Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kraivan

0 bejegyzést írt és 61 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem lesz különösebb aktualitása a posztnak, csak annyi, hogy Tylerrel minap beszélgettünk, és előkerült valahogy a Bad Day LA. A játék címe rögtön felidézte bennem a harctéri emlékeket 2006-ból, amikor a programot tesztelnem kellett. Írtam akkor egy lesújtó kritikát a…..
Kraivan 2011.11.25 09:45:31
@Felagund:
"A ship drawn by swallows"
swallow jelentése: nyelés, falat, fecske

Értem én h fantasy de nem ennyire. :D
Ha valakinek van esetleg babája, vagy ismerősének, rokonának, adjon már egy visszajelzést, hogy tényleg működik-e ez?  ..
IDDQD ArmA vagy IRA, nem mindegy? 2011.09.27 15:50:00
A Bohemia Interactive fórumán napvilágot látott egy videó, ami azt bizonyítja, hogy nem kell sem Puzsér Róbertnek, sem TV2-s szerencsétlennek lenni ahhoz, hogy valóságnak gondoljunk valamit, amit egy játékban látunk. Az ITV-n, ami az egyik legnagyobb brit tévéadó, leadtak egy filmet…..
Kraivan 2011.09.27 16:50:30
@moli:
Én jobban félek azoktól akik ezt komolyan veszik.
Tanulságos, szép történet, még akkor is, ha nálunk a NES nem volt különösebben elterjedt platform, ezért sokunknak baromira nem mond semmit az hogy Silver Surfer. Te hasonló esetben milyen retró játék leküzdését dobtad volna be az ajánlatba?..
IDDQD Half-Life filmet akarunk! 2011.07.15 09:05:00
És hogy a játék sztorijából lehetne is valami jót csinálni, arra remek bizonyíték a Singularity Collapse című rajongói kisfilm, amin egy éven át dolgozott egy Lenny Menchiari nevű olasz figura és kis csapata. A hangulat zseniálisan idézi a játékokét, a kivitelezés pedig ahhoz…..
Kraivan 2011.07.17 06:46:22
@Tesveer:
Csak itt az episode-x nem új játéktechnikát és megoldásokat kínál, hanem új pályákat. Tény h van egy-két újítás, de a HL kiegészítőket a nagy történet miatt játszuk ugyebár.

Azért valóban jó pár éve h magunkra haragítottuk az Advisor-okat. Igencsak durva cliffhangert kaptunk azzal a csodamegmentőhajóval is.
Na jó, nem ez az év játéka, de olyan ritkán vannak kitalálós játékok a blogon, hogy még címkéjük sincs szegényeknek. Szóval a játék annyi, hogy régi játékok zenéjét kell kitalálni. Lehet versenyezni, kinek sikerül többet, és szerintem még a valódi hardcore gamerek is meg…..
IDDQD Az Armageddon elmaradt 2011.05.22 13:03:49
 ...de lesz helyette Carmageddon! Nem tudom, hogy direkt a tengerentúlon komoly hisztit kiváltó, befuccsolt világvége-jóslat idejére időzítették, vagy véletlen, mindenesetre a carmageddon.com oldalon elindult egy visszaszámláló, ami csak azt jelentheti, hogy a nagy pre-E3…..
A PlayON (leánykori nevén CD Projekt) bátor vállalkozásba fogott: ezentúl nemcsak játékokat, hanem könyveket is ki fog adni, méghozzá a lengyel Andrzej Sapkowski fantasy regényeit. Aki nem tudná: Sapkowski írásai alapján készült a The Witcher című pc-s szerepjáték, aminek a…..
Kraivan 2011.05.18 09:39:45
Számomra nem volt sose fájó a Vaják.

Így h olvastam a lefordított lengyel leírást is, már-már azt mondanám kézenfekvő. Ha itt a netes szájkaratésok 120 komment alatt nem tudtak jobbat találni, akkor sztem el kell ismerni h megfelelő a fordítás.

Ugyanis aki előrukkolt valamivel, érzi h az ővé is gyengécske, aki meg érvelt h mennyire rossz a vaják, az se állt elő jobbal.

De akkor mondok én is valamit. Ha már én fordítottam volna, akkor valószínűleg kb ugyanennyi agyalás után magát a lengyel szójátékot írtam volna magyarul, és az illető becses foglalkozása "viedzmin" maradt volna.

magyar olvasó számára maga a lengyel szó magyar karakterekkel való olvasása ugyanúgy egy idegen, ismeretlen, és pont ismeretlensége (szó) miatt feltételezhetően nagy hatalommal bíró kifejezés lett volna.

Az angol witcher próbálta visszaadni a lengyel játékot, de így olvasva h a lengyelbe mi van belegyűrva, a witcher sem elég jó, mégis az maradt.

Amúgy mókás h witcher-nek akarják sokan hagyni magyarban, amikor az eleve egy lefordított köznév-"szerűség", és akik a witcher-ből eredő vajákot vitatják, azoknak nem ártana felfogni, h abban az esetben másodgenerációs fordításról beszélünk (lengyel->angol->magyar)

--------------------------
Wolverine - Rozsomák
Nekem mindig is rozsomák marad, mert én a sok "farkasolóval" ellenben olvastam a 90es években a magyar képregényt. Hihetetlen h ha valaminek már van múltja hazánkban, akkor valaki önkényesen átírja a fordítást, sőt, átnevezi a karaktert, mert mint fentebb érvelve volt, a rozsomák, avagy torkosborz a wolverine magyar megfelelője.

Aki mellékesen ismeri a képregényt, az tudja h valóban van egy Farkas nevű karakter az X-men csapatban (de lehet h ő az X-Force-ban van) akinek a képessége h farkassá változik.
Kíváncsi leszek mi lesz csórikámmal ha benne lesz vmelyik filmben.

Amúgy a szinrkonizált pókember rajzfilm crossover-ben volt a legütősebb neve:
"na gyere pézsmapatkány". Ott kifordultam a széből is.

-----------------
3:
Thrall:
A wow regényekben a nevek köznevekből, melléknevekből ered. Mondhatni a hősök nevei jelentéssel bírnak. Egy angol elolvassa a karakter nevét, akkor tudja h egy személyiséget kévisel majd az illető, míg sok magyar wowozónak csak annyi jön át h de gagyin hangzik már h Szolga. pedig ha angolul olvasod (és angolul gondolkodsz) akkor Szolga Hadúr van a horda élén.

Mondjuk a Delej megfelelőbb rá. Az meg iránytűt jelent, de ugyebár hányan ismerték idáig a delej jelentését? És mi más Thrall ha nem irányt mutató a népe számára?

------------------------
4:
Aki ennyire otthon van fordítási szájkaratéban, annak adnék egy magaszintű leckét:
A vaják egyetlen szó amin berág az ember. De íme egyfeladat, ami teljes egészében erről a fordítási esetről szól végig:

Fordítátok le a Doktor Bubót angolra, németre, vagy bármilyen nyelvre. Fontos h éreztessétek a magyar poén jelentőségét, és ne lábjegyzetekből álljon a regény. :D

Kb ugyanez a helyzet áll fenn szegény vajákkal is.
Kraivan 2011.05.18 16:15:42
"Az ezzel a baj, a szomoru dolog, hogy tulajdonneveket, szemelyneveket nem illik, nem szokas, -urambocsa- nem szabad leforditani..ezert a WoW-os magyar konyvek nalam maga a rettenet..."

Igen van ez a szabály.
Ellenben vannak a melléknevekből képzett tulajdonnevek.

Érdekes módon senkit nem zavar Rőtszakáll, a kalózkapitány, vagy ha fentebb elhangzott Red-Eye, akkor azt nyugodtan le lehet fordítani VörösSzemnek, esetleg átkeresztelni Vérszem-nek, hogy "dögösebb" legyen a név, illetve jobban passzoljon a karakterhez.

Hogy miért? Mert jelentéssel bír a név.

vegyük például a Dragonlance regényeket.
Senkit se zavar különösebben h Tűzkovács Kovának hívják a törpét, a félszerzet tolvajt meg Tasslehoff Fúrólábnak.

Kovács Istvánt nem fogod Stewe Smith-nek fordítani, ellenben egy fantazikörnyezetben "He's Smith, the local blacksmith"-et mondjuk bármilyen ellenvetés nélkül le lehet fordítani Kovács-nak.
Már csak azért is, mert te ha angolul egy picit is tudsz, akkor tisztában vagy azzal h azért Smith a neve, mert egy kovácsról van szó. Ellenben ha Schmied lenne a neve, akkor korántsem gondolnál arra h ugyanarról a Kovács úrról beszélünk, csak ő épp germán.

Ebben az esetben sincs nagy gond, mert elkönyvelnéd h van egy kovács akinek Schmied a neve.
Ezért írtam h én mondjuk a lengyel nevet hagytam volna meg, de a vaják-al ugyanezen okfejtésemből sincs különösebb gond.
A lengyel szó se létezik, úgy lett alkotva. Akkor miért baj h a magyar megfelelője is egy hasonló módon létrehozott szó?
Az h a magyar szókincsben a Vajákos felelt meg a legjobban a fordító szerint... ez van. A logikai kivitelezés jó volt.
Mivel Stöki megint el van maradva a munkájával (nem jött be a paksi látogatás, azt remélte, hogy szuperhőssé változik, vagy legalább sugárzó jó fejjé, de nem, minden maradt a régiben), megint alibi retró van, de ha minden igaz, az ilyenkor megszokott emlék- és kommentcunami is…..
Kraivan 2011.05.12 17:35:29
A múltkor volt cikk az EEG fejfedőről, amivel Angry Bird-öt tolt a tag.

Illetve japánok Neurowear-re építenek, azaz...
A video sztem mindent elmond h mennyire jó öltet, ám gyakorlati haszna erősen vitatható:
www.youtube.com/watch?v=w06zvM2x_lw

Amikor néztem a két videot, az első dolog ami eszembe jutott h a mobil EEG, illetve ez a Neurowear a kinect hatalmas hibáját képes lenne kiküszöbölni, mégpedig a gombok, macrók hiányát.

Én ha mérnök lennék keresztezném az áttörésért a két technológiát.
IDDQD Donkey Kong vs Mario 2011.05.05 07:00:00
A nap videójából kiderül, mi történt valójában, amikor Mario (született Jumpman) elért a Donkey Kong utolsó pályájának a végére. Ti sem gondoltátok, hogy az a böszme nagy gorilla csak úgy lemondott a csajról a egy szerencsétlen nyomorult vízvezetékszerelő kedvéért, ugye?…..
Kraivan 2011.05.05 09:23:44
@light:
Nyakkendőről volt szó, így enyhe kitekintés DonkeyKong-ra.
Jön az új Mortal Kombat játék, ha minden igaz, a kilencedik rész, és a kiadó rettenetes felhajtást csap körülötte, többek között leforgattak hozzá egy 12 perces epizódokból álló websorozatot, ami az egyes karakterek háttértörténetét vázolja fel. Az első részben Jax, Sonya…..
Teljesen lenyűgözött a Clarence's Big Chance című platformjáték, pedig főhőse, a harmincas létére még szüleivel élő Clarence a létező legrondább karakterek egyike. A játékmenet viszont jó: bár a készítők nem is próbálják tagadni, hogy Mario is hatással volt rájuk, adtak…..
Már megint jött két egészen zseniális videó a Minecraft-közösségből, először nézzük meg őket, aztán töredelmes vallomás és webkettes huszárvágás következik.   Khm, szóval az a helyzet, hogy tovább nem tudjuk halogatni a beismerést: az IDDQD szerkesztőségét úgy…..
IDDQD Kilukadt a ritmusjáték-lufi 2011.02.10 18:00:00
Az elmúlt időszak legdurvább casual sikerének mondható ritmusjáték-piacra kezdi szórni a földet az Activision: tegnap bejelentették, hogy nincs több Guitar Hero játék, annak ellenére, hogy az elmúlt 5 évben a sorozat bámulatos mennyiségű pénzt hozott nekik (és nem csak nekik,…..
Március elsején indul Kínában az a figyelőprogram, aminek keretében a szülők keményebben foghatják játékfüggő gyereküket. Az online addikció nagy probléma az országban, a kínai társadalomtudományi akadémia becslése szerint 33 millió játék- és netfüggő nagy az országban.…..
Kraivan 2011.02.02 10:03:20
@therest:
Azért itt sem épp körbenyalogatják a csemetét. Csak épp pár brom jogilag, társadalmilag elérte, hogy a testi sértés definíciója, már az edzésnél elkezdődjön.

Ált suliba még mutattak videőkat a fölöttünk lévő osztályokból, akik a szekrényugrást dobbantóról szaltóval, és ugrás közben seprűcserével kellett megcsinálni.
A mi generációnknak meg már az 5perces futásra jönnek a szülők h mit kínozzuk őket.

Szigorúbb eszközök a tanárok kezében...
Én még azt hittem h a mi osztályunk volt a rossz, kezelhetetlen, mert nem lehetett lekötni az osztály figyelmét. (beszélgettünk)
Manapság meg fél lépésre vannak egyes fiatalok attól hogy szó szerint megdugják egymást az osztályban, és a tanár ha "ekörlcsileg jogosan" aggresszívan fellép, azonnal jön a Zombuccman, meg a "szűk" családi kör.

Én szerencsére voltam olyan "retardált" h az iskolában tanultam, és labdarúgás, bullykodás, bohóckodás helyett lexikonokat, és protokollkönyveket olvastam szívesen.

A baj az, hogy ha valaki hülye akar lenni, vagy függő, az az lesz. És hiába magyarázza majd meg nekem bármiféle pszichológus, hogy a függők nem tehetnek a függőségükről, mert akaraterővel meg lehet oldani mindent.

Amúgy egyszerű megoldás: (nálunk bevált)
Szüleim nem vettek meg nekem semmi extrát úgymond. Kaptam kaját, szállást, ellátást (ami alap). Lett véve anno egy alap számítógép, amikor tellett rá.
Ha bármiféle szórakozást akartunk akkor dolgozni kellett. (egyedül könyvre és szülők által is jóváhagyott dolgokra kaptunk pénzt, de inkább ők vették meg, vagy mutatni is kellett h valóban azt vettük-e meg)
Ha "csúnya addikcióra hajlamos" dolgokat akartunk, akkor azt már magunknak kellett megvenni.

A játékot a szülő veszi meg a fiatalnak. És nem szabad odaadni a gyereknek a napi 10ezer ft-nyi uzsipénzt, és ha valóban annyira függő a gyerek, akkor gyerek által nem-elérhető helyre kell tenni a tárcát.
Kraivan 2011.02.02 14:06:25
@darkmore82:
Még nincs gyerekem. Majd lesz ha jól állunk anyagilag, vagy ha majd a fogamzásgátlóra se fog telni.
(a baj az h az utóbbi vészesen közelebb van :( )

Ám sokan gyereknevelés címszóval leteszik a porontyot a tv elé, meg a csúnya pc elé, majd otthagyja. Aztán meg mennek sírni h miféle erkölcstelen fatty született...

Nagyon nehéz a feladat: Kommunikáció!

@Limrasson:
"A mai világban sokkal kevésbé lehangoló ha felakasztod magad az ünnepek előtt, mint mmo-t játsz online ismerősökkel"
Idézet Zero Puctuation-ből.

Kissé nagytíva de igaz. Sokkal kevésbé ítélik el azt, ha naponta egy tízest pálinka formájában magadbatöltesz, begyűjtöd az összes nemi betegsget egy este alatt egy fél stadiontól, vagy Valóságszennyen művelődni, mint gép előtt ülni.

Sok ember sajnos úgy kezeli az mmorpg-zést, mintha menthehetlen szerencsejátékaddkció lenne.
Tény h vannak fokozatok, de nah...
Oké, nem mai darab, de egyrészt nálunk még nem volt, másrészt a digitális népművészet olyan alkotása ez, amit minél tovább nézel, annál viccesebb lesz. A felhasználói élmény további fokozása érdekében az alábbi oktatóvideót javasoljuk elindítani és együtt élvezni az…..
Ahogy régen volt Atari vs. Commodore, úgy most is akad egy halom értelmetlen szájkarate párharc: PC vs. Konzol, Xbox vs. Playstation, Windows vs. Linux, és - a teljesség igénye nélkül - a kontroller vs. billentyűzet+egér. Ez az utolsó az, amivel kapcsolatban újraindulhat a…..
Nem feltétlenül hangoztatom mindenhol, de szerintem a japánok csak azért nem foglalták még el a jelenleg ismert univerzumot, mert jobban elvannak a szórakoztató elektronikai bizgentyűk fejlesztésével (ennek végső bizonyítéka amúgy az volt, amikor kipróbálhattam a Nintendo 3DS-t -…..
Kraivan 2010.12.16 10:36:01
Ez se rossz elképzelés:
4.bp.blogspot.com/_R8in4rrqe2k/SwcwdbsBuMI/AAAAAAAAAkw/lYitFeCTVks/s1600/soccer+goal+urinal+mat.jpg

2.5 évet dolgoztam szórakozóhelyen pultosként. A wc mellé vizelés majdhogynem áldásnak minősül egyes bulik után. Vannak sajnos olyan humanoidok akik élvezetet lelnek a rongálásban. Szétvert wc ajtó, betört tükör, széttört wccsésze, sőt van aki a sz*ros budipumpát ellopta. Jó vicc volt amikor a tisztelt hölgyek eldugították a wc-t tisztasági betéttel a 2 kis wckuka ellenére is.
És ezek még csak a szolidabbak.

Az efféle megoldásokkal sztem a rongálók örülnének. Egyenesen kibontanák a falat az elektronikáért. :D
(Már majdnem Alyx Vance-ről kezdtem írni, mikor rájöttem, hogy nekem azt vasárnap tiltja a vallásom, szóval... ) Nem, a címben szereplő utolsó szó nem egy konkrét karakter megnevezése, hanem egy stílusé. Ha azt mondom, hogy hentai, akkor talán közelebb leszünk majd a…..
Kraivan 2010.12.06 16:35:47
Ajánlom nyitottab emberek figyelmébe a "Welcome to the N.H.K." animesorozatot. Elég szélsőséges "humorral" mutat be egy neet-et, azaz egész nap csak rohad a gépe előtt, és a világra nem néz ki. Pár rész után elkezdenek egy eroge játékot csinálni, ahol a programozó srác érdekes kis monológot tart magának az eroge műfaj értelméről. Majd egy antiszoc gépfüggőnél előjön valahol a 12. rész magasságában egy FinalFantasy utalásos függőség is. :D
Akit érdekel stream itt:
www.anilinkz.com/category/welcome-to-the-nhk/

Amúgy meg az anime és a manga egy ábrázolási stílus. Annyi hogy rajzolt, esetleg cg-s. De ugyanúgy mint az élőszereplős filmekben megtalálható minden stílus a a hétköznapitól az akcióig, a romantikustól a pornográfig. Csak kihasználják a lehetőségeket a rajzolásnak.

De hogy legyen offenzíva is:
Épp azok fujjolnak h mekkora abberált a japán népség akik úgy vélik hogy Győjzikke, Maúnikka meg Mucsi Zoli a magyar kultúra központi építőkövei?