Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gojibogyo

0 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Több mint egy évszázaddal a felfedezésük után még mindig nem igazán tudjuk, mire valók a vércsoportok. Carl Zimmer utánajárt, hogy tényleg olyan fontosak-e? ..
gojibogyo 2019.10.28 21:36:48
@fordulo_bogyo:

A Tata-Vértesszőlősön talált lelet 450 ezer éves tűzet használó embert ad, de Érden a Fundoklia völgyben is 250 ezer éves a tűzhasználó ember nyoma. (Vedd ide a Szeleta-barlangot, stb.)
Persze nem csak itt, a Kárpát-medencében alakult ki ember. Rézbőrű lett a Sziklás hegységnél az amerikai, fekete a Kongói medencében az afrikai és sárga Peking környékén a kínai. Lehet több kialakulás is, ha figyelembe vesszük a több, mint 20 különböző vércsoportot.
Ádámtól és Évától, vagy Noétól származtatva csak egyféle kellene, hogy legyen; no persze a tudományos kongói őseredet is ezt sugallja. De ne feledkezzünk meg az arab, indus, ausztrál és más csendes óceáni népekről sem!
gojibogyo 2020.06.19 13:06:10
Amióta felpörgött a COVID-19 járvány, néha felröppen egy-egy cikk arról, hogy megtalálták a vírus ellenszerét, valamilyen ellenanyagot. Mivel az ellenanyagot angolul ″antibody″ -nak hívják, néha a sajtóban antitestként is emlegetik. De akkor miért nincs belőle még gyógyszer? Azért érdekes kérdés,…..
Ha a "csináld magad" biológia (DIYbio) mozgalmának lenne hivatalos apostola, az egyértelműen Freeman Dyson lenne. A Princeton Egyetem nyugalmazott, kissé excentrikus, de zseniális fizikaprofesszorától sosem állt távol a mások által egyszerűen sci-finek minősített ötleteken való komoly filozofálás,…..
gojibogyo 2016.09.26 20:16:25
Mint minden élőlénynél, néhány 10 mV potenciál-különbség mérhető a fák törzsén (akár a talajban elhelyezett referencia elektródhoz képest, akár a törzs egy más pontjához képest).

Nem lehet meghatározni egyértelmű potenciál-gradienst, ami érvényes lenne a gyökértől a lombkoronáig. Gyakorlatilag pontról pontra eltérő lehet a mért érték (egy élő szervezetről van szó, sejtek, szövetek alkotják; maga a nedváramlás is egy elég bonyolult, minden részletében máig sem tisztázott élettevékenysége a fának, korántsem modellezhető úgy, mint egy vízpotenciál-gradiens hajtotta vízáramlás egy hengeres csőben).

Ami bizonyosan állítható, hogy a xilém-nedv áramlás intenzitásának változása korrelál a potenciál-különbség változásával a legtöbb esetben. Maga a gyökértől a lombkoronáig áramló nedv összetétele sem állandó, számos élettani folyamat hatásaként változik az egyes ionok koncentrációja, ezáltal a nedv vezetőképessége is. A xilém-nedv vegyi összetételének, elemtartalmának monitorozását a legtöbb sikerrel az ion-szelektív elektródok alkalmazása kecsegtet, de elég nehéz úgy beültetni, hogy a szállítóedényben ne keletkezzen embólia, ami a további nedváramlást megakadályozza.

(Dr. Koppán András információja alapján)

A fentiek alapján nehány led-del már világíthatunk. Javaslom tisztelettel a mérés ellenőrzését, mert a szavaimnak nem hisznek a tudós urak, hölgyek!
gojibogyo 2016.09.28 15:35:30
@fordulo_bogyo: Igen mértem, a LED-t csak bosszantásul írtam!
gojibogyo 2017.01.19 07:46:19
@gojibogyo: meglepetéssel olvastam - nem ellenőriztem

Egyetlen krumplival egy hónapig égethetünk egy LED égőt. Hihetetlen, de IGAZ!
Világ2016/04/12

2.4k
Megosztás
Share
Tweet
Tudtad, hogy egy krumpli segítségével akár egy kisebb szoba világítása is megoldható?

krumpli1

A kutatók szerint a minimum 8 percig főzött burgonya akár hetekig is szolgáltathatja az áramot egy LED-es lámpához. Az állítást nagyon egyszerűen le lehet tesztelni akár most rögtön.
A burgonyából készült elemet az izraeli Yissum cég fejlesztette ki, és ingyen adná át azon országok lakóinak, ahol még mindig nincsen elektromos áram. A jeruzsálemi kutatók olcsó és környezetbarát módszert találtak fel, melyet mi magunk is kipróbálhatunk otthon.

Haim Rabinovitch szerint egy előzőleg megfőzött, vastagabb burgonyaszelethez, ha egy réz katód, és egy cink anód lapot rögzítünk, akkor szinte ingyen juthatunk áramhoz. Bebizonyították, hogy ezzel a módszerrel akár egytizedével csökkenthető az áramfogyasztás azokban a háztartásokban, ahol energiatakarékos égőt használnak.

Egy krumpli segítségével akár negyven napig is képes működni egy LED-izzó, ennyi idő alatt pedig lényegesen spórolhatunk az árammal.
Kevés dolog vált annyira evidenciává a biológia tankönyvek evolúcióról szóló fejezetében, mint a pikkelyek és tollak (és persze a szőr) homológiája. A madarak hüllő-rokonságának egyre pontosabb feltárása, a tollas dínókra való rácsodálkozás az elmúlt évtizedben mind-mind segített ezt a homológiát…..
gojibogyo 2016.09.05 10:51:40
@aszterixagall: na, erre nem gondutam
gojibogyo 2016.09.05 10:51:56
@fordulo_bogyo: köszi
1990 decemberében az emberiség első alkalommal detektálta egy bolygón az élet jeleit az űrből. Az, hogy erről nagyon kevesen tudnak, nem a nemzetközi háttérhatalmak ármánya, hanem annak a következménye, hogy laikusok szemével nézve az esemény banalitása a fölöslegesség…..
A mellékelt ábra pár héttel ezelőtt került fel az egyik Facebook csoportba és ugyan ott pillanatok alatt megszületett a helyes válasz (lásd alább) a felvetésre, azért az egykori kvízmester által felvetett kérdés nagyon is racionális és mindenképpen megér egy posztot. Annál is…..
gojibogyo 2015.05.03 15:08:40
@fordulo_bogyo: Aztat tanittyák hogy a zősember afrikába lett - egy anya egy apa - hunn van itta degenerativált különbözősség?
Ádám meg Éva is tanitott kezdet.
Végülis, hányféle vércsoport van?

Mellesleg a cikkírónak fogalma sincs a kérdésről. Celeb & újságíró.
A gombák anyagcseréjéről  A gombák, mint a növények, a tápanyagokat oldott állapotban veszik fel a sejtfalukon keresztül. A növényekkel ellentétben viszont fotoszintézisre nem képesek, vagyis a növekedésükhoz és szaporodásukhoz szükséges anyagokat úgy állitják elő, hogy…..
Még a blog rendszeres olvasói közt is kevesen vannak talán, akik még emlékeznek arra, hogy az egész dolog úgy indult, hogy kissé parttalan vitába keveredetem a magyar kreacionisták önjelölt képviselőivel, és a blog lehetőséget adott arra, hogy rézsletesebben írhassak…..
gojibogyo 2014.08.19 08:54:31
@victor vacendak: A MINDENenátHATolÓ-é.
gojibogyo 2014.08.19 14:17:50
@kewcheg: preciz
"De mi a legrosszabb, ami a hernyóval történhet?", kérdezte sok évvel ezelőtt egy növényélettan vizsgán tanárunk egyik barátomat, aki kínjában annyit bírt kibökni, hogy "hát, ha lehull a levél". Kevésszer láttuk Lásztity Demetert őszintén nevetni, de ez biztos az a pillanat…..
 A minap a közeli kis drogériában a kezembe akadt egy szórólap, amin így, csupa nagy betűkkel a címben szereplő mondat állt hollandul, valamint egy felhívás, hogy írjam alá az online petíciót a homeopátiás készítmények védelmében. Felvont szemöldökkel vittem haza az…..
Egy kis ízelítő  Érd és környékének legenda világából,          mely 1920-ig történelemnek, utána pedig üldözendőnek minősíttetett.                                  …..
Critical Biomass Ujjszámeredet 2013.04.15 21:58:26
A béka hátsó lábában, a gekkók melső végtagjában és a mi kezünkben a számtalan homológ csontocska mellett is feltünő egy, fontos, közös vonás: mindannyiunknak öt ujja van. Az öt ujjúság a szárazföldi négylábú gerincesek nagy közös vonása, olyannyira, hogy egy…..
Ludas Matyi újság JÓZSI DIÁK 2012.12.19 10:44:36
Kedves Józsi diák! Azért írok neked ismeretlenül, mert az alá nem írt, nemlétező szerződésünkkel baj van. A helyzet az, hogy a te tanulmányaidat nem az apád meg az anyád fizeti hanem én, ettől én minden hó 8-án mérges leszek. Kis vállalkozásom van, így decemberben a…..
gojibogyo 2013.02.17 19:21:13