Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kulcsár bence

31 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A UserStory egy lefejlesztendő rendszer-funkcionalitást, vagy felhasználói igényt jelent. A funkció meghatárazásakor a felhasználói szemléletű leírás (Szerepkör -> Cél) széleskörűen elterjedt az agilis projektekben. "Mint felhasználó, szeretnék egy vonatjegyet foglalni…..
kulcsár bence 2013.03.11 10:51:06
@Borbándy László: Szia, kuldtem, semmi valasz. Megkaptad?
kulcsár bence 2013.03.11 22:51:12
@Borbándy László: kezdem sejteni, van vagy 4 borbandy laszlo es vagy 6 kulcsar bence a facebookon. talan egyszerubb igy: bence.kulcsar@agilitas.hu
Alan Atlas, CST, CSC, Agile Coach, Rally Software and Mark Kilby, CSM, Agile Coach, Rally Software A coaching és a tréning elengedhetetlen elemei az agilis módszertan bevezetésének. Ezt nehéz lehet elfogadni bizonyos esetekben mivel az agilis kereteket könnyű átlátni, mégis rengeteg…..
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: 12pt; font-family: "Times New Roman"; }h1 { margin-right: 0cm; margin-left: 0cm; font-size: 24pt; font-family: "Times New Roman"; font-weight: bold; }strong { }em { }p { margin-right: 0cm; margin-left: 0cm; font-size:…..
Jim Collins a csapata 5 éves kutatási eredményeit elemzi híres könyvében -„Good to Great”-, melynek témája: miként alakítsunk egy már jó céget kimagasló céggé. Vajon az agilis módszertanok segítenek ebben?Jean Tabaka előállt egy 10-es listával az agilis szervezetek legfőbb…..
Oka van annak, hogy amikor két pilóta elfoglalja a helyét a repülőn, minden alkalommal lépésről lépésre végigmennek egy ellenőrzőlistán. Ez az ok, pedig az, hogy az Ellenőrzőlisták Működnek. Az ellenőrzőlista pedig még egy olyan tökéletes ScrumMaster számára is hasznos…..
Talan egy kissé túloz a cím, de Hamid Shoajee videója tényleg 10 perc alatt foglalja össze miről is szól a scrum. Kezdőknek és érdeklődőknek ideális bevezető, gondolatébresztő. ..
Az, aki a megfelelő üzleti értéssel, tudással rendelkezik, alkalmas arra, hogy UserStory-t írjon. Ez a személy többnyire olyan valaki, aki elég közel van az üzlethez. Feltételezhető, hogy minden scrum team tag tudja, hogyan kell UserStory-t írni. Ron Jefferies’s Circle of…..
Jurgen Appelo idén is előállította az Amazon eladási statisztikái alapján a legjobban fogyott agilis szakirodalmak listáját. Külön jó érzés, hogy e lista alakításában én is aktívan részt vettem -már ami vásárlás oldalát illeti. Érdekesség, hogy maga a szerző az idei év…..
A következő kis videó remekül mutatja be miért is fontos az üzleti értékek mentén priorizálni  feladatainkat. Természetesen ez csak folyamatos erőfeszítés és magasfokú tudatosság mentén realizálható. Ennek eredményeképpen -mint az az animációból is kiderül, a…..
  A TargetProcess-nél egy speciális digitális táblát fejlesztettek amelyet "Visual Builds Board"-nak kereszteltek el. Mivel a fejlesztéseiket agilis szempontból a végfelhasználók számára önálló értéket hordozó funkcionalitások mentén…..
Sok Scrum team kerül olyan helyzetbe, amikor több nyilvánvaló akadály tűnik fel. Miután megoldották őket, stabilizálódik a helyzet. Ebben a fixált állapotban gyakran hangzik el, hogy elértük a maximális teljesítményt: képtelenség gyorsabban haladni! Mi a gond ezzel…..
"Melyik projekt a legalkalmasabb Scrum pilot-nak?" Sokszor hangzik el ez a kérdés különböző workshop-okon és tréningeken. Habár fontos, hogy a szervezeti körülményekkel összhangban tervezzünk meg egy specifikus bevezetést, a következő 6 kritérium további segítséget…..
Bevezetés Egy agilis szoftverfejlesztő csapat felépítése nem olyan könnyű dolog mint amilyennek tűnik. Sok menedzser és csapatvezető felkér pár technikaliag képzett fejlesztőt, ad pár útmutatást az agilis folyamatokról és reménykedik benne, hogy minden olyan jól működik majd…..
Aki kapcsolatba kerül a scrum-mal vagy más agilis technikával előbb-utóbb szembesül azzal a kérdéssel, hogy milyen szoftverrel támogassa a folyamatait. Ez a lista megpróbál átfogó képet adni a piacon fellelhető szoftver megoldásokról. Vannak open source projektek, előfordulnak x…..
Az agilis projektek egyik kulcskérdése maga a szerződéses viszony. A következő cikkben Allistair Cockburn számos érdekes szerződéstípust felvonultatva ad áttekintést az agilis projektek szerződés modelljeiről.Fix ár, fix feladatkör (esetleg fix határidő) Ez egy régi…..
kulcsár bence 2011.02.15 11:08:33
A cikk célja az volt, hogy a lehető legszélesebb áttekintését adja az agilis szerződéseknek. Jó ötletnek gondolom, egy majdani magyar és/vagy európai gyakorlat áttekintését bár ez nyilván egy nagyobb kutatómunka.

Talán annyit fűznék hozzá, hogy Jonathan House nem teljesen a spanyolviaszt találta fel, hiszen -5% mellett időben teljesítés esetén egy extra bonus +5% szerepel. Van olyan ügyfelem ahol ennek a modellnek egy verzióját alkalmazzák release elszámolásra és motivációra. Ilyenkor a fix ár+5% nem a projekt keret, hanem az általános velocity-hez képest egy nagyobb csapatsebességre számolt munkamennyiség elvégzésére vonatkozik.

Legegyszerűbben úgy képzelhető el, hogy belső fejlesztőcsapat fix havibérért dolgozik. A ScrumMaster tisztában van a csapat sebességével, restrospective-re mindig kiszámolja. A következő release-re 5%-kal nagyobb velocity-re kalkulálják az elvégzendő munka mennyiségét. Ha release-re az összes UserStory-t sikerül teljesíteni, akkor fix ár (havibérek) + 5% bér jár. Ha pedig nem sikerül, akkor csak a havibérek. Itt egyértelműen pozitív motivációra használják a modellt akár a kötbér elhagyásával, mivel a ScrumMaster a csapat és a ProductOwner mindig megteszik a folyamatjavítási lépéseket.

Érdekes belső megrendelői aspektus lehet, hogy a velocity növelés arányát és a jutalombér növelés arányát nem egyenes arányban határozzák meg. Pl. (10% - 8.5%) vagy (10% - 14%) az utóbbi pl. egy time-to-market szituációt erősíthet.
Az agilis csapat jellemzője az önszerveződés, mely nélkülözhetetlen az agilis gondolkodás kialakulásához. Sokan úgy gondolják azonban, hogy az önszerveződő csapatok nem praktikusak. Valóban, ennek kialakulása nagyban függ a csapattagoktól, a menedzsmenttől, a cég szervezeti…..
kulcsár bence 2011.02.08 23:26:01
A kérdés jó. Először is tisztázni kell, hogy a csapat agilis csapat-e. A mi esetünkben igen, ami részben meggkönnyíti a válaszadást. Nézzük meg, hogy az általad említett külső tényezők miként helyeződnek agilis környezetbe, annak szabályszerűségeit is figyelembe véve:

0., Menedzser nélkül

Scrum-ban nincs ProjectManager, helyette van ScrumMaster és ProductOwner. Ezek közül sarkítva a ScrumMaster a módszer betartásáért és akadály elhárításért felel, míg a ProductOwner az ügyfél kapcsolattartásért és a specifikációért. Nagyvállalati környezetben természetesen lehet felettük ProgramManager, LineManager esetleg egyéb Managerek is. A módszertani manager (ScrumMaster) és a kapcsolattartó/specifikációs manager (ProductOwner) folyamatosan jelen van az agilis önszervező csapat életében. Találkozásuk a csapattal az esetlegességen túl ceremoniálisan rögzitett (DailyScrum, Demo, Retrospective, SprintPlanning).

1., Dühös felhasználók, nehéz ügyfelek

Egy általános scrum team esetében a felhasználók/ügyfelek közvetlenül nem találkoznak a csapattal, kivéve ha hivatalosak a Demo-ra ami kontrollált esemény. Egyéb esetekben a változtatási kérlem vagy új igény a ProductOwner és/vagy a StakeHolder szintjén kezelt. (nem térek ki speciális esetekre pl. agilis support team)

2., Fafejű rendszergazda

Ha a rendszergazda külső hatás, akkor jellemzően a ScrumMaster fog foglalkozni vele a csapatot akadályozó tényezőként, hiszen a csapat mint akadályt fogja azonosítani a DailyScrum-on vagy a Retrospective-en. Ha meghaladja a ScrumMaster hatáskörét eszkalálnia kell a management vagy a StakeHolder-ek felé.

Összegezve az általad felsorolt eseteket -amelyek befolyásolnák a csapat önszerveződésének sikerességét, megállapítható, hogy szerencsére a scrum elemi szabályai által kezelve vannak.

Ami az utolsó kérdést illeti, ha olyan emberek kerülnek a csapatba akik nem csapatjátékosok értelemszerűen nem fog működni szinergia. A csapat összeállításáért a ProductOwner felel, azaz az ő felelőssége, hogy maximális teljesítményű csapatot alakítson ki. Adott esetben személycserét hajtson végre.

(A link sajnos valóban nem működik a google cache még felhozza)
Laurie Williams, a North Carolina State University professzora egy felmérést végzett, amely azt vizsgálta, hogy az agilis csapatok a gyakorlatban milyen irányelveket és praktikákat használnak. Közel 300 csapat vett részt a felmérésben, a válaszok közül pedig azok sorolódtak előre…..
Figyelemre méltó kezdeményezés a Nintendo Wii segitsegevel összehozott interaktív scrum dashboard a TenForce jóvoltából. A lényeg, hogy egy beamerrel, egy Wii-vel és a pmScrum megoldással szabadkézzel válik irányíthatóvá egy projektorral kivetített virtuális dashboard. Scrum…..
.prezi-player { width: 550px; } .prezi-player-links { text-align: center; }Creating Agile Product Vision on Prezi..
Merre van észak? Dolgoztak már olyan Scrum projektben, amelynek a végső célja nem volt világos? Amelyben volt Product Backlog, de a fejlesztő munkatársak csak homályosan értették a Release célját? Ilyesmi sokkal gyakrabban előfordul, mint hinnénk, még több millió dolláros…..
Az agilis módszertan térhódításának hatására egyre többen gondolkoztak azon, hogy miképpen lehet annak előnyeit nem szoftverfejlesztési projektekben kamatoztatni. Az OpenAgile egy gondolatkísérletként indult 2004-ben Mishkin Berteig jóvoltából aki agile coach-ként gyakorlati…..