Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dagi Omega

0 bejegyzést írt és 53 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A múltkor beszélgettem valakivel, aki feltette nekem ezt a kérdést. Én azt mondtam neki, hogy erre kétféle válasz lehetséges. Az egyik a rövid: Nem tudjuk. A másik egy hosszú bonyolult, kifejtős válasz lenne, amely ugyan szintén nem tudná, de megpróbálná megmagyarázni, hogy…..
Dagi Omega 2012.06.27 00:59:10
@ipartelep: "Míg a fizikai tárgyaknál nem kérdés, hogy azok milyen értelemben léteznek, addig a fogalmaknál ez nagyon is vitatott filozófiai kérdés"

ellent kell mondanom, nem a fogalmak es a fizikai targyak letezesenek kerdeserol beszeltem :)

arra utaltam hogy amit fizikai valosagnak nevezunk es ebbe beleertendo az egesz univerzum buborekmodellestol stb valamilyen torvenyszeruseg szerint mukodik. vagy nem de nem ez a lenyeg. el tudjuk kepzelni hogy valamilyen torvenyszeruseg szerint mukodhet legyen az tetszolegesen bonyolult. ekkor ezt a torvenyszeruseget leirja egy matematikai rendszer. ez a rendszer minthogy tokeletesen modellezi a vilagunkat ekvivalens vele. egy ilyen rendszernek nem kell letrejonnie legalabbis a hetkoznapi letezes fogalmat hasznalva (a kerdes ebben lett felteve) mert ebben az ertelemben nem is letezik. ilyen modon van egy modell amire teljesul hogy nem kell hozza teremto, nem kell letrejonnie es nincs vele elotte-utana problema.

ezzel az egesszel nem azt akarom mondani, hogy a mi vilagunk feltetlenul ilyen, hanem azt, hogy igenis lehet ugy ertelmezni (remelem) racionalisan a vilagot hogy az ilyen kerdesekre lehessen valodi valaszokat adni
Dagi Omega 2012.07.04 21:09:35
@ipartelep: az, hogy modellezi csak egy korlatozott pontossagu szohasznalat a reszemrol. megprobalom pontositani mire gondolok. a vilagunk mukodese jelenlegi ismereteink szerint a fizikai torvenyeken alapulnak. a fizikai torvenyeket matematikaval irjuk le valamilyen pontossaggal, ez eddig rendben van ez nyilvan nem ekvivalens a fizikai valosaggal. viszont eleg valoszinu es nem nagyon utal ra semmi hogy ne igy lenne, hogy a fizikai torvenyek attol fuggetlenul olyanok amilyenek, hogy mi tudunk-e roluk. namost ezt a valamilyenseget nyilvan leirja egy modell csak mi meg nem tudjuk mi az (standard model v5.3 stb) de ez most mindegy. a lenyeg az hogy a vilagunk szabalyszerusegeken alapulva mukodik. ennek a szabalyszerusegnek van egy modellje amit mi meg nem tudunk, esetleg nem is fogunk tudni stb mindegy. viszont ez a modell ekvivalensen lekepezi a vilagunkat hiszen pontosan azokat a torvenyszerusegeket tartalmaza amik szerint a vilagunk mukodik. na ez a modell es a fizikai vilag kozott mar csak annyi a kulonbseg hogy a fizikaira azt mondhatjuk hogy de hat ezt meg tudom fogni, ez valosagos, a masik meg csak elmeletileg van. csakhogy ha vegigszamolnad az elmeletet abbol is kijonne Petofi meg az Anyam Tyukja. es ezt akkor is lehet tudni hogy ha nem szamolod vegig, ahogy azt is hogy a pi n. tizedesjegye attol fuggetlenul annyi amennyi hogy soha sem fogja esetleg kiszamolni senki. hat kb erre gondolok.

a masik a teremtes. ismet a pi mert az kezenfekvo. a pi nem attol letezik abban az ertelemben ahogy egyaltalan letezesrol lehet beszelni ebben a kontextusban, hogy mi rajottunk. ha sosem jovunk ra, attol meg 10^x ev mulva 20 galaxissal arrebb valaki ugyanugy rajohet, ez nem valtoztatja meg. nem ettol teremtodik meg. mi csak felismertunk egy torvenyszeruseget.

ugyanez ervenyes egy ennel sokkal bonyolultabb elmeleti modellre amit vegigszamolva (nyilvan nem gyakorlatilag) tortenetesen pontosan a mi vilagunk jon ki.
Dagi Omega 2012.07.04 23:22:07
@ipartelep: azzal a reszevel is egyetertesz, hogy ha a fizikai vilag es az azt leiro modell ekvivalens ebbol kovetkezoen nincs alapja a ketto megkulonboztesenek tehat a fizikai vilag letezese nem kulonbozik egy barmilyen elmeleti absztrakt matematikai modell letezesetol? tehat a _hetkoznapi ertelemben_ a fizikai vilagunk 'nem letezik'? igy nem is kell/lehet letrehozni.
Több hete történt - nem írtam róla azonnal, vártam, hogy kiderüljenek részletek - hogy egy Rudy Eugene nevű ember az utcán meztelenül őrjöngött, és rátámadott egy Ronald Poppo nevű emberre, akinek egészen elképesztő módon lerágta a fél arcát. Poppo túlélte az esetet, de…..
Dagi Omega 2012.06.22 00:18:40
@nincs semmi baj!: felreertetted vagy nem olvastad vegig - sztem ez az iras arrol szol hogy a hit+vallasnak pont az ilyen embererket kellene megovnia attol hogy ilyenne valjanak szemben az ateizmussal ami ugye semmifele 'mankot' 'kapaszkodot' nem nyujt - nem pedig arrol hogy aki vallasos az kannibal lesz
Dagi Omega 2012.06.22 00:19:43
Dagi Omega 2012.06.22 00:41:30
@wirth6: "Egyébként ha annyi a segítség hogy a kezébe nyomnak egy könyvet, az lehet bármilyen jó, önmagában aligha fog segíteni." ha a hit es a biblia onmagaban nem eleg mert kell hozza egy mar kialakult etikai erzek akkor a hit/biblia mit is ad ehhez az egeszhez? nem olyan ez igy mint a koleves c. nepmese?
Dagi Omega 2012.01.05 08:01:38
@prokee:
nem mintha akkora feat lenne, de hat ha mar igy volt leirom - 2x3 game keszult 89 nyaran es telen a Novotrade helyett az onnan kivalt programozokbol allo 'A' Studioban, a jatekokat konkretan en es egy haverom irtuk/rajzoltuk - a cauldronos hatteren kivul sajat grafika ami sztem latszik is rajta :D + a focim Atari ST-n, a gamek Enterprisen futottak, a forgatas a Foti Gyermekvarosban volt sorozatonkent 3-4 nap alatt elore lezavarva.
 Nehezen hiszem, hogy Európa bármelyik országában előfordulhatna, hogy egy állítólag élvonalbeli történész, az alkotmányhoz készülőben lévő preambulumhoz hozzászólva, kijelentse: Hazája, nemzete, országa, népe bűnös és felelős mindabban és mindenben, amit bárki,…..
A Melegek Nyilai ezúton köszöni azt az önfeláldozó fáradozást, amit annak érdekében tesznek mélyen vallásos keresztény polgártáraink, hogy Isten törvényeit az emberekhez közelebb hozzák.Sokat tanultunk tőlük, és megpróbáljuk ezt a tudást minél több emberrel megosztani. Ha…..
Dagi Omega 2011.02.15 10:21:08
@RaszP.: lofaszt. te nem ateista vagy hanem hiszel az ateizmusban.
amivel ugyanarra a szintre kerulsz mint a tobbi vallasserult
Mandiner blog Halál a pornóra 2011.02.14 08:41:00
  Iránban halálra ítéltek két embert, amiért pornóoldalakat üzemeltettek az országban, olvasom. Az ítélet határozottan durva, de most nem a halálbüntetésről lesz szó, hanem a pornóról, úgyis több cicit és több pinát szeretne néhány olvasónk (ez amúgy…..
Jó, nyilván senki nem kap a szívéhez, ha arról hall, hogy a dobozos tej nem száz százalékosan tej ‒ ott az a sok tartósítószer, meg víz, meg "inkábbnemakarjuktudnimi", de az a Homár kérges szívét is megdobogtatja, ha csak 51% benne a valódi tej. A Pista által…..
Dagi Omega 2011.01.26 22:39:52
@atpijkamo: "csak nem tekintem tejnek, aminek nincs tej íze. Te attól még ihatod."

nem olyan fincsi mint az anyatejcike frissen szurcsolgetve mi?
az ilyen fejlodesben visszamaradt élhetetlen nyapic kvazifelnottek miatt kellene visszaallitani a sorkatonasagot.
Dagi Omega 2011.01.26 22:57:17
@TH: melyik szot nem erted abbol amit irtam?
akinek meghaladja a kepessegeit egy UHT uram bocsa egy 0.1% zsirtartalmu tej megivasa az egy finnyas valogatos konzumidiota hulyegyerek aki nem bir leszakadni az anyja togyerol
Subba A megvalósult álom 2010.11.18 11:57:48
Nem hiszem, hogy van olyan Apple tulajdonos, aki ne álmodozott volna hasonlóról! Michael Tompert és Paul Fairchild fotós legújabb közös projektjében iPhone-okat, Macbookokat és iPadokat trancsíroztak szét különböző válogatott módokon, majd az eredményt nagyfelbontású fotókon…..
Az Apple alig két nappal az előző frissítés után kiadta a 10H574-es buildjét az OS X 10.6.5-ös verziójának, még egy lépéssel közelebb kerültünk tehát a végleges verzió megjelenéséig. Az Apple azt szeretné, ha a fejlesztők elsősorban a 3D-s megjelenítésre, a nyomtatásra, a…..
Appleblog Netbook-e a MacBook Air? 2010.10.23 11:27:00
Azért gondoltam, hogy érdemes körbejárni ezt a kérdést, mert sokan gondolják úgy, hogy az Apple most egy netbookot dobott piacra, olyan teljesítménnyel, mint amit az Asus Eee, MSI Wind meg hasonló gépektől megszokhattunk. Hogy tisztázzuk a kérdést, előbb válaszoljunk arra, hogy mi…..
A héten már írtam, konkrétumok nélkül, hogy kipróbáltam egy olyan mobilt, ami valódi ellenfele lehet az iPhone-nak. Összeladásban persze az Android is képes megszorongatni az Apple mobilját, de csak több tucat készülék képes lenyomni az egyetlen iPhone-t, mert a Google nem tudott…..
Rodiel nyolcszázadik beküldésében ellát bennünket egy rejtvénnyel, utóiratban pedig kíméletes bánásmódot kér magának.Anyám épp kedvenc sorozatát, a Monk-ot nézi. A legénybúcsúi meghívás kapcsán elhangzik: "Legyen ott vagy legyen négyzet!" - gondolom a "Be…..
Dagi Omega 2010.10.20 12:33:40
Az i-Doki sorozat újabb része következik, a MacBookok és az iPhone hibáinak felsorolása után ezúttal a különböző iMac-generációk szériahibáit szedjük össze, majd azokat a meghibásodásokat vesszük sorra, amelyek minden szériánál előfordulhatnak. i-Doki ebben a hónapban is…..
Néztem ezt az óriásplakátot, néztem, és próbáltam magamon egy restartot nyomni, mert olyan szinten lefagytam a piros lámpánál, hogy csak heves dudaszóra voltam képes visszaszerezni az irányítást a testem fölött. Hozzá vagyok szokva a szar reklámokhoz, a kényszeredett…..
addict Az Amazon az iPadet fikázza 2010.09.15 10:30:00
Érdekes dolog ez az Apple-ellenesség. Egyre több olyan reklám bukkan fel mostanában, amely az adott terméket az iPhone-hoz vagy az iPadhez hasonlítja, bemutatva, hogy azok milyen szarok, bezzeg a kínált telefon, laptop vagy éppen tablet meg milyen jó. Közben viszont folyamatosan az Apple…..
Dagi Omega 2010.09.15 13:17:20
@iGergo:
ja, olvasni is lehet csak nem latod a betuket. netezni is lehet csak nincs flash. celalkalmazni is lehet csak nincs multitasking. jatszani is csak nincs kontrol.
kinai svajci bicska.

ettol fuggetlenul en iphone-on olvasok a parton es nem kell konyveket cipelnem mazsaszam.
Vastagbőr 09/11 2010.09.11 16:16:00
Tisztán emlékszem, hogy mit csináltam 9 évvel ezelőtt, 2001. szeptember 11-én, new yorki idő szerint 09:03-kor. Magyar idő szerint 15:03 volt. Előtte pár nappal kezdődött az egyetem, rohangáltunk tanárok után, hogy bekerüljünk a szemináriumokra, és az esti sörözésen járt az…..
Dagi Omega 2010.09.11 17:56:03
"@arlequin: ja. és nyilván magába zuhan, mint a tisztességesen irányított robbantású épületek...
a papír meg 1100 fokon ég ugye? és megolvasztja az acélt, ahogyan a hivatalos verzióban van"

nem bazmeg majd kap a vakuumenergiabol egy kis forgatonyomatekot aztan eldol oldalra mint az oramutato - ha van letarolva ossejted elvileg mar tudnak belole idegsejteket noveszteni
A Star Warst időről-időre előveszik, reklámokhoz használják fel vagy csak egy rajongó készít hozzá egy humoros videót. Ezúttal valaki némafilmként képzelte el a Csillagok háborúját, azon belül is a Darth Vader vs. Luke Skywalker fénykardpárbajt, a végeredmény alább…..
Dagi Omega 2010.08.23 18:46:04
Burzsuj Szafari a Louis Vuittonnal 2010.08.20 14:14:00
Egyenesen Afrikáig ment legújabb katalógusfotózásához a Louis Vuitton, az exponálógomb nyomkodását pedig Carter Smith-re bízták. Az eredmény a most közzétett bő tucatnyi kép alapján pazar lett, személyes kedvencem a Monogram mintás pokróc, amin nem mellesleg Ernest Hemingway…..
Dagi Omega 2010.08.22 01:00:54
@think different:

szoval ha nem motorozol jobban mint fittipaldi akkor nem tudhatod megallapitani ha utolsonak er celba.

a kepessegeidhez merten ez egy maximalisan atgondolt erv volt.

valamint minel kisebbre nyomoritasz egy kepet annal kevesbe latszanak a technikai hibak rajta - valszleg pont ezert ekkorak
Ágensblog Agyépítés 2010.08.16 06:00:00
A korai mesterségesintelligencia-kutatás nagy álma, az emberhez hasonló mentális adottságokkal rendelkező gép a hajdani kitörő optimizmust követően sokáig csak ábrándnak tűnt; a részterületi fejlesztésekre tevődött át a hangsúly. De a régi lángot azért még mindig…..
Dagi Omega 2010.08.16 13:52:29
@wmiki:
sztem mikimakker agyaval kellene kezdeniuk, elhanyagolhato lenne a hardwareigenye
Gyurcsány Ferenc vásárolni volt, és ezt egy blogbejegyzésben is megírta. A boglári Tescoban nagybevásárlást tartott, és a tejeknél érdekes választás elé került: most melyiket vegye meg, az olcsó, 120 forintnál alig drágább szlovák tejet, vagy a 240 Ft-os magyar tejet? Te…..
Ha egyszer belecsöppensz, és engedsz neki, magával ragad az ezoterikus iparág, minden sarkon utánad nyúl. Nekem a masszőröm ajánlotta, hogy menjek el egy kineziológushoz, aki ezen a héten akciósan vizsgál meg. 1500 forintot vigyek a Paulay Ede utcában található szalonba, meg a…..
Ha egy férj rákattan a pornófilmekre és a szexpartner kereső portálokra, akkor egy érzékeny feleség eltöpreng: vajon ki a hibás? A feleség úgy érzi, hogy a szexuális életük márpedig rendben van, ám a férj mégis más utakon járna. Vagy csak fantáziál róla és még nem lépett…..
Dagi Omega 2010.07.20 17:30:47
@rettegő:
"Most nyugodt az életem.
Megérte kirugni. Még akkor is, ha egyedül nevelek fel egy gyereket."

meg hát. szultel egy gyereket, elhiztal, igenytelen lettel, noiesseged 0-ra csokkent es csodalkozol hogy miattad kinjaban potszer utan kellett neznie. most meg a gyereked szinten miattad apa nelkul no fel. elismeresem.
Az elég különös nevű Kokokaka ügynökség éppen most zsebelte be a Wrangler Blue Bell fantázianevű termékvonalához készített, egyszerűen zseniális, interaktív mikroszájtjáért Cannes-ban a Cyber kategória aranyát. A szóban forgó oldal, amelyen az ízlések és pofonok mottó…..
Dagi Omega 2010.07.08 13:19:07
A 2000-es nagy tiszai árvíz után is volt tűzijáték. Egy nemzetnek a legnehezebb időkben, háborúban vagy ostrom alatt is meg kell tartania saját ünnepeit. A Fidesz-kormány megfontolja, hogy vagy szerényebb méretben, vagy egyáltalán nem tartja meg az augusztus 20-i budapesti…..
Dagi Omega 2010.06.28 10:10:55
@popocatepetl:
ne legyen tuzijatek es tiltsuk be a focivb nezest is, akik elvesztettek mindenuket azoknak nagyon rosszul esne hallani a golokat koveto oromorditozasokat