Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zotya papa

435 bejegyzést írt és 377 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
       ..
2018 áprilisában virágzott .Jó pár évet kellett erre várni.A Nolina texana  vadon él közép-délnyugat Texasban és Új-Észak Mexikóban. Nagyon igénytelen rendkívül szárazságtűrő ami a klímaváltozás miatt nem elhanyagolandó.Gondozást szinte nem igényel .Öntözést ,műtrágyázást nem szereti.Kártevője…..
Sok száz éve termesztik  Kínában,Indiában a datolyaszilvát.Európába csak a 18.században vált ismetté és hamar népszerűvé ez az exoticus gyümölcs. Nagy termesztési központjai jelenleg  a japán,kínai,indiai ösitermőhelyei mellett ,Kalifornia,Florida,Oroszország…..
Zotya papa 2016.05.03 09:16:23
@project640: Üdvözlöm!

1988 óta van kiültetve datolyaszilva a kertemben és a mai napig soha fagykárom nem volt.Szerencsés embernek mondhatom magam .Kérdésére nem tudok válaszolni mert ilyen esettel még nem találkoztam. Bizonyára vannak a fán alvó rügyek amelyek ki fognak hajtani. A kakifa növekedési fázisban van,nagy a gyökérnyomás .Ha megfigyeli a datolyaszilvák általában az ágvégeken hajtanak ki és ha ezek most lefagytak valószínű lejjebb fog kihajtani.Előfordulhat, hogy drasztikusabb metszést kell alkalmaznia de ezt csak akkor tegye ha a fa már teljesen kihajtott .Várni kell .Nem hiszem, hogy a datolyaszilvája elpusztult volna végleg.
Van egy szer Amalgerol meg kellene próbálni megfelelő dózis mellett az alvó rügyek kipattanása után belocsolni.
Nálam szerencsére semmilyen fagykár nem volt a kertben.
Zotya papa 2016.05.28 11:56:47
@Érdi_bőtermő: Üdvözlöm!

A kakifák 1 évben 2x indulnak meg. A tavaszi természetes kihajtás és virágzás után leállnak a hajtásvégek a levelek kifejlődnek.A második induláskor újbóli növekedés kezdődik.
Nagy gyökér nyomás mellett elég sok új hajtást indít. Sajnos ilyenkor hatással van a gyümölcsökre ha megfigyeli a sziromlevelek rajt maradnak az ágakon és csak a kis gyümölcsöt löki ki majd ezek a csészelevelek pár nap múlva elszáradnak lehullanak.Ezt sajnos nem lehet megakadályozni .
Valószínű nagyon jó helye van a növényének erőteljesen növekszik.Talán egy féleképpen lehetne segíteni .Mikor megjelennek az új hajtások ezek egy részét vissza lehet csípni, 3-4 leveles hosszig. vagy a hosszabb 50-60 cm-s friss hajtásokat megfelezni .Ezt szoktam alkalmazni mint zöld metszést. Természetesen figyelembe véve a fának a formáját az esztétika miatt.Mikor a kakiszilva nagyon sok gyümölcsöt nevel akkor ezek az esetek látványosak mert nagyon sok gyümölcs lehullik.Ez ellen nem lehet semmit tenni az erőteljes nedvkeringés miatt.Az idén már nem de jövőre virágzás előtt mikor megjelennek a levél hónaljban a pici bimbók érdemes Nitrogén túlsúlyos öntözést alkalmazni.Ferticare+ Nitrogén. Egy kicsit ellentmondásos a dolog /gyors növekedés/ de a Nitrogén a virágzást és a gyümölcskötődést elősegíti.Ezt addig kell folytatni míg a virágok kinyílnak utána le kell állni vele.
Zotya papa 2018.06.21 09:38:40
@Baksa Anita: Kedves Anita!
A leírtak alapján a fa fagykárt szenvedett. Valószínű,hogy az oltás alatt hajtott ki ezt ellenőrizni kell. Amennyiben az oltás felett hajtott ki akkor egy vastag vesszőt meg kell hagyni és újból kell nevelni a növényt. A csonkolást úgy kell elvégezni, hogy a kiválasztott vesszőt oda lehessen kötni mert könnyen letörhet.Amennyiben kellőképpen megvastagodott utólag is el lehet végezni a csonkolást.Amennyiben az oltás alatt kihajtott a vesszők vadak ezeket be lehet oltani jövő tavasszal valami jó fajtára.
Újdonság a kertben.    ..
Zotya papa 2018.05.08 10:23:36
@Andrea Fehérhegyi: Kedves Andrea!
Általában gyűjtöm a növényeket és mivel ezek ritkaságok nem nagyon szoktam belőlük eladni csak ritkán. Ami biztos az az indián banán magja.A Sieberz kft kérésére a következő növényket szaporítom nekik:datolyasziva, indián banán, mazsolafa, virágos som, 3 fajta nashi körte , ritkán shisandra és hópehelyfa.Ezeket mindig augusztus végén viszik el.
üdvözlettel
Zoltán
Sok gondot okoz és okozott gondolom mások számára is a szőrös kivi szaporítása. Itt elsősorban dugványozásra  és egyéb szaporítási módokra gondolok.Ezek általában nem nagy sikerrel járnak vagy részben sikeresek.Kapóra jött egy lehetőség . A kivágott  Solo kivi…..
Zotya papa 2018.03.12 21:08:50
@bbalintus: Kedves Bálint!
Mi a cél a kivivel?mert ha 2m-s gondolom támrendszerre kell futtatni.A kivi ilyenkor megindult valószínű,hogy levágás után már csöpög tehát se dugványozni se fektetett módszeres gyökereztetésre nem alkalmas csak kizárólag nyugalmi állapotban lévő vesszőkkel lehet dolgozni.Kordonos nevelés esetén csak 1 vesszőt kell hagyni a többit tőből el kell távolítani.Egyáltalán mi a terve a kivi tövek elültetése után.
üdvözlettel
Zoltán
Zotya papa 2018.03.29 20:12:41
@bbalintus: Kedves Bálint!
Szerintem is ültesse ki. Ne vágja vissza ha megteheti akkor a vessző mellé egy hosszabitót bambusz stb.kell tenni és ebben az évben tovább kell folytatni a nevelését.A tám rendszertől függ, hogy mikor és milyen magasságban kell elhajlítani .Igaza van Lövenbraunak a vesszőt erősíteni kell.
Bőséges volt a termés ezért körte lekvár is készült piros delavári /delaware /és bíbor kadarka szőlő hozzáadásával. recept: 1 kg körte 25 dkg szőlő /kipréselve,hogy a mag ne kerüljön bele/ 1 citrom leve 30 dkg cukor , fahéj ,szegfűszeg/2 db/ 2 csomag  zselésítőszer.A körtét ledaráljuk, beletesszük…..
Megvolt a nashi köret szüret. Jó termés volt a szárazság ellenére.  ..
                                                   ..
Zotya papa 2017.07.28 19:11:57
@anutaprojekt: Kedves Dávid üdvözöllek!
Rossz híreim vannak számodra. A 7 év alatt gyakorlatilag nem volt fagykára de a telek is enyhék voltak.Nem is ez a gond ezzel a fügével hanem a gyümölcsök nevelésével beérésével kapcsolatban rosszak voltak a tapasztalataim.Az áttelelő első termések ugyan beértek fel is tudtuk dolgozni de nem volt akkora mennyiség amekkorát egy ekkora fának produkálni kellett volna.A probléma a következő:egy részét elhordták a madarak azon kívül mivel sérült volt egy részük rászoktak a döglegyek mindenféle bogarak lepték ami gusztusztalanná tette és emiatt jó része kárba ment.A másod termés ugyan nagyon sok volt .Kellő öntözés mellett dió nagyságú/ több vödör/ fügéket leszórt. Gyakorlatilag alig maradt rajta és ami beérett az az 1-2 kg ugyanúgy járt mint az első termés.Ráadásul a másodterméseknél több a csapadék emiatt a félig érett gyümölcsök megrepedtek ,cefrésedett és döglégy lepte. A nejem már az épen maradt gyümölcsöket sem tudta megenni. Én igazat adtam neki.Lehet, hogy a kezdetekbe jókat írtam a fagytűréséről és ez igaz de ezt a fajtát nem ajánlom telepítésre.Jelenleg már nincs meg.Kertbarátoktól tudom az elmúlt 2 év hideg tele miatt alaposan vissza fagytak.Volt még egy kísérletem a Panache fügével de ez meg a hideg tél miatt teljesen visszafagyott.A kiszámíthatatlan telek miatt elment a kedvem a fügéktől.
Tisztelettel
Zoltán
Bemutatom ezeket a növényeket, amelynek gyümölcsei  most érnek a kertemben.Ez a különleges teljesen téálló Észak-amerikai növénynek,3 példánya van, amelyeket a gyümölcsök íze,méretei, színe, levél nagysága   alapján külömböztetek meg.Szabályos ágrendszerű…..
Zotya papa 2016.10.07 09:33:39
@zolikovacs: Levelét megkaptam melyben a fotón diospyros lotus látható.Ez nem Asimina.Valamilyen technológiai hiba folytán /nem megfelelő elültetés, csírázás nem kivárása ami kb1,5- 2 hónap/ miatt nem keltek ki a magok.Előbb kellet volna jelentkezni mert akinek nem keltek ki a magok pótolom.
Nagyon sajnálom az idő veszteséget de ez nem az én hibám.
Az ajándékba küldött lótus magok keltek ki.
Zotya papa 2016.11.14 09:38:26
@zolikovacs: 2016.november 15-én szállításra kerül 2 db két éves Asimina magonc.A fent említett probléma részemről megoldva.Így továbbiakban már a növények elültetése és gondozása az Önök feladta és felelőssége.A növények és a postaköltség engem terhel.Mivel a magok vásárlása több éve történt és valami hiba folytán nem keltek ki ezt problémát előbb kellett volna jelezni.
Zotya papa 2017.01.02 12:46:46
@Kondor Tamás:
Üdvözlöm!
Emailre akartam írni de visszajött nézzen utána mi lehet az oka. Kevés magom van. Mennyi kellene és melyikből.Nk1,Nk2,Mangó.
Üdv
Zoltán
Zotya papa 2016.12.21 18:20:09
@Gazz: Diospyros kaki Fuchi. Megmekkent a gépem és rossz helyre rakta be az írást. Majd ha lesz időm visszarendezem nem tudom miért történt.
2014-ben nem hazai beszerzésből, datolyaszilva különlegesség. Meglepetésre az idén 3 virágot nevelt ki .Ebből két virág megkötött és a gyümölcsöt ki is nevelte.Magos, keményen édes. A magok száma nem befolyásolja ,alapból ilyen.Íze  édes  és állaga krémes.Részletesebben  a további nevelés és…..
2016 aszalása.20 kg Jujuba, 300 db Vaniglia és kb 1000 db Mercatelli...
A Fuchi pantenocarp fajta nem befolyásolja a kötődést a Mercatelli itt jól látható a folyamat. Virágok és a gyümölcsök.  ..
Fagytűrő kerti növények Lekvár 2016.12.16 17:57:55
Kihasználva ,hogy keményen édessé vált a Fuchi kaki ezért lekvár főzésre szántam magam. Előzőleg a gyümölcsöt kissé tovább érleltem annyira ,hogy még hámozható maradjon de elég puha ahhoz, hogy lekvár főzésre alkalmas legyen. 1,25 kg gyümölcsöt kimagozás és hámozás után,krumplinyomóval összetörtem.…..
Fagytűrő kerti növények Szüret 2016.12.16 17:42:13
A teljesen besárgult gyümölcsöket leszedtem.A súlyuk természetesen nem éri el a szabad földbe kiültetett fán lévő nagyságot, mivel konténeres növényről van szó.Egy gyümölcsöt kettévágtam amelyben 5 mag volt .Kóstolás következett. Meglepetés a gyümölcs keményen édessé vált.Nagyon édes és…..
Fagytűrő kerti növények Ősz 2016.12.16 17:16:09
A gyümölcsök szépen híznak .Formájuk megváltozott.Itt még nem tudom,hogy keményen édes lesz-e de a változás már jól látható...
Az idén tavasszal kiásott és elültetett Diospyros kaki Fuchi szépen kihajtott.Rendszeresen öntöztem és táp oldatoztam.Ferticale+ Nitrogén és időnként Kálium túlsúlyossal is.A kis fa szépen bokrosodott és a vékonyabb 5 mm körüli ágakon megjelentek a virágbimbók.Mikor olyan állapotban volt ,hogy ezek…..
2011 tavaszán  néhai Bene László Barátom megajándékozott egy ,1 éves oltvány kakifával.Pár mondattal leírom a történetét.A 60 cm-s kaki Fuchi szabad gyökeres volt. amit a Barátom oltott. A szaporító anyag Szerbiából érkezett és Diospyros lótusra oltotta.A kis csemetét 10 l-s vödörbe neveltem.2013 -n…..
Magról ültetett fás bazsarózsa.Szinte hihetetlen ez a fás bazsarózsa nálam már 40 cm-en elkezdett virágozni.Ennek a fajtának a levelei is nagyon mutatósak.Virága barack színű,kemény állagú úgy tűnik mintha porcelánból lenne és kissé mézillatú..1,50-,1,80 cm-ig is megnőhet akkor lesz igazán gyönyörű…..
 ..
Pár éve jutottam hozzá  a szaporítóanyaghoz.Maga a növény megnőhet akár 30 m-re is emiatt nem ültettem ki hanem konténerben nevelem.Mivel tavaly és az idén már fotózásra és bemutatásra alkalmas virágokat nevelt ezért úgy gondoltam érdemes bemutatni.Internetes info:USÁ-ban élő növényről van szó .-30…..
Ez a csodálatos légies és enyhén rózsa illatú hosszú életű évelő növénynek méltó helye van a kertünkben. 3 példány virít abból kettő félárnyékba és egy napon.A félárnyékban lévők is jól érzik magukat de nem nőnek olyan nagyra 1m-re de a napos helyre ültetett példány 1,80 cm-re megnőtt.Rendszeresen…..