Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Takana

11 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
kerdeseink „She is black” 2011.04.19 23:57:00
Ez Mózes válasza a kérdésre, hogy milyen Isten – a vicc szerint… Egy barátom unszolására én is elolvastam a Viskó című könyvet. Bár nekem összességében kicsit túl amerikai, volt egy-két dolog, ami kimondottan tetszett, és volt, ami elgondolkodtatott. Például…..
kerdeseink Mire várunk? 2010.12.01 11:27:00
Elkezdődött az Advent, és megfogalmazódott bennem a kérdés: mire várunk? Kérdésem elsősorban a keresztényeket érinti. Mások nem nagyon várnak, vagy? Nekem úgy tűnik, hogy az egyházi liturgián belüli várakozás, a Jézusra való várakozás, vagy inkább a második eljövetelére…..
Takana 2011.03.17 11:06:09
olykor találkozom kisgyerekes anyákkal, és manapság már - tanulás végett is - figyelem őket  hogyan fegyelmeznek, vannak, akik szigorúbbak és vannak ’lágyabb szívűek’. És elkezdtem gondolkodni ezen a fegyelmezés-dolgon. Alapjában véve azt gondolom, hogy a nevelés…..
Takana 2010.11.27 17:28:20
@prikul:

'Először is mit értünk nőiesség alatt??'

ja, ez jó kérdés… (lehet, inkább Veled kellene blogot írnom, mert Neked vannak kérdéseid, a többieknek meg úgy tűnik elfogytak ;) )
egy modern tanító néni ebben a helyzetben biztos felírná a táblára, h nőiesség, krumplit csinálna belőle, és lehetne diktálni a kapcsolódó fogalmakat… és ha lennének kérdései, akkor rajzolna egy másik krumplit ’anyaság’ bejegyzéssel. de hogy ezek milyen kapcsolatban vannak?

gondolkodtam rajta, de nem tudom, mit jelent a nőiesség, még az anyaságot sem. mondhatnék fogalmakat, de… abban viszont biztos vagyok, hogy az otthonteremtés, elfogadás, ezek nagyon anyai dolgok.

meg tényleg, nekem még nincs gyerekem. vajon, ha a nőnek a saját gyerekét kell nevelnie, az más? mármint, megváltoztatja a fegyelmezési technikáját ez a fajta érzelem? - na, anyukák?

de had kérdezzek vissza: miben más az apa és az anya szigora? ezzel teljesen egyet értek, h másnak kell lennie, de pont ezt keresem, h miben vagy hogyan?
Takana 2010.12.01 11:53:12
@prikul:
otthonteremtés, elfogadás:
hát talán azért tartom nagyon anyai dolognak, mert az anyaság is el- és befogadással kezdődik. de azt semmiképp sem gondolom, hogy csak anyai tulajdonság, és az apának nem kellene elfogadónak lennie. csak… (talán érthető továbbmagyarázás nélkül is ;) )

"Én mindig úgy gondoltam, hogy egy nő egy férfi mellett tud nővé válni, s fordítva, a férfié férfivá nő mellett. Hogy egymást teszik azzá, amik."

tényleg így gondolod?
kerdeseink mindent lát 2010.09.19 22:36:00
Nemrégiben kezdtem el gondolkodni azon, hogy vajon mit tanít, hogy Istent ilyen mindent látó szemként (is) ábrázolják/juk. És hogy számomra igaziból ez mennyire idegen, és kicsit félelmetes is. Kicsit ilyen "big brother", és ami legjobban zavar, hogy mennyire…..
kerdeseink jó halál - eutanázia 2010.07.10 12:38:00
Ázebra posztján (lényegre figyelve) gondolkodva újra felmerült bennem két kérdés. Mindkettő kicsit korábbi már, arra a felejthetetlen időszakra nyúlik vissza, amikor hosszabb időn keresztül haldoklókat ápoltam. Annak előtte azt gondoltam, h álmomban szeretnék meghalni. Azóta…..
kerdeseink lényegre figyelve 2010.05.14 15:02:28
Ti mit tennétek, ha világossá válna számotokra, hogy pusztán néhány napotok, max egy-két hetetek van hátra az életből? A napokban több csoportot is vezettem külföldön, s az egyikben volt egy középkorú hölgy, akinek már hosszú ideje elhúzódó rákos daganata van, s ráadásul…..
Takana 2010.06.27 14:01:35
@ázebra:
"hogy mennyi mindent csinálhattam volna másképp"
azóta is többször eszembe jutott, h ezt írtad, és sokat gondolkodtam rajta. egyszer azt játszottuk, h egy órám van az életből, és utána meghalok. ennek már több, mint egy éve, de az volt a legmeghatározóbb tapasztalata ennek a játéknak, h a nagy dolgokat nem sajnáltam. pl nem éreztem, h mást kellett volna tanulnom, v máshol töltenem az időm (hónapok óta külföldön voltam), semmi ilyesmit. azt éreztem, h nagyvonalakban, vagy az irány jó volt. és ami fájt, vagy amit sajnáltam, azok apró dolgok voltak, pl h végig barátságtalan voltam a szobatársammal (erre emlékszem konkrétan). és bár tudom, h nagyon személyes, de azért megkérdezem, Te mire gondolsz/tál, mikor ezt írtad? mit csináltál volna másképp? (még van időd megváltoztatni? ;) )

és tényleg itt hagynád az embereket? vagy tényleg így gondolsz rá?

most már több, mint egy hónap eltelt, h találkoztál ezzel a haldokló hölggyel, változtatott vmit azon, ahogy most éled az életed? de nem akkor, hanem most, több, mint egy hónappal később.
Takana 2010.07.04 20:39:25
@ázebra:

:)
kerdeseink szerinted 2010.05.14 13:37:00
van igazi belső béke őszinte belső szabadság nélkül?..
Takana 2010.05.27 11:24:02
Mindenek előtt köszönöm Nektek a válaszokat - egészen őszintén! Sokat kaptam belőlük.

viszont született további kérdés is:
@andrisi:
ez azt jelenti, h a külső körülmények meghatározzák, h szabad tudok-e lenni, vagy h van-e békém? nem lenne pont önellentmondás? lehet, h kicsit furcsán artikulálódik, de régóta foglalkoztat a kérdés: Te akkor azt gondolod, h pl a koncentrációs táborban vagy gulágon nem lehettek boldogok az emberek? vagy nem volt belső szabadságuk? vagy békéjük? vagy az más?
Takana 2010.06.27 14:12:19
@andrisi:
nekem az a bajom ezzel, és a boldogsággal kapcsolatban is, mert Te azt mondod, h magányosan nem lehet boldog az ember, hogy akkor mit jelent a szabadság?
Takana 2010.07.04 20:38:14
@andrisi:
sokat gondolkodtam rajta, hogyan is definiálhatnám. talán: a szabadság számomra most önismeretet, elfogadást és elengedést jelent. azt a nyugvópontot, hogy az ember szembesül azzal, hogy kicsoda, hol vannak a határai, mik a szükségletei, a vágyai, az elképzelései, elfogadja és megvan benne az a készség, hogy elengedje ezeket...
na, mit gondolsz erről?
kerdeseink "Szabadság, szerelem" 2010.06.27 15:01:00
Szerintem a szeretet azt (is) jelenti, hogy a másik önmaga lehet. A másik elfogadását jelenti. Ha valaki szeret engem az számomra azt jelenti, hogy 'bármi kiderülhet rólam'. Azt, hogy szabadon lehetek önmagam. Nem kell másnak lennem. És ha mégis más akarok lenni, akkor a másik iránti…..
Takana 2010.07.04 20:28:24
@tölgyfalétratatarozáselőtt:

hit - szerelem - szabadság:
a szabadság nem azon aspektusára gondoltam, amitől a kitettség foszt meg, amivel analóg lehet a hitbeli kitettség, ahogy Te mondod, amit a nem-teljes bizonyosság ad, hanem a másiknak adott szabadságra gondoltam, ami szerintem a szeretet sajátja (meg még talán a közömbösségé(?)).

"alá kell vetnünk magunkat a lelkiismeret kényszerítésének":
nem pont arra "kényszerít", sarkal, h adjunk szabadságot a másiknak, nem válunk ez által mi is szabaddá?

"a vágy, a remény és a szeretet":
ez viszont egy izgalmas gondolat - még gondolkodom rajta (vagy Ázebra után: még szemlélődöm rajta...)
kerdeseink Új kapcsolat - ban 2010.05.30 21:43:00
Személyes tapasztalatom is, de eddig úgy tűnt mások is küszködnek ezzel vagy hasonlóval. Kérdésem a múltról és a jelenről szól: hogyan lehet, tudod elengedni mindazokat az élményeket, emlékeket, sebeket, melyek megkötnek a jelenben? Mikor megfogalmazódott bennem a kérdés,…..
Nemrégiben találkoztam valakivel, aki valami olyasmit mondott, hogy a boldogság az nem "környezeti adottság", hanem egy szemléletmód, ahogyan mindent látunk. Aztán a minap kényszermunkára ítéltek, és egy üzemben dolgoztam két napot. És találkoztam egy lánnyal. Elárulta,…..
Takana 2010.06.27 14:08:03
@andrisi:
nem tudom, h a 19 évesek boldogok szoktak-e lenni. sőt azt sem tudom, hogy mikor érezné magát boldognak egy 19 éves. a kérdésedből úgy tűnik, szted nem olyan ritka... talán én is ezt gondolom, azt hiszem, nehéz 19 évesnek lenni...
kiderült már rólam, hogy nő vagyok?...előjáróban: nálam a pasi szó egyáltalán nem negatív, sőt... Lazább, élettelibb és életközelibb, mint a férfi szó. Kérdésem pedig nem bántó, csak esetleg nem megszokott...Szerintetek milyen szexuális kisugárzása van (volt) Jézusnak?…..
Takana 2010.06.27 13:19:34
@Lajla:
ahogy Lakat is írta, inkább azt igyekeztem kifejezni, h nem bántásnak szánom, de igazad van abban, h másnak lehet bántó, és meg kell tartanom azt a szabadságát. köszönöm a figyelmeztetést!
@Lakat@:
köszönöm a szakirodalmat! még nem volt érkezésem belerágni magam, de érdekel...
@andrisi:
kicsit félek megkérdezni, de nagyon érdekel a válasz:
mit mond el a kérdezőről?
és mi lett a tanárnővel? ;)
miért tartod viccesnek a kérdést?
Takana 2010.06.27 13:33:12
@prikul:
engem is komolyan érdekel a válasz ;)
azt gondolom, h a szexuális kisugárzás más, mint hogy vki Neked jön be, vki meg nekem. ezt egyetemesebbnek érzem. nem annyira a befogadótól függőnek. vagy tőle csak annyira, h van, aki érzékenyebb erre, és van, aki kevésbé. azaz azt gondolom, h nagy valószínűséggel, akiről én azt gondolom, h erős szexuális kisugárzása van, arról Te is azt fogod gondolni.
Takana 2010.06.27 13:45:31
@tölgyfalétratatarozáselőtt:
tökre tetszik a neved!

azt hiszem a kommented érinti Prikul kérdését, h mit értünk szexuális kisugárzás alatt. nem tudnám definiálni, DE azt gondolom, h valószínűleg a jellemből fakad, viszont számomra az már kérdéses, h ez olyan-e, amit döntés alapján az ember 'interpretációként' visz a mozgásába vagy tevékenységébe.
azaz vajon egy szexi diszkoszvető a révén szexi-e, hogy diszkoszvető, vagy hogy szexis akar lenni, vagy vmi ezektől független dolog miatt. máshogy feltéve a kérdést: minden diszkoszvető szexis-e? csak a diszkoszvetők szexisek-e? és kell-e akarni, h szexis legyen?

de amit írtál, az számomra azért érdekes, mert rámutattál arra a mélyebb kérdésre (szerintem), h mi határozza meg a szexuális kisugárzás mértékét. lehetne ez a kiinduló kérdés. vagy a másik oldalról, amit Jézusról tudunk, azok azt implikálják-e, hogy erős lehetett a szexuális kisugárzása, vagy inkább azt, hogy nem?
Volt már olyan élményed, vagy csináltál már olyat, hogy volt valaki, aki a barátod/szerelmed kezdett lenni, azaz számodra fontos és egyre inkább közvetlenné váló kapcsolatban voltatok, de még csak az elején, csak ilyen ismerkedősdi, és elmondtál vmit, ami nagyon fontos is, komoly…..
mi alapján gondolod valakiről, hogy ő az Ő? van olyan, ami hiába ha minden más oké is, de ha az nincs meg benne, akkor nem 'játszik tovább'?Te már megtaláltad Őt? Volt már legalábbis, hogy azt érezted: "Igen, Ő az!"?..