Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szalai Ervin

94 bejegyzést írt és 213 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hallod, 2018 van. Zsinórban harmadik Orbán-kormány. Orbán-rendszer. Orbán KORSZAK.  Mégis folyamatosan a "balos", "liberális", "sorosista" "értelmiséggel" vannak elfoglalva. Hogy miért nem voltak képesek nyerni a választásokon (???), miért szánalmasak. Miért civilkednek itt, meg tudóskodnak.…..
Ellenzéki oldalon nincs megfogható, átélhető, érthető, értelmes, használható, létező vízió. Nincs egy épkézláb narratíva, ami támpontot adhat a választóknak, kik is akarják a szavazatukat és mit szeretnének elérni vele. Kérem Önöket, ne kezdjenek el PROGRAMOKAT keresni butikpártok honlapjain, mert…..
Publius Hisztéria már az élet 2015.02.02 08:17:48
A méltán fantasztikus Lassan tűzvész már az élet című bejegyzés után íme egy újabb, ami baloldali szervezetek önmagukkal szembeni igénytelenségével foglalkozik. Milla facebook oldala megvan? Részvétem. * Mit kell tudni a Milláról? Nyilván azt, hogy demokrata, nyugatias,…..
Publius Ösvényt taposni a gumiban 2015.01.03 15:03:50
(forrás) A karácsonyi HVG-ben olvasható Gáti Júlia egyébként nagyon érdekes cikke az évtizedek alatt felhalmozott betegdokumentációk digitalizálásának állásáról. Szó esik benne okokról, nehézségekről, a jól megszokott forráshiányról, mégis beszédesebb, ami kimarad…..
Adománygyűjtő felhívás a Kettős Mérce oldalán (X) Mindenki unalomig ismeri a sztorit: norvégok elzárják a pénzcsapot, Lázárék bedühödnek, és nekimennek a közvetlen kifizetéseknek, kijön a lista a problémás szervezetekről és személyekről, majd kiderül, hogy igazából a…..
Mi lenne, ha az ukrajnai orosz csapatmozgások tényleg zavarnának minket? Mit tehetne a magyar miniszterelnök? Kivel lehetne érdemben is együttműködni? Lesz- harmadik világháború? Izzítjuk a geopolitikai stratégiaszivattyút!  * Kezdjük ott, hogy az égvilágon semmit nem értek a…..
Publius Együtt rúgták fejbe 2013.10.01 11:28:49
Esküszöm, egy szót nem akartam volna hozzátenni a hétvégi Szolidaritás tüntetéshez, aki akarja, úgyis látja, hogy gáz volt az egész: a nagy elhatárolódási hullámot látva azonban muszáj lesz. Mert ugyebár fel sem merül bennük, hogy ezt együtt hozták össze. Ugyanis a…..
ezzel kívánok jó éjszakát! több képek - egyelőre csak a campusról: http://www.flickr.com/photos/101705511@N03/     ..
Szalai Ervin 2013.09.14 22:22:57
Mi történik akkor, ha két szövetségben indulni készülő párt közül egyik sem tudja elfogadtatni saját miniszterelnök-jelöltjét partnerével? Hát keresnek egy harmadikat! Ingyenes politikai stratégiai know-how háromezer karakterben. A szivárogtatásokból(?) és a fehér füst…..
Publius Mondjuk ki: JÁR NEKÜNK! 2013.07.09 08:46:01
Kedves olvasó, na! Érezte már úgy, hogy az élet igazságtalan? Hogy Ön fantasztikus ember, egy igazi kincs, mégsem kapja meg mindazt, amit megérdemelne? Rendesen megfizetik a munkahelyén, ahol a főnöke minden reggel rózsavízzel mosdatja lábait? Mi az hogy nem?! * Sajnos könnyen…..
Szalai Ervin a Publius blogon reagált hétfői írásunkra. Válaszunk: szerintünk továbbra is ciki a Milla borítóképe, az pedig hogy egy politikus (árvízi) munkával akar szavazatokat szerezni kifejezetten menő. Komoly cicaharc alakult Hollik István minapi bejegyzése körül, melyben…..
Szalai Ervin 2013.06.16 19:09:49
@Szolomayer Balázs:

Amellett, hogy valószínűleg másként látjuk, mit kéne csinálnia egy politikusnak katasztrófahelyzet idején, azért annyit hozzátennék, hogy nekem nem ezzel van a fő bajom: egyszerűen képmutatónak tűnik számomra, hogy sokan, akik összefogásra szólítanak föl, közben mégis politikai ellenlábasaik tevékenységét ostorozzák. Ha bekapcsolom az ATV-t, megnézem a milla fb oldalán a kommenteket, és igen, ha elolvasom Hollik István legutóbbi bejegyzését, ugyanezt látom. És ez gáz.

De ennél is sokkal fontosabb problémának tűnik számomra, hogy az előző bejegyzésetek úgy jelent meg (ill. göngyölítette fel veletek együtt a Jobbklikk és a Konzervatórium az "ügyet"), mintha azt akartátok volna sugallni, a kérdéses cover fotót éppen az árvíz miatt cserélték volna erre... Szerintem ez hatalmas hiba, és nem azért, mert a millát akarnám védeni (akarja a halál), hanem mert a véleménykülönbségeink ellenére szerintem vagytok annyira értelmesek, hogy nem szorultok rá ilyen szilvásy györgyi/cicerói értelemben vett leleplezésekre. A millát meg bárkit bőven lehet kritizálni anélkül, hogy rosszindulató hazugságokat sugallnának róluk akár szándékosan, akár nem. Most érted teljesen más lett volna, ha azt írja Hollik, hogy "a milla még a cover fotójának lecserélésére se képes" - lehet, hogy a folytatással nem értettem volna egyet, de tuti nem írtam volna olyanokat mint az idézett "szenzációhajhász világtól megcsömörlött konzervatív" fordulat.

Ami egyébként nem leminősítés, éppen ellenkezőleg: jobbik énetek.
(kép forrása: korkep.sk) Egy aprósággal szeretném kiegészíteni Gábor katasztrófavédelmi kisokosát - empirikus adatokra (!!!) támaszkodva hívnám fel a figyelmet arra, hogy az összefogás, a terepen pózerkedés és a folyamatos hozzáértés után legalább annyira fontos politikai…..
Publius Majd az Anonymous megmondja 2013.04.26 14:32:16
(kép forrása) Jeszenszky Sándor ex-jobbikos tisztségviselő, jelenleg a Nemzeti Érzelmű Motorosok elnöke az Élet Menetével párhuzamosan akart "Adj gázt!" címmel motorosfelvonulást tartani. A felháborodást és a - több jogvédő által is kifogásolt - betiltást követően…..
Publius Szolganép egy fittyfenét! 2013.04.18 14:03:47
(kép forrása) Idejét sem tudom már, mikor írtam utoljára válaszbejegyzést más blogon elhangzott véleményekre. Ahogy így próbáltam utánanézni, igazából nem is találtam rá példát: valószínűleg sosem láttam különösebb értelmét azon izgatni magam, hogy vannak, akik…..
Publius Amiért győzni fogunk 2013.04.16 15:57:03
(kép forrása) "Karddal keressük a békét, de csak a szabadsággal jön el" - Massachusetts állam mottója Az egyik halálos áldozat egy 8 éves gyerek. Maratonfutáson. Három bomba, de "csak" kettő robbant fel. Bostonban, az Egyesült Államokban. Ebben a pillanatban nem tudjuk, ki tette,…..
Múlt vasárnap az ATV-n véletlenül egy nagyon tanulságos interjút láttam Répássy Róberttel, aki miközben igyekezett megvédeni pártja becsületét, véletlenül zseniálisan rámutatott, mi is az igazi probléma az Alaptörvénnyel és csatolt részeivel. * Nagyjából 7:21-től…..
Publius Nyilatkozni kell! 2013.03.14 10:57:05
Áder János aláírja, mert ez a kötelessége. A történet idáig szerintem korrekt - bocsánat Sólyom úr - de az már egyáltalán nem korrekt, hogy a hétfői ígéretével és államfői kötelességével szemben, egy szóval nem foglal állást. "Egyértelmű alkotmányos…..
(kép forrása) Az Alaptörvény negyedik módosításával már-már a végletekig éleződött a feszültség a kétharmados többség és az alkotmányozási folyamatot kritizálók között. Konzervatív oldalról egyre hangsúlyosabb, civil szervezetek részéről egyre elkeseredettebb…..
Szalai Ervin 2013.03.12 10:59:59
@notib: Érthetetlen számomra a kommented. Arról beszélek, hogy Ádernek az Alaptörvény értelmében alá kell írnia a módosítást, emellett joga van saját alkotmánymódosítást ezután és ettől teljesen függetlenül benyújtania. Érted.

@fidesz = népirtó csőcselék: @Belpo: @sárkányfő: @pocakos focista: @Saga: Azt vágjátok, hogy a bejegyzés nem arról szól, aláírja-e Áder a módosítást, ugye?

@DezInf: Hogy a fenébe ne létezne demokratikus út?

@Larry Silverstein: Attól áll elő a patthelyzet, hogy Magyarországnak a rendszerváltás óta először van minőségileg silány alkotmánya, amit csak az egyik politikai oldal fanatikusai fogadnak el tiszta szívből, és még évekig ezen fog minden politikai erő őrlődni, hogy akkor mégis mit kezdjen az Alaptörvénnyel. Kibaszottul elkerülhető lenne, ha Orbánék kicsivel kompromisszumkészebbek lennének, és Áder közvetítene a két oldal között - erről szól a bejegyzés, jöhet a lájk, köszi.
Ahogy azzal számolni lehetett, a legutóbbi írásomban Bajnai Gordonék gazdaságpolitikai programjával szemben megfogalmazott kritikáim legalábbis felemás fogadtatásban részesültek a hozzászólók részéről. Ez természetesen egyáltalán nem baj, mindenesetre szeretnék még egy…..
Szalai Ervin 2013.02.24 16:04:42
@TK421: Igazad van, hogy ezt normálisabban is lehetett volna, de a személyes kis kapacitásaimból ennyire futotta. (Ráadásul a grafikon hibás volt, most javítottam. Ezért elnézést kérek.)

Viszont az általad felvázoltak legalább ennyire messze állnak a minőségileg ideális számításoktól:

- középiskolai tanároknál:
129000*12=1968000
1548000*37305=73.416.240.000

- általános iskolai tanárok:
154000*12=1848000
1848000*72501=133.981.848.000

- óvodapedagógusok:
140000*12=1680000
1680000*30396=51.065.280.000

Összesen így nagyon bénán átlagokkal számolva: 258.463.368.000 HUF

Ebből levonhatod a járulékokat, és még mindig százmilliárdos nagyságrendű tételről beszélünk. Majd az általam belibbentett többi kiadási tételt szép apránként adagolhatod hozzá, amire tényleg nagyon sajnálom, hogy nem tudok még ilyen kezdetleges szintű becslést se adni: "oktatási intézmények felújítása, továbbképzések, szakértői vizsgálatok, valamiféle humánus racionalizáció (elkerülhetetlen intézménybezárások, buszoztatás, stb.), a gyakorlatilag épphogy létező bölcsődei-óvodai infrastruktúra gatyába rázása, oktatáshoz kapcsolódó szociális transzferek növelése", stb.

(És az "stb" alatt nyugodtan érts elérhető iskolapszichológust, szociális munkást, rugalmas tanrendet, tehetséggondozást, tanítási segédeszközöket, szoftverek licenszét, és még tényleg nagyon hosszan sorolhatnánk.)

Ha megfigyeled, akkor a bejegyzés zárásában sem azt írom, hogy "600 milliárdos tétel", hanem "több száz milliárdos" költségként beszélek a közoktatási rendszer helyrehozásáról, ami, remélem, te is igazolod, nem kis pénz, és valóban nem intézhető el egy mondattal, sőt még a mi vitánkkal sem.

Szóval lehet, hogy ponyva a bejegyzés, de szerintem egyrészt vállaltan az, másrészt pontosan ezen kéne javítani.
(kép forrása: Együtt 2014) "Tudom, sokan mondják, technokrata vagyok. Vajon mire gondol, aki ezt mondja? [...] Hogy számomra minden csak üres szó addig, amíg valaki józan számításokat nem tesz mellé? Hogy nekem attól még nem szakpolitikai program valami, ha egy párt azt írta a…..
Szalai Ervin 2013.02.20 18:03:37
@gazdelemző: Lehet, hogy igazad van, és túl sokat várok el - ahogy ezt a bejegyzés végén is jeleztem. Ugyanakkor abból nem engednék, hogy ennél sokkal többet kell nyújtania MINDENKINEK, pláne egy olyan politikai formációnak, ami folyamatosan szakértői pozícióban tetszeleg. Az általam kiemelt néhány pont szerintem arra nagyon jól rámutat, hogy még nagyságrendileg sincsenek tisztázva a tervezett intézkedések, és ez szerintem teljes mértékben elfogadhatatlan. A második szja kulcsnál például nem igaz, hogy nem képesek legalább egy becslést adni a várható többletbevételről, ahogy egyébként a többi nagyszerű ötletnél is elvárható lenne utalni költségvetési vonzataikra. (Külön a büntetésekkel kapcsolatban: éppen azért jegyeztem meg, hogy amúgy valószínűleg lehetne alakítani a rendszeren, elég sok történetet lehet hallani vállalkozókról, akiknek komolyan veszélyeztetik a likviditását a néha már irreálisan szigorú büntetések. Ettől függetlenül ennek ilyen kidolgozatlanul kb akkora súlya van, mintha valaki az adminisztrációs terhek csökkentésével kampányol, mert az ördög nyilván a részletekben rejlik.)

@babakék: Ezt nem igazán tudom hova tenni, senki nem sirat semmit, pláne a "Publius" nem. Ezen a blogon számos szerző akár egymásnak gyökeresen ellentmondó véleményeket fogalmaz meg, mint ahogy tettem én is. (A szerkesztőség működéséről megjegyeznék, hogy a kisebbségi véleményeket is kirakjuk bizonyos támogatás mellett, tehát simán lehet, hogy a nagyjából 7 állandó szerzőből csupán ketten értettek egyet vele.)

@Dr. jenőke (jenőke): @PokerPeti: @farcsika67: @Kakimaki0123456789: @TrueY: Amondó vagyok, hogy a kritikákat és hibákat ne relativizáljuk el azzal, mások mit csinálnak. (Másrészt a jelenlegi kormány gazdaságpolitikája alapvetően gáz, nem csoda, ha visszaolvastok a blogon, láthatjátok, hogy szerztársaimmal számos bejegyzésben kritizáltuk a jelenlegi kormány gazdaságpolitikáját.)

@PabloVercetti: Egyrészt köszönöm, hogy rámutattál, itt nem Fidesz kontra Együtt 2014 ügyről van szó, itt a véleményemet igyekeztem illusztrálni kizárólag Bajnaiék hétfői gazdaságpolitikai programjáról. Továbbra is úgy érzem, annyira nem túlzóak az elvárásaim, mert például te is kevesled a konkrétumokat: valami igazságalapja csak van a problémázásomnak. (Másrészt viszont babakéknek írt válaszom részben rád is vonatkozik: a Publiuson egyéni vélemények jelennek meg névvel ellátva, ezt például én írtam, így nem feltétlenül tükrözi mindannyiunk véleményét.)

@Geo_: Rád is vonatkozik: Szalai Ervin szociológus (és egy kicsit pszichológus, meg egy nagyon-nagyon kicsit közgazdász), nem pedig minden szerzőtársam. Pontosan azért, mert szűkösek az erőforrásaink és nincs nagy mozgástér, várom el, hogy egy gazdaságpolitikai programból világosan látszódjon, a szerzői képesek felmérni javasolt intézkedéseik költségvetési vonztatait. Kiváltképp akkor, ha a piaci bizalmat akarják helyreállítani, és korrekt szakmai anyagot akarnak lerakni az asztalra, amivel nem csak az üres frázisokat igénylőket is képesek lehetnek meggyőzni.

@eau sauvage: Hát ja.

@pástétom: Pontosan ezt várom el én is, és ehhez szerintem hozzátartozik az is, hogy egy gazdaságpolitikai programban nem maszatolják el az intézkedések költségeit/bevételeit. Jól hangzó felsorolást bárki tud írni.
Szalai Ervin 2013.02.21 14:16:13
@Geo_: Hasonlóképpen hallottam én is, egyik legnívósabb szakmai műhely (bár a volt Költségvetési Tanács személyzete, ha jól tudom, azért nem teljes egészben képviselteti magát), de ja. Pontosan ezért háborít fel iszonyatosan, hogy egy szakmai anyagként tálalt program ennyire el van rugaszkodva a valóságtól, és ennyire óvatosan kerülgeti, hogy bármiféle becslést, számítást adjon a tervezett intézkedésekről.

@gazdelemző: Én éppen ezért várok többet tőlük. :)

(Tudtommal nincs szociális programjuk, volt anno egy konferenciájuk: www.youtube.com/watch?v=91EI7Ls6_uo

Illetve volt a Tárkinak és a Budapest Intézetnek egy anyaga, amire feltételezhetően támaszkodnának: www.hazaeshaladas.hu/ftp/elso_tanulmany/tanulmany.pdf

Még ősszel voltam ennek egy bemutatóján, ahol az egyik szociológus évfolyamtársam ült mellettem - aki egyébként igencsak más politikai véleménnyel rendelkezik, nálam ezerszer érzékenyebb szociálisan,stb. - és fel volt háborodva, ez mégis mi a túró, mert többnyire olyan dolgok hangzottak el, amit egy szociológus hallgató kívülről tud, semmi új, semmi megoldás...

Félretéve az állandó fanyalgást, azért ebben a dokumentumban, ha elolvasod, szintén nagyon komoly költségvetési vonzatú intézkedések után áhítoznak, aminek a fedezete például ebből a nagyon elkent kis gazdaságpolitikai anyagból szerintem egyáltalán nem látszik biztosítva.

Ezt akkor így hogy?)
Szombat délután látom, mi történt az Educatio konferencián, hogyan zavarta meg néhány Hallgatói Hálózatos aktivista a rendezvény semmitmondóan simulékony idilljét, látom a közönség néhány "felnőtt" tagjának reakcióját. Hiába áll tőlem távol a hahás megafondemokrácia,…..
Na mit kapunk, ha sorra vesszük a következőket: választási regisztrációtól való elállás, rezsicsökkentés, további rezsicsökkentés, tizenharmadik havi nyugdíj újra bevezetése, zéró felmutatható kormányzati eredmény? Egyrészt büdös nagy populizmust, másrészt a Fidesz…..
Publius A néptribunok kora 2013.01.07 12:59:44
Bajnai Gordon egy múlt januári interjúban nyilatkozta a HVG-nek, szerinte "előfordulhat, hogy néptribunra lesz szükség". Ez a félmondat nagyon bennem maradt, mert az ókori róma néptribunusi intézménye - bár közel sem vagyok a korszakot behatóan ismerő történész - számomra…..
Kezdjük ott, amit azért érdemes az elején tisztázni, hogy lassan hatodik éve vagyok az ELTE Társadalomtudományi Karának hallgatója - jelenleg szociológia mesterszakon is - így valamennyire személyesen érintenek a Semjén-Molnár plágiumtengely által felvetett etikai kérdések, a…..
Publius Mi lesz veled LMP? 2012.11.14 11:00:36
Miközben Bajnai stábja mindent megtesz, hogy az Együtt 2014-et az egyetlen lehetséges alternatívaként mutassa be, és hogy az összefogásra tett kísérletet ért - sokszor valóban túlzásba hajló - kritikákat elhárítsa, bizonyos igencsak fontos kérdésekre rendre megkerüli a…..