Regisztráció Blogot indítok
Adatok
slamfin

9 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
folytatás.. Maláj (iszlám) pénzpiaci instrumentumokAz előző maláj posztban már említettem hogy az instrumentumok kialakításakor a kopipaszt módszert követték, szóval fogták a konvencionális pénzpiaci instrumentumokat, kigyomlálták belőle a kamatot, helyére beraktak profitot…..
Szószedet jelleggel pár szó a bai al inah és bai al dayn nevezetű koncepciókról, nem árt ismerni őket, hozzátartoznak az iszlám pénzügyekhez szóval: Bai Al Inah (Bay' al-Inah): adás-vételi szerződés, mely során egyik fél egy árut elad hitelre, majd azonnal…..
Maláj pénzpiaci rendszer - egy példa a konvencionális és iszlám pénzügyek együttéléséreEz a poszt röpke összefoglalója egy érdekes tanulmánynak, mely itt olvasható teljes terjedelmében.A szerző a maláj bankrendszert, pontosabban a bankközi pénzpiac (interbank money market)…..
A mudharabáról meg a musharakáról, mint koncepcióról még nem volt szó, pedig nem árt ismerni őket, elég alapnak számítanak az iszlám pénzügyekben. Ennek megfelelően temérdek online irodalom van róluk, főleg angolul (mármint amit én is értek) pld nem rossz ez itt, vagy ez, vagy…..
az előző posztban a hitelezés egyik megoldásáról volt szó, most pár szóban a betétekről, vagyis arról, amikor van pénze valakinek, és úgy dönt hogy odaadja másnak meghatározott időre és cserébe szeretne némi többletet visszakapniSokféle termék van, ilyen a lakossági…..
ebben a posztban egy iszlám hitelezési megoldást írok le egy ál-konkrét példán keresztül (becses neve: murabaha bai ajel) Akinek csak 2 perce van: az iszlám pénzügyekben a kamat tilos, a profit viszont okés, így a konvencionális hitelkihelyzésnél kamattal megoldott haszon…..
Iszlám Pénzügyek riba 2010.04.24 15:15:00
szóval a kamatról, pontosabban a ribáról..akinek csak 2 perce van: a kölcsönre számított kamat tilos (haram). De ennyire nem egyszerű a képlet, ugyanis a riba nevű valamit tiltja szó szerint a Korán, s bár a riba leggyakoribb fordítása a kamat, de nem pont ezt jelenti, emiatt jóval…..
slamfin 2010.05.05 20:26:40
@PerverzBabi: találkoztam ezzel konkrétan, max azzal hogy collateral-ként (biztosítékként) beregisztrálják a hitel limitek mögé, illetve hogy már létező, saját tulajdonban lévő épületek helyiségei után kapott bérleti díjak alapján (valahol hasonló lehet a föld hozamához) adnak hitelt, majd a befolyó bérleti díjakat gyűjti be a bank törlesztésnékt (saria kompatibilis, de nem annyira iszlám specifikus). Mindenesetre miután írtad, elkezdtem utána olvasni, asszem lesz majd ebből is egy poszt ha jobban elmerültem benne, köszi a témát!
slamfin 2010.05.05 20:27:48
@slamfin: mármint NEM találkoztam ezzel konkrétan :)
a kamatról terveztem írni, de amikor belekezdtem rájöttem, hogy nem érdemes belevágni míg nem esik pár szó úgy generál az iszlám pénzügyekről meg saria-ról, az iszlám jogról és a kettő kapcsolatárólSzószedet jellegű kitérő:saria: az iszlám jogrendszer, bővebb leírásokat…..
Iszlám Pénzügyek prologue 2010.04.22 21:13:00
az elmúlt években úgy hozta a sors hogy belecsöppentem az iszlám pénzügyek világába és ihletett adott, gondoltam leírom miket láttam, mert érdekes..szerintem :) közgazdász lennék, és hát kb semmitse tudtam erről az egészről korábban, alig hallani erről idehaza, pedig elég…..