Regisztráció Blogot indítok
Adatok
valuka

0 bejegyzést írt és 110 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Keressük az alternatívákat. Vágyunk arra, hogy megváltoztassunk dolgokat, melyeket jelenlegi adottságok mellett nem tudunk: megváltoztatni a testünket, manipulálni az emlékeinket, felrúgni a fizika, a kémia és a biológia szabályait. A sci-fi ezeket a vágyakat is formába önti, meg…..
Volt elég régen egy bejegyzésem arról, milyen pofátlanul árazzák itt-ott a külföldi borokat, már akkortájt azt ígértem, elmesélem, mit gondolok a történet másik feléről, ami nyilván sokkal több embert érdekel ebben a szubkultúrában. A túlárazott-túlárazás kifejezés…..
valuka 2011.03.08 15:22:19
Nagyon jó cikk, sok dologban egyetértek. Szerintem vannak olyan biztató jelek, amik egyre jobban a minőségibb fogyasztás felé tolják el a jelenlegi borozósabb társadalmat. Egyre többen járnak kóstolókra, sok embert látok esténként egy palack bor mellett üldögélni vendéglátóhelyeken. Hogy ilyenkor mit isznak? Amit meg tudnak és akarnak fizetni. Amiről tudják, hogy jó vagy valahol hallották azt, hogy jó. Azért az árért persze, amiért adják azt a bort. Lehet arról beszélni, mi mennyibe kerül, de fogyasztóként ezt nem nagyon tudom befolyásolni. Csak azt tudom eldönteni, hogy azt a bort vásárlom meg, amit kinéztem magamnak, azért az árért, amennyiért az oda van rakva. Hogy az túl van-e árazva vagy nem, azt később eldöntöm. Ha nem, valószínűleg veszek belőle a későbbiekben még. Ha igen, akkor nem.

"Fogyasztóként termelőpárti vagyok – értem, hogy ez nem feltétlenül normális –, úgy érzem, a borász többet kockáztat és több értéket teremt, ha teremt. Ha ebből van haszna, nem bánom. Ha extrahaszna van, azt sem bánom. Ha át akar verni, lelepleződik úgyis." - Ezekkel a mondatokkal teljesen egyetértek. Ha egyszer pórul járok egy borral egy termelőtől, valószínűleg próbálok egy másikat is. Ha azzal is, akkor viszont már nagyon meggondolom a harmadikat. Az, hogy ezen mennyi haszna van neki, az ő dolga. Az, hogy megveszek-e egy üveg bort az áráért, az meg az enyém.

Nagyon sok pincészet jelent meg az utóbbi pár évben teljesen korrekt 2000 forint környéki borokkal, ez a tendencia nekem nagyon tetszik. Az is, hogy nagyon sok 1000 forint körüli jó bor akad. Természetesen én is vásárolok drágábban is, mert elsősorban kíváncsi vagyok rá. De a 10000 forint körüli palackárakkal nem tudok mit kezdeni, azokat a tételeket egyszerű fogyasztóként nem tudom elérni.

De szerencsémre (szerencsénkre), nagyon sok egyéb tétel van jelenleg is a piacon, ami töredékárért is teljes élményt nyújt számomra. Úgyhogy én azokat veszem meg.
valuka 2011.03.10 23:09:20
@fugu: A Kántor az egyik legjobb Olasz, amit valaha ittam. A nyolcas Siralomvágó és a Liliomfi I. mellett. Hogy túlárazottak-e? Nem olcsók, az biztos de ezekért nem sajnáltam azt az összeget, amit kértek értük.
Pici, de a miénk. Beleunva abba, hogy becsvágyó olvasóink egy része a rendszer védtelenségét kihasználva számolatlanul helyezte el kakkuktojásait, ezúttal személyre szóló emailt küldtünk legszorgalmasabban kommentelő olvasóinknak, valamint jelenlegi és volt szerzőinknek. Így…..
IDDQD Korea és a Starcraft istenei 2009.11.12 18:29:00
Aki tudja, mi az az IDDQD, annak valószínűleg az sem különösebb újdonság, hogy Koreában a Starcraft nemzeti sport és olyan sztárkultusz van körülötte, amit mi itthon elképzelni sem nagyon tudunk, a gosuk (így mondják koreaiul, hogy pro) gyakorlatilag rocksztárnak számítanak, az…..
valuka 2009.11.13 07:55:33
@hasznavehetetlen régensherceg: az iddqd emlékeim szerint a DOOM 2-ben volt a végtelen lőszer v. a sebezhetetlenség kódja. Vagy nem, mert már nálam is kopnak el az emlékek...
Let’s csap into the lecsó. A botladozó történelmi fejlődés úgy hozta, hogy évente egyszer külföldön nyaralok, ott, ahol a kis Orcia az Ombronéba fut. Napsütötte, dombos vidék, ahol főként sangiovese terem, és nekem földi paradicsom. Visszatérő vendégként közelebbről…..
valuka 2009.06.30 08:53:24
@alföldi merlot: Én sem emlékeztem pontosan, hogy száraz vagy sem ezért utánanéztem. mielőtt beírtam volna. Eszerint száraz: www.bortarsasag.hu/hu/wine/bussay-olaszrizling-2007-csornyefold
De lehet, hogy ott sincs jól felvive és sajna nem tudom most megnézni otthon...
Sokan szeretnének belemenni a jóba, de a pofonok völgyének érintése nélkül. Mi most - és újra meg újra - ehhez próbálunk segítséget nyújtani, azaz olyan borokat ajánlani, amelyek áruk fölött teljesítenek, és viszonylag könnyen beszerezhetőek. Gyakran hallom, hogy egy bor nem…..
Továbbra is keresem az ideális nyári borokat, amikkel csak úgy el lehet lenni, és a pénztárcámat is kímélik. Mivel nem vagyok egy nagy rozé-fanatikus, ezért a könnyedséget egy kicsit nehezebb, reményeim szerint tartalmasabb műfajban üldözöm - sillereket kóstolgatok. Vannak…..
A dán Vinbladet bormagazin a kisharsányi Vylyant választotta meg az Év Borászatának. A villányi nagyok közül talán a legjobb ár/érték arányokkal dolgozó Vylyan amellett, hogy tavaly itthon is elnyerte az Év Pincészete címet, az utóbbi időben rendkívül aktív művészetpártoló…..
valuka 2009.01.29 20:14:00
Elszaporodtak az utóbbi időben a vörösboros posztok, úgy néz ki minden, mintha az elfehéredést gyakran kifogásoló olvasóink kedvére tennénk – pedig jó nagy szerepe van ebben a véletlennek is. Jelen esetben például annak, hogy a Bortársaság vezérkara meghívott engem arra a…..
A TripAdvisor, a világ legnagyobb utazási közösségi szájtja szeptember 17-én jelentette be, hogy a szerkesztők és az utazók megszavazták a világ tíz legjobb boros úticélját. A listára azok a borvidékek kerülhettek fel, ahol a kitűnő borok mellett kiváló hotelek, éttermek és…..
A magyar ember olyan, hogy meg akarja mutatni az úgynevezett világnak. A magyar embernek Nobel-díjas író kell, Puskás Öcsi tucatjával, szupersztár a popzenében, hetedhét országra szóló piros konyha. A magyar ember szeretné azt is, ha közel és távol mindenki megtudná, sőt…..
Majdnem egy hónapja írtuk, hogy a UPC átáll elektronikus számlára, és a papírért 96 forintot kell majd fizetni. Gábor egy másik aspektusból fogta meg a dolgot, ugyanis egyoldalú ÁSZF-módosítás történt, és ilyenkor a kedvezmények visszafizetése nélkül le lehet lépni, aki azt…..
A Művelt Alkoholista Örömborok 2008.07.09 09:47:00
Ímmel-ámmal megpróbálok érvelni, de nem falazok a lólábnak, ahogy Gertrude Stein mondaná: a kedvenc az kedvenc az kedvenc az kedvenc. Vesszen hát a mérték, éljen az elragad! Kedvencek között is legkedvesebb montalcinói borászatom a Lambardi. Minden klappol: kapálható méret,…..
Hárslevelűért sosem bírtam még rajongani. Furmintból, olaszrizlingből kerültek elém olyan tételek, amikhez újra és újra visszatértem, majd megsirattam az utolsó palackjaimat belőlük. Pedig - túllépve az egyetemi házibulik sztárján, az Egervines Debrői Hárslevelűn - került…..
Megdöbbentő élménye volt Kelemen Andrásnak, pedig igencsak triviálisan indult a vásárlás: kábelt akart venni a fűnyírójához. Tett egy kört, és közben kiderült, ami még a sokat látott Homárt is elképesztette, nevezetesen, hogy ma Magyarországon az olcsó szakáruházak…..
A Művelt Alkoholista Bock a tilón 2008.06.18 07:51:00
Miután a Nyakas Pince borairól lehúztuk a keresztvizet, Szeremley Hubát pedig boldoggá avattuk vele, harmadjára Bock József borai kerültek a Művelt Alkoholista inkvizíciójának gyóntatószékébe. Tetszőlegesen kiválasztva közülük párat hasonló árfekvésű (vagy más szempontból…..
A minden reklám hazudik tételt igen kézenfekvő koncepcióval futotta körbe a Pundo3000 projekt. Bevásároltak egy közértben és lefotózták az első 100 terméket csomagolással, majd anélkül. A termékfotók természetesen minden esetben kozmetikázottak voltak, de voltak kiugró esetek,…..
Régi barátunk, Ezerjó, aki a Művelt Alkoholista lelkes olvasója, a posztok aktív hozzászólója, Londonban járt egy nemzetközi borverseny szakértő bírájaként. Kóstolt izgalmas borokat, tapasztalt sok érdekeset – s mindezt most egy posztba sűrítette. Fogadják szeretettel…..
Idén sem marad el a Pannon Bormustra levezető rendezvénye, a városligeti Bországgyűlés. Pénteken kezdődik és vasárnap ér véget a mulatság. Miközben ezeket a sorokat írom, épp leszakadt az ég, reméljük hétvégén kegyes lesz az időjárás a borszerető közönséghez. A…..
Múlt héten lehetett volna véletlen is, de másodszorra ugyanaz a paranormális jelenség legalábbis azt feltételezi jóindulattal, hogy szuperrégi sajtokat pörgetnek a pasaréti Matchben, amik hetek-hónapok alatt összetöpörödtek. Pultosnéni, tessen vallani, nem látott senki gyanúsat a…..
valuka 2008.06.05 11:52:32
1
Idén is megrendezésre került a Pannon Bormustra, ez volt a kilencedik alkalom, hogy megválasztották az ítészek hazánk csúcsborait. A megmérettetésnek immár hetedszer adott otthont a pannonhalmi apátság. A nemzetközi zsűriben két Master of Wine is helyet kapott: Caroline Gilby és…..
Tékozló Homár Pornó gyerekeknek 2008.06.02 14:40:00
Az élet császára lehetett volna ascella fiából, de aztán nem ebben az alsógatyában küldte iskolába a 7 éves gyereket: Mellékelek néhány képet a kisfiamnak (7 éves, elsős), a vásárolt boxergatyáról. A méretcímkére koncetrálván a minta csak otthon tűnt fel. Biztos fel is…..
valuka 2008.06.02 14:46:13
A koncepció az volt, hogy két Konyári borral, egy villányi cabernet franc-nal, illetve egy spanyol és egy olasz globálpince középárasával fölszerelkezve bemérem a gyümölcsbomba-küszöböm. Minthogy nem szeretnék belefásulni a tanninzsák püfölésébe, a terroir krédó…..
Ha a magamfajta alkoholista egy pincészet honlapján 1990-es alapítási dátummal, csaknem 60 borból álló szortimenttel és 200 hektárnyi integrált területtel fut össze, akkor bizony a privatizáció bűzlő szitokszava mellett az is felsejlik, hogy a terroirral kötött frigyet talán nem…..