Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mezei Péter

49 bejegyzést írt és 48 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A magyar Országgyűlés - sajnos ismét csak egy rapid, a szakmaiságot csekély mértékben tükröző eljárás után - elfogadta a Büntető törvénykönyvről szóló új törvényt, vagyis a Btk.-t. A korábbiakban többször értekeztem ennek várható tartalmáról a Szerzői jog a XXI.…..
Várható eredménnyel zárult az a kísérlet, amelynek keretében Joel Tenenbaum, az Egyesült Államok fájlcsere történetének egyik legismertebb személyének az ügyvédei fordultak az Egyesült Államok Szövetségi Legfelsőbb Bíróságához. Az alapügynek messze nincs még ettől…..
Alig telt el néhány nap azóta, hogy a YouTube nem túl nagy, mégis érezhető vereséget szenvedett a Viacommal vívott amerikai csatájában, április 20-án ismét rossz napra virradtak a videó portál tulajdonosai. A hamburgi regionális bíróság (Landgericht Hamburg) ugyanis…..
Amikor tavaly a Német Kalózpárt helyi szervezete bejutott a berlini tartományi parlamentbe, nem feltétlenül tűnt úgy, hogy e siker gyorsan és könnyen megismételhető lesz. A 2012. március 25-én Saar-vidéken tartott tartományi választások alkalmával azonban a Piraten Partei…..
Az IFPI immáron kilencedik éve készíti el és hozza nyilvánosságra a digitális zeneipari jelentését, a Digital Music Report-ot. Íme néhány személyes gondolat a 2012-es DMR-ről.   A DMR idei szlogene: "Expanding Choice - Going Global", vagyis a legális szolgáltatás…..
Kedves kollégák és blogolvasók! Rendhagyó módon hadd ajánljam valamennyiük szíves figyelmébe a 2012. február 25-én Szegeden megrendezésre kerülő "Copyright and Human Rights in the Information Age: Conflict or Harmonious Co-existence?" című konferenciát.A TÁMOP által…..
Már tavaly is megemlékeztünk róla, ebben az évben természetesen ismét van szerzői jogi jelentősége a január 1-jének. Ez ugyanis a védelmi idő igen sok országban - többek között az egész Európai Unióban - való szabályozása szerinti számításának kezdete, hiszen a védelmi…..
Az osztrák oktatási tárca 2010-ben a képzési reform keretében készített egy rövidfilmet, amelyben híres osztrákok fiatalkori képeit vetítik az osztrák himnusz modern átiratának zenei aláfestésével. A kampány a fiatal tehetségek támogatására hívja fel a figyelmet,…..
A CompLex Kiadó Kft. kiadásában a napokban jelent meg a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény, vagyis az új médiatörvény kommentárja.A "Médiakommentár" szerzői - néhány kivételtől eltekintve - a Nemzeti Média- és…..
Tavasszal már sejteni lehetett, hogy mi lesz az ítélet. A tegnapi napon közzétett ítéletével az Európai Unió Bírósága - Cruz Villalón főtanácsnok véleményét osztva - a Scarlet (régen Tiscali) v. SABAM ügyben úgy döntött, hogy nem kötelezhetők az internetszolgáltatók…..
Októberben hallhattunk arról, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium módosítani szándékozik "egyes iparjogvédelmi törvényeket". Október 5-én - szombati munkanapunkon - benyújtásra került az Országgyűlésnek a T/4859-es számú törvényjavaslat "A…..
Az Európai Bizottság még a nyáron készítette elő a "Zöld Könyv az audiovizuális művek európai unióbeli online terjesztéséről: a digitális egységes piac lehetőségei és kihívásai" című dokumentumot. A Bizottság ebben elsősorban az egységes digitális piac…..
Egy rendkívül érdekes új üzleti modell ütötte fel fejét az Egyesült Államokban a múlt héten. Hogy sikeres vállalkozás lesz-e, esetleg hamar (névtelenül vagy perekkel a háta mögött) a süllyesztőbe kerül a ReDigi, a jövő kérdése. A start-up célja, hogy a fogyasztók…..
Mikor 2009-ben 3,4%-ot ért el a Német Kalózpárt (Piraten Partei Deutschland) a szövetségi választásokon, sejteni lehetett, hogy a párt tartományi szervezetei mindent megtesznek majd a soros tartományi választások alkalmával a sikeres szereplésért. Tegnap (2011. szeptember 18-án)…..
Az elmúlt hónapokban számtalanszor hallhattunk a cloud computing (számítógépes felhő) előretöréséről, így az Apple, a Google és az Amazon felhő alapú zeneszolgáltatásáról, vagy arról, hogy a BitTorrent kiötlője is az ég felé tekint mostanság. A legújabb hír szerint már…..
Döntetlenszagú ítélet hozott William Pauley, a new yorki déli körzeti szövetségi bíróság bírája, a Capitol Records v. MP3Tunes ügyben 2011. augusztus 22-én. A tárhely szolgáltató ellen az EMI (és több más jogosult, köztük a perhez nevét adó Capitol) indított pert azért,…..
Hackertámadás a GEMA honlapjánA GEMA (németországi dalszerzők közös jogkezelője) honlapja vasárnap óta nem elérhető. A hackertámadásokról elhíresült, önmagát (rendkívül eredeti módon) „Anonymous”-nak nevező mozgalom néhány tagja ugyanis feltörte a GEMA…..
Az 1709Blog szerzője a minap adott hírt arról, hogy az osnabrücki egyetem két professzora, Hans-Jürgen Ahrens és Mary-Rose McGuire egy 10 könyvből (itt nem a szó "kötet" értelmében) álló tervezetet készített a német szellemi tulajdonjogról. A modelltörvény…..
Még májusban hozták nyilvánosságra a Hargreaves jelentést, azonban a neves médiajogász által összeállított, reformjavaslatokkal megtűzdelt dokumentumra mindeddig érdemben nem reagált a brit kormány - eddig. A válasz pedig rendkívül kedvezőnek tűnik: a több reakció közül…..
Az Európai Bizottság 2011. májusában nyilvánosságra hozta az árva művek egyes megengedett felhasználási módjairól szóló európai parlamenti és tanácsi irányelvtervezetről szóló bizottsági javaslat [COM (2011) 289 végleges]. (Vö. Gyenge Anikó bejegyzésével e blogon.) A…..
Az elmúlt hónapok egyik legfontosabb törvénytervezete az USA Szenátusa elé került PROTECT IP Act volt. A tervezet arra is javaslatot tett, hogy a közvetítő szolgáltatók önkéntes alapon lépjenek fel az online szerzői jogsértéseket elkövető weboldalakkal szemben. Ez az ötlet…..
2011. június 23-24-én nemzetközi konferencia keretében osztották meg tapasztalataikat a  kulturális értékek digitalizálásával foglalkozó könyvtárak, levéltárak, archívumok, valamint nemzeti, illetve nemzetközi szintű, a kulturális örökség digitális megőrzésére…..
A fokozatos válasz (vagy három csapás) törvények mintapéldájaként szokás a francia HADOPI és a brit Digital Economy Act jogszabályokra hivatkozni. Ezek mellett unikumnak számít az ír modell, amelyben az IRMA jogvédő szervezet és az Eircom ISP kötött egymással bíróságon…..
Nincs egy hónapja, hogy a PROTECT IP Act (illetve mivel még csak javaslat, valójában Bill) az amerikai Szenátus elé került, amely bár nem döntött még róla, ez azonban csak idő kérdése. A PIPA árnyékában azonban egy másik törvényjavaslat a Kongresszus elé került májusban. A…..
2011. június 7-8. a CISAC által kétévente szervezett World Copyright Summit ideje. Minden eseményről, érdekességről találtok információt a blogszerűen frissülő weboldalon:http://www.copyrightsummit.com/news/..