Regisztráció Blogot indítok
Adatok
psychenova

21 bejegyzést írt és 218 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A memória kialakulásának módja, a tanulás hátterében álló folyamatok mindig is az agykutatás fókuszában álltak. Nem véletlenül, hiszen az emberi agy sikerének egyik legfontosabb oka az a hihetetlen mértékű plaszticitás, aminek révén a legváltozatosabb környezeti és belső,…..
psychenova 2009.10.21 21:58:05
@___|-|/\┼≡___: az alkohol és a fű is elég komplex módon befolyásolja a jelátviteli folyamatokat az agyban, de hogy konkrétan a memóriára miképpen fejtik ki a hatásukat, annak nekem is utána kellene olvasnom.

@neofin: a memóriának a viselkedés-szintű vizsgálata igazából nem a mi területünk, mi inkább a molekuláris hátterével vagyunk tisztában, ezért nem hiszem, hogy a working memory-ról írnánk a közeljövőben. Bocs.
psychenova 2012.01.30 16:32:47
@hipopotézis: van néhány ilyen módszer, a leginkább használt talán az fMRI, erről van is egy korábbi postunk:
akciospotencial.blog.hu/2008/02/01/agykutatasi_technikak_az_fmri

Ez azonban (és a többi hasonló módszer is) térbelileg elég kis felbontású, nem tud kisebb hálózatokat elkülöníteni egymástól. Az egyedi sejtekről nem is beszélve. Nagyjából annyit lát, hogy egy-egy nagyobb agyterület aktiválódott. Például ha a páciens (mert ez emberen is alkalmazható) egy vizuális ingert dolgoz fel, akkor látszik, hogy aktív lesz a látókérge, de azt nem lehet tudni, hogy hogyan történik maga a képfeldolgozás. Ugyanígy a memóriáról sem lehet ez alapján kideríteni, hogy milyen mechanizmus szerint tárolódik.
A biológusok mindig is olyan új molekulák létrehozását várták a vegyészektől, amelyek kölcsönhatásba lépnek a biológiai rendszerrel. Az élet apró építőelemei, a sejtek azonban maguk is rendkívül összetett, kifinomultan működő szerkezetek és korántsem mindegy, hogy ez a…..
psychenova 2012.01.22 22:58:35
@CriticalPoint: egyelőre még korai az öröm, csak próbálgatunk egy kis ráncfelvarrást. néhány hétig még biztosan nem indulnak be úgy a dolgok, mint régen.
psychenova 2012.01.22 22:59:27
@CriticalPoint: de azért örülök, hogy ott maradtunk még a listán.
A kémia számtalan esetben sietett már a biológia segítégére amikor a különböző élettani folyamatok vizsgálatához szükséges eszközökre volt szüksége. Az egyes fehérjék funkciójának megismeréséhez elengedhetetlenül szükséges specifikus gátlószerektől a sejtek…..
Agyunk szervezetünk legenergiaigényesebb szerve. Ugyan testünk tömegének csak 2 %-át adja, működése azonban a felvett energia 25 %-át emészti fel. Az élet valójában nem más, mint egymásra épülő, jól összehangolt kémiai reakciók sora. Mint minden más élőlény, az emlősök…..
Az előző posztom utáni kommentekből tanultam egy érdekes jelzőt: „szíjjártópetyai”. Ahogy ez a politikában lenni szokott, már a definíció megfejtéséhez sem mindegy, hogy honnan nézünk a szóra. Én azt mondom: a jobboldallal nem szimpatizáló kommentelő meghatározása…..
psychenova 2011.06.24 20:34:10
Kedves kumin,

igazán örülök, hogy megtetszett a kifejezés, bár a szóalkotást nem szeretném magamnak vindikálni. Mondjuk inkább úgy, hogy ez közös tudása mindannyiunknak, akik ha elvétve is, de híreket fogyasztunk Petya öcsénk megjelenése óta.

Ami a definíciót illeti, nem tudnék egyelőre pontos leírással szolgálni. Az Ön verziója biztosan nem állja meg a helyét, mert egyrészt túl általános ahhoz, hogy definíció legyen, másrészt pedig első kézből tudom, hogy nem ilyen értelemben használtam (ezt implicite azzal is igazolom, hogy a mostani posztjára nem ezt a jelzőt alkalmazom, pedig egyszerűségben ez is a tegnapival vetekedik).

Ugyanakkor a második definíció sem kielégítő. Nézzük elemenként.
Rosszindulatú: ez semmiképpen sem része a kifejezésnek. Egyáltalán nem gondolom ugyanis, hogy Szíjjártó Péter rosszindulatú lenne.
Politikai: ez felesleges szűkítés, politikán kívüli témában is el tudom képzelni a kifejezést (ld. még később: pina).
Kommunikáció: szintén felesleges redukció. Gondolati szinten, kommunikáció nélkül is alkalmazható a szíjjártópetyai megközelítés.
Valóságot elferdítő: ez már lehet, hogy része a definíciónak, de semmiképpen sem lényegi része. Sőt, inkább ne is legyen része, elvégre sokszor igaza volt/van/lehet/lehetett Petyának abban, amit mond, ettől függetlenül azonban ugyanazt a retorikai és főleg logikai mintázatot követi.
Leegyszerűsítő: na igen, itt lesz valahol az eb elhantolva. A végletekig történő leegyszerűsítés, a szellemi redukcionizmus mindenképpen lényegi eleme a szíjjártópetyaiságnak. Sőt, azt hiszem, ez az, ami - legalábbis számomra - igazán antipatikussá teszi: a gondolati cizelláltság teljes hiánya.
Ami ezen felül még feltétlenül hozzátartozik a definícióhoz az egyrészt a végkövetkeztetés szabadságának teljes, vagy szinte teljes hiánya (vö.: "Gyurcsány a hibás"), másrészt pedig ebből fakadóan a reverzív logika, azaz a premisszák levezetése a konklúzióból.

Egyszerűen megfogalmazva tehát a szíjjártópetyaiságot: mindenről ugyanaz jut az eszébe és nem sokat tököl vele, hogy a logikát is hozzápasszintsa.

Ilyen értelemben az Ön tegnapi posztja a szíjjártópetyaiság mintapéldája volt. A mai nem az, ez inkább a kognitív disszonancia tárgykörébe tartozik, de ezt már sajnos nincs időm kivesézni.

PS: a fenti logika természetesen nem csak a politika világában alkalmazható, ugyanez mozgatja az elsőzőket, vagy épp a mindenről a puncira asszociáló tinédzsereket. Mindezek fényében a Gyurcsány Ferenc facebook galériájához Szíjjártó Péter által tett komment: "Sunáznám!" - ez lenne a szíjjártópetyaiság abszolútuma!

Q.E.D.
Néhány napon belül kétszer is szerepelt Szlovénia a fontos hírek között. Az első hír hétfőn érkezett és ritka erős wtf élménnyel járt (legalább is nálam). Szlovénia barátságos hely, és rövidke tengerpartja miatt a magyaroknak általában nincs olyan mély benyomása róla,…..
psychenova 2011.06.22 14:41:11
@kumin: bár nem én lettem megszólítva, de azért megpróbálok válaszolni.

Hogy konkrétan melyik részével nem ért egyet vpi, azt nem tudom, de nehéz is lenne ezt a részt megtalálni. Konkrét része ugyanis az értekezésnek nincs. Ami van, az két, időben igen közel eső esemény ok-okozati összekapcsolása olyan "logika" mentén, ami egy óvódásban is kábé elsőre felmerül. Ez nem is lenne baj egy átlag politika-laikus polgártárstól. Én például egy szót sem szólnék ha egy haverom jönne elő ezzel az elmélettel két fröccs között. Aki viszont úgy mutatkozik be, hogy "2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója" voltam, attól ez bizony nagyon alacsony, magyarhírlapi, szíjjártópetyai színvonal. Még egy blog post keretei között is.
Még egyszer mondom, semmi problémám az összekapcsolással, akár még igaz is lehet, hiszen sokszor épp a legegyszerűbb magyarázat a legjobb, de a szellemi erőfeszítés, az nagyon hiányzik a cikkből.
psychenova 2011.06.22 16:19:43
@kumin: nem, azt hiszem, nem érti. A két esemény összekapcsolhatóságának igazsága most egyelőre lényegtelen. Nem az eredményt, hanem a módszert kritizáltam. Nevezetesen azt a fajta szellemi redukcionizmust, ami egyébként a Magyar Hírlapra vagy Szíjjártó Petire szokott jellemző lenni. És valóban, egy laikustól ezt elfogadom és betudom felszínességnek, egy szakértőtől viszont nem ezt várom. Hanem azt, hogy olyan szempontokat mutasson be, olyan kérdéseket tegyen fel, amik nekem például nem jutnának eszembe. Ezért szokta az ember a nála okosabbak tanácsát kikérni. Az én olvasatomban ezt jelenti a tanácsadó. A stratégiai tanácsadó pedig ennél is többet, azt hogy az illető tágabb keretek között is el tudja helyezni a folyamatokat. Ezért kattintottam ide, erre voltam kíváncsi. Helyette viszont kaptam egy rendkívül együgyű kis írást, ami semmi pluszt nem adott. Hogy mást ne mondjak, a politika legalapvetőbb kérdését (Cui prodest?) is a kommentelőknek kellett feltenniük. És úgy tűnik, válaszolni is ők fognak rá.

A zsigeri egyet nem értést pedig nem igazán tudom értelmezni. Egyet nem értésről ugyanis nem beszélhetünk, lévén hogy kiforrott álláspontom az ügyben nincs, nem azt akartam ütköztetni. A zsigeri pedig végképp nem állja meg a helyét, ugyanis a szlovén miniszterelnök megszólalásai azért nem az a téma, ami különösebb emocionális megnyilvánulásokra ragadtatna. Amit írtam, inkább csak kritikának szántam egy gyenge poszthoz, bízva abban, hogy legközelebb gondolatébresztőbb írásokkal találkozom itt.
Budapesten közterület lesz elnevezve Elvis Presley-ről. Vajon melyik ? Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatót tart a fenti témában.  Mindössze ennyi állt abban a 830 Kb-os sajtóközleményben (meg persze helyszín, időpont és egy bazi nagy címeres fejléc), amit az…..
psychenova 2011.03.01 14:57:25
Szerintem meg mért ne lehetne Pesten egy Elvis tér? Tett eleget a fickó ahhoz, hogy itt-ott elnevezzenek róla egy teret vagy egy utcácskát. Például alapjaiban és visszafordíthatatlanul átalakította azt ahogy a zenére tekintünk és amit a zenétől várunk. Messze több volt ez annál a nyáltengernél, amit a Beatles nevű korabeli ficsúrcsapat összegereblyézett - még akkor is, ha az egyik tagunknak huszoniksz éves korára történetesen meg is jött némi esze. Hendrix meg akármilyen zseni is volt, legfeljebb lábjegyzet lehet abban a rock and roll könyvben, amiben Elvis egy fejezet.

Persze annak még jobban örülnék, ha a Ramones utcába kellene hazajárnom (ott ráadásul még magyar kötődés is van). De ami késik, nem múlik. Mindenesetre, ne kekeckedjünk szerintem, ha egy öreg bácsinak az jut eszébe hogy még öregebb bácsik helyett egy rock and roll ikonról kell utcát elnevezni. A Ramones-on túl pedig ajánlanám még a Los Saicos sugárutat, ők biztosan szívesen eljönnének nyitó-utcafesztivált tartani (különösen az uccsó videót érdemes szemrevételezni):
clandestino.blog.hu/2010/11/28/az_elso_punkok_a_vilagon

És akkor még mindig sehol nem vagyunk kreativitásban a csömöriekhez képest, akik a Kacérgiliszta utcát felvarázsolták a térképre.
old.utcakereso.hu/map3/index.php?action=search&country=hu_uk&scale=a1.0&city=csomor&street=Kac%E9rgiliszta+u.&streetfix=Kac%E9rgiliszta+u.&num=&numfix=&lang=en
A nyár elejét Olaszországban töltöttem, és nem telt el úgy nap, hogy ne nyaltunk volna el egy fagyit. Nincs ebben semmi különös, a melegben úgy fogy a tölcsér, mint a Emilio a gyomorgyűrű-beültetés után, a mi esetünkben azonban mégis érdemes megállni egy pillanatra. A…..
Egy valami miatt olvasom rendszeresen Feri blogját, mert időről-időre témát szolgáltat... "Lehet, hogy gyáva miniszterelnökünk lesz?" -teszi fel a kérdést Gyurcsány, legújabb naplóbejegyzésében... Bizony, ezt pont Gyurcsány kérdezi -utalva az esetleges Orbán-Mesterházy…..
Az élővilág rendkívüli sokszínűségével talán csak egyetlen dolog vetekedhet a Földön: az a fajta komplexitás, ami az életet jellemzi és kimeríthetetlen tárházát nyújtja még ma is a felfedezésre váró biológiai folyamatoknak.  Ennek a hallatlan fokú bonyolultságnak az…..
Se szeri se száma az eladó félkész házaknak. Na de hogy kiadjanak egy ilyet? Ráadásul a még ma is menőn csengő nevű Rózsadombon? Mzs mindenesetre fényképezett egyet a Cimbalom utcában, egy ugrásra a Vérhalom tértől és elküldte az Urbanistának. Kösz!…..
psychenova 2009.07.21 16:00:38
@Xotifan: @vityu99: @eszterág: nem 10, nem 20 és még csak nem is 30 éve áll ott az a cucc. Nem messze dolgozom onnan és egy idős kolléga mesélte egyszer, hogy anno, amikor ő először járt erre, a 60-as években, már akkor is épp ilyen állapotban volt a ház.
És tényleg nem csak rátromfolni akartam a 10-20-30-ra, esküszöm!
Alig pár hónapja írtunk a szexszel fizethető albérletről, ami elég nagy vihart kavart, még másnapi bulvárlapok is átvették a hírt (igaz forrásmegjelelölés nélkül). Nos tommybravo most egy hasonló lakáshirdetésre akadt. A feladója azért már óvatosabban fogalmaz. Vagy nem is…..
psychenova 2009.06.30 09:09:26
@Valaki_a_nagyvilágból: fiúknak is van ilyen. Én még anno egyetemista koromban hívtam fel egy így hirdető nénit. A titkára vette fel, ő kapcsolt át. Kedvesen elbeszélgettünk, de amikor megemlítettem neki, hogy a barátnőmmel költöznénk be, akkor azzal csapta le a telefont, hogy "Mit képzel rólam? Én nem fogok senkinek a semmilyében turkálni!"
 Egy gigantikus felfújható torony jelentené a kötélpályás űrfelvonó alternatíváját. Az ötlet támogatói szerint bár az elképzelés legalább annyira futurisztikus, mint az űrfelvonóé, megvalósítása viszont gyorsabb lenne.Az egész űrfelvonó törekvés lényege, hogy a…..
psychenova 2009.06.30 08:26:19
@Mizar: a postról beszéltem, nem a kommentekről.
hogyvolt Szomszédok 1x16 2009.04.30 10:03:00
Az előző részben végre felpörögtek az események, annyi minden történt, mint az elmúlt öt részben összesen. Magenheimékre jutott az akció java, azonnal egy költözéssel nyitottunk, Senior hagyta ott férjét és lányát. Ádám felmondott, aztán mégsem, majd sikertelenül…..
Régóta adós vagyok ezzel a posttal. És bár már mindenki elmondott mindent az MSI Windről, gondoltam leírok pár hosszabb távú tapasztalatot is. Hátha segít azoknak, akik netbook-vásárlásban gondolkodnak. Nos, az én választásom az újabb U-100-as modell lett. Van benne 2 giga…..
Ellentmondásos technológiát tukmál az EU a tagállamokra, a megvétózott gm kukorica mögött egy agresszív multi áll.>>> Marad a moratórium a gm kukoricára..
psychenova 2009.03.06 12:06:17
@füredi: igen, ezt csak baktériummal figyelték meg eddig, magasabb rendű élőlények között nem, én csak annyit mondok hogy nem feltétlenül kell csuklóból elvetni a lehetőséget. Baktériumokról sem gondolták sokáig, hogy képesek rá.
psychenova 2009.03.06 12:18:26
@Söme: Hááát.... nem tudom, milyen papírja van, de aki bármilyen tudományos témában az Indexet mint forrást komolyan veszi, az hozzáértő ember nem nagyon lehet.
psychenova 2009.03.06 13:39:36
@dolphin: akkor sajnos annál rosszabb. Még egy példa arra, mennyire rosszul áll a természettudományos oktatás. Azt már tényleg csak remélni merem, hogy az egyetem után rögötn otthagyta a pályát, mert ha kiderül, hogy a kutatásban is tevékenykedett, akkor végképp elkeseredek.
Webisztán Wifi a repülőn 2009.01.28 15:17:00
Soha nem értettem, hogy miért kell kikapcsolni a mobiltelefonokat a repülőgépeken. Mindenki tudja, hogy a légiközlekedés az egyik legjobb biztonságtechnikai háttérrel rendelkező iparág. Nem hinném, hogy lenne olyan műszer egy repülőgépen, melynek fejlesztésekor ne gondoltak volna…..
Kedves Olvasók! Most egy különleges post következik, melyet egy blogger kolléga, a masszazs.blog.hu egyik szerkesztője, ügyfél mesélt nekünk (a kommentek közül emeltem ki, mert érdemesnek találtam egy önálló bejegyzéshez). Holnap ismét a beérkezett levelek közül…..
Az emberi agy valószínűleg a legbonyolultabb és egyben a legimpozánsabb dolog, amit a természet a mögöttünk álló röpke 3-4 milliárd év alatt létrehozott. Rendkívüli bonyolultsága ellenére azonban a működése egyszerű elemi folyamatokon alapszik. A blog felvezetéseként egy…..
Mint tudjátok, múlt péntek óta nem lehet belépés nélkül kommentezni a Blog.hu blogjain. Mivel ez egy sokakat érintő változás, a héten megpróbáljuk továbbkövetni a hatását.A kommentezési kedv visszaesése egyelőre nem jelentős, szombaton tíz, vasárnap viszont már csak két…..