Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BJ41

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Combat Gear Blog Glock 17 2013.01.11 08:00:00
A Glock-nak apa mutatott be körülbelül két éve. Első látásra nem volt szerelem az eredmény, de több randevú után megkedveltük egymást. A túl kockának tartott forma, hirtelen széppé vált. A Glock 17-est 1982-ben rendszeresített az osztrák hadsereg, azóta több ország hadserege…..
BJ41 2014.01.09 09:54:03
@quinn:

Csak most láttam hogy írtál. Van igazság abban amit mondasz, de szerintem nem teljesen. Ha valódi stresszhelyzetben (értsd: éles szituban vagy) pláne először, a begyakorolt mechanizmusok nem mindig működnek. Saját tapasztalat sajnos, én is hibáztam, de itt vagyok, nem döglöttem meg. Más dolog, hogy SIG, CZ, HK pisztolyokon párszor tapasztaltam, hogy van egy csett és utána rárevolverezve elmegy. Emiatt írtam, viszont egyetértünk, hogy nem úgy kell gyakorolni hogy revolverez vki.

A szánakasztóról: láttam már olyant is, hogy a Glockon levágott szánakasztó nem tartotta hátul a szánt, az illető meg rángatta az elsütőt. Mondjuk lehet ez csak annyi, hogy balfasz volt a delikvens az átalakításkor, de ilyenkor ugyanannyi esélyed van megmurdálni, nem? :-)
BJ41 2014.01.10 09:53:42
@Combat Gear Admin: Szerintem az ütőszeg rugó jól méretezett. A Glock eléggé erősen üt a csappantyúra.
A Sunchon légibázis Phenjantól 35 kilóméterre északra található, közvetlenül Sunchon városa mellett. Mindent összevetve itt állomásoznak a KPFA legmodernebbnek számító vadász és csata repülőgépei. Ennek ellenére a reptér felépítése nem sokban tér el a korábban…..
BJ41 2014.01.09 09:26:59
Dudi, tudom mi a helyzet, de a Net-re inkább a "hivatalos" infót írom ki. Amit leírtam a kommentben nem titkos, a szomorú valóságot meg hagyjuk. Kissé féltem a hátsó felem. :-(

Volt szovjet/orosz repterekről akkor:

Sármellék: vadászok állomásoztak itt, Mig 15-17-19-21, majd végül Mig-23 és Mig-29-esek. Most nemzetközi repülőtér, gyér forgalommal.

Kiskunlacháza: vadászok és 1-2 speciális feladatú gép állomásozott itt. Mig 17-esek, majd Mig-21-23 és 29-esek. A 21-esek tudtak volna nukleáris töltetet célba juttatni ha szükséges. Most autóversenyeket tartanak itt, illetve 1-2 kisgépes és helikopteres magáncég "állomása".

Tököl: itt szinte végig vegyesen állomásoztak magyar és szovjet egységek, csak 56-ban lett pár évre kisajátítva Szásáék által. Vadász és kiképző alakulatok voltak itt, majd egy idő után Il-28-as bombázók otthona lett. A magyarok részéről meg szállító repülők települtek. A ma is repülő An-26-osaink is voltak itt pl. egy ideig. Itt volt a Pestvidéki Gépgyár is, meg ami mára maradt belőle, néhány kisebb jugotód Kft.

Mezőkövesd: tartalék, kiképző és logisztikai/ellátó reptér volt. Sokan nem értették, hogy egy akkora kifutópálya, mint Liszt Ferenc (leánykori nevén: Ferihegy) 13L/31R - tehát a "nagyobbik" pályája, minek egy ilyen jelentéktelen kis reptérre. A válasz: szükség esetén akár a Tu-160 és Tu-95-ös távolsági és stratégiai nehéz bombázók is jöhettek volna ide, ha a VSZ megkezdi a Nyugat felé nyomulást. Ma üresen áll.

Kalocsa: vadászrepülők települtek itt, MIG-21-esekkel. Ma sport és polgári reptér, egy nagy problémát görget sajnos: a szovjetek valamit elkottáztak az üzemanyagellátó rendszerrel és valami iszonyat kerozinmennyiség került a talajba. Máig nincs megoldva a probléma.

Debrecen: a VSZ területét nézve már hátországbeli stratégiai reptérnek tekinthető. Bombázók és vadászbombázók települtek itt Szu-24, Jak-28, majd később Mig-27 gépekkel. A kunmadarasi tárolóból ide is hozták volna az atomtöltetek egy részét. Egyébként Mi-8/17 és Mi-24 helikopterek is állomásoztak itt egy ideig. Ma jól menő nemzetközi repülőtér.

Kunmadaras: felderítők, bombázók és vadászbombázók, kiképző alakulatok lakhelye volt. Ma már mindenki tudja, hogy Kiskunlacháza mellett itt voltak nukleáris fejek tárolva. Ezeket vitték volna "ajándékba" Ausztiára és Olaszországra a Szu-24-esek. Voltak itt még Il-28-asok, Mig-21R felderítők, kisebb kiképzőgépek. Ma lezárt, őrzött reptér. Gyorulási versenyeket és komolyabb airsoft háborúkat rendeznek főleg a területén.

Kecskemét-Kadafalva: helikopterbázis volt az ismert típusoknak. Ma félig beépítve ipari park.

Székesfehérvár: ugyanaz. Ma Auchan bevásárlóközpont és szintén ipari park van a területén.

Bocs ha hosszú lett, de Te írtad hogy érdekel.
Egy történész, talán Varga Károly (?) írt is egy több kötetes könyvet a Szovjet Légierő történetéről és tevékenységéről Magyarországon. Ha valakit érdekel még több részlet, abban biztos talál.
Combat Gear Blog Vagy M4? 2012.10.12 08:00:00
Abban szerintem egyetérthetünk, hogy az M4-es, főleg ez a “pimp”-elt verzió, kifinomultabb eszköz mint az AK, és ezért elsőre kicsit félve nyúltam hozzá. A képeken látható M4-es nem amerikai gyártmány, hanem Németországban az Oberland Arms készíti. Ennél fogva precízebb,…..
BJ41 2012.10.17 10:17:31
Na született tegnap este konkrét példa a két fegyvertípus összehasonlítására bizonyos szempontból. Lőtéren próbáltunk egy M4 klónt ( S&W MP15-ös ha jól emlékszem), G-36 variánst (H&K SL-8-ast) és egy VZ-858 AK-klónt.
Csak pár érdekes részlet: a VZ zártömbjét hátsó helyzetben meg lehetett akasztani, annyira fullon volt a retekkel és mocsokkal. :-) Nem az akasztószemet használtam hozzá. :-) Az MP15-öst csitti-fittire takarítva hozta a gazdája, az SL-8 meg frissen jött fegyvermestertől, villalábbal és Aimpoint M4-el felszerelve.
Az MP-t és SL-t azonnal "harcba" küldtük, a VZ-t pedig nekiálltam kitakarítani. És a tapló száraz siklófelületeket kicsit megolajozni. Az MP15 meglepően jó és könnyen kezelhető, precízebb kidolgozású, mint a honvédségben lévő M4-esek. Finomabban is működött a csőretöltés/reteszelés. Ne nevessetek ki, de az SL-8 nekem első fogásra a három pálcikás játékpuska benyomását keltette. Nem nem egy rossz fegyver, de elég olcsónak tűnik a polimer ágyazása. Az SL egyébként elég komoly szórást produkált még a villaláb ellenére is. Nem a tulaj hibája volt, más is lőtt vele és ott is volt vagy 4-5 centi szórása 50 méteren!! Volt egy akadálya kb 60-70 lövésből, itt a hüvelyvonó nem húzta ki eléggé az ellőtt hüvelyt. Az MP15-nél nem volt gond, a VZ pedig miután kitakarítottam, működött mint a Doxa... :-)
Az igazi érdekesség azonban az, hogy ( el ne mondjátok, mert nagyon valagba rúgnának miatta), de rálőttünk zárt helyiségben kb 30-35 méterről acéllemezre. Nem tudom pontosan, mert magasan volt, de szemre kb. 5-6 mm-esnek tűnt és egymás mögött volt 2db. Nos, a .223 Remington lőszer 30 méterről csak behorpasztotta az elsőt, kicsit még a hátsót is. Az 5.56x45 NATO átvitte az elsőt és alaposan behorpasztotta a hátsót, de azon már nem ment át. És a végén a 7,62-es VZ... hát... mint a szart úgy átvitte mindkettőt és mögötte szétvitt egy "komolyabb értéket képviselő műszaki berendezést" amit nem vettünk figyelembe hogy pont lővonalban van (azt inkább nem írnám le mi volt, mert abból még bajom lehet) :-)
Nem akarok komplett cikket írni ide, csak a saját tapasztalataimat osztottam, meg, de azt hiszem a sebtében összedobott "házi tesztünk" is elég egyértelműen rávilágít, hogy senkinek sincs igaza és nem is lesz ebben a vitában soha. Valóban az a kérdés, mire kell az adott fegyver és milyen környezetben. Ha ergonómikus, jól szerelhető, variálható fegyver kell, akkor ott az M4, ha meg pusztítani kell és 100 évig működni gond nélkül, ott az AK. Kicsit egycerűsítve, ha élőerő jön szembe, én a pontosság és a lapos röppálya miatt M4-el mennék, de ha Mogadishu-stílusú géppuskás terepjárókon jön az ellen, sokkal inkább AK-val mennék ellenük.
BJ41 2012.10.19 10:46:04
@gyula0910:
AK-val vadászni??? Ezeknek az ismerőseidnek ugye nincs vadászvizsgája?
Csak mert ha lenne, akkor nekik is tudni kéne, hogy vadászatra kifejezetten a lehetőleg leváló köpenyes vagy expanzív lövedék javasolt két dolog miatt: 1. ne menjen át a vad testén és látogasson be a legközelebbi faluba is. (kb. ezt teszi a teljes köpenyes lövedék, amit az ismerősöd vadászatra használ), 2. az expanzív lövedéktől "lényegesen joban" sebesül az állat, jó eséllyel halálosan, valamint a vad ami sokkal ellenállóbb szervezetű az ambernél, ne meneküljön el utána és szenvedjen napokig/hetekig.
Vadászlőszer lényege, hogy öljön és ne hatoljon át gond nélkül mindenen. Hadi lőszer lényege: ember, jármű, fedezék és épület ellen is lehessen hatásosan használni.
Mondjuk ezeket nyilván tudod Te is, de az ismerősöd nem.
Combat Gear Blog Most akkor AK ? 2012.10.05 08:00:00
Mivel minden valamire való oldalon legalább egyszer szóba kell kerülnie a jó öreg, lassan már több hónapja szunnyadó, AK versus M16/M4 vitának. Bár az összehasonlítás véleményem szerint ott fog elbukni, hogy helytállóbb lett volna az Ak74SU-t az M4-essel összemérni. Még így…..
BJ41 2012.10.06 08:49:48
@gyula0910: en konkretan erre a fegyverre gondoltam a kepen. Azt tudom hogy van AK az altalad leirt kaliberekben, de ennek a 74-esnek ha jobban megnezed a tok kialakitasat leginkabb a romaniai gyartasu 7,62-es AK-ra hasonlit es nem az orosz 74-esre.

Dudi, tomeggel kapcsolatban igazad van, viszont a zartomb legnehezebb resze kb 3,5 cm-rel a cso vonala folott van. Ez szerintem azert hatassal van a hatra es kisse felfele rugasra.
Úgy gondolom nem új információ, hogy a Magyar Néphadseregben a herdálás az igen komoly mértékben zajlott. Sok történet és mondani kering erről, sőt úgy gondolom most a kommentek között is lesz néhány. Szóval az országba járva-kelve, egy olyan repülőgépek számára…..
Combat Gear Blog HAIX P3 2012.03.05 08:00:00
A HAIX cég bakancsainak bemutatásának aktualitását az adja, hogy az elmúlt évek során az Airpower bakancs-család széles körben rendszeresítésre került az MH-ban.   Általánosságban a HAIX-cégről annyi mondható el, hogy idestova több, mint hatvan éve alapították,…..
BJ41 2012.03.12 18:09:44
@dudi01:
Nem is úgy értettem, hogy ha kínai akkor kuka, ha meg USA/Német gyártás akkor prémium. A GSG 9.2 számomra és még néhány ismerős számára egy sok év alatt sokat bizonyított bakancs, seregben, civil életben, terepen, városban stb. Hiába kínában készül, az Adidas német precizitással ügyel a minőségére.
Az Oakley meg egyszerűen kiadta egy külsős kínai huáng-csuáng cégnek a Tactical sorozat terveit és gyárttatja velük, hogy olcsóbban is tudja adni. Hullanak is szét rendesen. Biztos láttad F.szds Oakley-át, na az nem a csájna-méd, de került is vagy 70e-80e Ft-jába.
  A múltkori cikknél már szerepeltek a rohamlövészek, de akkor a HVG fotósa kísérte el őket, egy rövid egy napos gyakorlat, „air assault”, során. Az ott készült képek mellett kiderült, hogy a hír tv stábja a tanfolyamot az elejétől a végéig megörökítette,…..
BJ41 2012.01.18 11:50:33
Az a véleményem, hogy ez az öltözködősdi és szabálykövetősdi amiről vitatkoztok nemcsak a Honvédségen belüli probléma. Én inkább társadalminak látom. A munkahelyemen elküldenek egy komoly konferenciára és csak ámulok mi mindent megengednek maguknak egyesek (farmer, kockás ing, szendvics, mobilozás..). Igaz, a civil életben nincsenek szigorú szabályok, csak illem, de már tök unalom ezredszer hallgatni, hogy "Tudod ki vagyok én? Én már megtehetem." Attól hogy valaki X eredményt elért az életben, vagy Y pozícióig eljutott az évek alatt, még semmivel sem több mint más és nem szabályok felett álló. Szóval ez amit Ti gondnak éreztek a seregben, a kinti civil életben is gond sajnos, csak máshogy jön elő.
Az érem másik oldala viszont a Honvédség felszerelésének színvonala, minősége. Egyik-másik olyan szar, hogy értelmes ember tényleg keres valami mást helyette. Nehéz eldönteni mi a helyes, ha valaki szíve szerint betartaná a szabályt mert lelkiismeretes, csak hát 2 nap után rokkant pl egy bakancstól vagy málha miatt. Vagy a feladata a fontosabb amit minél magasabb színvonalon próbál végrehajtani, ergo: javítani kénytelen a felszerelésén és eltér a rendszeresítettől. (polárpulcsi? - biztosan melegebb, jobb és kéneylmesebb mind mondjuk egy 2000M nyári gyakorló.)
Én nem vagyok se tábornok, se őrnagy, de racionálisan gondolkodva ünneplés, eltáv, szemle esetén megkövetelném az előírások szerinti öltözködést; viszont kiképzés, feladatvégrehajtás és főleg misszió esetén hagynám, hogy a katonák eltérjenek attól, elvégre a lényeg, hogy a feladatát hajtsa végre minél jobban.