Regisztráció Blogot indítok
Adatok
erdészpista

0 bejegyzést írt és 321 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Libertarian A nemzetdelúzió 2013.02.09 20:08:14
A nemzetiséget* a modern társadalmakban egyfajta misztikus tisztelet, az emberfelettiség eszméje hatja át; a közös tudat, mely a nemzet minden tagjában jelen van, meghatározza az identitást, illúziókat szül, még az istenhitnél is károsabb. Azt is megmondom, miért. A nemzetek…..
Kedves Squatting Stingray és Lokál Patrik! Nehogy hülyének nézzetek: nem most jöttem a falvédőről, tisztában vagyok azzal, hogy ez csak két ilyen kamu művésznév lehet, hogy az ismeretlenség homályába burkolózva folytathassátok áldatlan tevékenységeteket - azt az igazi…..
erdészpista 2013.02.07 12:17:52
@Viktor H: Akikhez te is tartozol, ezért írtam, amit.
erdészpista 2013.02.08 13:14:09
@MB_A: Érdekes, az előbb még nem lehetett erősödni kettlebellel, most meg "majdnem annyira jó, mint a kézisúlyzó". Most akkor a kézisúlyzóval se lehet erősödni, vagy hogy van ez? Voltál amúgy már kettlebell edzésen?
erdészpista 2013.02.10 01:38:44
@orvlat: Túlárazott, aha. Az mit jelent? Szerintem csak annyit, hogy neked túl drága, a te preferenciád alapján nem éri meg. Másoknak meg igen, ezért megveszik. Az árakat pedig végső soron a kereslet-kínálat és a piaci verseny határozza meg. Vagy így lenne ideális esetben, ha állam bá nem torzítaná el 100 féle módon ezt a gyönyörű folyamatot.
Emelj! Nyomás! 2013.01.31 19:00:00
A felsőtest ereje az erőedzések kezdete óta kiemelt figyelmet kap. Az utóbbi néhány évtizedben mércéjévé a fekvenyomás vált - de nem volt ez mindig így. Bár a fekvenyomás vagy a tolódzkodás nagyszerű nyomógyakorlatok, és kiválóan alkalmasak a nyomásra használt…..
erdészpista 2013.02.01 10:36:54
@szoja70: Két dolgot biztos nem helyettesít, az egyik a press izometrikus terheléses része, a másik az egyensúlyérzet javítása terhelés alatt (ilyen biztos van a kézállásnál is, csak ott a terhelés lent van a válladnál, és nem alatta állsz, így másféle az egyensúlyozás). Plusz, mint minden sajátsúlyos gyakorlatnál, nehéz apránként változtatni a terhelést; ennél pláne szar, mert néha egy 2.5 kg növelés is sok. Ezeken kívül azért még lehet hasznos gyakorlat, csak más.
erdészpista 2013.02.01 10:39:07
@Squatting Stingray: Én mindig használok már övet hozzá, ha PR közelébe megyek, sokat segít nekem. Viszont mostanában valamiért fáj az egyik csuklóm, és a military press rosszabbítja, ezért egy ideig most arnold-féle presst nyomok (állva). Nem rossz, de azért hiányzik az igazi. :)
Napi Maflás KÉSELÉS ÉLESBEN 2013.01.22 06:00:00
Ma szinte minden utcasarkon találunk egy dojót, ahol késharcot oktatnak. Aki késharcot tanul, annál nagy valószínűséggel lesz penge, és azért hordja magánál, hogy használja. Ez persze nem jelenti azt, hogy magasan képzett késharcosok mászkálnak az utcán. A késharc…..
A címben szereplő szlogen lehetne akár a tüntető diákok és velük szimpatizálók, akár a kormány jelszava is. Amiért ez fel sem merül annak az az oka, hogy Magyarországon igen kevés ember van tisztában a szabad piaccal és annak működésével, következésképpen nem tudja,…..
erdészpista 2013.01.12 15:42:26
erdészpista 2013.01.21 12:05:55
@stoic79: Szerintem az egyetlen konzisztens libertárius álláspont a voluntarizmus, és ez alapján politikai akció nem jöhet szóba, mert etikátlan és nem is működik; ahogy a maffia ellen sem úgy harcolsz, hogy beszivárogsz, és megpróbálod a szervezetet beteg gyerekek megsegítésére átalakítani. :) Inkább ahogy írtad, szép lassan terjeszteni az igét.
Alapvető emberi berögződésünk, hogy szeretünk mindent leegyszerűsíteni - így talán jobban érthetővé válnak elvek, minták, összefüggések. A legtöbben - középiskolai természettudományos oktatás ide vagy oda - nem jutnak tovább az egyszerű lineáris összefüggések…..
erdészpista 2013.01.21 11:15:33
@[sy]: Ha már az FDA-nél tartunk, a legnagyobb baj nem is a közvetlen korrupció, hanem ahogy az egész állami intézmény működik (a hatékonyság nem számít, csak kifelé a kép). Az emberek csak a jó oldalát látját a dolognak, hogy az FDA megállít néhány veszélyes gyógyszert, de azt nem, hogy az átlagos piacra kerülési idő kb. 10 évvel nőtt meg a szabályozások miatt, aminek következtében becslések szerint milliók (!) halhattak meg feleslegesen az elmúlt évtizedekben, miközben tízezres az a nagyságrend, ahány életet megmentettek. A bürokrata, aki az irodában ül, abban érdekelt, hogy véletlenül se engedélyezzen egy olyan gyógyszert, ami később túl veszélyesnek bizonyulhat, és ez az állásába kerülne, inkább biztosra játszik.

Vagy az se rossz, amikor halálos betegektől tagadják meg a jogot, hogy egy kísérleti fázisban tartó szert próbáljanak ki.
Emelj! 10 tény a kockahasról 2013.01.04 10:01:46
3-5-15 biztos tipp a lapos, kockás hasért - edzés, lemondások és diéta nélkül! Talán még most is itt villog valahol oldalt egy hasonló kiváló hirdetés. Természetesen ilyenekkel nem is foglalkozik az ember - a sok butaság helyett mi most megmondjuk, hogy a valóságban hogy is van…..
erdészpista 2013.01.04 13:25:21
@[sy]: Bázz, megoldottál egy rejtélyt nekem. :D
erdészpista 2013.01.14 13:50:32
@angelocska: seggfeltöltő plasztika? :)
Emelj! 10.000 2013.01.11 14:06:58
Mi kell a sikerhez? Talán sokan egyetértenek abban, hogy nagyon jónak kell lenni hozzá valamiben - ha egy adott területen a legjobbak között vagy, akkor a többi már jön magától. De mitől lesz valaki szakértő, vagy mitől képes valaki sokkal hatékonyabban, szebben vagy jobban…..
Általában nem reagálok azonnal egy hírre, szeretem átgondolni a dolgokat és utánanézni a forrásoknak, azonban Bayer Zsolt írása után fontosnak tartanék röviden megjegyezni pár dolgot. 1 - Elöljáróban annyit, hogy az ún. "cigánykérdés" egyáltalán nem nyilvánvaló…..
erdészpista 2013.01.11 13:27:51
@B.Lajos: Bullshit. Az egész emberi civilizáció ideákra és idealizmusra épül. Minden, ami ma létezik, egyszer álom volt csupán. Plusz én félig viccből írtam az álmot, történtek azért már ilyen folyamatok a múltban és történnek ma is. A racionalitás meg nemtom hogy jön ide.
erdészpista 2013.01.11 14:10:14
@B.Lajos: Reménytelen eset vagy.
erdészpista 2013.01.11 16:32:43
@stoic79: Csak ironizálni próbált, válaszul valamire, amit beleképzelt az írásomba, nem tudván, hogy a racionalitás és etika nem zárják ki egymást. Vagy csak a fejében a hangok mondták neki, ki tudja.
Emelj! Mire mit? 2012.12.06 20:10:00
Nagyon szégyelljük magunkat, de az elmúlt háromnegyed év posztjait átnézve rá kellett döbbennünk, hogy minden wannabe testépítő sztár kedvenc kérdését még nem tárgyaltuk ki megfelelő mélységben. Milyen X gyakorlattól lesz geci nagy Y-om? Az alábbi táblázat nekik segít…..
erdészpista 2013.01.09 15:57:40
@Squatting Stingray: Azért azt ne felejtsük el, hogy ezek az alapgyakorlatok (bench press, overhead press, squat, deadlift) rendkívül technikás és összetett cuccok, több hónap, ha nem év (mobilitási problémákkal pl) kell ahhoz, hogy valaki tényleg jól csinálja őket, és mondjuk ne csessze szét a vállát, ergo van logika abban, hogy szarabb, de biztonságosabb gyakorlatokat adsz a kezdőknek. Aztán aki nem hullik ki egy ideig, azzal lehet komolyabban foglalkozni. Elvileg. :)
Ismét egy cikk vendégszerzőnk, tom tollából. A férfi nemi hormonok (=androgének) egyik legfontosabb hatása az izomtömeget növelő, ún. anabolikus hatás. Számos más nem-szteroid hormon is rendelkezik ilyen hatással (növekedési hormon, inzulin, inzulin-szerű növekedési faktorok…..
erdészpista 2013.01.02 10:03:40
@Squatting Stingray: Annyira azért nem eldugott az, múltkor kicsit belenéztem a témába, egyből találtam 2 fórumot, melyeken összesen 100 ezer topic és 1 millió hozzászólás van csak a szteroidokról. Minőségi információt adni nem bátorítás, akit érdekel a téma, inkább ne csináljon hülyeséget, nem? Plusz rengeteg a tévhit, amit el lehetne oszlatni.

"ahova a sportolók 0,01%-a jut el"

Enyhén alábecsülöd a cuccozók számát szerintem...
erdészpista 2013.01.02 13:15:30
@Squatting Stingray: Ennél azért bonyolultabb a kérdés sztem, mint hogy "várj, amíg eléred a "természetes" potenciált". Eleve mi a természetes? A fehérjepor, kreatin, vitaminok etc. miért természetesek, és a tesztoszteron miért nem? Szal elég önkényes felosztás ez már eleve.

Másrészt, a valóság az, hogy nem tud mindenki maximálisan edzeni és/vagy diétázni, ugyanakkor szeretnének fejlődni, és nem 10 év múlva elérni oda, ami a cél.

Harmadrészt, szteroidokat nem csak arra lehet használni, hogy tömegelj, mint az őrült. Fogyásnál is elég hasznos lehet, hogy ne veszíts izmot, illetve jobban égesd a zsírt.

Ha valaki elég biztonságosnak tartja, és a reward magas, miért ne vállalhatná be, ha akarja?

És akkor még nem beszéltünk azokról, akiknek eleve mondjuk alacsony a teszto szintjük, vagy más okból hard gainerek.

Szal nem lehet ezt ilyen egyszerűen lerendezni szerintem.
erdészpista 2013.01.02 13:49:06
@Squatting Stingray: Ha megnézed a szteroidtiltás történelmét, a magas kockázat egyáltalán nem volt tudományosan bizonyítva, pusztán meglovagolták politikailag a hisztériát, mint ahogy az történni szokott.

"a törvényalkotók úgy döntöttek, hogy tilos a rekreációs/sport célú szteroidhasználat"

Dönthetnek, amiről akarnak, a saját testemmel én rendelkezem, és minden, ezt megsértő törvényt nem tartok magamra érvényesnek és betartandónak. Persze ez nem jelenti, hogy konkrétan meg is szegem, vagy bárkit erre biztatnék. ;)

Azzal én is egyetértek, hogy full kezdők ne csinálják, mert tényleg elfedhet egy csomó dolgot, ahogy írtad.
„Ha valaki egy pékségben dolgozik, ő kenyeret árul, én szexmunkás vagyok, én a testemet árulom.” A TASZ 40 perces kisfilmet készített a szexmunkáról Magyarországon, és arról, hogy a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete (SZEXE) hogyan nyújt segítséget az érintetteknek...
erdészpista 2012.12.18 03:00:49
@a_tom: Az illegalitásnál a szabályozás sokkal jobb, de végső soron szerintem az állam ne szabályozza, főleg ne ellenőrizze azt, hogy két felnőtt ember, privát területen, önkéntesen, mit csinál egymással. Semmi köze hozzá.
erdészpista 2012.12.18 13:43:27
@a_tom: Ha annyira hülyék az emberek, akkor akikre szavazni fognak, se lesznek túl okosak, viszont demagógiához és megtévesztéshez kiválóan fognak érteni, pontosan ez történik ma. Szal ha tényleg annyira gázok az emberek, akkor a legutolsó, amit akarnod kéne, az egy olyan képviseleti demokrácia, ahol az ilyen kérdésekről politikusok dönthetnek. Persze gondolom diktatúrát sem szeretnél, nyilvánvaló okok miatt.

Mi tehát a megoldás? Szerintem az állam szerepének csökkentése, és annak elfogadása, hogy az emberek felelősek saját tetteikért - tanulni amúgy is csak akkor lehet, ha szembesülsz a következményekkel.

Mellesleg, szabályozni lehet önkéntes alapon is, nem muszáj hozzá az állam nevű erőszakszervezetet igénybe venni, pl. (nem-állami) ipari szabványok, watchdog szervezetek, customer review oldalak stb.
Emelj! Programot, de milyet? 2012.12.11 20:00:00
A súlyzós edzés első lépése, hogy kiválasztod, milyen programot szeretnél követni. Egyben ez a legfontosabb is, hiszen a kezdők által tapasztalt villámgyors fejlődési potenciált érdemes kihasználni, és a testkompozíció és erőszint érdemi fejlesztésére fordítani egy…..
erdészpista 2012.12.12 10:10:25
@Squatting Stingray: Tedd bele a cikkbe a linket a szó alá sztem.
Emelj! A súlyöv méltatása 2012.12.08 16:35:51
A súlyöv, az a csodálatos súlyöv... ölümposzi istenek találmánya, görög istenek szárnysegédje.  A gyönyörűen szegecselt ujjnyi vastag bőr, elöl a félelmetesen csillogó lánccal... ahogy méltóságteljesen bevonulsz kezedben a súlyövvel a terembe, mindenki elhalkul,…..
erdészpista 2012.12.09 10:02:30
@salander: Van elég valódi dolog, amiért gúnyolódni lehet a kondis arcokon, övet viszont speciel azok szoktak használni, akik tudják is, mire jó. :)
erdészpista 2012.12.09 10:09:07
@Lokál Patrik: Mindkettő nélkül el lehet lenni, de szerintem:

turmix: 1. kényelem, pl. gyors reggeli fehérjeturmix zabbal, nyami :) 2. ha gyors felszívódású fehérje és szénhidrát kell, elég hasznos, tipikusan edzés után/közben 3. ha nem tudsz elég csirkét letolni, mint pl. én

öv: közhiedelemmel ellentétben nem gyengülsz el tőle és nem is fogsz lényegesen többet emelni vele, ugyanakkor biztonságot ad, én akkor használom ha rekordra megyek, vagy más okból nehéz lesz a széria (plusz amúgy is van gond a hátammal, szal nem árt vigyázni). de valóban nincs rá szükség, egészen addig, amikor már túl késő :)
Gyöngyösi Márton parlamenti felszólalására reakcióként létrejött egy összefogás, ami lényegében egy neonácik elleni tüntetésben manifesztálódott. Ennek a gyűlésnek a központi eleme az az állítás, miszerint a népirtások mindig listázással kezdődnek. Ebben az írásban…..
Ez egy nagyon jó írás Dávid Gyulától, kicsit hosszú de érdemes elolvasni: Először is felejtsük el az antigravitációt. Néhány hete részletesen leírtam, hogy MINDENFÉLE anyag - pozitív, negatív vagy esetleg nulla tömegű - lefelé esik a gravitációs térben. Nem lehet a…..
erdészpista 2012.10.30 02:47:07
Arról mindenki hallott már hogy ne igyunk kólát és hasonló cukros löttyöket, láttunk képeket is hogy mennyi sok cukor van benne és ez milyen sok kalória. Egyetértek, nem valami jó dolog. Most viszont főleg arról lesz szó, hogy miért ellenség a light üdítő (light kóla, light…..
erdészpista 2012.10.28 17:53:48
Legjobb persze egy metaanalízis lenne, vagy legalább egy ilyen táblázat, mint amit ez a srác csinált:

examine.com/supplements/Caffeine/

De lássuk a forrásokat (kár, hogy nem tördelted). A mayoclinic jó oldal, de nem tudom hogy jön a konkrét kérdéshez.

"Understanding Insulin Resistance" - átfutva nem látok benne édesítőszert

"Just Desserts" - patkánykísérlet alapján íródott

"Hormone and Metabolic Research" - dettó

"Appetite" - ez érdekes, lehet, átrághatom magam rajta, de a minta önmagában elég problémás (30 fő összesen), és nem is volt kontroll csoport.

Ezek alapján elég gyenge lábakon áll az édesítőszerek és a cukorbetegség közti kapcsolat - valami összefüggés biztos van, de ezek alapján nem tudunk elmondani kb. semmit az édesítőszeres italok ilyen kockázatáról. Könnyen lehet, hogy a cukros verzió sokkal károsabb, én biztos nem javasolnám senkinek, hogy inkább a cukrosat igya.
Szerintem ez a videó Magyarországra is érvényes. ..
erdészpista 2012.10.23 21:46:14
@stoic79: Ja, nem akarunk mások rabszolgái lenni, hogy képzeljük mi ezt. Mars vissza az ültetvényre, mocskos liberális. :)
..
erdészpista 2012.10.15 12:28:15
@stoic79: Ha az állam csak egy lenne a sok szolgáltató közül, akkor az mitől állam? Ha egy cég egyszerre szolgáltat jogot, rendvédelmet és katonaságot, akkor az már állam lesz? :) Nem, az állam lényege az erőszakkal fenntartott monopólium.

Ettől függetlenül el tudom képzelni, hogy mondjuk a rendvédelmi piacon 2 nagy cég, vagy 1 nagy és sok kicsi alkotja majd a piacot, de fontos különbség, hogy itt verseny van, ami felviszi a minőséget és leviszi az árakat. Ha még 1 nagy cég is van, annak is folyamatosan fejlesztenie kell, különben betör a többi cég és tönkremegy (ld. mondjuk Intel és a többi jóval kisebb procigyártó). Az állam nincs rákényszerülve ilyesmire, ez a probléma. Ha önkéntesen adózhatnál és nem lenne monopólium, miért adnád az "államnak", miért nem egy olcsóbb és jobb terméket szolgáltató cégnek? Max elvi okokból, de valszeg a legtöbb embernek az előbbi fontosabb lenne, az állam pedig szépen tönkremegy és megszűnik. De szép is lenne! :)

Épp tegnap néztem amúgy egy jó előadást hasonlóról:

Is Voluntary Government Possible? | by Thomas J. DiLorenzo

www.youtube.com/watch?v=W-wKWkBViWE&feature=relmfu
erdészpista 2012.10.15 20:22:42
@stoic79: Ja, jók ezek a viták. Sajnos itt Stefan nem volt a toppon, tudott volna adni sztem jobb válaszokat, de real time ezekre marha nehéz reagálni. Sztem Schiff egyedül egy dolgot mondott, amit nem triviális "debunkolni" :), az pedig, hogy miért ne jönne létre egy másik állam a vákuumban. Erről van egy tök jó cikk, bár persze nem lehet ennyivel elintézni a dolgot:

mises.org/daily/1855
erdészpista 2012.10.21 06:48:37
@Csaba222: Mert definíció szerint nem államok (nincs monopóliumuk az erőszak indítására). De nekem persze tetszene, ha sok, egymással versengő rendfenntartó, törvényhozó stb. testület lenne egy adott területen. :)
Liberatórium Az Állam és az IMF 2012.10.12 12:15:08
Sokszor téma manapság a közéletben az IMF, a magyar kormány tárgyalása az IMF-el. Nehéz eligazodni a különböző érdekek között. Vajon az IMF érdeke egyezik-e az ország érdekével, vagy harcolnunk kell a saját érdekeinkért az IMF-el szemben? (Vendégszerzőnk…..
erdészpista 2012.10.12 12:48:39
erdészpista 2012.10.16 20:29:48
@Átvitel honvéd: Ugorjunk? Csak nem füttyentett a Vezér? :D
Ismét egy vendégszerzeményt olvashattok ezúttal Erdészpista tollából (billentyűzetéből). "A sárgarigónak is fekete a füttye."                              …..
erdészpista 2012.10.16 16:11:37
erdészpista 2012.10.16 17:09:25
@mcs: Gondoltam, hogy megpróbálsz majd belekötni valamibe.

Mondhatnám válaszul, hogy nem csak az autó az állam, hanem az egész folyamat, aminek része az autó adásvétele meg a többi, és a konkrét autó pedig az a szociális kép/világ törvényestül-adóstul, amit a politikusok próbálnak eladni nekünk, csak ezt így nehéz frappánsan beleírni a címbe.

De igazából ez nem túl fontos, a poszt célja alapvetően az volt, hogy szórakoztató legyen, de közben kifejezze a helyzet abszurditását, nem kell ehhez halálpontos analógia. De amúgy igazad van, tényleg sántít, hiszen az államnak nincsenek kerekei, és nem is benzinnel/dízellel megy, hanem pénzzel!
erdészpista 2012.10.16 17:27:19
@mcs: Ja, hogy te nem durcáztál az előbb, és tényleg nem értetted? Oké, bár az lehet rosszabb. ;)
A múlt hét fantasztikus vívmánya a szerencsejátékosok megmentése saját maguktól. Ez liberális szemmel nézve egy igazi csemege. Egy olyan intézkedés, ami minden szempontból elcseszett. Az első problémám, hogy igen bizarr gyakorlat az, hogy az egyszeri játékautomata tulajdonos…..
erdészpista 2012.10.10 16:54:54
@mcs: Attól függ, hogy definiálod a politikai döntést, de amúgy egyetértek.
erdészpista 2012.10.16 16:20:19
@Gondolkodni Próbáló Birca: Ha jól tudom, akkor online pókerezni nem illegális, csak szervezni itthon. Tévedek?
Mostanság meglepően sok olyan gondolatot olvasok, amiket a XIX. század óta már nem nagyon alkalmaznak. Attól tartok, hogy ideje kicsit frissíteni a kormány, illetve mezőgazdasági ötletadóik gazdasági elképzeléseit. Protekció Ebben az országban kellemetlenül sokat kell…..
erdészpista 2012.10.14 14:05:02
@mcs: Jópofa, hogy ignorálsz egy csomó mindent, és közben ilyeneket adsz a számba:

"addig jutottunk, hogy szerinted nincs olyan, hogy egy csoport minden tagjának érdeke, hogy a csoport jól működjön."

Soha nem mondtam ilyet, ez szimplán hazugság.

Írhatnék a születés-önkéntesség témájáról, de minek. Ha nem haragszol, többet inkább nem reagálok.
erdészpista 2012.10.15 19:26:31
@mcs: Igen egyszerűen el tudod kerülni ezeket a reakciókat, akár egy blogon, akár máshol:

1. Ne mondd másnak, hogy fogadja el a világot úgy, ahogy szerinted van, mert a véleményed abszolút igazság, akár belátja, akár nem.

2. Ne mondd neki, hogy csak mellébeszél.

3. Ne próbáld szándékosan összemosni a fogalmakat, ha kifogytál az érvekből.

De legfőképp:

4. Ne hazudozz.
Van egy amerikai közgazdász, Peter Schiff, aki azzal szerzett magának hírnevet - persze elsősorban libertárius körökben -, hogy a 2008-as válságot nem csak megjósolta, de azt is megmondta, hogy hogyan fog az lezajlani és mik lesznek a következményei (alább az egyik a "Peter Schiff was…..
erdészpista 2012.10.10 08:29:27
@aszterixagall: Nos, az 1-et elég hamar eldönti annak megválaszolása, hogy más pénzével játszadozni (a beleegyezése nélkül) helyes-e vagy nem (lopást nem akartam most írni, mert elméletben ugye lehet hasznos is a játszadozás). :) De ettől még 2. érdekes lehet, hogy akár egyénileg tanuljunk belőle, akár valamilyen önkéntes csoportban próbálgassuk ki a dolgot (jelenleg nem ez folyik).

Amit tudok ajánlani olvasásra, az Mises, Hayek, Rothbard munkássága, vagy csak simán Austrian Economics-ra keress rá. Lehet találsz olyasmit, ami neked megnyugtatóan eldönti a kérdést.
erdészpista 2012.10.10 14:28:05
@aszterixagall: A voluntarism felé hajlok, ami szerint minden önkéntes, és ekkor beleegyezés nélkül senki sem játszik más pénzével. Anarchizmusból van sokféle, és eléggé lejáratott szó, nem szeretem. :)
Eldőlt, hogy mostantól lesz kötelező etikaoktatás. Hogy ez most jó vagy nem, az fontos kérdés és érdemes róla vitatkozni, de ha már ilyen helyzet van, azt érdemes jól kihasználni. Az alábbiakban három olyan személyt mutatnék be munkásságuk rövid összefoglalójával, akik a…..
erdészpista 2012.09.25 09:30:57
@nwp:

"nem létező állam szinte azonnal a legnagyobb önkényuralomhoz tud vezetni"

Persze, ha most azonnal váltanánk, akkor polgárháború lenne. De ha egy szabad társadalomban egy monopolizált erőszakszervezet (állam) gondolata pont annyira elítélt lesz, mint hogy egymást csak úgy legyilkolni rossz dolog, akkor nyilvánvaló lesz, hogy aki államot akar létrehozni, az bűnöző, és a társadalom azonnal megakadályozza ezt. Egyik nyilvánvaló módja az, hogy ha egy védelmi cég elkezdi magát a szükségesnél jobban felfegyverezni és visszaélni a hatalommal, azonnal elveszti az ügyfeleket, a konkurrencia fellép ellene, illetve az egyes tagjai a szervezetnek is ki lesznek közösítve, nem fog velük bizniszelni senki, lekapcsolják náluk az áramot stb. Sok ilyen mechanizmus lenne, még összeszedhetek párat, ha érdekel.
erdészpista 2012.09.28 12:33:26
@stoic79: Eldöntheted irracionális módon is, pl. érzelmek alapján. Amúgy lehet a szóhasználatunk/tom félresiklott, mert az eredeti consistency ellentmondás-mentességet jelent. A kérdés inkább az, hogy mit tudunk kezdeni egy ellentmondásos rendszerrel, nem az, hogy melyik rendszert válaszjuk épp, mert hogy egy adott rendszerről beszélünk, vagy egy metarendszerről, az ugyanaz a kérdés, mindkettő rendszer. :) Szóval, ahol ellentmondás van, ott választanod kell, melyik opciót alkalmazod, és ezt meg tudod tenni irracionálisan. Tehát az jobb kérdés, hogy miért jobb a racionalitás, mint az irracionalitás. Ez elég messzire visz, és hozzá lehet nyúlni több oldalról, de sztem feltehetjük, hogy jobb, amennyiben értelmesen akarunk beszélni valamiről (na persze az értelmesben ott lesz a racionalitás, ezért sem könnyű téma ez). :)