Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nassau

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Adalékként a szabad akarat korábban említett problémájához ideteszem ezt a videót, amiből kiderül, hogy a kísérletek szerint a tudatos döntéseink eredményét már hat másodperccel a döntés előtt ki lehet mutatni az agyunkban, vagyis a tudatalattink a döntés tudatosulása előtt…..
nassau 2010.11.24 14:57:01
@blogíró: Mondjuk a pszichológiához sokkal jobban értek, mint a fizikához, de tudtommal a kvantummechanika nondeterminisztikus természete csak nagyon kis léptékben valóban random, és abban a nagyságrendben, amelyben a mi idegrendszerünk működik, a fizika elméletileg teljesen prediktív.
Egyetlen kvantumrészecske viselkedése valóban megjósolhatatlan, de rendkívül sok kvantumrészecske viselkedése olyan statisztikai eloszlással jár, ami nagyon megbízhatóan írható le determinisztikus törvényekkel. (Ugyanígy egy dobókocka dobásának eredményét nem tudjuk megjósolni, de ezertrillió dobás átlaga olyan nagy bizonyossággal lesz 3,5, hogy nem fogunk ellenpéldát találni.)
Egyébként nem is tudom, melyik a szimpatikusabb gondolat. Az, hogy a viselkedésünk determinált, vagy az, hogy végső soron kvantumszintű véletleneken múlik. Ezek egyike sem eredményez valódi szabad akaratot, azt hiszem.
nassau 2010.11.24 16:33:45
@ojio: Amennyiben a tudatalatti alatt az idegrendszeri folyamatokat értjük, akkor a tudatalattinak nincs szabad akarata, mert a rendelkezésre álló ingerek és a már meglévő belső modellek alapján hoz döntést, amely a tudat szubjektív szintjén természetesen szabadnak tűnik, de a jelenségek mélyére ásva nem az.
nassau 2010.11.25 21:11:09
@valaki666: ott a pont. Nem is a szabad akarat a valódi kérdés, hanem az, hogy ki az az "én".
Autóval mentem a minap, és közben azon gondolkoztam, vajon miért nem úgy tekintek a sebességhatárra, mint ami a lehetséges maximum, vagyis miért nem tartom alatta a sebességet, és ehelyett miért arra törekszem inkább, hogy ne lépjem nagyon túl. Az 50 km/h a kevésbé forgalmas…..
A Brazil MOMA - Museum of Modern Arts - pályázatot híidetett, melynek kapcsán több alkotás is született a mostani internetes oldalakról. Az 50-es évek stílusában reklámozzák a Twittert, a Youtube-ot és a Facebookot.     dvice..
nassau 2010.08.11 23:26:38
Az egyik nap éppen egy 18. századi sebész, Robert Liston, életrajzát olvastam a Wikipédián, ami jól érzékelteti, milyen lehetett betegnek lenni annak idején, A tisztaságot például teljesen komolytalan dolognak tartották, és az orvosok véres köpenyben dolgoztak (ami bizonyára…..
Nemrég eszembe jutott Heidemarie kalandja az űrbéli táskával, és ennek kapcsán felötlött bennem, hogy vajon hogyan fújnak orrot űrséta közben? Az űrállomás ebből a szempontból nyilván kevésbé problémás hely, ott csak az egyéb dolgok elvégzéséhez kell speciális szerkezet,…..
IDDQD 20 év pécés játékban 2010.07.06 16:14:52
Az interneten jártunkban-keltünkben akadtunk bele az Ismeretlen Szerző képébe, ami 1990-től máig foglalja össze a pécés játékvilágban történteket. Lehet persze vitatkozni azon, hogy X vagy vagy Y cím érdemtelenül került bele a válogatásba, és helyettük Z-nek lenne ott a helye…..
nassau 2010.07.06 22:01:13
Webisztán Ingyen wifi a BKV-tól? 2010.05.23 16:25:00
Tudom, hogy van most ez az új busz tesztelés Budapesten, de annyira nem merültem bele a témába, hogy feltűnjön: egyik-másik busz ingyen wifit is szolgáltat az utasoknak. Úgyhogy annál nagyobb volt a meglepetés, amikor átkelve a Krisztina körúti zebrán egy wifis matricát…..