Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Űrköcsög

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elon Musk sajtótájékoztatót tartott a Falcon 9 első, tökéletesen sikerült repülése után. Íme néhány fontosabb információ: Már akkor is boldogak lettek volna, ha az első fokozat sikeres, most a fellegekben járnak, este sok margarita fog fogyni. Az első fokozat darabokra…..
Űrköcsög 2010.06.05 23:37:48
@acsa77:

A Fidesznek el kellett volna kezdenie építeni az űrliftet, rögtön beljebb lennénk. BTW ha valamelyik politikai party legközelebb megígéri, hogy invesztál a magyar űrliftbe, rá fogok szavazni, just sayin.
Végrehajtotta első megfigyeléseit a Boeing-747 hátuljába telepített, infravörös fényben észlelő távcső.  A SOFIA (Stratospheric Observatory For Infrared Astronomy) projekt még 1984-ben körvonalazódott, az első repülőbe telepített távcső, a Kuiper Airborne Observatory…..
Bár sokan egyből kis zöld emberkék rejtélyes üzeneteit látták a hibás adatokban, bebizonyosodott, hogy egyetlen átfordult bit okozta az adatformázási galibát. A harminchárom éves Voyager 2 a mai napig sugároz vissza tudományos adatokat, kozmikus sugárzás, mágneses tér illetve…..
Nagy gondban van az amerikai űrprogram, ez nem vitás -  de hogy Obamának mi is a szerepe ebben, az már igen. Sokan szapulják még mindig, mint az emberes űrutazás "megszüntetőjét", pedig a NASA már évtizedekkel előtt olyan pályára állt, ahonnan igen nehéz lesz…..
Űrköcsög 2010.05.05 23:29:54
Szerintem ezt az egész emberes témát ideje lenne mellőzni, és a robotokra, űrszondákra koncentrálni, illetve arra, hogy automatizált módon hozhassunk vissza mintákat. Ilyenre gondolok: en.wikipedia.org/wiki/Mars_sample_return_mission

Továbbá eldődleges tudományos célnak most szerintem az Európa penetrátor (a hold felszín alatti óceánjai miatt ugyebár) megépítésének kellene lennie, bár ez sem feltétlenül kisebb feladat, mint egy Holdraszállást kivitelezni.

De komolyan összemérhető egyáltalán az űrszondák által megszerzett tudás, azzal, hogy páran földkörüli pályán majomkodva csinálják a zero g kísérleteiket? Valamennyi haszna persze van, de a prioritást ne ez kapja már.

Abba bele sem lehet gondolni, mekkora jelentősége lenne ha folyamatosan automatizált módon tudnánk visszahozni mintákat a Marsról/Európáról emberi beavatkozás nélkül.
Űrköcsög 2010.05.05 23:43:59
> egy geológus és egy holdjáró egy nap alatt több hasznos ismeretet szerzett a Holdon, mint amit bármikor máskor szondákkal sikerült...

@papicspeter: Ha az ár-érték arányt figyeled én egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy ez lenne a helyzet. Ha lenne egy indítóállomásunk a Holdon, ahova a roverek időnként visszatérnek a hosszú idő alatt messziről begyűjtött mintákkal az szerintem többet érne, mintha egy geológus a leszállás helyére korlátozottan vizsgálódna.

Amúgy meg a mintagyűjtésnek akkor van igazán értelme tényleg, ha földi eszközökkel vizsgálhatják meg őket, mert elég korlátozott az a műszermennyiség amit egy űrhajó elbír.
Űrköcsög 2010.05.06 00:21:09
@papicspeter: Az igaz, hogy az emberes missziónak jó a marketingje, ezt csak egy dolog múlhatná fölül: ha életet találnának tényleg azon a kurva holdon. Na én annak örülnék, ha megtörténne még az életemben, de nagyon.