Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pelikán*

100 bejegyzést írt és 512 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Felfedezetlen jó helyeket bemutató sorozatunkban ma a Kis-Balatonhoz, a Kányavári-szigetre, a kápolnapusztai bivalyrezervátumba, a zalavári várszigetre és a Pogányvár környékére kalauzoljuk a kedves olvasót. Ugyanis ez a rész – bár a Balatonért nyilván megveszünk, a…..
A rendes év végi – ezúttal Sopront célzó – túra tervezése közben vettem észre a térképen a Braun Nándorról elnevezett magaslat közelében bizonyos Taródi-vár körvonalait. Többször jártam már erre, eddig mégsem nem tűnt fel és most sem illett a képbe. Vár a Lövérekben?…..
pelikán* 2016.01.12 14:58:24
@halaloszto: Nem, de kösz, nem is tudtam róla!
A Tengerészgyalogság számára az utóbbi években rendszeresítették a Danner RAT bakancsot. A rendszeresítés egyik valószínű oka lehet, hogy a már meglévő bakancsok bizonyos terepen azért elég gyengén teljesítettek. A nagyobb gyártók mint a Bates, Bellville noha készítenek jó…..
pelikán* 2016.01.03 16:32:43
@Combat Gear Admin: Van valami speciális a Dannerek méretezésében? Tehát ha általában a 11.5-ös méret jó (US) a bakancsokból, akkor ennél is stimmelni fog, vagy lőjem egy kicsit fölé?
pelikán* 2016.01.04 23:57:38
@Combat Gear Admin: ok, köszi
Az angol hadsereg az MTP-vel nem csak új ruházatot, hanem új bakancsokat is rendszeresített. Akárcsak az elődeik, ezek is inkább kifejezetten túrabakancsoknak készültek, mint a hagyományos értelembe vett „katonai” bakancsnak. Az új bakancsok fő jellegzetessége, hogy nem fekete…..
pelikán* 2015.11.29 23:14:48
@Combat Gear Admin: Bocs, nem a haix-hoz kapcsolódik, de hátha ti tudtok segíteni: Danner és Bates bakancsok forgalmazásával foglalkozik bárki idehaza? Ha nem, kin/min keresztül érdemes rendelni? nagyonkösz
pelikán* 2015.11.30 16:02:32
@Combat Gear Admin: köszi, megnézem
pelikán* 2015.11.30 19:18:48
@Combat Gear Admin: Még egy: ismeritek ezt a magyar céget, ami elvileg US Army cuccokat forgalmaz? usarmy.clickroom.hu/home/kapcsolat A honlapjuk szerint még katonai gépjárműveket is.
Van egy helyzet. Veszprém után vagyunk, Tapolca előtt Az a kérdés, hogy mi a fontosabb: a kormányzás vagy a választás? A kormányzás arról szól, hogy struktúrákat kell menedzselni, a választás meg arról, hogy győzni kell. Most három évig a kormányzásé az elsőbbség. Ezt…..
pelikán* 2015.03.03 16:00:59
„A gyilkosok »kultúráját« provokálni véleményem szerint iszonyatos játék. Az amúgy is jelen levő veszély olyan szintre emelése, ami egyszerre értelmetlen és elviselhetetlen.”Nem kellett három nap sem, hogy a francia szatirikus lap munkatársainak kivégzése után kialakult…..
pelikán* 2015.01.12 09:56:02
@hami: Ebben az esetben nem tartom helyesnek tisztán formállogikával mérni a történetet, mert az a jelenség, ami a gyilkosság okozója, abszolút egyedi, ezért egyedi hozzáállást igényel. Nem légüres térben keletkezett, és nem is szól másról, mint erről a merényletről.

Egyetértek, hogy a vallásgyalázó tartalmakat nem jó közreadni. Jó lenne, ha ezt mindenki így gondolná: nem külső, hanem belső gát miatt. De nem gondolja így mindenki. Ezért erről az esetről szóló, életvédelmi szempontot hoztam be, hogy olyanok is értsék, akiknek a morális kategóriák nem jelentenek semmit.
pelikán* 2015.01.13 08:41:00
@hami: én csak azt mondom, hogy a formállogika ebben a témában (mint sok más témában is) félrevisz. Más példával:

szélsőségesek múlt héten megöltek 12 embert Párizsban --> franciák milliói vonultak utcára a többi európai nép szolidaritása mellett --> az európai kultúra elutasítja az erőszakot

szélsőségesek szintén múlt héten 2000 embert öltek meg (Nigéria, Baga) --> egy francia sem ment az utcára, egy európai nép sem fejezte ki szolidaritását --> az európai kultúrát nem zavarja erőszak

Ahogy a fenti sem helyes fejtegetés, úgy az én írásomból sem lehet levezetni, hogy ha holnap egy horogkeresztes merénylő vérfürdőt rendez egy szélsőbalos lap szerkesztőségében, akkor nekem az lenen a válaszom, hogy "kellett nekik szélsőbalosnak lenni!"

Vagyis a dzsihadisták jelensége sokkal összetettebb kérdés.

Ezzel együtt egyetértek azzal is, amit mondasz: én pl. soha nem közölnék vallásokról gyalázkodó tartalmat, és nem azért, mert félek, hanem azért, mert ez értelmetlen, neveletlen dolog.
Ha az ember nagyon belehergeli magát, biztosan sok dolgot találhat, amire nincs magyarázat. Ezek közül én öt  különösen veszélyes esetet ajánlok az olvasó figyelmébe. Veszélyesek, mert lassan-lassan a saját tábort cseszik széjjel. Márpedig ha a Fidesz nem kíván a négyévente…..
„Nem ezért mentünk ki a Békemenetekre. Nem ezért szerveztünk polgári köröket. Nem azért álltunk ki mellettetek minden fórumon, hogy ti meggazdagodjatok.” Többek között ezeket a mondatokat írta a Magyar Krónika-főszerkesztő szerdán a Mandinernek. Durva, nem? Ilyet, ráadásul…..
Már április 6-án is bosszankodva figyeltem a Fidesz magyar újságírókkal szembeni előre kitervelt szemétkedését. Ha valaki nem emlékezne: a budapesti Bálnába szervezett Fidesz-bulira először akkreditálták, majd a külföldi tudósítók nagy létszámára hivatkozva elutasították…..
Egyik jelentős múzsámtól búcsúzom. Szűk négy évvel azután, hogy először írtam ezen a helyen Budapest egyik ikonikus ipari műemlékéről legsittesebb romhalmazáról, minden megváltozott: rá sem lehet ismerni a Móricz Zsigmond körtéri Gombára. Az imént idézett posztot két…..
Amikor olvasom, hogy ki és mit ír erről a négy évről, egy szempont rendre hiányzik. Egyre távolodunk ugyan a kezdetektől, de érdemes felidézni, hogy az egész kétharmad, a túlnyert 2010-es választás, az erő nagyságát tekintve történelmi kivételként létrejött hatalom minden…..
Idén 2010-hez, 2011-hez és 2012-höz hasonlóan újra, immár negyedik alkalommal kérdeztük meg mandineres bloggereinket: hogyan értékelik a 2013-as évet? A napokban posztsorozatunkban válaszolnak kérdésünkre. 2013-as évértékelő sorozatunkat a Fortepan 1913-as képeivel…..
Idén 2010-hez, 2011-hez és 2012-höz hasonlóan újra, immár negyedik alkalommal kérdeztük meg mandineres bloggereinket: hogyan értékelik a 2013-as évet? A napokban posztsorozatunkban válaszolnak kérdésünkre.   Pelikán* válasza.   *   Elérkezett a cizellált, pontosan…..
„A pénzügyi források rendelkezésre állnak, csak ki kell nőni a gyermekbetegségeinket, és meg kell őriznünk az idősektől kapott lelkesedésünket, hogy a magyar természetjáró mozgalom ismét a régi fényében ragyoghasson.”(Orbán Viktor, Som-hegy, október 29.) Mivel a…..
pelikán* 2013.12.15 12:43:44
@tauglich: Köszönöm! És ami azt illeti, simán utánanézhettem volna rendesen.
pelikán* 2013.12.16 21:40:19
@Shenpen: hát, volt időnk megtanulni a módját. Amúgy tényleg nehezítő tényező, de kulturáltan végezzük. Mondjuk előfordultak már csúnya esetek, de az régen volt.

Az Old Pulteney témában mindjárt szólok a viszkiszakértőnek, aki kitalálta, hogy ez legyen. Ő majd elmondja.
Kilenc éve, te jó ég, kilenc éve történt. A rendszerváltás utáni időszak talán legsúlyosabb mélypontjaként, jól kiszámított politikai nyerészkedés és máig vérlázító bendősoviniszta hangulatkeltés hatására a nemzet egyik fele a másik fele ellen szavazott. Azóta a sebek…..
pelikán* 2013.12.06 13:21:05
@sixx: Vagy előrukkolsz valami konkrétummal, amikor azzal basztatod Gellértet, hogy bármikor, bármilyen módon "kormányemlőkről" szív, vagy elszégyelled magad nagyon.

(Amúgy a tévékritikáid kurva jók, mindig jókat röhögök.)
„Sohasem fogok hátat fordítani a saját támogatóimnak.Miért lenne baj, ha a mi értékrendünket támogató vállalkozók nyernek? Ha a saját híveink sem számíthatnak ránk, akkor kicsoda számíthat ránk?” (Orbán Viktor a trafikügyről, 2013. május 17.) Ha mikrotanulmányt…..
Az, hogy az ember furcsa elfalazott dolgokat talál egy használt ingatlanban, nem éppen mindennapos, de azért nem példa nélküli. Ott van mindjárt a cinkotai asszonyirtó esete, ahol a felújításkor döbbentek rá, hogy az előző lakó hét bádoghordóba forrasztott női holttestet…..
A gréczyzsoltját neki! A Nemzeti Együttműködés pálmájának kritikátlan levéltetveiként egyenesen a négyszáznegyvennégy szervilis magyarokról szóló összeállításáig nyaltuk magunkat! (Megtekinthető itt, A 30 legszervilisebb magyar – 1. rész (A-tól K-ig) cím alatt, ötödik…..
pelikán* 2013.10.26 10:54:28
@pinter.bence: Ne legyél már egybites. Egyrészt az nem áll, hogy itt ne lett volna itt kritikus írás Schmitt óta, másrészt ez a blog negyedfordulatszámon megy, nem kritikus tartalomból van rajta kevés, hanem általában tartalomból.
Másrészt azzal, hogy Bede a mandinerrel illusztrálja a szervilizmust, inkluzíve veled is (mint szerzővel) illusztrálja, tehát neked inkább azon kellene derpegni, hogy ez vajon méltányos vagy sem. Gellértet, Ákost, vagy akár ennek a blognak a most aktív szerkesztőjét szervilisezni faszság.
pelikán* 2013.10.26 11:22:15
@Counter: Veled nem diskurálok, mert az eddigi kommenttevékenységed alapján bolond vagy. Pá.
Mandiner blog Megalázott Kishantos 2013.10.03 07:01:00
Napjaink el nem mesélt történetei közé tartozik Kishantosé. Pedig a Fejér megyében, Hantos településtől 3 km-re található vidékfejlesztési központ huszonegynéhány éves sztorija éppen rendkívül szomorú végkifejletéhez közeledik. A 452 hektáros mintagazdaságot működtető…..
Ejha, Kónya Péter furmányos trükkel akarja tönkretenni Bajnai Gordont! Lássuk csak: először országos cimbiként elhívja nyilvános budai születésnapi partijára, sőt felkéri ünnepi beszédre is; majd miután szende Gordon a legnagyobb lelki nyugalommal idő előtt távozik a…..
pelikán* 2013.09.30 10:10:53
@Kulminaator: Pedig ez tök jó, slágeres dal. Milyen szépen ugrálnak rá.
Péntek este élőben volt szerencsém a harmincadik évfordulóra újraértelmezett István, a királyhoz. Mivel augusztus 20. óta nem blogger, aki nem nyilvánult meg a darabról (publicista címet pedig feltehetően csak ez alapján osztanak), én is derpegnék itt néhány sort, azzal a…..
pelikán* 2013.09.02 14:11:15
@rajcsányi.gellért (ergé): tényleg iszonyú jóindulatú értelmezés, de még egyszer mondom, ez nem légüres térben létezik: ott van a színpadon a Korona, mely nem hétköznapi viselet, nem is ünnepi kellék, hanem államiság-szimbólum, közjogi rendszer és misztérium (mindez együtt igaz, és független a turbómagyar értelmezésektől) - ha én ennek a bizonyos stilizált Koronának a rozsdás rácsai közé drámaian bezárok sikoltozó tömegeket, az durva átlényegítés, ami nem tartozik a művészi szabadság keretei közé.
pelikán* 2013.09.08 11:00:18
@tauglich: Maestro, bocs, csak most láttam a hozzászólást. Nagy Feró pontosan fogalmazott a HV-ban, egy különbség viszont van az IK és nemzeti tucatrock között: az IK-ban a dalok többsége egyszerűen jó. Ha emlékezetem nem csak, a szerzők sosem aggatták művükre a "nemzeti" jelzőt, nem is árulták valamiféle modern folkteljesítményként.

Györgynek a minden magyar történelmi jelenet színpadra/múzeumba állítását kényszeresen giccsező hozzáállásával nem tudok azonosulni. Tény, hogy az Istvánhoz nyúló művészeink többször elhajoltak - Szikora János 2008-as rendezésében pl. a végén feltámadó, ölelkező katonákra semmilyen elfogadható magyarázat sincsen. De én pl. rühellem Koltay Gábort, mert majdnem minden szarrá vált a kezei között, amihez ért, de az első IK rendezése nem rossz, nem is giccs.

Viszont ha már HV-interjúk, a a Szörényivel készült eheti beszélgetésből nekem nyilvánvaló, hogy felesleges Alföldi motivációit keresni a mostani feldolgozás kulcsejeleneteinél. Ezzel óvatos voltam a posztban (nem is írtam le Alföldi nevét), most meg már világos, hogy a munka egyházhoz, Istvánhoz és az államalapításhoz való hozzáállása Szörényit tükrözi. Ezt mondja az interjúban is: hogy gyakorlatilag tollba mondta a koncepciót. Nem mintha sokat számítana, csak mondom.
Subba Varázslat! 2013.07.23 11:11:56
És tényleg :DDDDDDD ..
pelikán* 2013.07.23 12:24:39
Ja.
Napok óta hídban állok a Borsodi új marketingstratégiájától: aszongya „Borsodi Super Dry. UTÓÍZ nélkül.” (kiemelés tőlem – p*) Akkor most két lehetőség van: elindult az őszinteségi lavina, és a magyar ipar sorban termeli majd ki a „Pöttyös Túró Rudi Extra Plus.…..
pelikán* 2013.07.08 20:38:38
@Doomhammer: NE. Vicc volt.
pelikán* 2013.07.08 20:40:19
@-kk-: a Borsodinál kevesen követnek el többet a sörkultúra (phe!!) ellen. az SD is egy határ szar, való igaz.