Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Foray Nándor

46 bejegyzést írt és 135 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szlovénia nem világtényező, ám ha a 300 milliós Egyesült Államok vált életformát, az esemény a javából. A melegházasság támogatói és ellenzői jellemzően nem a megfelelő végpontján ragadják meg a házasulandók és a házasság relációját – nem az a helyénvaló…..
Beszédes, hogy egy északnyugati sziget a szülőföldje annak a nonszensznek, hogy ahová először lép a migráns, ott kell eltartani. Dublint nem fenyegeti az a veszély, hogy belesétálnak a bevándorlók. Nem véletlen, hogy manapság minden szörny-államot bevennének az Unióba, ki van ez…..
Áprilisban érkezett a hír, hogy Szatmárnémetiben igazhitű arab brancs vert toborzó tábort. Szatmárnémeti Magyarország határától mintegy négy és fél kilométerre terül el, vagyis a távolság egy belevaló terroristának talán bemelegítésnek is kevés. Egyébként konkrétan…..
„A progresszió híveinek az emléknap kapcsán világosan kell fogalmaznia: Trianon azt a korszakot zárta le, amikor a magyar elit kiváltságtudata és kivagyisága, hatalmi nagyravágyása elnyomta a hazában élő nemzeti kisebbségeket, később akadályozta az asszimilációt és az…..
Foray Nándor 2015.06.13 13:35:53
@maxval bircaman szerkesztő: gondoljuk magunkat Horthy helyébe: az állam primer célja (AKKORIBAN) semmi más nem lehetett, mint Trianon revíziója. Ezt megtette nekünk NÉMETORSZÁG. Na most, ennek fényében kellett volna nekünk ellentmondani Németországnak. "...Trianon nem csak szétszakított családokat, elűzött százezreket, de ezrek halálát is jelentette." Tehát a deportálásokkal mi tulajdonképpen egy nemzeti tragédiával fizettünk egy másik elkerüléséért.

Trianon azért volt gusztustalan, mert tisztán aktuálpolitikai, sőt: hadászati döntés volt. Magyarország leszerelése. Hazánkat az összes egyéb szempontot figyelmen kívül hagyván megfosztották a gyors csapatmozgásokat lehetővé tévő külső vasúthálózatától.

Mint ahogy Afrika országhatárai meg vonalzó révén létrehívott egyenes vonalak. Üdvözlet a győzőnek.
A magyar miniszterelnököt olyan butázza le, aki nem „lát” szociológiai különbséget egy erdélyi református magyar meg, mondjuk, egy közel-keleti igazhitű arab között. És komoly arccal bemondja, hogy amennyiben holmi magyar egyének simán elhúznak Németbe pizzafutárnak,…..
Öncélú polgárpukkasztásra számítottam, ehhez képest kellemes csalódást okozott Lars von Trier kétségkívül hatásvadász forgatókönyve. A nimfomániás című kétrészes opusszal az alapvető gikszer csak annyi, hogy nem egy nimfomániásról szól. Lars papa fogalomzavarban…..
Szerintem a Charlie Hebdo tetemei fölött zajló perpatvarban sem a konzervatív, sem a liberális hangadóknak nincs teljesen igazuk. Nagyra becsülöm valamennyi világvallást, ezúttal mégsem állok a markánsan konzi állásponton; úgy vélem, igenis lehessen cikizni a vallásokat – ami…..
A jedi-kristály nyomábanA velem egykorú, illetve a picit idősebb sci-fi-rajongók bizonyára emlékeznek még a nyolcvanas évek közepén induló Robur című folyóiratra, mely folytatásokban közölt tudományos-fantasztikus regényeket és novellákat. Az első néhány számhoz pedig többek között egy olyan művet…..
Foray Nándor 2014.10.31 14:24:20
@Hoppácska: de nekem nem is azzal van gondom, hogy lenyomták, sőt. Olvastad a regényt? Mert nehéz effektíven tükrözni a jelenetet. A lényeg az, hogy Luke-ék bajban vannak, és hogy ne kerüljenek még nagyobb bajba, eljátssza(!), hogy csak egy piti bűnöző, magát térdre színészkedve sír(!) a kegyelemért. Pont az a legnagyobb gond, hogy - a lehetőségekhez képest legalábbis - ura a helyzetnek... totál túlnő a filmbéli Luke-on.

Emiatt mondom, hogy olyan érettséget mutat, mely az első filmre nem jellemző (abban egy pánikoló, nem is különösebben intelligens gyík - a könyvben nagyságrendekkel életképesebb).
A Tankcsapda idén 25 éves. A debreceni zenekar ennek megfelelően egész 2014-ben ünnepelt. Végigjárták a fesztiválokat a jubileumi műsorukkal úgy, hogy szinte az összes dalukat eljátszották, kihoztak egy dedikált sört, de ami a legfontosabb, kiadtak egy sorlemezt Urai vagyunk a…..
Foray Nándor 2014.10.15 22:31:26
„Soha nem csináltam még”: Tankcsapda – Urai vagyunk a helyzetnek

Majdnem ugyanakkor jött ki a két egyszerre legnépszerűbb és legnépszerűtlenebb hazai rockcsapat új albuma, és majdnem ugyanaz lett a véleményem. Majdnem, de végül egyáltalán nem.

Én azon kevesek közé tartoztam, akik vallották, hogy a Tankcsapda és a Depresszió életműve egyaránt egyenletes színvonalú. Egyenletesen jó. Soha egyetlen kiadványukat se értékeltem le. Sőt, megkocáztatom, folyamatosan fejlődtek: nekem ne mondja senki, hogy a Punk & Rollnál nem jobb a Mindenki vár valamit. Dehogynem jobb. És a 2009-es meg a 2012-es nagylemez is nagyszerűre sikeredett.

Csalódásom eljövetelére a legközelebbi múltig semmi nem utalt, ugyanis az előzetesen bemutatott Köpök rátok a tanktörténet egyik csúcsa. Innovatív, katartikus darab. A zene betemetet se temettem, bár abból már hiányzott egy valamirevaló refrén e helyett a mantrázós izé helyett. A verzé viszont visz.

Ebből a derűs nézőpontból közelítettem a mellesleg pocsék borítójú Urai vagyunk a helyzetnek című koronghoz – és életemben először esett meg, hogy egy nagyszabású Tankcsapda-mű nem fogott meg. Mit vettem észre?

Énszerintem ehhez az anyaghoz a Tankcsapda úgy állt hozzá, mint a Metallica a St. Angerhöz: „volt már elég slágerünk, az emberek tudják, mi az a Metallica” – hangoztatta James Hetfield akkor. Nyilván Lukács Lászlóék is hasonló motivációval gyártottak megjegyezhető refrén nélküli és kemény, metálos, ám könyörtelenül monoton számokat. A legtöbb dalt amolyan baljós, elhagyatottgyárobjektum-atmoszféra hatja át, ami számomra szintén azt sejteti, hogy a produkció szürkesége tudatos koncepcióból fakad. A szövegtéma-repertoár is ezt a feltételezést erősíti: a 11 trackes listának legalább 8 dala hordoz összesen 2-féleképpen meghatározható tartalmat (1: hitvány a politikánk, meg a világ, 2: „meghalok érted”), igaz, ez nem feltétlen újdonság, hisz Lukácsot mindig is érdekelték a nők, és fogalmam sincs, hogy ezek a magasztoskodó, mégis proliságban ragadó „romantikus” elégiko-ódák évek óta ugyanahhoz a macához íródnak vagy dalonként másikhoz, de akár előbbi, akár utóbbi, mindenképp ciki. (A Depresszió „szerelmes hőse” hitelesebbnek tűnik.) És nem az a gond, hogy politizálás van, inkább az, hogy a végére vagy kétszer unalomba fullad. Az Olyan mint rég (sic!) még viszonylag méltó folytatása az amúgy nem hibátlan Mi a fasz van?-nak, de a társaira már nem is emlékszem, csak annyira, hogy: „a dallam elmondja helyettem”. Na, pontosan erről beszéltem. Ez a koncepció. Csináljunk valami szokatlanul mocskosat (amilyet „soha nem csináltam még”), aztán lesz valahogy. Mert az vitathatatlan, hogy nincs két egyforma Tankcsapda-album. Továbbra sincs. Csakhogy ez az erény ezúttal nem elég. A megváltó Dallam legfeljebb momentumokban tündököl (pl. Egyedül a világ ellen-verzérészlet). Ahol a refrén valamelyest emlékezetes, ott egy-egy régi magyar slágerre emlékeztet – Egyedül a világ ellen, Sállállállá (csak bennem bízz). A címadó (Semmi pánik) eleve szégyent hoz az egészre a maga semmilyenségével.

Legelőször értem azokat, akikre Lukács Laci köp, legelőször érzem azt, milyen nem imádni a zenéjét. Minél előbb adj valamit, amitől múlik a fájdalom.
Foray Nándor 2014.10.17 09:12:39
@Ötperces Nickregisztráció: én is egyetértek veled, nem beszélve arról, hogy az általad fölsorolt „legendás” együtteseket (Motörhead, Maiden, Sabbath, AC/DC) ráadásul ki nem állhatom (annak tudatában sem, hogy a Head például hatott a Tankcsapdára). Eleve rühellem a klasszikus sikoltozós, pederaszta rockot/heavy metált, nálam a zene a Metallicával kezdődik. :) Már a Roses első albumát se bírtam elviselni ahhoz képest, hogy mekkora ász állítólag. Százszor inkább a Tankcsapdától akármi. És utóbbi legalább képes megújulni, míg előbbiek, amennyire tudom, bár túl sokat nem közeledem, ugyanazt a ratyi öreguras stílust nyomatják, amivel 30 éve futottak be. A Tankcsapda meg mindig más. Szerintem a klasszikus rock/heavy metal fölött rohadtul eljárt az idő. Még az olyan, amúgy vállalható trashbandáknak is modernizálódniuk kéne, mint az Exodus. Meghallom Bruce Dickinson áriáját, ki tudnék szaladni a világból.

Kanye Westről, illetve annak ajnározásáról inkább nem mondok semmit. Ja, egy valamit mégis: southparkreszek.info/tizenharmadik-evad/5-resz/halrudi-
Majdnem ugyanakkor jött ki a két egyszerre legnépszerűbb és legnépszerűtlenebb hazai rockcsapat új albuma, és majdnem ugyanaz lett a véleményem. Majdnem, de végül egyáltalán nem. Én azon kevesek közé tartoztam, akik vallották, hogy a Tankcsapda és a Depresszió életműve…..
A Depresszió hamar elérte azt a státuszt, hogy divat lett oltani. Újabban a mainstreambe is berobogott: például jobban örültem volna, ha e tökös rockbanda képvisel bennünket a Dalfeszten. Függetlenül ettől meg A folyamat zajlik… minőségétől, én semmiképp nem állnék be a…..
Mindketten a kollektív tudat („Isten”) közvetítői voltak, ám mindkettejüknek akadtak gyengeségei: előbbié a félelem, utóbbié a harag. Mi alapján lehetne eldönteni, hogy melyikük állt közelebb az isteniséghez, inkább viselkedésük vagy véghezvitt csodáik mibenléte a…..
A szabál az szabál: ha nincs Kossuth-díja, akkor nem kerül be a Híradóba, ez van. A ma reggel 6:30-kor kezdődő hírműsorból kimaradt Robin Williams halálhíre, pedig ha a hír definícióját nézzük, amit egyszer már megmutattunk pedig a köztévének, ez igencsak fontosabb lett volna,…..
Most, hogy engem is bëlgának titulált a Spiler.info, muszájnak éreztem, hogy írjak a tizenöt éves zenekar új lemezéről. A Bëlga 2002-ben úgy robbant bele a 11 éves világomba, mint semmi korábban. Addig egy-két kimásolt Dire Straits- meg eredeti Republic-kazi jellemezte a családi…..
Foray Nándor 2014.07.22 21:09:28
Hű, Bence, csak most találtam rá erre, pedig reflektálandó, hátha még olvasod, ha nem, az se baj, szeretek írni úgyis.

Először is picit összecsapottnak érzem az írásod; például egy zenekritika keretén belül hányszor érdemes a „rossz” melléknevet használni? Mert szerintem egyszer, de az már a felső határ.

„hallgatni mindenesetre rossz.”
„tehát rossz volt.”

Annyi szép, árnyalatos magyar szinonima van, nem az újbeszélszótárból kell csontszavakat válogatni. Továbbá a felsorolásszerű fogalmazásmód nem mindig szerencsés.

Van, amiben egyetértek a meglátásaiddal. Abba viszont mulattató belegondolni, hogy nálad idősebbek már a Jön a Gólem!-nél siratták a Bëlgát, valamint a Connektor :567:-nél a Tankcsapdát, mostanában meg akad szakértő, aki szerint a sokat bírált Élni vagy égninél volt csúcson a csapat. Nem érdekes ez? Megjósolták a bandatagok is 2006-ban, hogy 6 évvel később ezt fogja mondani, akinek semmi nem elég jó: „A régi banda 2006-ban, az még jó Tankcsapda volt! Ez a mai 2012-es már nem az igazi.” (
www.passzio.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=9732) Nem lehet, hogy azért az első két albumot preferálod, mert azokhoz fűződnek gyermekkori emlékeid, és valójában ugyanazokat szeretnéd hallani újra meg újra? Mert én nem hiszem, hogy objektíve a Zigilemez silányabb a Gólemnél. Fogadok, 2028-ban minden okos a 2014-es Tankcsapdát fogja visszakívánni.

Vannak dolgok, melyeket pedig nem értesz. A 15 év ún. vidékiproli-hanghordozása a DopeMan-féle, „mindenen túl vagyok, mindent láttam” felhangú, a semmire nagypofájú telepi-wannabe gengszterrepp zseniális stílusutánzata; Bauxit istenien játssza a szerepet – e nélkül a hanghordozás nélkül töketlen volna.

„Tokio” – akit persze Tokyónak hívnak, felfáradhatnál a belga.hu-ra életműkritika előtt/közben – tényleg a leggyengébb láncszem, vagy csak nekem (s neked) nem jön át. Mindent én sem érthetek. Bár a Mit paródizálsz?-ban * ügyesen tolta.

(Igen, a hivatalos szájton Mit paródizálsz? a cím, hosszú ó-val.)
Furcsa, hogy a Bëlga pont az utolsó valamirevaló albumán degradálta magát nonzenekarrá (California). A Zigilemezen egy-két töltelékdarab ha akadt, ám a mai napig jelentőségteljes déjà vu-m támad, mikor az adott dalcímekhez hasonló kifejezéseket látok. Márpedig nálam magas a…..
A terrorista, emberevő szíriai lázadóknak szurkolni az egyik sikk világmagatartás mostanában, a másik az amerikai megfigyelésen való háborgás, orwellezés, Nagy Testvért emlegetés. Pedig „sajnos” ez a probléma is összetettebb annál, ahogy kezelni szokás, és pont nem azért…..
A bátor, szép Denevérember és a Pókember fegyvertelen, meztelen lenne felhőkarcolók nélkül; azokat megvonni tőlük olyan volna, mintha a fénykardot száműznénk a Csillagok háborújából. A levegő urai, a szuperhősök hol, hogy röpködnének a tömzsi Budapesten? A felhőkarcoló az…..
Mióta a Fidesz nekiállt folytatni a Gyurcsány-kormány keleti nyitását, azóta egyre-másra dörgölik az orrunk alá államalapító vezetőnk vélt életművét, mind az Orbán-szkeptikus, ellenzéki jobboldal csekély számú képviselői, de ami még abszurdabb, hogy a baloldali-liberális…..
Középkori – elavult, beszűkült, merev, régimódibb mint egy dinoszaurusz, szűk látókörű, provinciális. A sötét középkor toposza talán már eltűnőben van: a történelem iránt kicsit is érdeklődők árnyaltabban látják a helyzetet, mint az egykori kommunista…..
Úgy tűnik, anya kissé rasszista: barnára fotosoppolt Orbán-kép tűnt fel, majd el a bajnaista Milla 107 ezres FB-oldalán. Több mint húsz percig volt kint az Egymillióan a Sajtószabadságért (Milla) Facebook-csoport oldalán az a montázs, melyen Orbán Viktor barna bőrrel szerepel, a…..