Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Free biker

0 bejegyzést írt és 52 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
- Emberek, van egy jó, meg rossz hírem! – hirdeti ki a hajcsár az evezősöknek a gályán. - A jó hír az, hogy holnap mindenki dupla fejadagot kap, a rossz az, hogy a kapitány vízisíelni akar! Ez a régi vicc jut az ember eszébe, arról a parlamentnek benyújtott új…..
Free biker 2011.10.12 11:25:55
@KGyST:
Nos az a 20-50 cm is sok. Ebben a mélységben nagyon gyakori a szórvány lelet ,amit mint írtad is a földművelés, és a földműveléshez használt vegyszerek rongálnak, semmisítenek meg. Azonban tudnod kell ,hogy:
1. Ebben a mélységben még lehet lelet együttes, in situ, vagy depo.
2. Egy feltárás esetén a talaj felső rétegét a humuszt rétegenként kibontják, teljesen a sárga agyagos földig ahol pl: egy cölöp nyom, vagy sír beásás nagyon jól látható.
A múzeumok pincéit most ne bolygassuk mert az megint egy külön vita alap lehetne, és volt is nem olyan rég.
A jelenleg használt régészeti technikák elenyésző részét látod Te egy feltáráson, ugyan is ott csak az figyelhető meg, hogy egy szaki ás, a másik egy ecsettel piszmog a gödör alján, egy másik szaki meg talicskával rohangál. Ettől azért jóval komolyabb munka folyik terepen is, és bent a múzeumban is. Szánj egy napot arra hogy egy ásatáson szét nézel, már is másképp látod majd. /még a könyvben leírt ásatás sem adja vissza az eredeti hangulatát/.
Tavaly tavasszal egy apró, feliratos bronztöredék fotójára lettem figyelmes egy fémkeresős fórumon. Megtalálója a fórumozók segítségét kérte a tárgy azonosításában, mivel nem ismerte annak korát és funkcióját. Mind a betűk formája, mint a felirattöredék tartalma alapján…..
Free biker 2011.06.13 21:18:18
A barabási rendőrök 2010. április 10-én négy személyt igazoltattak az ukrán – magyar határ közelében. A tiszakerecsenyi határ meglehetősen eldugott részén fémkeresőző személyekre a helyi lakosok figyeltek fel, akik határsértőknek nézték a gyanús idegeneket, így…..
A Régiségbúvár oldalon olvasható annak a szakmai vitának az emlékeztetője, amely Pécsett folytattunk november végén egy konferencián a római kori lelőhelyek védelmével és azok fosztogatásával kapcsolatban. A beszélgetésben és vitában több tucat, főleg római korral…..
A Konteo blogon ma reggeltől olvasható egy izgalmas összefoglaló a Seuso-kincs előkerülésének körülményeivel és megtalálójának, Sümegh Józsefnek rejtélyes halálával kapcsolatos rendőrségi nyomozásról. Szerzője Tiboru, fogalmazzunk úgy, hogy a téma alapos ismerője, így…..
A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat vitaülést rendez Rablás, gyűjtés, leletmentés - A fémkeresőműszer használata Magyarországon címmel 2010. június 4.-én, pénteken, 14 órai kezdettel, a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az előadók között megtalálható…..