Regisztráció Blogot indítok
Adatok
daniel_e

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Annyira megtetszett Bicsérdi Ádámnak az előző posztban méltatott Nyerges-kritikája, hogy kicsit turkáltam a neten, hátha találok mást is. A Pollágh Péter könyvéről az Új Forrásba írt recenzió is nagyon tartalmasan és kellő szellemességgel van megírva, az első másfél…..
daniel_e 2012.04.14 16:31:56
@Noshát Ernő: "...ezt csinálták Jézussal" -- Nem gondolom, hogy Vasadi a Gibson féle giccsre gondolt, ami egyébként jogos észrevétel. Inkább arra, hogy ma a szenvedést hajlamosak vagyunk átvitt értelmezésben használni, mint valami elvont fogalmat. Holott Jézus valóban szenvedet, ahogy bárki akit ostorral vernek, vagy akinek átütik rozsdás szögekkel kezét-lábát. Ennek a naturalista megjelenítését védi a kritikusokkal szemben, nem magát a filmet. Az pedig, hogy a "zsidók" ölték meg Krisztust, az interjúban fel sem merül. A filmben persze igen, de valóban fel kell emlegetni egy alkotás hibáit, ha találtunk benne egy pozitív részletet, gondolatot? (Lehet, hogy igen. Nem vagyok kritikus.) Egyébként valószínű, hogy pontosan "ezt csinálták" Jézussal, ahogy abban a korban mindenkivel, aki hasonló helyzetbe került.
daniel_e 2012.04.14 21:24:17
@Noshát Ernő: Abban mindenképpen van valami, hogy a képi megjelenítés koronként és divatonként (művészeti irányzatonként) más és más. Persze a mozgókép annyira új világ, főleg hanggal együtt, ami után nehéz újat mutatni mondjuk a festészetben. Filmeken belül a fenti ugyanúgy fennáll, értelemszerűen egy a hatvanas években forgatott olasz film nem ugyanazt mondja el és mutatja meg Jézus haláláról, mint Gibson. A véres giccs nem vitatéma, ezzel maximálisan egyetértek, csupán úgy gondolom, hogy valószínűleg ez áll a legközelebb egy ember borzalmas kínok közötti kereszthalálához (mármint a véres része). A dolog valóban akkor válik érdekessé, amikor az ember többé nem ember, hanem már maga Isten. Talán a befogadónak kell magában eldöntenie, hogy az egyébként a valósághoz közelítő véres jelenetek "illenek-e" Krisztus emberi megközelítéséhez, de ez inkább már egy hívő-nem hívő különbség, nem? Én például nem hívőként (ahogy Grecsó Krisztián írta egyszer, "származásom a katolikusság") úgy gondolom, hogy minden hibája ellenére Jézus, az ember nagyjából így halt meg, nem pedig vértelenül, díszesen, glóriával, vagy a többi régi ábrázolás korabeli giccsével. Azonban Jézushoz, az Istenhez nem ez a halál, pontosabban nem ez a kép illik. De vajon ez nem csupán modorosság? Nem tudom.
Az Írók Boltjában ingyen elvihető volt néhány korábbi Új Forrás-szám, hát elhoztam egy-egy példányt. A lap alighanem a fényes diadal esélyével pályázhatna a legegyenetlenebb színvonalú folyóirat díjára.A 2010. 8. számban (a 49. oldaltól) Tóth Krisztina-összeállítás…..
daniel_e 2012.04.14 16:39:45
Jómagam is jobban kedvelem Tóth Krisztát mint költőt, de érdeklődve várnám a véleményeteket erről: www.litera.hu/hirek/toth_krisztina_a_koraven_cigany

Csak nekem "sok" egy kicsit az a vers? Van benne néhány elképesztően jó kép, de a mondanivaló mintha nem lenne egyértelmű. A képek nem vezetnek egyértelműen a végkifejlethez, túl sok minden "marad ki" az érthetőség rovására.

"lesz még egyszer ünnep a világon!
Húzz el cigány, míg nem váglak szájon."

Ez pl. csak szerintem túl sok?
A rendszerváltás sztárjainak bealkonyult. A cabernet sauvignonok lesüllyedtek a középkategóriába, vagy bikavérekbe és jelöletlen házasítások nyelték el őket. A chardonnay is döglött dakota ló – ahogy megtanultunk átlátni a barrik-ködön, kiderült, hogy a hazai…..
"Hetedikes koromban beleszerettem egy kurvába. Igaz, akkor még nem tudtam, hogy kurva, viszont akkor kezdődött minden. De ezek általános iskolás, személyes dolgok. Reménytelenül végződött természetesen, maradtam egy rakás rózsaszín füzetbe írt versikével, és hát kellett…..
Herczeg Ágnes megjelenésével a Gróf Buttler Borászat mind szakmailag, mind emberileg olyan irányt vett, olyan szintre süllyedt, amihez már sajnos nem tudjuk, és nem is akarjuk tovább a nevünket adni, így a Bukolyi család elhagyja a Gróf Buttler Borászatot. Ez a hír publikus. …..
daniel_e 2011.04.09 11:43:29
@Benikuty: Szánalmas egy reakció, de nyilván ennyire futotta...
daniel_e 2011.04.09 11:50:50
@janigod: Arról valóban senki sem tehetne, hogy HÁ "szarik az egészre", de ugyebár erről itt szó sincs. Egyszerűen meg sem keresték, hogy van-e véleménye. Ez pedig komoly újságírói etikai kérdéseket vet fel.
Utálni pedig könnyű valakit, de nem illendő úgy minősíteni, hogy nem ismerik. Ez szimplán gerinc kérdése. Miből gondolja itt bárki is, hogy nem reagálna értelmesen? Mert láttatok vele egy interjút? Ez valami vicc?
Ha valaki szerkeszt egy olvasott és népszerű blogot, akkor bizony felelősséggel tartozik az ott megjelentekért. Persze a közlemény egy hálás dolog, mert el lehet bújni mögötte. De vajon az etikus lenne, ha kommentben itt megjelenne a lassan már mindenki által ismert álneves szerzők valódi neve? Nem hinném. Itt van a lényegi különbség.
BL tekintélyéről nyilván egyikünk sem tud SEMMIT. Szakmailag már más a dolog megközelítése, hiszen magam is nagy rajongója vagyok egyes borainak. Ez azonban nem keverendő össze az élet más területeivel. Ha valaki képes ilyen közleményt kiadni, amiben enyhén szólva is emberileg feketíti be a másikat, bőven méltóságon aluli. Így a "közlő" saját magát járatja le.
daniel_e 2011.04.09 12:55:04
@benchmade: Ez valóban érdekes kérdés. Megtudjuk a választ valaha is? Nem hiszem...
A Törley, a Hungarovin, a György Villa és a Szent István Korona közötti összefüggéseket egyszer már megpróbáltam kibontani, nem kezdek bele még egyszer, akit érdekel, kattintson. Mindig érdekes kérdés, mennyi az a pénz, amiért már iható és élvezhető bort lehet kapni.…..