Regisztráció Blogot indítok
Adatok
horesz

3 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Busser (2015) a nyelvi szerkezetek változását befolyásoló külső („extralinguistic”) tényezőket csoportosítja egyik - szerintünk - fontos tanulmányában, célszerű áttekinteni a csoportosítását, néhány példával együtt. Az említett paraméterek egyrészt a kategorizálást könnyítik meg, amikor külső…..
talu Van egy uráli nyelv, mégpedig a nganaszan, amelyben a tegnap és a holnap jelentést ugyanaz a szó fejezi ki, a talu. Az egyetlen nganaszan szótár is így adja meg a jelentést (Zhdanova–Momde–Kosterkina 2001: 170), sőt a taluə ďali és taluə takənu szerkezetek is hasonló megoszlást mutatnak:…..
A szamojéd nyelvek rokon nyelvei a finnugor nyelveknek, ám természetesen sok mindenben különböznek is tőlük. Az egyik látványos különbség a finnugor és a szamojéd nyelvek között az ún. evidencialitás kifejezőeszközeiben figyelhető meg. Amikor evidenciálist használunk, akkor azt jelezzük, hogy az…..
Útlevél lehet a diploma a jobb életbe. Obama is így látja, aki most egy olyan struktúrát keres, amelyben nem az intézmények, hanem a tanulni vágyók állnak a középpontban. Az Unió helyzetéről szól idei beszédében Barack Obama amerikai elnök csupán egyetlen percet beszélt a…..
Mintha idén láttam volna már a Budapesten is lejátszódó jeleneteket, 2012 februárjában Josef Dobeš cseh oktatási miniszter is szerette volna megreformálni a cseh közoktatást és a tandíjat bevezetni az állami intézetekben. Talán nem lepek meg senkit: a cseh diákok egy része sem…..
Még decemberben fogadta el a parlament az új felsőoktatási törvényt, melynek értelmében a jövőben magyar állami ösztöndíjjal, illetve részösztöndíjjal támogatott, és önköltséges képzésben részesülhetnek a hallgatók a felsőoktatási intézményekben. Bármilyen ügyesen…..
horesz 2012.01.31 15:52:00
@Zabalint: Igen, erről és még ilyenekről van szó. Én más példákat tudok, vannak szép számmal. Attól nem fog nőni a színvonal, hogy az állam kivon forrást, és az intézményt rákényszeríti, hogy pótolja fizetős hallgatókkal. Ettől csak a stressz nő, nem a színvonal.
horesz 2012.01.31 17:47:16
@Hesperia: meg kell nézni a keretszámokat, támogatás rendszert stb. Az első OV-kormány idején is volt hasonló "élmény". Szóval ha ez leegyszerűsített is, de van benne valami...
OLVASÓI ROVATEgy neve elhallgatását kérő népszerű politikai blog (és lehet, hogy furcsa (vagy talán nem is az) nem baloldali) szerzője küldte az alábbi, ebből a cikkből kollázs technikával készített, (forrás) kiváló posztot. Köszönjük. A többi vendégkommentet alapvetően…..
horesz 2010.07.01 15:54:58
Balogh Zoltánnal évek óta osztjuk egymást, de ténylegesen nyakon vágni idén tavasszal lett volna először módom. Aki olvas bennünket (vagy a környékünket), az pontosan tudja, hogy BZoltán megalkuvást és alvást nem ismerő debattőr, a fenntartható fejlődés és a felelős…..
Hiába akart Stohl András teljes erőbedobással magyar Jack Bauerré válni, hiába merült a viszkitől opálos lélek legmélyére, csak hogy hitelesen tudja hozni a karaktert, a Duna Televízió nem értékelte az emberi és színészi erőfeszítéseket: kihajították a Tűzvonalbanból.…..
horesz 2010.05.10 17:25:21