Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Greg36

10 bejegyzést írt és 1454 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ma délután aláírták a honvédség jövendő rámpás szállítógépeiről szóló beszerzési szerződést. A megállapodás értelmében a brazil Embraertől érkezik két KC-390-es Kecskemétre a Tevékhez 2023-24-ben - a két A319-es és a két F7X mellé. A magyar haderő a lépés nyomán világszerte példátlan módon "all jet"…..
1900-as évek. Egy kutya mentése a tetőről. A kép pontos készítési ideje és helyszíne ismeretlen..
1890. Két ainu nemzetiségű nő a népükre jellemző ajaktetoválással. Az ainuk elsősorban Japán legészakibb szigetein és az orosz fennhatóságú Szahalinon és Kuril-szigeteken élnek. Történelmük szerint a japánok megjelenése előtt már legalább félezer évvel már a térségben voltak. A nők is könnyen…..
Kis placcok nagy hegyekben. Zord..
Greg36 2024.01.25 08:17:55
@zord: Ez is olyan történet lesz, ami majd 20 év múlva kiderül, ha azt akarják, hogy kiderüljön. Olvastam már olyan megosztásokat is, hogy az IL-76 Iránból érkezett, és már a belgorodi felszállás után érte a találat, az utaslistán pedig olyan ukrán foglyok neve is szerepelt, akiet hetekkel korábban kicseréltek. Megy a propaganda és a dezinformáció ezerrel, ahogy az kell.
Amikor a bombázó repülőgépekre gondolunk, elsősorban a XX. század eseményei jutnak eszünkbe (London, Drezda, Tokió stb.). Ám már az első világégés során is használtak a küzdő felek olyan - többnyire két vagy három motorral felszerelt - gépeket, melyeket már kifejezetten arra a célra fejlesztettek…..
Academy 1:72 Most egy olyan repülőgép makettjével jelentkezem, amelyet sokan nem kötnének automatikusan a vietnámi légi háborúhoz, pedig nagyon is sok köze van ehhez a konfliktushoz, hiszen Észak-Vietnám légterében többször is megfordult. Emellett pedig a repüléstörténet és a katonai repülés egyik…..
Javában zajlik a Adaptív Huszárok 2023 (ADHU23) gyakorlat országszerte, sok esetben már új technika részvételével. Zord..
Greg36 2023.11.14 10:55:45
L-29 Argentiában. :( www.youtube.com/watch?v=95k2XpUyFA0 mindkét pilóta életét vesztette :(
  Láthatjuk a nyugati és keleti gyorsvasutakat, miközben láthatjuk a lassú vicinálisokat is. Na de mégis mi lehet a különbség, ami miatt az egyiket gyalog utolérni, míg a másikat szemmel is nehéz követni? A vonatok sebességének bármi furcsának is tűnik, nem sok köze van a járművekhez. Pontosabban,…..
Greg36 2023.11.13 14:19:35
@Pályamágus, a sínész: Szerintem a RoLa már sosem fog igazán feltámadni. Ott vannak a zsebeskocsikból álló irányszerelvények, ahol egy csomó helyet megspórolnnak azzal, hogy csak a pótkocsikat kell cipelni és a vontatót nem, nem kell külön kocsi a sofőröknek, és ha épp arra van kapacitás/megrendelés, akkor ugyanarra a szerelvényre felkerül egy konténer a félpótkocsi helyére. A RoLa a bázisalagutaknál lehet már csak valós alternatíva.
Greg36 2023.11.13 16:37:36
@Pályamágus, a sínész: A RoLaval az a probléma - szerintem - és az is volt a probléma, hogy ugyanúgy egységvonatok, mint a konténeres/zsebes járatok. És nem nagyon lehet őket ac-hoc meneszteni - tehát van egy indulási időpont, és ha pont annyi kamion jön össze, mint ami kitesz egy szerelvényt, akkor ok, ha meg csak feleannyi, máris veszteséges. Ha valamiért lekésed, akkor akár órákig/napokig várhatsz a következőre (és bukod a fuvardíjad egy jelentős részét, amit előre kifizettél a foglaláshoz). Ha meg bevárják, amíg megtelik a szerelvény, akkor a többi kamion veszít időt. RoLanak ott van szerintem értelme, ahol mondjuk óránként jár, és ha megérkeztél a berakodási helyre, szinte azonnal indulhatsz is. (Csalagút, Alpok alatti alagutak, ilyesmik).
Lazarbibi Göring lopakodója 2023.11.11 20:45:42
Az első sugárhajtású csupaszárny repülőgép a második világháború záró szakaszában hajtotta végre tesztrepülését, csaknem négy évtizeddel az F-117 Nighthawk megjelenése előtt. Ez a német Horten Ho 229 bombázó volt, más néven Ho IX, vagy Gotha Go 229, de az F-117-tel ellentétben nem lopakodónak…..
1895. A híres baleset a párizsi Montparnasse állomáson, egy ritkán látható szögből fotózva..
Greg36 2023.11.12 16:17:23
@fareszgood: A BOAC rendszeresen repült a háború alatt az USA-ba és Kanadába (ez volt a kevésbé rizikós út), meg Portugáliába és Svédországba (ezek meg a durván rázósak). Lsd BOAC 777 lelövését.
A Holden FJ már elméletileg saját fejlesztés, az elődmodellen még dolgoztak amerikai mérnökök is.
1980-as évek. Rendőri ellenőrzés Palermóban..
Greg36 2023.10.15 18:17:55
@fareszjó: Manapság a folyókon más országokban üzemeltetnek még hadihajókat?
Hogy minket ne számoljam, a szomszédok közül Szerbia és Románia biztosan, az USA tuti, D-Amerikában Brazilia, Paraguay, Bolivia biztosan, és Európában még Svájc is, ha azt a pár géppuskával/gránátvevővel felszerelt járőrcsónakot annak hívjuk.
Budapest után valószínűleg Martonvásár az a magyar település, ahol a legtöbbet jártam életemben, mert ott laktak dédiék, akikhez gyakran lejártunk, de utána egészen biztosan Szeged következik a sorban. 30+ alkalommal jártam ott villamosozni, trolizni, buszozni, no meg túrós csuszát enni az azóta…..
Greg36 2023.10.12 21:00:28
Greg36 2023.10.13 17:56:48
@Hamster: Én is már a diákkor után szoktam Szegedre (aztán szoktattam át egy szegedi diákot Pestre, de az egy másik történet), de a Boci egy stabil és kiszámítható hely volt, ha a estefelé még valamit harapni akart az ember fia. Meg aztán Szeged - ha akár csak a közlekedést nézzük - magyar viszonylatban -aranybánya, villamos, trolli, vonatok :)
Szaúd-Arábia már többször is szerepelt a blogon a Haramin nagysebességű vasút miatt, mely elsősorban a zarándokok kiszolgálására épült Mekka és Medina között. Mellette nem sok figyelem jut a Dammam-Rijád nagysebességű vasútvonalra, mely a névadó két várost köti össze az ország keleti…..
Greg36 2023.10.12 21:09:20
@gigabursch: Valószínúleg nem, különben a kínaiak nem eröltetnék a 'félmagas' konténereket. Ezek fele olyan magasak, mint a szabvány 20-40 lábas konténerek, de elméletileg sok EU űrszelvényben elférnek 3 egység magassában (ami 1,5 magas normál konténernek felel meg).
Régen volt már tematikus válogatás, úgyhogy gondoltam ideje egynek. A Nemzeti Múzeum első világháborús időszakának magyar vonatkozású fotókincsei közül válogattam. Sajnos kizárólag alacsony felbontású és nagyon sok esetben meglehetősen rossz minőségű képek érhetőek el az online katalógusban, így…..
Greg36 2023.10.04 15:32:04
@gintonic.azigazi: Azért nem teljesen mindegy, hogy van esélyed, hogy élve megadd magad, vagy ott helyben túlbuzgóságból azonnal ki is végeznek.
Greg36 2023.10.06 12:57:19
@gintonic.azigazi: Egyrészt az I. VH eleje meg a vége nagyon különböző volt, akár a harcmodor jellegét, akár a háborúban résztvevők hozzáállását és morálját tekintve is. A háború elején sokkal nagyobb számban vettek részt olyanok, akik hivatásos katonák voltak, a tiszti állományt tekintve meg ráadásul arisztokráciák is elég nagy arányban, akiknél az adott szó tényleg jelentett valamit. A háború végére meg már mindenki megutálta az egészet, kivéve, akik eleve furán viszonyultak a társadalmilag elfogadott viselkedéshez. A háború vége felé meg méginkább megugrott azoknak a száma, akik jó alternatívának tartották, hogy arra a pár hétre/hónapra egy hadifogolytábor - a lövészárkokhoz képest - relatív kényelmét élvezzék a dicső halál helyett. Pl. 1918 végén a Meuse–Argonne előretörésnél, ami kevesebb, mint 1 hónapig tartott, a német egységek negyede került veszteséglistára. Kb. 125e ember, és ebből majdem a fele, kb. 56e ember simán csak megadta magát.
Greg36 2023.10.06 13:02:02
@Greg36: @gintonic.azigazi: Mármint 1,5 hónapig.
A vasútmodellezés szinte egyidős a vasúti közlekedéssel, a korai gőzmozdonyok ugyanúgy megérintették a fiatalokat és a műszaki beállítottságú felnőtteket, mint napjaink modern gépei. A kezdetben csak a nagyvasúti járművekhez hasonló modellek egyre kisebbek és egyre részletgazdagabbak lettek, a…..
Az első angol–holland háborút lezáró Westminsteri béke egyik fontos kikötése volt, hogy az Orániai ház tagjai nem tölthetnek be közhivatalt Hollandiában. Cromwell ragaszkodott ehhez a feltételhez, mivel az Orániaiak, már csak az angol királyi családdal való rokonságuk okán is, a királypárti angol…..
A szovjet PVO-technika hosszú évtizedei után új beszállítók termékei vannak elterjedőben a közép-kelet-európai országok légvédelmében, mint ez az izraeli IAI-ELTA ELM-2084 M-MMR a cseh haderő 262. rádiótechnikai zászlóaljának 3. századában, az Ostrava melletti Stara Ves nad Ondrejniciben. Zord..
A szó szoros értelemben vett katonai, harctéri képességek mellett a különböző állami repülő erők katasztrófavédelmi, mentési feladatrendszere is napról-napra fókuszba kerül, legyen szó a szlovén haderő Bell 412-eseinek EMS, SAR munkájáról (itt leszállóban a ljubljanai kórház helipadjára), vagy éppen…..
A nyári ismétlőválogatás utolsó előtti Napi érdekese elképesztő mennyiségű, 91 fotóval! Az egykori Észbontó cári Oroszország sorozat befejezésekor - ami a kommunista hatalomátvétellel ért véget - ígértem, hogy a folytatásban a Szovjetunió "viselt dolgaival" is foglalkozom majd. A mai válogatásban…..
Előszó Az előző részben a szovjet honi légvédelemi vadászgépek bemutatása a II. világháborút követő időszaktól a ’60-as évek közepéig történt meg. Innen folytatódik a történet. Azok számára, akik inkább a hangoskönyveket és animációt kedvelik a cikk anyaga videón, narrálva is elérhető.  ..
Greg36 2023.07.29 13:18:30
@molnibalage: A gépágyúnak egyetlen értelmét látom, ha előtted repül a következő KoreanAir járat, akkor az orra elő tudsz lőni nyomjelzővel, és nem kell rögtön egy rakétát a hajtóműbe.
Greg36 2023.07.31 19:19:25
@molnibalage: Szerintem a tűzgyorsaság - elméletileg - érthető, a javadalmazás már nem. Ha mondjuk a gép sebessége (és a Mig-31 képessége megvan rá elvileg) 150m/s-el nagyobb, mint a célponté, akkor a 3600/min tűzgyorsaság azt jelenti, hogy kb 2,5-3 méterenként lenne az elméleti találat (3-4 valós találat egy gépen), a Gatlinggal meg 1-1,5 méterenként. Gondolom valamelyik mérnök kiszámolta az íróasztal mögött, ahogy most én is, de pilótát nem kérdeztek róla.
Greg36 2023.08.01 17:33:52
@molnibalage: Laikusként úgy tűnt logikusnak, hogy ha a fegyver mondjuk 150m/sec-cel halad a repülőgéppel együtt, és minden más paraméter változatlan, akkor elméletileg a lövedékek is ugyanúgy viselkednek, azaz egy 1 sec tűzkiváltás során az első és az utolsó lövedék között elméletileg 150m különbség lesz (hiszen "viszik magukkal" a pozíciót) becsapódáskor. Tehát ha 50lövés/sec a tűzgyorsaság, akkor a 150m alatt 50 lövedéket lő ki, és elméletileg szépen egymás után 3 méterenként érkeznek célba (ha nem merőleges a célpont felülete a haladási iránnyal). Tehát egy elméleti 6 méter hosszú célon párhuzamos irányon 1-3 találatot érhet el (mert az előbb kilőtt lövedékek még, a később kilőttek pedig már nem oda csapódnak be), ha nem manőverezik. (Nyilván a gép igyekszik folyamatosan a célon tartani a fegyvert, és minden egyéb ballisztikai tulajdonság is közrejátszik). De ha a tűzgyorsaság 150m/sec-nél csak 10lövés/sec, akkor még elméletileg sincs sok esély találatot elérni. Ebből tűnt logikusnak, hogy minél nagyobb a célpont és a fegyver közötti relatív sebesség, annál nagyobb tűzgyorsaság kell az elméleti találathoz is. Laikus okoskodásként.
Hej, ifjúság, fiatalság, szerelem, táborok, meg a fránya, fene nagy nosztalgiafaktor! Mert ez a könyv nekem arról szól, hogy égett a tábortűz „a” Barta Laci (akkor még) bácsi gitárolt sok mindent, például a Ballada a fegyverkovács fiáról-t, meg szintén az Omegától a Naplementét, s mi hallgattuk…..
Greg36 2023.07.09 18:59:25
@jónévez: A térkép a Hárs- és a Szilas-kút közé teszi a tábort, az meg valamivel lejebb van a völgyben. Ha jól emlékszem - most nincs nálam a könyv- a Gortva-forrás (Hegyes-hegyi kút?) volt a hadüzenet színtere, mint semleges terület, tehát a tábortól messzebb kellett lennie. De szerintem ez a szép benne, hogy ha valakinek megtetszik egy szimpatikus irtás, akkor oda tudja képzelni.
 1935. Burmai nők látogatása Londonban..
Greg36 2023.03.27 14:18:49
@Grgabácsi: És tényleg :) Érzésre valahonnan innen készült a kép, legalábbis a toronyház nem sokat változott azóta :)
https://www.google.com/maps/@59.347573,18.0673764,3a,82y,336.75h,78.69t/data=!3m6!1e1!3m4!1sXerSYOC4rnNIHlfknh3Agg!2e0!7i16384!8i8192?hl=en
Greg36 2023.03.28 12:45:52
@Öngerjesztő Erg: Szerintem felsővezeték karbantartó. Ilyesmi, csak kötöttpályás, és nem ilyen szép :) www.origo.hu/auto/20160722-csepel-d452-villamos-szerelokocsi-veteran-teszt.html