Regisztráció Blogot indítok
Adatok
skepticX

93 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az olasz kikötőváros Mária Teréziának állítva emléket a Ponterosso téren hivatalosan is felavatta az érmeszobrot. Mária Terézia császárnő fontos szerepet játszott Trieszt fejlődésében, ezért a város a történelmének egyik legnépszerűbb és legfontosabb személyiségeként tiszteli. A rozsdamentes…..
A Norvég Pénzverde a béke jegyében „humánium”-ból, azaz beolvasztott tűzfegyverekből készült érmét bocsátott ki. A ’Humanium Metal’ projekt 2016-ban jött létre Svédországban. Célja az illegális tűzfegyverek számának a csökkentése azáltal, hogy ezeket a fegyvereket megsemmisítik, és békés célokra,…..
A múlt század 70-es, 80-as éveiben világszerte fokozatosan megszűnt a forgalmi ezüstérmék kibocsátása. Hasonló sorsra jutottak, mint az aranyból készült forgalmi érmék a 30-as években: az elkerülhetetlen pénzromlás következtében az emberek elkezdték visszatartani őket, amint az anyagértékük elkezdte…..
Az 5 forintos érmék evolúcióján keresztül nyomon követhető a forint folyamatos, évtizedeken át tartó elértéktelenedése. Minden a tündöklő, ezüst 5 forintos forgalmi érmével kezdődött 1946-ban, hogy aztán mára az 5 forintosunk menthetetlenül bukásra legyen ítélve, hasonlóan az 1 és 2 forintos érmék…..
Az Egyesült Államok ritka érméinek piaca 2022-ben bámulatos évet élt meg, számos árrekord dőlt meg az egyes érmékre vonatkozóan - derül ki a CDN Publishing, a nagykereskedelmi érmeárkalauz (ún. Greysheet) kiadója által készített elemzésből. A CDN Publishing numizmatikai médiacég elemzése szerint…..
A 19. század végén, a koronarendszer bevezetésével egy időben, Magyarországon forgalomba kerültek az első fillér érmék. Egészen a 20. század végéig, tehát bő egy évszázadig léteztek, majd az utolsó fillér érméink az 1990-es években fokozatosan eltűntek. Sokan kifejezetten a fillér érméket…..
Kopernikusz születésének 550 évfordulója alkalmából 20-zlotys emlékbankjegyet bocsát ki a Lengyel Nemzeti Bank 2023. február 9-én. Az aktuális árfolyamon körülbelül 1650 forintot érő bankjegyet máris tízszeres áron „vesztegetik” az eBayen, de mivel kifejezetten gyűjtők számára készült darabról…..
A Himnusz megírásának 200. évfordulójára kiadott emlékérme alkalmából összefoglaljuk, milyen érméket adott ki hasonló témában korábban a Magyar Nemzeti Bank. 2023. január 23-i dátummal az MNB kibocsátotta A Himnusz megírásának 200. évfordulója című emlékérmét Sterling ezüst (azaz 925 ezrelékes…..
Nem egész két évvel a forint bevezetése után, azaz 1948-ban, a munka ünnepén a magyar kormány kibocsátotta a rövidéletű Második Magyar Köztársaság első és egyetlen emlékérméit az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 100. évfordulója alkalmából. Utána 8 évet kellett várni a következő, szintén három…..
A 2023-as évjelű ezüst Britannia érmék után a Királyi Pénzverde kibocsátotta a III. Károlyt ábrázoló befektetési érmék arany változatát is. A Britannia érmék mind a gyűjtők, mind a befektetők körében rendkívül kedveltek. Az arany Britannia befektetési érmét 1987 óta bocsátja ki a Királyi…..
A hamburgi Elbai Filharmónia épületével indul a német szövetségi tartományok nevezetességeit ábrázoló 2-eurós érmék második sorozata, amely a tervek szerint egészen 2038-ig évente egy tartományt fog megjeleníteni, mind a 16-ból egyet-egyet. Az első „Bundesländer” sorozat – mely rendkívüli…..
A látványos római aranymedaliont egy névtelen telefonos licitáló ütötte le egy New York-i aukción, megdöntve ezzel a római császárkori érmekért fizetett legmagasabb ár rekordját. Az egyedülálló 10 aureus értékű aranymedál előlapján Diocletianus római császár (uralkodott Kr. u. 284-305 között)…..
A Coin of the Year Award jelölőbizottsága által szűk körbe beválogatott 100 érme között ott volt a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott 4 emlékérme is. A díjakat azonban Kanada, Ausztria és Ukrajna érméi söpörték be. 2023-ban „Az Év érméje” díjat a 2021-ben vert érmék kapták. Ahogy arról…..
Idén február 3-tól 5-ig rendezik meg a World Money Fairt Berlinben, amelyen a több mint 300 kiállító között a Magyar Pénzverde is képviselteti magát. Évente egyszer a numizmatikusok Berlinben találkoznak a World Money Fairen, ahol idén 300 kiállító, állami pénzverdék, jegybankok és vállalatok…..
2023. január 16-án, reggel 9 órakor kezdődik a Pénzverő weboldalán az MNB emlékérme-kibocsátási programjában meghirdetett érmék előjegyzése. Előjegyezni 21 naptári napon át, illetve az előjegyzési keret erejéig lehetséges 2023. február 5. 17.00 óráig. Előjegyzés leadására kizárólag online, a…..
A The Royal Mint bejelentette, hogy a 2023-ban kibocsátott emlékérmék többek között III. Károly 75. születésnapjáról és J. R. R. Tolkien munkásságáról emlékeznek meg az Egyesült Királyságban. A brit Királyi Pénzverde bemutatta a 2023-as év első emlékérméit, amelyek már III. Károly király…..
Az ország ötödik bankjegysorozatának legkisebb címlete két évtized óta az első új papírpénz. A Jordán Központi Bank az egy dináros bankjegyet 2022. december 26-i dátummal bocsátotta forgalomba. A korábbi egy dináros bankjegy 2003-ban váltotta fel az egy dináros érmét. Uralkodó színek a…..
A 2024-es párizsi olimpiai játékok alkalmából kiadott érméken idén is sportolók és a házigazda ország örökségei láthatók. 2023 a harmadik éve annak a négy éves sorozatnak, amelyben a Monnaie de Paris, Franciaország hivatalos pénzverdéje olimpiai témájú érméket készít. Franciaország szimbolikus…..
Az USA-ban 2022 kivételesen gyenge évnek bizonyult az „American Eagle” arany- és ezüstérmék értékesítése szempontjából, pedig a világpolitikai és világgazdasági események éppen az ellenkezőjét sugallták volna. Az aranyérme-eladások 21,8 százalékkal, az ezüst Sas eladások pedig 43,5 százalékkal estek…..
A Horvát Pénzverde által kibocsátott hivatalos forgalmi sor 2023. február 3-tól vásárolható meg a pénzverde webáruházában és a nemzetközi forgalmazóknál. Ez az első horvát forgalmi sor, amely kuna érmék helyett euró érméket tartalmaz. A horvát pénzverde bejelentette az első olyan horvát forgalmi…..
A Magyar Nemzeti Bank tizennégy tematikában 24 emlékérmét tervez kibocsátani 2023-ban. Köztük egy kivételesen nagy értékű arany, kilenc ezüst és öt önálló színesfém emlékpénz szerepel – áll az MNB közleményében. A tematikák között szokás szerint jelentős történelmi, tudományos és művészeti…..
 2021-ben világszerte gyártott mintegy 2.300 érméből „Az év érméje 2023” jelölőbizottsága kiválasztotta a 100 jelöltet, 10-10 érmét összesen 10 versenykategóriában. A Coin of the Year díjra esélyes a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott négy emlékérme is. Egy nemzetközi zsűri választja ki a…..
A Bank of England nyilvánosságra hozta a III. Károly király arcát ábrázoló új bankjegyek tervét. Ezzel az 50-pennys forgalmi érme után az 5, 10, 20 és 50 fontos papírpénzen is megjelenik az új uralkodó portréja. A királyt ábrázoló bankjegyek 2024 közepétől kerülnek forgalomba. A II. Erzsébet…..
2023. január 1-jétől Horvátországban az euró a hivatalos pénznem. A 2023. január 14-ig tartó kettős időszakban a kuna és az euró egyaránt használható készpénzfizetésre. Horvátország huszadik országként belépett az eurózónába, és az euró lesz a hivatalos pénzneme. Az Ecofin az euró és a horvát…..
Az 50 takás bankjegyek az ország első metróvasútjának felavatására emlékeznek. Uralkodó színek az emlékbankjegyen: zöld, rózsaszín, kék és barna. Előoldalán Sejk Haszina Vazed, Banglades egykori miniszterelnökének arcképe látható, mellette pedig a metróvasút kocsija. A hátoldalon a…..