benne, hogy kiváló munkát végzett azokban az esetekben, amikor nem volt lehetősége javítani, illetve maga megírni a latin szövegeket. (A sorozatot sajnos nem láttam.) A posztot a társszerkesztőm írta - én már a címet is egy kicsit erősnek éreztem, de itt a blogon már dúl a demokrácia, lelke rajta. Ráadásul, sicut dixi, nem láttam a sorozatot, így nagyon jogom sem volt beleszólni.

Anonimitás: hát igen, gonosz hely az internet, szerintem is. Másrészt: kicsi ez az ország, néha ezért nem árt az álca, különben mindig csak jópofiznánk meg smúzolnánk egymással. :)