Adatok
alec63
23 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Túl vagyunk a 2012 -es szüreten is, jobb lett mint vártam, a mennyiség és a minőség is. Kiderült, hogy a kékfrankos jobban meg tudta őrizni a savait, 6 g/l -t mértem, ami azért még nem olyan rossz. Cukortartalom 20 fölött, olyan 13-as alkohol lesz belőle, ha kierjed rendesen. …..

Azt mondják a borászok hogy ez egy jó évjárat lesz (volt/van), de azért lapátolják a borkősavat az erjesztőkádakba szorgalmasan. Szerintem azért nem olyan jó ez az évjárat, nem hiszem hogy hosszan érlelhető, hosszan tartható borokat lehet csinálni 2012-ben. Ezért ebben az…..

Nem sok minden írnivaló történt az elmúlt hónapokban, rutin dolgok, metszés, kötözés. Úgy döntöttem idén is csinálom a portugieser művelését, a tavaly visszametszett tőkék (100-120 db) most gyönyörű vesszőket hoztak. Sajnos a kékfrankos évek során kipusztult tőkéit…..

Sajnos még nem tűnt el teljesen a tennivalók listája, de azért vannak részeredmények. A házasítás laboreredménye:Maradékcukor: 2,9 g/l - száraznak száraz, kicsit ugyan több mint a 10-es évjáratéAlkohol: 14,9 v/v % - kicsit sok, nem igazán tudom hogy került bele…..

Jó munkához idő kell, tudjuk, meg a lassúhoz is. Ez most azt jelenti, hogy még mindig nincs hordóban minden aminek ott kellene lennie. A legfontosabb azért már rendben van, a házasítás hordót sikerült feltöltenem kékfrankossal, már a hordóban volt egy kis utóerjedés is, de…..

Azt hittem, hogy november elejére azért már kierjed minden aminek ki kell, és hordóban, palackban várja az új évet, de hát tudjuk, ember tervez.... Vannak azért részeredmények; a portugieser szépen kierjedt 3 hét alatt, és préselés után kiderült, hogy kicsit több lehetett…..

A szüreti technológiám eddig nem volt hibátlan. A legnagyobb gondot a must lejuttatása jelentette a présházból. A cefre közül meregettük a színmustot vödrökbe, amit eleinte azzal hordtunk hodókba (ahogy fáradtunk, óhatatlanul melléfröcccsent némi must). Próbáltuk slagon át…..
alec63
2011.10.11 13:23:30
Üdv, meg lehet kérdezni, hogy a szűrőhengert hol csinálták? Nagyon használhatónak tűnik.

Leesik egy teher a borász válláról - még ha amatőr is- , amikor fedett helyre kerül a termés, nincs kiszolgáltatva többé időjárásnak, vadaknak, seregélyeknek, egyéb kártevőknek. Igen, lement a szüret, ez jó érzés, még akkor is, ha mentálisan és fizikailag…..

A hétvégi (szept. 24) kékfrankos próbaszüret eredménye: cukor - 21 (!), sav 6,5 - 7 között, amennyire a barkács borlabor készletemmel meg tudtam állapítani. További tudományos vizsgálódás alapján - kocsány barnul, magok barnák, szétrágva nem keserűek - ,pénteken (szept.…..

Válasz az előző posztban feltett kérdésre: igen. Vagyis most már biztosnak tűnik, hogy szeptember 30-án szüret. Persze, ha az istenek és a zúzó-bogyózó kölcsönzők is úgy akarják. Cukrot és savat még nem mértem, most hétvégén szeretném ezt megejteni. Valamint a 30…..

Ilyen egy kékfrankos fürt, aug. 29-én. Cukrot még nem mértem. Lehet, hogy szeptemberben szüretelni kell?..

Augusztus. Bormustra Egerben. A hagyományos Dobó-téri helyszín, tömeg, fogalmatlan túristák hada, nem volt egy nagy élmény, a Bolyki prosecco-ja azért nagyon ott van, valami QQRIQ a neve, ha jól emlékszem. Azért is jó, ha állandóan borfesztiválokra, kóstolókra, pincékbe látogat…..

Ellentétben a szőlővel én elég nagy lemaradásban vagyok, de igyekszem minden fontosról beszámolni, így utólag is. Július eleje, mint évek óta mindig, Egerben a Bikavér Fesztiválon a helyünk. Az új helyszín, az Érsekkert határozottan javított a körülményeken, egyrészt a…..

A sok henye borkóstoló. pincefesztivál, dűlőfesztivál után jólesett kicsit dolgozni is a szőlőben. Május végén sikerült megcsinálnom a kékfrankos ültetvényen a hajtásválogatást, törzstisztítást, bónuszként egy kis fűnyírással. Szépen fejlődnek a fürtök, itt-ott…..

A szőlőmunkák közül a metszést szeretem a legjobban. Minden tőke más, mindegyikhez másképp kell hozzálátni, megnézni milyen vesszőket hozott, próbálni a káoszból megítélni, melyek maradjanak, kell e esetleg egy drasztikus fiatalítás (tőkenyak fölött a törzs…..

Megvan a borlabor eredménye. Szerencsére sokkal jobbak mint az én tavaszi vérvizsgálatom mutatói. Alkohol: 11.39, a borban, nem a véremben, cukor 0.9, vagyis szinte csontszárazra kierjedt a must. Titrálható sav 6,1, azt hiszem ez is elfogadható. A szabad kén mondjuk nagyon kevés…..

Csiszoljuk a műveltségünket! - mondta határozottan Joker, így hát elindultunk egy kékfrankos vakkóstolóra. Lássuk hol tart a tudásunk, és mit is kellene megcélozni. A versenyzők: Egerből egy Monarchia és egy Tóth István, Sopronból két Weninger, Szekszárdról két Takler…..

Lapozás után a 2010-es évjárat alapanyagairól olvashattok. Egy lelkes olvasónk tanácsára igyekeztem most jóval kevesebbet írni, és csak a lényegre koncentrálni.
Olaszrizling
termőterület: Gyöngyös, Sárhegy
szüret ideje: 2010. október 2.
cukorfok: 16
mennyiség: 160…..

Október 31-én megvolt a préselés. 3 hétig tartott a 'maceráció', igaz a zajos erjedés abbamaradt kb. 10 nap elteltével. Nem tudom, hogy kiforrott e rendesen vagy a hideg beállta miatt állt le az erjedés. Kiderül, amint meglesz a borlabor eredménye. Szintúgy a kénszint, ami már hetek…..

Sajnos csak az erjedés 4. napján tudtam beoltani a mustot az almasavbontóval. Három napig fűtöttem is a garázsban (garázsborászat, hehe), hogy legalább 15 fokos legyen a cefre. Mivel az alkoholos erjedés is tartott még, így nem tudom, hogy végül lement e az almasavbontás vagy sem.…..

OKtóber 9-én leszüreteltünk. Ötünknek tartott 2 óra hosszat, lett kb. 330 kg (amihez még szedtünk a nővérem szőlőjéből kb. 65 kg-ot), ez olyan 80 dkg-os tőkénkénti terhelés. Azt hiszem kicsit túlzásba vittem a fürtritkítást, jó minőséget akartam, na. Azzal meg…..

2010. október 2. Második próbaszüret. A cukor 18-as, ami elég jó, bár a tavalyi 21-es közelébe sem ér. Sajnos a sok eső miatt pár tömöttebb fürtön elindult a rothadás. Tavaly a csúcsminőségű termést a vaddisznók és az őzek ették meg. Most még csak a nyulak rágták le az…..

2010. szept. 25, Etyek. Első etyeki utunk, tömegközlekedéssel. Hát nem jött be. Idiótán parkoló autósok, tömeg, bazári hangulat. A borok azért jók voltak. Igazából azért mentünk, hogy a Bolyki Janival tudjak pár szót beszélni, ami nem nagyon sikerült, mivel állandóan jöttek…..

Szőlőfelvásárlóm úgy döntött, hogy Thaiföldre költözik. Nem is lenne ezzel semmi baj, én is szívesen tölteném ott az időt, vannak ott jó merülőhelyek, de sajnos vitte magával a tavalyi szőlőtermésem árát is. Sőt, úgy tudom, másokét is, így várhatóan…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz