Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Atyaman

0 bejegyzést írt és 1090 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Naszóval. Van itt egy szívünknek kedves kiadó, az Ad Astra, annak egy kiváló irodalmi szerkesztője Kleinheinz Csilla. Aki számos más tevékenysége (úgymint írás, műfordítás, gyereknevelés, nem feltétlenül ebben a sorrendben) mellett az SFmagot is műveli szabadidejében. Szóval…..
Atyaman 2013.02.05 10:26:49
@auer: Ízlés kérdése. Én a goodreads segítségével 15-20 perc alatt simán találtam 5+ Angry Robot kiadású könyvet, ami felkeltette az érdeklődésem a történet és a kritikák alapján.
Az öt könyv ára pedig szummában cca. duplája a 25 dolláros támogatási árnak. Szóval az én szemszögemből ez inkább tűnik egy jó kis akciónak.
(Mondjuk én ugyanígy nem neveznék koldulásnak egyetlen komolyabb fundraiser projektet sem, sokkal inkább előfinanszírozásnak.)
Atyaman 2013.03.23 09:39:54
@Komavary: Yup, hozzám is tegnap érkezett meg a voucher.
Intro Volt már nekünk cikkünk az alapokról (amit továbbra is ajánlok, mindenkinek, aki csak most kezd barátkozni az elektronikus olvasással), viszont azóta már sok víz lefolyt a Dunán, ideje hát kicsit frissítenünk, és megosztanunk az okosságot azokkal, akik csak "most…..
Atyaman 2013.01.19 20:19:24
@glezmen: »erdekes meg a Kobo is, annak a szoftvere nagyon jo mar gyarilag is, jo es okos felulet, sok formatum tamogatasa
ami ott eros negativum hogy allitolag nem minden konyvnel mukodik rendesen a margo/sorkozallitas, bar lehet hogy ezt azota mar megoldottak egy update-tel
illetve az anyaghasznalata sem tul jo«

Ezt hol olvastad? A Kobo software-e a legbugosabb a nagyok közül (Amazon, B&N, Sony). Ezért is horgonyoztam le egy korrektül működő firmware verzió mellett. Nem hiányzik, hogy egy update után megint 2-4 másodpercig tartson egy lapozás az epub-okban :)
Az anyaghasználatra pedig semmi panasz nem lehet, legalábbis a Kobo Touch esetében. A Kindle Keyboardot pl. agyonveri; ok, ez mondjuk nem sokat jelent :)

Léteznek olyan stílusbeállítások, amik hajlamosak lehetnek felülírni a Kobon megadható értékeket. Pl. a Calibre gyakorta használ pt-ben megadott értékeket a margókra. Na az pont olyan. És ha nem akarom újraformázni a megvásárolt könyveim – nem, nem akarom –, akkor pl. a Black Library-s és a Delta Visionös olvasmányoknál ezzel együtt kell élni.

Ezen kívül ráadásul 1000+1 bosszantó hiba van a Kobo Touch-csal (pl. a beágyazott fontokat teljesen másképp rendereli az epub és a kepub...), de a Kindle-höz még így sem térnék vissza, mivel összességében számomra még így is jóval szerethetőbb a Kobo.

Apropó, ha mégis rendelsz majd Glot, én is szívesen beszállnék a buliba :)
Sokan példát vehetnének erről a blogról. Egyfelől szent őrültek gyülekezőhelye (és ebbe magamat is beleértem) másfelől ha vannak is vérmes véleményütközések (azok pedig vannak) a legtöbbször abból is konstruktívan jövünk ki. A minap volt egy kis vitánk az egyik poszt…..
Atyaman 2012.11.01 11:46:40
@auer: Én is ezt mondom. Mindenki feccöljön bele annyi időt, amennyit nem sajnál rá és olvasson úgy, ahogy neki kényelmes. :)
Atyaman 2012.11.02 15:34:18
@Dworkyll:
»Egyébként meg újabb vasak ahogy nézem épp azon a vonalon erősítenek, hogy ne akadjanak ki a beágyazáshiányon, illeve hogy felülvágják a beágyazást a saját fontjaikkal.«

Ezt meg tudom erősíteni a Kobo Touchom esetén. Választható ugyan a document default, de vannak saját betűtípusai is, amikénél variálható a vastagság és az élesség – ez nagyon zsiványos funkció ám :). Az utóbbiak közt ráadásul akad olyan is, ami ismeri az ékezetes karaktereinket. Szóval az ő és ű sem para.
Atyaman 2013.01.16 22:03:27
@L. B. Alberti: Nekem a MS Worddel van olyan tapasztalatom, hogy a 0-ás behúzást annyira alapértelmezettnek veszi, hogy a stílusleíróban fel sem tünteti. Magyarra fordítva, ha csinálsz egy "Első bekezdés" stílust, ahol nullára állítod a behúzást, ott a kimeneti html fájlodban (gondolom abban mented el), egyszerűen nem lesz benne a behúzásra utaló érték.

A konvertálásnál jön a csavar, mert ott ha nincs megadva a behúzás mértéke, azt a prc nem nullának, hanem 1em-nek értelmezi.

Megoldás: nyisd meg a html fájlt egy szerkesztővel (pl. Notepad++), keresd meg az "Első bekezdés" stílus leíró részét, és írd be neki a nullás behúzást: text-indent:0;
E-könyv olvasók Radar! 2009.10.04 23:33:00
Közkívanatra itt egy poszt, semmi másért, hogyha valaki más témához nem illő anyagot  talál a hálón, itt megoszthassa. A legjobbakból posztot fabrikálunk. Előre is köszönöm, a többi olvtárs nevében is. UPDATE: új megjelenéseket, érdekes könyveket a Könyvradaron…..
Atyaman 2012.10.11 15:28:28
@zlaboncz (ZLC): És még az árában is ott a csapda. Az egyik kommentelő írja, hogy elvileg 3 éves mobil előfizetés mellet lesz ez 10 euro. Anélkül cca. 60.

Amúgy meg nem vagyunk szerintem elkényeztetve. Egy digitális képkeretet (még ha a jó öreg e-ink Vizplex (igen, az) kijelzővel is van szerelve) ne akarjanak már e-könyv olvasóként eladni. Ezzel leginkább csak az e-könyvolvasó eszközök piacának fognak ártani, ha az egyszeri laikus meglátja, hogy ez ócó, és azt hiszi róla, hogy e-könyvolvasó. Jól megveszi, és aztán csak csalódik benne.

Pedig vannak benne nem elvetélt ötletek is. Pl. az előfizetéshez társítás, a 2db AAA elemes akksi, ami elvileg 12-15 könyvet bír (na ja, nem kell minden oldalt előre renderelni a memóriába és nincs se wifi, se 3g, még jó hogy bírja).
Atyaman 2012.11.11 17:37:10
Még egy ígéretes technológia: www.diginfo.tv/v/12-0207-r-en.php

Láthattuk már, hogy az ilyeneket mennyire fenntartásokkal kell kezelni (Pixel Qi, Mirasol), de egyszer valamelyik hasonló megoldás csak fog működni...
Kedves Olvtársak, mint azt bizonyára tudjátok, jó nagy volt az arcom május elején a példányszámok telkintetében. Fel is tette a kezét az első versenyző rögtön, hogy ő már bizony nagyon közel van az általam olyan bátran bevállalt határhoz. Nem, nem azért jelentkezett, mert az…..
Atyaman 2012.11.10 17:49:38
Atyaman 2012.11.11 17:10:57
@Komavary: Ha más platform alatt e-inket értesz, akkor szerintem teljesen esélytelen (és felesleges is).

Azt nem tudom, hogy az Android boltban van-e e-könyv forgalmazó cég, plusz megfelelő epub3 képes olvasó program (bár gondolom ez utóbbi csak van).
Mert ha igen, akkor ott még tényleg érdemes lehetne nyitniuk.

Más: Csak most gondoltam jobban bele abba – a pizza és a bowling elterelte a figyelmem :) –, hogy mennyire kommersz e-könyvfogyasztó vagyok. Mind a 3+1 említett cím eladott példányszámának növeléséből kivettem anno részem :)
Hardverrovat Bejelentették (a teljesen érthetetlennek látszó iPad4 mellett) az iPad minit. Trollháborúkért tessenek a szablogokra látogatni, itt inkább az e-könyves szempontokat szeretném gyorsan felvillantani A jó hírek: Kisebb lett ;-) Lehet, hogy így már hordozható…..
Atyaman 2012.11.04 10:29:43
@Dworkyll: Az sem véletlen, hogy a második legjobb eladási napját produkálta a Kindle Fire HD az Apple iPad mini bejelentése után (legalábbis Jeff Bezos állítása alapján, mert eladási adatokat továbbra sem közölnek).

Nyilván sokan voltak türelmesek, és kivárták, míg az összes lehetőséget megismerik, majd csak eztán tették le a voksot valamelyik tablet mellett.
E-könyv olvasók Dühöngő 2010.10.01 22:43:15
Kedves Olvasóink!Nos, itt majdnem mindent lehet. Kivéve amit a „szabályzat” tilt és amit a jó ízlés nem enged meg. Ilyen a személyeskedés, a flame és az illegális források nevesítése (vagy utalás rájuk, hogy miként lehet megtalálni mondjuk guglin). Minden szabály…..
Megérkezett a Sony PRS-600. Szokatlanul apró dobozba volt csomagolva, egy USB kábel, egy ráhúzható kis tok, valamint némi minimális dokumentáció társaságában. Az olvasó kibontása után az első gondolatom az volt, hogy "jesszus, ez jég hideg". A Cybook műanyag volt,…..
Atyaman 2012.10.21 08:56:23
@Richárd Bárdi: Persze, fontbeágyazásra van szükség.
A legegyszerűbb módszer: e-konyvtar.com/index.php

Expertebb megoldás: www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=184085

Ha még a konverzió folyamatánál tartasz: ekonyvolvaso.blog.hu/2010/06/27/igy_neveld_az_az_epubodat
Ez a nap is eljött, kedves olvtársak. Az élvonalban ügyködő Bookline (az ekönyv.hu egyik tulajdonosa) saját kiadót indított. Eddig ugye nem nagy hír, láttunk már ilyet, a Librinek is van kiadója. De. A két első cím elektronikus verziói egy héttel a papírkiadás előtt …..
Atyaman 2012.10.19 08:45:28
@KaPé: A világért sem akarnék beleszólni neked mennyit ér egy e-könyv. Csupán annyit jegyeznék meg, hogy ez az ár akkor lehetséges, ha könyv máshonnan visszahozza a befektetett tőkét (korábbi kiadás, párhuzamos papírkiadás, feltéve ha sikeres), vagy eszméletlen mennyiséget adnak el belőle.

A 300 Ft-ban benne van a 27%-os áfa, ha azt levonjuk akkor marad: 236,22 Ft. Ebből még vonjuk le az elektromos utalás árát (bankoknál nem tudom mennyi, paypal esetén 3-4% + Fix 90 Ft), marad ~136 Ft.

Egy magyar könyv esetén ebből kéne megfinanszírozni az írói honort + 10-20 Ft-ot eladásonként, a szerkesztőt, a konvertálást, a borító tervezést, meg egyéb dolgokat, ha igényesek vagyunk. Plusz ami marad, az még mehet a kiadó kasszájába, hogy fizesse a rezsit és az alkalmazottakat.
Külfödi könyv esetén az író kimarad a buliból, helyette van jogdíj és fordító.

Na most, ha olyan történik, ami eddig még nem, és a hazai piacon eladnak 1000 példányt ebből az e-könyvből, akkor cca. 136e ft üti a kiadó markát, amiből csupán a fentieket kellene fedeznie. Életképesnek tűnik?
Atyaman 2012.10.19 13:42:11
@spontan: Erre írtam már gyorsan az elején, hogy durva sokat kellene eladni belőle :)

Én korrektnek mondjuk azt tartanám, ha egy kicsit kisebb árréssel árulnák a digitálisat, mint a papírváltozatot. Vagy még inkább megfogalmazva, maradjon ugyanannyi összeg a papír és e- változat járulékos költségeinek (nyomtatás, terjesztői árrés, banki átutalás, konvertálás, áfa) levonása után. Persze a korrekt és a működőképes árpolitika nem feltétlenül ugyanaz.

Amúgy meg hasonló elvhez tartom magam, mint KáPé: Van egy ár, amiért el lehet nekem adni az e-könyveket. Ez az ár az érdeklődésem függvényében változó, de max. 2,5-3e Ft.
Történt egyszer, hogy az Olvasó a közel 40 megjelent könyvvel és becslések szerint majd’ 3,5 millió eladott példánnyal büszkélkedő magyar szerző hivatalos Facebook-oldalán megfogalmazott egy igényt. A felvetésre adott válaszok, és a némileg trollkodásig fajuló adok-kapok az…..
Atyaman 2012.10.15 06:10:56
@Dworkyll: A perrel való fenyegetőzés után szerencsére a kiadók nagy része kihátrált e mögül, legalábbis Amerikában. Az EU-ban viszont az összes:
www.readwriteweb.com/biz/2012/09/ebook-settlement-big-win-for-amazon-consumers.php
www.reuters.com/article/2012/09/19/us-apple-ebooks-idUSBRE88I0VA20120919

Még én is kaptam egy e-mailt, hogy jogosult vagyok valamekkora kártérítésre, mert agency modell szerint árazott könyvet vettem az Amazonon :)
Kedves Olvtársak, a hír igaz, a Delta Vision is belép a leaderek klubjába, és elektronikusan is közzéteszi a címeit (de legalábbis egy részüket). Végtelen szerénységükkel még nem csaptak bele a nyitókampányba, mert azt akkorra tartogatták, amikor a  jelenleginél  azért több…..
Atyaman 2012.10.12 13:53:40
@kIára: @SaGa: @Dworkyll:
Kicsit tényleg kezd elharapódzni ez a vita az e-könyv készítésről. Nem jó ezt látni. Kicsit olyan érzésem van, mintha az oviban durcás kisgyereket látnék. Szerintem Dworkyll kérése, hogy írjatok egy cikket arról, hogyan lehet a kódolás oldaláról is szépen megcsinálni az e-könyveket jó felvetés volt, és igenis szükség lenne rá, hogy valaki – aki ért is hozzá – elkészítse.

Amúgy ha ő azzal a hozzáállással megöli a magyar e-könyveket, hogy segít a kiadóknak, íróknak összehozni az e-könyveiket. Ám teszi ezt pontatlanul, és hibás eszközökkel, akkor sajnos az sem sokkal jobb, aki tudna segíteni, mégsem teszi ezt.
Jelenleg pont ennek a leírásnak hiánya az, ami a még ezen a téren tapasztalatlan kiadókat a hanyagul elkészített e-könyvek kiadására sarkallják. Mivel fogalmuk sincs róla, hogy ezt lehet másképp is. Bár félek tőle, hogy ha még tudnának is róla, akkor sem lennének képesek minden címüket egy profira bízni, hiszen az átlag magyar e-könyv még a konverzió árát sem termeli vissza. Szóval vagy van sok belül kotvány struktúrájú e-könyv a polcon, vagy nincs semmi, esetleg néhány bestseller cím jól elkészítve. De azért az még kevés az üdvösséghez.

Viszont még nem jöttünk ki a hazai piac alakulási fázisból, most lehetne/kellene formálni a kiadók hozzáállását, hátha még a végén ők is költséghatékonyabbnak találják legalább a kiemelt címek minőségi elkészítését, hogy aztán ne pár év múlva kelljen nulláról újra elkészíteni őket, mert széthullnak az akkori parserek alatt az export e-könyveik.

Szóval a lényeg, hogy igenis érdemes lenne megcsinálnotok know-how-t az igényes publikációk készítéséhez. Valamikor el kell vetni azokat a csírákat, hogy szárba szökkenhessenek. Ha mondjuk már lenne egy ilyen, akkor most lehet, hogy nem is kéne erről beszélnünk, mert a pl. DeltaVision sem az Atlantis-t választotta volna.
Sokan plankolták föl a történetet, nekik mind köszönet. A legjobban az origó ment utána a dolgoknak, ezért a hatékonyság okán csak újraközöljük a cikkük elejét. Bagóért akarja eladni a német Txtr cég legújabb e-könyv-olvasóját, a Beagle-t. A csupán háromezer…..
Ilyet sem csináltunk még, hát most teszünk rá egy kísérletet. Helyi idő szerint 19:30-tól alkalmi frissítésekkel élő közvetítés Santa Monicából. 20:54: Záróra. Nem tudom, ki figyelte, remélem azért tetszett... :-) Mindjárt összefoglaljuk. Az LTE-re visszatérve: azért az,…..
Atyaman 2012.09.07 12:31:20
@Dworkyll: @Professzore: @Arturo: Van egy tippem. Mit szólnátok a 758x1024 pixeles felbontáshoz? Úgy már stimmelnek az adatok :)
Atyaman 2012.09.27 20:12:14
@Atyaman: >>Van egy tippem. Mit szólnátok a 758x1024 pixeles felbontáshoz? Úgy már stimmelnek az adatok :)<<

Ez mostanra már nem csak tipp. Ennyi a felbontása az új Kobo Glo-nak, és ennyi a Kindle-nek is. Tehát az értékek stimmelnek – 212.34 dpi, 61.707%-os növekedés –, úgyhogy egyelőre még nem felejtettek el számolni az Amazonnál :)

Referencia:
www.mobileread.com/forums/showpost.php?p=2233436&postcount=15
kindle.s3.amazonaws.com/Kindle_Paperwhite_Users_Guide.pdf
E-könyv olvasók Kindle-utóhang 2012.09.07 12:43:29
No, aludtunk rá egyet... 5 új eszközt és több szolgáltatást mutattak be tegnap este az Amazon idei „szokásos” sajtóbemutatóján. Előző - a Kindle történetét összefoglaló - posztomban tippeltem párat, ennek néhány része bejött (a lényegiek mindenképp), a bolt hivatalos…..
Atyaman 2012.09.25 11:16:56
@Dragon Z.: Gondolom erről a lámpáról van szó: forum.ekonyvolvaso.info/topic/29-kiegeszitok/page__view__findpost__p__203

Az IKEAból már valószínűleg elfogyott. Dwo talált egy lapot ahonnan viszont lehet rendelni, de ehhez a linket sajna nem tudom.
Onyx akciók Kedvenc hardverimportőrünk, a Koobe magyarország arról számolt be, hogy az Onyx stratégiát vált, és agresszívebbre veszi az árazást. Ennek megfelelően egyes modelljeik javasolt végfelhasználói ára 7.000-13.000 forinttal került lejjebb augusztus 1-től. Szeretjük a…..
Atyaman 2012.08.22 18:40:12
@Dworkyll: Lehet tudni arról valamit, hogy most hol tart a folyamat?
Atyaman 2012.09.17 20:46:51
@Mike76: Sőt, ahogy nézem meglepetésként külön-kölön meg sem lehet venni az e-könyveket, legalábbis jelenleg nem látok ilyen lehetőséget.
E-könyv olvasók Őszi ajánlatok 2012.09.10 17:17:25
Most, hogy szénné pezsegtük magunkat az őszi hardvereken, nézzük, hogy milyen érdekességek jönnek olvasnivaló-fronton. 9.11 Ad Astráék végre visszatérhetnek a duplacsövű kiadásokhoz, holnap jelenik meg ugyanis Lavie Tidhar Oszama című regénye, papíron és villanyon. Sajátos…..
Atyaman 2012.09.12 21:35:33
@mojo68: Most már akkor nem mindegy mikor adják ki? :'(

Biztosan még agyalnak azon, hogy mi legyen az összeg az árcédulán. Ezt nem szabad ám elkapkodni! Még a végén találnának olyan embert, aki nem olvasta.

Viccet félre téve, lassacskán inkább becsületkasszát kéne kirakniuk.
Atyaman 2012.09.12 21:45:15
@tetsuo_: Elkeserítő, komolyan. Mondjuk ismerve Lukjanyenko véleményét a digitális olvasásról, nem vagyok benne biztos, hogy csak az áron nem tudnak megegyezni.
Atyaman 2012.09.13 23:51:19
@ehran: Rosszul emlékeztem, nem az e-kiadást ellenzi. Csak volt egy kísérlete, ami nem túl rózsás eredményt hozott:
worldsf.wordpress.com/2010/12/02/lukyanenko-launches-e-publishing-experiment/
Izgalmas ősznek nézhetünk elébe, ha már a szórakoztató elektronika fogyasztási templomaiban is megjelentek az abszolút vállalható árú és minőségű (értsd "márkás" ;-) olvasók. Igaz, nem a csúcsmodellek, meg a legújabbak, de akkor is. A Kindle WiFi 35, a Nook Simple Touch 40…..
Atyaman 2012.09.03 18:39:30
@glezmen: Csak nem a Jég és Tűz Dalát darálod te is ;)
Atyaman 2012.09.04 06:16:31
@glezmen: Egyet kell értsek. Én éppen az A Feast for Crows és az A Dance with Dragonst olvasom párhuzamosan (időrendben összefésülve). Az ekönyv csodája :)
Atyaman 2012.09.04 11:31:59
@ehran: Sőt, nem csak hogy a fejezeteket fésülte időrendbe, hanem pl. ahol egyszerre két PoV karakter volt jelen, ott még a két fejezetet is összeolvasztotta, gyakorlatilag bekezdésenként összevágva őket :)
Emelem kalapom én is a készítő előtt, nem keveset dogozhatott vele.

Amúgy az a poén, hogy megvettem mind az öt kötetet digitálisan, és közben egyikből sem a tiszta verzió került az olvasómra, ennyivel jobban kiszolgálnak a civilek.
Nem minden nap jár értő magyar gaidzsin a felkelő nap országában, főleg akkor nem, amikor ott e-könyv vásár és Kindle-killer bejelentés van. Fogadjátok sok szeretettel Sabolc (aki Dave Barry legnagyobb magyar rajongója ;-) avatott kezű írását. Innen Július 4-6. között…..
Atyaman 2012.08.31 08:46:52
Más topikokban már téma volt a Kobo firmware illetve annak esendőségei. Jó hír, hogy megjelent a 2.1.1-es firmware – legalábbis Japánban, de a többi országban is fel lehet kézzel tenni az olvasóra –, ami a 2.0.0 illetve a 2.0.2-höz képest az olvasási élményen csiszol.
Az utóbbi fw-ekben az epub lapozás feltűnően lassú volt, ez pl. orvoslásra került. Szintén állítottak valószínűleg az érintés érzékenységén, korábban előfordult néhány eset mikor az olvasó nem reagált az érintésre, ezek száma drasztikus mértékben csökkent. Illetve ami még nekem pluszban feltűnt, hogy korábban a teljes képernyő frissítés nélkül 2-3 lapozás után már jól láthatóan csúnyán sikerült renderelni a betűket, ezen a téren szintén komoly javulást tapasztaltam.
A többi apróság, amiket most nem keresek elő, szintén a felhasználók igényeit tükrözi. Egyik példa, hogy olvasás közben nincs óra, előhívod a menüt (nem a főmenüt ofc), szintén nincs óra, rákkatintasz a beálításokra van óra. Ez most annyit változott, hogy mikor lehívod a könyvben a menüt 1-2 másodpercre látod az órát, majd az átvált arra, hogy hány százaléknál tartasz a könyvben. Lehetett volna ennél jobb megoldás is (egyszerre mindkettőt mutatni pl.), de haladunk, és figyelnek ez a lényeg.

A pacsi nem jár, mivel jórészt általuk elrontott, korábban már jól működő funkciókat hoztak helyre, lassan (1 hónap), de biztosan. Ám egy vállon veregetést azért kaphatnak :)
Elöljáróban Bevallom férfiasan, rettenetesen nem szeretem az Apple dolgait. Sem a cégfilozófiáját, sem a termékeit. iPhone-om sose lesz, ha rajtam múlik, MacBook-kal csak egyszer volt dolgom, és nem volt kellemes az élmény. Valaha még billenytűzetet is ragadtam, a jó öreg…..
Új időknek új dalai szólnak, a méltán népszerű Kindle WiFi (újabban Kindle Keyboard WiFi) már csak viszonteladóktól kapható, tőlük is csak használtan illetve újracsomagolva (refurbished). Aki arra a generációra vágyik (én megértem) annak már csak a Kindle Keyboard 3G maradt.…..
Atyaman 2012.05.09 20:12:35
@kogyuri: Hivatalosan az Amazontól 99%, hogy nem kapsz előlapot. Amit Dwo mondott az jó ötlet, hogy hívd fel őket, hátha tesznek egy kedvező ajánlatot.
Emellett még az jöhet szóba, hogy aukciós oldalakon keresgélsz hátha árulnak hibás készülékeket.

Bár az előlapot nem lehet egyszerű cserélni, mivela hátlap pattintható le könnyedén.

Vagy csinálhatod amit én. Nem foglalkozol vele :D
Az "én" – igazából már nem én használom, de családon belül maradt – Kindle-öm előlapján is van két hajszálrepedés, amik a kijelző két alsó sarkából indultak el 45°-os szögben. Már ezer éve nem változott a méretük, az olvasó működik, és a repedések is csak erős napfényben látszanak – ugyanis apró árnyékot vetnek –, ezért is nem foglalkozom vele.
Atyaman 2012.05.10 06:41:50
@sydneybeachgirl: Elvileg a kijelző teljesen ugyanaz (eInk Pearl), az érintő funkció nem ad hozzá további rétegeket, úgyhogy rejtély miért tűnik több embernek is kicsit sötétebben a háttér.
Szerintem inkább a gyártó eInk Holdingnál lehet a kutya elásva.

A készülékhez meg hozzá kellett nyúlni, mert a versenytársak már mind meglépték akkora az érintőképernyős kijelzőt. Ehhez képest még valahol figyelt is a vásárlói kérésére az Amazon, mikor a Touch mellett a piacra dobta az olcsóbb Kindle-t, így meghagyva a lapozógombokat, és a nem taperolni való kijelzőt is :)

Az már más kérdés, hogy dizájn és ergonómia ügyben mennyire voltak sikeresek az új olvasókkal.
Atyaman 2012.05.10 17:43:04
@Gukker: Teljesen igazad van, rosszul fogalmaztam :)

*Rejtély miért szürkébb a K4 és KTouch háttere, mint a K3-é, mikor elvileg ugyanolyan típusú kijelző van bennük ;)
Ilyet se csináltam még, de most újraközlök, legalábbis részben egy fölöttébb tanulságos interjút Walitschek Csillával, a Libri vezérével.A teljes riport itt olvasható a HVG-n. Teljesen izgalmas, itt viszont hozzá is lehet szólni ;-)W.Cs.:... az elmúlt évek legnagyobb…..
Atyaman 2012.03.19 20:05:09
@acel: Tudnék néhány okot mondani, miért nem a bolti változat került fel, de mindegyik mögött lényegében az áll, hogy itthon az e-könyvek még nem tartoznak a mainstream kategóriába. Ha (egyszer talán) oda is eljutunk, akkor hidd el ugyanúgy felkerülnek ezek az illegális másolatok is, mint az Amazon e-könyveinek jó része.

Ha az okok érdekelnek, amikre gondoltam, akkor itt egy pár:
- A jelenlegi vásárlókör tudatos és/vagy becsületes, és nem szeretné, hogy hamvába haljon a magyar e-könyv piac.
- A puha DRM is egy visszatartó erő lehet. Nyilván nem olyan triviális lepattintani (kódból kigyomlálni) a vásárlói azonosítódat, mint felnyomni egy már bejáratott (feltört) kemény DRM-et két kattintással.
- A szürkezónás közösség lehet nem is tud arról, hogy megjelent a könyv hivatalosan digitális formában. Itthon ezen nagyon nem lennék meglepve. Sajnos ha érdekel egy új könyv én sem a magyar boltokban kezdem keresni, mivel ha valami nagyobb durranás megjelenik, annak már hírértéke van, ergo előre megtudjuk a blogról :D
- Valakinek már megvan a jól bejáratott módszere, hogyan digitalizálja a könyvét (pl. archiválás miatt), és milyen formátumot preferál. Teszem azt én sem vásárolnék pdf formátumú regényt. Másnak meg lehet, hogy az epub és a mobi nem felel meg.
Atyaman 2012.04.24 21:30:35
@sanche: szerintem meg ne keverjük azt a két dolgot, hogy kinek mennyit ér egy e-könyv, és hogy mennyibe kerül az előállítása. Baromira nem ugyanaz.

Annyiért árulják, amennyiért úgy gondolják, hogy a legtöbb nyereséget tudják elkönyvelni. Te meg vagy megveszed ennyiért vagy nem, attól függően, hogy megér-e ez neked ennyit.

Azt meg szerintem már számtalanszor elragoztuk, hogy az e-könyvnél nincs olyan, hogy x forintba kerül egy példány előállítása. Kötött, mennyiségtől független költségek (jogdíj, ?fordító?, szerkesztő, korrektor, rezsi stb.) – plusz példányonkénti költségek (áfa, utalási díj stb.) – oszlanak el, egy előre nem ismert eladási mennyiségen. Hasara ütés szerűen ha pl. 10-et ad el a kiadó, akkor egy példány lehet, hogy 300e forintba került a neki, ha meg 2 ezret akkor ~2-3e forintba (a példányonkénti költségek miatt nem írtam 1,5 ezret). A külföldi sikerkönyveknél, amikből millió számra adtak el, simán el tudom képzelni, hogy egy-egy e-könyv költsége már konvergál a már említett tételenként felmerülő járulékos költségekhez. Akkor itt is küldjük a fenébe a kiadót, hogy 1-2e Ft helyett miért nem 2-300ért adja? Hogy a viharba mer profitot termelni ez a mocsok?!

Én minden esetre maradok annál, hogy minden egyes könyvnél megnézem az árazása találkozik-e azzal a szinttel, amennyit szerintem ér – mondhatnám azt is, hogy amennyire a mű érdekel –, ha igen megveszem, ha nem akkor meg nem. Ennyi.

És egy utolsó gondolat a végére. Ott a probléma, hogy mi is, e-könyv olvasóként még mindig a papírhoz mérjük az árakat. Az egyszeri olvasó, aki a papír-digitális váltáson (váltogatáson) gondolkodik az csinálja ezt. Mi már igazán túlléphetnénk ezen.
Kedves barátaim az Úrban,megfáradva bár, de túléltük a Könyvfesztivált. Hálás köszönetem küldöm ezúton is mindenkinek, aki jelenlétével, nota bene vásárlásával emelte az esemény színvonalát. Voltak ott elvetemült kiállítók, innen a blogról is ;-), Scan Dal mester…..
Atyaman 2012.04.24 12:19:08
@Maggg: Első körön én linkeket adnék, ahol már írtunk tapasztalatokat, és találsz információt a telepítésről is. Ha marad bármi kérdésed nyugodtan fordulj hozzám, a fórumhoz vagy a bloghoz.

Első link a Duokan magyarításának dedikált oldal (köszönet Kobudera olvtárs önzetlen munkájáért):
kindle3fan.blogspot.com/

Második a fórumon található topik:
forum.ekonyvolvaso.info/topic/192-kindle-3-magyaritott-duokan-az-alternativ-kezelofelulettel-33-fw-re-is-angol-magyar-szotar/

Harmadik és negyedik a Gukker és szerény személyem által kommentbe öntött tapasztalatok (ezek amúgy a fentebbi topikban találhatóak):
forum.ekonyvolvaso.info/topic/192-kindle-3-magyaritott-duokan-az-alternativ-kezelofelulettel-33-fw-re-is-angol-magyar-szotar/page__st__10__p__2451#entry2451
forum.ekonyvolvaso.info/topic/192-kindle-3-magyaritott-duokan-az-alternativ-kezelofelulettel-33-fw-re-is-angol-magyar-szotar/page__st__20__p__2686#entry2686
Atyaman 2012.04.24 19:27:47
@Gukker: Ezt én is megerősítem ;)
E-könyv olvasók Fesztiválozunk! 2012.04.19 12:18:00
Sziasztok,mint azzal már fenyegetőztünk, kitelepültünk a könyfesztiválra jól. A móka kedvéért az F5-ös stand, ahol a legkeményebb urban fantasy és mythpunk kapható :-) csakis és kizárólag gyerekkönyveket áruló standokkal van körberakva. Mit mondjak, a könnyen azonosítható a…..
Atyaman 2012.04.19 19:08:10
@nagygabe: még nem értem a cikk végére, de ekkora pontatlanságot: "A ma kezdődő könyvfesztiválon startol a kizárólag elektronikus könyvekkel foglalkozó Ad Astra kiadó is."

Ezt a sületlenséget vajon honnan szedték? Gyönyörű szép 90g-os – ha jól emlékszem ofszet – papírra nyomott könyvekkel jelentek meg, és ezek közül 3-ből e-könyv is készült. Hol van itt a kizárólagosság...
Atyaman 2012.04.19 19:42:19
@nagygabe: És ezzel sajnos teljesen igazad van. A te általad idézett rész is nevetséges, az amerikai helyzet rövid jellemzése – mit jellemzés, inkább arról elejtett félmondat... – pedig teljesen félre vezető.
E-könyv olvasók ePub 2009.06.24 23:53:00
Intro A könyvkiadók világa úgy fest, komolyan gondolja az elmozdulást villanyirányba, és elkezdték vizsgálni az ideális formátum lehetséges megoldásait. Az egyik ilyen nem túl régen felbukkant versenyző az epub. Lássuk csak mi is ez, honnan jön és mire jó. Eredet Az epub…..
Atyaman 2012.04.18 12:26:31
@szatil: Bár nem Mobipocketes kérdés, de azt javaslom ebben a kommentben a második pont elejét olvasd el:
forum.ekonyvolvaso.info/topic/9-mobipocket-creator/page__view__findpost__p__97