Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Norv

0 bejegyzést írt és 63 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Csak vigyázz, nem szoktak túl sokáig életben maradni, akik megpróbálják... Magyarországra érkezett a Vastrón. A Trónok harca legújabb évadának népszerűsítésére hurcolták ide a sorozatban használt királyi trónus hivatalos másolatát. Március 27. és 30. között lehet…..
Na nem az igazi, amit a Trónok harcában is használtak, hanem egy mása. Március 27-től 30-ig lehet megtekinteni az Allee-ban, és ha minden igaz, tán még bele is lehet ülni. A trón ünnepélyes leleplezése celebek társaságában történik, Dukai Regina, Szekeres Nóra, Tolvai Reni,…..
A tegnapra eltűnt reklámháló a Blahán. Fotó: Jarokelo.hu. A kép természetesen csak illusztráció. Elég nagy visszhangot kapott néhány napja a Blaha Lujza téri házra kikerült gyanús állványzat és rajta a reklámháló - két nappal később el is tűnt. Sokan lelkesedtünk a gyors…..
Norv 2014.02.17 12:58:48
Hu megjelentem posztként? Izgalmas :)

@MosoMasa:
@Holding:
Nálunk még egyszerűbben dolgoztak, nem is állítottak állványt, hanem a homlokzatra rögzítették fel a hálót (az ablakok elé). Csendben megjegyezném hogy ehhez szétbarmolták a kőburkolatot, amit persze nem javítottak ám meg.

@Holle anyó:
@bioLarzen:
A mi közös képviselőnk úgy csinálta meg ezt, hogy a házunkban ÉVI 980 Ft a közös költség, a ház számláján van pár millió Ft, úgyhogy nem azért kellett a pénz mert leszakadt a körfolyosó és senki nem fizeti meg. Nem akarok igaztalanul vádolni de inkább némi kenőpénzt érzek a dolog mögött.
Hogy miből számítják a jutalékot? Az értékesítési árból! Böngészd végig, nálatok mennyi az átlag! Egész érdekes sajtóközleményt dobott ki a Balla Ingatlanirodák. A téma: az ingatlanügynökök jutalékai. Mondjuk eléggé lejön, hogy mi volt vele a céljuk: kiválasztottak…..
Alig 2 nappal azután, hogy az interneten is elkezdett terjedni a Blaha Lujza téri kamuállványzat híre, csoda történt! Egyszerűen eltűnt az egész. Nem csak a két reklámháló, de a babakocsisok és kerekesszékesek életét megnehezítő állványzat is.  Ez most vagy azt jelenti,…..
Norv 2014.02.05 21:29:42
No erről sokat tudnék mesélni... a mi közös képviselőnk is elintézte ezt, hiába tiltakoztunk ellene (a ház több mint felének az aláírása a zsebében van, a nénik meghatalmazzák).

Így működik a dolog: reklámhálót akkor lehet felszerelni állványra, ha felújítják a homlokzatot. Ez 10 évente legfeljebb 6 hónapra lehet, és közterület-foglalási díjat kell fizetni érte. A díj amit meg kell fizetni 350 Ft / m2 / hó (a reklám felületének m2-e, egy ilyen nagy cucc simán lehet 200 m2).

Mi történik ha illegálisan teszed fel?
Kb. hetente járőröznek az illetékes közterület-használati osztály munkatársai (főutakon ugye a fővárosi, kerületi utakon a kerületiek). Ha meglátják, megy az ügy a Közterület Használati Bizottság elé (itt mondjuk simán eltelik 1-2 hét). Utána egy hónapig 4x-es, a következő hónapokra már 10x-es büntetést írnak ki (vagyis a 350 Ft/m2/hó ennyi szeresét kell büntetésben kifizetni).

Na akkor jöhet a matek: a mi házunknak a 200 m2-ért fél évre 3 MFt-ot ajánlottak, ez havi 500.000 Ft. Ezek szerint a reklámhálós cég ennél többet kap a hirdetésért. A bünti amíg fel nem fedezik 0, utána 1 hónapra ugye 280.000 Ft, utána 700.000 lenne egy hónapra - ekkorra már leszedik.

Nem lenne túl bonyolult: ha összeül a bizottság, kapásból szabják ki a felszerelés dátumától kezdve (vagy amikor felfedezték, esetleg amikortól valaki fotóval tudja bizonyítani) a 10x-es büntit és nem kéne ezeket a szarokat nézni.
Az elmúlt évek nagy young adult hisztériájának szinte teljesen sikerült elkerülnie engem, aminek persze egyik fő oka alighanem az, hogy már jó ideje nem vagyok „young adult” – bár amikor az voltam, akkor sem efféle könyveket és filmeket szerettem, de ez más kérdés. A lényeg,…..
Norv 2013.11.18 19:56:33
@kaamir: A könyv olvasása során engem is ez aggasztott picit végig. Tényleg 74 éven keresztül nem akadt egyetlen Katniss-szerű személyiség sem? Ha hagynák az embereket a nyomorukban élni (a 12. kerület nem túl jó hely még a 'reaping' nélkül sem), akkor sem tennének semmit. Sőt, akkor talán még kevésbé.

A harmadik résztől kicsit tartok - a könyv is elég gyenge. A 2. filmet még nem láttam, de a könyvek alapján én úgy állítanám fel a sorrendet hogy a 2. a legjobb, utána az 1., de a 3. a legrosszabb.
Norv 2013.11.19 19:17:23
@Dr_utcai_arcos: Látványos az biztos, de nekem a sztori nehezen hihető. Ráadásul amennyire tökös csaj az első két részben Katniss, annyira csak nyávog az utolsó könyvben.
Ismét bővült eggyel a listánk, amin eddig a  40 cm-s kilátó, a kutyafitnesz, a hülye kapu, a fatuskók, a minifalu teniszpályája, a biciklis akadálypálya, és az alföldi szánkódomb volt. "A fák napján, május 10-én nyitotta meg Makó a látogatók előtt a lombkoronasétányt…..
Norv 2013.05.16 00:18:19
Szerintem ilyet akartak csinálni csak kicsit citrom lett:
www.otwayfly.com/
A 'canopy walkway' több helyen megtalálható a világban, lényege valóban a lombkorona szint megismerése, de mondjuk úgy szokták megoldani hogy nem egy fáktól kiirtott részen megy mint ezen a képen hanem épp a lombok között. Mindenesetre az ötlet jó, annyira nem csodálkozom hogy pénzt adtak rá, az meg hogy ilyen lett, hát ez van. Szerintem a többi posztban bemutatott pályázatok ezerszer gázosabbak.
Álláskeresési technikákkal, munkaerő-piaci és munkajogi információkkal csábítaná haza a külföldön élő fiatalokat a Gyere Haza Alapítvány, a programot támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is. Önmagában szép gondolat, hogy segítsük a hazatérésüket, de…..
Norv 2013.03.26 12:09:15
@OmegaMale: Én építészként dolgozom, nem az a szakma ahol nagy multikkal kéne versenyezni, hiszen az az egy-két nemzetközi iroda aki bejött Magyarországra már el is ment a lehetetlen bürokrácia miatt.

Friss diplomás építész mérnököket nettó 100-120e Ft-ért vesznek fel magyar irodák! Ezért megéri öt évet mérnöknek tanulni? Szerintem elnézed kicsit, pont a mutyizós magyar vállalkozó az, aki a végtelenségig tolja le a fizetéseket. Biztos nagyon rossz Tescoban dolgozni kevés pénzért, de a Tesco befizeti utána a járulékot (adót termel az országnak még az adókedvezményekkel együtt is), nem feketén alkalmazza mint a magyar vállalkozói szféra. Félre ne értsetek, a vállalkozókat is megértem - horrorisztikus terheket kell fizetni az alkalmazottak után, egyszerűen nem éri meg.

Nem a multit kell kiutálni ha azt akarod hogy több fizetésük legyen az embereknek, hanem drasztikusan csökkenteni a járulékterheteket és kicsit 'elengedni az állampolgár kezét'. Takarékoskodjon magának extra pénzt nyugdíjas éveire, gyereknevelésre, vagy arra ha beteg, az állam csak minimumot adjon erre az időszakra. Ehhez persze az kell hogy tudjon miből félrerakni. Teljesen más lenne a vásárlóerő ha a cég által fizetett 300e-ből nem 140 nettót vinne haza a dolgozó hanem 250-et... És akkor lehetne tőlem tandíjat csinálni, 18 év alatt össze lehetne spórolni elég pénzt a gyerek taníttatására (hozzátenném hogy szerintem a tandíj korrekt mértéke kb. 50-60e/félév lenne de az mindenkinek).
Ma kivételesen maradunk Magyarországon és nem is egy személyes történet következik, hanem egy vitaindító írás. Kiderült ugyanis, hogy már az érettségi előtt álló középiskolások egy igen jelentős része (egyes intézményekben akár az egyharmada!) tervezi, hogy külföldi…..
Norv 2013.03.25 12:56:57
A legnagyobb bajom a tandíjjal kapcsolatban, hogy mindenki azon pattog hogy LEGYEN vagy NE LEGYEN. Mintha a 0 Ft és a 350e Ft között nem létezne átmenet. Szerintem legyen mindenkinek tandíj, de olyan összeg amit normálisan meg lehet keresni és nem feltétlen kell rá diákhitelt felvenni (mondjuk 50-60e Ft/félév). Ez legyen mindenkinek, de lehessen kérni szociális alapon ösztöndíjat a kiváltására, illetve a legjobban teljesítő 10%-nyi diák pedig kapjon tanulmányi ösztöndíjat (itt külön kiemelném hogy szerintem sokkal jobb ha az aktuális egyetemi teljesítménye alapján támogatja az állam a diákot, szemben a jelenlegi rendszerrel, ami a középiskolai eredményei alapján dönti el hogy ki jogosult állami finanszírozásra és ki nem). Támogatni kéne a diákmunkát is, a versenyszférától az állami intézményeken át, és elsősorban az egyetemeken. Például Amerikában szinte minden 'campus'-on végzett munkára diákokat alkalmaztak, a büfétől a könyvtároson át a számítógéptermekig.

Nem vagyok oktatáspolitikus, de ezzel a rendszerrel szerintem az állam is jól járna (sok kicsi bevétel jobb mint kevés nagy), illetve ez az összeg senkit nem rémítene el az egyetemre való felvételizéstől.

Én 'ingyen' jártam egyetemre, nem büfészakra, építészmérnök BME. Nagyon örülök neki hogy van állásom, tudok dolgozni, de az anyagi megbecsülés 0. Nekem rosszul esik amikor azt hallom hogy 'megtartjuk a nyugdíjak vásárlóértékét' - én 4 éve ugyanazt a nettó fizetést kapom, miközben az árakon azóta legalább 1,5-2x-es szorzó jelentkezik, az én fizetésem vásárlóértéke drasztikusan csökken (és nekem 10e Ft a bérlet). És még örülhetek hogy van munkahelyem, reklamálni nem nagyon lehet, váltani még kevésbé (az összes évfolyamtársam vagy külföldön van vagy nem szakmában dolgozik). Tanultam és dolgoztam külföldön, de szerettem volna Magyarországon élni. Lassan sajnos én is elérem azt a pontot hogy szuicid élménnyé válik a ragaszkodás a hazámhoz. Hiszen barátommal ketten, két mérnök nem tudunk annyit keresni itthon, hogy bármiben előre tudjunk lépni (mondjuk házat venni, tartalékot képezni).

Csak pár csendes naiv kérdés (köszönöm, tudom a választ): az állami finanszírozású diákok tandíja jelenleg az én adómból történik. Ha bevezetik a tandíjat (tőlem hívhatják diákhitelnek, az ugyanaz), akkor csökkentik az adómat? Ha fizetőssé válik a felsőoktatás, akkor számon kérhetővé válnak az oktatók (a jelenlegi szándékos buktatások helyett megkövetelhető lesz a korrekt számonkérés)?
Norv 2013.03.25 15:07:48
@mommmmo: Erről jutott eszembe, a fantasztikus Metro újságban volt egy olvasói levél:
írója azt nehezményezte, hogy a nyugdíjas bérletigazolványon miért bottal járó bácsi látható, mikor Ő maga speciel sportol, játszik az unokáival, 60 évesen friss és fitt.

Na ezzel a hozzáállással van problémám. Nagyon örvendek hogy a fenti úriember jó egészségi állapotú, és érzékenyen érinti hogy a bérletigazolványon (amelyet ugye azért támogatunk állami pénzen, hogy azok az idősek akik már nem tudnak dolgozni, pénzt keresni is járhassanak BKV-val) bottal járó bácsika van, de akkor lehet venni felnőttbérletet 10e Ft-ért...
Kerényi Zoltán Ablak a múltra sorozatát szinte mindenki ismeri. Ami miatt nagyon szerethetők az összeállításai, az az, hogy nem csak egyszerűen megkeresi a Fortepan képeinek jelenlegi helyszínét és újrafotózza azokat. Izgalmas témákat vadász, amiket aztán izgalmasan…..
(forrás: kdnp.hu) Remélem, mindenki hallotta, hogy Hoffmann Rózsa most éppen azt találta ki, angol helyett az iskolákban tanítsanak németet, mert az úgyis nehezebb, és különben is bizonyos német kutatások szerint, akik először angolul tanulnak meg anyanyelvükön kívül,…..
Norv 2012.11.06 13:27:21
Pár vélemény a témában:
1. Sv
@Csetepaté márki: barátnőm Svájcban él, olaszul beszél, németül nem. Egyes részeken valóban a német (bár inkább switzerdücs :), más részeken francia, délen inkább olasz.

2. Én is némettel kezdtem (általános iskola első osztálytól), 15 évesen középfokúztam belőle. Ekkor kezdtem angolt tanulni, és érettségire abból is meglett a középfok, egyetem alatt meg a felsőfok. Tanultam latint is középiskolában (és nem magánsuliba jártam). Ettől még szerintem ez nem jó rendszer. Persze remek megtanulni a nehéz németet utána tényleg könnyű az angol, de nálunk is a kevésbé motiváltak inkább se németül, se angolul nem tanultak meg. Én meg a sikeres nyelvvizsgám óta egyszer nem használtam a németet, nagyon esetleg egy-egy cikk elolvasásához, az angolt meg szinte minden nap.

3. Az angol oktatással a legnagyobb bajom az volt, hogy megtanultunk mindenféle nyelvtant amit utána külföldi munka alatt soha nem használtam (kell 2 múltidő, jelen, egy jövő idő és kész, szavakat kell tanulni meg kifejezéseket nem nyelvtant és sokkal könnyebben lehet boldogulni). Sajnos az iskolában nem angolul akarnak megtanítani, hanem nyelvvizsgára készítenek fel, ami tökéletesen felesleges tudás. Ha majd kell szép irodalmi angol, szakmai nyelvtudás arra ott az egyetem. Középiskolában mindenki tanuljon meg annyira angolul hogy megértsen egy filmet, megértsék a kamaszok miről szólnak a remek slágerdalok, el tudjanak olvasni egy cikket az interneten (segítené a tájékozottságot ha az emberek nem csak a magyar híreket hallanák) és tudjon beszélgetni bárkivel (nem csak angol anyanyelvűvel). Amerikai ismerőseimnek mutattam a nyelvvizsga tesztkérdéseket, hát ők se biztos hogy átmentek volna.

3. Talán egy Asimov regényben olvastam hogy a galaktikus nyelv az angol lett? Egyébként szerintem ideális világnyelv, könnyű, fordulatos, vannak mélységei de felszínesen is élvezhető.
Ritkán adódik alkalom arra, hogy betekintsünk egy olyan külön világba, amilyen az amerikai egyetemeké. Ma megtehetjük, köszönhetően Dávidnak, aki párjával, Erikával töltött el egy évet egy madisoni egyetemen ösztöndíjasként. Persze az sem akármi, amit most csinál…..
Norv 2012.10.12 13:09:13
Gratula a cikkírónak - de ezt már jó sokan írták :)

Én is tanultam egy fél évet egy amerikai egyetemen (meg dolgoztam is jó pár hónapot), és egyet tudok érteni a megállapításaid nagy részével. Egészségügyi rendszerük után visszasírtam a magyar kórházakat (pedig korrekt cégnél dolgoztam, jó biztosítással!), a BKV pedig isteni! Lehet szidni hogy koszos büdös drága, de gyors, mindenhova elvisz, éjjel is, gyakran jár. Amit korábbi kommenterek is elmondtak arról hogy buták vagy nem az amerikaiak: természetesen nem lehet egy ekkora országra általánosítani, nekem volt pozitív tapasztalatom is (főleg az egyetemen persze) meg negatív is (nagyon olcsó helyen béreltem szállást mikor dolgoztam, feketén dolgozgató amerikai fiatalokkal laktam együtt akiknek nem tellett továbbtanulásra). Az előző helyen ismerték Magyarországot (sőt volt aki megkérdezte melyik városból jöttem, kérdeztem mit ismer, sorolt vagy 15 várost pedig sosem járt itt, egészen érthetően mondta még Győrt is; a nicaraguai munkatársam kedvenc könyve Passuthtól az Esőisten siratja Mexikót volt), a másik közösségben inkább az volt a téma hogy a 18 éves terhes lány szerint ha füvezik okosabb lesz a gyereke...

Sokat gondolkodtam a kinti félév után, hogy melyik jobb: a magyar egyetemi rendszer vagy az amerikai. Az eredmény: mindkettőnek vitathatatlan előnyei vannak, ki kéne dolgozni egy tökéleteset!

A BME-nek rengeteget köszönhetek, bizonyos tekintetben kimagasló az oktatás. Az amerikai állásomat is annak köszönhettem, hogy sokkal többet tudtam mint az amerikai diákok - de azt is el kell mondanom hogy elég speciális ismereteket követelt meg a cég, a szakmában a cégek nagy részét valóban nem érdekelték azok az ismeretek amire a BME-n olyan nagy hangsúlyt fektettek (lefordítom: építész karon itthon nagyon fontos a szabadkézi rajz. Amerikában alig talált olyan építészt a cég aki még jól tud kézzel rajzolni, mert náluk ez volt a választott stílus. Azonban a cégek nagy része -kb. 90%-a- egyáltalán nem igényli).

Amiben nagyon elmaradottnak érzem az itthoni egyetemi oktatást (ne általánosítsunk, a BME Építészkart) az a mai technológiákkal, trendekkel lépés tartása. A cikkel teljesen egyetértek abban, hogy a fizetős egyetemen mindenki tanulni AKAR, nem blicceli el a melót mint itthon, emiatt az oktatás is sokkal jobban épít a diák akaratára, nem figyeli szigorúan minden lépését.

Az egyetemi félév után nagyon jól fizető munkahelyen, szakmámban dolgoztam két nyáron át, most mégis itthon vagyok és nem is mennék vissza Amerikába. Imádtam ott lenni, hiányoznak azok akiket ott hagytam, tervezek kimenni külföldre de oda semmiképpen. Nehéz megfogalmazni, de a mentalitásuk egyszerűen nem nekem való.
Ma volt szerencsém beszélni egy nigériai vendégtanárral a nyelviskolából. Megkérdeztem,ő mit szeret magyarországban,és mit gondol a többi külföldi hogy van ezzel? A magyar nyelv nehéz,de aki motiválva van könnyen megtanulhatja. Ausztriában a vendégmunkások 6 hónap intenzív…..
Norv 2012.10.11 15:42:48
@vitalis06: Nálunk a BME Építészmérnöki karon végzett MSC-seknek 120.000 Ft nettó a fizetésük. Ja, és örülnek hogy egyáltalán ennyit kapnak, és dolgozhatnak építészként. Van olyan iroda, ahol 90.000 Ft nettó fizetésért dolgoznak frissen végzett építészek. Budapestről van szó...
Általában kétféle kritika szokott érni egy posztot: vagy az, hogy túlságosan érzelmi alapon közelíti meg az elköltözés témakörét, vagy az, hogy túlságosan is a tényekre, adatokra koncentrál. Nos, Vombat írásában szerintem mindenki megtalálja a kedvére valót, hiszen…..
Norv 2012.07.25 13:12:45
@málnabálna: pedig a pasizás meg a kutya nem zárja ki egymást, sőt, parkban kutyával sétálgatva elég egyszerű ismerkedni. Amikor kicsi volt a kutyánk ajánlgattuk kölcsönbe a szingli barátunknak, sétáltassa kicsit és egyből jönnek a lányok hogy "jaaajdecukimegsimizhetem" onnan meg már csak egy lépés a telefonszámcsere. Szingliként azért nehéz lehet 100%-ra vállalni a minden reggeli és délutáni sétát, mi általában együtt megyünk de ha valamelyikőnknek dolga van akkor a másik kutyázik. Aztán lehet vitatkozni hogy ki menjen vásárolni/ügyintézni és ki kutyázni (halkan megjegyzem hogy a sétáltatásért kell küzdeni).
Norv 2012.07.25 14:03:38
@Megint szabad a gazda: Érzem én is a nehézséget :) Itthon annyi az előny hogy saját a lakás, ott nem szólhat bele senki, de a szomszédok nem is panaszkodnak. Mikor lett kutyánk előre szóltam hogy bocsi amíg kölyök nem biztos hogy azonnal mindig csöndben lesz, de egy-két hét alatt megszokta és nem is panaszkodnak a szomszédok (max. hoznak át csontot). Tőlem is kapna az orrára ha este hangoskodna, hétvégén meg szeret 10-11-ig aludni ő is mint én :) Köszi a tippet akkor szerintem megcsinálom a BH vizsgát, egy hivatalos papír csak jobban néz ki. Meg hát nem nőtt túl nagyra vizslához képest, de azért 60 cm megvan.

@málnabálna: ugyan miért ugrasztana össze? Szerintem mindenkinek meg kell hogy legyen a lehetősége arra amit szeretne, és egy kis toleranciával nem nehéz együtt élni. Én kutyát szeretnék, más gyereket, megint más meg basszusgitározik esténként :) Mint ahogy a mi kutyánk is egy-két hétig nyüffögött amikor kölyök volt de előre szóltam, nem panaszkodott senki, én se szólok a szomszédnak ha sír a kisbaba, a folyosón pingpongoznak a gyerekek vagy zenélnek. Aki nem akar alkalmazkodni költözzön tanyára. Nagy élmény volt nekem amikor Ausztriáliában jártam, és a tengerpart gyönyörűen fel volt osztva: lovas strand 5 km, kutyás strand 2 km, gyerekes-játszóteres strand 2 km, nudista strand 2 km, majd elölről kezdődik hogy senkinek ne kelljen messzire menni. Mindennek megvan a helye, senki nem zavar senkit. Nálunk meg kollektíve kitiltják a Balatonból a kutyákat, ahelyett hogy legalább egy-két kutyás partszakaszt kijelölnének, belépőjegyért lehetne kutyát úsztatni, és csak akkor adnának jegyet ha rendben van az oltási könyv.
Norv 2012.07.25 16:14:03
@B-road: van, egy normális kutyasuliban alapvetően erre készítenek fel. Vannak persze szintjei (BH 1-2-3) de az 1-est én mindenkivel megcsináltatnám aki közparkban akar kutyát sétáltatni. Feladatok: pórázon vezetés (láb mellett jön pórázon, hátraarc, jobbra balra fordulás), szabadonkövetés (ugyanez póráz nélkül), menet közben ültetés (mész, melletted a kutya, azt mondják ül, kutya ott marad, te meg mész tovább), menet közben fektetés behívással (mint az előző de lefekszik, ha hívod jön), helybemaradás figyelemelvonással (mintha bemennél a boltba, kutya ottmarad, szekálják kicsit, de ő marad fekve). Van utcai forgalomban is próba, hogy reagál kocsira, biciklisre aki elmegy melletted, másik kutyára, stb. amikkel szemben közömbösnek kell maradnia.

Ezzel azt azért el lehet érni hogy figyel rád a kutya, ha netán elejtenéd a pórázt is visszajön, biztos hogy nem tépi ki a kezedből a pórázt. Nem ugrik neki másik kutyának, bringásnak, autósnak, macskának, vadászgörénynek, gyereknek. Bármikor visszajön, szépen megy láb mellett (nem a gazdi lobog utána).

Lehet hogy a vizsla szuperokos állat, de ezt kb. 3 hónap alatt simán el lehet nála érni, hétvégenként 1-2 kutyasulis órával. Volt ott is mindenféle más kutya, nem vészes. Aki ennyit nem tud vele foglalkozni az meg tényleg ne tartson városban kutyát.
UPDATE: A thenextweb.com-hoz eljutott nem végleges sajtóközlemény szerint már a 2012. április 23-i héten elindulhat a szolgáltatás. A Google által biztosított ingyenes tárhelyről, a Google Drive-ról szóló első pletykák és sejtések már majdnem olyan idősek, mint maga az…..
Norv 2012.04.03 10:47:02
@xaba99: Ezt kipróbálom este, köszönöm!
"Kimegyek külföldre mosogatni, és királyul fogok élni!" Úgy tűnik, hazánkat is elérte a "kivándorlási láz", azaz egyre többen fontolgatják, hogy külföldön keresik boldogulásukat kis országunk helyett. Ez a folyamat amúgy nem egyedi, pl. a lengyeleknél vagy a románoknál már…..
Norv 2012.02.27 14:18:44
@tourline: az a baj hogy bár az angolom felsőfokú, a németem középfok volt valamikor de már annál kijöttem a gyakorlatból. Én szívesen mennék Olaszországba, Spanyolországba, de gondolom oda kéne saját ország nyelve, így inkább Anglia-Németo-Ausztria vonalon gondolkodom. 4 éve diplomáztam, azt hittem van fejlődés itthon is, de azóta is ugyanannyit keresek mint frissdiplomásként, pedig nem rajzoló szintű feladataim vannak. A fizetésem meg mondhatni jelentőset csökkent, hiszen nem emelkedett egy fillért se, viszont minden drágább :(
Ég a pofám rendesen, hogy eddig nem ismertem a videojátékok világának legszórakoztatóbb nyugdíjasát, pedig Old Grandma Hardcore, egy cleavelandi clevelandi néni az unokája segítségével már évek óta űzi az ipart blogon, Twitteren és YouTube-on egyaránt. És tetszőleges…..
Norv 2012.02.11 09:30:59
@Ropilógus: Megfogott, talán azért is mert valami hasonlón mentem át. Nekem édesanyám dolgozik informatikusként (és ez nem vicc, pedig most ment nyugdíjba de főiskola óta ezzel foglalkozott). Na én már babakocsiban és később copfos kislányként 8 évesen is iskola után rohantam anyu munkahelyére a géptermekbe, eleinte tevét nevelgetni meg chatelni, a kedves informatikus srácok meg elláttak floppykon játékokkal: Aladdint, Prehistorikot és társait amit lelkesen cipeltem haza telepítgetni. Aztán amikor már elég nagy voltam (mondjuk 14 éves csitri), marasztaltak esti CS-partykra, és lassan a péntek éjjeli bulira bemelegítés a munkaidő utántól éjfélig CS lett. A munkahelyi gépeken hatalmas LAN partyk, külön szobában a CT meg a Terrorist, imádtam. Aztán persze jött minden más is, WoW sokáig, és CS is maradt. Szerintem semmi ciki nincs benne, ez is csak egy hobbi csak nem kell túlzásba vinni, pont ahogy Ropilógus ismerőse mondta: nem hiszem hogy óriási különbség van a focidrukker kocsmázás meg egy jó kis LAN party között.
Az első és a második rész után egy harmadik gyűjteményre való is összegyűlt az ingatlanszakmából származó anekdotákból. Lássuk a friss termést az általatok küldött kommentekből, sztorikból, aranyköpésekből, linkekből!   Velem is kizárólagos szerződést akart…..
Norv 2011.10.17 17:24:34
Először is köszi hogy kiraktátok a kommentjeimet :D

Az építészes megjegyzéshez csak annyit, hogy a többi kommentelővel értek egyet. Építész 1 kétlábbal a földön, sokan vannak akik ilyet keresnek (szeretnék egy családi házat de holnapra legyen kész, nehogy már 4-5 hónap legyen az engedélyezés).

Építész 2 művészlélek más tészta, de hát vannak ilyenek, és akinek fontos hogy a háza bekerüljön a 'Szép Házak'ba vagy egyéb sajtótermékbe biztos elviseli a művészurat.

A harmadik pedig: így leírásra egy komoly építészirodának tűnik. A leírás szerint nem családi házat akart terveztetni Roland hanem cégszékházat, az biztos hogy nem 100 m2. 50.000 Ft-nak a nagy része a geodétáé hogy felvonuljon műszerekkel, és ez amúgy is kell minden tervezéshez. A vázlatterv (amint azt az előttem szóló is említette) már majdnem engedélyezési terv, hiszen ha ki van találva a ház már csak a formai követelményeknek kell eleget tenni, és ha mondjuk 500-1000 m2-es épületről beszélünk mint cégszékház, akkor 2-300.000 Ft egyáltalán nem sok. Gondolom kér még valamennyit az engedélyezési tervért. Az hogy az áttervezésekért pénzt kér azt jelenti hogy gyakorlott, sok építész befürdik azzal hogy már a 20. variációt készíti a megrendelőnek, ugyanannyi pénzért. Azt gondolom hogy fix összeg esetén is van benne áttervezés, hiszen lehet hogy nem tetszik a megrendelőnek amit csinált az építész, de ez legfeljebb 2-3 alkalom egy tervezőnek (az első terven kijavítják a nagyobb dolgokat, utána finomítanak egyszer - mégse erre nyíljon az ajtó, stb.)

Azt meg végképp nem értem miért baj, hogy nem adja ki a terveit. Alapból el sem viheted egy másik építészhez hogy engedélyeztesse le a szerzői jogok miatt, tulajdonképp ezt emelte ki, valamint azt hogy nem fog lemondani erről a jogáról. Egy ház megtervezése nem a rajzokról szól, nem azt kell megfizetni hogy a tervező képes leadni egy rajzi dokumentációt, hanem az ötleteit, kreativitását, tapasztalatát. Persze hogy ezt nem szeretné utána más szerző nevével látni. Amúgy ha nem dolgoztatsz vele a vázlatterv után, akkor minek is kéne a terveit felhasználnod? Azért mert tudsz valakit aki a jó ötleteket olcsón megrajzolja? Na pont ezért nem engedi. Ha nem tetszett a vázlatterve akkor meg mindegy, nem, mert úgyis mást csináltatsz?

Amúgy pedig ha már az ingatlanosokról szóló cikknél jelent meg, hasonlítsd össze - egy építész nem (tud) annyit kérni egy családi ház megtervezéséért, engedélyeztetéséért, kiviteli tervéért összesen mint amennyit egy ingatlanos zsebrerak azért, mert felrakott pár fényképet az ingatlan.com-ra és kiment 5x a helyszínre (ennyiszer egy normális építész is kimegy mellesleg). Nekem semmi bajom nem lenne az ingatlanosokkal, ha az alábbiak benne lennének a közvetítői díjban:
- ingatlan tulajdonjogának teljeskörű tisztázása (ne ott derüljön ki hogy van egy nagymama aki ott marad adás-vétel után is :)
- ingatlanról részletes dokumentáció készítése (normális alaprajzok, műszaki ismeretek a lakásról. Nem kell hogy fejből tudja, legyen leírva - milyen szerkezetű a ház, milyen fűtési rendszer van, mikori az elektromos hálózat, stb.)
- flexibilis megtekintési idő (nem egy ingatlanossal találkoztam aki csak 8-4-ig hétköznap akarta megmutatni a lakást. Ez nekem nem fér bele, nem veszek ki szabit azért hogy 5 perc után kiforduljak mert nem korrektül mutatta be a hirdetésben)
- felelősségre vonható legyen ha valótlant állít (m2, ingatlan pontos helye). Ha hazudik a hirdetésben és odamegyek, kárpótlást kérek az elvesztegetett időm miatt (pl. északra néz a délinek hirdetett lakás, a körfolyosót terasznak írják, stb.).

Na így nem bánnám azt a pár százezer - millió Ft-ot.
Vártunk a mai bejelentésre, de nem gondoltuk volna, hogy az Amazon arra készül, hogy letartolja a piacot. Pedig a jelek szerint ez a szándéka. Három új ekönyv-olvasót jelentettek be és egy tabletet és mindháromra azt mondanám, instant get.Kezdjük az elején, vagyis abban a sorrendben,…..
Norv 2011.10.03 12:48:03
Nem értem, akik szerint ekkora butaság egy ebookolvasó minek írnak ide? Szerintem a legjobb dolog a világon a savanyú gumicukor mellett :)

Világéletemben könyvmániás voltam, nem is tudom hány ezer kötet olvastam, ráadásul rendszeren napi 150-200 oldalt olvasok. Aki tényleg olvas, az tudja hogy egy ebook olvasó utolérhetetlen - ha épp a könyv végére érsz félúton hazafele ott a folytatás vagy egy másik, állva - ülve - fekve - mindenhogy kényelmes olvasni, pláne hogy a kindle mindkét oldalán van lapozó. Én vettem hozzá kis ledlámpás bőrtokot, este is remek olvasni mikor a barátom már alszik, és remekül bírta eddig a leejtést / táskába vágást. A töltésről annyit, hogy amikor feltöltök új könyvet úgyis bedugom, kb. ezzel meg is oldottam, vagy pár hetente az irodában felteszek 2-3 órára.

A 'könyv attól igazi hogy szaga van minden' - igen, ez tény. De egy szép könyvet én pl. utálok magammal vinni, mert szamárfüles lesz. Az új könyvek pedig olyan elképesztően rossz minőségűek, hogy egy olvasás után kuka, eltörik, stb.
Ráadásul nekem mindig problémás volt, hogy mit csinálok egy olyan könyvvel amit elolvastam de rossz volt? Nem rakom fel a polcra mert úgyse olvasom újra, kölcsön nem adom mert tudom hogy rossz, max. beviszed egy antikváriumba és megveszik tőled pár száz forintért. Kindle - delete :)

A Kindle kijelzője egyáltalán nem kicsi OLVASÁSHOZ. Nem értem miért akar mindenki mást csinálni rajta, ez olvasásra való! Árra meg annyi most mint 2-3 könyv. Ha megtetszett egy könyv, vedd meg bőrkötésben, tedd fel a polcra és gyönyörködj, de hidd el baromi kényelmes hogy a könyvespolcod ott van a táskádban (is).

A tableteket én speciel nem nagyon értem, filmet - internetet a laptopomon nézek, gyors emailnézésre elég a telefon, azon zenét is lehet hallgatni (vagy a Kindle-n is) és úgyis mindig nálam van, olvasni meg tuti nem fogok háttérvilágítással, arra való a Kindle, rongálom eleget a szemem a gépeken. Esetleg GPS-nek ideális a méret, de szerintem az nincs a Kindle Fire-ben?
Esetleg anyukámnak tudnék elképzelni egy tabletet, akinek nincs okostelefonja, van számítógépe de minek max. skype-ol rajta meg megnéz egy-két receptet, viszont ő meg tuti nem szeretne ilyet. Kérdés hogy az átlaguser számára kiváltja e a tablet a számítógépet, mert ha igen akkor látom értelmét.

Bocs a hosszú bejegyzésért :)
"Sziasztok!Szeretném nektek bemutatni a két cicánkat, Mangót és Pomelót, mindketten mentett cicák. Mangó, a vörös kiskorától kezdve nagyon eleven és rossz, mindenben kárt tesz... Naponta hoz egy gyíkot vagy egeret, amit persze élve elenged a nappaliban. Pomi pont az ellentéte,…..
Norv 2011.09.23 01:37:10
@Khes: sss, a kettes kép igazából egy titkos kiszivárgott fotó az új cicaformáról, ne mondd el senkinek!
Érkezett az Urbanistára nem is olyan rég egy ingatlanos aranyköpés-gyűjtemény. Akkor arra kértelek benneteket küldjetek el a saját történeteteket, vagy olyan mondást amit hallottatok. Jött egy csomó, lássuk a legjobbakat:   Én (ügyfél): Mennyire zajos az utca? Ingatlanos:…..
Norv 2011.08.19 09:22:08
Nem is olyan régi, tegnapi telefonbeszélgetésem egy ingatlanossal:
- jó napot, érdekelne ez a telek csak kevés információ van róla.
- rendben, de nem tudok sokkal többet mint a hirdetésben van.
- csak az érdekelne a falu melyik részén van.
- nem tudom, sose jártam ott (!!!)
- belterület vagy külterület?
- fogalmam sincs.
- villany, víz van?
- fogalmam sincs.

Megállapodtunk hogy majd visszahív ha megtudta ezeket, de azért ez szánalom nem?

Még régi, lakásvásárlásról:

Hirdetés: csendes lakás.
Megérkezünk, főútra néz a lakás, barátom kinyitja az ablakot és persze meg lehet süketülni.
Mire az ingatlanos: hát ha kinyitja az ablakot persze hogy zajos!

Másik:
Hirdetés szövege: a lakás egy parkra néz. Hát nem tudom hol van park a VII. ker Nefelejcs utcában, de megnézzük. Az udvari lakás nappalija eredetileg ablaktalan helyiség, aminek a szomszéd foghíj felé a tűzfalon vágtak egy illegális ablakot.

Kérdezem az ingatlanost hogy ez miért parkra néző? Azt mondja: hát ez most foghíj telek, de ha majd épül rá ház, akkor arra 10% beépíthetőség vonatkozik (itt kezdtem röhögni), tehát biztos hogy a kertjére fog nézni a lakás.

10% beépíthetőség Budapesti foghíjon? Sajnos nem amatőrnek magyarázta, így gyorsan elköszöntünk.

Még egy:
- Corvin körüli íves házban kis lakás eladó, déli fekvéssel. Fotón a ház kívülről, a Corvin mozi látszik, az íves részen, világos. Belső fotó nincs.

Megérkezünk, az ingatlanos bevezet a tér másik felére, a lakás északra néz, a Corvin közre (nem pedig a mozira). Kérdezem tőle hogy akkor a képen miért nem ez van? Azt mondja: mert az az oldal jobban nézett ki.
A felvetés szó szerint így hangzott Messzi Vetek kommentjében: "kéne majd egy bejegyzés arról, hogy körút, alkotás, karolina, bocskai, okt23 körön belül ne lehessen kutyát tartani. bizonyára élhetőbbé válna a város rövid időn belül" Hát nem lett egy…..
Norv 2011.04.29 10:17:52
Értem én hogy az internet vonzza az ilyen embereket, de nézzetek már magatokra: ennyi gyűlölködést és kompromisszum képtelen embert... A városi élet a kompromisszumról szól. Lehet hogy téged a kutyaugatás zavar, mást a gyereksírás - üvöltözés, megint mást meg a tv/rádió/buli, vagy a biciklis vagy az autós. Egyiken se kell kiakadni, el kell fogadni hogy ilyen az élet. Ne mindenki mást akarjatok leküldeni tanyára ha nektek ez nem tetszik, menjetek ti. Mindenki inkább nézzen magába hogy ő miben tud kompromisszumot kötni, lehet hogy a kismamás fórumon épp titeket szidnak mert cigizel/hangosan hallgatod a rádiót, stb.

Nem tiltani kell, ez egy baromság. Ki kell találni az együttélés feltételeit, amik mindkét felet (legyen mondjuk kutyás/nem kutyás) korlátozzák, és közös nevezőre hozzák. Lehessen kutyát tartani, de: legyen kötelező szigorú engedelmességi vizsga, tőlem aztán lehet ebadó is, és büntessék meg jó alaposan azt aki nem szedi össze a kutyája után a szart. Cserébe egy okos, jól nevelt kutya egy rendes gazdival nyugodtan sétálhasson a Ligetben. Nálunk a hétkerben pl. kötelező chipeztetni a kutyát, a gazdi megtalálható, megbüntethető. A közterületes tudja ellenőrizni.

Aki meg azon panaszkodik hogy kutya nem való lakásba, hanem inkább ki kell csapni a kertbe, na ti se láttatok még kutyát, max. egy komondorral lehet ezt megcsinálni anélkül hogy megőrülne. Mit gondoltok vidéken miért van állandó kutyaugatás, és miért ugranak neki a kerítésnek ha elsétálsz mellettük? Mert nincs velük foglalkozva, nincsenek sétáltatva (jó neki a kertben, hát persze). Egy városi kutya szociális (kénytelen az lenni, hiszen a parkban viselkednie kell a többiekkel), lehetőleg vizsgáztatott, engedelmességre oktatott (amelyik nem az úgyis sajnos lefut egy autó alá). Azt büntessék aki nem tartja be a reális, és végiggondoltan meghozott szabályokat. Mellesleg sajnos azt kell hogy mondjam, hogy a városligetben pl. sokkal több az emberi, mint a kutyák által otthagyott szar. Buli/felvonulás/tüntetés/csövesek, mindenki oda ürít, és biztos hogy nem szedi össze egy nejlonzacsiba.

Arról meg hogy mennyibe kerül a takarítás a kutyák után meg a zacskó: egyrészt szerintem elhanyagolható egy önkormányzati költségvetéshez képest, másrészt pedig nézz magadba: rád miért költ az önkormányzat? Mert biciklizel és bringautat csinál neked? Mert autózol és ugye ezért jár neked a szinte ingyen parkolás a házad előtt meg persze az utak sózása/takarítása/kátyúzása? Vagy mert gyereked van és az is alap hogy van számára játszótér? Erről szól az együttélés, összedobunk pénzt és mindenkit kiszolgálunk belőle.

Ugyanez a véleményem a hasonló fröcsögő biciklis / dohányos / stb. cikkekről. Ki kell találni egy keretrendszert ami egyrészt jó mindkét félnek másrészt korlátozza mindkettőt. Nem a bringásokat/kutyásokat/dohányosokat kell utálni hanem azokat akik nem tartják be a szabályokat.
PrológusBár nem  mindenhonnan látszik, de a XXI.-ik században vagyunk, és ez néha azzal jár, hogy ha valahol jól működik valami, akkor az is "be tud gyűrűzni" ebbe a kis országba is. Az Amazon rendelési és szállítási képességei már sokak számára ismertek.…..
Az I. rész után Brother Love folytatja. Nagyon-nagyon jó írás.A modoros ebtartó meghatározásánál – figyelembe véve a modoros hívőről szóló dolgozatot ért kritikákat – ezúttal pontosabb elhatárolásokra, az alfajok precízebb körülírására törekedtünk. /Kezdő…..
Norv 2011.03.30 10:36:09
Képdokumentáció a 'Nejlonkurva' variációhoz:

cukisag.blog.hu/2011/03/23/roxy_a_divatbolond

És még egy megjegyzés ehhez a kategóriához: ha bármilyen kutya 5 méterre megközelíti a kiskutyáját, azonnal ölbeveszi. Olyat is láttam, aki fél órát 'sétáltatta' a kutyust a ligetben - végig ölben.

Kutyásként remek jót szórakoztam, séta közben összefutok a poszt mindenféle szereplőjével.