Regisztráció Blogot indítok
Adatok
IGEN

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nincs jó jó hírünk a világban. Lehetne ezen kárörvendeni, hogy úgy kell nekik, maguknak csinálták, de ez mégis csak baj, mert a szégyen mindannyiunké.A magyarországi szélsőjobb, a vele szövetségben levő egypárti kormánnyal, folyamatosan lejáratja saját hazáját.…..
IGEN 2011.05.27 13:58:27
@sárkányfő:

Nem FIDESz-fanokról van szó, ha az itteni kommentelőkre gondolsz, hanem a Magyarország ZRt. (=zártkörű részvénytársaság) kispénzű részvényeseiről.
Az pedig nagy különbség.
Hogy mondta Madách a Tragédiában - Londoni szín?
"Ez eszme nálunk a megélhetés."
S lám, lőn...
Még mindig a "híres-hírhedt" gyöngyöspatai felvétel ... már a nyilvánosságra hozatala után többen megkérdezték, hogy egy térfigyelő kamera hogyhogy hangot is rögzít, ráadásul ilyen jó minőségben? Számtalan térfigyelő kamera által rögzített felvételt mutatott…..
IGEN 2011.05.02 22:34:20
@Nikosi:

Nem az "utcáról" van szó. Mi magunk vagyunk tulajdon utcáink, amelyeket jól-rosszul bejárunk jó, avagy rossz gondolatainkkal.
Tendenciákról van szó, idejét múlt, manicheus, fekete-fehér gondolkodásmódról és arról, hogy a Jó és a Rossz közt örök érvényű különbséget lehet tenni mindig, mindenhol.
Belegondoltál abba, hogy ha Istennel szembeállítjuk a Sátánt, akkor ez utóbbit is istenné tesszük önnönmagunk fölött?
IGEN 2011.05.02 22:37:43
@Viktus:

A "nácik" itt egy metafora, mivel az, amit idéztem, egy vers...
IGEN 2011.05.03 15:45:08
@Nikosi:

"Metafora a szó más jelentésre való áttétele, mégpedig vagy a nemről a fajra, vagy a fajról a nemre, vagy a fajról a fajra, vagy pedig analógia alapján. " (Arisztotelész: Poétika, XXI.)
Én nem megfelelésre gondoltam, hanem analógiára. Arra, hogy dolgok épülnek egymásra, már-már észrevétlenül, mivel mi épp azzal vagyunk elfoglalva, hogy árnyékunkat a másikra vetítsük rá.
Más szavakkal:
Nem volna mód esetleg nem egymás rosszabbik, hanem mondjuk egymás jobbik oldalán állni?
Mondd neki, hogy ő nem ember. Hogy neki itt nincs keresnivalója. Mondd, hogy kulturálisan a cipőd talpáig nem ér fel. Mondd neki, hogy gyűlölöd őt is meg az anyját, apját, minden rokonát is. Mondd, hogy büdös, aljas, erőszakos. Mondd, hogy a gyereke nem járhat a tieddel egy…..
IGEN 2011.04.24 00:31:16
Egy kérdés az informatikában nálam jártasabbaknak: a

szijjartopeter.hu/

weblap oldalait miért nem lehet a könyvjelzők közé tenni a jobb egérrel?
A köztisztviselőkkel aláíratnak egy nyilatkozatot, miszerint hozzájárulnak, hogy (bírósági engedély nélkül!) titkosszolgálati módszerrel gyűjtsenek adatokat róluk. A kormány megadja a választás teljes szabadságát a köztisztviselőknek, hiszen nem kötelező aláírni –…..
Piacpárti, szélsőséges piacpárti, liberális, szélsőliberális, konzervatív, ultrakonzervatív, öngondoskodáspárti, öngondoskodás-ellenes, kapitalista, neoliberális, kommunista – repkednek az ilyesmi jelzők mostanában a publicisztikákban. Ne legyél neokon – mondta egy…..
?..
IGEN 2010.12.08 19:57:20
@maroz:

Felfogásomban társadalom és állam úgy viszonylanak egymáshoz, mint pénzérme anyaga és a verete. Ezért a pontosabb végiggondolhatóság végett ezt a kettőt inkább hívom közösségnek. A tengeren sodródó mentőcsónak matrózlakomára ítélt közösségétől – ahol az egyéni test is végül ’közössé’ válik - az angol nyelvű világháló virtuális smilie-közösségéig ebbe a fogalomba persze túl sok minden belefér.

A szükséges szűkítés szempontrendszer kérdése.

Ami viszont nem megkerülhető, az a határok pontos és következetes kijelölése, elkerülendő a ’van-rajta-sapka-nincs-rajta-sapka’ típusú, logikai (és etikai) inkonzisztenciákat. 

Magamnak megajánlott, lehetséges szempont a szervesség lehet: a közösség képessége önnön reprodukciójára. Ez az alapja ugyanis minden etikai parancsnak. És ebben a – terjedelem híján kissé hevenyészett módon kifejtett – kritériumrendszerben a zsarnokság egy adott közösségi éthosz válságának a terméke, a következménye és nem a válság okozója maga.

A határok kijelölését illetően: roppant zavaró, ahogy a minőségi közbeszéd sem tesz különbséget idegen megszállás és kollaboráció, valamint a diktatúra fogalmai közt az Elbától és a Lajtától keletre található kies régió esetében.

Mi a bizánci-pravoszláv tényleges társadalmi gyakorlatot a marxista-leninista ideológiával keverő-kavaró nagyorosz modernizációs kísérletnek lehettünk teljes jogú – és teljesen jogfosztott – tárgyai és nem egy endogén, ámde annál tanulságosabb diktatúra aktív és passzív alanyai.
Sajnos nem voltak tulajdon diktátoraink .
Ellenben voltak saját, külön bejáratú, csárdást, hórát vagy polkát járó főkollaboránsaink s annyi hivatásos, vagy többnyire, esetleg néha, mellékesen, kicsit, na-épp-hogy-épp kollaborálónk, hogy nem 2/3, de 4/5, 5/6, 6/7 kitelne belőlük.
Több van Illyés Gyula soraiban, mintsem szeretnénk:
„Hol zsarnokság van,
Ott te is szem vagy a láncban…”

Néha, ha elbizonytalanodok egy-egy fogalom tényleges jelentését illetően, hogy mi a funkciója, hogyan működik az, a fogalmat hordozó szó eredete sokszor segít.
A ’diktatúra’ szavunk a latin ’dicere’ = ’mond’, ’megmond’ –ra hajaz, és mondani, megmondani, a legmagasabb szinten, bizony kormány-kommunikáció. S ha belegondolok, hogy egy közösség viselkedését (a görög ’ethosz’ eredetileg csak ’viselkedés’-t jelentett és nem annak helyes, vagy helytelen voltát) a legnagyobb mértékben a közösen használt nyelvezet alakítja, s ha belegondolok, hogy egy adott kormány a kommunikálásra csak a már előzetesen kialakított nyelvet használhatja, mondom, ha belegondolok, tulajdon, írástudói felelősségem tudatában akár, akkor az erkölcsiséggel és emberi lényeggel kapcsolatos fogalmaimat igyekszem még körültekintőbben körüljárni.

Mert jó lenne ilyeneket mondani tudni:

„Szégyen a szó, ha nem igaz.
Szégyen a vers, ha nem vigasz.
Igaz vagyok, s szégyentelen,
Akárcsak a történelem.”
(Sz. D.)
IGEN 2010.12.12 20:22:28
@nerángass:

A végtelen funkciója - vélelmezhetően - az, hogy határt szab a meghatározásnak.

Én részemről viszont jobban szeretek egy olyan véges világban élni ahol a kettősbeszéddel szemben vannak, lehetnek, működőképes definíciók.
Jezsuita bloggerek A halálról.... 2010.04.02 13:29:00
- Apó, engem nagyon érdekelne hogyan képzeled, mi van a halál után? - Nem tudok erről sokat mondani. Mikor, hogyan fogok Istennel és szeretteimmel találkozni azt nem tudom. Abban azonban biztos vagyok, hogy Isten azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön. Arra is gondolok, hogy valamilyen…..
IGEN 2010.04.25 00:06:14
@istentelen: És ha arra kérnének, hogy az "innen-világ" létéről szolgálj minden kétséget - mondom: két-séget - kizáró bizonyítékkal, tudnád azonnal, hogy mit felelj? De azonnal... :)
Na ott, abban a pillanatnál is rövidebb szünetben, - ami még nem azonnal -, ott van elrejtve az örökkévalóság bejárata...
IGEN 2010.04.25 01:40:58
@saintlouisdefrance: Felmerült a közelkeleti konfrontációk elemzésekor a különböző közösségek "szövetének" vizsgálata, értelemezése? Melyek lehetnek ott egy közösség - vallási, etnikai, urambocsá' érdekközösség - szerves voltának a feltételei? Merthogy a paradox agresszió egyenesen következhet egy közösség működési hiányaiból is.