Regisztráció Blogot indítok
Adatok
alec63

23 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kistályai borászkodás 2012.09.25 12:04:06
Túl vagyunk a 2012 -es szüreten is, jobb lett mint vártam, a mennyiség és a minőség is. Kiderült, hogy a kékfrankos jobban meg tudta őrizni a savait, 6 g/l -t mértem, ami azért még nem olyan rossz. Cukortartalom 20 fölött, olyan 13-as alkohol lesz belőle, ha kierjed rendesen. …..
Kistályai borászkodás 2012.09.10 15:03:18
 Azt mondják a borászok hogy ez egy jó évjárat lesz (volt/van), de azért lapátolják a borkősavat az erjesztőkádakba szorgalmasan. Szerintem azért nem olyan jó ez az évjárat, nem hiszem hogy  hosszan érlelhető, hosszan tartható borokat lehet  csinálni 2012-ben. Ezért ebben az…..
Kistályai borászkodás 2012.04.20 13:37:00
Nem sok minden írnivaló történt az elmúlt hónapokban, rutin dolgok, metszés, kötözés. Úgy döntöttem idén is csinálom a portugieser művelését, a tavaly visszametszett tőkék (100-120 db) most gyönyörű vesszőket hoztak. Sajnos a kékfrankos évek során kipusztult tőkéit…..
Kistályai borászkodás 2011.12.12 11:43:00
Sajnos még nem tűnt el teljesen a tennivalók listája, de azért vannak részeredmények. A házasítás laboreredménye:Maradékcukor: 2,9 g/l  - száraznak száraz, kicsit ugyan több mint a 10-es évjáratéAlkohol: 14,9 v/v %  -  kicsit sok, nem igazán tudom hogy került bele…..
Kistályai borászkodás 2011.11.21 15:39:00
Jó munkához idő kell, tudjuk, meg a lassúhoz is.  Ez most azt jelenti, hogy még mindig nincs hordóban minden aminek ott kellene lennie. A legfontosabb azért már rendben van, a házasítás hordót sikerült feltöltenem kékfrankossal, már a hordóban volt egy kis utóerjedés is, de…..
Kistályai borászkodás 2011.11.03 16:10:00
Azt hittem, hogy november elejére azért már kierjed minden aminek ki kell, és hordóban, palackban várja az új évet, de hát tudjuk, ember tervez....  Vannak azért részeredmények; a portugieser szépen kierjedt 3 hét alatt, és préselés után kiderült, hogy kicsit több lehetett…..
A szüreti technológiám eddig nem volt hibátlan. A legnagyobb gondot a must lejuttatása jelentette a présházból. A cefre közül meregettük a színmustot vödrökbe, amit eleinte azzal hordtunk hodókba (ahogy fáradtunk, óhatatlanul melléfröcccsent némi must). Próbáltuk slagon át…..
Kistályai borászkodás 2011.10.03 13:48:00
Leesik egy teher a borász válláról  - még ha amatőr is- , amikor fedett helyre kerül a termés, nincs kiszolgáltatva többé időjárásnak, vadaknak, seregélyeknek, egyéb kártevőknek. Igen, lement a szüret, ez jó érzés, még akkor is, ha mentálisan és fizikailag…..
Kistályai borászkodás 2011.09.26 14:23:00
A hétvégi (szept. 24) kékfrankos próbaszüret eredménye: cukor - 21 (!), sav 6,5 - 7 között, amennyire a barkács borlabor készletemmel meg tudtam állapítani. További tudományos vizsgálódás alapján - kocsány barnul, magok barnák, szétrágva nem keserűek - ,pénteken  (szept.…..
Kistályai borászkodás 2011.09.22 15:15:00
Válasz az előző posztban feltett kérdésre: igen. Vagyis most már biztosnak tűnik, hogy szeptember 30-án szüret. Persze, ha az istenek és a zúzó-bogyózó kölcsönzők is úgy akarják.  Cukrot és savat még nem mértem, most hétvégén szeretném ezt megejteni. Valamint a 30…..
Kistályai borászkodás 2011.09.01 12:14:00
Ilyen egy kékfrankos fürt, aug. 29-én. Cukrot még nem mértem. Lehet, hogy szeptemberben szüretelni kell?..
Kistályai borászkodás 2011.08.26 15:11:00
Augusztus. Bormustra Egerben. A hagyományos Dobó-téri helyszín, tömeg, fogalmatlan túristák hada, nem volt egy nagy élmény, a Bolyki prosecco-ja azért nagyon ott van, valami QQRIQ a neve, ha jól emlékszem. Azért is jó, ha állandóan borfesztiválokra, kóstolókra, pincékbe látogat…..
Kistályai borászkodás 2011.08.26 14:34:00
Ellentétben a szőlővel én elég nagy lemaradásban vagyok, de igyekszem minden fontosról beszámolni, így utólag is. Július eleje, mint évek óta mindig, Egerben a Bikavér Fesztiválon a helyünk. Az új helyszín, az Érsekkert határozottan javított a körülményeken, egyrészt a…..
Kistályai borászkodás 2011.06.03 14:29:00
A sok henye borkóstoló. pincefesztivál, dűlőfesztivál után jólesett kicsit dolgozni is a szőlőben. Május végén sikerült megcsinálnom a kékfrankos ültetvényen a hajtásválogatást, törzstisztítást,  bónuszként egy kis fűnyírással. Szépen fejlődnek a fürtök, itt-ott…..
Kistályai borászkodás 2011.02.14 18:00:00
A szőlőmunkák közül a metszést szeretem  a legjobban. Minden tőke más, mindegyikhez másképp kell hozzálátni, megnézni milyen vesszőket hozott, próbálni a káoszból megítélni, melyek  maradjanak, kell e esetleg egy drasztikus fiatalítás (tőkenyak fölött a törzs…..
Kistályai borászkodás 2010.11.19 10:20:00
Csiszoljuk a műveltségünket! - mondta határozottan Joker,  így hát elindultunk egy kékfrankos vakkóstolóra. Lássuk hol tart a tudásunk, és mit is kellene megcélozni. A versenyzők: Egerből egy Monarchia és egy Tóth István, Sopronból két Weninger, Szekszárdról két Takler…..
Kistályai borászkodás 2010.11.03 12:32:00
A végeredmény ..
Kistályai borászkodás 2010.11.02 16:15:00
Október 31-én megvolt a préselés. 3 hétig tartott a 'maceráció', igaz a zajos erjedés abbamaradt kb. 10 nap elteltével. Nem tudom, hogy kiforrott e rendesen vagy a hideg beállta miatt állt le az erjedés. Kiderül, amint meglesz a borlabor eredménye. Szintúgy a kénszint, ami már hetek…..
Kistályai borászkodás 2010.10.20 16:27:00
Sajnos csak az erjedés 4. napján tudtam beoltani a mustot az almasavbontóval. Három napig fűtöttem is a garázsban (garázsborászat, hehe), hogy legalább 15 fokos legyen a cefre. Mivel az alkoholos erjedés is tartott még, így nem tudom, hogy végül lement e az almasavbontás vagy sem.…..
Kistályai borászkodás 2010.10.11 13:11:00
OKtóber 9-én leszüreteltünk. Ötünknek tartott 2 óra hosszat, lett kb. 330 kg (amihez még szedtünk a nővérem szőlőjéből kb. 65 kg-ot), ez olyan  80 dkg-os tőkénkénti terhelés. Azt hiszem kicsit túlzásba vittem a fürtritkítást, jó minőséget akartam, na.  Azzal meg…..
Kistályai borászkodás 2010.10.11 11:49:00
2010. október 2. Második próbaszüret. A cukor 18-as, ami elég jó, bár a tavalyi 21-es közelébe sem ér. Sajnos a sok eső miatt pár tömöttebb fürtön elindult a rothadás. Tavaly a csúcsminőségű termést a vaddisznók és az őzek ették meg. Most még csak a nyulak rágták le az…..
Kistályai borászkodás 2010.10.11 11:33:00
2010. szept. 25, Etyek. Első etyeki utunk, tömegközlekedéssel. Hát nem jött be. Idiótán parkoló autósok, tömeg, bazári hangulat. A borok azért jók voltak. Igazából azért mentünk, hogy a Bolyki Janival tudjak pár szót beszélni, ami nem nagyon sikerült, mivel állandóan jöttek…..
Kistályai borászkodás 2010.10.11 11:03:00
Szőlőfelvásárlóm úgy döntött, hogy Thaiföldre költözik. Nem is lenne ezzel semmi baj, én is szívesen tölteném ott az időt, vannak ott jó merülőhelyek,  de sajnos  vitte magával  a tavalyi szőlőtermésem árát is. Sőt, úgy tudom, másokét is, így várhatóan…..