Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Grad-Gyenge Anikó

39 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Békés Gergő egy korábbi posztjában már megemlékezett a UsedSoft-ügyben kiadott főtanácsnoki véleményről, amelynek azóta folytatásaként megszületett az Európai Bíróság ítélete is, amely újabb lépés a Bíróság jogkimerülés elvét érintő jogfejlesztő tevékenységének,…..
Az Európai Bíróság nyilvánosságra hozta a Usedsoft v. Oracle ügyben (Case C 128/11) született főtanácsnoki indítványt.Az alapeljárást a világ egyik legnagyobb szoftvergyártója, az Oracle indította a használt szoftverekkel online kereskedő német vállalkozás, a Usedsoft GmbH…..
Az Európai Bíróság ma döntést hozott a Netlog-ügyben, amely a szolgáltatók által alkalmazott tartalomszűrés uniós elveinek további cizellálását hozta.Itt érdemes felidézni, hogy a Netlogot megelőző, ún. Scarlet/Tiscali-ügyben mit is mondott a bíróság. Ez utóbbi ügyben…..
2012. január 26-án Magyarország Tokióban az EU-tagállamok többségével és magával az EU-val együtt aláírta a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Egyezményt. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala erről szóló közleménye akkora hírértékkel bírt, hogy gyakorlatilag valamennyi mérvadó…..
A szerzői jogi törvény legutóbbi módosításában a többi, nagy horderejű módosítás mellett szinte elbújt az a két (és fél) szabály, amely a szabad felhasználásokról szóló rendelkezések körében vezetett be változtatásokat. A jelen blogbejegyzésben – mivel egy…..
Már tavaly is megemlékeztünk róla, ebben az évben természetesen ismét van szerzői jogi jelentősége a január 1-jének. Ez ugyanis a védelmi idő igen sok országban - többek között az egész Európai Unióban - való szabályozása szerinti számításának kezdete, hiszen a védelmi…..
Ezévi utolsó blogbejegyzésem egy jó hírről szól: még az előző Kormány igazságügyi tárcája kezdeményezte a Szerzői Jogi Szakértő Testület (SzJSzT) eljárásának azt a módosítását, amely most beérett, és a közös jogkezelõ szervezetek nyilvántartására,…..
Úgy tűnik, ez a hét a piaci szereplők kezdeményezéseiről szól. Nagy-Britanniában a "Why music matters" kampány keretében számos ismert zenész, kiválóbbnál kiválóbb zenékkel szól amellett, hogy a zenekultúra fenntarthatóságát az garantálja, ha a közönségsiker…..
2011. július 8-án a Bizottság nyilvánosságra hozta a jogérvényesítési irányelv átültetésével kapcsolatos közleményére beérkezett 380 észrevétel összefoglalóját. Az anyag érdemi értékelést nem tartalmaz, tehát ebből még nem lehet a Bizottság szándékaira…..
Az Európai Bíróság mai főtanácsnoki véleményt bocsátott ki ma a C-135/10. számú ügyben (SCF Consortio Fonografici v. Marco del Corso). Az eljáró főtanácsnok a kimondhatatlan nevű, ám annál bölcsebb Verica Trstenjak, főtanácsnok asszony volt.  Az EUB számára feltett…..
Csütörtökön kezdődik az ALAI szokásos éves konferenciája, ezúttal Dublinban. A tavalyi élő közvetítést követően – Horváth Katalin és Maráczi Miklós segítségével – idén is beszámolunk a blogon a Tanulmányi Napokon elhangzó előadásokról. Készülvén az…..
Az Európai Bíróság tegnap hozott döntést az ún. Opus (vagy Stichting de Thuiskopie) ügyben, amely egy előzetes döntéshozatali eljárásban a magáncélú többszörözés fejében fizetendő kompenzáció egyes aspektusait vizsgálta. A teljes ítélet a Curia oldalán itt…..
eszerint.blog.hu EU IP stratégia 2011.05.25 13:30:08
Íme néhány szerzői jogi elem a friss EU IP stratégiából:1.Közös jogkezelés: Idén júniusról a második félévre tették át a közös jogkezeléssel foglalkozó irányelv elfogadását. Mint ismert, elsősorban a zene online felhasználásával fog majd ez foglalkozni, de várhatóan…..
Egy szép májusi napot sikerült választania a Bizottságnak arra, hogy nyilvánosságra hozza a régóta várt elképzelését arról, hogy az árva művekkel kapcsolatos problémákat hogyan kellene kezelni Európa-szerte.Csak emlékeztetőül: ha nincs meg a jogosult vagy nem tudjuk, hol van, a…..
Bár már korábbi a döntés, az ítélet teljes szövege csak nemrég vált hozzáférhetővé, és szakmai konferenciákon (ld. az ezévi Kremsben tartott, osztrák szerzői jogi konferenciát), valamint a blogszférában is csak mostanában kezdett terjedni a híre, érdemes ezen…..
Az Infokommunikáció és Jog folyóirat ehavi számába Kovács András  Legfelsőbb Bírósági bíró írta az első oldalt. A beköszönő apropója egy korábban tartott konferencia, amelyen az új médiaszabályozással kapcsolatos ítélkezési kérdésekről volt szó. Blogunk…..
A szellemi jogok érvényesítése területén hatáskörrel rendelkező amerikai kormányhivatal, az Immigration and Customs Enforcement (ICE) a múlt héten új kampányt indított a szerzői jogi tudatosság növelése érdekében. Persze nem ez az első – és bizonyára nem is az utolsó…..
Tucatnyi európai IP-lobbyszervezet írt levelet május 4-én az Európai Parlament elnökének, kérve, hogy az EP támogassa az ACTA elfogadását.A levél itt elérhető: http://www.erikjosefsson.eu/sites/default/files/ACTA-Trade-Mark-Lobby.pdf. A szervezetek - köztük szerzői jogi…..
 2011. április 19-20-án a Néprajzi Múzeumban zajlik az EU magyar elnöksége rendezésében az audiovizuális ipar jövőjéről szóló, elsősorban az EU képviselőinek szóló, de csak igen kevés magyar szakmai szervezet részvételével zajló konferencia (gyakorlatilag a ProArt…..
2011. április 18-án az Országgyűlés elfogadta Magyarország új Alaptörvényét.Az Alaptörvény a szellemi tulajdonjogok szempontjából jelentős újítást nem hoz, etekintetben is igaz az a megállapítás: a korábbi szabályozás alapvető struktúráján érdemben nem változtat.Az,…..
2011. április 14-én közzétették az Európai Unió Bírósága előtt a Sabam v. Tiscali (Scarlet) ügyben zajló előzetes döntéshozatali eljáráshoz kapcsolódó főtanácsnoki véleményt. Cruz Villalón szerint az alkotmányos elvekbe ütközhet, ha a bíróság elrendeli, hogy egy…..
Két francia szenátor nemrég parlamenti jelentést készített a nemzeti hamisítás elleni törvény hatásairól. A jelentés itt olvasható.A jelentés a 2007 óta hatályos és nem csak szellemi tulajdoni hamisításra alkalmazandó törvénnyel kapcsolatban 18 ajánlást tartalmaz, amelyek…..