Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Babos Krisztina

55 bejegyzést írt és 119 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Első világháborús tábori újságok Hadi Cubus, Csatapereczek, Gázmacska, Kartács, Stochodi Oroszlán, Prhovói fütyülő, Lövészárok és vidéke, Vidám Újság a Szomorú Hegyekről – csupán néhány cím a nagy háború idején kiadott több mint száz magyar nyelvű katonaújság közül. Mint a címek egy része sejteti,…..
Babos Krisztina 2020.07.15 20:16:31
@BartókBéla: Köszönöm!
Babos Krisztina 2020.07.15 20:36:06
@pasztorl92: Érdekes felvetés, tudtommal a 10-es Honvéd a legtovább élő lap, és ezzel egyedülálló a tábori lapok között, persze kérdés, hogy a háború után megjelent számok besorolhatók-e még a tábori újságok közé. (Ott volt is egy pár év szünet, mielőtt a lap az 1920-as években újraindult.) A két háború között több ezred is adott ki bajtársi ezredújságot, vagy alkalmi kiadványokat.
Nagyvárad mindig jelentős katonai központ volt. 900 éves történelme során számos esemény bizonyítja, hogy fontos hadiutak mentén feküdt és számos támadásnak volt kitéve. A Rákóczi-szabadságharcot követően Váradon is béke lett, s megkezdődhetett az újjáépítés, a ma…..
Babos Krisztina 2019.09.11 09:23:50
@Imre Ladanyi: Sure. What can we do for you?
Babos Krisztina 2019.09.11 21:11:49
@BálintFerenc: Thank you, Feri. I found the same information.
@Imre Ladanyi: I did a search in various databases, but there were only two relevant results, in the above mentioned newspapers.
Babos Krisztina 2019.09.11 21:29:02
@Imre Ladanyi: These newspapers are available here, but for the access you need to pay subscription: adtplus.arcanum.hu/en/

Send us a mail to szerkesztoseg at nagyhaboru dot hu and I'll send you the downloaded pages of the two newspapers.
A Nagy Háború Caneppa Attilio 2019.06.09 11:17:23
italiano Történet pünkösdre Az első világháború idején addig soha nem látott mennyiségben és kivitelben keletkeztek a fronton vagy a hátországban a különféle katonai alakulatok, a hadifogságban pedig a táborok saját újságjai. Ilyen, fronton szerkesztett újság volt A Négyes Honvédek Háborús Lapja…..
Képes levelezőlap 1918 karácsonyáról A sok millió ember életét elvevő vagy tönkretevő, több mint négy éven át tartó nagy háború 1918 novemberében véget ért. A karácsonyt a háború alatt a nélkülözések ellenére a fronton és a hátországban is megünnepelték, amennyire a körülmények engedték. 1918 végén…..
Kókay László 1897-ben született Szegeden, s az első világháború kitörésekor a piarista gimnáziumban tanult. 1915 tavaszán, az érettségi vizsga letétele előtt önkéntesnek jelentkezett. Júniusban a szegedi háziezred brassói kiképző helyére, majd szeptemberben a nagyszebeni tisztiiskolára került. 1915…..
Babos Krisztina 2018.09.23 14:02:54
Arcok a Nagy Háborúból 15. Nyolc arc a hadifogságból, akiknek – egy kivételével – a nevét is ismerjük: a fotó hátoldalán ott az aláírásuk, valamint a kép keletkezésének helye és ideje, Beresovka 1916 február hó 16. Ha a nyomukba eredünk, vajon megtudhatjuk-e a képen szereplő személyekről, hogy kik…..
Feltartóztató csata a Piavénál és a Monte Grappán 1917. november–decemberében, a „caporettói csoda” és a Tagliamentón való átkelés után folytatódott a német és az osztrák–magyar támadás és sikeres előrenyomulás. A Monarchia hadvetetésénél olyan vérmes reményekkel, hogy az olasz haderő akár le is…..
Babos Krisztina 2017.12.23 19:51:42
@PollmannFerenc: Megtörtént. :D
Bíró Lajos levelei és haditudósításai az első világháború éveiből A közelmúltban egy nagyon érdekes és értékes forráskiadvány jelent meg a Petőfi Irodalmi Múzeum gondozásában, amely Bíró Lajos újságíró, prózaíró és színpadi szerző munkásságának egy kevésbé közismert részletével ismerteti meg az…..
Babos Krisztina 2017.11.03 19:24:19
@janos900: Ajánlom figyelmébe könyvajánló rovatunkat, ott minden szükséges információt megtalál, legtöbbször azt is, hol lehet megvásárolni a köteteket (amennyiben meg lehet valahol vásárolni, és erről megfelelő tájékoztatást kapunk - sajnos, nincs mindig így). nagyhaboru.blog.hu/2014/12/17/ezt_olvassuk

A fenti kötet, ahogy Pollmann Ferenc is írta, a PIM (Petőfi Irodalmi Múzeum) kiadványa, és a múzeum boltjában meg lehet vásárolni.
Az Esztergom közelében fekvő Kis Strázsa-hegy környéke napjainkban a Duna-Ipoly Nemzeti Park területe, kedvelt kirándulóhely. 1914-1918 között itt működött az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legnagyobb hadifogolytábora.        Orosz hadifoglyok az Esztergom melletti Kenyérmezőn A világháború…..
Babos Krisztina 2017.10.29 13:29:07
@domenico51:

Kedves Domenico, a cikk szerzője elküldte nekünk a 7. számú temető vázlatát és halottainak névsorát a sírok számával, amit utólag betettünk a cikkbe. E szerint Ricci Giuseppe d. Pietro a 841-es sírban nyugszik a 7. számú temetőben. A neve szerepel a díszkapura felerősített táblán is.
Üdvözlettel,
Babos Krisztina
szerkesztő

Dear Domenico,
The author of this post sent us the scheme of the cemetery Nr 7, and the list of the burried POWs with the numbers of the graves. We added these documents to the article. According to the list Ricci Giuseppe d. Pietro lies in the grave Nr. 841 in the mentioned cemetery. His name figures at the entrance, on the panel fixed on the portal.

Best regards,
Krisztina Babos
redactor
Digitalizált emlékek 1. – dukai Takách István levelei 1916. augusztus 15-én, az olasz front hátországában elvégzett kéthónapos tiszti tanfolyam lezárásaként, az együtt eltöltött idő emlékére, negyven fiatalember, köztük a 19 éves Takách István, írásban fogadja meg, hogy öt év múlva – amikor már…..
Imre Gábor naplója az orosz frontról - 22. rész Hősünk alakulata a magyar határon a Pantir Pass (Pántor-hágó) térségében pihen, amikor a szomszédos Taupiszirka magaslaton súlyos harcokra kerül sor. Imre Gábort a 4. század vezetésével bízzák meg, s az újdonsült századparancsnokra vár a helyzet…..
Babos Krisztina 2017.04.19 18:17:00
@PintérTamás: Ezen nyilván Imre Gábor is rágódhatott, utólag is. Azzal, hogy megírta, valamelyest szembenézett vele. Nem lehet könnyű emberségesnek maradni egy háborúban, néhány ilyen tapasztalat után keményedik a lélek. (Nem tudom, Imre Gáborral is hasonló történik-e.)

Talán még emlékeztek erre a történetre: nagyhaboru.blog.hu/2014/12/22/a_harom_kozak

Már sosem tudjuk meg, hogy ez a három agyonlőtt kozák valójában alattomos szándékkal adta-e meg magát, vagy csak szerette volna túlélni a háborút, hogy lehetősége legyen hazamenni a kedveséhez, feleségéhez, gyerekeihez. (Mondjuk a történet egyértelműen az utóbbit sugallja.)
A Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár tudományos célú összeállítást készít az első világháború idején orosz hadifogságba került személyekről és azokról, akik a két világháború között bármilyen módon kikerültek a Szovjetunióba. Ezért kéri mindazok…..
Babos Krisztina 2017.04.17 14:39:22
@Józsefné Schuller: Tisztelt Schuller Józsefné! A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Állandó Bécsi Kirendeltségét próbálta már megkeresni? Ha nem, ajánljuk figyelmébe alábbi posztjainkat:

nagyhaboru.blog.hu/2010/11/29/csaladfakutatas_a_hadtortenelmi_leveltarban

és

nagyhaboru.blog.hu/2010/12/07/mire_jo_a_leveltar

Érdemes lenne írnia Bécsbe, hátha van nyoma Elsässer Jakabnak. Ha esetleg tudja az alakulatot, amelyben szolgált (pl. levélborítékon, tábori lapon szereplő pecsétről, címzésről le lehet olvasni - ha ilyen megmaradt a családban), az sokat segít a levéltárosoknak. Elérhetőségük: ukadelwien@gmail.com
slovensky Katonai reptér működött a Laborc partján? A felvidéki Őrmező néhány különleges első világháborús vonatkozására Czimra Csaba, kassai gyűjtő hívta fel figyelmünket. Az általa küldött korabeli képeslapok alapján érdekes információk derülnek ki a Homonna…..
Babos Krisztina 2017.03.10 00:27:44
@Hatvanas: Köszi a kiegészítést
A Nagy Háború Best of 2016 2016.12.31 14:39:09
2016 utolsó napján – mint 2011 óta minden évben – sorra vesszük, melyek voltak az év legolvasottabb írásai. Az alábbiakban kiderül, hogy statisztikánk alapján mely témák érdekeltek benneteket leginkább, egyúttal közzé tesszük örökranglistánkat is, amely az indulástól kezdve mért adatokra támaszkodva…..
1916-ban már a harmadik karácsonyt és Újévet töltötték a katonák a lövészárkokban, a hátországban pedig egyre nehezebbé vált a mindennapi élet. A képeslapon küldött jókívánságokba 1916-ra már egyre gyakrabban foglalják bele a béke utáni vágyakozást. A csukaszürkébe öltözött földműves, kereskedő,…..
Zsidó élettörténetek az első világháború idején 2016. november 3-án a 2B galériában Szerelem papírrepülőn – Zsidó élettörténetek az első világháború idején címmel nyílt kiállítás. A molinókon látható korabeli fényképek és a hozzájuk kapcsolódó, családtagok által elmondott történetek a Centropa…..
Részletek Dr. Szojka Kornél emlékirataiból - 1. rész Új sorozatot kezdünk a héten. Dr. Szojka Kornél emlékiratainak első világháborús fejezetéből közlünk részleteket. A jogász doktor 100 éve, 1913. október 1-jén vonult be egyéves önkéntesi szolgálatra a szegedi 46-os…..
Babos Krisztina 2016.11.15 17:00:06
@BálintFerenc: Az "extra ruhák" készítéséhez, érdekességként, egy családtörténeti interjúból: "A nagypapa szabó volt, de később egy katonaiegyenruha-cégnél az volt a dolga, hogy egy nagy táskában levitte a szövetmintákat oda, ahol garnizon volt, és a tisztek csináltattak maguknak úgynevezett extra uniformist, tehát gyönyörű kimenő ruhát. Ők kiválasztották az anyagot, a fazont, ő mértéket vett róluk, és fölhozta Pestre, amikor összegyűjtött többet. Megcsinálták a ruhát, ő levitte, fölpróbálták, utánaigazította - azért kellett szabó -, és akkor levitte nekik a kész egyenruhát. Úgyhogy ő - azt mondta anyukám - két-három hetenként jött haza, mert mindig utazgatott valahol. Mindig kapott gyümölcsöt, egyszer bort is hozott haza, egy nagy hordóval." Forrás: www.centropa.org/hu/photo/grunberger-david
Amikor a várva várt rózsaszínű tábori postai levelezőlap már nem a családfő jó egészségét tudatja az otthoniakkal, hanem a halálhírét erősíti meg…   Dr. Schelker Roland (23-as tábori vadászzászlóalj / 3. század) sorai Molnár Eleknének Rákospalotára, a Bethlen út 11-be: 7/XII. 1914 Nagyságos…..
1916 augusztusában a Doberdóról Erdélybe, a Brassótól délre húzódó határhoz vezényelték Kosztolányi Péter századost, akire egy gyengén felszerelt zászlóaljat bíztak. Azt a feladatot kapta, hogy készüljön fel egy esetleges román betörésre. Vajon mit tehetett egy doberdói harcokban edzett csapattiszt…..
Babos Krisztina 2016.09.01 09:34:57
@BálintFerenc: Köszönjük, Feri. Közben kiegészítettük a posztot a Hirn-kötetből vett életrajzzal is.
A háborús hátország életébe enged bepillantást a Kiscelli Múzeumban „[…] Megjegyzés: háborús” A Nagy Háború emlékezete a főváros múzeumában címmel március 16-án megnyílt időszaki kiállítás.       1915-ben a Kiscelli jogelődje, a Fővárosi Múzeum Budapest Székesfőváros Tanácsa határozata alapján a…..
Három képeslap a Nagy Háborúból Somogy-Csúrgó minden bizonnyal nagy tiszteletben álló postamesterének megszaporodhattak a teendői, homlokán pedig a ráncok, a világháború sok nyomorúságot hozó tragédiákkal teli vérzivataros évei alatt. Biztos megélhetést jelentő egzisztenciáját aligha élte meg…..
Babos Krisztina 2016.02.06 15:33:43
@BálintFerenc: Feri, köszi a kiegészítéseket!
Czimra Csaba gyűjteményéből származnak az alábbi írásban található korabeli fotók. Kassai olvasónk egy kis kutatást is végzett a képeken szereplő két hadifogoly-táborral kapcsolatban, s a fantáziáját megragadta, hogy a fotókon látható emlékművek ma is…..
Babos Krisztina 2016.01.21 19:49:03
@ЕЛена Драгунова: Very good photos! Thank you for posting them.
Babos Krisztina 2016.01.22 10:49:25
@ЕЛена Драгунова: That's great! I'm glad you found our blog. We appreciate any information about (Austro-)Hungarian WW1 POWs and camps in Russia. Thank you.
Sok más magyarországi kiegészítésű alakulat mellett az olasz front megnyílásától a tolmeini hídfő védelmében harcolt a szabadkai 86-os közös gyalogezred elkülönített III. zászlóalja is. Az alakulat 1915. évi küzdelmeit ismertetjük írásunkban.   Az ezred békeidőben…..
Babos Krisztina 2015.12.13 13:10:23
@magyaros17: Köszönjük, be is illesztettük a posztba!
Fiumei történeti munkák szerint a rossz ellátás miatt Kiskunhalason is tömegesen hunytak el a háború idején olasz internáltak. Végső István kiskunhalasi helytörténész szerint ezek az állítások komoly tévedésen alapulnak.   „Olaszország hadba lépése után az antant…..
Babos Krisztina 2015.11.11 17:38:18
@gatamaran: A szerző eredetileg feltüntette a forrásait, de a lábjegyzeteket és a felhasznált irodalmat itt a blogon többnyire nem szoktuk megjeleníteni, mivel a posztokban inkább az ismeretterjesztésre helyezzük a hangsúlyt. Kérésére természetesen bemásolom ide a szerző által használt irodalmat:

Fried Ilona: Emlékek városa Fiume. Ponte Alapítvány, Budapest, 2001.

Janó Ákos (szerk.): Kiskunhalas: Helytörténeti monográfia. Városi Tanács, Kiskunhalas, 1965.

Nagy Szeder István: A redemptio utáni kor 1745-től kezdve. In: Nagy Szeder István: Kiskunhalas város története oklevéltárral 2. köt. - magánkiadás, Kiskunhalas, 1993.

Végső István: Fiume és Kiskunhalas első világháborús kapcsolata. In: Bácsország, 2010/1. sz.
„A fényképen egy komoly, kellemes arcú és jó megjelenésű fiatalember tekint valahová a messzeségbe. Engem édesapjára, dédnagyapámra emlékeztet, ha fényképeiket egymás mellé rakom. Gondolatai talán Ráckeresztúron járnak a szülői háznál, szüleinél, testvéreinél, és…..
Babos Krisztina 2015.09.25 21:59:53
@magyaros17: Arató Jenő naplójában 1915. május 24-énél (119.o.) szerepel Novot őrvezető halála. Keresztnevet nem ír, és úgy tűnik, legalább még egy Novoth nevű katona szolgált a 69-eseknél: Novoth István. Legalábbis van itt még egy sebesülési bejegyzés az 1914.9.5-i veszteségi lajstromban: digi.landesbibliothek.at/viewer/fullscreen/AC08513816_Verlustliste_Nr_0011/30/ Bár ő is Infanterist (1914-ben), nem pedig Gefreiter (1915-re akár lehetett). Novoth János is Landstruminfanteristként szerepel. Ezek alapján valószínű, hogy Arató Jenő egy másik Novothról ír.

Ami a sebesülést illeti: lehet, hogy téves bejegyzés, de az is igaz, hogy sokszor több hónapnyi késéssel jelentek meg nyomtatásban a veszteségi adatok. Ez már lehet, hogy nem derül ki...