Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gyejoblog

28 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szikora GyörgyiTanítónő, az alsó tagozatos munkaközösség vezetője Wekerlén négy, nagyjából egyforma iskolaépület áll. A negyediket, a négyest, legtöbben alig ismerik, hiszen nem csak a lakótelep gyermekeit szolgálja. Ebben az épületben a főváros nehézsorsú gyermekeinek…..
Székely Zsuzsanna A telefonos lelkisegély szolgálatok az utóbbi évtizedekben teret hódítottak a fejlett államokban. Célkitűzéseik világszerte hasonlók, azonnal, feltétel nélkül segíteni problémákkal küzdő, krízisben lévő, öngyilkosságra készülő embereknek. Különböző…..
Árvai IbolyaKistérségben vagyok családgondozó a városi szolgálatokhoz képest kisebb kliens számmal, ezért talán egy picivel több időm jut bizonyos dolgokra.Egy iskolalátogatás alkalmával az igazgatónő elmesélte, hogy egyik 7 éves kliensem szájába régebben földet tömetek egy…..
A koncepció 10. változata letölthető a www.szoszak.eu oldalról. A weblap fórum rovatban pedig lehet vitatkozni, véleményt nyilvánítani. A konzultáción elhangzottak viszont más, érdekes dolgok is. Szó esett a gyermekvédelem átalakításáról is, és a szociális szolgáltatási…..
2011. április 5-én Budapesten, 6-án Egerben kerül sorra a Nemzeti konzultáció a szociális ágazattal című szakmai tanácskozás.A program:Nemzeti Szociálpolitikai Koncepció 2011előadó: Nyitrai Imre helyettes államtitkár - NEFMIAz új szolgáltatási törvény előkészületeielőadó:…..
Árvai Ibolya Én is szeretnék csatlakozni „az iskolai hiányzásosdis számháborúhoz”.Szerintem nem egyedülálló történet, de mindenképpen tanulságos lehet.   Az eset:  Apukának és anyukának 5 közös gyermeke van. Anyuka és apuka külön költöztek. A…..
Gálik András (http://www.koziranytu.hu)  Horváth Ádám legutóbbi írásának címe azt ígéri, hogy az nem az utolsó volt az iskoláztatási támogatással kapcsolatos gondolatok sorában.  Ezt magam is csak megerősíteni tudom, hiszen az eddigi elméleti fejtegetések után…..
Horváth Ádám Az iskolakezdési támogatás felfüggesztését még mindenki ízlelgeti, de kérek mindenkit, hogy az első egynéhány ilyen esetet osszuk meg egymással, csak hogy szokhassuk a folyamatot. Segítsük egymást ötleteinkkel is.Mint már korábban írtam, egyet értek…..
Gyejoblog 2010.10.03 14:11:56
örülök, hogy végre vitatkozni is lehet, ha másra nem, de erre jó a jogszabály :-)

@kps: szerintem ne keverjük össze a kötelező és a szabadon választott dolgokat. Már volt bent nálam egy édesapa, aki fel volt háborodva, hogy középiskolás fiának nem talál helyet, az önkormányzat nem segít, de büntetik. Bár nem mindenben értettem egyet ezzel a szülővel, abban igaza van szerintem, hogy ha kötelezővé teszünk valamit, akkor adjuk is meg hozzá a szükséges dolgokat. Ezért én ebben az esetben fontosnak tartom, hogy kapjon a család valamilyen segítséget ilyen esetekben.

A megoldási móddal én sem értek egyet. A szegényebbeknek a családi pótlék természetbeni nyújtása nem oldja meg a problémákat. Nem lesz tőle gazdagabb a család, talán másképp osztják be a pénzt (én tartok a cserekereskedelem felvirágzásától). A gazdagabbak (ebbe a stabil középosztály tagjait is beleértem) talán meg sem érzik, a köztes réteg (alsó-középosztály) fogja megszívni, őket időlegesen lehet ezzel fenyegetni, de eredmény ettől még nem biztos, hogy lesz.
T. Szilágyi ÁgnesPillanatképek a Hungária Általános Iskola és Kollégium életéből, valamint az Ability Park-ból. ..
Horváth Ádám Egy korábbi bejegyzésben az m1 Az este c. műsorában elhangzottakról írtam. Most a TV2 Napló c. műsora többek között engem kért fel arra, hogy beszéljek az iskoláztatási támogatásról, és mutassunk be olyan családot, akit érint ez a jogszabályváltozás. Nem…..
 A Magyar Közlöny 144. számában megjelent az egyes gyermekvédelmi tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 237/2010. (IX. 13.) Korm. rendelet. Elektronikusan elérhető: www.magyarkozlony.hu oldalon. Ezen kívül azt is szeretnénk kérni, hogy ha valaki a…..
Horváth Ádám  A címben szerplő mondás, mely Theodore M. Hesburgh nevéhez fűződik természetesen fordítva is igaz. Napjainkban a házasságok fele válással végződik, de a párkapcsolatok nagy része nem is jut el addig, hogy kimondva, aláírva vállalja a két…..
Kedves Olvasó! A blog célja, hogy szakmabeliekkel és a társintézmények munkatársaival tudjunk beszélni olyan gyermekvédelmi kérdésekről, melyeknek ma nincs fóruma, de mi úgy érezzük, szükséges lenne beszélni róluk. Nap mint nap találkozunk olyan eseményekkel, melyeket nem…..
Gyejoblog 2010.09.10 20:41:26
Simon BálintEz a kérdés merült fel bennem az elmúlt hetek során. Több olyan gyermek is tartozik a felügyeletem alá, akik családba fogadással nagyszülőhöz vagy más rokonokhoz kerültek. Ki ezért, ki azért. Jelenleg három olyan esetem van folyamatban, ahol egy nagyon idős nagymama…..
Tanácsné Betéri ÉvaMa, amikor oly sok felkészült szakember van munka nélkül, a munkáltatók igazán kedvükre válogathatnak a jelentkezők sokaságából. A nagyszámú jelentkező közül nagyon nehéz az intézmény számára kiválasztani a legrátermettebb és a legmegfelelőbb…..
Kulcsár János A családba fogadás intézménye alapvetően jó. Most és itt inkább azokról a gondokról írnék, amelyek régóta foglalkoztatnak a gyermekvédelmi gondoskodás e formája kapcsán. A bajbajutott család gyermekét leggyakrabban nagyszülők, nagykorú testvérek és…..
Székely Zsuzsanna„A legjobb kriminálpolitika a jó szociálpolitika.”- ismerte fel Franz von Liszt egy évszázada, de úgy tűnik, a mai döntéshozók elfelejtették iránymutatását. Egy ország bűnelkövetési arányszámai mindig árulkodnak a szociális helyzetről,…..
A Budapesten egyedüli hetes iskola még vár 1. osztályos tanulókat a 2010/2011-es tanévre.Az alábbi linken olvashatsz az iskoláról, de az oldalsó "Hasznos oldalak" dobozba is betettem, hogy bármikor gyorsan meg lehessen találni…..
   Horváth ÁdámA Magyar Televízió 2010. augusztus 23-án Az Este c. műsorában Jól működik-e a gyermekvédelem címmel foglalkozott egy tragikus gyermeksorssal. A műsor egy komoly problémát feszegetett a média bulvár stílusában. Pontatlan szakkifejezések,…..
Kulcsár JánosA szakemberi és a magánemberi énem általában békében megfér egymás mellett.A munkám során egyértelműen a szakemberi irányít és a szakmai alázat megóv attól, hogy az állampolgár, mint a csapos túl gyakran közbeszóljon.Néha vannak nehezebb ügyek, amelyeket…..
Simon Bálint-          Kérem, keressenek nekem egy anyaotthont! Manapság egyre gyakrabban hallom ezt a kérdést munka közben. S ahogyan a kollégáimmal beszélgetek ők is ezen a véleményen vannak. Véleményem szerint riasztó méreteket…..
Horváth Ádám Gyermekvédelmi munkánk során sok jogszabály jól körülhatárolt területén mozgunk. Tudjuk, hogy ha ez a helyzet, akkor a törvény és a rendeletek értelmében ezt meg ezt kell megtegyük. Tudjuk, kinek mit, milyen adatlapon kell írjunk. (Igazi szoc. munka J.)…..
Horváth ÁdámVan egy kollégám, aki rendszeresen mondja, hogy utánanézett az interneten egy-egy ügyfelének. Gondoltam, jó, megnézi a közösségi portálokat, és akkor mi van? De nem ezeken az oldalakon, hanem, ahogy önmagukat definiálják, az internet pöcegödrén. Kíváncsi voltam,…..
Horváth Ádám Mikor először hallottam ezt a mondatot, azt hittem, rosszul hallom.  Egy családgondozó kollégám mondta nekem egy eset kapcsán, mikor nem tudta pontosan, hogy mit tegyen, nem tudott segítséget kérni, de érezte lépnie kell valamit, és egy levél megírásával…..
Horváth Ádám Volt szerencsém megismerni az ÁNTSZ Védőnői Szakfelügyeleti Iránymutatását, mely arról szól, hogy a gyermekvédelmi törvény mi módon vonatkozik rájuk, nekik mire kell odafigyelniük, milyen kötelezettségeik vannak. Az iránymutatással kapcsolatban az egyik…..