Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Békés Gergely

73 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Országgyűlés 2012. június 4-én fogadta el, és alig egy hónappal később, július 3. napján már hatályba is léptette a médiatörvény módosítását. A módosítások érintették az ún. „magyar kvótára" vonatkozó rendelkezéseket is, amelyek eredeti célja az volt, hogy a…..
A Szellemi Tulajdon Nemzetközi Szervezete (WIPO) által szervezett diplomáciai konferencia résztvevői 2012. június 26-án elfogadták az audiovizuális előadások védelméről szóló Pekingi Szerződést. Az audiovizuális előadások védelméről szóló nemzetközi szerződés…..
A BSA a napokban publikálta a Global Software Piracy Study 2011 című piacelemzését, amely szerint Magyarországon 41%-on stagnált az illegális szoftverhasználat, ami – bár elmarad a Közép-Európai régió átlagtól – jelentősen meghaladja az Európai Unióban mért 33%-os arányt,…..
A szerzői jog iránt érdeklődők kötelező napi olvasmányai új tétellel bővültek a mai naptól. Id. Ficsor Mihály Copyright See-saw címen angol nyelvű szakmai blogot indított.Id. Ficsor Mihály nemzetközi szinten is a legmagasabb szinten számon tartott szerzői jogászok közé…..
Angliában a szerzői jog esetleges reformja a szakmai közbeszéd állandó témája. Az angol kormány(ok) irigylésre méltó tudatossággal foglalkoznak a szerzői jogi témákkal, átfogó és független elemzéseket készíttetnek (ld. például a Gowers és Hargreaves jelentéseket), amelyek…..
Az Európai Bíróság tegnap döntést hozott a SAS v World Programming (C-406/10) ügyben. Az alapeljárást a SAS Institute Inc, egy analitikai megoldásokat, és ezen belül analitikai szoftvereket fejlesztő vállalkozás indította, mivel állítása szerint a World Programming megsértette…..
Április 30-án hozott döntésével a High Court arra kötelezte Anglia hat legnagyobb internetszolgáltatóját, hogy rövid időn belül blokkolják hálózatukban a Pirate Bay elérését.Az ügyet az angol piacon aktív hangfelvételelőállítók indították a legnagyobb angol hozzáférés…..
Az Európai Bíróság nyilvánosságra hozta a Usedsoft v. Oracle ügyben (Case C 128/11) született főtanácsnoki indítványt.Az alapeljárást a világ egyik legnagyobb szoftvergyártója, az Oracle indította a használt szoftverekkel online kereskedő német vállalkozás, a Usedsoft GmbH…..
1995 óta ezen a napon ünneplik a Könyv és a Szerzői Jog Világnapját az UNESCO szervezésében, melynek célja a könyv, a kiadás és a szerzői jog támogatása. Április 23-a különleges nap az irodalomban, mivel ezen a napon hunyt el Shakespeare, Cervantes és de la Vega is. Cervantes…..
A Sorbonne szerzői jogi nyári kurzust szervez fiatal kutatók, Phd hallgatók, illetve más szakmabeliek számára. A kurzuson a nemzetközi szerzői jog tudományos elitje tart előadást, közöttük Thomas Dreier, André Lucas, Silke von Lewinski, Victor Nabhan, Pierre Sirinelli. Az egyhetes,…..
A közigazgatási és igazságügyi miniszter 2012 áprilisában öt évre dr. Győri Erzsébetet nevezte ki a Szerzői Jogi Szakértő Testület új elnökének. Id. Ficsor Mihály, aki ezt megelőzően 12 éven át irányította a Testület munkáját, innentől kezdve tiszteletbeli elnökként…..
Ahogyan arról a múlt hét végén több helyen is beszámoltak, fordulat történt a Viacom v YouTube elleni perben. (Mezei Péter bejegyzése itt, további észrevételek itt és itt). A 2007-ben indított perben a Viacom és pertársai annak megállapítását kérték a bíróságtól, hogy a…..
A fokozatos válasz rendszerének európai úttörője kétségkívül Franciaország, ahol másfél éve üzemel a HADOPI, vagyis az online jogsértések megakadályozására létrehozott hatóság. A HADOPI a napokban tette közzé aktuális felmérését (az angol fordítás itt megtalálható),…..
Az Európai Bíróság március közepén két olyan ítéletet is hozott, amelyben a nyilvánossághoz közvetítés fogalmát kellett értelmeznie. A két említett eljárás közül most a PPL és Írország közötti C-162/10. számú üggyel (PPL v Írország) foglalkozunk.Az alapügy felperese…..
Az amerikai jogosultak és a legnagyobb amerikai internetes szolgáltatók (pl. Comcast, Cablevision, Verizon, Time Warner Cable) tavaly nyáron állapodtak meg egymással arról, hogy – önszabályozás keretében – bevezetik a fokozatos válasz rendszerét (ld. erről a korábbi…..
A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) 2012. június 20-a és 26-a között szervezi meg az audiovizuális előadásokról szóló nemzetközi szerződés elfogadása tárgyában ismételten összehívott diplomáciai konferenciát, Pekingben.A WIPO 12 év után most második alkalommal tesz…..
A szerzői jogi törvény decemberi módosítása az árva művek felhasználására vonatkozó szabályokat is érintette, azokat (Szjt. 57/A.§ (1)-(7) bekezdések) ugyanis január első napját követően immár az előadóművészi teljesítményekre is alkalmazni kell.A törvény…..
Az Országgyűlés 2011. december 5-én fogadta el a szerzői jogi törvény módosítását. A módosítás célja – annak általános indokolása szerint – elsősorban a közös jogkezelés rendszerének újraszabályozása volt, most azonban nem ezzel, hanem két aprónak tűnő,…..
Békés Gergely 2012.01.04 12:06:06
@Halász Bálint: Az általad említett eset jól mutatja, hogy a jogalkotó nem valamilyen társadalmi igényt kívánt kielégíteni, hanem egy üzleti érdeket akart kiszolgálni. De a kérdés ettől még kérdés marad: ki viselje ennek költségeit? Tényleg a művészre (örökösre) kell ezt terhelni?
Békés Gergely 2012.01.04 12:20:55
@Halász Bálint: Én nem tartom társadalmi igénynek azt, ami összesen pár tucat - egyébként nyilván hasznos, értékes, fontos tevékenységet végző - galériának az érdeke. [Az ingyenes felhasználást támogató művészeket nem veszem ebbe a körbe, hiszen ők eddig is adhattak ingyenes engedélyt.]
A költség pedig az a jogdíj, ami eddig a szerzőt megillette műveinek többszörözése, terjesztése, után.
A Hivatalos Értesítő 2011. évi 62. számában megjelentek a közös jogkezelő szervezetek 2012. évi díjszabásai. Az új díjszabások január első napjától hatályosak. A díjszabások jóváhagyása idén új - a korábbinál lényegesen szigorúbb eljárási - szabályok szerint…..
A napokban jelentették be, hogy a tulajdonosa eladja a világ negyedik legnagyobb lemezcégét, az EMI-t. A Citigroup a hangfelvétel előállítói részt a Universalnak, a zeneműkiadót pedig a Sony-nak kívánja értékesíteni.Az EMI igazi őskövülete a lemeziparnak, előzményeiket is…..
Érdekes, az online zenepiac egyik sarokkövét érintő jogi eljárásnak adott zöld utat az eljáró kaliforniai bíróság a napokban.A perben a bíróságnak – erős egyszerűsítéssel – arra kell majd választ találnia, hogy megfelelő gyakorlatnak tekinthető-e, ha a Universal…..
A Tanács döntéséről magyar nyelven jelenleg nem érhető el hivatalos sajtóközlemény. Az angol nyelvű közlemény szabad fordításban a következőt mondja ki:A Tanács 2011. szeptember 12-én tartott ülésén minősített többséggel elfogadta azt a javaslatot, amely kimondja a…..
 A Kluwer Information Law elnevezésű sorozata új kötettel gazdagodott ebben a hónapban, megjelent ugyanis Stef van Gompel, az amszterdami IVIR kutatójának szerzői jogi védelem alakszerűségéről írt könyve.   A szerzői jogászok gyakorta vitathatatlan alaptörvényként…..
Anikonaso előző posztja szerint az USA is a fokozatos válasz (graduated respons) néven elhíresült, Franciaországban, Koreában, Új-Zélandon már bevezetett rendszer irányába lépett. Nézzük most a megállapodás részleteit. A június elején aláírt megállapodást (Memorandum of…..
Képzeljünk el egy internetes szolgáltatót, aki úgy dönt, hogy alkotó energiáját a jogszabályok kreatív értelmezésére fordítja, és ezzel megspórolja magának a jogdíjfizetést. Vállalkozónk tapasztalja, hogy hatalmas igény mutatkozik filmek azonnali online elérésére.…..