Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pupa pupánszky

0 bejegyzést írt és 151 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Terroir kékfrankos, hungaricum kadarka, újraéledő csóka, hazára lelt cabernet franc és mondjuk kifinomult pinot noir. A merlot meg menjen inkább csak haza. Mentségemre szóljon, hogy ez a kóstoló még előtte volt, akkor még nem tudhattam. Persze azt már akkor is lehetett sejteni, hogy…..
pupa pupánszky 2012.05.24 16:47:19
"Szüksége van Magyarországnak nemzetközi fajtákra? Ezt a bort kóstolva elfelejthetjük a kérdést" – ezekkel a szavakkal vezette fel Jamie Goode a Kreinbacher syrah-t a Pannon Bormustra Közönségnapjának mesterkurzusán. A következőkben pedig azt tette hozzá, hogy a…..
pupa pupánszky 2012.05.15 13:37:10
@fugu: nem érzem úgy, hogy értetlenkedtem. miért is mondtam egy picit nagyot?
pupa pupánszky 2012.05.15 13:40:31
@wynarsky1: nem azt állítottam, hogy 4 ezer Ft kevés. persze, lehet mindig összehasonlító példákat tenni, de abban például ezen a fórumon is mindenki egyet értett, hogy a 2008 as Áldás 3 ezer Ft ért best buy volt. igen, egy Font cserszegi nagyon korrekt 1090 Ft ért, de nyilván nem egy kategória a fent emlegetett tételekkel.
pupa pupánszky 2012.05.15 14:11:38
@fugu: én értelek, hiszen én is ezt mondom.
Az áramvonalasítás és pinkesítés első állomásaként (vagy második?) Magyarország egyik legjobb adottságú birtoka bevonult a hiperekbe – árfelezéssel, csavarzárral, hidrogénezett címkével. Köpnek a síromra, gondolhatja az alapító extulaj, Bukolyi László. De a csomag…..
pupa pupánszky 2012.05.02 11:21:30
A Művelt Alkoholista A kontár 2012.04.26 06:00:00
Azon gondolkozom, elkészülhetett volna-e ez a bor Magyarországon. A szénsavas macerációt ismerjük, cabernet franc szőlőnk is van, egyébként komoly terveink vannak vele. Hogy a kettő együtt? Terméskorlátozott, minőségi alapanyagból, 14 euróra belőve? Kinek jutna eszébe, hogy…..
pupa pupánszky 2012.04.26 13:51:44
pupa pupánszky 2012.04.27 15:08:17
Félek a 2008-as vörösektől. Nálam 2008 az új 2004: egyszerre édes és savanyú bizonytalan szerkezettel. És hát a Vylyan is régen alkotott nagyot a kis és közepes kategóriában. De ahogy Puhl Sándor mondja: egyszer minden sorozatnak vége szakad, a focit gólra játsszák, a…..
pupa pupánszky 2012.04.13 14:31:41
@Never: akkor jó, mert valóban egyre inkább kuszább képet alkottak a reakcióid, visszavágásaid. szerintem akik itt egymással eszmét cserélnek, azok ezen a kezdeti fázison már átestek.
Best buy-rovatunkba az árukhoz képest feltűnően jól teljesítő magyar borokat gyűjtjük össze 10-12 euróig bezárólag. Így kezdődött az előző kiadás, és kezdődhetett volna az első is, mert a cél mindig az volt, hogy a borba indulók lába alá mozgólépcsőt adjunk, a…..
A Művelt Alkoholista Oportórepeta 2012.02.29 11:15:00
Akármekkorát merítünk, mindig kiderül, hogy nem elég nagyot. A borút derűre konvertáló tuti tippeket rendre kihagyjuk. Én legalábbis ezt olvastam ki az Oportóhét kommentjeiből. Szemes nélkül komolytalanok, Vylyan nélkül súlytalanok vagyunk. Ezen ne múljon! A Szemes amúgy is…..
pupa pupánszky 2012.02.29 15:40:08
Brettes vagy illós. Esetleg mindkettő egyszerre. Vékony, és húz a cser vagy a sav. Valami baja mindig van. Ez ugrik be, ha a portugizire gondolok. Ha nem pocsék, az már eredmény; ez a mérce. Bizonyára ez a legnehezebben művelhető szőlőfajta, a borász legnagyobb kihívása. Kemény…..
Best buy-rovatunkba az árukhoz képest feltűnően jól teljesítő magyar borokat gyűjtjük össze 10-12 euróig bezárólag. A nyári kiadás óta vagy mi lettünk finnyásabbak, vagy kevesebbet ittunk, tudja az ég, de listánk tanúsága szerint az elmúlt félévben több best buy futott ki,…..
A rendszerváltás sztárjainak bealkonyult. A cabernet sauvignonok lesüllyedtek a középkategóriába, vagy bikavérekbe és jelöletlen házasítások nyelték el őket. A chardonnay is döglött dakota ló – ahogy megtanultunk átlátni a barrik-ködön, kiderült, hogy a hazai…..
pupa pupánszky 2011.10.26 17:17:45
@Szomjas Gödény: a TS Áldozói 2003 - as szerintem még 2050 - ben is állni fog, mint a cövek...
A Művelt Alkoholista Nevem Senki 2011.10.20 09:00:00
A Villa Tolnay Borházra soha nem volt jellemző a fárasztóan túltengő marketing, nem lehet mondani, hogy a csapból is az ő boraik folynának. Pedig nem is járnánk olyan rosszul azzal. A kereskedőkkel valahogy nem lehet szerencséjük, követhetetlenül sokféle boruk van egyszerre a…..
A múltkori fehér este meglepetésének, jobban mondva sztárjának szántam ezt a bort. A Szepsy Nyúlászó vártnál is meggyőzőbb szereplése miatt végül akkora feltűnést talán mégsem keltett, de ez cseppet sem kisebbíti érdemeit. A meglepődés pedig, amire számítottam,…..
Elég jó esélyem van arra, hogy ezeket a borokat, ilyen kaliberű bordóiakat soha többé ne kóstoljak (az előzményeket lásd itt). Ennek megfelelően igyekeztem felnőni a feladathoz. Részben kiüríteni a fejemet (blokkolni a negatív előítéleteket), részben ráhangolódni, azaz az…..
Albert gazda Pause 2011.09.28 09:10:00
Lett néhány dolog, amit alaposan át kell gondolni –  de nem véletlenül nem az a bejegyzés címe, hogy vége, hanem az, ami. Részletek egyelőre nincsenek, semmi hátborzongatóra – megvilágosodásra, végső kétségbeesésre, teljes absztinenciára! –…..
Majdnem pontosan egy éve történt, hogy alkoholista kollégáimat is kétségbe ejtve szentségtörésre ragadtattam magamat. Minden előremegfontoltság nélkül tettem, pusztán a tapasztalat súlyának engedve. Tartottunk egy viszonylag átfogó kékfrankos-tesztet, amiben nem sok örömünket…..
Szeptember a borfesztiválok és borakciók hava, a héten indul a Budavár Borfesztivál, és menetrendszerűen belekezdtek a hiperek is az év ezen szakaszában megszokott, szinte kötelező jellegű akciózásba. Elsőként az Interspar Borvilág nevű katalógusa került a kezembe: a…..
pupa pupánszky 2011.09.06 11:26:24
@tunderninja: úgy gondolom, hogy annyira sztereotíp, lenéző és sarkított a kommented, hogy nem tudok igazat adni neked. budaörsön lakunk, tehát nincs messze sem a Tesco, sem az Auchan. élelmiszert, bort nem vásárolunk egyik intézményből sem. erre megvan az őstermelői piac, a bejáratott zöldséges, a pék és a vinotéka.nyilván nem szeretjük sem gyermekeinket, sem magunkat szeméttel etetni. mostanában azonban igenis bosszant, hogy gyakorlatilag bármilyen poszt kerül ki a blogra, megy a fikázás. egyet értek az egyik kommentelővel, hogy évekkel ezelőtt sokkal jobb érzéssel látogattam ide.
pupa pupánszky 2011.09.07 09:31:04
@fugu: nem a hiperek védelmére kelek és elfogadom a műfajt is. csupán lehet, hogy egy kezdő borissza éppen egy hiperben vesz magához egy tisztességes Nyakas Müller Thurgaut vagy Irsait az útja elején. Ha nincs tárolási hibája, jól teszi. Miért kell fölényeskedve szánni és lenézni azt, aki így tesz? Jobb lenne ha a BB édes Merlot vagy egy kiváló Weinhaus terméket venne magához. Én szombaton leszek a várban és köszönettel szívesen iszom veled egy jót.
Az első igazán klassz fehérborok Szőke Mátyásnak hála kerültek a poharainkba. Az ő chardonnay-ja és fűszeres traminija is ott volt az Underground borlapján a kilencvenes évek közepén – szinte biztos, hogy korábban találkoztunk velük, mint a legutóbb megénekelt…..
Albert gazda A múlt árnyai 2011.07.25 15:50:00
Kanadai emberünk néhány évvel ezelőtt megajándékozott 13 palack borral. A 80-as években szerezte be ezeket, a Kádár-korszak utoljának színét-virágát reprezentálták. Egy részük nem is a magyar fogyasztók asztalára készült, hanem exportra, dán, amerikai, német címke volt…..
2010-ről sokan sokfélét mondtunk már, dicsérni ritkán szoktuk, bár egyszer-kétszer az is előfordult az elmúlt hónapokban. Először a gyöngyöspatai Losonci Bálint jelezte, hogy semmi sem fekete-fehér, aztán pont a Mátrából érkeztek bizonyítékok erre. Mindenekelőtt a Kézműves…..
pupa pupánszky 2011.07.26 17:54:52
@e_easy: az Urráteszi első kóstolása mindörökre meghatározó élmény...
A Művelt Alkoholista Nemzeti kincs 2011.07.25 07:40:00
"Az ünnep legemelkedettebb pillanatában a degeszre zabált társaság valamely házigazda beosztású tagja kisettenkedik a spájzba, és onnét egy palack tokajit hoz elő, amelyet a népes társaság a legnagyobb áhítattal fogyaszt, a nők még nyelvüket is öltögetik, belenyalunk,…..
Júniusban volt szerencsém néhány napot Dél-Spanyolországban tölteni, és bár a bor nem volt úti cél, ebédhez, vacsorához természetesen bedobáltunk néhány eurót a spanyol borperselybe. Nem ittunk olyan bort, amitől transzba estünk volna, de olyannal sem találkoztunk, amit a…..
Nem egyszerű dolog itthon jó ausztrál borhoz jutni, két kezemen meg tudnám számolni az érdekesebb tételeket, amiket a hazai polcokon valaha láttam. Meg kell ugyan hagyni, az első számú ikonbor, az ennek megfelelően árazott Penfolds Grange éppen kapható, de a kisebb borászatok…..
pupa pupánszky 2011.07.18 15:59:58
Sorozatot indítok hirtelen. Összeszedtem tizenkét bort 2000 előttről, amelyek annak idején komoly hatást gyakoroltak egyedfejlődésemre. Vagy egyszerűen emlékezetesnek bizonyultak különböző okokból. Írtam már többször, életem korai szakaszában viszonylag sok házibort…..
A régóta tervezett, és szintén régóta halogatott bejegyzésben Brahms első zongoraversenyéhez fűzödő személyes élményemet szeretném elmesélni: ez a bejegyzés tulajdonképpen egy vallomás, egy óda Brahmshoz, egy idegen lakáshoz, egy Hangversenykalauzhoz és pár pohár…..
Ha a terroir mindent visz, akkor a Kovács-Herczeg-Benedek vezetés alatt sem lesz miért aggódnunk. Ráadásul, ha Kovács „Kogart” Gábor több pénzt tud föltalicskázni a hegyre, mint Bukolyi László, ha Herczeg Ágnes jobban igazgat birtokot, mint Bukolyi László, ha Benedek…..