Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lacix86

0 bejegyzést írt és 58 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Eredetileg A 10 legjobb horrorfilm listáját terveztem nektek összeállítani Halloween alkalmából, de aztán hamar rájöttem, hogy nincs sok értelme egymás mellé rendezgetni Az ördögűzőt, A texasi láncfűrészes mészárlást, a Ragyogást, meg a többit. Ezeket minden vérbeli…..
Édesanyám pedig ott állt a folyosón, ahol egy doktornő közölte vele, hogy ők nem traumatológia, nem az ő dolguk őt ellátni. Édesanyámat 2014 augusztus 16- án 11 óra 05-kor a járdán elütötte egy autó. Nem az úttesten, hanem a járdán. A zebra előtti járdaszakaszon, a zöld…..
lacix86 2014.09.29 21:44:15
@Pepibubó: Látom, sikerült megérteni a poszt lényegét.
Amennyiben a sérülés olyan fokú, hogy kell vele SOS foglalkozni, akkor az elsősegélyt megkapja a beteg minden esetben. Ezt ha hiszed, ha nem, egy EÜ dolgozó, főleg egy napi 200 embert vizsgáló triage nővér abszolút el tudja dönteni, hogy kell-e beavatkozás, segítség, mielőtt a traumára irányítják a beteget. Én sem megyek be a Media Marktba, hogy nagyon éhes vagyok, adjanak már kaját nekem. Ha látja a biztonsági őr, hogy tényleg az éhhalál szélén állok, akkor odaadja a saját szendvicsét, de többet ne várjunk már.
Ugyanez a helyzet itt is. Miután ott nincs traumatológia, a triage nővér megnézte a sérülést, látta, hogy részükről SOS teendő nincs, ámbár traumatológiára el kellene vele fáradni, elirányította a traumatológiára.
Ebben az esetben igazán a posztoló anyukáját sajnálom, hogy hagyta magát átverni az autós által. Viszont azt ne várjuk, hogy begipszelik/megsínezik/megsimogatják a buksiját az illetőnek, lévén se gipszelő, se kötöző nincs a Szent Imrében. Miután belgyógyászati profilú sürgősségi osztállyal állunk szemben ami heti 2-3 alkalommal hasi sebészetre is ügyel, egész egyszerűen se kapacitás, se műszer, se alapanyag nincs az ilyen betegek ellátásához.
(ismerjük már storyt Chuck Norrissal és a Burger Kinggel...)
lacix86 2014.09.29 21:53:54
@Fergio: Ha speciel a csuklóm törne el, eszembe nem jutna mentőt hívni. Van 2 lábam, az első helyről bekérnék egy elsősegély-csomagot, felköttetném segítséggel a kezem és bebumliznék BKV-vel, Taxival, autóval, gyalog a legközelebb eső traumatológiára. De köszönöm szépen kedvességed, hogy ilyeneket kívánsz nekem.
Víz pedig ott van a váróban automata poháradagolóval és egy gombnyomásra ad hideg ivóvizet. még csak 2 kéz sem kell a használatához.
De ahogy látom, mindenki megértette, miről akartam írni...
Miután én sem megyek bicikliboltba kakaós csigáért, azt fejtegettem, hogy a poszter felháborodása felesleges, ha olyan kórházból irányítják el, ahol nincs traumatológia. Miután a triage nővér megnézte és látta, hogy a kezével ugyan teendő van, de SOS vészhelyzet nincs (tehát nem "patakzik" a vér és nincs "sokkos" állapotban) elirányította egy traumatológiára, lévén ott kapja meg a megfelelő ellátást.
Teszem hozzá, láttam már a Szent Imrében traumás beteget, akinek dőlt a vére, arra előbb nyomókötést helyeztek, utána küldték traumára. Ahogy azt a szakma szabályai megírták.
Ami pedig kiverte a biztosítékot, az az volt, hogy hangulatkeltés céljából kedves posztolónk igen erős túlzásokkal és csúsztatásokkal szidta a kórházat, holott ő ott sem volt, ráadásul még igaza sincs...
A magyarok egy főre vetítve tizenhatezer forintot perkálnak a jobb ellátás reményében az orvosoknak. Tisztelt Praxis!   Lenne egy egyszerű kérdésem az itt hozzászólóktól,mert most jómagam lennék kíváncsi a válaszukra.Itt megjegyzem,hogy nagyon ritkán szoktam hozzászólást…..
Megtanultam, hogy igaz a közmondás is: „Holló a hollónak nem vájja ki a szemét” . Azért írok az én oldalamra, mert a fogorvosom.hu oldalról ez a véleményezés M. dr-ról Egy félórán belül eltűnt. Vajon ki tüntette el és hová? Így sikerül neki csak jó véleményt…..
lacix86 2014.06.20 01:36:31
Sajnos manapság az implantologiában óriási pénzek mozognak, ezért olyan fogorvos is bevállalja az implantációt, aki egyáltalán nem ért hozzá.
Leginkább arc- állcsont- szájsebész, dentoalveolaris szájsebész, valamint parodontológus szakorvosok által behelyezett implantátumokban bíznék. Sajnos nem csak egyszerű "tiplifúrás", mint ahogy azt sokan hiszik. G professzor úr pedig nem más (a pozitív hírek miatt egyértelműen nevén lehet nevezni) Gera István professzor úr, a Parodontológiai klinika leköszönő intézetvezetője.
Rengeteg történet van olyan esetekről, amikor nincs elég feszes íny, nincs elég csont (tiplit tud fúrni az illető, de a csontpótlásokkal már bajban van, így anélkül végzi el a beavatkozást, természetesen sikertelenül), az anatómiai adottságok nem megfelelőek, mégis beteszik az implantátumokat. A villogó $ jel az orvos szemében még nem indikációja az implantálásnak.
Az implantátum behelyezésének elvileg kontraindikációja nagyon kevés van, az anatómiai adottságok pont nem ilyenek, ugyanis bárhová lehet csontot építeni, viszont egyes beavatkozásokhoz már általános orvosi végzettség is kell. Ezt sokan figyelmen kívül hagyják.
A posztoló története sajnos teljességgel hihető, egyben figyelmeztető jel is. Fogorvosi diplomával mindent lehet csinálni, de ha az ember jót akar, fogszakorvost keressen implantáció céljára. Kiemelten jól hangzik, ha valakinek parodontológia, vagy arc- állcsont- szájsebészet szakvizsgája van (ez utóbbi általános orvosi diplomához kötött - a dentoalveolaris szájsebész lehet csak fogorvos). ez sem garancia a teljes sikerre, de legalább az adott orvos, ha lelkiismeretes, látja a saját képességeinek és lehetőségeinek határait, nem vállal be őrültséget a pénz érdekében.
Tökéletesen behelyezett implantátum esetén is van sikertelenség, kb. 3-5% az 5 év alatt elvesztett implantátumok aránya. Ebben nagyban benne van a beteg is, diabetes, dohányzás, osteoporosis erősen rontja az esélyeket, akár 20-30% is lehet ilyen esetekben a kudarc esélye.

üdv mindenkinek!
Egy lábujj műtéttel kezdődött: cukorbeteg volt,és sajnos muszáj volt leműteni kettő lábujját is! Mindenhol voltak problémák a nővérekkel. Édesanyámat is kórházban segítették a halálba! Nevezetesen a veszprémiben! Nem ott hunyt el,mert előtte még megjárta a…..
Teljesen elfogadott, ha egy 30-as évei elején járó doktornő, felelősségre von, hogy mit keres a beteg éjfélkor egy ügyeletes osztályon? Tisztelt PRAXIS Blog!Az én történetem egy budapesti peremkerület ügyeletén kezdődött, majd a városon kívüli kórház ügyeletes osztályán…..
lacix86 2014.02.06 01:55:01
@a végtelen űrben együtt: Jótanács ilyen esetben:
Erős fájdalma van, szombat éjjel. torokfájással indult, most a füle fáj.
Messze van a hétfő délután?

Megoldás:
Fájdalmat először mindig meg kell próbálni házilag csillapítani.
bevesz 1-2 fájdalomcsillapítót (házipatikában panadol, aspirin, szükség esetén algopyrin, vagy megmaradt Cataflam), megvárja a VASÁRNAP reggelt, majd elfárad az ügyeletre, ha nem javul.

Jelen helyzetben az volt a probléma, hogy a kedves páciens meg sem próbálta a saját módszereivel megoldani a problémát, hátha jobban lesz és így már kibírható az éjszaka.
Amennyiben nem javul a dolog, még mindig ott van a vasárnap reggel, délelőtt, délután, kora este... elég hosszú idő arra, hogy ha nem javul az állapota, ügyeletre bemehet. Az, ami legjobban dühíti és teszi tönkre az orvost, ha éjszaka, hajnalban keltik fel olyan dolog miatt, ami egyáltalán nem meríti ki a már idézett paragrafusokból a "sürgős szükség" fogalmát.
összefoglalva az a legkisebb baj volt, hogy ügyeletre ment a nem sürgősségi panaszával, a fő baj az volt, hogy mindezt éjszaka tette.
ügyeleti időben vasárnap reggel beesik egy ilyen ember, csendben ellátom és menjen Isten hírével. De ha hajnalban felkeltenek egy ilyen eset miatt... azon jár az agyam, hogy milyen szerencsés, hogy nem hallják a gondolataim ott helyben az ilyen emberek :)
(eddig egyetlen beteget zavartam ki életemben a rendelőből, aki konkrétan nekiállt anyázni és kiabálni velem, pedig viselkedésemmel okot nem adtam neki ilyesmire. soha nem szólok durván beteghez, még ha fel is tudnék robbanni néha idegességemben)
lacix86 2014.02.06 02:13:05
@bubli: ilyen esetben még mindig ott van a telefon, meg lehet emelni, fel lehet hívni a területileg illetékes ügyeletet, hogy tanácsot/segítséget szeretne kérni, ez meg ez a baj, mit tegyen?
(konkrétan ebben az esetben az ügyelet javasolta volna a fájdalom és láz csillapítását, valamint kontrollt a fülészeten. De cukros esetben, vagy crohn-beteg hasfájása esetén más a helyzet. Ott a panaszok súlyosságától függően, amit egy 5 perces kikérdezés elég pontosan tisztázni tud, vagy javasolják a házipatikát és fájdalomcsillapítást, majd visszahívást kérnek, vagy azt mondják, hogy ezzel be kel jönni/kimegy az ügyelet.) és ezen 5 perces telefonhívással kiderülne, hogy kell-e hozzá orvos, vagy sem.
a konkrét diagnózis és kezelés az orvos dolga, de a panaszok alapos kikérdezése és korrekt anamnézis alapján az esetek 99,999999%-ában eldönthető, hogy a dolog sürgős-e, vagy sem, és ha sürgős, akkor mennyire az. A telefonból soha nem a diagnózis derül ki, csak az, hogy ez mennyire sürgető probléma.
lacix86 2014.02.06 02:15:36
@reepach: sajnos láttam már perforatiot és gennyes peritonitist crohn-betegnél. és csinos, egész kismedencét kitöltő tályogokat is. bár ezek egy része nem hirtelen kezdődik, de előfordulhat, hogy az éjszakát már nem várhatják meg :(
Azért kapja a külön ügyeleti díjat, hogy ellásson, nem azért, hogy teázgasson. Vagy rosszul tudom? Nem feltétlenül akartam csatlakozni az elégedetlenkedők táborába, de a mai napig kísért annak a bizonyos napnak az emléke. Ha  baráti beszélgetések során szóba jön a…..
lacix86 2014.01.23 22:42:04
Jelenleg nincs ötletem, hogy hova fordulhatok, ahol segíteni tudnak rajtam, de nem adom fel.Szeretném egészségesen tölteni a nyugdíjas éveimet.     Kedves Praxis!     64 éves nyugdíjas, belgyógyászatilag egészséges vagyok. Nyolc éve lettem rosszul egyik…..
lacix86 2013.12.04 23:21:47
@marand22: Kifejezetten elegáns és szép diagnózis! :)
amikor leírtad, a homlokomhoz csaptam "miért nem nekem jutott eszembe..." :)
Miért nem veszik ezt az életet is veszélyeztető betegséget komolyan az orvosok? Miért ekkora tabu ez a Candida? Az hazugság hogy nincs ilyen betegség (Candida). Én szenvedő alanya vagyok. Esetemben még csak most jött rá két, végre(!) lelkiismeretes orvos, akik 4 hete kezelnek…..
Stroke  gyanúval vittek kórházba .180/100 vérnyomás.Nem is  volt  gond  amíg  a  kórház  neurológia  osztályán  egy  doktornő   el  nem kezdett kérdezgetni  Tisztelt Praxis. Szeretném megosztani …..
lacix86 2013.11.06 15:26:16
@csak néha benézek ha marhaságot látok: A jó öreg Monroe-Kellie elv... :) mit tanultuk anno, most meg látod, nemsokára beperelnek, ha alkalmazod :)
Undorítónak tartom a mentősök munka morálját és azt hogy telefonon keresztül eltudják dönteni a semmiből mikor szükséges és mikor nem szükséges kijönni a beteghez. Nagyon friss és negatív történet a mentősök hívásával kapcsolatban. Édesanyám szombati nap délután azzal…..
Praxis Barbár állat a fogászaton 2013.04.24 07:11:22
Szeretném  megtudni hogy hol jelenthetném fel ezt a barbár állatot,mert már nagyon elegem van belőle így is de most aztán betelt a pohár. Tisztelt Praxisblog!   Nem egész 1 évvel ezelőtt letört a bal alsó hatos fogamból,egy kb 2 miliméteres darab,és ezzel fordultam…..
lacix86 2013.04.24 17:13:24
Nono...

A poszt hangvételéhez nem szólnék hozzá inkább, de a "barbár kontár állat" jelző már olvasva is durván sértő és személyeskedő. Ezt hagyjuk meg a politikusainknak, ne alacsonyodjunk már le erre a színvonalra.
Az a csavarhúzó, meg egyéb "barbárságok": úgy hívják, hogy körkörös/félkörös matrica és a hozzá járó feszítő. Ez adja meg a tömés kontúrját, hogy legalább nagyjából fog alakja legyen a kezdetben folyékony pasztának. Ezt utólag of course még "finírozzák" és "polírozzák", de egy kb. alakot így is kell neki biztosítani. És igen, le KELL nyomni az ínybe, mert a matrica szélének az íny alá kell érni, így van egyáltalán értelme az egésznek.

A tömés kötéséhez NEM hypo-t használnak. NaOCl-t egyedül gyökértömésre, gyökérkezeléskor használnak, átöblítőszerként, köze nincs a tömőanyag kötéséhez.

Ujjal nyomni a tömőanyagot tényleg kissé gázos, nem polimerizál rendesen. Ami olyan fertelmes büdös volt, az a "bond"-nak hívott anyag, ami segíti a tömőanyag fogfelszínhez való kötését.

Számla nem adásával kapcsolatban: legközelebb adóellenőrrel együtt kell megjelenni, ennyi. Vagy választani egy másik fogorvost. Ha öklendezős valaki, attól még lehet neki normális tömést készíteni, csak nem vattarolnis "relatív" izolálásban, hanem abszolút izolálásban (kofferdam a neve, kék, vagy zöld igen rugalmas gumilepedő, amit a fog nyakára húznak és egy fém keretre feszítenek ki a szájon kívül). Ha relatív izolálásban a beteg öklendezik köpköd, akkor az életbe nem lesz normális tömése, mert összenyálazza a kezelt felületet. Erre van a kofferdam, ott nincs ilyen baj.

Az orvos kezét meg soha, senki még csak véletlenül se próbálja "elkapni", mert ki tudja, legközelebb épp a forgó turbinát kapja vele félre és áll bele a nyelvébe, szájpadlásába, arcába, stb... Aztán lehet panaszkodni, hogy "hoppá, zsibbad a nyelvem, meg vérzik, mint állat, irány a szájsebészet" Ezt az egyet SOHA!! jelezze a beteg, hogy állj, fáj, de ne nyúljon a kezéhez az orvosnak.

A kétféle fúrógépet kézidarabnak nevezik. Az alacsony fortulatszámú a mikromotor, a magas a turbina. ez utóbbival szokták a zománcot elfúrni (gyémánt fúróval), valamint a régi tömőanyagot eltávolítani. A mikromotorba gömb formájú acél fúrót fogva távolítják el a szuvas dentint, igen, vízhűtés nélkül (különben semmit nem lát az ember és az amúgy is alacsony fordulatszám miatt nem keletkezik annyi hő, hogy hűteni kellene)

A leírás alapján a fogorvos valószínűleg nem egy "mai darab", a régi iskola híve... a stílusán bőségesen van mit csiszolni, de a kedves páciens is megválogathatná a szavait. És mint mindenhol, el lehet menni másik orvoshoz, akiben az ember megbízik... Itt szemmel láthatóan nem működött a kommunikáció.
Az orvostól és beteghordótól egészen a teljes szakszemélyzetig mindenki udvarias,előzékeny és segítőkész volt. Tisztelt Praxis!   Sok rossz tapasztalatot lehet manapság olvasni az egészségügyről úgy általánosságban. Ebben benne van az orvosok a szakszemélyzet és…..
A tegnapi,  hálapénz kialakulásának indokait firtató eszmefuttatásom után úgy gondoltam egy kicsit érdemes még mélyebbre ásni az egészségügyi ellátórendszerbe. Az egészségügyi mutatóink rendkívül rosszak, a nemrég megjelent friss egészségügyi kiadvány, a Health at…..
Megkértem a nővért, hogy szóljon a doktor úrnak, mert beszélni szeretnék vele. Szólt is, amire az orvos azt válaszolta, hogy megnézi a Forma 1-et, azután jön. Kedves Praxis blog!    Történetemmel mindössze arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy amennyire jó…..
lacix86 2012.12.15 15:19:30
lacix86 2012.12.15 16:51:50
@karcsibácsi: Asszem az idézet nem Braincelle-től van, hanem tőlem, de egyet kell értsünk ezen témában :)
lacix86 2012.12.15 17:03:11
@Bartush: De ez ügyeleti időben történt. az ügyeletet ne keverd a munkaidővel. erősen kétlem, hogy bárhol egy magyar kórházban egy orvosnak a rendes munkaidejében ideje volna TV-zni. erősen kétlem...
Praxis Édesapám szörnyű halála 2012.08.13 09:45:00
T. Címzett ! Az alábbi történetemet leírtam, és szeretném, ha megjelentetnék. Édesapám 2010-től 2011 tavaszáig járt Kardiológiai ambuláns rendelésre, és szépen helyrejött. Ezután többet nem ment el. 2011. december végén rosszul lett, úgy nézett ki, hogy az arca egyik…..
lacix86 2012.08.14 17:29:54
@Kara kán: hejj, de hörögve ordítanának a dohányosok meg az alkoholisták hogy többet kell fizetni az egészségbiztosításért... no meg a mindenre orvost hívogatók, jájj...
Ez a rendszer politikai okok miatt van halálra ítélve. egészen pontosan aki ilyet megtesz, az garantáltan elbukja a választásokat
lacix86 2012.08.15 01:36:52
@csutkababa: az élet, az élet... Ja, és a salsol csodákra képes :-)
Tisztelt blog!   Én csak 1 hónapja lakom Fehérváron, de a napokban sajnos megismertem a Szent György Kórház belsejét is.A páromat egy szerencsétlen baleset érte, a röntgenen kiderült, hogy a csuklójában 2 csont is eltört, műteni kell.A sürgősségi ambulancia folyosóján…..
lacix86 2012.08.13 22:34:56
Őszintén szólva, ha én balesetet szenvednék és a mentős akár rám mondaná azt nevetgélve, hogy "faszi", meg hogy "hülyére törtem magam" (egy csuklótörésről lévén szó), én is jót röhögnék és poénra venném a figurát.

Mindenki az Istent, a megfeddhetetlen, örökké tisztelettudó, mindenkivel tapintatos csodabogarakat várná az egészségügybe. Viszont néha sajnos kell egy kis szarkazmus, egy kis irónia, cinizmus. Enélkül létezni sem tudnának se a mentősök, se a többi egészségügyi személyzet. Mert ahány idiótával találkoznak életük során, és ahány tragédiát átélnek, képtelenség lenne lelki károsodás nélkül túlélni mindezt...
Egyfajta énvédő mechanizmus.
Próbáljátok ki, hogy háziorvosi ügyeletben (XI. kerület) békés megyei lakos szombat hajnali 3-kor megjelenik egy 4 napja növekvő fül mögötti atheromával (laikusoknak: faggyúmirigy-ciszta, bár erősen leegyszerűsítve). Ilyenkor egyrészt kedvem lenne elküldeni a jó...ba, másrészről viszont alig bírtam a röhögőgörccsel. Az, hogy ezért 2 cím között be kellett rohanjak és hullafáradtan megnézzem, mindent vitt... El is mondtam neki, hogy ezzel most inkább magával tolt ki, mert ő vezethet újabb 300km-t haza és műttetheti meg választott időpontban, én úgysem aludam, de neki egy rakás benzinpénze rá fog menni, hogy a hülyéje feljött ezért Pestre.
Mindenesetre többször kerültem már az egészségügybe (bennfentesként), de soha nem mondtam meg, hogy orvos vagyok, csak szimpla betegként végigvártam a sorom, csendben ültem, az orvossal illemtudóan beszélgettem és megköszöntem a segítséget. Eközben pl. a traumatológián annyi hőbörgő őrültet láttam, hogy kedvem lett volna lecsitítani őket - nézze, én is ide várok már 3 órája, de sokan vagyunk, ez van - mégsem tettem, pusztán csendben végigültem a soromat, ők meg anyáztak 3 órán át. Háziorvosnál ahogy terjengenek a pletykák, néha nagyon nagyon tudtam röhögni. Már azért megérte végigvárni a soromat, hogy az idiótákon röhögjek :)
Természetesen nem minden beteg idióta és nem minden orvos Isten. Mindennek van ellenpéldája, de egy ilyen egyszerű megjegyzésért ennyire megsértődni szerintem kicsit komikus. És ezzel a kedves posztoló átkerült nálam az "idióta" kalapba.
Kedves Praxisblog! Történetem 10 éves, tehát a gondok már korábban is jelentkeztek, és úgy tűnik nincs új a nap alatt. Férjem 9 éve nagyon erősen fájlalta a jobb karját, de oly annyira, hogy nem tudta már felemelni. Már korábban, egy műtéti hiba miatt hasnyálmirigy gyulladást…..
Caplatunk fel nedvesen tocsogó papucsban az alsóörsi kemping strandjáról, éppen azt beszélgetjük, hogy az előrejelzésekre rácáfolva milyen rohadtul jó idő van. Aztán tőlünk jobbra, a gyep közepén nagy csődület egy Yaris körül, mellette egy szőke hölgy enyhén hisztérikus…..
Svéd fejlesztés, és nagy előnye, hogy a sikkesen öltözött kerékpárosoknak sem kell a jövőben biztonságuk érdekében olyan olyan súlyos kompromisszumot tenniük, mint a bumfordi sisak viselése, valamint, hogy a belőtt frizura sem lapul le, egészen addig, amíg a bringás…..
Sziasztok!   Mostanában rengeteg negatív dolgot lehet olvasni az otthonszüléssel kapcsolatban, én szeretném elmesélni saját, teljesen pozitív történetemet. Kislányomnak idén júliusban adtam életet, a szülés zökkenőmentes volt. Már jó előre megbeszéltem orvosommal minden…..
lacix86 2010.10.12 23:51:48
Nos...
Magyarországon jelenleg közel 100.000 szülés van évente. Ebből évente átlagosan 3-4 anyai haláleset történik.
A régi szép időkben, amikor nem volt orvos a szülésnél, esetleg egy bába, kórházi ellátás nuku, a szülés halálozása elérte a 30%-ot (!!!!!)
Azért lássuk be, manapság nem elfogadott, hogy egy szülőcsatornában elakadt gyermek miatt mind az anya, mind a baba meghaljon, vagy pl. méhatonia (gyenge méhösszehúzódás miatti csillapíthatatlan vérzés) miatt egy anya életét veszítse. Ezek manapság nagyon ritka és igencsak minősített esetek. Egy rutin szülés igen, lemehetne otthon is, de sajnos nem lehet megmondani, hogy lesz-e komplikáció, vagy sem. Még a vajúdás kezdetekor sem tudhatod, hogy épp mennyire lesznek effektívek a méhösszehúzódások, mennyire fog az anya kifáradni, a szülés után lesz-e nagy mennyiségű vérzés, lesz-e valamilyen forgási rendellenesség a szülőcsatornában. A farfekvést és egyebeket esetleg kizárhatnak korábban, de a szülésnél rengeteg lehetőség van komplikációkra. Geréb Ágnes személyesen tett már el több ember láb alól az otthon szülés forszírozásával - ezekből jelenleg is bírósági perek vannak. Nem az a baj az otthon szüléssel, hogy nincs ott az orvos, vagy hogy nem lehet gyógyszerelni. Az a baj, hogy bármi komplikáció van, azt nem lehet kellően gyorsan kivédeni. Mint a kommentem elején említettem, évente 3-4 haláleset fordul elő szülés kapcsán, ezek legtöbbje egyébiránt HELLP-szindróma és nem a szülés miatti konkrét komplikációk. A magzati halálozás 6-7 ezrelék környékén mozog, ezen halálozások nagyon nagy része extrém koraszülések és genetikai rendellenességek miatt történik. Ma egy érett újszülött halála nem olyan megítélésű, mint mondjuk 100 éve, amikor szinte mindenki otthon szült. Akkor közel 10% volt a magzati halálozás és 30% volt az anyai halálozás - természetesen így is voltak, akik 8-10 gyermeket szültek, de az első alkalmak mindig rizikósak. Tessék utánaérdeklődni a nagy-dédszülőktől, hány embert ismernek, aki belehalt a szülésbe...
Ezért nem engedélyezik Magyarországon az otthon szülést. Komplikáció nélkül, mint említettem, simán lemenne, de SOHA nem tudhatjuk, milyen komplikáció adódik, és ezen komplikációk 99,9%-ára a kórházban azonnali és definitív megoldás van, míg otthon szülésnél ez nagyon nincs megoldva...

Kedves azért.sem:
könyörgöm, olvass már el egy szülészet tankönyvet... vááá... au... that hurt...
A csecsemőhalálozások töredéke orvosi műhiba, csecsemőhalálozásnak veszik az 1 éves kor előtti halálozásokat. Ebben benne vannak az eleve genetikai rendellenességgel születettek, akik 2 nap alatt meghalnak, de benne vannak a SIDS-esek is, benne vannak az oxigénhiányos esetek, stb... És még hogy nem történt anyai halálozás otthon szülésnél. jajjjjj...