Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mnandy

0 bejegyzést írt és 635 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szinte közhely az a szomorú tény, hogy a 2. Világháború milyen sok technikai újítást hozott az emberiség életébe. A háború hat éve alatt a technikai fejlődés elképesztő volt, elég ha csak a repülésre gondolunk: 1939-ben még voltak rendszerben kétfedelű vadászgépek (A Magyar Királyi Honvéd Légierő…..
Egy balul sikerült pályázat, osztrák pénzemberek és a legnagyobb magyar kellett ahhoz, hogy a korábban két zátonyból álló területet ma Hajógyári-szigetként ismerhessük.   Fotó: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / Történeti Fényképek Gyűjteménye / Óbudai Hajógyár Gyűjteménye   A…..
Tudom, a cím nem túl érdekfeszítő, mivel a budapesti villamosok alapvetően sárgák; tegyük hát hozzá, hogy a szóban forgó villamos bécsi, és máris érdekesebb a dolog,  hiszen a bécsi villamosok leginkább pirosak szoktak lenni. Kivéve a munkavillamosok (illetve újabban a…..
Szoftverhibákkal már mindenki találkozott, aki valaha is bekapcsolt egy számítógépet. Sőt, a programhibákra gyakran már csak legyintünk, annyira megszoktuk már őket. A legtöbb esetben legfeljebb enyhe gutaütés kerülget minket miattuk – ám bizonyos esetekben ennél sokkalta…..
mnandy 2012.03.28 17:29:30
@molnibalage: @laverdasfc:

Igazából csak egy - végül jóvátehetőnek bizonyult számítási hiba, de érdekes sztori.

Szelezsán tanár úr mesélte, matekórán, még valamikor '92-ben. Amikor beindult az M3, az egyik feladat, amit futtattak rajta, az Erzsébet híd modellszámításainak az ellenőrzése volt.

szamosp.web.elte.hu/pub/levelek/inftori.htm

és

hu.wikipedia.org/wiki/A_sz%C3%A1m%C3%ADt%C3%B3g%C3%A9p_t%C3%B6rt%C3%A9nete#Az_els.C5.91_magyarorsz.C3.A1gi_sz.C3.A1m.C3.ADt.C3.B3g.C3.A9pek

Szelezsán Jánosék matematikus csoportja végezte a számításokat, közösen az M3 mérnök alkotógárdájával. A feladat az volt, hogy adják meg a hídpálya középpontjának függőleges irányú elmozdulását a névleges terhelés ötszörösének hatására, 30 C°, és 1 atmoszféra légköri nyomás mellett. Az első linken levő anyagot megnyitva és CTRL-F-fel rákeresve (Szelezsán) látható, hogy ez volt az M3 egyik, talán első alkalmazása, akkoriban ez hírnek számított, én a könyvtárban belefutottam egy talán '65 októberi Népszabi cikkbe, hogyaszongya: "aszocializmusnagyobbdicsőségére a jövő mérnökeit a jövő okos gépe segíti, ami már dolgozik a jövő hídjának tervein, szorgos népünk győzni fog!" (vagy valami hasonló propaganda-bullshit)

Erre - mármint a híd viselkedésére, nem a propagandára - felállítottak egy nemlineáris egyetletrendszert, aminek a megoldásához 30X30-as mátrixokkal kellett operálni.

A gép adottságai miatt ez akkora méretű feladat volt, hogy egyszerre nem is lehetett rávinni, rész futásokat kellett futtatni, és a részeredmény szalagokat összefuttatva jött ki az eredmény.

Ugyancsak a gép adottságai miatt - számábrázolás, a gép nem tudott lebegőpontos számokat ábrázolni - egyéb trükkök is kellettek: a programot úgy írták, hogy minden szám "nulla egész valamennyi legyen", vagyis a karakterisztika nulla legyen, és akkor csak a mantisszát kell ábrázolni. Mivel a legnagyobb adatuk tízezres nagyságrendű volt, a 30*30-as mátrix mindegyik elemét el kellett osztaniuk 10.000-rel. Ezt hat-nyolc ember végezte, papíron, ceruzával.. És az egyik adat már eleve 0,xxxxx tizedes tört volt. Átcsúszott.. Gyakorlatilag tízezerszeres az egyik paraméter..

Szóval a hetekig tartó futtatás után (a November 7-i határidő előtt három-négy nappal!) kijött végeredmény, hogy a lehajlás mértéke 27,5 méter... Vagyis a híd közepe lelóg a meder aljáig, sőt még annál is mélyebre..

Na, innentől nov.6-ig senki nem aludt a csapatból, lázasan keresték a hibát, és nagy megkönnyebbülésükre meg is találták, ráadásul nem kellett hozzá újra futtatni a teljes számítást, mert az utolsó szalagok egyikét kellett csak újrafuttatni, és azzal összefuttatni a többit, úgyhogy "határidőre"(!) meglett a végeredmény, ami megerősítette a tervező számításait, sőt, azóta a híd valóságos viselkedése is megerősíti.

November 7-én nagyon örültek az elvtársak, Szelezsán urat pedig egy héten belül műtötték gyomorfekélyjel..
mnandy 2018.02.26 10:27:30
@molnibalage: Óbasszus, nagyonköszi! VAlamiért csak most találtam meg!
dmarci barátunk, aki olvasónak lelkes, ám kommentelésben egyébként nem valami szószátyár keresett meg ezzel a cikkel, amely jónéhány feldolgozást megélt már. Hogy mennyit? Megnéztem például, hogy az Amazon hány találatot ad Entebbé-re. Százötvenhármat... csak könyvből, meg…..
Úgyis éjszaka van, ilyenkor talán elmegy az ilyesmi. Bevallom, én itt a blogon találkoztam először a címben említett félrefordítással, és arra gyanakodtam, hogy urban legend. Azóta sokan említették hozzászólásokban is, és többen be is küldték, de még mindig nem tettem ki. Ezt…..
1838. március 15-i vízmagasságot jelző árvíztábla. Budapest V. ker., Molnár u. 28. Mészkőből faragott, enyhén repedezett...
mnandy 2017.10.11 10:04:40
@Tranquillius: Kedves kérdező, elnézést kérek a hosszú reakcióidő miatt, időközben a blogot gondozó kollégák személye cserélődött. A kérdéseit továbbítom a gyűjteményt gondozó kollégáknak. A nyilvántartásból egyelőre annyi derül ki, hogy '94 májusában került a múzeum birtokába.
Attól tartok, a múzeumi törvény nem engedi, hogy leltározott műtárgy kikerüljön a gyűjteményből. Esetleg ún. hiteles nemesmásolat készíthető a tárgyról, és az kerülhetne az eredeti helyére.

Az óbudai tábla gyűjteményünk egyik legféltettebb kincse, nyilvántartásunk elektronikusan kereshető felületén is szerepel:
kereso.dunamuzeum.hu/product.php?id=15616
Az, aki a Laposföld Társasággal érdemben foglalkozik, az egy kretén. Sajnálom, de nincs rá más szó, esetleg a barom, na jó, a tudatlan, ostoba véglény is, de itt tényleg kimerült a szókincs, oké, ha minden kötél szakad, a faszt még ki lehet mérni rá, határeset, ugye. Az RTL Fókusz című műsora soha…..
Szendrey Júlia 18 évesen ismerkedett  meg a  Petőfivel, egy évvel később már házasok, s pont 1848 december 15-én születik gyermekük, március 15-e után éppen 9 hónapra. Júlia a naplójában szenvedélyesnek és boldognak írja le a házasságukat, melynek Petőfi halála vetett …..
Az utóbbi hetekben nehezen lehetett olyan biztonságpolitikai és/vagy titkosszolgálati szakértői nyilatkozatra bukkanni, vagy a terrorhelyzettel foglalkozó cikket olvasni, amelyben ne fordulna elő a bűvös HUMINT betűszó. Jó esetben meg is magyarázzák (még ennél is jobb esetben helyesen), hogy mit is…..
Budapestnél a tetőzés 2006. április 4-én 16.00–19.00 óra között következett be 860 cm-es vízállással, ami 12 cm-rel haladta meg a 2002. augusztusi 848 cm-es LNV-t. Ezt követően mérsékelt apadás volt tapasztalható, április 5–7. között óránként 1 cm, majd április 9-étől óránként 2 cm-es…..
Az Európai Bizottság hétfőn nyilvántartásba vette az Európai Humanista Föderáció európai polgári kezdeményezését, amely arra irányul, hogy büntessék meg Magyarországot a híres-hírhedt 7. cikk keretében Orbán „autoriter intézkedései miatt” és amiatt, ahogy a „magyar…..
mnandy 2015.12.01 17:07:44
@Robinzon Kurzor: óvatosan, már van újabb brossúra.. :D
2015. január 18-án, pontosan 4 hónappal ezelőtt kezdődött a Széll Kállmán Tér felújítása. Mivel napi szinten járok arra, adta magát, hogy a rendelkezésemre álló kreatív eszközökkel dokumentáljam a folyamatot, és Napi Kalef címen egy különálló mikroblogot szenteltem a…..
Erősen úgy tűnik, az Információs Hivatal (IH) bénázott, Lukács Csaba vetített, a kommunikáció félrevezető volt, Zsoldos cég is érintett lehet. Az Egyenlítő blog megírta a Tóásó-hiszti kellős közepén: nem arra utalnak a jelek, mintha titkosszolgálati akció lett…..
mnandy 2015.05.18 10:44:23
Az északi part egyik legnépszerűbb esőprogramja ezentúl sokkal izgalmasabb lesz: január 20-án megnyílt a Tapolcai-tavasbarlang új látogatóközpontja. 2012-ben már felújították a barlang látogatók által is bejárható részét és a világítást, most pedig egy 770…..
mnandy 2015.01.22 14:06:10
@vittore: értő olvasás egyes, leülhetsz.. ha zongorázni tudnám, hogy ez mennyivel több, mint egy fotókiállítás, akkor én lennék a Clayderman..
Ízléstelen karikatúrával csinált viccet a pár napja elhunyt ismert ellenzéki aktivista öngyilkosságából a Népszava. Úgy látszik, hogy a 125 éves múltra visszatekintő napilap mélyebbre süllyedt, mint eddig bármelyik szennylap: ha kell, a szerkesztők akár a lelküket is eladják…..
mnandy 2014.11.11 15:33:25
@Rezsicsökkentő Hapcibenő: ezek szerint a Népszava narancsos újság?! Tényleg?!
Tegnap volt egy kis összejövetel a belvárosban, biztos a kedves olvasó is találkozott már vele, ha más nem Facebookon vagy Tumblren vagy akár a Magyar Nemzet címlapján is, elég nagy hepaj volt, vonultak tízezren, meg lóbáltunk telefont, illetve néha olyanokat skandált a tömeg,…..
A barlangok hallatán a legtöbb magyarnak sötét, szürke, nyirkos helyek ugranak be - legjobb esetben az Aggteleki Cseppkőbarlangban tett látogatása, osztálykirándulása. Vannak azonban olyan durván szép barlangok is a világon, amikre az ember tátott szájjal bámul. Kristályok…..
Hankiss Ágnes csúcsra járatva: a narancsos buktáról a fekete mágia jut eszébe, a tévénézőnek meg Hankissról a pszichiátria. Állítólag Fidel Castrónak volt egy olyan poénja, hogy őrülteket és köztörvényes bűnözőket indított útnak az USA felé menekültáradatként, hogy…..
Kovács Zoli olvasónk küldte át ezt a három linket. Mindhárom egy készülő film promóciós-beharangozó anyaga. És ha azt mondom, hogy hosszú percekig szájtátva-bólogatva, könnybe lábadt szemmel néztem, akkor nem hazudok. Mert ami a Forma-1-ben a Ferrari, az a túraautók között a…..
bircahang Önkéntesek 2014.09.20 13:13:00
Egyre több nyugati önkéntes vesz részt az ukrajnai harcokban.Mindkét hölgy német. A bal oldalon lévő a kijevi rezsimet, Brüsszelt és Washington támogatja. A jobb oldalon lévő pedig a kelet-ukrán partizánokat, Novorussziját és Moszkvát támogatja. Ez van. Madarat tolláról……..
mnandy 2014.09.26 09:20:51
@aracs: ja, persze, integet.. :D
A középkor derekán, Mátyás király idejében, az esztergomi várban csapból folyt a víz. De hogyan is volt ez lehetséges akkor, amikor még semmiféle erőgép nem létezett? Hát nem volt épp egyszerű...  A vízgép Szepesi Zoltán féle rekonstrukciója..
mnandy 2014.09.07 22:36:16
Mitchell egy goa’uld jellegű építménybe gyűrűz be, ahol aztán kassát, kábítószerkukoricát talál, vagyis megint a Lucian Szövetség van terítéken. Egy alkesh vontatta űrvonaton vannak és éppen mindenki bombát telepít a saját vagonjába, csakhogy közben letapogatják őket…..
Gazdagrét fotóját Rzsuzsu készítette (Indafoto) Néhány napja állítottak szobrot a méltán népszerű Columbo hadnagynak és hűséges kutyájának a Falk Miksa utca végén, ha már egyszer a híres színészt is Falknak hívták. Azonnal megindult a tippelgetés, ugyan melyik filmes…..