Regisztráció Blogot indítok
Adatok
apukam_vilaga

0 bejegyzést írt és 59 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyre többször hallható az építtetőktől új építésnél vagy felújításnál az a kívánság, hogy azért telepítenének hőszivattyú + napelem rendszert, mert szeretnék “lenullázni” a hőszivattyú alacsony áramfogyasztását. Előzőnél sokkal gyakrabban merül fel az, hogy fűtsünk árammal - tudva azt, hogy még…..
apukam_vilaga 2020.01.29 15:28:43
@László Nagy76: Több termelési körhöz másmilyen (drágább) inverter kell ?
Mai bejegyzésemben egyes európai országokat fogom összehasonlítani vasútjaik gyorsaságának szempontjából. A cím kicsit csalóka, de mindjárt megmagyarázom, hogy pontosan mit értek alatta. Ugye ezt sok féle módon lehet vizsgálni, én most egy egyszerű megoldást választok, azt fogom megnézni, hogy az…..
A szavak eredetének meghatározása komplex tudomány, az etimológia (szavak eredetének kutatása) a nyelvészet önálló ágát képezi. Főként a filológia (régi szövegek tanulmányozása) segítségével, vagy különböző nyelvek összahasonlításával jutnak el egy adott szó eredetéhez. Köztudottan a magyar nyelv…..
apukam_vilaga 2018.06.15 09:04:36
@Anyád a baráthal: Ez itt egy sárdobálós mocsár, ami illusztrálja egyik-másik hozzászólást.
Nem tényeket, hanem indulatokat ütköztettek.
Nem vagyok arab fan, de az európai sötét középkor alatt sokat hozzátettek a csillagászat, matek és főleg orvostudományhoz. Ezt kár vitatni.
Az már nézőpont kérdése, hogy tudósnak tekintjük-e a pl. tranzisztor feltalálóját, hísz rádió, számítógép, tv azelőtt is volt hogy a tranzisztort feltalálták volna.
Szerencsére a tudomány nem ismer határokat és fejlődik, hozzátesznek, újraértelmeznek... a politika meg vagy segíti vagy tiltja vagy elégeti vagy ... felhasználja indulatkeltésre a kiragadott részeket :(
Ritka az olyan poszt, aminek az olvasása (szerkesztgetése) során gyakorlatilag végigröhögöm az egészet, de a mai ilyen. Aki olvasta Gaben egy héttel ezelőtti posztját a 10 (+1) ponttal arról, miért jó Ausztriában élni, az már sejtheti, mire számíthat, aki pedig nem, az sürgősen pótolja, mert anélkül…..
apukam_vilaga 2018.01.16 17:15:22
@Made in Austria Blog: @szakasz2:

Na én eddig bírtam ideggel a sok "okoskodó" miatt.

Blogíró ! tök jó a stílusod és csípem a humorod.
Nem kellene felvedd a kesztyűt, mert nagyon sokan vannak akik sajnos negatívan élik meg, hogy külhonba vannak 4 fal között 0 társasági kapcsolattal. Ezek akármibe belekötnek és tulajdonképpen így élik ki frusztráltságukat. Zavarja oket ha ekezet nelkul irsz, gyorsabban jutottál előre, megvalósítottad az ő álmaikat...
Aki tud olyat tenni ami másoknak ad értelmes infót, útmutatást vagy szórakoztatást az nem kellene engedje, hogy ez a hungarikumnak is nevezhető negatív hozzáállás lehúzza, energiavámpír hess ! ;) Menj egyet sétálni, pisáld körbe a kedvenc fádat, dobj össze egy polcot, bárminek több értelme van mint leállni vitatkozni a "sötét web"bel.
Sok sikert ! és remélem még publikálsz :)
A heti egyszer, egy órában jelentkező műsor az ATV vasárnapi műsorrendjébe kerül be a Napló Sváby Andrással és az Esti Frizbi Hajdú Péterrel közé, és könyörgök, legyen már a címe valami olyan, hogy Faszomtudja Bochkor Gáborral. Nem az lett sajnos, pedig őszintén reméltem, hogy kell nekik a…..
apukam_vilaga 2017.09.12 16:10:38
@Misfit78: LIKE
2017. Februárban megkezdődtek a 40a vasútvonal korszerűsítésének, felújításának (ki hogy nevezné) első, szemmel is látható munkálatai Érden.  Több részre osztották a felújítandó vasút hálózatot, így a lakosság egészen 2018. Márciusig utazhat a vonalon. Idén a Főnök utcától, Érd állomáson keresztül…..
Vallomással kell kezdenem, ugyanis elgyengültem picit, és bár másik posztot terveztem mára, nem tudtam megállni, hogy ne változtassak. A magyar parlamentben ugyanis vitanap zajlott, aminek a témája egyébként a határátkelők szempontjából nagyon érdekes volt, de aztán menet közben kiderült, hogy nem…..
apukam_vilaga 2017.04.13 13:27:46
@room_101: A gázzal kicsit tamáskodnék...
Összel felírtam és ahogy tartósult a hideg folyamatosan követtem. Miután horrort mértem, elkezdtem kérdezgetni rokonságban, haveroknál. Kiderült senki nem méri mert agybajt kapna ~100m2 = havi 30-40e átalányban, akkor alig kell ráfizetni éves elszámkor. Nekem szintén ezen méretekkel okt-márc = 160e + 20q fa. Ha otthon vagyunk 20 fok, napközben 18
Vidékiként meglehetősen nehezen barátkoztam meg a budapesti közlekedéssel. Pedig az elmúlt években meglehetősen sokat, napi 2-2 és fél órát töltöttem a különböző BKV útvonalak megismerésével, illetve kiismerésével. Sokfelé, sok mindent láttam már, de egy igazán váratlan helyen bukkantam Budapest…..
Nem telik el úgy év, hogy március végén eszembe ne jutna a munkaszolgálatra hurcolt és fiatalon meghalt Rejtő Jenő. Azonnal felismerhető stílusával, nyelvi poénjaival, egyedülálló humorával és a regényei mondatai közt elrejtett bölcselkedéseivel utánozhatatlanná és pótolhatatlanná vált a magyar…..
Kis ismétlés: az úgy volt, hogy nyáron elbontattam egy cserépkályhát és egy konvektort. Így az óra ketyegett, hogy a hideg beálltáig valami legyen helyettük. Gázkandallót akartam, de az elszállni látszó költségek lebeszéltek róla, úgyhogy kikötöttem a klímával való fűtés mellett. Nézzük, jól…..
apukam_vilaga 2017.01.24 10:50:35
@nathal: egyetértek, hogy egy eszközt minél jobban ki kell használni. DE nem minden klima fűt és nyílván árban is van különbség, a 2 funkciós (hűt-fűt) drágább.
A csepeli fideszes városvezetés médiafőnöke, Ábel Attila alpolgármester (képünkön) csepeli HÉV-ügyben saját blogján badarságokat írt, és ráadásként a cikkében elkotyogta, hogy  a HÉV helyett. "a jövőben alacsony padlós gyorsvillamosok járnának. A villamosok átszállás…..
apukam_vilaga 2016.09.13 12:07:47
@Gazsi bácsi lótetű:

Egyetértek a 4es Metro kapcsolattal, lehetne a félig üres Közraktár épülete a végállomás Plaza
apukam_vilaga 2016.09.13 12:10:23
@DFK: NEM ! vegyenek új HÉVet !! S-Bahnt vagy ahogy teCCik :)
Nem sokszor érzi úgy az ember, hogy nem nagyon van mit mondani egy poszt előtt. A mai írás, tsabus története már csak az alaphelyzet miatt is megrázó. Legyen is elég ennyi, minden más kiderül a posztból...
apukam_vilaga 2016.04.06 17:14:19
@Taxomükke (UK): Szia, Küldj egy elérhetőséget, megbeszéljük én njozsi602 kikuc fre ema il dot hu. Üdv
Nagysikerű multikulti sorozatunkat folytatjuk. Ezúttal Berlinbe tesszük át a metaforikus székhelyünket. De itt inkább a "németbe megyek" jelenségről fogunk beszélni és nem egy konkrét deutsche városról. Elterjedt a népvélekedés, hogy tényleg mindenhol jobb, mint itthon/idehaza/orbánisztánban. Nem…..
Az egyszeri ember úgy képzeli, hogy egy pláza információs pultja egyfajta ügyfélszolgálat, ahol az ember segítséget kérhet, ha nem talál valamit, vagy jelezheti, ha valamivel elégedetlen. Hogy a Duna Plázában mire szolgál, az nem derült ki. De ha elfogadnak egy tanácsot, valamit reformáljanak a…..
apukam_vilaga 2016.03.01 13:38:30
@peppe83: Különböző ügyben 2 levelet írtam a Fogyvédőknek.
Első esetben értesítettek, hogy jól van az úgy... meg különben is...
Második esetben értesítettek, hogy nem ők az illetékes, hanem az x megyei fogyvédek és átküldték oda. Ennek 5 hónapja...
Ja és persze csak kézzel írott levelet küldhetsz, mert kell rá a bélyeg :(
Sörtúra 2015 sörszemmel 2016.01.23 17:23:52
Bár már jócskán benne vagyunk 2016-ban, de sosem késő értékelni az előző évet. Ez a poszt semmi másról nem szól, csak a rendezvények, sörök és egy kollektív vélemény közléséről. Vágjunk is bele...
A mostani magyarországi taxis tüntetések egyik alakja az Indexnek adott videós nyilatkozatában azt mondta, egyik utasa elsírta magát, mikor ő taxisként jóval olcsóbban tudta elvinni: ugyanarra az útra ő 1500 forintot kérhetett el, míg az utas állítólag 11 ezret fizetett az Uberben. Megnéztük, hogyan…..
Sok módszert kipróbáltál már a rezsiköltség csökkentésére, de egyik sem vált be igazán? Itt egy tuti ötlet a svédektől, amivel a téli hónapok nagy részében megúszhatod a fűtésszámlát, ráadásul decemberben sem kell az áruházakban zöldséget venned. Forrás: www.almaimotthona.hu Egy svéd házaspár…..
apukam_vilaga 2016.01.07 11:29:22
@Papp Levente: Nem tudom ki járt Zuid Holland tartományban, de ilyen üvegházzal van tele kb. egyben az egész tartomány. Nézzetek szét Hága, Delft, Rotterdam körül, kb több hektárnyi üvegház minden farmon. Annyit hagytak beépítetlenül, hogy legyen egy kis udvar. Szóval nem nagy pénz az ottani zsebnek. Egy posztmodern épület a maga 15 m -es belmagasságával és látványos függőfolyósóval a terasztól a hálószobáig nagyságrendekkel többe kerül.
Egyébként, ha nyáron megoldják, hogy nepelemet szereljenek egyik oldalra ingyen megvan az áram a hűtéshez, vagy leszedik az árnyékos oldalról a leszedhetőre tervezett paneleket és jár a szél, kérdés megoldva.
-Üvegkár: van biztosító
-Napelem: mindenütt NyEuban támogatják a szerelést
-Kertészkedés: a fényt már régóta pótólják -izzó a neve- és szintén holland példa, télen azt eszi egész EU.
-és a havat nem kell elhányni a lépcsőn :) DE kösz nem kéne.
Pár éve egy forró nyári napon Kispolgár úgy döntött, hogy házának kapuja előtti járdájára felhúzódik gépjárműjével azon egyszerű oknál fogva, hogy könnyebb legyen a nagybevásárlás utáni cipekedés. Midőn végzett az embert próbáló feladattal, nyugodtan csukta le a…..
apukam_vilaga 2015.12.01 10:33:23
@Ogorki (Megelhetesi kivandorlo | PL):
Köszi a válaszokat.
Egyetértek a leírtakkal, igazad van és jártam én is nyugaton... DE ez itt van.
-Tehát vegyen darálót, fizessen az áramot (nyírás, darálás).
-Vegyen zsákokat.
-Vegyen komposztálót (NEM adnak)
és mindezekért mit kap ?? büntit, ha netán használná valamire.
Tehát ez a szemlélet a gond, hogy előírják mi a kötelességed és semmi jogod.
A paneleknél miért fizetik ki a fűnyírást, hótakarítást ? Ott többfelé oszlana a költség mégis ingyen karbantartja az önkormányzat, a rokonnál meg 50 m onnan jön a bünti ha csinál vmit azért, ha nem azért... és a munkán kívül költsön is rá. Nincs daráló, 100m2 udvarra minek ? Hol tartsa ?
Volt egy évtizedekig működő rendszer. Volt zöldlerakó, időnként jöttek füvet elvitték, galyat ledarálták... Most van helyette kamerás követés.
Nem kérdezte itt senki, de nincs rálátás a kamerától a házra. 2 kamarán követték és a házsor került beazonosításra, majd becsöngettek 3 házba és a 4ikben mikor kérdezték elismerte. Erre van erőforrás... Hallottál te olyat pl., hogy lopott kerékpárért, netán autóért ennyit tettek volna ? Ha a tolvaj nem jelentkezik ügy lezárva. Punktum.
apukam_vilaga 2015.12.01 10:37:27
@na-ki: Ez igaz. De ne disztingváljanak, hogy kit vegzálnak-kit nem. Minden terület előtt kelljen hókotorni, a családi házas nem büntethető jobban mint egy társasház.
apukam_vilaga 2015.12.01 10:42:12
@Bambano: Helló, engem érdekelne hol lehet regisztrálni a telószámot, hogy értesítsenek. És milyen jellegű eseményre értesítnek ? Csak közteres vagy rendőr is ??
Köszi
1905. Edward Drake Roe matematikus, csillagász professzor a Yerkes obszervatórium teleszkópjánál.  ..
apukam_vilaga 2015.11.02 14:10:42
@Mj: Igen, arra használják hogy legyen ebéded :)
Annika Bjørn Sokan úgy gondolják, az élet könnyű külföldön, mert ott vagyonokat lehet keresni. Sokan hangoztatják, hogy Norvégia a világ egyik leggazdagabb országa, itt milliós fizetések várják az ide települő munkavállalókat. Lássuk a valóságot! Mi mindenre lesz szükségünk és mit célszerű tudni…..
apukam_vilaga 2015.10.28 12:21:53
@tlantos: Nemcsak oda megy sok lengyel !
Anglia, Hollandia, Németország is tele van. Már mondhatni történelmi hagyományai vannak a kelet lengyelországi elmaradt részről való munkaerő kiáramlásnak. Még az 1981es szükségállapot ideje alatt sokan elindultak, a keleti blokk bedőlése után meg intenzíven folytatódott a folyamat.
A pendlizés/ingázás nem irigyelni való. Tömegszakmában 4/6 hét munka heti 6 x 8/10 órában majd 2 hét otthon. Tömegszállás, kisbuszos közlekedés és szerencsés akinek van évi 8-10 hónap melója. A megtakarítást meg felélik a téli hónapokban.
Sajnos egyre több magyarnak is ez jut a "kinti" létből, persze itthon mindenki villog... a "párszázezres" pénzével.
Igaza van a posztolónak, vagy megtanulod az ország nyelvét -lehetőleg otthon- vagy tömegárú leszel...
Sok ország van a világon, melynek fővárosa organikus térszerkezeti folyamatok hatására alakult ki. De vannak, olyanok is, melyek központját valamilyen politikai akarat határozta meg. Magyarország is többször váltott székhelyet a történelem során, de mai fővárosunkkal szemben…..
apukam_vilaga 2015.10.15 08:45:20
@7tom: Sajnos igazad van, még tervek sincsenek arra, hogy javítsanak a Bp.i közlekedési helyzeten. Pedig a gazdasági fejlődésnek egyértelműen a jó infrastruktúra a húzóereje...
apukam_vilaga 2015.10.15 08:59:35
@VT22: És miért nem az M4-el jár mindenki ?
Mert nem vitték ki a Virágpiacig és nincs alternatíva, hová parkoljak ! Mit kellene csinálni annak aki jön Biáról ? ott hagyja a kocsit a Budaörsi út közepén és átslattyog azon a szakadt aluljárón a metróhoz ?
Ott voltak a fúró pajzsok mibe került volna kifurni azt a 1,5km-ert a Virágpiacig és építeni oda parkolóházakat legalább 10.000 autó részére és jó sok búszvégállomást ?
És mibe fog kerülni ezt később kifuratni mikor a város belefullad a Budaörsi út mocskába ? Elárulom, legalább 20szorosába fog kerülni, mert több milliárd csak az ideszállítás és összeszerelés.
A Járókelő.hu-n közterületi problémákkal foglalkozunk, de sokszor nem csak hibabejelentésekkel, hanem kérésekkel is megtalálják a városlakók rajtunk keresztül az illetékeseket. Ilyen kérés futott be nemrég azzal kapcsolatban, hogy legyen a budapesti VII. és VIII. kerület közt…..
apukam_vilaga 2015.10.13 08:15:51
@halaloszto: Nem az a probléma, h odatették a hidat. Az a probléma, h az utolsó évtizedekben nem építettek új utakat és hidakat a városon belül a sok barna zónában. A belvárosban meg csak a földalatti közlekedés az alternatíva.
Nem én mondom, van ennek is tudománya...
Azért azt ki lehet számolni h 1940 x ember, y autó és 2015 x2 ember, y2 autó, ehhez kell növelni a közlekedési keresztmetszetet.
Egyébként 193x ban megtervezték a MAJDANI Hungária körgyűrű nyomvonalát, építési tilalom volt a helyén (lakóházakra) és az M1-M7 nyomvonalra csatlakozott volna Budaörsi úton. Kihagyták Dombovári-Hamzsabégi úton a 4 sávos út helyét (a jövőnek).
Mi lett belőle ? Szerémi út, Egér út +20 km fölöslges kanyargó, miközben 2 km egyenes út hiányzott h kimenjenek a városból.
Tegnap mi is megírtuk, hogy Varnus Xavér kiszállt a Heti Hetesből, mert nem bírta cérnával, hogy a többiek, különösen Para-Kovács Imre és Hajdú Steve a műsorban szívatja. Ha csak kiszállt volna, az senkit nem érdekelne különösebben, se Xavér a Facebookon picsogott egy kicsit az…..
Na fussunk neki... 1940. Az SS Sicherheitsdienst (SD, azaz biztonsági szolgálat) razziája a megszállt lengyel területeken..
apukam_vilaga 2015.10.06 10:23:36
@Online Távmunkás: Nem tudom mekkora alapterületen épül egy ilyen torony/felhőkarcoló, de gyanítom az alapozás és az alsó szintek lényegesen szélesebbek mint a tényleges torony/felhőkarcoló egy szintjénak alapterülete.

Viszont pár érdekesség a témában itt :
index.hu/tech/2012/01/09/ket_het_alatt_epult_fel_egy_harminc_emeletes_felhokarcolo/
hu.wikipedia.org/wiki/Kingdom_Tower
www.erdekesvilag.hu/shanghai-a-magasbol-egy-darukezelo-elkepeszto-fotoi/
latvanyossagok.hu/10-ikonikus-felhokarcolo/